Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: «Πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες στους ένστολους και για όσους τελεσιδικούν αποφάσεις»




Την αποκατάσταση των αδικιών προς τους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και κάθε άλλης περίπτωσης που τελεσιδικεί αμετάκλητα στα Ανώτατα Δικαστήρια, ζήτησε από την κυβέρνηση  ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής μιλώντας στην Βουλή την Πέμπτη 26-6-2014. 
Ο κ. Τζαμτζής τόνισε τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στηρίζουμε το νομοσχέδιο χωρίς καμία επιφύλαξη και πιστεύουμε, κύριε Υπουργέ, ότι είναι προς θετική κατεύθυνση αυτό το νομοσχέδιο και θα προσφέρει, θα βάλει πολύ γερές βάσεις στην περαιτέρω πορεία της οικονομίας στη χώρα μας και στα δημοσιονομικά της χώρας ούτως, ώστε να είναι αυτά υγιή.
Κύριε Πρόεδρε, πολύ σύντομα θα αναφερθώ στην υπουργική τροπολογία με γενικό αριθμό 1505 και ειδικό 251, που αφορά το θέμα των δικαστικών και την απόδοση των αναδρομικών στους δικαστικούς και τις περαιτέρω ρυθμίσεις.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ότι δεν είμαστε αντίθετοι. Μιλώ, καταρχήν, για τους πέντε συναδέλφους –μεταξύ των οποίων και εγώ- που υπογράψαμε μια κοινή δήλωση γι’ αυτό το θέμα. Είναι, όμως, και άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι έκαναν δικές τους δηλώσεις για το θέμα, όπως ο κ. Νταβλούρος και η κ. Καραμανλή.
Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι δεν είμαστε κατά στο να πάρουν οι δικαστικοί τα αναδρομικά και όλα αυτά τα οποία δικαιούνται. Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Αυτό το οποίο λέμε, όμως, ξεκάθαρα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονη κίνηση αποκατάστασης των μισθολογικών αδικιών και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπου υπάρχει τελεσίδικη πλέον απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Δεν έχει καθαρογραφεί, θα μπορούσε να πει κάποιος. Ναι, αλλά έρχεται η καθαρογραφή και ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία.
Αυτό το οποίο εγώ θέλω να τονίσω με όλο το σεβασμό είναι ότι διάβασα ανακοινώσεις που βγήκαν από τους δικαστικούς. Διάβασα στις εφημερίδες –και έχω τα αποκόμματα εδώ- ότι η Ένωση Εισαγγελέων μας καλεί να λάβουμε τα νομοθετικά μέτρα προς συμμόρφωση, όπως λέει, με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου που επιβάλλουν την αποκατάσταση των αποδοχών του Σώματος στα επίπεδα προ των αντισυνταγματικών περικοπών αναδρομικά από 1ης Αυγούστου 2012.
Με όλο τον σεβασμό που τρέφω προς τους δικαστικούς λειτουργούς, μόνο των δικαστών ήταν αντισυνταγματικές οι περικοπές; Γιατί πρέπει να δούμε και μία άλλη πλευρά. Ακούμε φωνές που λένε «Πού θα τα βρείτε αυτά; Από πού θα τα φέρετε αυτά τα λεφτά;». Το ΕΚΑΣ που κόπηκε από τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν ήταν αντισυνταγματικό; Τα δώρα που κόπηκαν από τις συντάξεις του ΟΓΑ των αγροτών δεν ήταν αντισυνταγματικό κόψιμο; Τα δώρα που κόπηκαν και οι μειώσεις που έγιναν στους δημόσιους υπαλλήλους, ακόμα και η απόλυση των καθαριστριών τι ήταν;
Εδώ βεβαίως πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση, για να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί άκουσα προηγουμένως από τον ΣΥΡΙΖΑ να χύνει κροκοδείλια δάκρυα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καμία κίνηση δεν έκανε. Δεν δικαιούται δια να ομιλεί! Επιτρέψτε μου αυτή τη φράση, μπορεί να είναι πολύ ακραία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ απλά χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το συγκεκριμένο θέμα.
Αυτό λοιπόν το οποίο θέλω να πω είναι ότι, κατ’ εμέ τουλάχιστον,  πολιτικά εκπέμπετε ένα λανθασμένο μήνυμα προς την κοινωνία, ότι ξεκινούμε την αποκατάσταση των αδικιών από πολύ ψηλά, ενώ θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από χαμηλά. Εδώ λοιπόν κάποιοι έχουν κάνει λάθος κατ’ εμέ και πρέπει να το δούμε.
Από εσάς, κύριε Υπουργέ, περιμένουμε ξεκάθαρα να τοποθετηθείτε, να πάρετε θέση, να δεσμευθείτε. Δεν θεωρώ δεδομένο ότι επειδή έχουν ειπωθεί κάποια πράγματα ή η νομοθεσία, αυτό αρκεί. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας σε όποια απόφαση τελεσιδικεί και επειδή δεν έχουμε συνταγματικό δικαστήριο στη χώρα -και εδώ η Αριστερά ευθύνεται, όπως ευθύνεται και το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν έχει γίνει και ούτε το 2005 έγινε αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να αποκτήσει συνταγματικό δικαστήριο η χώρα και να τελεσιδικεί στο συνταγματικό δικαστήριο κάθε απόφαση- έχουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εφόσον λοιπόν τελεσιδικεί μία απόφαση, θα πρέπει να έχουμε τη θέση, ξεκάθαρα, ότι θα υλοποιούμε αυτές τις αποφάσεις. Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο. Περιμένουμε τη δική σας θέση για να ξεκαθαρίσει ένα θέμα το οποίο πραγματικά δημιούργησε και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Ευχαριστώ πολύ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: « Η Κυβέρνηση είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της και αίρει σταδιακά στρεβλώσεις και αδικίες που συντελέστηκαν.»
Απαντώντας ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Επιπρόσθετα, την ίδια συνέπεια στις δεσμεύσεις αλλά και συμμόρφωση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης επιδεικνύει η Κυβέρνηση και στην περίπτωση των ένστολων. Έπονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ρυθμίσεις που θα εναρμονίζονται με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που τους αφορά.
Ωστόσο, όπως έγινε και στην περίπτωση των δικαστικών, προκειμένου να εκτελεστεί αυτή η απόφαση, απαιτούνται οι σχετικές πιστώσεις, οι οποίες, όπως είναι φυσικό, δεν έχουν προβλεφθεί στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι η απόφαση εκδόθηκε εντός του 2014 και κυρίως κατόπιν της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που θέτει τα ανώτατα δεσμευτικά όρια δαπανών.
Η Κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να καταβληθούν τα αναδρομικά προς ένστολους και ότι άλλο έπεται των αποφάσεων σε εκτέλεση της σχετικής δικαστικής απόφασης, εξετάζει τρόπους κάλυψης με διαφορετικούς τρόπους του δημοσιονομικού κενού που αναπόφευκτα δημιουργείται.
Θυμίζω, ωστόσο, ότι ειδικά για αυτήν την κατηγορία συμπατριωτών μας δεν εφαρμόστηκαν, κατόπιν διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης, ψηφισμένες περικοπές στο μισθολόγιό τους. Έλαβαν εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση με την καταβολή κοινωνικού μερίσματος ως αποτέλεσμα της υπερκάλυψης των δημοσιονομικών στόχων της χώρας για το 2013 και έχουν τύχει ευνοϊκών προϋποθέσεων σε διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις, αναφορικά με τη διαδικασία συνταξιοδότησής τους.

Επομένως, η Κυβέρνηση είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της και αίρει σταδιακά στρεβλώσεις και αδικίες που συντελέστηκαν.»

Αρχειοθήκη ιστολογίου