Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Τα προγράμματα ενεργητικής προστασίας έτους 2012 του ΕΛΓΑ


Υποβολή αιτήσεων μέχρι 15 Σεπτεμβρίου  
Από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τοφίμων για το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας 2012 ανακοινώνονται τα παρακάτω:
Το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα προγράμματα πρόληψης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής από φυσικούς κινδύνους.
Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. έχοντας σαν γνώμονα την αρχή ότι «η πρόληψη αποτελεί επένδυση» στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα, ενέκρινε το πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας για το έτος 2012 συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος είναι η διεύρυνσή του και σε νέους κινδύνους, καθώς και η πρόβλεψη για χορήγηση πρόσθετων χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος.

Ειδικότερα, για το 2012 τα μέσα Ενεργητικής Προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛ.Γ.Α. είναι :

α) Η πρόληψη ζημιών στα εσπεριδοειδή από παγετό, με την εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμιστήρων, καθώς και τη μετατροπή των υφιστάμενων πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αττικής (Περιοχή Δήμου Τροιζηνίας), Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.

β) Η πρόληψη ζημιών από χαλάζι στα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα ακτινίδια, τα αμπέλια και τις κερασιές, με την κατασκευή και εγκατάσταση συστημάτων με αντιχαλαζικά δίχτυα. Το πρόγραμμα αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λαρίσης, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης ( για πρώτη φορά) Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χανίων.

γ) Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η επιχορήγηση αντιβρόχινης μεμβράνης για την προστασία της κερασιάς από τη βροχή. Το πρόγραμμα αυτό γίνεται συνδυαστικά με το πρόγραμμα εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτυών και επομένως αφορά την προστασία της κερασιάς από τη βροχή και το χαλάζι σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.

δ) Η προστασία της καλλιέργειας της ροδιάς από το χαλάζι και τη βροχή. Η ένταξη της καλλιέργειας αυτής στο πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί με νέα απόφαση του ΕΛΓΑ που θα ληφθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης για την καταλληλότητα του προγράμματος για την καλλιέργεια αυτή, η οποία αναμένεται να υποβληθεί στον ΕΛΓΑ στις αρχές του Φθινοπώρου.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι με το νέο πρόγραμμα προβλέπεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής, υπό την προϋπόθεση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής τράπεζας, καθώς και η δυνατότητα τμηματικής καταβολής της επιχορήγησης, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών κατασκευής και εγκατάστασης των συστημάτων ενεργητικής προστασίας.

Σημειώνεται ότι οι δαπάνες του προγράμματος που πραγματοποιούνται από αγρότες του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α.

Κατόπιν αυτού ο ΕΛΓΑ προσδοκά σε μεγαλύτερη συμμετοχή των παραγωγών στο νέο πρόγραμμα και τους καλεί να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή τους μέχρι τις15 Σεπτεμβρίου 2012.

Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση elga.gr


Greece Debt Free: Διαγραφή χρέους, με «όπλο» τις δωρεές



E-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Χρέος ύψους 2,5 δισ. ευρώ αφαίρεσε από την "πλάτη" του ελληνικού δημοσίου το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Greece Debt Free (Ελλάδα Ελεύθερη από Χρέος), πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας από την εκκίνηση της σχετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο γόνος γνωστής ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας Πέτρος (Peter) Νομικός.
Ο κ. Νομικός δημιούργησε μια ηλεκτρονική «πλατφόρμα», μέσω της οποίας ιδιώτες και εταιρίες μπορούν να κάνουν δωρεές, τις οποίες το μη ίδρυμα Greece Debt Free (GDF) αξιοποιεί, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα που διατίθενται στην δευτερογενή αγορά, στο 10 με 20% της αξίας τους, και ύστερα τα διαγράφει.
Με αυτόν τον τρόπο, διαγράφεται ελληνικό χρέος πολύ μεγαλύτερο από το ποσό της εκάστοτε δωρεάς που ακόμα κι ένας απλός πολίτης μπορεί να κάνει με μερικά ευρώ.
Το Greece Debt Free, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του, «είναι μια πλατφόρμα για όλους, ώστε να οργανωθούμε, να λάβουμε μέρος, να συνδεθούμε και να συμμετάσχουμε για να πετύχουμε μια θετική οικονομική αλλαγή».
Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο δημιουργός της «πλατφόρμας» κ. Νομικός, «η πρότασή μας είναι απλή. Όποιος θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, μπορεί να δωρίσει ένα ευρώ και το GDF θα αγοράσει και μετά θα διαγράψει με αυτό το ένα ευρώ, οχτώ ευρώ ελληνικού χρέους. Αν επικοινωνήσετε αυτό το μήνυμα σε όποιον αγαπά την Ελλάδα, τα πράγματα μπορούν πράγματι να αλλάξουν»
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Νομικού στο ΑΜΠΕ έχει ως εξής:
-Πως σας ήρθε η ιδέα να ξεκινήσετε αυτή την πρωτοβουλία;
«Ξεκίνησα να επεξεργάζομαι την ιδέα του GDF πέρσι, εν μέσω των κινημάτων της Αραβικής Άνοιξης. Ήταν απίστευτο πως μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι μπορούν να παρακινηθούν και να οδηγήσουν σε μια δημοκρατική αλλαγή, μέσω των social media (facebook, twitter, YouTube, κτλ) στη Μέση Ανατολή. Ένα ολόκληρο έθνος κινητοποιήθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το GDF σχεδιάστηκε για να αξιοποιήσει αυτά τα νέα μέσα δικτύωσης και επικοινωνίας. Μέσω του GDB ο καθένας μπορεί τώρα να βοηθήσει την Ελλάδα, με εμπιστοσύνη και διαφάνεια. Είναι ένα εργαλείο για όλους».
-Η έδρα της οργάνωσης σας είναι στις ΗΠΑ; Γιατί επιλέξατε τις ΗΠΑ και όχι την Ελλάδα;
«Στην Ελλάδα, δεν μπορούσα να είμαι σίγουρος ότι τα χρήματα δεν θα έμεναν "ανέγγιχτα", δεν ήξερα τι θα γινόταν αν άλλαζε κάποιος νόμος ή άλλαζε άρδην η πολιτική κατάσταση του τόπου. Τότε οι δωρεές δεν θα ήταν ασφαλείς. Η οργάνωσή μας πρέπει να παραμείνει αποστασιοποιημένη από αυτά και από την πολιτική. Έτσι, το GDF έπρεπε να έχει την έδρα του υπό το νομικό καθεστώς των ιδρυμάτων δωρεών, των ΗΠΑ για να μπορούν οι δωρητές να είναι σίγουροι πως οι προσφορές τους θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό ακριβώς που εξηγούμε στην ιστοσελίδα μας.
Το GDF λοιπόν, είναι ενταγμένο στο αμερικάνικο δίκαιο περί φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, πράγμα που σημαίνει πως οι αμερικανοί πολίτες που δωρίζουν χρήματα για τους σκοπούς του ιδρύματος, αφαιρούν την προσφορά τους από τον φόρο που πληρώνουν. Αυτό αποτελεί κίνητρο για τους ομογενείς που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε προσφορά προερχόμενη από τις ΗΠΑ μπορεί να διαγράψει χρέος μεταξύ 11 και 12 φορές του δωρηθέντος κεφαλαίου και όχι 8 όπως για τους εκτός Ηνωμένων Πολιτειών δωρητές. Αυτό αποτελεί μια μοναδική δυνατότητα που δεν υπάρχει στην Ελλάδα».
-Για κάθε ένα ευρώ που δίνεται, τι ποσό ονομαστικού χρέους διαγράφεται;
«Όπως μπορεί να δει κανείς και στην ιστοσελίδα μας, για κάθε ένα ευρώ που δωρίζει κάποιος στο GDF, 8 ευρώ ελληνικού χρέους αγοράζονται από το GDF και αργότερα διαγράφονται».
-Γιατί πιστεύετε ότι το ελληνικό κράτος δεν προέβη σε κάποια παρόμοια κίνηση;
«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την πολιτικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τα σχόλια γι΄ αυτό ανήκουν στον Τύπο. Το GDF δεν είναι πολιτικός οργανισμός».
-Τι κάνετε αφού αγοράσετε τα ομόλογα; Τα διακρατείτε ή τα ακυρώνετε αμέσως;
«Τα αγοράζουμε και αργότερα τα διαγράφουμε. Αν διαγράψεις ένα μεγάλο ποσό χρέους αμέσως, αυτό θα προκαλούσε πιθανότατα άνοδο της τιμής του ομολόγου. Να θυμάστε ότι όσο "φθηνότερα" αγοράσουν οι έλληνες το χρέος τους, τόσο το καλύτερο. Το να ακυρώνεις αργότερα είναι μια πάγια τακτική στα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων».
-Υπάρχουν αμφισβητήσεις στην Ελλάδα, σχετικά με δήλωσή σας πως αν κάθε Έλληνας έδινε 3.000 ευρώ, θα μπορούσατε να μαζέψετε 34 δισ. ευρώ, με τα οποία θα αγοράζατε το τεράστιο ελληνικό χρέος των 284 δισ. ευρώ. Αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι οι τιμές των ομολόγων θα παραμείνουν στα 12 cents το δολάριο, πράγμα που δεν είναι ορθό. Πως θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της ανόδου των τιμών των ομολόγων;
«Εμείς δεν είπαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Το διαδικτυακό μας μήνυμα αναφέρεται στα ομόλογα που είναι διαθέσιμα τώρα και μπορούν να αγοραστούν αυτή την στιγμή. Δεν κάνουμε καμία δήλωση για την αγορά του συνόλου του χρέους και πόσο αυτό θα κόστιζε. Για εμάς στο GDF, πρωταρχικός μας στόχος είναι να μειώσουμε το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. Εάν αύριο το πρωί η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να λάβει 34 δισ. από το ΔΝΤ και να ξοδέψει αυτό το ποσό για επαναγορά μέρους του ελληνικού χρέους, αυτό θα μας χαροποιούσε όλους και θα ήταν μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία. Ας υποθέσουμε τώρα πως εμείς οι Έλληνες συγκεντρώνουμε 34 δισ. για την επαναγορά ομολόγων, αυτό δεν θα ήταν μια τεράστια επιτυχία για το ελληνικό έθνος; Σίγουρα θα αγοράζαμε κάποια στην τιμή των 12 cents (το δολάριο), κάποια στα 30, 40, 50 ή και ψηλότερα. Η μέση τιμή κτήσης όμως, θα ήταν πολύ χαμηλή και σε κάθε περίπτωση επαναγοράς ομολόγων -κρατικών ή επιχειρηματικών- η μέση τιμή είναι η πιο σημαντική».
-Πάντως, αν αγοράζονται μαζικά αυτά τα ομόλογα, θα ανέβει η τιμή τους. Πως αντιμετωπίζετε αυτό το ενδεχόμενο;
«Το GDF συγκεντρώνει όλες τις δωρεές και προβαίνει σε συντεταγμένες αγορές με έναν τρόπο που πιστεύουμε ότι δεν επηρεάζει τις τιμές των ομολόγων αρκετά. Αν ζητούσαμε από τον καθέναν να αγοράσει ομόλογα μόνος του και να μας τα φέρει, αυτό θα προκαλούσε άνοδο τους. Αυτό το αποφεύγουμε, ζητώντας απλώς τα χρήματα και προβαίνοντας εμείς στην αγορά των ομολόγων. Αν συγκεντρωθούν αρκετά χρήματα ώστε οι αγορές ομολόγων να ανεβάσουν την τιμή τους, τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε τη μέση τιμή κτήσης τους. Γιατί κάθε τιμή κάτω από την ονομαστική τους αξία είναι κερδισμένα χρήματα. Αλλά όσο χαμηλότερη η τιμή κτήσης τους, τόσο το καλύτερο. Διότι αν η κρίση ενταθεί, η συμμετοχή κάθε πατριώτη θα είναι μεγαλύτερη, αφού τα ίδια ομόλογα θα αγοραστούν με λιγότερα χρήματα».
-Πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσετε αντιδράσεις από τις ελληνικές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι οποίοι είναι εκ των κυριοτέρων "κατόχων" του ελληνικού χρέους;
«Πιστεύω, δεν πρέπει να υπάρξει καμία ένσταση. Αυτή η κίνηση αποτελεί κέρδος για την Ελλάδα και όλοι οι Έλληνες πρέπει να το αγκαλιάσουν. Οι κάτοχοι ομολόγων που δεν είναι πωλητές θα καλωσορίσουν κάθε μείωση του λόγου του χρέους ως προς το παραγόμενο ΑΕΠ (ακαθάριστο εθνικό προϊόν), αφού αυτό θα αύξανε την ισχύ των τίτλων που κατέχουν».
-Από πρακτική σκοπιά, ποια είναι η διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσει κάποιος για να "δωρίσει" οποιοδήποτε ποσό και πόσο ασφαλής μπορεί να νιώθει ότι τα χρήματα του θα αξιοποιηθούν σωστά;
«Μπορεί ο καθένας να μπει στην ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο και να κάνει τη δωρεά του μέσω paypal ή μέσω εμβάσματος. Κατόπιν εμείς θα αγοράσουμε τα ομόλογα. Είναι τόσο απλό. Σύντομα ελπίζουμε να έχουμε έτοιμο κι ένα τηλεφωνικό κέντρο που να μπορεί να εξυπηρετεί τους ενδιαφερόμενους και να δέχεται και δωρεές τηλεφωνικά. Έτσι θα προσπαθήσουμε να αγοράσουμε το μέγιστο δυνατό ποσό ελληνικού χρέους στη χαμηλότερη τιμή. Για παράδειγμα, αν δύο ομόλογα διαπραγματεύονται το ένα στα 12 cents (στα 100) και το άλλο στα 13 θα επιλέξουμε αυτό στα 12 και μετά θα διαγράφουμε τα 100 cents χρέους.
Όσον αφορά στο θέμα της φερεγγυότητας, ένας ακόμη λόγος που επέλεξα τις ΗΠΑ για την δημιουργία του GDF είναι πως το αμερικάνικο νομικό πλαίσιο για τέτοιες εταιρίες διασφαλίζει πως τα χρήματα που δωρίζονται σε αυτές, θα χρησιμοποιηθούν αυστηρά και μόνο για τον σκοπό που προορίζονται. Εγώ προσωπικά χρηματοδότησα με δικά μου έξοδα το κόστος για την νομική κατοχύρωση, τον σχεδιασμό, τη δημιουργία της ιστοσελίδας και φυσικά την ίδρυση του GDF και συνεχίζω να πληρώνω το λειτουργικό κόστος. Αυτό το έκανα για να μην επιβαρύνεται το GDF και όλα τα χρήματα που δωρίζονται να πηγαίνουν αποκλειστικά για τον σκοπό που προορίζονται. Είμαστε ένας "μηχανισμός", όχι απλά ένας οργανισμός».


Αρχειοθήκη ιστολογίου