Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Θέλει εκλογές (μετά) το 2012



Όσοι έζησαν από κοντά τον Γιώργο Παπανδρέου τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αλλά και μετά την οριστική συμφωνία περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%, είδαν έναν αλλαγμένο πολιτικό ηγέτη.
Ο Πρωθυπουργός άφησε να εκδηλωθεί η προσωπική πίεση κάτω από την οποία βρέθηκε, μετά τα«καλά νέα» ωστόσο, εμφανίζεται πλέον αποφασισμένος να δώσει μια δύσκολη πολιτική μάχη. Όχι μόνο για τον ίδιο προσωπικά, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ ευρύτερα.
Το μέλλον λοιπόν… Αυτό βρίσκεται πλέον στον πολιτικό σχεδιασμό του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αναζητεί τις κατάλληλες εκείνες πρωτοβουλίες, που θα του επιτρέψουν να αλλάξει το κλίμα, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, και να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα καλύτερο μέλλον για το ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Εκλογές, πότε; Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβέρνηση θέλει να ξεπεράσει τον σκόπελο του 2011, και να μπει στο 2012 διατηρώντας την εξουσία, και ελπίζοντας ότι ο επόμενος χρόνος θα διαμορφώσει καινούρια δεδομένα. Το 2012 άλλωστε, είναι έτος εκλογών για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Γαλλία, ενδεχομένως και για τη Γερμανία, στην περίπτωση που η Άνγκελα Μέρκελ επιλέξει ή υποχρεωθεί να προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες.
Σε ένα τέτοιο προεκλογικό και ασταθές διεθνές σκηνικό, οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου εκτιμούν ότι η Κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να «μηδενίσει» το κοντέρ, και να επαναδιαπραγματευτεί με άλλους όρους τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.
Ίσως λοιπόν τότε, μετά το καλοκαίρι του 2012, ή στις αρχές του 2013, τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί να είναι διαφορετικά, και να επιτρέψουν στον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε εκλογές, που δεν θα σηματοδοτήσουν τον πολιτικό «ακρωτηριασμό» του ΠΑΣΟΚ. Ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να ελπίζουν στην Κυβέρνηση.

Statesmen.gr

Πλειοψηφία “180″ με μυστική ψηφοφορία;



Μια… διασθαλτική ερμηνεία του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, φαίνεται ότι έχει καρφωθεί στο μυαλό των επιτελών της Κυβέρνησης, προκειμένου να δρομολογήσουν μια πολιτική πρωτοβουλία η οποία θα τους επιτρέψει να κερδίσουν πολύτιμο πολιτικό χρόνο, και ταυτόχρονα να φέρουν σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η πρόταση που έχει κατατεθεί στον Γιώργο Παπανδρέου, αναφέρει ότι θα μπορούσε να επιδιώξει την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙ από την ελληνική Βουλή, με πλειοψηφία 180 βουλευτών, όχι όμως σε φανερή και ονομαστική, αλλά σε μυστική ψηφοφορία.
Οι εισηγητές της παραπάνω πρότασης εκτιμούν ότι η Κυβέρνηση θα καταφέρει να την αιτιολογήσει επαρκώς, στη βάση της διευκόλυνσης των βουλευτών όλων των κομμάτων, να αποφασίσουν κατά συνείδηση, και χωρίς την πίεση των κομματικών ηγεσιών, για μια δανειακή σύμβαση από την οποία εξαρτάται το μέλλον της χώρας.
Το αρνητικό της εισήγησης βρίσκεται στο ενδεχόμενο να γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος της Κυβέρνησης, και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να απελευθερωθούν, ψηφίζοντας κατά της νέας δανειακής σύμβασης.
Η παραπάνω προοπτική ωστόσο δεν θεωρείται εξαιρετικά πιθανή για το κυβερνητικό επιτελείο. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά και την επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη Δευτέρα, θα καταφέρει να συσπειρώσει σε υπερθετικό βαθμό το ΠΑΣΟΚ, και δεν θα υπάρξουν διαρροές.
Αντιθέτως, στην Κυβέρνηση εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα περάσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ο κάθε βουλευτής θα μοιάζει με «ελεύθερο σκοπευτή», αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει.

Statesmen.gr

Ξέρει κάτι ο Γιώργος για τα “πλαστά στοιχεία” της ΟΝΕ;



Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ήταν λάθος που εντάχθηκε η Ελλάδα στην ευρωζώνη και συνέχισε τονίζοντας ότι η ένταξή της επετεύχθη με ψεύτικα στοιχεία. Θυμίζουμε ότι πρωθυπουργός τότε ήταν ο Κώστας Σημίτης, υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου και κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Απλώς ο σημερινός πρωθυπουργός ή θα έπρεπε να υπερασπιστεί το γόητρο της Ελλάδας και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση του κυρίου Σημίτη, της οποίας ήταν επίλεκτο μέλος, ήνα εξηγήσει στους Έλληνες ποια ήταν τα «ψεύτικα στοιχεία» χάριν των οποίων σήμερα έχουμε γίνει οι «ζήτουλες» της Ευρώπης.
Αυτά προς απάντηση όλων εκείνων που λόγω των όσων απαραδέκτων συνέβησαν στις παρελάσεις, υποστήριξαν-και σωστά- ότι δυσφημείται η χώρα διεθνώς. Ξέχασαν όμως να πουν ότι, πριν προλάβουν οι διαδηλωτές να ξεφτιλίσουν την Ελλάδα, το είχαν κάνει οι ίδιοι με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Statesmen.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη Γαλλία και την Ελλάδα να ενισχύσουν τα μέτρα καταπολέμησης της ρύπανσης των υδάτων από τη νιτρορρύπανση



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη Γαλλία και την Ελλάδα να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της νιτρορρύπανσης των υδάτων. Στη Γαλλία, το ισχύον νομικό πλαίσιο και τα σχέδια δράσης για τα νιτρικά άλατα για ευάλωτες στη νιτρορρύπανση ζώνες δεν εγγυώνται ουσιαστικά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εν λόγω ρύπανσης, όπως απαιτείται από την ενωσιακή νομοθεσία.
Αλλά και η Ελλάδα πάσχει από πάμπολλες ελλείψεις σε αυτόν τον τομέα. Παρά την οδηγία που ισχύει από το 1991, και τα δύο κράτη μέλη δεν την έχουν ακόμη εφαρμόσει πλήρως. Τα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη καθορίσει όλες τις ζώνες που είναι ευπρόσβλητες στη μόλυνση από νιτρικά άλατα, ούτε υιοθετήσει μέτρα για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ρύπανσης από νιτρικά άλατα στις ζώνες αυτές. Μετά από σύσταση του αρμόδιου για το περιβάλλον Επίτροπου κ. Janez Potočnik, θα αποσταλεί αιτιολογημένη γνώμη στη Γαλλία τόσο για μη καθορισμό ζωνών, όσο και για ανεπαρκή λήψη μέτρων, καθώς και αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα για το πρόγραμμα δράσης. Τα κράτη μέλη διαθέτουν προθεσμία δύο μηνών για να συμμορφωθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή δύναται να αποφασίσει την παραπομπή των υποθέσεών τους στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Η οδηγία για τη νιτρορρύπανση αποσκοπεί στην ανά την Ευρώπη προστασία της ποιότητας του νερού, με την αποτροπή της - γεωργικής προέλευσης - νιτρορρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, και την προώθηση των ορθών γεωργικών πρακτικών. Τα κράτη μέλη καλούνται να υιοθετήσουν μέτρα για τη μείωση και πρόληψη της ρύπανσης από νιτρικά άλατα στις περιοχές που είναι ευπρόσβλητες στη νιτρορρύπανση. Μεταξύ αυτών πρέπει να συγκαταλέγονται κλειστές περίοδοι κατά τις οποίες απαγορεύεται η διασπορά λιπασμάτων κοπριάς και χημικών προϊόντων, χωρητικότητα για την αποθήκευση κοπριάς όταν αυτή δεν μπορεί να διασπαρεί, και περιορισμοί σχετικά με τη διασπορά λιπάσματος.
Στη Γαλλία, η υφιστάμενη νομοθεσία και τα σχέδια δράσης που έχουν υιοθετηθεί είναι ανακριβή και παρουσιάζουν πολλές ελλείψεις, συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκών κλειστών περιόδων και λειψών περιορισμών για τη διασπορά κοπριάς και λιπασμάτων. Η Γαλλία συμφώνησε να τροποποιήσει τη νομοθεσία της, αλλά η παρατηρούμενη αργή πρόοδος και οι ανεπαρκείς προτεινόμενες αλλαγές οδήγησαν την Επιτροπή στην αποστολή αιτιολογημένης γνώμης. Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι η Γαλλία δεν έχει καθορίσει ακόμη όλες τις ζώνες που είναι ευπρόσβλητες στη νιτρορρύπανση από τα νιτρικά άλατα, και έτσι σε ορισμένες περιοχές δεν έχουν ακόμη καταρτιστεί σχέδια δράσης.
Η εξέταση της ελληνικής νομοθεσίας αποκάλυψε ότι επτά από τα σχέδια δράσης, τα οποία εγκρίθηκαν στην Ελλάδα το 2001 και το 2006, παρουσιάζουν ελλείψεις και δεν εφαρμόζονται σωστά στην πράξη. Οι νομικές διαδικασίες δρομολογήθηκαν πέρυσι, και ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη με τον ρυθμό των αλλαγών, και ως εκ τούτου αποστέλλεται αιτιολογημένη γνώμη.

Agrotypos

Θαύμα! Ο Γιώργος ανακάλυψε την μηχανή του χρόνου


Του Γιώργου Χαρβαλιά
Συνήθως η χρεοκοπία είναι το τελευταίο…κυριαρχικό δικαίωμα του οφειλέτη. Το οποίο βεβαίως ασκείται από τον ίδιο. Αναγγελία χρεοκοπίας μέσω κηδεμόνος πρώτη φορά βλέπω !
Γι αυτό σας λέω ότι ο νεότερος Παπανδρέου, γνωστότερος με το προσωνύμιο «Γιωργάκης», θα μείνει στην ιστορία. Αν μη τι άλλο, ως ο ηγέτης που γκρέμισε μιά χώρα και ανέθεσε την «ανοικοδόμηση» της, σε ξένους εργολάβους, χωρίς να γνωρίζει τους νέους πολεοδομικούς όρους.
Αναμφίβολα τα τελευταία 24ωρα ζήσαμε το θέατρο του παραλόγου. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να διαγράψει χρέος μεταθέτοντας το κύριο βάρος του «κανονιού» στις δικές της τράπεζες και ταυτοχρόνως δεν θα καταφέρει να βγεί στις αγορές πριν την παρέλευση μιας δεκαετίας! Το όφελος αυτής της «ελάφρυνσης»; Να ξαναφέρουμε το δημόσιο χρέος, έπειτα από την δεκαετία αποκλεισμού, στα επίπεδα του…2009! Εκεί ακριβώς που το παρέλαβε ο εθνοσωτήρας «Γιωργάκης»!
Δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός μας, ανακάλυψε την… «μηχανή του χρόνου», σίγουρα όμως τα επιτεύγματα του θα περάσουν στο βιβλίο Γκίνες. Όπως άλλωστε και το θράσος του. Ο ίδιος έλεγε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγεί στις αγορές το 2011. Αργότερα η πρόβλεψη διολίσθησε στο 2012. Και χθές εμφάνισε ως εθνική επιτυχία το γεγονός ότι η χώρα πιθανόν να μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές το…2020! Μετά από ολόκληρα δέκα χρόνια. Την ώρα που η Ιρλανδία που μπήκε αργότερα στο μνημόνιο, θα βγεί στις αγορές το 2013, ενώ ακόμη και η επισήμως χρεοκοπημένη Αργεντινή(που διέγραψε μονομερώς το χρέος της και όχι μέσω…κηδεμόνος)θα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να δανειστεί από τις αγορές πριν από εμάς!
Επί της ουσίας, τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, η Ελλάδα απώλεσε και το τελευταίο ανάχωμα αξιοπιστίας, για να εξασφαλίσει ένα ανέξοδο ευχολόγιο.  Γιατί πώς μπορεί κανείς να βασιστεί σε προβλέψεις βάθους δεκαετίας όταν οι μέχρι τώρα βραχυπρόθεσμες  προγνώσεις των μνημονιακών «προγραμμάτων διάσωσης»  πετιούνται στα σκουπίδια και αναθεωρούνται ανα τρίμηνο;
Το γεγονός μάλιστα ότι η χώρα μας εγκλωβίζεται σε ένα δεκαετές σπιράλ λιτότητας,παγιδευμένη στην ίδια υφεσιακή συνταγή, δεν δημιουργεί καμία σοβαρή προϋπόθεση, ούτε καν για την διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων που προαναγγέλλει ανερυθρίαστα ο κ. Παπανδρέου. Αντιθέτως βεβαιότητα υπάρχει για την υποθήκευση της εθνικής κυριαρχίας και την εκχώρηση εξουσίας άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής σε ξένους. Το πολυεθνικό κλιμάκιο που αναμένεται να εγκατασταθεί στην χώρα μας ως «υποβοηθητικό εργαλείο» της τρόικας θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες που θα γίνουν αντικείμενο ξεχωριστής συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση.
Επομένως η νέα συμφωνία, εκτός από εξαιρετικά επαχθής για την ελληνική πλευρά είναι και απολύτως αβέβαιη ως προς την τήρηση της. Και να μην σας μπερδεύουν τα στημένα πανηγύρια των κερδοσκόπων της αγοράς. Τα ίδια έκαναν και τον περασμένο Ιούλιο. Όμως η υλοποίηση του κατ’ αρχήν συμβιβασμού με τους ιδιώτες ομολογιούχους, όπως απέδειξε και η πρόσφατη εμπειρία, θα είναι μία μακρά και επίπονη διαδικασία που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την αποτροπή πιστωτικού επεισοδίου και τον τελικό υποβιβασμό της οικονομίας μας σε καθεστώς επίσημης πτώχευσης. Πιθανότα δε, να μας προλάβουν και οι εξελίξεις, αφού ο συνεχιζόμενος δημοσιονομικός εκτροχιασμός που φέρνουν τα «πακέτα στήριξης», πιθανότατα να προκαλέσουν τον «ξαφνικό θάνατο» της παραπαίουσας ελληνικής οικονομίας.
Αυτά τα ωραία λοιπόν, κατόρθωσε ο κ. Παπανδρέου στην διάρκεια της διετούς κυβερνητικής του παρένθεσης και σήμερα πανηγυρίζει. Συνειδητά ή ασυνείδητα γκρέμισε τη χώρα και παρέδωσε τα κλειδιά στους Γερμανούς. Καιρός να γκρεμιστεί κι ο ίδιος από την εξουσία, το συντομότερο δυνατό !
(*δημοσιεύεται στον ‘Τύπο της Κυριακής”)

Antinew
s

Παρέλαση λαϊκής οργής, κατά του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος



Εισβολή διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη ματαίωσε τη στρατιωτική παρέλαση, αποχώρησε αποδοκιμαζόμενος και ο Παπούλιας

Σε διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής των Μνημονίων και του στραγγαλισμού της κοινωνίας, μετατράπηκαν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Αποκορύφωμα, η ματαίωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, μετά την εισβολή χιλιάδων διαδηλωτών στο χώρο της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, και η αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, υπό τις αποδοκιμασίες πολλών συγκεντρωμένων!
Το υποχρεωτικό κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και η προ ημερών υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και θέτει στην εργασιακή εφεδρεία χιλιάδες εργαζόμενους, ήταν η συνέχεια Μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ήταν όμως και οι σταγόνες που έπεσαν σ’ ένα ποτήρι ήδη ξεχειλισμένο.
Υπουργοί, βουλευτές και διάφοροι άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι είχαν λάβει εγκαίρως το «μήνυμα». Ελάχιστοι τόλμησαν να καταλάβουν θέσεις στις στις παραδοσιακές εξέδρες των επισήμων και μόνο υπό δρακόντεια μέτρα προστασίας τους από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, όπως π.χ. η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στο Σύνταγμα. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, ούτε αυτή η αστυνομική προστασία στάθηκε ικανή να εμποδίσει το ξέσπασμα οργής των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα οι παρελάσεις να ματαιωθούν, ενώ υπουργοί, βουλευτές και άλλοι επίσημοι αποχωρούσαν ή φυγαδεύονταν, αποδοκιμαζόμενοι.
Έτσι, οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας εισέπραξαν τη λαϊκή κατακραυγή, εναντίον ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, το οποίο οδηγεί στη χρεοκοπία, την ανέχεια και την εξαθλίωση, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Παπούλιας: Εγώ προδότης;
Ομάδες διαδηλωτών από διάφορες κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εισέβαλαν λίγο πριν τις 10:00 το πρωί στο χώρο που θα τελούταν η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος αποκλείστηκε από κλούβες των ΜΑΤ και για πρώτη φορά στα χρονικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αποχώρησε από το σημείο και η παρέλαση ματαιώθηκε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν αποχωρήσει, εξέφρασε τη λύπη του γι'αυτή την εξέλιξη λέγοντας: «Είναι ντροπή να ακούγονται υβριστικά συνθήματα, είναι ντροπή να με αποκαλούν προδότη όταν εγώ πολέμησα για την πατρίδα από τα 15 μου χρόνια». Και συνέχισε: «Δε θέλω να αποχωρήσω. Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση. Θεωρώ ότι η τελευταία απόφαση της Ε.Ε. έχει χρήσιμα στοιχεία τα οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε. Να συστρατευθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και επιταγές τρίτων και να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να παραδώσουμε, το σπίτι μας, στα παιδιά μας καθαρό και αλώβητο. Λυπάμαι για τους υβριστές. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται! Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Ερχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη».
Οργισμένος για αυτήν την εξέλιξη ήταν και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης αποχώρησε, ενώ ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης χαρακτήρισε τα συνθήματα των διαδηλωτών "ακαταλαβίστικα" και πρόσθεσε: «Έχει καταλυθεί κάθε έννοια θεσμού. Φτάνει πια! Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".
Πολυπληθείς ομάδες συγκεντρωμένων, μοτοσυκλετιστές, οπαδοί του Ηρακλή και άλλοι αγανακτισμένοι πολίτες, εισέβαλαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και προσπάθησαν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, με αποτέλεσμα η αστυνομία να αποκλείσει το χώρο και η παρέλαση να ματαιωθεί.
Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, ενώ ακούστηκαν και αρκετά υβριστικά συνθήματα.
Μαύρα μαντήλια, αποστροφή του κεφαλιού και... ΜΑΤ
Διαδήλωση χιλιάδων πολιτών μπροστά στη Βουλή συνόδευσε τη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα, παρουσία της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου αλλά και διμοιριών των ΜΑΤ! Η παρέλαση ολοκληρώθηκε στις 11:30 π.μ., αλλά πολύς κόσμος παρέμεινε για αρκετές ώρες στο Σύνταγμα.
(Φωτ. Σπ. Τσακίρης)(Φωτ. Σπ. Τσακίρης)Καθ΄όλη τη διάρκεια της παρέλασης των μαθητών κυριαρχούσαν τα αντικυβερνητικά συνθήματα, οι μαθητές πολλών σχολείων αρνήθηκαν να χαιρετήσουν την υπουργό, ενώ κάποιοι άλλοι έστρεψαν το κεφάλι τους προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ορισμένοι μαθητές κρατούσαν μαύρα μαντίλια τα οποία και ύψωσαν περνώντας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.
Επίσης, τα μέλη της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων παρήλασαν με μαύρες κορδέλες στα μουσικά τους όργανα, παρότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης τους είχε απειλήσει ότι αν το κάνουν, θα παραπεμφθούν στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης.
Η υπουργός Παιδείας, μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης και με έντονη αστυνομική προστασία, έκανε δηλώσεις, προσπαθώντας να συσχετίσει το «ΟΧΙ» του 1940, με τη σημερινή «προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανόρθωση της χώρας»!
"Σήμερα, έχουμε μια ευθύνη όλοι, να σφίξουμε τα δόντια και τις γροθιές, για να ανορθώσουμε τη χώρα και όχι να την γονατίσουμε. Ο ύψιστος συμβολισμός του «ΟΧΙ» είναι η θυσία, ατομική και συλλογική, με πόνο, με στόχο το μέλλον της χώρας. Θέλω από την ψυχή μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε συνθήκες κρίσης, συνθήκες δύσκολες - προσωπικές και αντικειμενικές- δίνουν μια μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών και τη δημιουργία σωστών πολιτών. Το έθνος τους ευγνωμονεί"...
Εισβολή και στο Βόλο
Στην παραλία του Βόλου η παρέλαση διακόπηκε λίγο μετά την έναρξή της, καθώς πάνω από 1000 οπαδοί του τοπικού Ολυμπιακού εισέβαλαν στο χώρο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ειδικά κατά του υπουργού Π. Γερουλάνου, τον οποίο θεωρούν κύριο υπεύθυνο για την εξελισσόμενη διάλυση της ομάδας τους.
Επενέβησαν δυνάμεις των ΜΑΤ, ρίχνοντας χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και δακρυγόνα, αλλά οι συγκρούσεις δεν έλαβαν μεγάλη έκταση, αφού οι επίσημοι (δήμαρχος Βόλου, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας και η γεν. γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) αποχώρησαν αμέσως.
Ομάδες πολιτών κατέστεψαν την ξύλινη εξέδρα και πέταξαν κομμάτια της καθώς και πολλές από τις πλαστικές καρέκλες στη θάλασσα.
Στη συνέχεια, μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» αλλά και άλλοι αγανακτισμένοι πολίτες έκαναν τη δική τους παρέλαση στο χώρο της παραλίας.
Μπλόκο και στην Πάτρα
Και στην Πάτρα προκλήθηκε ένταση όπου στόχος των αγανακτισμένων πολιτών έγινε ο ο υφυπουργός Εθν. Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Σπηλιόπουλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων πριν ξεκινήσει η παρέλαση, διότι οι πολίτες είχαν καταλάβει το οδόστρωμα ενώ προηγουμένως τον είχαν αποδοκιμάσει, τόσο κατά την προσέλευσή του στον μητροπολιτικό ναό όσο και κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.
Η παρέλαση η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει για τις 12 το μεσημέρι, δεν έχει ακόμη αρχίσει ούτε δύο ώρες αργότερα και προφανώς βαίνει προς οριστική ματαίωση.
Πήραν στο κυνήγι τον Σκανδαλίδη
Σκηνές εξέγερσης διαδραματίστηκαν και στη Ρόδο, όταν ομάδες αγανακτισμένων πολιτών διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κινήθηκαν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όπου βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης .Κώστας Σκανδαλίδης, οι βουλευτές Δημ.Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ και Μίκα Ιατρίδη της ΝΔ, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Η παρέλαση διακόπηκε και οι επίσημοι αποχώρησαν κακήν κακώς, κατευθυνόμενοι. προς το κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.
Επίθεση σε βουλευτή
Στα Τρίκαλα η παρέλαση διακόπηκε όταν ομάδες πολιτών έσπασαν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό και επιτέθηκαν στην εξέδρα των επισήμων.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης δέχτηκε επίθεση από νεαρό, ο οποίος συνελήφθη, και οδηγήθηκε σε αστυνομική κλούβα. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν να εξαγριωθεί το συγκεντρωμένο πλήθος το οποίο απαίτησε με συνθήματα και δυναμική αντίδραση να απελευθερωθεί ο νεαρός όπως και έγινε.
Τελικά οι επίσημοι αποχώρησαν από το χώρο της παρέλασης.
Οργή παντού
► Στην Κέρκυρα, ο γ,γ, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου έδωσε εντολή να μη γίνει η παρέλαση λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατούσε από νωρίς στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης, γ.γ. Εμπορίου Στ. Κομνηνού, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των πολιτών που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.
Ο Στ. Κομνηνός θέλησε να συνομιλήσει μαζί τους, όμως ακολούθησαν αποδοκιμασίες και τον φυγάδευσε η Αστυνομία. Αμέσως μετά ομάδες οργισμένων πολιτών, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του Μνημονίου, ανέβηκαν στην εξέδρα των επισήμων, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άρον άρον.
► Στη Βέροια επίσης, η παρέλαση ματαιώθηκε. Αγανακτισμένοι πολίτες, διαφόρων ηλικιών και από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία και κατέλαβαν το χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Κ. Καραπαναγιωτίδης, τους πλησίασε και συνομίλησε μαζί τους, ωστόσο για την αποφυγή επεισοδίων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποφάσισε τη ματαίωση της παρέλασης. Ο Κ. Καραπαναγιωτίδης εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό. Κανονικά έγινε η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου και η κατάθεση στεφάνων.
►Στην Καλαμάτα οι αστυνομικές δυνάμεις φυγάδευσαν το γενικό γραμματέα Πρόνοιας Γιώργο Κατριβάνο,ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Βουδούρη, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Διαδηλωτές άρχισαν να τους εκτοξεύουν τομάτες κι αυγά, με αποτέλεσμα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας να παρενέβουν για να τους φυγαδεύσουν. Νωρίτερα οι μαθητές παρέλασαν εν μέσω των συνθημάτων, με πολλούς από αυτούς να φορούν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ όλοι σχεδόν περνώντας από την εξέδρα των επισήμων έστρεφαν απέναντι το κεφάλι τους. Τα επεισόδια εναντίον των επισήμων ξεκίνησαν με την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης και πριν αρχίσει η παρέλαση των προσκόπων, άλλων συλλόγων, οργανώσεων και του στρατού. Η παρέλαση διεκόπη για 10 με 15 λεπτά όπου σημειώθηκε η ένταση και μετά συνεχίστηκε κι ολοκληρώθηκε με παρέλαση προσκόπων, συλλόγων, οργανώσεων κι ενός τμήματος της σχολής Ικάρων , ενώ στην εξέδρα των επισήμων ήταν μόνο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
► Στο Ηράκλειο, πλήθος κόσμου αποδοκίμασε την κυβερνητική πολιτική. Αρκετοί συγκεντρωμένοι και πέταξαν αντικείμενα εναντίον της εξέδρας των επισήμων, απαιτώντας να αποχωρήσουν. Οι επίσημοι τελικώς αποχώρησαν, με τη συνοδεία δυνάμεων των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα η παρέλαση να διεξαχθεί ενώπιον μόνο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και των εκπροσώπων του Λιμενικού. Μετά το τέλος της παρέλασης έγινε πορεία πολιτών που με συνθήματα και πανώ εξέφρασαν την αντίθεση τους στην κυβερνητική πολιτική.
► Στην Τρίπολη η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώθηκε μέσα σε συνθήματα αποδοκιμασίας, κατά της κυβέρνησης και των επισήμων που παρευρίσκονταν εκεί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, κυριολεκτικά φυγαδεύτηκε μετά το πέρας της παρέλασης, ενώ έντονες αποδοκιμασίες άκουσαν ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρ. Λυκουρέντζους, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης και ο δήμαρχος Τρίπολης Γ. Σμυρνιώτης.
► Στο Ναύπλιο, τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων πολιτών άκουσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, ο οποίος αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης φυγαδεύτηκε, από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
► Στον Πύργο, ο κόσμος αποδοκίμασε τους επισήμους και ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να αποχωρήσουν όλοι οι επίσημοι, και μόνον όταν αυτό έγινε, συνεχίστηκε κανονικά η παρέλαση.
► Στον Άγιο Νικόλαο, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου παρέστη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας, ο οποίος ωστόσο δέχθηκε τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων πολιτών με αποτέλεσμα να αποχωρήσει πριν την ολοκλήρωση της παρέλασης.
► Στο Ρέθυμνο, πριν την έναρξη της παρέλασης πραγματοποιήθηκε πορεία του συλλόγου γονέων κηδεμόνων νομού Ρεθύμνου, της ΕΛΜΕ, φορέων και ομάδας αγανακτισμένων πολιτών. Αρκετοί πολίτες αποδοκίμασαν φραστικά τους επίσημους ενώ η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη αποχώρησε πριν την έναρξη της μαθητικής παρέλασης.
Πολίτες κρέμασαν ένα γιγάντιο πανό από την ταράτσα του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας όπου ενέγραφαν συνθήματα όπως: «Όχι στη φτώχεια που μας επιβάλλετε… Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση». Αρκετοί μαθητές από τα σχολεία του Ρεθύμνου που παρέλασαν, έστρεψαν το κεφάλι τους και αντί των επισήμων κοίταξαν τους ανάπηρους πολέμου που βρισκόντουσαν απέναντι από την εξέδρα.
► Στις Σέρρες, οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους απέναντι στην κυβέρνηση ρίχνοντας αυγά και νερά στους βουλευτές του νομού και τη γ.γ. επιθεώρησης περιβάλλοντος και ενέργειας, Μ. Καραβασίλη, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Οι σκληρές αποδοκιμασίες του κόσμου ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί. Έπειτα από τις αλλεπάλληλες διακοπές της παρέλασης, άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης των Σερρών απομάκρυναν τους πολικούς από την εξέδρα των επισήμων. Παρούσα έμεινε μόνο η βουλευτής της ΝΔ, Μ. Κόλλια, που δέχθηκε φραστικές επιθέσεις. Η παρέλαση διεξήχθη τελικά μόνο με τους τοπικούς άρχοντες και την Μ. Κόλλια.
► Στη Λάρισα, η παρέλαση εξελίχθηκε σε σχετικά ήρεμους τόνους, παρουσία του γ.γ. του υπουργείου Υγείας Ν. Πολύζου. Οι περισσότεροι από τους μαθητές όταν έφταναν στο ύψος της εξέδρας των επισήμων αντί να κλίνουν τα κεφάλια τους προς την πλευρά των επισήμων, τα έστρεφαν προς την αντίθετη. Ορισμένοι πολίτες είχαν αναρτήσει πανό και φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών. Επίσης ένας από τους σημαιοφόρους φτάνοντας στους επισήμους έστρεψε την ανοιχτή του παλάμη απέναντι τους, ενέργεια για την οποία χειροκροτήθηκε από ορισμένους εκ των παριστάμενων πολιτών, ενώ την ενέργεια του μιμήθηκαν μερικοί ακόμη μαθητές.


Enet.gr

Απέκλεισε τις εκλογές. Ή μήπως… όχι;



Η συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%, είχε στοιχεία… φωτογραφίας από το μέλλον. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε εστίασε τη ρητορική και την επιχειρηματολογία του στο«ξημέρωμα μιας καινούριας μέρας», θέλοντας να αγκιστρώσει τον πολιτικό προσανατολισμό του στο μέλλον, ξεχνώντας το παρελθόν.
Με μια μικρή εξαίρεση: Την πόλωση του κλίματος απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου δεν δίστασε να μιλήσει για «υπερπατριώτες» και «κορώνες στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας».
Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Επομένως αποκλείει και την προοπτική να ζητήσει την έγκριση του Μνημονίου ΙΙ από πλειοψηφία 180 βουλευτών, καθώς η συνεπής άρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα οδηγούσε μετά βεβαιότητας σε κάλπες, ακόμη και εντός του Νοεμβρίου, ή στις αρχές Δεκεμβρίου.
Το επιχείρημα πάντως με το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου έσβησε από την ατζέντα του μέλλοντος για την Κυβέρνηση τις πρόωρες εκλογές, θα μπορούσε να… διαβαστεί και ανάποδα. Δηλαδή, να αποτελέσει το ερέθισμα για να προσφύγει τελικά ο Πρωθυπουργός σε πρόωρες εκλογές, θέτονταςδιλήμματα προς τον ελληνικό λαό.
«Ο κόσμος θέλει αλλαγές, όχι εκλογές. Έχουμε μπόλικη δουλειά, εθνικής σημασίας, ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις. Θα ήταν περίεργο και ανεύθυνο να χαθεί το επίτευγμα. Και θα χαθεί, αν πάμε σε εκλογική αναμέτρηση», ήταν η… συζητήσιμη αποστροφή του Γιώργου Παπανδρέου.
Γιατί, μετά την επίτευξη της συμφωνίας, το βάρος πέφτει πλέον στην Ελλάδα, για να εφαρμόσει τους όρους της. Με άλλους, πολύ ταχύτερους σε σχέση με το παρελθόν ρυθμούς. Αν λοιπόν η Κυβέρνηση δεν έχει ούτε πολιτική ανοχή μέσα στη Βουλή, αλλά ούτε κοινωνική νομιμοποίηση, πως θα κάνει… τη δουλειά;

Statesmen.gr

Πολιτικός αναβρασμός από την αποχώρηση Παπούλια



Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη. Για "προσβολή του προέδρου της Δημοκρατίας" έκανε λόγο ο Ευ. Βενιζέλος. Επίθεση Σαμαρά κατά της κυβέρνησης. Την παραίτηση Παπουτσή ζητά ο ΛΑΟΣ (Vids)


Σκληρή κριτική προς τους διαδηλωτές που δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης άσκησε ο Ευ. Βενιζέλος.
"Ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά να διαχωρίζει οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία και οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας από την ανάγκη σεβασμού της ιστορικής μνήμης του Έθνους και των πολιτειακών θεσμών που συμβολίζουν την Εθνική μας ενότητα και υπόσταση", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη ματαίωση της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.
"Αυτοί που σήμερα, ημέρα εθνικής εορτής, ύψωσαν τις μικρές κομματικές και συνδικαλιστικές τους σημαίες, αμαύρωσαν μια κορυφαία εκδήλωση τιμής προς την ιστορία του τόπου και προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν εκφράζουν -γιατι ούτε το μπορούν, ούτε το θέλουν- το πραγματικό φρόνημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Χειρότεροι δε όλων είναι όσοι ενέπλεξαν, τέτοια ημέρα, στην συνδικαλιστική τους τακτική τα παιδιά μας", τόνισε σε ανακοίνωσή του.
Τηλεφωνική επικοινωνία Παπούλια - Παπανδρέου
Τη λύπη της κυβέρνησης για τα γεγονότα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στον κ. Παπούλια κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κυβέρνηση αντικρούει τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης επειδή δεν επενέβη η αστυνομία καθώς ήταν συγκεντρωμένοι πολίτες και μικρά παιδιά. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές τυχόν επέμβαση θα πυροδοτούσε περαιτέρω ένταση και επεισόδια.
Έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση απηύθυνε ο Ηλ. Μόσιαλος
"Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους", συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Ηλ. Μόσιαλος,σε δηλώσεις του στο Mega.
O κ. Μόσιαλος ζήτησε το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί σύσσωμο απέναντι στα θλιβερά αυτά φαινόμενα, κάνοντας λόγο για "απόπειρα υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών".
"Είναι απαράδεκτα τα όσο συνέβησαν χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους . η αστυνομία έκανε το καθήκον της". Ταυτοχρόνως ο κ. Μόσιαλος ζήτησε το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί σύσσωμο απέναντι στα θλιβερά αυτά φαινόμενα.
 
Σαμαράς: "Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις"
Σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει: "Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε".
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "φωτογραφίζει" και το χώρο από τον οποίο προέρχονται οι διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης και αναφέρει:
"Όμως, όσοι χαίρονται που τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή, να ξέρουν ότι οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας. Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδευτούν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Είναι ένας ολέθριος τρόπος αντίδρασης σε μια ολέθρια πολιτική. Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους".
Την παραίτηση Παπουτσή ζητά ο ΛΑΟΣ
Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο Λαϊκος Ορθόδοξος Συναγερμός με ανακοίνωση του στην οποία αναφέρει:
"Καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο Έθνος. Η διασάλευση του νόμου και της τάξης μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα από αυτά τα οποία απεδέχθη η κυβέρνηση Παπανδρέου στις Βρυξέλλες.
Προφανώς ο κ. Παπουτσής δεν έχει καμία θέση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να προστατεύσει την εύρυθμη διεξαγωγή των παρελάσεων.
Η λοιδορία προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους γνωστούς αριστεριστές είναι μέρος του σχεδίου της ανατροπής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Ο ΛΑΟΣ θα προστατεύσει με όλες του τις δυνάμεις τη χώρα από την προσπάθεια κάποιων να τη ρίξουν στο χάος".
Σε δηλώσεις του ο Άδ. Γεωργιάδης υποστήριξε, πως "η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο του Κράτους. Δεν έχει τη λαϊκη αποδοχή. Δεν μπορεί να εφαρμόσει τους νόμους", ενώ χαρακτήρισε "απαράδεκτους αυτούς που έκαναν τη διαμαρτυρία".
Ο βουλευτής Θ. Πλεύρης από τη μεριά του, είπε πως "αυτοί που έχουν ταχθεί κατά των παρελάσεων βρίσκουν αυτό τον τρόπο για να επιτύχουν την κατάργησή τους".
ΣΥΡΙΖΑ: "Ο καλύτερος φόρος τιμής"
Ακόμη, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε "αντάξιο της επετείου ο λαός που έκανε τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ο καλύτερος φόρος τιμής"
Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Σκουρλέτη αποτέλεσε η καταγγελία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Διαμαντίδη, ότι περίπου 20 άτομα, "αποβράσματα" που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το σπίτι του φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη τέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Παραφράζοντας τον Καβάφη, αν δεν μπορείς να τιμήσεις τη χώρα σου, τούτο τουλάχιστον κάνε, μην την ξεφτιλίζεις".
 
Αποδοκιμασίες επισήμων σε πολλές περιοχές
Πρωτοφανείς αποδοκιμασίες σημειώθηκαν και στο Ηράκλειο, όπου οι επίσημοι αποχώρησαν και η παρέλαση πραγματοποιήθηκε παρουσία μόνο του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.
Στο Περιστέρι, γονείς και μαθητές ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ μαθητές από Λύκεια της περιοχής παρέλασαν με μαύρα ρούχα και μαύρα περιβραχιόνια.
Ένταση επικράτησε και στο Σύνταγμα, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.
Ένταση και στην παρέλαση στον Πειραιά, όπου πολίτες φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, αλλά και των επισήμων που βρίσκονταν στην εξέδρα.
Ο υφυπουργός Άμυνας, Κ. Σπηλιόπουλος, φυγαδεύτηκε από αστυνομικούς, ενώ "βροχή" έπεφταν από διαδηλωτές αυγά κατά των επισήμων.
Επίθεση δέχθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, στην Τρίπολη.
Επεισοδιακές ήταν οι παρελάσεις και στα Τρίκαλα και το Βόλο.
Διεκόπη, λίγο μετά την έναρξη της η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Ρόδο, με μια μεγάλη ομάδα διαμαρτυρομένων να διασπά τον κλοιό της Αστυνομίας και να διακόπτει την παρέλαση.

News247.gr

“Μόνο οι εχθροί μας θέλουν διχασμένους”



Ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να αρθρώσει έναν νηφάλιο, εθνικό λόγο, την ώρα της μεγάλης σύγχυσης, μετά τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, και εν μέσω γενικευμένων και έντονων αντιδράσεων κατά πολιτικών προσώπων, σε όλες τις παρελάσεις.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε σαν εθνικός ηγέτης, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε μια κοινωνία σε έκρηξη, και στον πολιτικό κόσμο, που δεν μπορεί να ενοχοποιείται συλλήβδην, για τις αντιλαϊκές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής.
«Η Κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε. Όμως, όσοι χαίρονται που τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή, να ξέρουν ότι οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας.
Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της, και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Είναι ένας ολέθριος τρόπος αντίδρασης σε μια ολέθρια πολιτική.
Μόνο οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους», καταλήγει η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για τα επεισόδια στην παρέλαση.


Statesmen.gr

Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για τα επεισόδια στις παρελάσεις




Με αφορμή τις πρωτοφανείς αντιδράσεις των πολιτών σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια των σημερινών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου, την ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη και την αποχώρηση του προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις καταδικάζοντας αυτές τις πράξεις και επιρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση και την πολιτική που εφαρμόζει. Παράλληλα ο 
κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ζήτησε ψυχραιμία και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να τοποθετηθεί. Ο κ. Μόσιαλος σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega συνένστησε "ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους" και ζήτησε από το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί σύσσωμο απέναντι στα θλιβερά αυτά φαινόμενα. 
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας (ασχήμιες όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του) που συνέβησαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε τα εξής: 

«Ο Ελληνικός Λαός ξέρει πολύ καλά να διαχωρίζει οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία και οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας από την ανάγκη σεβασμού της ιστορικής μνήμης του Έθνους και των πολιτειακών θεσμών που συμβολίζουν την Εθνική μας ενότητα και υπόσταση.  Αυτοί που σήμερα, ημέρα εθνικής εορτής, ύψωσαν τις μικρές κομματικές και συνδικαλιστικές τους σημαίες, αμαύρωσαν μια κορυφαία εκδήλωση τιμής προς την ιστορία του τόπου και προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν εκφράζουν -γιατι ούτε το μπορούν, ούτε το θέλουν- το πραγματικό φρόνημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Χειρότεροι δε όλων είναι όσοι ενέπλεξαν, τέτοια ημέρα, στην συνδικαλιστική τους τακτική τα παιδιά μας».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για κοινωνικές εκρήξεις που η ίδια κυβέρνηση πυροδότησε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις σημερινές αντιδράσεις ως προσβολή της μνήμης των ηρώων μας. 
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε. Όμως, όσοι χαίρονται που τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή, να ξέρουν ότι οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας. Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Είναι ένας ολέθριος τρόπος αντίδρασης σε μια ολέθρια πολιτική. Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους». 
enet

Αρχειοθήκη ιστολογίου