Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Η Μέρκελ “καταργεί” Γιούνκερ και Τρισέ

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ο μεγάλος συμβιβασμός στον οποίο υποχρεώθηκε ο Νικολά Σαρκοζί, στη συνάντηση με τηνΆνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι, αποκάλυψε τη διάθεση της Γερμανίδας Καγκελαρίου να ξεκαθαρίσει τους «λογαριασμούς» της με δυο κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης, που κάθε άλλο παρά συμφωνούν με τα σχέδια της Γερμανίας για μια Ένωση με… όσους μπορούν και αντέχουν.
Ο προφανής στόχος ήταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος του Eurogroup, και Mr. Ευρώ, όπως έχει αποκληθεί για τη συνεπή μάχη που έδωσε προκειμένου να εισαχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα κοινό νόμισμα. Ο Γιούνκερ είχε εγκαίρως ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, ενώ η σκέψη του ήταν προσανατολισμένη σε μια Ευρώπη χωρίς… βίαιες αποχωρήσεις κρατών-μελών. Πίστευε στην αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης, και πολλές φορές επέκρινε δημοσίως τον διαβρωτικό ρόλο της Γερμανίας.
Με την προώθηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ σε θέση επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου που αποφασίστηκε στο Παρίσι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ… καταργείται. Τόσο ως πρόσωπο, όσο και ως θεσμός στα ευρωπαϊκά φόρα. Μια ξεκάθαρη νίκη της Γερμανίας, μια ήττα των μετριοπαθών φωνών της Ευρώπης.
Το δεύτερο «αγκάθι» για την Άνγκελα Μέρκελ, ήταν ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Μπορεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μοιάζει αέναα στρατευμένος στη μάχη κατά του πληθωρισμού, που συνεπάγεται μέτρα λιτότητας, επομένως να κινείται στην ίδια γραμμή σκέψης με τη Γερμανία, σε αντίθεση ωστόσο με το Βερολίνο, επέδειξε αρετές πολιτικού ηγέτη. Με τις καθοριστικές παρεμβάσεις του, τόσο στη Συμφωνία των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου, όταν εγγυήθηκε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, έστω και χρεοκοπημένα, όσο και με την αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, μια πρωτοβουλία που «φρέναρε» την κερδοσκόπο βουλιμία των αγορών.
Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα αποχωρήσει από τη θέση του στα τέλη του έτους, προκειμένου να τον διαδεχθεί ο Μάριο Ντράγκι. Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, που κέρδισε τη συγκεκριμένη θέση, επειδή η Άνγκελα Μέρκελ δέχτηκε να θυσιάσει τον Άξελ Βέμπερ της Μπούντεσμπανκ. Επομένως, πρόκειται για έναν ακόμη «εκλεκτό» του Βερολίνου, χωρίς μάλιστα το ειδικό βάρος του Τρισέ.
Η αποδυνάμωση του σημερινού προέδρου της ΕΚΤ, επιτεύχθηκε χθες στο Παρίσι, μέσω της απόφασης να μην αυξηθούν τα αποθεματικά του EFSF. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει ο μοναδικός πυλώνας ρευστότητας στη Γηραιά Ήπειρο, που μπορεί να «αγοράζει χρέος» αδύναμων οικονομιών. Μια πρακτική που… έχει τα όριά της, και σε αυτό φαίνεται να ποντάρει η Άνγκελα Μέρκελ.

Statesmen.gr

Στον «αερα» η 6η δόση και η συμφωνία του Ιουλίου - Κανει πίσω το ΔΝΤ



ΕκτύπωσηPDF
eurozone-greeceΚόκκινος συναγερμός εχει σημάνει στην κυβέρνηση για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, αλλά και για την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα ισχύσουν στο ακέραιο, τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια καθυστερούν να επικυρώσουν τις αποφάσεις για την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού αντιμετωπίσεως της κρίσης χρέους και για το σχέδιο για την ανταλλαγή ομολόγων. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει συγκαλέσει ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν οι οικονομικές εξελίξεις και ο έλεγχος της τρόικας που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα.

Το Βερολίνο εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετο στην έκδοση του ευρωομολόγου, καθυστερώντας παράλληλα να αποφασίσει την αύξηση της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η εξεύρεση των 20 δισ. ευρώ για επαναγορά ελληνικών ομολόγων που προέβλεπε η συμφωνία του Ιουλίου, στο πλαίσιο της ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα, ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα ενημέρωνε την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών πως το Ταμείο σχεδιάζει την υπαναχώρησή του από τη συμμετοχή ύψους 15 δισ. ευρώ που είχε δεσμευτεί αρχικά να παρέχει το πλαίσιο του νέου δανείου προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες με δεδομένη τη διεθνή αβεβαιότητα, το ΔΝΤ θέλει να εξοικονομήσει πόρους, ώστε να είναι έτοιμο να παρέμβει έναντι οποιασδήποτε διεθνούς οικονομικής εξέλιξης. Με τα δεδομένα αυτά, αναμένεται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα με ποσό της τάξης των 6 - 8 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη σχολιάζεται ως ιδιαίτερα δυσμενής, αν δεν ανατραπεί ύστερα από πιέσεις της κοινοτικής πλευράς, καθώς πρόκειται για τη συμμετοχή του στο δάνειο των 109 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον, αναμένεται παράταση της συμφωνίας για τη συμμετοχή ιδιωτών. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν επιπλέον εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις «που γίνονται πλέον σχεδόν ερήμην της Ελλάδος». Ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, επισήμανε, τις προηγούμενες ημέρες, την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και την πρόθεση επιμήκυνσης του σχεδίου και για μετά το 2020. Ωστόσο, στην Ευρώπη αρκετοί οικονομολόγοι θέλουν το σχέδιο να είναι απλά μία παρέμβαση που ήθελε η Γερμανία και περιπλέκει την κρίση στην Ευρώπη, καθώς οι αγορές προεξοφλούν την επέκταση του μέτρου σε άλλα κράτη.

Στις 22 Αυγούστου ο νέος έλεγχος της τρόικας

Εν τω μεταξύ, στις 22 Αυγούστου τα στελέχη της τρόικας ξεκινούν τον πέμπτο έλεγχο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στο κυβερνητικό έργο αναφορικά με τις καταργήσεις φορέων, το ενιαίο μισθολόγιο, τις αποκρατικοποιήσεις, το ασφαλιστικό σύστημα, το σύστημα υγείας και το φορολογικό καθεστώς.

Η εκταμίευση της 6ης δόσης προβλεπόταν κανονικά για τις 15 Σεπτεμβρίου, αν η εξέταση της τρόικας είχε ολοκληρωθεί, όπως αναμένονταν, κανονικά στα μέσα Αυγούστου. Η καθυστέρηση που υπήρξε με την πολιτική κρίση στα τέλη Ιουνίου και, στη συνέχεια, η καθυστέρηση της συζήτησης και ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου πήγε πίσω και την πρώτη αξιολόγησή του.

Τα ταμιακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου ήταν στις αρχές του μήνα (πριν πληρωθούν μισθοί και συντάξεις του Δημοσίου) περί τα 11 δισ. ευρώ. Εως την Παρασκευή, θα πρέπει να εξοφληθεί ένα πενταετές ομόλογο ύψους 5,9 δισ. ευρώ και λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 2 δισ. ευρώ. Με τις δημοπρασίες εντόκων τρίμηνης διάρκειας, που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, όπου το Δημόσιο συγκέντρωσε 1 δισ., και μια δεύτερη για έντοκα εξάμηνης διάρκειας για 1 δισ. ευρώ που γίνονται σήμερα, το Δημόσιο καλύπτει τις λήξεις των εντόκων, οπότε μένει με διαθέσιμα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, φιλοδοξώντας την είσπραξη επιπλέον εσόδων από νέα μέτρα ύψους 6,7 δισ., που θα πρέπει εκτυλιχθούν έως το τέλος του χρόνου.
Παρ' όλα αυτά, αν η δόση μεταφερθεί για τον Οκτώβριο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα, αφού δεν μπορεί να υπολογιστεί από τώρα πόσα θα είναι τα έσοδα που θα εισπραχθούν έως το τέλος του επόμενου μήνα.

Προϋπόθεση βέβαια είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα πρέπει να πειστούν ότι τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, ότι δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών μπορεί, μέσα σε περίπου 150 ημέρες, θα πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή κατά περίπου 3% του ΑΕΠ, υλοποιώντας μέτρα ύψους 6,7 δισ. ευρώ από αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών. Όπως όμως σημειώνει η εφημερίδα, τα περισσότερα μέτρα, που αφορούν τη μείωση των δαπανών, βρίσκονται ακόμη στα χαρτιά, ενώ τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων, αν έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται, δεν θα έχουν ακόμη μετρήσιμα αποτελέσματα.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος από το περιβάλλον του επιτρόπου της ΕΕ, Όλι Ρεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συντάξει εναλλακτικό σχέδιο για να χρηματοδοτήσει το πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει τρύπα στη χρηματοδότηση. Η Ελλάδα θα λάβει στήριξη από τον υπάρχοντα μηχανισμό».

Sofokleus10.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου