Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ Ο ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟ 155 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ...

 

Ψηφίσθηκε επί της αρχής από 155 βουλευτές ο εφαρμοστικός νόμος. Όχι ψήφισαν 136 βουλευτές, παρών δήλωσαν 5. Με διαρροές από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τελείωσε η ψηφοφορία επί του εφαρμοστικού νόμου. Η Χρύσα Αράπογλου από το ΠΑΣΟΚ δήλωσε...
ότι καταψηφίζει τα άρθρα που αφορούν στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας και το άρθρο που αφορά την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Κατήγγειλε δε ότι από την ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εγγράφεται συνεχώς για να τοποθετηθεί και μέχρι και σήμερα δεν της έχει δοθεί ο λόγος. Σε αντίστοιχη καταγγελία προέβη και ο Πανος Καμένος από τη ΝΔ κάνοντας λόγο για φίμωση των βουλευτών και για προβοκάτσια και εντός κοινοβουλίου. Διαμαρτυρόμενος, χωρίς να διαφωνεί με το κόμμα του όπως επισήμανε ψήφισε όχι σε όλα τα άρθρα του εφαρμοστικού, παρότι η ΝΔ υπερψηφίζει κάποια από αυτά. Όχι σε όλες τις διατάξεις του εφαρμοστικού ψήφισε και ο βουλευτής της ΝΔ Σπύρος Γαληνός.
 
 
 
Fimotro

Η Ελληνική οικονομική κρίση - αιτίες και προοπτικές

Η παρούσα μεγάλη Ελληνική οικονομική κρίση έχει φανερώσει μια ισχυρή ιδεολογική διαμάχη που υπέβοσκε στην Ελληνική κοινωνία: τους κρατιστές και τους φιλελεύθερους. Πολλά φιλικά ιστολόγια τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πρώτο (αντιμνημονιακό) στρατόπεδο. Εγώ προσωπικά πιστεύω πως είναι αδύνατον να συνεχίσουμε με το ίδιο μοντέλο οικονομίας. Ακόμη και αν μας χάριζαν όλο το χρέος, σε πέντε χρόνια λόγω του ελλείμματος μας (30 δις!! ευρώ) θα βρισκόμασταν ακριβώς στην ίδια θέση. Χωρίς μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% η Χώρα μας δεν έχει μέλλον, η μάλλον το μέλλον της ομοιάζει με αυτό των Χωρών (Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία) που ανένηψαν στην ελεύθερη οικονομία μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Ρωσία.
Τα προβλήματα που μας οδήγησαν ως εδώ είναι ο αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας (650.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε σύνολο 10.000.000!!!), το κρατικιστικό μοντέλο ανάπτυξης που έπνιξε την ιδιωτική πρωτοβουλία (π.χ. αγροτικές επιδοτήσεις, κρατικοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων), η γραφειοκρατία, η εκτεταμένη φοροδιαφυγή (πάνω από 40 δις ευρώ!!!), η διαφθορά του δημόσιου 
τομέα σε υψηλές βαθμίδες (πολεοδομία,
εφορίες), τα χρέη τον οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, οι διεφθαρμένοι και κλέφτες Έλληνες πολιτικοί, η υπογεννητικότητα, ο κακώς πολιτευόμενος συνδικαλισμός ο οποίος παρασιτικά προπαγάνδιζε και υπερθεμάτιζε πάντα τα δικαιώματα μας αλλά ποτέ τις υποχρεώσεις μας, η γενικότερη κοινωνική αντίληψη για το κρατικοδίαιτο δημόσιο ως τόπος σίγουρης εργασίας και βολέματος, η σπατάλη στην φαρμακευτική δαπάνη που διπλασιάστηκε σε 4 χρόνια!!, η πτώση της Ελληνικής παραγωγής ακόμα και στα τρόφιμα, η ακατάσχετη παράνομη εισροή λαθρομεταναστών που αύξησαν κατακόρυφα το κόστος ζωής, την εγκληματικότητα και το παραεμπόριο, η πλήρης εξαθλίωση των ΑΕΙ με κύριους υπαίτιους τους καθηγητές που δεν είναι παραγωγικοί και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ενώπιον της απαξίωσης των ιδρυμάτων στα οποία εργάζονται, τα αριστερά κόμματα συλλήβδην, που ποτέ δεν παρουσίασαν λογικές οικονομικές και κοινωνικές προτάσεις αλλά πάντοτε λαΐκιζαν μέχρι αηδίας (ελάχιστος μισθός 1350 ευρώ, 100.000 νέες προσλήψεις στο δημόσιο!!! κτλ), προκλητικά προνόμια σε εργαζόμενους των ΔΕΚΟ κτλ.
Θα μπορούσα να γράφω για ώρες και κανείς να μην μπορεί να μου φέρει κάποια σοβαρή αντίρρηση. Το πρόβλημα είναι αυτό που περιέγραψα και ουσιαστικά καθιστά την οικονομία και την κοινωνία μας ελλειμματικές και μας οδηγούν σε σίγουρο χαμό. Σε περίπτωση μάλιστα που πτωχεύσουμε αυτοί που θα πληγούν περισσότερο είναι αυτοί που αντιτίθενται περισσότερο στο να μην αλλάξει τίποτε, αφού η χρεοκοπία πρώτα πλήττει όσους έχουν άμεση οικονομική συναλλαγή με το Δημόσιο. Η επιστροφή στην δραχμή ίσως να αποκαταστούσε το εκδοτικό προνόμιο, αλλά θα διπλασίαζε το δημόσιο χρέος αφού το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί δραστικά.
Η κυβέρνηση, μας επιβάλλει υψηλή φορολογία γιατί ακριβώς απέτυχε παταγωδώς να κάνει κάτι για όλα τα παραπάνω, έτσι τα ελλείμματα όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά διευρύνθηκαν. Κατά την γνώμη μου, από την καθημερινή μου επαγγελματική εμπειρία, στην εισπρακτική αποτυχία του Κράτους έχουν συντελέσει και οι εφοριακοί οι οποίοι κάνουν κάτι σαν λευκή απεργία λόγω των πρωτόγνωρων περικοπών που έχουν γίνει στις αποδοχές τους. Η κρατική περιουσία πωλείται αφού στο μεγαλύτερο μέρος της γεννάει ελλείμματα και είναι αντιπαραγωγική (παρά το γεγονός ότι δρα μονοπωλιακά). Η αποτυχία αυτή έχει προέλθει τόσο από τις κοινωνικές αντιστάσεις, όσο και από τις εσωκομματικές, αφού οι λύσεις που προτείνονται πλήττουν είτε τους κρατικοδίαιτους πελάτες-ψηφοφόρους του κόμματος αυτού, είτε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που χρηματοδοτούν και διαπλέκονται με το πολιτικό κατεστημένο. είναι φανερό πως όλο το πολιτικό σύστημα είναι εντελώς ανίκανο να δώσει λύση επειδή και τα προβλήματα είναι σύνθετα και μεγάλων διαστάσεων, αλλά και λόγω έλλειψης στοιχειωδών ικανοτήτων. 

