Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Η ζωή είναι γαλανόλευκη…

Να μιλήσουμε για την Ελλάδα
Στις 17 Μαρτίου στο Ιταλικό Κοινοβούλιο τιμήθηκε η 150η επέτειος της ένωσης της Ιταλίας (1861-2011), με ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου, με τυπικές μαθητικές παρελάσεις, αλλά το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκείνη την ημέρα θα είναι κλειστό. Εκεί που κανονικά, στο σπίτι της Δημοκρατίας, θα έπρεπε να σφυρηλατηθεί η ενότητα και το εθνικό φρόνημα ώστε να έχει νόημα ο εορτασμός, προφανώς δεν έχει θέση ο ξεσηκωμός του Έθνους. Πιστεύουμε ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία προκειμένου όλες οι πολιτικές δυνάμεις να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας προς τον Ελληνικό λαό, όπως θα ήταν και μια ιδανική περίπτωση να τεθούν σε νέα βάση οι σχέσεις του πολιτικού κόσμου με την κοινωνία. Ωστόσο, το σύνθημα των Ιταλών με το οποίο κυκλοφόρησαν όλες οι εφημερίδες της γειτονικής χώρας (Tutto il bianco, rosso e verde della vita), υπάρχει χρόνος να το διαδώσουμε εμείς και να πούμε ότι, «Όλη η ζωή μας είναι γαλανόλευκη» και όχι «μαύρη» όπως θέλουν να μας την παρουσιάζουν…
Σ.Σ. Υπάρχει ακόμα χρόνος για μια προ ημερησίας συζήτηση, για την Εθνική Επέτειο, με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή:  Statesmen.gr

Ο Σαμαράς ζήτησε καθαρή εντολή

19.03.2011ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Τον «Τύπο της Κυριακής», μια εφημερίδα που παραδοσιακά και με συνέπεια υπερασπίζεται τις αξίες της Κεντροδεξιάς, επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς για να παραχωρήσει συνέντευξη, και να θέσει τους κεντρικούς άξονες της στρατηγικής που θα χαράξει η Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα, προκειμένου να στριμώξει πολιτικά την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επανέλαβε την άποψη ότι μονάχα μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου θα οδηγήσει στο να «απαλλαγούν» οι πολίτες από τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής του, και να μπορέσει έτσι η οικονομία να ακολουθήσει αναπτυξιακή προοπτική.
Αναφορικά με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και τη Δημοκρατική Συμμαχία, ο Αντώνης Σαμαράς τους θέτει εκτός Κεντροδεξιάς, αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραμάτισαν, με την καταφατική ψήφο που έδωσαν στο μνημόνιο, και τη γενικότερη στάση που κρατούν έναντι της Κυβέρνησης.
Το σημείο ωστόσο που «έδειξε το μέλλον», στη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, είναι η προσδοκία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης και όχι διαμαρτυρίας από τους πολίτες, στις επόμενες εθνικές εκλογές.
«Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει πολιτικά, αλλά ο κόσμος που το εγκαταλείπει μαζικά, κοντοστέκεται πριν κάνει το επόμενο βήμα. Εμείς με τις θέσεις και τον αγώνα μας, τον κερδίζουμε βήμα-βήμα. Χτίζουμε το μεγάλο πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα, που αύριο θα μας είναι απαραίτητο για να αλλάξουμε τον τόπο. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε, για να μπορέσεις να κυβερνήσεις τη χώρα, δεν σου αρκεί η ψήφος της διαμαρτυρίας. Χρειάζεται απαραίτητα ισχυρή κοινωνική στήριξη», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς στον «Τύπο της Κυριακής».

Πηγή:  Statesmen.gr

Γιατί η Ευρώπη, και γιατί τώρα;

19.03.2011ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Από τις πρώτες απογευματινές ώρες, η διεθνής κοινότητα έχει προχωρήσει στην πολυαναμενόμενη στρατιωτική επέμβασή της στη Λιβύη, προκειμένου να «προστατεύσει» τους εξεγερμένους κατά του καθεστώτος Καντάφι, και εκ των πραγμάτων να επιταχύνει την πτώση του Συνταγματάρχη και επί πολλές δεκαετίες ηγέτη της χώρας.
Της στρατιωτικής επέμβασης ηγήθηκε αυτή τη φορά η Ευρώπη και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα έστελνε αυστηρά μηνύματα, με μορφή τελεσίγραφου προς τον Καντάφι, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν εκείνοι που ανέλαβαν να σηκώσουν το βάρος της επίθεσης, συνεπικουρούμενοι από την Ιταλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Τρεις ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, επέλεξαν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, να «μπουν στα παπούτσια» του «διεθνή χωροφύλακα», ρόλο που μέχρι πρότινος διαδραμάτιζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με στρατιωτικές επεμβάσεις σε πλείστα σημεία του πλανήτη.
Η Άνγκελα Μέρκελ αντίθετα, επίσης Κεντροδεξιά πολιτικός, επέλεξε να συμφωνήσει αλλά να μην συμμετάσχει στην στρατιωτική επιχείρηση. Με τους Γερμανούς εξάλλου, υπάρχει πάντα… ένα θέμα, από την εποχή του Ράιχ, αναφορικά με τη στρατιωτική παρουσία τους εκτός συνόρων, προκειμένου να μην ξυπνούν μνήμες από ένα παρελθόν το οποίο δεν τους τιμά.
Το ερώτημα βέβαια που εύλογα προκύπτει είναι γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η διεθνής κοινότητα να επέμβει στη Λιβύη, τη στιγμή που εδώ και εβδομάδες, το καθεστώς Καντάφι ολοκληρώνει μια αιματηρή στρατιωτική αντεπίθεση, η οποία αφήνει στο πέρασμά της νεκρούς. Προφανώς ο Νικολά Σαρκοζί ήθελε πολύ να «ξεπλύνει» την άτσαλη στάση που κράτησε στην εξέγερση της Τυνησίας, και την ανατροπή του Μπεν Αλί, να δείξει ότι η Γαλλία μπορεί να ηγηθεί της στρατιωτικής παρεμβατικότητας της Ευρώπης (όπως ηγείται η Γερμανία οικονομικά), και να επιχειρήσει να φρεσκάρει το τσαλακωμένο προφίλ του, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012.
Την ίδια ώρα, η Χίλαρι Κλίντον ξεκαθάριζε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη, αφήνοντας την Ευρώπη να κάνει τη «βρώμικη δουλειά».
Άλλες εποχές, άλλες προτεραιότητες, άλλοι ηγέτες. Για θυμηθείτε όμως τη «συμμαχία των προθύμων» που συνέτρεξε τον Πρόεδρο Μπους στην επέμβαση στο Ιράκ… Ήταν ο Κεντροαριστερός Τόνι Μπλερ, που σήμερα οι Βρετανοί θέλουν να ξεχάσουν. Ο Κεντροδεξιός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που έχασε την πρωθυπουργία στην Ισπανία, και την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος. Και ο Κεντροδεξιός επίσης, Ζοζέ Μπαρόζο. Που, για όσους το έχουν ξεχάσει, έσπευσε να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόλις διαπίστωσε ότι θα πλήρωνε τη συμμετοχή του στον πόλεμο του Ιράκ, με βαριά ήττα στις πορτογαλικές εκλογές, και απώλεια της εξουσίας. Όπως και έγινε.
Στο Ιράκ φυσικά, δεν βρέθηκαν ποτέ τα όπλα μαζικής καταστροφής για τα οποία μας μιλούσαν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους. Στη Λιβύη, η επέμβαση έχει ως στόχο να… δοθεί ένα χεράκι στην αλλαγή του καθεστώτος. Ένα «χεράκι» που δεν χρειάστηκε στην Τυνησία, δεν χρειάστηκε στην Αίγυπτο, εκεί όπου η λαϊκή βούληση μετατράπηκε σε χείμαρρο. Η ιστορία θα δείξει και θα καταγράψει…

Πηγή:  Statesmen.gr

ΗΠΑ: Απεβίωσε, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γουόρεν Κρίστοφερ

Γάτος: Ο Κρίστοφερ ήταν αυτός που τον Ιούλιο του 1993, ανακοίνωσε οτι τον Οκτώβριο του 1993 θα γίνουν εκλογές. Και έγιναν...

Εκτύπωση E-mail
ΗΠΑ: Απεβίωσε, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γουόρεν Κρίστοφερ
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουόρεν Κρίστοφερ, ο οποίος συνέβαλε στην επίτευξη ειρήνης στη Βοσνία και διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωση αμερικανών ομήρων στο Ιράν, πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών, μετέδωσε το CNN.
Σύμφωνα με το CNN, ο Κρίστοφερ πέθανε από επιπλοκές από τον καρκίνο των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
Ο Κρίστοφερ ήταν υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας του Μπιλ Κλίντον.

Πηγή:  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Προπηλακισμοί απαξίωσης

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011
Εκτύπωση E-mail
 

Τα τελευταία περιστατικά φραστικών επιθέσεων και προπηλακισμών κατά κυβερνητικών στελεχών, με χαρακτηριστική την περίπτωση της εκτόξευσης γιαουρτιών κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου στα Καλύβια, αποτυπώνουν την οργή και την αγανάκτηση των εξαγριωμένων πολιτών για την πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης.
Οι αποδοκιμασίες κατά των πολιτικών στελεχών αναδεικνύουν, σε ένα βαθμό, το ζήτημα της συνολικής απαξίωσης του πολιτικού συστήματος από τους πολίτες. Ιδιαίτερα, όμως, στρέφονται κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις, για τις οποίες και ψηφίστηκε από το λαό, αλλά έχει προχωρήσει σε πρωτοφανή μέτρα, που έχουν επιφέρει δραματικές αλλαγές στην τσέπη, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών. Τέτοιες που η ελληνική κοινωνία δεν έχει ξαναζήσει, τουλάχιστον μεταπολιτευτικά.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης του Μνημονίου, που πλήττουν βάναυσα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, έχουν δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής έκρηξης, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι κλιμακούμενες αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, όπως υποστηρίζει ο κ. Πάγκαλος, αλλά ακόμη και από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι πρόσφατα αποδοκίμασαν δημόσια τον ίδιο με χαρακτηριστική αφίσα απαξιωτικού περιεχομένου. Είναι σαφές επίσης ότι οι αποδοκιμασίες δεν λύνουν το πρόβλημα της κυβερνητικής πολιτικής. Ούτε οι προπηλακισμοί αποτελούν τον ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης και ασφαλώς δεν εκφράζουν το σύνολο της κοινωνίας. Είναι, όμως, βέβαιο ότι δείχνουν το βαθμό αγανάκτησης κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από την κοινή γνώμη, η οποία επιμένει σε ένα ηχηρό «όχι, κύριε Πάγκαλε, δεν τα φάγαμε μαζί».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αντώνης Σαμαράς:"Η ΝΔ εκφράζει την κεντροδεξιά και όχι αυτοί που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ"

Συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, στον Τύπο της Κυριακής

Εκτύπωση E-mail
Συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, στον Τύπο της Κυριακής: "Η ΝΔ εκφράζει την κεντροδεξιά και όχι αυτοί που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ"
Την ανάγκη να αλλάξουν δραστικά οι όροι του Μνημονίου, έτσι ώστε να απαλλαγούμε από αυτό μια ώρα αρχύτερα, επισημαίνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως δεν είναι αντίθετος με τους μακροπρόθεσμους στόχους του Μνημονίου, αλλά με την πολιτική που μας επιβάλλει προκειμένου να φτάσουμε στους στόχους αυτούς.
    Ο Πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακήw" χαρακτηρίζει θετικό τον απολογισμό της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ξεκαθαρίζει, όμως, πως δεν αρκούν να αλλάξουν απλά οι όροι αποπληρωμής του δανείου.
    "Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από πέρσι, βυθίζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, λουκέτων, ανεργίας και επίμονων ελλειμμάτων. Και η λύση στο πρόβλημα είναι να αλλάξει η πολιτική αυτή και να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη", δηλώνει στη συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς.
    Ο Πρόεδρος της ΝΔ τάσσεται κατά της πώλησης δημόσιας περιουσίας, όχι με ιδεολογικά, όπως διευκρινίζει, αλλά με αυστηρά οικονομικά κριτήρια, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να πουλήσουμε, γιατί έτσι θα χάσουμε και αξία, αφού θα πουλάμε υπό πίεση και υπεραξίες που το ίδιο το κράτος θα δώσει στα ακίνητά του αφού τα πουλήσει.
    Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει πως η ΝΔ είναι αυτή που εκφράζει την κεντροδεξιά και όχι αυτοί που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει ότι δεν επιθυμεί να φτάσει στην διακυβέρνηση του τόπου με ψήφο διαμαρτυρίας αλλά με ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα εγγυάται την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση.
    "Έχουμε κλείσει πλήρως τους λογαριασμούς με το παρελθόν, χτίζουμε το πλειοψηφικό ρεύμα που θα μας δώσει την εντολή", δηλώνει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως στο κόμμα έχουν αλλάξει πάρα πολλά το τελευταίο διάστημα διατηρώντας όμως την ενότητά του.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ρόβλιας:"Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, ούτε κερδοσκοπία στην ελληνική αγορά υγρών καυσίμων"

 "Γάτος": "Προφανώς ο κ. Ρόβλιας είναι υφυπουργός σε άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα" 


Εκτύπωση E-mail
Ελλάδα: "Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, ούτε κερδοσκοπία στην ελληνική αγορά υγρών καυσίμων", δηλώνει ο υφυπουργός Ντ. Ρόβλιας
Κάμψη παρουσιάζει για τρίτη συνεχή ημέρα η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, ακολουθώντας την κάμψη των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, υποστηρίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας.
   Παραλλήλως αναφέρει ότι διεξάγονται συνεχείς έλεγχοι από το υπουργείο, έτσι ώστε "οι τιμές να κινούνται στο εύλογο και νόμιμο ύψος σε σχέση με τις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών και τις τιμές των διυλιστηρίων''.
    Ο υφυπουργός χαρακτηρίζει "κακόπιστη παραπληροφόρηση" τους ισχυρισμούς ότι δήθεν ο Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζον Ντάλι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κώστα Πουπάκη, αναγνώρισε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια στην Ελλάδα.
    "Η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη. Ο κ. Πουπάκης ήταν αυτός που έκανε λόγο στην ερώτησή του για δήθεν ασύστολη κερδοσκοπία και ο επίτροπος κ. Ντάλι του απάντησε ότι, για τα όσα ισχυρίζεται, δεν είναι αρμόδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή'', υποστηρίζει ο κ. Ρόβλιας.
    "Ο κ. Ντάλι ουδόλως υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του κ. Πουπάκη περί αισχροκερδείας", προσθέτει ο υφυπουργός και καταλήγει: "Άλλωστε δεν θα μπορούσε να τους υιοθετήσει διότι δεν είναι αληθείς. Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια ούτε κερδοσκοπία στην ελληνική αγορά υγρών καυσίμων. Αν παρουσιαστούν τέτοια φαινόμενα η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη βάσει του νόμου να παρέμβει, και θα παρέμβει για τη προστασία των καταναλωτών, όπως έγινε στο παρελθόν δύο φορές''.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο πρόεδρος N. Σαρκοζί, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης

Γαλλία: Ο πρόεδρος N. Σαρκοζί, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης, αλλά ότι η πόρτα της διπλωματίας μπορεί να ανοίξει και πάλι αν ο M. Καντάφι τερματίσει τη βία

Εκτύπωση E-mail
Γαλλία: Ο πρόεδρος N. Σαρκοζί, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης, αλλά ότι η πόρτα της διπλωματίας μπορεί να ανοίξει και πάλι αν ο M. Καντάφι τερματίσει τη βία
Ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης μετά την έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι.
Ο ίδιος είπε ότι συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.
Ο Σαρκοζί είπε ότι ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό.
 Πρέπει να δράσουμε- είπε- σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη. Ο Καντάφι-είπε- μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή αφού όμως τερματιστεί η βία.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δήλωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για τη Λιβύη: "Δυστυχώς δεν μας άκουσε"

Μετά το πέρας της Συνόδου για την «Στήριξη προς τον λιβυκό λαό » στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε  για τη Λιβύη: "Δυστυχώς δεν μας άκουσε"

Σημείωση Γάτου:"Ετσι πουλάω τον φίλο μου" 

Εκτύπωση E-mail
Γαλλία: Δήλωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για τη Λιβύη: "Δυστυχώς δεν μας άκουσε"
Μετά το πέρας της Συνόδου για την «Στήριξη προς τον λιβυκό λαό » στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε προς τους δημοσιογράφους την εξής δήλωση:
«Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας.
Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι’ αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Κύπρος: Αυξημένη αεροπορική δραστηριότητα στη βάση Ακρωτηρίου

Η τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου μετέδωσε το απόγευμα ότι παρατηρείται αυξημένη αεροπορική κίνηση.

 

Εκτύπωση E-mail
Κύπρος: Αυξημένη αεροπορική δραστηριότητα στη βάση Ακρωτηρίου
Η τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου μετέδωσε το απόγευμα ότι παρατηρείται αυξημένη αεροπορική κίνηση στη Βρετανική Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου, κοντά στη Λεμεσό, αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσο συνδέεται με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Λιβύης.
    Στη βάση προσγειώθηκε ένα σμήνος αεροπλάνων Τορνέϊντο και ένα μεταγωγικό C-130, καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα.
    Τα Τορνεϊντο ανήκουν στο γνωστό σχηματισμό «Κόκκινα Βέλη», που προβαίνουν σε αεροπορικές επιδείξεις, αλλά σημειώνεται ότι πρόκειται για μαχητικά που μπορούν να εμπλακούν σε αεροπορικές επιχειρήσεις.
    Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την βρετανική για το θέμα της χρησιμοποίησης της βάσης του Ακρωτηρίου για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τη Λιβύη.
    Ο εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από πλευράς Βρετανών και δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο.
    Επίσης είπε ότι θέση της Κύπρου είναι πως σε ζητήματα όπως αυτό της Λιβύης, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δρα συλλογικά, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και να αποφεύγονται βεβιασμένες ενέργειες.
    «Πάνω σ αυτή τη βάση θα ενεργήσουμε και εμείς», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
   Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν εξέφρασε την αντίθεση του στη χρήση των Βρετανικών Βάσεων για επιθέσεις εναντίον της Λιβύης.
    Ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι η Κύπρος πάντοτε στηρίζει τις συλλογικές αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας, σέβεται τον καταστατικό χάρτη και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και προσπαθεί να είναι συμβάλει στις ευρύτερες προσπάθειες για ειρήνη στην περιοχή, αλλά πρόσθεσε ότι «άλλο είναι οι διευκολύνσεις που κατά καιρούς το νησί προσφέρει στη διεθνή κοινότητα και άλλο να μετατραπούν οι βάσεις σε ορμητήριο».
    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζει μια τέτοια εξέλιξη.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

"Ξεκινάει η στρατιωτική δράση στη Λιβύη"

Ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης μετά την έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι. Ο ίδιος είπε ότι συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη. Ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό, πρόσθεσε. Η γερμανίδα καγκελάριος συμφωνεί ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί αλλά η χώρα της δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ψύξη των αντιδραστήρων

Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν στο γάλα και το σπανάκι στις επαρχίες Φουκουσίμα και Ιμπαράκι, οι οποίες βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Καταβάλλονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αλυσσιδωτών προβλημάτων, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας. Συνδέθηκε καλώδιο με τον αντιδραστήρα 2, για να τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης, αλλά δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα. Ο απολογισμός των νεκρών έχει φτάσει τους 7.197, ενώ 10.905 παραμένουν αγνοούμενοι.
Περισσότερα
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Εμείς είμαστε η κεντροδεξιά"



   Την ανάγκη να αλλάξουν δραστικά οι όροι του Μνημονίου, έτσι ώστε να απαλλαγούμε από αυτό μια ώρα αρχύτερα, επισημαίνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως δεν είναι αντίθετος με τους μακροπρόθεσμους στόχους του Μνημονίου, αλλά με την πολιτική που μας επιβάλλει προκειμένου να φτάσουμε στους στόχους αυτούς.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής" χαρακτηρίζει θετικό τον απολογισμό της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ξεκαθαρίζει, όμως, πως δεν αρκούν να αλλάξουν απλά οι όροι αποπληρωμής του δανείου.

    "Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από πέρσι, βυθίζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, λουκέτων, ανεργίας και επίμονων ελλειμμάτων. Και η λύση στο πρόβλημα είναι να αλλάξει η πολιτική αυτή και να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη", δηλώνει στη συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ τάσσεται κατά της πώλησης δημόσιας περιουσίας, όχι με ιδεολογικά, όπως διευκρινίζει, αλλά με αυστηρά οικονομικά κριτήρια, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να πουλήσουμε, γιατί έτσι θα χάσουμε και αξία, αφού θα πουλάμε υπό πίεση και υπεραξίες που το ίδιο το κράτος θα δώσει στα ακίνητά του αφού τα πουλήσει.

    Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει πως η ΝΔ είναι αυτή που εκφράζει την κεντροδεξιά και όχι αυτοί που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει ότι δεν επιθυμεί να φτάσει στην διακυβέρνηση του τόπου με ψήφο διαμαρτυρίας αλλά με ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα εγγυάται την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατά 4,35% υποχώρησε το ΑΕΠ

    Στο -6,6% «κατακρημνίστηκε» ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 4ο τρίμηνο πέρυσι, με αποτέλεσμα η μείωση του ΑΕΠ το 2010 να ανέλθει σε 4,35% από πτώση περίπου 2,1% το 2009 και άνοδο περίπου 1% το 2008.

    Η ύφεση στην ελληνική οικονομία (μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% το α΄ τρίμηνο, κατά 5% το β΄ τρίμηνο, κατά 5,1% το γ΄ τρίμηνο και κατά 6,6% το δ΄ τρίμηνο πέρυσι), είναι αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης τόσο στις επενδύσεις (επιχειρήσεις, οικοδομή, κ.λπ.), όσο και στην κατανάλωση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 6,7% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2009 (μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 1,9% όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 8,6%). Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 7,6% (οι συνολικές ακαθάριστες επενδύσεις παρουσίασαν μείωση 19,4%). Αύξηση 12,8% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν μείωση 3,2%. Οι μεταβολές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 27,8%, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση των άλλων συνιστωσών του ΑΕΠ.

   
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Ναι” ή “όχι” σε τέμενος;

18.03.2011ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η κατασκευή Τεμένους είναι πολύ μικρότερο κακό από την ίδρυση Ισλαμικού Κέντρου με διδασκαλίες και κατήχηση. Τα υπέρ και τα κατά του εγχειρήματος:
Υπέρ
-Συγκέντρωση των “πιστών” σε ένα μέρος και διευκόλυνση παρακολούθησης τυχόν ύποπτων κινήσεων
-Εκτόνωση αντιδράσεων για άρνηση Ελλάδας να επιτρέψει ανεξιθρησκία.
-Εφ όσον διοικείται από Ελλάδα (Δήμο η Κράτος) έλεγχος εκδηλώσεων και απαγόρευση ή monitor διδασκαλίας
-Έλεγχος μουλάδων καθ όσον αφορά νομιμότητα παρουσίας τους στη χώρα και άρνηση έγκρισης εισόδου ορισμένων (από Σ. Αραβία κυρίως, Πακιστάν και Ινδία)
Κατά
-Εφ όσον δεν είναι εφικτός ο οικιστικός έλεγχος πολύ μεγάλη πιθανότητα ανάπτυξης μουσουλμανικής παραγκούπολης πέριξ του Τεμένους
-Οι διάφορες ισλαμικές σέκτες που παροικούν στην Ελλάδα θα βρουν κοινό τόπο λατρείας με κίνδυνο, αν παρεισφρήσουν Βαχαμπιστές, να αποκτήσουμε ενιαία και δυναμική ισλαμική έκφραση με δυνατότητες δυναμικών κινητοποιήσεων
-Πιθανότητα συγκρούσεων ανάμεσα σε Σουνίτες και Σιίτες εφ όσον το Τέμενος θα είναι της μίας η της άλλης εκδοχής. Πιθανότατες επίσης στη συνέχεια πιέσεις για οικοδόμηση και άλλων Τζαμιών για αντίπαλες εκδοχές του Ισλάμ
-Θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να μην υπάρξει από εξωτερικό χρηματοδότηση της οικοδόμησης διότι τότε ο έλεγχος θα ξεφύγει από ελληνική πολιτεία.
-Θα πρέπει να οικοδομηθεί με συνεισφορές των μεταναστών και με ελάχιστη κρατική βοήθεια. Σε καμία χώρα του κόσμου η κυβέρνηση δεν οικοδομεί ναούς για τους μετανάστες. Η ευθύνη και το κόστος είναι δικό τους. Σε χώρες δε μουσουλμανικές δύσκολα εξασφαλίζεται η άδεια η έστω η ανοχή των αρχών. Όπου υπάρχουν χριστιανικοί ναοί ιδρύθηκαν και οικοδομήθηκαν επί δυτικών αποικιοκρατικών κυβερνήσεων. Στην Σ. Αραβία, που δεν υπήρξε αποικιοκρατία, δεν υφίστανται χριστιανικοί ναοί.  Δυτικοί ιερείς σπανιότατα εξασφαλίζουν άδεια επίσκεψης για ιερουργία και κυρίως για διαμονή.

Πηγή:  Statesmen.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου