Σε διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής των Μνημονίων και του στραγγαλισμού της κοινωνίας, μετατράπηκαν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Αποκορύφωμα, η ματαίωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, μετά την εισβολή χιλιάδων διαδηλωτών στο χώρο της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, και η αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, υπό τις αποδοκιμασίες πολλών συγκεντρωμένων!
Το υποχρεωτικό κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και η προ ημερών υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και θέτει στην εργασιακή εφεδρεία χιλιάδες εργαζόμενους, ήταν η συνέχεια Μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ήταν όμως και οι σταγόνες που έπεσαν σ’ ένα ποτήρι ήδη ξεχειλισμένο.
Υπουργοί, βουλευτές και διάφοροι άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι είχαν λάβει εγκαίρως το «μήνυμα». Ελάχιστοι τόλμησαν να καταλάβουν θέσεις στις στις παραδοσιακές εξέδρες των επισήμων και μόνο υπό δρακόντεια μέτρα προστασίας τους από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, όπως π.χ. η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στο Σύνταγμα. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, ούτε αυτή η αστυνομική προστασία στάθηκε ικανή να εμποδίσει το ξέσπασμα οργής των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα οι παρελάσεις να ματαιωθούν, ενώ υπουργοί, βουλευτές και άλλοι επίσημοι αποχωρούσαν ή φυγαδεύονταν, αποδοκιμαζόμενοι.
Έτσι, οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας εισέπραξαν τη λαϊκή κατακραυγή, εναντίον ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, το οποίο οδηγεί στη χρεοκοπία, την ανέχεια και την εξαθλίωση, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Παπούλιας: Εγώ προδότης;
Ομάδες διαδηλωτών από διάφορες κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εισέβαλαν λίγο πριν τις 10:00 το πρωί στο χώρο που θα τελούταν η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος αποκλείστηκε από κλούβες των ΜΑΤ και για πρώτη φορά στα χρονικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αποχώρησε από το σημείο και η παρέλαση ματαιώθηκε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν αποχωρήσει, εξέφρασε τη λύπη του γι'αυτή την εξέλιξη λέγοντας: «Είναι ντροπή να ακούγονται υβριστικά συνθήματα, είναι ντροπή να με αποκαλούν προδότη όταν εγώ πολέμησα για την πατρίδα από τα 15 μου χρόνια». Και συνέχισε: «Δε θέλω να αποχωρήσω. Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση. Θεωρώ ότι η τελευταία απόφαση της Ε.Ε. έχει χρήσιμα στοιχεία τα οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε. Να συστρατευθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και επιταγές τρίτων και να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να παραδώσουμε, το σπίτι μας, στα παιδιά μας καθαρό και αλώβητο. Λυπάμαι για τους υβριστές. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται! Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Ερχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη».
Οργισμένος για αυτήν την εξέλιξη ήταν και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης αποχώρησε, ενώ ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης χαρακτήρισε τα συνθήματα των διαδηλωτών "ακαταλαβίστικα" και πρόσθεσε: «Έχει καταλυθεί κάθε έννοια θεσμού. Φτάνει πια! Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".
Πολυπληθείς ομάδες συγκεντρωμένων, μοτοσυκλετιστές, οπαδοί του Ηρακλή και άλλοι αγανακτισμένοι πολίτες, εισέβαλαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και προσπάθησαν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, με αποτέλεσμα η αστυνομία να αποκλείσει το χώρο και η παρέλαση να ματαιωθεί.
Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, ενώ ακούστηκαν και αρκετά υβριστικά συνθήματα.
Μαύρα μαντήλια, αποστροφή του κεφαλιού και... ΜΑΤ
Διαδήλωση χιλιάδων πολιτών μπροστά στη Βουλή συνόδευσε τη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα, παρουσία της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου αλλά και διμοιριών των ΜΑΤ! Η παρέλαση ολοκληρώθηκε στις 11:30 π.μ., αλλά πολύς κόσμος παρέμεινε για αρκετές ώρες στο Σύνταγμα.
(Φωτ. Σπ. Τσακίρης)Καθ΄όλη τη διάρκεια της παρέλασης των μαθητών κυριαρχούσαν τα αντικυβερνητικά συνθήματα, οι μαθητές πολλών σχολείων αρνήθηκαν να χαιρετήσουν την υπουργό, ενώ κάποιοι άλλοι έστρεψαν το κεφάλι τους προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ορισμένοι μαθητές κρατούσαν μαύρα μαντίλια τα οποία και ύψωσαν περνώντας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.
Επίσης, τα μέλη της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων παρήλασαν με μαύρες κορδέλες στα μουσικά τους όργανα, παρότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης τους είχε απειλήσει ότι αν το κάνουν, θα παραπεμφθούν στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης.
Η υπουργός Παιδείας, μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης και με έντονη αστυνομική προστασία, έκανε δηλώσεις, προσπαθώντας να συσχετίσει το «ΟΧΙ» του 1940, με τη σημερινή «προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανόρθωση της χώρας»!
"Σήμερα, έχουμε μια ευθύνη όλοι, να σφίξουμε τα δόντια και τις γροθιές, για να ανορθώσουμε τη χώρα και όχι να την γονατίσουμε. Ο ύψιστος συμβολισμός του «ΟΧΙ» είναι η θυσία, ατομική και συλλογική, με πόνο, με στόχο το μέλλον της χώρας. Θέλω από την ψυχή μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε συνθήκες κρίσης, συνθήκες δύσκολες - προσωπικές και αντικειμενικές- δίνουν μια μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών και τη δημιουργία σωστών πολιτών. Το έθνος τους ευγνωμονεί"...
Εισβολή και στο Βόλο
Στην παραλία του Βόλου η παρέλαση διακόπηκε λίγο μετά την έναρξή της, καθώς πάνω από 1000 οπαδοί του τοπικού Ολυμπιακού εισέβαλαν στο χώρο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ειδικά κατά του υπουργού Π. Γερουλάνου, τον οποίο θεωρούν κύριο υπεύθυνο για την εξελισσόμενη διάλυση της ομάδας τους.
Επενέβησαν δυνάμεις των ΜΑΤ, ρίχνοντας χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και δακρυγόνα, αλλά οι συγκρούσεις δεν έλαβαν μεγάλη έκταση, αφού οι επίσημοι (δήμαρχος Βόλου, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας και η γεν. γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) αποχώρησαν αμέσως.
Ομάδες πολιτών κατέστεψαν την ξύλινη εξέδρα και πέταξαν κομμάτια της καθώς και πολλές από τις πλαστικές καρέκλες στη θάλασσα.
Στη συνέχεια, μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» αλλά και άλλοι αγανακτισμένοι πολίτες έκαναν τη δική τους παρέλαση στο χώρο της παραλίας.
Μπλόκο και στην Πάτρα
Και στην Πάτρα προκλήθηκε ένταση όπου στόχος των αγανακτισμένων πολιτών έγινε ο ο υφυπουργός Εθν. Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Σπηλιόπουλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων πριν ξεκινήσει η παρέλαση, διότι οι πολίτες είχαν καταλάβει το οδόστρωμα ενώ προηγουμένως τον είχαν αποδοκιμάσει, τόσο κατά την προσέλευσή του στον μητροπολιτικό ναό όσο και κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.
Η παρέλαση η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει για τις 12 το μεσημέρι, δεν έχει ακόμη αρχίσει ούτε δύο ώρες αργότερα και προφανώς βαίνει προς οριστική ματαίωση.
Πήραν στο κυνήγι τον Σκανδαλίδη
Σκηνές εξέγερσης διαδραματίστηκαν και στη Ρόδο, όταν ομάδες αγανακτισμένων πολιτών διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κινήθηκαν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όπου βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης .Κώστας Σκανδαλίδης, οι βουλευτές Δημ.Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ και Μίκα Ιατρίδη της ΝΔ, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Η παρέλαση διακόπηκε και οι επίσημοι αποχώρησαν κακήν κακώς, κατευθυνόμενοι. προς το κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.
Επίθεση σε βουλευτή
Στα Τρίκαλα η παρέλαση διακόπηκε όταν ομάδες πολιτών έσπασαν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό και επιτέθηκαν στην εξέδρα των επισήμων.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης δέχτηκε επίθεση από νεαρό, ο οποίος συνελήφθη, και οδηγήθηκε σε αστυνομική κλούβα. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν να εξαγριωθεί το συγκεντρωμένο πλήθος το οποίο απαίτησε με συνθήματα και δυναμική αντίδραση να απελευθερωθεί ο νεαρός όπως και έγινε.
Τελικά οι επίσημοι αποχώρησαν από το χώρο της παρέλασης.
Οργή παντού
► Στην Κέρκυρα, ο γ,γ, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου έδωσε εντολή να μη γίνει η παρέλαση λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατούσε από νωρίς στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης, γ.γ. Εμπορίου Στ. Κομνηνού, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των πολιτών που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.
Ο Στ. Κομνηνός θέλησε να συνομιλήσει μαζί τους, όμως ακολούθησαν αποδοκιμασίες και τον φυγάδευσε η Αστυνομία. Αμέσως μετά ομάδες οργισμένων πολιτών, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του Μνημονίου, ανέβηκαν στην εξέδρα των επισήμων, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άρον άρον.
► Στη Βέροια επίσης, η παρέλαση ματαιώθηκε. Αγανακτισμένοι πολίτες, διαφόρων ηλικιών και από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία και κατέλαβαν το χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Κ. Καραπαναγιωτίδης, τους πλησίασε και συνομίλησε μαζί τους, ωστόσο για την αποφυγή επεισοδίων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποφάσισε τη ματαίωση της παρέλασης. Ο Κ. Καραπαναγιωτίδης εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό. Κανονικά έγινε η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου και η κατάθεση στεφάνων.
►Στην Καλαμάτα οι αστυνομικές δυνάμεις φυγάδευσαν το γενικό γραμματέα Πρόνοιας Γιώργο Κατριβάνο,ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Βουδούρη, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Διαδηλωτές άρχισαν να τους εκτοξεύουν τομάτες κι αυγά, με αποτέλεσμα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας να παρενέβουν για να τους φυγαδεύσουν. Νωρίτερα οι μαθητές παρέλασαν εν μέσω των συνθημάτων, με πολλούς από αυτούς να φορούν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ όλοι σχεδόν περνώντας από την εξέδρα των επισήμων έστρεφαν απέναντι το κεφάλι τους. Τα επεισόδια εναντίον των επισήμων ξεκίνησαν με την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης και πριν αρχίσει η παρέλαση των προσκόπων, άλλων συλλόγων, οργανώσεων και του στρατού. Η παρέλαση διεκόπη για 10 με 15 λεπτά όπου σημειώθηκε η ένταση και μετά συνεχίστηκε κι ολοκληρώθηκε με παρέλαση προσκόπων, συλλόγων, οργανώσεων κι ενός τμήματος της σχολής Ικάρων , ενώ στην εξέδρα των επισήμων ήταν μόνο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
► Στο Ηράκλειο, πλήθος κόσμου αποδοκίμασε την κυβερνητική πολιτική. Αρκετοί συγκεντρωμένοι και πέταξαν αντικείμενα εναντίον της εξέδρας των επισήμων, απαιτώντας να αποχωρήσουν. Οι επίσημοι τελικώς αποχώρησαν, με τη συνοδεία δυνάμεων των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα η παρέλαση να διεξαχθεί ενώπιον μόνο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και των εκπροσώπων του Λιμενικού. Μετά το τέλος της παρέλασης έγινε πορεία πολιτών που με συνθήματα και πανώ εξέφρασαν την αντίθεση τους στην κυβερνητική πολιτική.
► Στην Τρίπολη η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώθηκε μέσα σε συνθήματα αποδοκιμασίας, κατά της κυβέρνησης και των επισήμων που παρευρίσκονταν εκεί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, κυριολεκτικά φυγαδεύτηκε μετά το πέρας της παρέλασης, ενώ έντονες αποδοκιμασίες άκουσαν ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρ. Λυκουρέντζους, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης και ο δήμαρχος Τρίπολης Γ. Σμυρνιώτης.
► Στο Ναύπλιο, τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων πολιτών άκουσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, ο οποίος αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης φυγαδεύτηκε, από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
► Στον Πύργο, ο κόσμος αποδοκίμασε τους επισήμους και ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να αποχωρήσουν όλοι οι επίσημοι, και μόνον όταν αυτό έγινε, συνεχίστηκε κανονικά η παρέλαση.
► Στον Άγιο Νικόλαο, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου παρέστη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας, ο οποίος ωστόσο δέχθηκε τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων πολιτών με αποτέλεσμα να αποχωρήσει πριν την ολοκλήρωση της παρέλασης.
► Στο Ρέθυμνο, πριν την έναρξη της παρέλασης πραγματοποιήθηκε πορεία του συλλόγου γονέων κηδεμόνων νομού Ρεθύμνου, της ΕΛΜΕ, φορέων και ομάδας αγανακτισμένων πολιτών. Αρκετοί πολίτες αποδοκίμασαν φραστικά τους επίσημους ενώ η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη αποχώρησε πριν την έναρξη της μαθητικής παρέλασης.
Πολίτες κρέμασαν ένα γιγάντιο πανό από την ταράτσα του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας όπου ενέγραφαν συνθήματα όπως: «Όχι στη φτώχεια που μας επιβάλλετε… Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση». Αρκετοί μαθητές από τα σχολεία του Ρεθύμνου που παρέλασαν, έστρεψαν το κεφάλι τους και αντί των επισήμων κοίταξαν τους ανάπηρους πολέμου που βρισκόντουσαν απέναντι από την εξέδρα.
► Στις Σέρρες, οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους απέναντι στην κυβέρνηση ρίχνοντας αυγά και νερά στους βουλευτές του νομού και τη γ.γ. επιθεώρησης περιβάλλοντος και ενέργειας, Μ. Καραβασίλη, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Οι σκληρές αποδοκιμασίες του κόσμου ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί. Έπειτα από τις αλλεπάλληλες διακοπές της παρέλασης, άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης των Σερρών απομάκρυναν τους πολικούς από την εξέδρα των επισήμων. Παρούσα έμεινε μόνο η βουλευτής της ΝΔ, Μ. Κόλλια, που δέχθηκε φραστικές επιθέσεις. Η παρέλαση διεξήχθη τελικά μόνο με τους τοπικούς άρχοντες και την Μ. Κόλλια.
► Στη Λάρισα, η παρέλαση εξελίχθηκε σε σχετικά ήρεμους τόνους, παρουσία του γ.γ. του υπουργείου Υγείας Ν. Πολύζου. Οι περισσότεροι από τους μαθητές όταν έφταναν στο ύψος της εξέδρας των επισήμων αντί να κλίνουν τα κεφάλια τους προς την πλευρά των επισήμων, τα έστρεφαν προς την αντίθετη. Ορισμένοι πολίτες είχαν αναρτήσει πανό και φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών. Επίσης ένας από τους σημαιοφόρους φτάνοντας στους επισήμους έστρεψε την ανοιχτή του παλάμη απέναντι τους, ενέργεια για την οποία χειροκροτήθηκε από ορισμένους εκ των παριστάμενων πολιτών, ενώ την ενέργεια του μιμήθηκαν μερικοί ακόμη μαθητές.
Enet.gr