Είναι επίσης γεγονός ότι την Ελλάδα την έβλαψε η συμμετοχή στο ευρώ, καθώς το κοινό νόμισμα ευνόησε τις ισχυρές οικονομίες και εξαθλίωσε τις φτωχές. Όταν η Ελλάδα εντασσόταν στο Ευρώ, οι Έλληνες αξιωματούχοι έβγαζαν λόγους για "Ελληνική πρόκληση", "αύξηση της ανταγωνιστικότητας" και άλλα ηχηρά. Τίποτε από αυτά φυσικά δεν έγινε (σε όλο τον Νότο, όχι μόνο στην Ελλάδα) και έτσι ο πλούσιος Βορράς σώρευσε κέρδη και ο φτωχός Νότος χρέη.

Η ΛΥΣΗ
Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι το μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί και άνετα μάλιστα. Δυστυχώς όμως δεν επαρκεί γιατί δεν μας οδηγεί σε μόνιμη λύση καθώς η υπερφορολόγηση οδηγεί στην οικονομική ύφεση, στην ανεργία και σε ένα ανατροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και αστάθειας. έτσι ακόμη και τα έσοδα από την υπερφορολόγηση θα βαίνουν μειούμενα. Ακόμη και η μείωση του ελλείμματος που έχει επιτευχθεί ως τώρα δεν είναι απολύτως αληθινή αφού το κράτος δεν επιστρέφει τον ΦΠΑ ενώ κάνει δαπάνες προς τρίτους χωρίς να τις πληρώνει.
Η πολυπόθητη "Λύση" για τον κάθε Έλληνα είναι πλέον κάτι διαφορετικό. Άλλοι θέλουν να επανεπίβεβαιωθεί η μονιμότητα τους στο Δημόσιο, άλλοι να μην πληρώνουμε τόσους φόρους, άλλοι απλώς να σταματήσει αυτή η μαζική ψυχολογική παράκρουση που μας έχει πιάσει όλους. Προσωπικά πιστεύω πως η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι εντελώς ανίκανη και δεν επιπλέον δεν πιστεύει την πολιτική που της έχει επιβληθεί από την Τρόικα. Η Τρόικα χειρίζεται το όλο θέμα εντελώς άκομψα και τεχνοκρατικά, δεν επιβάλλει τις πραγματικές αλλαγές και δέχεται οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων που τελικώς καταστρέφουν την ζήτηση και αυξάνουν την ύφεση, ενώ το πρόγραμμα της ως τώρα δεν κατάφερε να προβλέψει ιδιαιτερότητες της Ελληνικής οικονομίας που οδήγησαν σε πληθωρισμό, το όποιο άνοιγμα επαγγελμάτων δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα εκτός από το να μηδενίσει την άυλη αξία των αδειών σε πολλά από αυτά, ενώ σφοδρή κριτική έχει ασκηθεί και στην τακτική της τρόικας να ισοσκελίζει τον λογαριασμό αυξάνοντας τους φόρους και όχι κόβοντας από τις δαπάνες. 

Η αντίδραση της κοινής γνώμης είναι σπασμωδική, καθώς η ενημέρωση της είναι ελλιπής και βασίζεται σε μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέμματα. Τα ΜΜΕ είτε είναι φιλοκυβερνητικά είτε λαϊκίζουν (βλέπε Αυτιά και Αλέξη Μητρόπουλο) και υπεραπλουστεύουν την κατάσταση. Μια καλή λύση για τους λαϊκιστές που ταλανίζουν τον δημόσιο διάλογο θα ήταν να υπάρχει ένας νόμος που να τους εξαναγκάζει πριν μιλήσουν δημόσια να δείξουν το εκκαθαριστικό με τα εισοδήματα τους και τους φόρους που πληρώνουν. Όλες οι υπόλοιπες ομάδες πίεσης (συνδικαλιστές, ακροαριστεροί, ακροδεξιοί, αναρχικοί, "πανεπιστημιακοί", "αγανακτισμένοι", "Σπίθα" κτλ) μιλούν και κινούνται αποσπασματικά χωρίς σχέδιο η κάποια ξεκάθαρη θέση εκτός της άρνησης στα μέτρα και μάλλον αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, η μάλλον την φοβίζουν ακόμη περισσότερο για αυτό που έρχεται και έτσι αποτελούν κρίκο του προβλήματος.
Μια εύκολη λύση θα ήταν οι εταίροι του ευρώ να αλλάξουν το σύμφωνο σταθερότητας και να τυπώσουν ένα τρις ευρώ και να το μοιράσουν στις χώρες με χρηματοπιστωτικά προβλήματα (υπενθυμίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τυπώνουν 1 τρις $ τον μήνα). Αυτό ίσως μείωνε την αξία του ευρώ και θα δημιουργούσε πληθωρισμό, αλλά θα τόνωνε τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες και θα εξασφάλιζε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη για μια δεκαετία. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει. 

Το σίγουρο είναι ότι πάνω από το 50% του Ελληνικού δημοσίου χρέους δεν θα αποπληρωθεί ποτέ. Και αυτό γιατί και αν ακόμη καταφέρναμε να έχουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, το πλεόνασμα αυτών δεν θα μπορούσε ποτέ να καλύψει τον αυτοτροφοδοτούμενο ρυθμό αύξησης του Χρέους λόγω των υψηλών επιτοκίων που μας δανείζει η Τρόικα. Όλοι το γνωρίζουν αυτό ασχέτως αν προσποιούνται τους υπεραισιόδοξους. Η λογική της Ε.Ε. και της Γερμανίας δεν είναι να πάρει πίσω τα δανεικά, αλλά να μην χάσει άλλα. Όταν ο Ελληνικός προϋπολογισμός θα έχει ισοσκελιστεί η ΕΚΤ και οι εταίροι μας θα επωμιστούν όσο χρέος θα έχει μείνει απλήρωτο ως τότε αφού στο μεσοδιάστημα θα έχουμε πουλήσει από δημόσια περιουσία οτιδήποτε μπορεί να πουληθεί.
Κατά τα άλλα ο Θεός να βάλει το χέρι του...
 
 

Σαμαράς: Ούτε με το εκβιαστικό 180, ούτε και με 250 δε θα ψηφίσουμε το Μνημόνιο 2Πέμπτη, 30 Ιούνιος 2011 
  4
 
«Σας το λέμε ξεκάθαρα και σας το λέμε από τώρα για να κάνετε τους λογαριασμούς σας. Εμείς αν δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά η κατεύθυνση της πολιτικής σας θα το καταψηφίσουμε και το Μνημόνιο 2. Και με 180 και με 250 και με 300 ψήφους να το φέρετε». 

Με αυτή τη χαρακτηριστική αποστροφή ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθάρισε στη Βουλή κατά την συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου, την στάση που θα κρατήσει το κόμμα του σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει νέα δανειακή σύμβαση και απαιτήσει να υπερψηφιστεί με 180 βουλευτές.

Ταυτόχρονα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε λόγο για αντισυνταγματικό χαρακτήρα μιας τέτοιας απόφασης, πρόσθεσε ότι "αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη πολιτική αστάθεια και εκτροπή".

«Αν έχουν γίνει αλλαγές αν έχει επιτραπεί στην Ελλάδα να αναπνεύσει και στην Οικονομία να ανακάμψει, θα το ψηφίσουμε ακόμα και ως απλό νόμο να το φέρετε», τόνισε ο κ.Σαμαράς. Εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποδράσει μέσα από πρόωρες εκλογές, υπογραμμίζοντας: «Εκβιασμούς δεν δεχόμαστε. Εκτός αν εκείνο που δεν σας άφησαν οι δικοί σας να κάνετε, δηλαδή να παραιτηθείτε πριν λίγε μέρες, τώρα θέλετε να το κάνετε ζητώντας 180. Τέτοια μανία παραίτησης έχετε".

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι δεν διαπραγματεύονται, αλλά επαναλαμβάνουν μονότονα ότι η μόνη λύση είναι το Μνημόνιο. Ανέφερε ότι με αυτή την οικονομική συνταγή και με αυτή τη θεραπεία, γιατρειά δεν υπάρχει και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της ΝΔ για ένα διαφορετικό δρόμο εξόδου από την κρίση έχουν ήδη βρει ανταπόκριση από την ίδια την Τρόϊκα.

«Είναι απογοητευτικό να ταυτίζεται η κυβέρνηση απόλυτα με ότι προτείνει η Τρόικα και να το δέχεται χωρίς ίχνος διαπραγμάτευσης και αντίστασης και να επιτίθεται σε εμένα.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως ένα ακόμα βήμα στο λάθος δρόμο που οδηγεί πιο βαθιά στο αδιέξοδο, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν δέχθηκε την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας έκανε πίσω για μικροκομματικούς λόγους γιατί δεν αντέχει να διαπραγματευτεί το Μνημόνιο.

Τεράστιες ευθύνες στη κυβέρνηση καταλόγισε ο πρόεδρος της ΝΔ και για τα χθεσινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, μίλησε «για πανηγυρική αποτυχία της στο να προστατεύσει την ελευθερία των πολιτών και την ασφάλεια της χώρας» και για «περίεργες σκηνές που μυρίζουν παρακράτος», ενώ κάλεσε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δώσουν απαντήσεις στη Βουλή.

Newpost.gr

Χείρα βοηθείας απλώνουν οι Γερμανοί πολίτες στους ΈλληνεςΠέμπτη, 30 Ιούνιος 2011 
Χείρα βοηθείας απλώνουν οι Γερμανοί πολίτες στους Έλληνες 
Yπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης της Ελλάδας με χρήματα των Γερμανών φορολογούμενωντάσσεται το 49% των ερωτηθέντων Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού STERN, ενώ κατά τάσσεται το 47%. 
Την ίδια ώρα το 23% των ερωτηθέντων, σχεδόνένας στους τέσσερις Γερμανούς, θα ήταν διατεθειμένος να καταβάλει ακόμη και μια εισφορά αλληλεγγύης για τους Έλληνες προκειμένου να εξέλθουν από την κρίση.
Επίσης, παρά την παρούσα κρίση που αφορά την Ελλάδα, οι Γερμανοί υποστηρίζουν με μεγάλη πλειοψηφία την ευρωπαϊκή ιδέα. Το 40% των πολιτών δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένο με την παρούσα δομή της ΕΕ. Το 23% επιθυμούν μάλιστα και μία ΕΕ ως ισχυρή ομοσπονδία κρατών, κατά το πρότυπο των ΗΠΑ. Μόνο το 33% θα ήθελε να αναστραφούν οι εξελίξεις και να αποκτήσουν και πάλι περισσότερη δύναμη τα επιμέρους εθνικά κράτη.
Πολλοί πολίτες προβληματίζονται και για το μέλλον του ευρώ: Το 37% πιστεύει ότι το ευρώ δεν θα κρατήσει και ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα επανακαθιερώσουν τα εθνικά τους νομίσματα.

Newpost.gr

Αλλαγές στο αγροτικό πετρέλαιο στο παρά πέντε της κατάθεσης του εφαρμοστικού νόμου από τον Ε. Βενιζέλο


 30/6/2011 

Αλλαγές στο αγροτικό πετρέλαιο στο παρά πέντε της κατάθεσης του εφαρμοστικού νόμου από τον Ε. Βενιζέλο
Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον Εφαρμοστικό Νόμο ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας τις «γενναία μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας». Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για το αγροτικό πετρέλαιο ό,τι αλλαγές θα ισχύσουν για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχουν εξειδικευθεί τα νέα μέτρα που αφορούν στη φορολογία των αγροτών που χρησιμοποιούν αγροτικό πετρέλαιο, κάτι που πρόκειται να συμβεί άμεσα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας τα «Νέα» ο νέος υπουργός Οικονομικών την αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων στο Δημόσιο από 1η Ιουλίου 2011, μέχρι την θέσπιση του νέου ενιαίου μισθολογίου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με τις σχετικές αλλαγές που κατέθεσε στον εφαρμοστικό νόμο, η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει και την μισθολογική προαγωγή του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος οι ωριμάνσεις αναστέλλονται για να συνυπολογιστούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του Δημοσίου. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και άλλες αλλαγές λίγο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τον εφαρμοστικό.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

  • Θα ισχύσουν και για το αγροτικό πετρέλαιο ό,τι αλλαγές θα ισχύσουν για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
  • Μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση στο ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρώ για το 2011 και κατά 100 εκατ. ευρώ το 2012.
  • Αναπροσαρμόζονται από 1/7/2011 και εφεξής οι συντάξεις του Ταμείου του ΝΑΤ, ώστε να προκύπτει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.
  • Ορίζεται το Δημόσιο ως διεκπεραιωτής των δανειακών συμβάσεων του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις και προτείνεται η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ώστε να επιτρέπεται να ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος στο Ταμείο.
  • Άρση του φορολογικού, τραπεζικού, χρηματιστηριακού ή επιχειρηματικού απορρήτου στις περιπτώσεις που διενεργείται προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία αναλαμβάνει έτσι αυξημένα καθήκοντα στο πλαίσιο των ερευνών της.
 Agrotypos

H ψήφιση του μεσοπρόθεσμου φεύγει, οι διαπραγματεύσεις για την εθελοντική αναδιάταξη του χρέους έρχονται....

 
Η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α., με τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουνε να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, την ώρα που οι βασικοί δείκτες δίνουν τη δική τους «μάχη» να επιστρέψουν υψηλότερα των πρώτων σημαντικών αντιστάσεων.
Στην ειδησεογραφία της ημέρας, μετά και την αναμενόμενη χθεσινή ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (με 155 ψήφους), αναμένεται σήμερα η τυπική διαδικασία της ψήφισης και του εφαρμοστικού νόμου. Έτσι λοιπόν, με την ψήφιση και του εφαρμοστικού, το ενδιαφέρον θα λέγαμε ότι φεύγει σταδιακά από το εσωτερικό της χώρας και στρέφεται πλέον σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι και το μεγάλο ζήτημα για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο, τις διαπραγματεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε., για το σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας (λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, την Κυριακή 3 Ιουλίου).

Το ενδιαφέρον λοιπόν θα είναι στραμμένο στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε. και ειδικά τη γερμανική πλευρά, με σκοπό να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη συνολική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, μέσω της μετακύλισης (rollover) των ελληνικών ομολόγων.  Μάλιστα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται το γαλλικό σχέδιο, την ώρα που οι πληροφορίες για το αν ο γερμανικός τραπεζικός τομέας συμφωνεί ή όχι με το εν λόγω σχέδιο είναι συγκεχυμένες. Πάντως εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση του γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, οι εμπλεκόμενες πλευρές θεωρούν τη γαλλική πρόταση που έχει υποβληθεί πριν από ημέρες καλή και ενδιαφέρουσα βάση διαπραγμάτευσης, αν και βέβαια οι διαπραγματεύσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν ολοκληρωθεί. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν, ενώ σε συνάρτηση με κάποια από τα προηγούμενα σχόλια μας δεν κρύβουμε την ανησυχία μας, μήπως αυτές (διαπραγματεύσεις) κρατήσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από ότι πραγματικά αντέχει η ελληνική οικονομία.

Στις δηλώσεις της χθεσινής ημέρας, θα πρέπει να κρατήσουμε αυτές του ισχυρού άνδρα του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού της Deutsche Bank, Josef Ackermann, σύμφωνα με τις οποίες έχουν παρουσιαστεί επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις για την εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, μέσω του rollover των ελληνικών ομολόγων.  Συγκεκριμένα, ο κ. Άκερμαν κατά την διάρκεια συνεδρίου των μελών του συντηρητικού κόμματος της καγκελαρίου Angela Merkel με τους οικονομικούς παράγοντες της χώρας, σχετικά με την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αγορών, δήλωσε πως η γερμανική πλευρά θα πρέπει να είναι προσεκτική με τις αποφάσεις που λαμβάνει, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Deutsche Bank, η επιβολή πρόσθετου φόρου που συζητείται θα κοστίσει πάνω από 1 δισ. ευρώ στην τράπεζα.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, ότι σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει την εισαγωγή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, του αποκαλούμενου “φόρου Τόμπιν”, με απώτερο σκοπό να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού της Ε.Ε. μεταξύ 2013-2020. Συγκεκριμένα, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο αξιόπιστη πηγή αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι επίτροποι “υιοθέτησαν την πρόταση για το φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην Ευρώπη”. Δεύτερον με αφορμή την επιβολή αυτού του φόρου και σε συνδυασμό με τις χθεσινές δηλώσεις Άκερμαν, δεν αποκλείουμε να υπάρξει εκβιασμός από την πλευρά των τραπεζών, με σκοπό να αποσυρθεί η διάταξη και σε αντάλλαγμα να δώσουν το πράσινο φως για την εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.

Τέλος, θα τονίσουμε και σήμερα ότι σε όλες τις διαπραγματεύσεις καθοριστική κρίνεται η στάση των ξένων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, σε προειδοποίηση προχώρησε χθες ο οίκος Fitch, ότι η συμμετοχή των ιδιωτών, δηλαδή των τραπεζών, αλλά και των ασφαλιστικών και των συνταξιοδοτικών ταμείων, σε οποιαδήποτε συμφωνία μετακύλισης (roll over) των ελληνικών ομολόγων θα σημάνει την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία χρεοκοπίας (default). Συγκεκριμένα, ο οίκος αναφέρει ότι η οποιαδήποτε συμμετοχή ιδιωτών στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός (credit event) και ταυτόχρονα χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Θυμίζουμε ότι σε προχθεσινές του δηλώσεις του,  στην αυστριακή τηλεόραση, ο κ. Moritz Kraemer, επικεφαλής ευρωπαϊκών κρατικών αξιολογήσεων της S&P δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνει τις επιπτώσεις του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές. Συγκεκριμένα, δήλωσε “μπορώ να σας πω μόνο ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε κάτι το οποίο δεν έχουμε δει”, ενώ πρόσθεσε ότι είναι δυνατό, ανάλογα με τις συνθήκες, να βρεθεί μία λύση μία λύση όπου οι ιδιώτες επενδυτές θα συμμετέχουν εθελοντικά στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, και η S&P να μην υποβάθμιζε την πιστοληπτική της ικανότητα της χώρας, ωστόσο δεν μπορεί ακόμη να υπάρξει ένα τελικό συμπέρασμα στη σημερινή κατάσταση. Επίσης, ο κ. Kraemer σημείωσε, ο η S&P δεν έχει ακόμη σχολιάσει το εάν το rollover των ομολόγων θα πυροδοτήσει default, γιατί δεν είναι γνωστές ακόμη οι λεπτομέρειες της όποιας συμφωνίας.

---------------------------------

Στα αμιγώς τεχνικά, το μεγάλο ζητούμενο θα εξακολουθήσει να είναι μια νέα ισχυρή αντίδραση και κίνηση υψηλότερα των πρώτων πολύ σημαντικών αντιστάσεων των επιμέρους βασικών δεικτών.  

Greek Finance Forum

Νέο ελληνικό δράμα το Σεπτέμβριο;
By Peter Spiegel
30/06/11


Η επικύρωση των μέτρων λιτότητας από το ελληνικό κοινοβούλιο άρει μεν την μεγαλύτερη απειλή κρατικής χρεοκοπίας, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν ακόμη πολλά εμπόδια να ξεπεράσουν.

Μέχρι το Σαββατοκύριακο, η προσοχή όλων θα έχει επιστρέψει στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να συγκεντρώσουν επιπλέον βοήθεια για την Ελλάδα αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει στη συνέχεια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όλα αυτά πρέπει να γίνουν πριν τις 15 Ιουλίου, όταν είναι προγραμματισμένη η επόμενη αποπληρωμή τίτλων.

Όταν θα περάσει ο πανικός, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να εκπληρώσουν μία μακρά λίστα καθηκόντων, εκ των οποίων και την προθεσμία για την επόμενη δόση από το πακέτο στήριξης της Ελλάδας το φθινόπωρο, όπου είναι πολύ πιθανό να έχουμε μία επανάληψη του δράματος.

Η δόση των 12 δισ. ευρώ
Η δόση αυτή είναι μέρος του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και η οποία είχε ως προϋπόθεση την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας από την Αθήνα. Η εκταμίευση της κάθε δόσης εξαρτάται από το εάν η Ελλάδα θα πετύχει στόχους μείωσης του χρέους και του ελλείμματος ή εάν θα υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις για να επανέλθει το πρόγραμμα στο σωστό δρόμο.


Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα είναι η σειρά του ΔΝΤ να υπογράψει την δική του συμμετοχή των 3,3 δισ. ευρώ. Η έγκριση του ΔΝΤ ήταν πιο δύσκολη. Βάσει του υπάρχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστότητα τον Μάρτιο του 2012, οπότε προβλέπεται ότι θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων για να αντλήσει ρευστότητα με δικές της δυνάμεις.

Το δεύτερο πακέτο στήριξης

Οι έκτακτες κυριακάτικες συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν γίνει πλέον σχεδόν ρουτίνα. Η συνάντηση αυτού του Σαββατοκύριακου όμως, θα είναι η πιο σημαντική, καθώς οι χώρες της ευρωζώνης που στήριξαν την Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο, αναμένεται να ψηφίσουν την εκταμίευση των 8,7 δισ. ευρώ στην Αθήνα.

Στην σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, ο Ευρωπαίοι πρόεδροι, πρωθυπουργοί και ηγέτες, δεσμεύθηκαν για «ένα νέο πρόγραμμα με κοινή στήριξη των εταίρων (της Ελλάδας) στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ» αφού η Ελλάδα εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, δεν έχει γίνει απευθείας διαπραγμάτευση με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ για την φόρμουλα που θα ακολουθήσει το νέο πακέτο, καθώς το Ταμείο, προκειμένου να υπογράψει για την δόση των 12 δισ. ευρώ, χρειάζεται ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους ηγέτες της ευρωζώνης ότι θα παρέμβουν για να καλύψουν το κενό χρηματοδότησης του επόμενου Μαρτίου με νέο πακέτο στήριξης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για το δεύτερο πακέτο στήριξης –όπου περιλαμβάνεται το μέγεθος του νέου πακέτου το οποίο εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 120 δισ. ευρώ ή θα πλησιάζει τα 170 δισ. ευρώ εάν προστεθεί το υπόλοιπο από το πρώτο πακέτο στήριξης – αναμένεται να συμφωνηθούν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Κυριακής. Οι λεπτομέρειες όμως, ως προς τη δομή του πακέτου, ίσως να καθυστερήσουν κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Από το νέο πακέτο των 120 δισ. ευρώ, τα 30 δισ. ευρώ θα προκύψουν από ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας. Τα υπόλοιπα θα προκύψουν από νέο δανεισμό και συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων.

Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών

Ο ρόλος των ιδιωτών επενδυτών παραμένει το πιο ακανθώδες ανεπίλυτο ζήτημα. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια λήγουν ελληνικοί τίτλοι αξίας περίπου 85 δισ. ευρώ και οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν σημαντικό μέρος από το νέο πακέτο στήριξης να δημιουργηθεί από τους κατόχους αυτών των τίτλων.

Βάσει του σχεδίου που συζητούν οι γαλλικές τράπεζες – από τους μεγαλύτερους κατόχους ελληνικών ομολόγων – οι κάτοχοι του 50% εξ αυτών των τίτλων θα συμφωνήσουν εθελοντικά να αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλοα όταν λήξουν αυτά που έχουν στα χέρια τους. Ένα επιπλέον ποσοστό 30% θα εξοφληθεί και το υπόλοιπο 20% θα τοποθετηθεί σε ένα περίπλοκο ταμείο ειδικού σκοπού που θα χρησιμοποιήσει σχεδόν ως οίκος αναδοχών.

Είναι αβέβαιο εάν θα επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα των ιδιωτών ομολογιούχων μέχρι την Κυριακή. Το Βερολίνο όμως ασκεί σθεναρές πιέσεις, αφού τόσο η κυβέρνηση της Γερμανίας όσο και της Ολλανδίας δεσμεύθηκαν στα κοινοβούλια τους ότι θα επικυρώσουν το νέο πακέτο στήριξης μόνο εάν υπάρξει σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών.

Η δόση του Σεπτεμβρίου

Η δόση του Ιουλίου θα περάσει γιατί η Ελλάδα δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε αύξηση φορολογίας, μείωση δαπανών και σε ένα τεράστιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Τι θα γίνει όμως,αν παρόλα αυτά, η Αθήνα εξακολουθεί να μην φτάνει τους στόχους για την μείωση του χρέους και του ελλείμματος;

Τον Σεπτέμβριο, οι διεθνείς δανειστές θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι τα ελληνικά βιβλία και να δουν αν η Αθήνα βρίσκεται στον σωστό δρόμο ώστε να γίνει η εκταμίευση και της επόμενης δόσης, των 8,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ και των 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Ορισμένοι θεωρούν πως τα μέτρα του νέου προγράμματος είναι μη ρεαλιστικά. Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να συμμορφωθεί με τους στόχους, τότε ένα ακόμη πακέτο λιτότητας – και μία ακόμη αγωνιώδης ψηφοφορία στη βουλή – μπορεί να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.


ΠΗΓΗ: FT.com 

Διεγράφη η Ελσα Παπαδημητρίου


ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ


Και τυπικά εκτός ΚΟ της ΝΔ τέθηκε η Ελσα Παπαδημητρίου

Διεγράφη η Ελσα Παπαδημητρίου
Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ετέθη η βουλευτής Αργολίδας Έλσα Παπαδημητρίου, η οποία χθες υπερψήφισε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
Για την σχετική απόφασή του, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε με επιστολή του τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ethnos

Η Γερμανία εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια Οι Γερμανοί βουλευτές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας.
Οι Γερμανοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και της αντιπολίτευσης ψήφισαν σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του νόμου που καθιστά τη Γερμανία τη μεγαλύτερη ως τώρα οικονομική δύναμη που εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια.
Πεντακόσιοι δεκατρείς βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου που προβλέπει ότι ο τελευταίος από τους 17 γερμανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες θα πάψει να λειτουργεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Κατά του νόμου ψήφισαν 79 βουλευτές, ενώ 8 απείχαν.
Συνολικά τέθηκαν σήμερα προς ψήφιση οκτώ νόμοι, οι οποίοι αφορούν επίσης την ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Είναι ένα πρόγραμμα εθνικής ενότητας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν.
Ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε κι αυτός μια «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, ημέρα, αν και επέκρινε την κυβέρνηση της Άγγελας Μέρκελ: «Υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή από πεποίθηση, εσείς μόνον από καιροσκοπισμό», δήλωσε.
Οι Σοσιαλδημοκράτες συντάχθηκαν με το σχέδιο της Μέρκελ, όπως και οι Πράσινοι.
«Το ναι που ψηφίζουμε σήμερα είναι ένα ναι μεν, αλλά...», δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων Ρενάτε Κίναστ, λέγοντας ότι είναι «υπερήφανη και επίσης λίγο συγκινημένη βλέποντας αυτό που κατάφερε ένα (αντιπυρηνικό) κίνημα που επί χρόνια υφίστατο αρνητικές διακρίσεις, είχε ακόμη και ποινικοποιηθεί». Η ίδια ζήτησε το όχι στην πυρηνική ενέργεια να εγγραφεί στο Σύνταγμα της Γερμανίας.
Η Μπούντεσρατ (άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου) πρόκειται να εξετάσει τα νομοθετικά κείμενα την επόμενη εβδομάδα, κάτι που αποτελεί απλώς τυπική διαδικασία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε αλλά τα προβλήματα είναι εδώ


 Δύσπιστες ακόμη οι αγορές ομολόγων, υποχωρούν οριακά CDS 2000 μ.β. και spreads 1302 μ.β. 

 Νέα άνοδος σε ΧΑ και τράπεζες

30/06/11 
Το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε αλλά τα προβλήματα είναι εδώ – Δύσπιστες  ακόμη οι αγορές ομολόγων, υποχωρούν οριακά CDS 2000 μ.β. και spreads 1302 μ.β. – Νέα άνοδος σε ΧΑ και τράπεζες
(upd4)Το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε αλλά πλέον η ωμή αλήθεια της ζοφερής ελληνικής πραγματικότητας είναι εδώ.
Όχι μόνο η Ελλάδα δεν σώθηκε αλλά το κυριότερο από όλα ακόμη και με την νέα στήριξη που ετοιμάζει η ΕΕ ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη.
Είναι προφανές ότι η χρεοκοπία θα είναι η μόνη επωδός που θα συνοδεύει επί μακρόν την πορεία της Ελλάδος στο άγνωστο.
Οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν ότι το μεσοπρόθεσμο δεν μπορεί αν επιτύχει και ότι πλέον είναι θέμα ελάχιστου χρόνου για να αποτύχει και αυτή η προσπάθεια και η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία μέσω ενός βίαιου ή στην καλύτερη περίπτωση οργανωμένου haircut στα ομόλογα.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου τα θαύματα δεν κρατούν πάνω από 1-2 μέρες η ελληνική αγορά προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της αλλά προφανώς τα επεισόδια της ελληνικής τραγωδίας θα είναι πολλά.
Το ΧΑ σήμερα αντιδρά άνευρα δεν πείθει ούτε ο δείκτης ούτε η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών.
Είναι προφανές ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα και την χθεσινή κακή εικόνα της αγοράς οποιαδήποτε άνοδος για το ΧΑ είναι ευκαιρία για πώληση όπως αναφέρουν και οι τεχνικές αναλύσεις και ορθά επισημαίνουν ότι η τάση είναι ξεκάθαρα πτωτική.
Σήμερα το ΧΑ στις 1279 μονάδες με κέρδη +1,2% ενώ οι τραπεζικές μετοχές μια από τα ίδια τα παλαιά άνευρη αντίδραση χωρίς παλμό καταγράφουν κέρδη αλλά είναι χαμηλότερα των προσδοκιών.
Η Εθνική στο +1,87% στα 4,90 ευρώ και αποτίμηση 4,68 δις ευρώ.
Η Alpha bank στο +1,45% στα 3,51 ευρώ και αποτίμηση 1,87 δις ευρώ.
Η Eurobank στο +1,56% στα 3,26 ευρώ και αποτίμηση 1,80 δις ευρώ.
Η Πειραιώς καταγράφει απώλειες 0,93% στα 1,06 ευρώ και αποτίμηση 1,2 δις ευρώ.
Η Κύπρου με κέρδη 1,5% στα 2,05 ευρώ και αποτίμηση 1,84 δισ. ευρώ. Σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Η ΑΤΕ στο +7,26% και στα 1,33 ευρώ.
Από τις μετοχές του εικοσάρη πλην τραπεζών η ΔΕΗ με κέρδη +2,8%, ο Μυτιληναίος στο +1,7%, ο ΟΠΑΠ στο +3,5%, ο ΟΤΕ στο +2,3% και η Ελλάκτωρ στο +2,9%. Απώλειες 1,5% καταγράφει η MIG, στα 0,63 ευρώ.

Δύσπιστες οι αγορές ομολόγων

Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται πιο ρεαλιστικά η πραγματική διάθεση των επενδυτών ή καλύτερα το πώς αντιλαμβάνονται οι επενδυτές την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα.
Το spread 1302 μονάδες βάσης. Το υψηλό των προηγούμενων ημερών ήταν στις 1380 μονάδες βάσης.
Άρα το μεσοπρόθεσμο έφερε μια μείωση 80 μονάδων βάσης δηλαδή επί της ουσίας ήμασταν στα επίπεδα χρεοκοπίας και παραμένουμε.
Στα CDS η κατάσταση είναι πιο ιδιαίτερη. Το ελληνικό CDS υποχωρεί πιο ελεγχόμενα. Στις 20\00 μονάδες βάσης. Πριν το μεσοπρόθεσμο είχε φθάσει  έως τις 2200 μονάδες βάσης.
Σταθερά και τα CDS μετά από πτώση και τα περιφερειακά CDS.
Πορτογαλία 770 μ.β. και Ιρλανδία 755 μονάδες βάσης. Τα Ισπανικά CDS 269 μ.β. και τα Ιταλικά 173 μ.β.

www.bankingnews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου