Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Μαθήματα εξ Ισπανίας, κ. Παπαδήμο, Παπανδρέου κλπ




Χθές ο θριαμβευτής των ισπανικών εκλογών  Μαριάνο Ραχόι, παρουσίασε στη Βουλή το πρόγραμμα του.

Ανακοίνωσε:
- περικοπές των δημοσίων δαπανών κατά 16,5 δις ευρώ.
- αύξηση των συντάξεων
- κατάργηση του καθεστώτος της πρόωρης συνταξιοδότησης.
- «πάγωμα»  των προσλήψεων στο δημόσιο, πλην των δυνάμεων ασφαλείας και των βασικών κοινωνικών δομών.
- ότι δεν θα αυξήσει τους φόρους
- ότι καμία επιχείρηση δεν θα υποχρεούται στην καταβολή του ΦΠΑ, αν προηγουμένως δεν λάβει τα χρήματα που της οφείλει το Δημόσιο.
Σήμερα η Ισπανία «βγήκε»  στις αγορές: 
Tο ισπανικό δημόσιο άντλησε 3,7 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία έντοκα γραμμάτια με επιτόκιο 1,735%,  έναντι 5,11% στην προηγούμενη δημοπρασία το Νοέμβριο. 
-παράλληλα, άντλησε 1,92 δισ. ευρώ από δημοπρασία εξάμηνων γραμματίων με επιτόκιο 2,435% , έναντι 5,227% στην προηγούμενη δημοπρασία.


Η  ΕΚΤ, αντί για …μνημόνια,   ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει  αύριο, 3ετή δάνεια στις εμπορικές τράπεζες, για να ενισχύσει τη ρευστότητά τους. 
Ουδέν σχόλιο….


Στη δημοσιότητα τα "πόθεν έσχες" των πολιτικών


Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, με παράλληλη ανάρτηση τους και στο διαδικτυακό κόμβο της Βουλής, τα "πόθεν έσχες" των 572 πολιτικών για το οικονομικό έτος 2009. Δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης υπέβαλαν οι 300 εν ενεργεία βουλευτές, οι 22 ευρωβουλευτές, 189 τέως βουλευτές, 8 εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, 13 τέως ευρωβουλευτές, 27 υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων και 13 τέως υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου πόθεν έσχες της Βουλής κανένας πολιτικός δεν εμφανίζεται να έχει καταθέσεις σε Ελβετική Τράπεζα και δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα ποσά κατατεθιμένα σε ξένες τράπεζες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Βαγγέλης Αργύρης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "αν βρεθεί κάποιος να έχει έστω και 100 ευρώ σε Ελβετική Τράπεζα και δεν το έχει δηλώσει, έχει παρανομήσει".

"Υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν βουλευτές που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία. Όλα τα "πόθεν έσχες" για την Επιτροπή Ελέγχου είναι ανοικτά και κανένα δεν θα κλείσει αν δεν γίνει πλήρης διασταύρωση στοιχείων", τόνισε ο κ. Αργύρης συμπληρώνοντας ότι έστειλε επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας να ενημερωθεί η Επιτροπή αν υπάρχουν εμβάσματα στην Ελβετία Ελλήνων πολιτικών από το 2009 και μετά.

Έμφαση έδωσε ο κ. Αργύρης και και στο ότι για πρώτη φορά τα πόθεν έσχες θα είναι αναρτημένα στο διαδικτυακό κόμβο της Βουλής μετά το πράσινο φως που άναψε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι "από το 2010 στα πόθεν έσχες των πολιτικών, θα υπάρχει μια καινοτομία. Θα καταγράφονται μόνο οι μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση".

"Αυτή τη στιγμή υπάρχει η Τράπεζα Δεδομένων με τα οικονομικά στοιχεία όλων των υπόχρεων πολιτικών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, Από εδώ και πέρα θα καταγράφονται μόνο οι μεταβολές οι οποίες και πρέπει να δικαιολογούνται", σημείωσε.

Σύμφωνα με τους ελέγχους των πόθεν έσχες προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

-Δεν υπάρχει κανένας λογαριασμός σε Ελβετική Τράπεζα.

-Δεν υπάρχουν μεγάλα ποσά που να εμφανίζονται ότι έχουν κατατεθεί σε ξένες τράπεζες.

- 9 βουλευτές αγόρασαν διαμερίσματα και οι 6 από αυτούς τα πήραν με δάνεια.

- 5 βουλευτές έκαναν ανέγερση κατοικίας.

- 1 βουλευτής αγόρασε οικόπεδο.

-6 βουλευτές αγόρασαν αγροτεμάχιο, οι πέντε από αυτούς αγόρασν μικρής αξίας και μόνο του ενός ήταν αξίας 100.000 ευρώ.

-3 ευρωβουλευτές αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλες με χρήση δανείου.

-5 ευρωβουλευτές δείχνουν να έχουν μικρές μειώσεις εισοδημάτων ενώ 17 παρουσιάζουν μικρή αύξηση εισοδημάτων.

- 15 βουλευτές εμφανίζονται να έχουν σημαντικές μειώσεις στις καταθέσεις τους . Από αυτούς οι 4 δικαιολογούν τη μείωση αυτή, καθώς ο ένας αγόρασε οικόπεδο, ένας γραφείο, ένας αγροτεμάχιο και ένας μια μονοκατοικία.

Για τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής θα ζητηθεί να αιτιολογήσουν τη μείωση των καταθέσεων τους.

"Κανένα πόθεν έσχες δεν έχει κλείσει μέχρι να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων. Πολύ μεγαλύτερη αξία έχει να γίνει διασταύρωση στοιχείων αυτών που εμφανίζουν μειώσεις στις καταθέσεις τους παρά αυξήσεις", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη τροποποίησης του νόμου καθώς όπως είπε "τα <πόθεν έσχες> ελέγχονται με ένα όμως δεδομένο. Βάσει την δήλωση του υπόχρεου και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις αγοράς ακινήτου για παράδειγμα ποτέ δεν δηλώνεται η πραγματική αντικειμενική του αξία".


Διάβάστε εδώ τα "ποθεν έσχες" των βουλευτών  


Το πλήρες ρεπορτάζ της Ν. Θωμά στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου