Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Συνεχίζουμε δυνατά για ένα νέο ξεκίνημα της πατρίδας μας»


Ειδικός Εισηγητής για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το έτος 2014

Ομιλία του Ιορδάνη Τζαμτζή ως Ειδικός Εισηγητής για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το έτος 2014
 
Στην ομιλία του ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής ως Ειδικός Εισηγητής για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το έτος 2014 ανέφερε τα εξής:
 
«Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, 

Τον Ιούνιο του 2012 η Κυβέρνηση ξεκινούσε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αποτρέψει την χρεωκοπία της χώρας. 

Το 2010 είχαμε προσφύγει στο ΔΝΤ. Η Διεθνής Κοινότητα πριν από 2 χρόνια πιθανολογούσε και πολλοί από τα μέλη της θεωρούσαν ως δεδομένη, την χρεωκοπία της Ελλάδος και την έξοδο της από την ζώνη του Ευρώ ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η Ελλάδα έγινε ο κακός εταίρος, η χώρα που δεν έπρεπε να γίνει δεκτή στη ζώνη του Ευρώ, η χώρα που είχε διεφθαρμένους πολίτες, η χώρα που ροκάνιζε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, αντιμετωπίζοντας πολύ μεγάλες δυσκολίες, αντιμετωπίζοντας τις αντιδράσεις και την καχυποψία κάποιων εταίρων μας αλλά και την απόλυτη επιθετικότητα διαφόρων funds που έβλεπαν την Ελλάδα ως τη βολική λεία,κατόρθωσε να γυρίσει το παιχνίδι. 

Η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά απέτρεψε την χρεοκοπία της χώρας. Όλοι οι Έλληνες μάτωσαν, αλλά πέτυχαν να αποφύγει η Ελλάδα τα χειρότερα. Αυτοί που δεν χάρηκαν και δεν χαίρονται είναι η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ήθελε την Ελλάδα έξω από το ευρώ, έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πρότυπα της Αργεντινής. 

Το οικονομικό πρότυπο του κ. Τσίπρα, του πρόσφερε και παράδειγμα. Πεινασμένοι Αργεντινοί έκαναν επιδρομές σε μαγαζιά.

Η Αργεντινή με δικά της πετρέλαια, με αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή τεράστια, μετά από 12 χρόνια από την χρεοκοπία της και δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, και ακόμη γίνονται επιδρομές στα μαγαζιά. 

Τα είδατε με τα μάτια σας. 

Αυτά θέλατε να γίνονται και σε μία χρεοκοπημένη Ελλάδα, και στεναχωριέστε που η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε; 

Αλλοίμονο αν σήμερα είχαμε δραχμή. Θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα ήταν χρεοκοπημένη και θα ήταν χειρότερα από την Αργεντινή. 

Στην προσπάθεια σας να γίνετε αρεστοί μοιράζεται υποσχέσεις. 

Έχετε υποσχεθεί κατά καιρούς ότι θα επανέλθουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα του 2009, μιλάτε για κρατικοποιήσεις των Τραπεζών, για διαγραφή του χρέους αλλά και παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και διάφορα άλλα που μόνο σοβαρές προτάσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. 

Υπάρχουν και κάποιες 1-2 φωνές που λένε άλλα όπως ο κ. Δραγασακης. 

Λένε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και πολιτικές. 

Λένε έστω και συγκαλυμμένα μισές αλήθειες. 

Όμως αυτοί εξαφανίζονται μέσα στο συνονθύλευμα αλληλοαναιρούμενων απόψεων, που λέτε ότι είναι η οικονομική σας πρόταση. 

Δεν έχετε οικονομική πρόταση. Υπόσχεστε για να γίνεται αρεστοί στους πολίτες. 

Οι πολίτες δεν πιστεύουν τα παραμύθια σας και δεν πείθονται από τις ανεφάρμοστες προτάσεις σας. 

Το που θα βρείτε τα λεφτά δεν είναι δύσκολο να απαντηθεί, αλλά δεν λέτε την αλήθεια. 

Δεν λέτε ότι εάν αρνηθείτε την αποπληρωμή του χρέους, θα γίνει η χώρα μαύρο πρόβατο και τότε ο μόνος δρόμος να βρεθούν λεφτά είναι να φορολογήσετε ακόμη περισσότερο τους Έλληνες. 

Ή λοιπόν γνωρίζεται ποιά είναι η πραγματικότητα, ξέρετε δηλαδή ότι ο δρόμος που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση, ο δύσκολος δρόμος, είναι και ο σωστός δρόμος για έξοδο από την κρίση, αλλά λέτε ψέματα στους πολίτες και υπόσχεστε παροχές και διαγραφή χρέους για να γίνεται αρεστοί, ή δεν ξέρετε και δεν καταλαβαίνετε την πραγματικότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης, οπότε είστε επικίνδυνοι για την χώρα. 

Δεν ζούμε σε παράλληλους κόσμους κ. Τσακαλωτο. 

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, όσο και αν θέλετε να παρουσιάσετε τον κ. Τσιπρα ως Χάρι Ποτερ και εσείς ως βοηθοί του. 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, 

Το 2013 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. 

Ταυτόχρονα όμως ήταν και η χρονιά που η οικονομική πολιτική δίνει πλέον κάποια σημάδια σταδιακής βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών της οικονομίας μας. 

Αυτό αποτυπώνεται σε πολλούς δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας, με πρώτο τον δείκτη οικονομικού κλίματος ο οποίος βελτιώνεται. 

Σχετικά με το ΑΕΠ:

• Η εκτίμηση για ολόκληρο το 2013 είναι ότι θα έχουμε ετήσια μείωση 4%, 
• Η ύφεση λοιπόν υποχωρεί από το 6,4 στο 4%. 
• Ο πληθωρισμός υποχωρεί συνεχώς και παραμένει ο χαμηλότερος μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2013. Έφθασε στο 27,9% και σε απόλυτα νούμερα τα 1.403.700 άτομα, με την ανεργία στους νέους να φθάνει το 58,8% και το ποσοστό ανεργίας των γυναικών να είναι 31,9% έναντι 24,9% των ανδρών. 

Το 2013 η αυξητική πορεία της ανεργίας βάσει των στοιχείων φαίνεται πλέον να φρενάρει και θα κυμανθεί στο 27% περίπου. 

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 46.990 εκατομμύρια ευρώ. 

Από τους άμεσους φόρους θα εισπραχτούν 19.172 εκατομμύρια ευρώ. 

Από τους έμμεσους φόρους αναμένεται να εισπραχτούν 24.628 εκατομμύρια ευρώ μειωμένα κατά 5,6% έναντι του 2012 αλλά ο στόχος υπερκαλύπτεται παρά την μείωση του φορολογικού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση η οποία αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα οδηγούσε σε απώλεια εσόδων ύψους 140 εκατομμύρια ευρώ. 

Αποτέλεσμα μια σειράς διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και του γενικότερου νοικοκυρέματος της οικονομίας μας, είναι έστω και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013. 

Με τις ποιο συντηρητικές προβλέψεις αυτό θα είναι 340 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή αμφισβητεί το πρωτογενές πλεόνασμα που πετυχαίνει η κυβέρνηση στο τέλος του 2013 και το οποίο την ενισχύει ουσιαστικά στην διαπραγμάτευση της με την Τρόικα. 

Κύριοι δεν θέλετε να έχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι στις περικοπές δαπανών για να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Ο άλλος τρόπος να επιτευχτεί, είναι η αύξηση της φορολογίας. Αυτό θα κάνετε εσείς κ. Τσακαλωτο; 

Για άλλη μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νοιάζεται για την Ελλάδα αλλά το μόνο που τον νοιάζει είναι να έχει κομματικό όφελος.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι 

Το 2013 μέσα από θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, μέσα από εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οδηγούμαστε στο πρώτο πρωτογενές πλεόνασμα και την σταθεροποίηση της οικονομίας μας. 

Η οικονομική πολιτική που εφαρμόσαμε από τον Ιούνιο του 2012, οδηγεί στην επίτευξη των στόχων το 2012 και το 2013. 

Η Ελλάδα πατεί στα πόδια της και στέκεται όρθια. 

Πατάμε πλέον σε στέρεο έδαφος για την προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών, η οποίες θα οδηγήσουν στην έξοδο μας από την παρατεταμένη ύφεση. 

Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014, ενσωματώνοντας τα στοιχεία μιας χρονιάς του 2013 όπου είχαμε μια εθνική προσπάθεια σταθεροποίησης των οικονομικών της χώρας μας και ενεργοποίησης της πραγματικής οικονομίας, προβλέπει την έξοδο της πατρίδας μας από την ύφεση, με μία μικρή αύξηση του ΑΕΠ ύψους 0,6%. 

Αυτό κυρίως θα οφείλεται στις επενδύσεις που ξεκινούν στην χώρα, στην αύξηση των εξαγωγών που πραγματοποιούνται και φυσικά στην προσπάθεια όλων των Ελλήνων. 

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και η αναδιάρθρωση των τραπεζών, θα βελτιώσει την ρευστότητα στην οικονομία. 

Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 26% από το 27% του 2013. 

Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα αυξήσει την απασχόληση, η οποία παρουσιάζει άνοδο 0,6%. 

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι το 2014 θα είναι 2,8 δις ευρώ, δηλαδή στο 1,6 του ΑΕΠ. 

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 319,4 δις ευρώ ή στο 174,5% του ΑΕΠ. 

Με δεδομένο ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνηση είναι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, προβλέπεται ότι για πρώτη φορά θα μειωθεί το 2014 το χρέος σε απόλυτα νούμερα, λόγω της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, της συγκράτησης των δαπανών για τόκους και την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. 

Με την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πετυχαίνουμε σταθεροποίηση της οικονομίας μας με δυνατότητες πλέον ανάκαμψης και ανάπτυξης. 

Ταυτόχρονα, μπορούμε πλέον σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, να διεκδικήσουμε την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας μας, και αυτό θα κάνει η κυβέρνηση με τον καλύτερο τρόπο. 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, την τελευταία 3ετία η οικονομία μας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η ανεργία είναι σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι συμπολίτες μας περνούν δύσκολες μέρες και έχουν ματώσει. 

Οι θυσίες που καταβάλουν είναι τεράστιες. 

Όμως φέτος υπάρχουν τα πρώτα σημεία που δείχνουν ότι αυτές οι θυσίες πιάνουν τόπο. 

Έχουμε πλέον τα πρώτα δείγματα ότι η οικονομία σταθεροποιείται και σταδιακά η Ελλάδα επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης. 

Συνεχίζουμε τον δύσκολο αλλά σωστό αγώνα. 

Τώρα μετά από τα πρώτα αυτά αποτελέσματα, είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνουμε το σωστό και αυτό μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε. 

Συνεχίζουμε για να δικαιώσουμε τις θυσίες των πολιτών. 

Να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και να οδηγήσουμε την χώρα σε πορεία ανάπτυξης. 

Συνεχίζουμε δυνατά για μια νέα πορεία στην οικονομία μας, για ένα νέο ξεκίνημα της πατρίδας μας.



Αρχειοθήκη ιστολογίου