Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Ξεμπλοκάρει η επιστροφή ΦΠΑ με διορθώσεις στις τιμές. Θα γίνεται άμεση επιστροφή μέχρι του ποσού που δικαιολογούν τα νέα όρια και για το υπόλοιπο θα υπάρξει έλεγχος


(19/7/2013 15:07)

Επικαιροποιήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία για τις καλλιέργειες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην επιστροφή του ΦΠΑ προς τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, επειδή υπήρχε μεγάλη απόκλιση των «αντικειμενικών» τιμών παραγωγής με τα τιμολόγια που κατέθεταν οι παραγωγοί, αφού ότι οι τιμές που διέθεταν τα συναρμόδια υπουργεία απείχαν από τις πραγματικές. Ακόμη συμφωνήθηκε να επιστρέφεται ο ΦΠΑ στους αγρότες μέχρι του ποσού που δικαιολογούν τα νέα όρια και για το υπόλοιπο ποσό να γίνεται έλεγχος από την εφορία. Οι νέες «ρεαλιστικές» τιμές θα περιλαμβάνουν μια αύξηση κατά 10% επί των αρχικών τιμών για τα προϊόντα στα οποία θεωρήθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα. Τα νέα στοιχεία θα δοθούν στις κατά τόπους ΔΟΥ.

Να θυμίσουμε ότι φέτος, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΠΟΛ 1066/2-4-2013 απόφαση, προβλεπόταν ότι εφόσον η «αντικειμενική» αξία της αγροτικής παραγωγής που υποβάλει ο παραγωγός στην δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ- ΕΛΓΑ είναι μικρότερη από την αξία που προκύπτει από τα φορολογικά παραστατικά (τιμολόγια) της αίτησης επιστροφής, η αίτηση του παραγωγού θα απορρίπτεται και η επιστροφή του ΦΠΑ θα γίνεται ύστερα από τον σχετικό έλεγχο μέσα σε ένα εξάμηνο.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, «με τα νέα όρια στην ποσότητα και τις τιμές των προϊόντων, περισσότερο από το 80% των αγροτών, θα πάρουν την επιστροφή ΦΠΑ χωρίς πρόβλημα». Ο κ. Τζαμτζής παρενέβη στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη Θεοχάρη, ζητώντας να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών βάση των νέων ποσοτήτων και των νέων τιμών, στην διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες. Ο κ. Θεοχάρης προχώρησε στην έκδοση απόφασης, την οποία κοινοποίησε στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες με τα νέα δεδομένα. «Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την παραπάνω απόφαση, ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες», δήλωσε ο κ. Τζαμτζής.
Στην απόφαση του ο κ. Θεοχάρης συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
α) Να μην γίνεται κανένας έλεγχος μέχρι του ποσού επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών έως 200 ευρώ.
β) Να επιστρέφεται ο ΦΠΑ στους αγρότες, μέχρι του ποσού που δικαιολογούν τα νέα όρια που έχει ορίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Οικονομικών και για το υπόλοιπο ποσό να γίνεται έλεγχος από την εφορία.
Δηλαδή, εάν ο αγρότης προσκομίσει τιμολόγια 50.000 ευρώ και σύμφωνα με τις νέες ποσότητες και τις τιμές που έχουν ορίσει τα αρμόδια Υπουργεία δικαιολογείται επιστροφή ΦΠΑ για τιμολόγια 40.000 ευρώ, ο αγρότης θα πάρει επιστροφή ΦΠΑ για τις 40.000 ευρώ και για το υπόλοιπο ποσό θα γίνεται έλεγχος από την εφορία.




Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr


Αρχειοθήκη ιστολογίου