Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Τουρκική ομολογία: "Πάμε σε "θερμό" επεισόδιο για εκβιασμό της Ελλάδας"!

<><>
<>
<><>
Εκτύπωση E-mail
20-04-2011
Τουρκική ομολογία ότι κάνει υπερπτήσεις για να ωθήσει την Ελλάδα σε "λύση-πακέτο" στο Αιγαίο αποκαλύπτεται σε τηλεγράφημα του WikiLeaks. Πραγματικά εντυπωσιάζει η τουρκική ωμή παραδοχή ότι εκβιάζει το γειτονικό της κράτος πετώντας επάνω από το έδαφός του για να το αναγκάσει να δεχθεί την αλλαγή του καθεστώτος στο Αιγαίο.
Άκρως αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της Τουρκίας σε οτι αφορά την τακτική των υπερπτήσεων στο Αιγαίο είναι το περιεχόμενο του απόρρητου τηλεγραφήματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα του "καυτού" καλοκαιριού του Ιουνίου του 2009 που περιγράφει την συνάντηση του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Ερτουγρούλ Απακάν με τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι με αντικείμενο τις υπερπτήσεις πάνω από Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι.
Και λέμε "καυτού" γιατί η Άγκυρα επανειλημμένα επιχείρησε να προκαλέσει εκείνο το καλοκαίρι "θερμό" επεισόδιο  είτε στο Καστελόριζο και την Ρω είτε σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Φούρνους, όπως μαρτυρούν στοιχεία του ΓΕΕΘΑ που έχει στην κατοχή του το defencenet.gr και θα αποκαλύψει τις επόμενες ημέρες.
 Ο Τούρκος υφυπουργός στο τηλεγράφημα που δημοσιεύει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εμφανίζεται αιφνιδιασμένος από το αμερικανικό διάβημα που έχει προηγηθεί και την θετικά διακείμενη προς τις ελληνικές θέσεις στάση των αμερικανικών διπλωματικών.
Ο Απακάν εμφανίζεται μάλιστα αδιάλλακτος για το ζήτημα των υπερπτήσεων, καθώς επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει όπως σημειώνει, ως ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί με την Ελλάδα, φτάνοντας ακόμα και σε θερμό επεισόδιο ενώ εκφράζει την σφορδή του ενόχληση για την απόφαση ελληνικού δικαστηρλιου τον Ιανουάριο του 2009 που καταδίκασε ερήμην Τούρκο πιλότο ως υπαίτιο σύγκρουσης ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους με τουρκικό τον Μάιο του 2006 στην περιοχή της Καρπάθου, όπου είχε χάσει την ζωή του ο Έλληνας πιλότος Κ. Ηλιάκης.
Τις ίδιες ημέρες τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο είχε πάει σε νησί της Δωδεκανήσου, κινηματογράφησε αλλαγή της στρατιωτικής φρουράς και συνελήφθη ελάχιστα λεπτά πριν διαφύγει στα τουρκικά χωρικά ύδατα με το υλικο που θα χρησμοποιούσαν για την δημιουργία πολεμικού κλίματος στην Τουρκία...
Ιδού το σημείο του επίμαχου τηλεγραφήματος

S E C R E T ANKARA 000855
SIPDIS
E.O. 12958: DECL: 06/18/2019
TAGS: PARM, PREL, MARR, TU
SUBJECT: TURKEY: AEGEAN ISSUES MUST BE ADDRESSED AS A
PACKAGE, SEPARATE TALKS ON OVERFLIGHTS NOT IN OUR INTEREST
REF: A. STATE 61209
B. ANKARA 840
C. ATHENS 1015
D. DAO ATHENS IIR 6 837 0304 09
Classified By: Ambassador James F. Jeffrey for reason 1.4 (b, d)

Summary
-------

1. (S) The Ambassador raised Aegean issues with Turkish MFA
Undersecretary Apakan on June 16, pressing hard that
overflights of inhabited Greek islands did not support the
goal of calm in the Aegean. Apakan was clearly taken aback
by our approach on the overflights specifically, and said he
could not understand why the U.S. would ask Turkey to
undercut the direct, confidential discussions Turkey was
conducting with Greece (which, however, he had not briefed us
on in detail until this meeting). He also raised questions
about the veracity of the Greek allegations that overflights
of the two islands had increased significantly. He said
Turkey supported actions which would calm tensions in the
Aegean and supported our goal of preferring diplomacy and
confidence-building measures over military action. Apakan
said that Turkey sought to negotiate Aegean issues with
Greece as a package, and pulling out one issue important to
Greece -- at the behest of the U.S. -- would lessen
significantly Turkey´s leverage on Greece to negotiate other issues. Apakan reiterated Turkey´s call for Greece to agree
to negotiate a "code of conduct" for military air operations
over the Aegean to prevent recurrence of deadly consequences
of Greek intercepts of Turkish military aircraft.
Separately, the First Air Force Commander told us that
nothing has changed in recent months in Turkish flights in
the Aegean. End Summary.
2. (S) The Ambassador met with MFA Undersecretary Ertugrul
Apakan on June 16 to discuss Aegean issues per ref a and to
propose a way forward to work to reduce tension. Apakan was
joined by a broad assembly of MFA experts covering bilateral
Turkey - Greece issues, Maritime affairs and U.S. - Turkey
affairs. Pol-Mil Couns accompanied Ambassador.΅



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Financial Times: Μάλλον αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση

 

 
Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έσπασε κι άλλο ρεκόρ χθες, με παράλληλες προειδοποιήσεις ότι τα σπρέντς θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, εν μέσω φημών για επερχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της.
Μάλιστα κάποιος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Ελλάδα οδεύει προς πτώχευση.
Τα ελληνικά τριετή ομόλογα εκτοξεύτηκαν στο 1.37%, και η πιθανότητα πτώχευσης της χώρας στα επόμενα 5 χρόνια αυξήθηκε στο 67%, όπως έδειξαν τα περιβόητα ασφάλιστρα κινδύνου credit default swaps (CDS). Η πιθανότητα αυτή ήταν στο 55% πριν από έναν μόλις μήνα.
Οι αναλυτές προβλέπουν πως τα σπρέντς θα συνεχίσουν να σκαρφαλώνουν, καθώς η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων παραμένει κολλημένη στο 70%. Οι περισσότεροι αναμένουν ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% αν υπάρξει αναδιάρθρωση, κάτι που σημαίνει πως οι τιμές των ομολόγων θα πρέπει να πέσουν στο 50%.
Την ίδια αύξηση στα σπρεντς τους είδαν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ενώ το κόστος δανεισμού της Ισπανίας μειώθηκε.
Πάντως η χθεσινή επιτυχής πώληση ελληνικών ομολόγων θεωρείται θετικό βήμα, αν και η Αθήνα αναγκάστηκε να πληρώσει μεγαλύτερα επιτόκια. Η Αθήνα κατάφερε να πουλήσει τρίμηνο χρέος αξίας €1.625 δισ.  με επιτόκιο 4.10%. Τον περασμένο Φεβρουάριο το αντίστοιχο επιτόκιο σε ανάλογη πώληση ήταν 3.85%.
Το 36% αγοράστηκε από ξένους επενδυτές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του Φεβρουαρίου ήταν 60%.
Τα ελληνικά σπρέντς ανέβηκαν μετά τη δήλωση του  τεχνικού συμβούλου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών  Clemens Fuest, ότι μια αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη για την Αθήνα.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να πάει από το 140% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 150%, σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΝΤ.
Οι τακτικές μηνιαίες πωλήσεις βραχυπρόθεσμου χρέους από πλευράς Ελλάδας, εξυπηρετούν κυρίως τις ελληνικές τράπεζες που προσπαθούν να ξεφορτωθούν ομόλογα που χρησιμοποιήθηκαν ως εγγυήσεις για δανεισμό από την ΕΚΤ.
Μετά τη χθεσινή πώληση, η Ελλάδα διαθέτει μετρητά ώστε να καλύψει τα περίπου €9 δισ. που χρειάζεται να πληρώσει τον Μάιο.
Οι αρμόδιοι της ΕΚΤ συνεχίζουν πάντως να αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με τον Jürgen Stark να προειδοποιεί σε πορτογαλική εφημερίδα, ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο αυτές που θα πληγούν περισσότερο θα είναι κυρίως οι ελληνικές τράπεζες.


Πηγή: The Financial Times και ANTINEWS

Επειδή δεν υπάρχουν Μακεδονικά μνημεία, οι Σκοπιανοί χτίζουν ομοίωμα της «Καμάρας» στα Σκόπια

Γάτος: Τι άλλο θα κάνουν στην προσπάθεια τους να πείσουν ότι είναι Μακεδόνες; ή μήπως εμείς εφησυχάζουμε;

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011 


Είχαμε ασφαλείς πληροφορίες ότι στα Σκόπια οικοδομούνται δημόσια κτίρια και μνημεία που να παραπέμπουν σε «μακεδονικό – βυζαντινό» πολιτισμό. Οι Σκοπιανοί, ως Σλάβοι και Βούλγαροι, δεν έχουν καμία σχέση με τον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό που κυριάρχησε για αιώνες στην περιοχή. Αν και τα Σκόπια υπήρξαν ελληνική πόλη στο παρελθόν, κατά το μεσαίωνα και αργότερα, στερούνται μνημείων που να τους δίνουν το αλυτρωτικό «χρώμα» που επιθυμούν οι τωρινοί τους κυβερνήτες. Έτσι, σκέφθηκαν, αφού δεν έχουμε... 

...μνημεία ας φτιάξουμε μερικά. Μνημεία και δημόσια κτίρια που να μας κάνουν να μοιάζουμε με Μακεδόνες, Ρωμαίους και Βυζαντινούς


Ο ρεπόρτερ μας ξεκίνησε για τη σλαβοβουλγαρική πόλη με μια αποστολή. Να εντοπίσει τα οικοδομήματα και να τα φωτογραφίσει. Το πρώτο, σαν έφτασε, ήταν εύκολο. Η πόλη θυμίζει εργοτάξιο

Το δεύτερο ήταν σχετικά δύσκολο, γιατί οι φωτογραφίες απαγορεύονται. Ωστόσο, για τους ρεπόρτερ του tsantiri.gr τίποτα δεν είναι απαγορευτικό. 

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν την «Καμάρα» των Σκοπίων, ένα δημιούργημα του… «μακεδονικού» πολιτισμού και άλλα ελληνότροπα μέγαρα που κατασκευάζουν. 

Ακολουθεί το email του απεσταλμένου μας: 


Η φωτογραφία αναπαριστά την Καμάρα στην Θεσσαλονίκη και ακριβώς δεξιά είναι η πλατεία των Σκοπίων η κεντρική

Και ο δρόμος αυτός που δείχνει η φωτογραφία είναι ο κεντρικός δρόμος των Σκοπίων δίπλα ακριβώς από το μεγάλο Εμπορικό Κέντρο των Σκοπίων όπου μέσα σε αυτό υπάρχει και ένα κατάστημα σούπερ μάρκετ του Βερόπουλου

Στην πλατεία κατασκευάζουν και κτίρια με αρχαία ελληνική όψη από μπετόν αρχικά και μαρμαροκονιαμα στην συνέχεια ώστε οπτικά να μοιάζουν μαρμάρινα από πληροφορίες θα φτιάξουν τον Παρθενώνα των Σκοπίων και τα βυζαντινά της Θεσσαλονίκης. Απομένει να δούμε εάν θα χτίσουν και ομοίωμα του Λευκού Πύργου


Υ.Γ. (Για να γελάσουμε και λίγο...): Πληροφορίες που λένε ότι οι Σκοπιανοί, μετά την Καμάρα «μαϊμού», θα φτιάξουν μια σειρά από «μαϊμούδες» μνημεία, όπως έναν Λευκό Πύργο, μια Ακρόπολη, έναν πύργο του Άιφελ, ίσως και ένα Στόουνχεντζ και θα μετονομάσουν τα Σκόπια σε δημοκρατία της Ντίσνεϋλαντ, για να δηλώσουν υπερήφανοι και γνήσιοι απόγονοι του Γκούφι, του Μίκυ και -φυσικά- του Ντόλαντ Ντακ, ελέγχονται από τον απεσταλμένο μας…

Πηγή:  tsantiri.gr και karatzova.com

Η Κυβέρνηση που ηττήθηκε… (και) από τις φήμες

20.04.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ


Μια Κυβέρνηση που αισθάνεται την ανάγκη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, και να το κάνει… με τυμπανοκρουσίες, προκειμένου να ζητήσει την προστασία της ίδιας, της χώρας, των πολιτών και της οικονομίας, από φήμες που στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, μεταδίδονται με μη διαχειρίσιμους ρυθμούς, επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημά της είναι εξαιρετικά σοβαρό.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέδωσε ανακοίνωση, προκειμένου να διαψεύσει και πάλι τα σενάρια που κυκλοφορούν περί επικείμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ζήτησε μάλιστα από την Εισαγγελία Αθηνών να διενεργήσει κατεπείγουσα έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες για τον αποστολέα e-mail, που προκάλεσε… μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς προέβλεπε ότι το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, θα ανακοινωθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η έκταση της ανησυχίας, και η σύγχυση που προκλήθηκε, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχει χάσει πλέον την έξωθεν καλή μαρτυρία. Γνωρίζει μικρές ήττες, σε καθημερινή βάση, από τη συνωμοσία των φημών, οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή, και… κατά βούληση, ως προς το ποιος θα είναι εκείνος ο οποίος θα έχει τη σχετική έμπνευση.
Ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση καταφεύγει στο τελευταίο οχυρό άμυνας. Παραδεχόμενη ότι ο δικός της λόγος, δεν επαρκεί πλέον. Μια Δικαιοσύνη που, για να μην ξεχνιόμαστε, μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, η Κυβέρνηση… καλούσε σε ακρόαση, στο πλαίσιο μιας δήθεν «υποτέλειας» της δικαστικής εξουσίας μπροστά στη νομοθετική, όπως αποκάλυπταν οι συμπεριφορές αλλά και τα επιχειρήματα των στελεχών της.

Πηγή:  Statesmen.gr

Οι συνδικαλιστές σε ρόλο… υπουργών

 

20.04.2011ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Ποιος το περίμενε ότι η δικαίωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του πολιτικού ηγέτη που πέτυχε να βάλει τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά έχοντας απέναντί του το πιο σκληρό ΠΑΣΟΚ, θα έρθει μερικές δεκαετίες μετά και μάλιστα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Θυμηθείτε τη φράση η «Αριστερά της Αριστεράς» όπως είχε χαρακτηρίσει τη δεκαετία το ’70 το νεόκοπο σοσιαλιστικό κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου, ώστε να εκτιμήσετε το βαθμό «απόγνωσης» του σημερινού πρωθυπουργού.
Ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να αλλάξει, όπως αυτός πιστεύει και διατείνεται την Ελλάδα, λησμονώντας όμως ότι βασικός ανασταλτικός παράγοντας ήταν και παραμένει το κόμμα του. Διότι αυτό που δεν έχει ακόμα καταλάβει είναι ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ που τον εξέλεξε στην ηγεσία του, γοητευμένο από το όνομά του, είναι η Ελλάδα που δημιούργησε ο πατέρας του. Είναι η νοοτροπία του συνδικαλιστή που είναι υπεράνω της κοινωνίας και όταν τον βολεύει η ίδια η κοινωνία.
Η περίπτωση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, δηλαδή η ραχοκοκαλιά του ΠΑΣΟΚ, είναι χαρακτηριστική μιας νοοτροπίας που κυβέρνησε το τόπο ακόμα και όταν το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν στην κυβέρνηση. Διότι οι πραγματικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν ήταν-όπως αποδεικνύεται- αυτές που ψήφιζε το εκλογικό σώμα, αλλά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που φρόντιζαν όταν τέλειωναν τη δουλειά τους στα συνδικάτα να «μετακομίζουν» στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να διαπιστώσετε την επιρροή των συντεχνιών στο ΠΑΣΟΚ, μόνο να μπείτε στο κόπο να διαβάσετε την προέλευση των μελών του ανώτατου καθοδηγητικού του οργάνου, την προέλευση πολλών εκ των βουλευτών του και μερικών υπουργών που σήμερα προσβεβλημένοι από το «σύνδρομο της γραβάτας» προσπαθούν να φαίνονται ότι είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που γνωρίσαμε όταν ξεβράκωναν τους αντιπάλους τους συνδικαλιστές ή όταν κατέβαζαν τους διακόπτες προκαλώντας χάος στη χώρα.
Αυτή την «Αριστερά της Αριστεράς» θα αντικρύσει σε λίγες ημέρες και η «κυβέρνηση της γραβάτας» του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό, το πραγματικό ΠΑΣΟΚ, θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση και τότε όλοι θα κατανοήσουν για ποιους λόγους σήμερα η χώρα βρίσκεται σ’ αυτά τα χάλια. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θα μας θυμίσει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και κυρίως θα μας βάλει να σκεφθούμε γιατί και εξαιτίας ποιων φθάσαμε έως εδώ.

Πηγή:  Statesmen.gr

Μιχελάκης: ψεύδεται και αυτοδιαψεύδεται ο κ. Πάγκαλος

 

 
Στους σημερινούς ισχυρισμούς του κ. Θ. Πάγκαλου απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης
«Ο κ. Πάγκαλος, στην τέταρτη κατά σειρά ανακοίνωσή του, για τα όσα είπε στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνει ότι υπήρξε και παραμένει υβριστής. Ότι συνεχίζει να ψεύδεται και τώρα αρχίζει να απειλεί.
Στην πρώτη ανακοίνωση αναφερόταν ότι “δεν είχε καμία επαφή με εκπροσώπους του Τύπου” και “ουδέποτε έκανε δηλώσεις ή έδωσε συνέντευξη με το περιεχόμενο που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ν.Δ.”.
Στη δεύτερη ανακοίνωση, αφού επαναλάμβανε τον ισχυρισμό ότι “ουδέποτε έκανε δηλώσεις ή έδωσε συνέντευξη με το περιεχόμενο που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ν.Δ.”, έβρισκε το πολιτικό θράσος να επιτεθεί κατά της Νέας Δημοκρατίας.
Στην τρίτη ανακοίνωση, αφού επαναλάμβανε τον αρχικό ισχυρισμό ότι “δεν υπάρχει ούτε συνέντευξη, ούτε οποιαδήποτε επαφή με Τούρκο δημοσιογράφο”, παραδεχόταν ότι “υπάρχει η προσφώνησή του”. Και, αμέσως μετά, εκτρεπόταν σε νέες προσωπικές ύβρεις.
Στην τέταρτη ανακοίνωση επαναλαμβάνει τα ίδια, εκτρέπεται σε νέες ύβρεις και προσθέτει απειλές.

Σε καμία από τις τέσσερις ανακοινώσεις του ο κ. Πάγκαλος δεν διαψεύδει τα όσα έγραψε η “Χουριέτ” την οποία, αντιθέτως, εκθειάζει ως σοβαρή, έγκυρη.
Και, όμως.
Είναι η “Χουριέτ” που έβαλε στα όσα είπε ο κ. Πάγκαλος τον τίτλο “μέρμηγκας και τζίτζικας”, αποδίδοντας σε όλους τους Έλληνες χαρακτηριστικά τεμπέληδων.
Είναι η “Χουριέτ” που έγραψε ότι ο κ. Πάγκαλος επετέθη κατά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος λέγοντας ότι “οι δικές μας τράπεζες είναι αποτυχημένες” και “ότι πρέπει να πάρουν παράδειγμα από τις τουρκικές”.
Και είναι η “Χουριέτ” που έγραψε ότι ο κ. Πάγκαλος ανέφερε πως “μετά την εξαγορά της FinansBank κάποιοι εθνικιστές ενοχλήθηκαν, αλλά σήμερα είναι μια από τις πιο πετυχημένες επενδύσεις”.
Υπογραμμίζεται ότι η τουρκική εφημερίδα, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει σοβαρή και έγκυρη, δημοσιεύει φωτογραφία από τη συνάντησή του με δημοσιογράφο της.
Τον ίδιο δημοσιογράφο που έχει δώσει ηχητικό απόσπασμα λίγων δευτερολέπτων από τη δίωρη εκδήλωση στην οποία περιλαμβάνεται η ομιλία του στους ομογενείς και η συνομιλία του με το δημοσιογράφο.

Γιατί, λοιπόν, ο κ. Πάγκαλος δεν λέει τίποτε για τη φωτογραφία του με τον Τούρκο δημοσιογράφο, που δημοσιεύει η εφημερίδα, αλλά και για το απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα;
Γιατί, όχι μόνο δεν διαψεύδει την τουρκική εφημερίδα, αλλά την προβάλλει κιόλας εκθειάζοντας τη σοβαρότητα και την εγκυρότητά της;
Το συμπέρασμα είναι, πλέον, ξεκάθαρο:
Με τις τέσσερις ανακοινώσεις του ο κ. Πάγκαλος ψεύδεται και αυτοδιαψεύδεται.
Αφού εξύβρισε χυδαία τους δημοσίους υπαλλήλους, αποκαλώντας τους “κοπρίτες” και αφού προσπάθησε να απαξιώσει τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, χαρακτηρίζοντάς τους “αντιπαραγωγικούς”, πήγε στην Τουρκία για να λοιδορήσει συλλήβδην τους Έλληνες.
Και αυτό δεν μπορεί να αγνοείται από κανέναν.
Υπάρχει, όμως, κάτι πιο σημαντικό.
Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης πηγαίνει στην Τουρκία, την ώρα που η γειτονική χώρα εντείνει τις προκλήσεις της σε βάρος του Ελληνισμού, για να πει στους Τούρκους, ότι την ώρα αυτή, η χώρα τους αποπνέει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, ότι προοδεύει και διέρχεται μια καλή φάση και ότι οι Έλληνες εμφανίζουν έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αντί να προβάλλει τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας, προβάλλει την Ελλάδα ως χώρα τεμπέληδων.
Ο άνθρωπος που χαρακτήρισε τους αγωνιστές του ’21 “ένα μάτσο αγράμματους και αδαείς χωριάτες”, ο πρωταγωνιστής της παράδοσης Οτσαλάν στους Τούρκους, ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη νύχτα των Ιμίων, εκείνος που συμφώνησε στην απόσυρση της σημαίας από ελληνικό έδαφος επειδή –όπως έλεγε- δεν φυσούσε αέρας να την πάρει,  πήγε στην Τουρκία, σε μια τόσο κρίσιμη ώρα, για να εμψυχώσει τους Τούρκους και να εξυβρίσει τους Έλληνες.
Μετά από όλα αυτά επιμένουμε να ρωτούμε:
Αυτός ο άνθρωπος αξίζει να είναι Αντιπρόεδρος της χώρας μας;
Υπάρχει κυβέρνηση;
Υπάρχει Πρωθυπουργός;
Υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που επιβάλλει στον Πρωθυπουργό να κρατά τον κ. Πάγκαλο στη θέση του Αντιπροέδρου;».

Πηγή:  ANTINEWS

Η Τουρκία τραβάει το σχοινί

20.04.2011ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Σ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΡΑΤΗΣ


Στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Άγκυρα, δια του Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου και του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγκίς, αρνήθηκε να συζητήσει τρέχοντα θέματα της σύνδεσης, δίνοντας έμφαση στην καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η Συμφωνία της Άγκυρας, που εγκατέστησε ένα καθεστώς σύνδεσης με τις Βρυξέλλες, υπεγράφη το 1963, προκειμένου η Τουρκία να ακολουθήσει την Ελλάδα, που είχε και αυτή υπογράψει ανάλογη συμφωνία το 1961.
Την περίοδο όμως 1980-1987, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη είχαν παγώσει, λόγω της δικτατορίας των στρατηγών, κατ΄ αναλογία και πάλι, με τη δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα (1967-1974).
Η Τουρκία με την επανενεργοποίηση της συμφωνίας σύνδεσης το 1987, επί πρωθυπουργίας Τουρκούτ Οζάλ, υπέβαλλε, τον Απρίλιο 1987, επίσημο αίτημα ένταξης στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα, που όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απέρριψε. Τελικά, το τουρκικό αίτημα έγινε δεκτό για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005.
Οι δύο διαδικασίες, συμφωνία σύνδεσης και ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είναι παράλληλες και διαδικαστικά δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ωστόσο, η εφαρμογή των όρων της συμφωνίας σύνδεσης, επηρεάζει, εμμέσως πλην σαφώς, σε πολιτικό κυρίως επίπεδο, την απρόσκοπτη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ένταξης.
Αυτό δεν φαίνεται να το έχει αντιληφθεί η Τουρκία, η οποία ελπίζει, χωρίς αποτέλεσμα, να ακολουθήσει, και τη φορά αυτή, το παράδειγμα της Ελλάδας. Στην περίπτωση αυτή, η παράλληλη εξέλιξη της συμφωνίας σύνδεσης, με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αθήνας, κράτησε ελάχιστα και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, απορρόφησε τις εκκρεμότητες, που υπήρχαν από το καθεστώς σύνδεσης.
Με την Τουρκία όμως, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ούτε και πρόκειται να συμβεί και να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όσο δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν βοηθά αποτελεσματικά τις ενδοκοινοτικές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, και πιο συγκεκριμένα, δεν ανοίγει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κύπρο. Κάτι, που αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας της Άγκυρας.
Αντί λοιπόν να εισακουσθεί η «φωνή» της Τουρκίας και οι διαμαρτυρίες της στο προχθεσινό Συμβούλιο Σύνδεσης, που επεκτάθηκαν και στην άρνηση των Βρυξελλών στο τουρκικό αίτημα για κατάργηση της βίζας, οι Ευρωπαίοι επανέφεραν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δύο ακόμη κωλύματα. Την άρση του περίφημου casus belli και την υποχρέωση της Άγκυρας στην ελεύθερη χρήση του όρου «Οικουμενικό» για το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Η Τουρκία τραβάει το σχοινί. Αισθανόμενη ισχυρή απέναντι στην ασθενούσα Ελλάδα, δεν αντιλαμβάνεται ωστόσο, ότι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις ένταξης μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πολύ αυστηρά, πιο αυστηρά από πριν, λόγω της τελευταίας διεύρυνσης σε 27 μέλη, που κινδυνεύει να μετατρέψει την Ένωση σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου, χωρίς κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.
Η δε συμμετοχή της Τουρκίας, από την επομένη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ως μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας και του Συμβουλίου της Ευρώπης, γεγονός που την κατέστησε «ευρωπαϊκή χώρα», χωρίς να ανήκει γεωγραφικά και πολιτιστικά, δεν έχει καμία σημασία σήμερα.
Αν δεν το αντιληφθεί αυτό, η Τουρκία θα καταντήσει μια περιφερειακή δύναμη της περιοχής της, με μεγάλη βέβαια ισχύ στη Δύση, όπως η Περσία επί Σάχη, όπου την περίοδο της οικονομικής ευμάρειας, οι Ιρανοί ταξίδευαν στην Ευρώπη ελεύθερα, χωρίς βίζα.

Πηγή: Statesmen.gr

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΖΗΤΑ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν μετέβη σήμερα στον χώρο της ουκρανικής πυρηνικής μονάδας του Τσέρνομπιλ, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει μια «συνολική συζήτηση» για την πυρηνική ενέργεια, την παραμονή της 25ης επετείου από την χειρότερη πυρηνική...
καταστροφή στην ιστορία.
Χρειάζεται «μια σφαιρική συζήτηση για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας» και για τον κίνδυνο να δούμε «περισσότερες πυρηνικές καταστροφές», δήλωσε ο Μπαν μετά την επίσκεψή του στον χώρο της καταστροφής της 26ης Απριλίου του 1986, την οποία χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά συγκινητική».
Συνοδευόμενος από τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Γιουκίγια Αμάνο, ο Μπαν παρατήρησε τη σαρκοφάγο της μονάδας, πίσω από έναν φράχτη μερικές εκατοντάδες μέτρα από αυτό το τσιμεντένιο κάλυμμα που αποτελεί μόνωση για τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Το δυστύχημα στην ιαπωνική πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα και η καταστροφή του Τσερνομπίλ μας έδωσαν δύο ισχυρά μηνύματα: πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από αυτές τις τραγωδίες και να ενισχύσουμε τις προδιαγραφές πυρηνικής ασφάλειας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», σημείωσε. Τόνισε την ανάγκη να «αναθεωρηθούν σε βάθος τα πρότυπα ασφαλείας» σε αυτόν τον τομέα.
«Θα πρέπει να επανεξετάσουμε σοβαρά το πώς θα προστατεύσουμε την πυρηνική τεχνολογία από τους τρομοκράτες», πρόσθεσε.
«Το να ακούμε να μιλάνε για το Τσερνομπίλ και να διαβάζουμε πράγματα για αυτήν την καταστροφή είναι ένα πράγμα, αλλά το να το βλέπουμε αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Και ο κ. Αμάνο απηύθυνε επίσης έκκληση για την ενίσχυση της ασφάλειας της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας.
Ο Μπαν επαίνεσε την «ενθαρρυντική πρόοδο» που έχει σημειωθεί στην κατασκευή της νέας σαρκοφάγου που θα απομονώσει τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ.
«Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό σχέδιο, δημιουργικό και φιλόδοξο», υπογράμμισε αργότερα σε συνέντευξη τύπου στο Κίεβο.
Ο αντιδραστήρας αριθμός 4 του Τσερνομπίλ εξερράγη στις 26 Απριλίου του 1986, μολύνοντας μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ιδιαίτερα την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, που την εποχή εκείνη ήταν δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.
Καλύφθηκε με σπουδή με ένα τσιμεντένιο κέλυφος που σήμερα παρουσιάζει ρωγμές. Η κατασκευή μιας νέας σαρκοφάγου ξεκίνησε στα τέλη του 2010 και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2015.
Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης δωρητών στο Κίεβο, η διεθνής κοινότητα αποδέσμευσε 550 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των εργασιών που συνδέονται με την κατασκευή της νέας σαρκοφάγου--από ένα σύνολο 740 εκατ. ευρώ που έλειπαν μέχρι τώρα.
«Έχουμε συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, τα υπόλοιπα, είμαι βέβαιος, ότι θα συγκεντρωθούν σύντομα», δήλωσε σήμερα στο Τσέρνομπιλ ο Γιανουκόβιτς, υπογραμμίζοντας ότι η Ουκρανία είχε «de facto τη δυνατότητα να κατασκευάσει το νέο τσιμεντένιο κέλυφος» και να τελειώσει το έργο «μέχρι το 2015».
Η Ουκρανία θα αναθεωρήσει εξάλλου τις «τεχνικές της προσεγγίσεις» σχετικά με την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο δυτικό τμήμα της χώρας για να τους κάνει πιο ασφαλείς, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιούρι Μπόικο, σύμφωνα με το Interfax.
Η Ουκρανία έχει σήμερα τέσσερις πυρηνικές μονάδες σε λειτουργία, των οποίων οι 15 αντιδραστήρες εξασφαλίζουν περίπου το ήμισυ της παραγωγής της σε ηλεκτρική ενέργεια.
Τα δύο τρίτα των Ουκρανών (66%) δεν θεωρούν ασφαλείς τις πυρηνικές μονάδες στη χώρα τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Παράνομες οι  χρηματοδοτήσεις προς την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

20/04/2011
Το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι κατηγορηματικό: οι χρηματοδοτήσεις και οι ενισχύσεις που χορήγησε η διοίκηση της ΔΕΗ προς το συνδικαλιστικό φορέα της ΓΕΝΟΠ, προσκρούουν στη νομοθεσία για τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος.
Μάλιστα το πόρισμα της έκθεσης, που ζητήθηκε από την Τίνα Μπιρμπίλη, θέτει κατηγορηματικά εκτός νομιμότητας της ενισχύσεις, καθώς αντίκεινται στη νομοθεσία «η οποία απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες, επιτρέπει δε, κατ ́ εξαίρεση παροχές μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία και για κοινωφελείς σκοπούς. Επομένως, εκτιμούμε ότι οι σχετικές προβλέψεις στις υπογραφείσες Ε.Σ.Σ.Ε. καθίστανται άκυρες και μη εφαρμοστέες, οι δε σχετικές Αποφάσεις των Οργάνων Διοίκησης της Δ.Ε.Η. είναι παράνομες.»
Το πόρισμα, που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο, (καλύτερα να σπεύσετε στο τέλος, στις σελίδες των συμπερασμάτων), εγείρει τεράστια θέματα ηθικής τάξεως, κυρίως για το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος. Το ίδιο ισχύει  και για την εταιρική ευθύνη της ΔΕΗ που δεν διστάζει να κόψει το ρεύμα σε οικονομικά ανήμπορους, αλλά συνάμα δεν έχει καμία αναστολή να ενισχύει τη ΓΕΝΟΠ με 14 εκατομμύρια ευρώ από το 1999 ως το 2010.
Υπάρχουν και άλλα, όπως για παράδειγμα η παρακράτηση από τους μισθούς των εργαζομένων στη ΔΕΗ υπέρ του συνδικαλιστικού τους σωματείου. Επισημαίνεται στο πόρισμα: « η παρακράτηση από τον μισθό των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. οιωνδήποτε συνδικαλιστικών εισφορών υπέρ της ΓΕΝ.Ο.Π./Δ.Ε.Η. (και των λοιπών Ομοσπονδιών) και η απόδοσή τους απευθείας σε αυτές είναι αντισυνταγματική, παράνομη και καταχρηστική.»
Ασφαλώς θα υπάρξει αντίλογος, θα εκδηλωθούν συγκρούσεις και έντονες αντιπαραθέσεις. Αλλωστε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προχωρά σε απεργιακές κινητοποιήσεις και πιθανότατα το πόρισμα να συνδεθεί με προσπάθεια «σπίλωσης του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων.» Δεν έχει σημασία. Το πόρισμα είναι χρήσιμο για τον διδακτικό του χαρακτήρα. Περιγράφει εξαίσια κομμάτια της διαδρομής που μας οδήγησαν ως εδώ.
Τι απαντά η ΓΕΝΟΠ
Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι δεν είναι τυχαίο πως το πόρισμα βγήκε μια ημέρα αφού προανήγγειλε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. «Όταν ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης που είναι σε αυτή τη θέση εδώ και 7 χρόνια δεν ακούει και δεν βλέπει καμία παρανομία και ξαφνικά σήμερα ξυπνάει (που η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δίνει πολύ σκληρή μάχη για την σωτηρία της ΔΕΗ), αν μη τι άλλο είναι εκτεθειμένος. Πόσο βάση μπορεί να έχει το πόρισμα ενός Δημόσιου Λειτουργού που ενώ του έχουμε εμπιστευτεί τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά -και γι αυτό θα πρέπει να είναι υπόδειγμα όλων μας -αυτός χρησιμοποιεί τη θέση του κατά τέτοιο τρόπο που εκθέτει ανεπανόρθωτα το θεσμό που υπηρετεί;» αναφέρει.

Πηγή: Protagon

«Θερμό επεισόδιο» Α. Νταβούτογλου στο ΝΑΤΟ. Δεν θέλει επίλυση του Κυπριακού. - Κόντρες με τον ΥΠΕΞ της Τσεχίας

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

«Θερμό επεισόδιο» Α. Νταβούτογλου στο ΝΑΤΟ- «Φάπες» από ΥΠΕΞ Τσεχίας

Τον αποκαλυπτικό διάλογο του πρωτοφανούς επεισοδίου που εξελίχθηκε στην αίθουσα της συνεδρίασης των υπουργών μελών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο στις 15 Απριλίου έφερε εχθές στο φως της δημοσιότητας η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Ένας οργισμένος υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, σχεδόν ωρυόμενος απείλησε, έκανε μαθήματα ιστορίας, απαίτησε, παραποίησε γεγονότα.

Η έκρηξη του Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκίνησε όταν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φον Ρασμούσεν: αναφέρθηκε στο πρόβλημα της αδυναμίας κοινών συνεδριάσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ εξαιτίας του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται την Κύπρο στις συναντήσεις αυτές. Αφού ο Α. Νταβούτογλου απέφυγε –ως είθισται- να κατονομάσει την Κυπριακή Δημοκρατία μιλώντας μόνο για ελληνοκυρπιακή διοίκηση-πλευρά στη συνέχεια έκανε «μαθήματα» στους υπουργούς εξωτερικών των κρατών της ΕΕ που παραβρίσκονταν στη συνεδρίαση λέγοντας πως ήταν λάθος η ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ.

Το παραπάνω προκάλεσε, την αντίδραση του Έλληνα υπουργού εξωτερικών ο οποίος σημείωσε ότι η "το Κυπριακό δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ" και τόνισε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, αυτό είναι γεγονός και πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους". Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επιπλέον επικαλέστηκε τη συζήτηση που διεξάγεται αυτό το διάστημα για το θέμα της Λιβύης και την ανάγκη σεβασμού των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ για να υπογραμμίσει ότι "είναι αυτονόητο το αίτημα για σεβασμό των αποφάσεων του ΣΑ σε όλα τα θέματα" και πρόσθεσε ότι είναι αυτές οι ίδιες οι αποφάσεις του ΣΑ που απαντούν σε όσα υποστήριξε ο Νταβούτογλου για το ποιός εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στο σύνολό της. Τόνισε ότι "τα επιχειρήματα του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν γίνονται αποδεκτά" και δεν θα παρασυρθεί σε όξυνση της ρητορικής αντιπαράθεσης.

Στην ρητορική επίθεση του Τούρκου ΥΠΕΞ απάντησε και ο ΥΠΕΞ της Τσεχίας Karel Schwarzenberg ο οποίος δήλωσε ορθά κοφτά:

«Δεν μπορείτε να ανακατεύεστε στα εσωτερικά μας. Κανένας δεν μπορεί να μας δίνει μαθήματα».

Η παραπάνω δήλωση του Τσέχου υπουργού πυροδότησε το δεύτερο κύκλο έκρηξης του Νταβούτογλου ο οποίος επιτέθηκε ανοιχτά εναντίον της Τσεχίας, λέγοντας πως ήταν λάθος της Τουρκίας που δεν άσκησε βέτο στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ!

Είναι πραγματικά αναρίθμητες οι ανακρίβειες που είπε ο Τούρκος υπουργός, το σημαντικότερο όμως είναι πως αυτές έμειναν αναπάντητες από ελληνικής πλευράς.

«Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ξεχωριστό κράτος τότε να καθορίσουμε τι είναι και η τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» είπε ο Α. Νταβούτογλου. Εάν ο Α. Νταβούτογλου αδυνατεί να αντιληφθεί τι είναι το μόρφωμα της βόρειας Κύπρου το οποίο προήλθε από εισβολή και κατοχή και το σημαντικότερο από αιματοχυσία Κυπρίων αμάχων με βόμβες ναπάλμ της τουρκικής Αεροπορίας, εάν αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει νόημα μόνο μέσα στο πλαίσιο της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν αδυνατεί να αντιληφθεί ότι αυτό που ονομάζει ως δημοκρατία της Β. Κύπρου δεν αναγνωρίζεται επίσημα από κανένα άλλο κράτος, τότε δεν κάνει για αυτή τη θέση.

«Εάν εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί, τότε θα φέρουμε στο τραπέζι και τους τουρκοκύπριους» είπε ακόμη ο Τούρκος υπουργός. Κανείς δεν αρνήθηκε να έρθουν και Κύπριοι τουρκικής καταγωγής, είτε στην ΕΕ, είτε σε άλλους οργανισμούς. Αυτό όμως που δεν αντιλαμβάνεται ο Τούρκος υπουργός είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση που οι τελευταίοι έχουν την ιδιότητα μέλους κυπριακής αντιπροσωπείας που εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αλλά είπε και άλλα εξοργιστικά ο Α. Νταβούτογλου:

«Από τη μια η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα με μπλοκάρει στην ΕΕ και μετά θα κάθεται με ίσους όρους μαζί μου σε αυτό το τραπέζι; Ποτέ να μη περάσει κάτι τέτοιο από το μυαλό σας».

Δηλαδή κατά τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας όποιος ασκεί βέτο στην χώρα του στο πλαίσιο της εσωτερικής λειτουργίας της ΕΕ –γεγονός το οποίο πρωτίστως δεν τον αφορά και δεν μπορεί να τον αφορά καθώς δεν είναι μέλος της- δεν μπορεί να κάθεται επί ίσοις όροις μαζί του. Πρωτάκουστα πράγματα.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί το σχόλιο της Ύπατης Εκπρόσωπου της ΕΕ για εξωτερικά θέματα Κάθριν Αστον, η οποία απευθυνόμενη προς το Τούρκο ΥΠΕΞ του είπε : «Πρώτη φορά σας βλέπω τόσο νευριασμένο».


Όλος ο αποκαλυπτικός διάλογος του Νταβούτογλου με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας.


ΓΓ ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ρασμούσεν:

«Το γεγονός ότι δεν γίνονται κοινές συνεδρίες ΝΑΤΟ-ΕΕ, επηρεάζει αρνητικά τη συνεργασία. Να ικανοποιήσουμε το αίτημα της Τουρκίας να γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και η Τουρκία να αποδεχτεί την Κύπρο στις συναντήσεις».

Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικά θέματα, Κάθριν Αστον: «Και εγώ συμφωνώ με αυτή την άποψη».

Αχμέτ Νταβούτογλου:

«Τα όσα είπατε είναι υποχρέωση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Αυτό ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει. Μη περιμένετε όμως ως αντάλλαγμα να κάνουμε βήμα νομιμοποίησης της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Δε συναντιόμαστε σε κανένα χώρο επίσημα με την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Εάν εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί, τότε θα φέρουμε στο τραπέζι και τους τουρκοκύπριους. Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ξεχωριστό κράτος τότε να καθορίσουμε τι είναι και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Χωρίς λύση του Κυπριακού κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Ήταν λάθος η ένταξη της ελληνοκυποριακής διοίκησης στην ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού. Τώρα ασχολούμαστε με ένα αποτέλεσμα που γέννησε αυτό το λάθος».

ΥΠΕΞ Τσεχίας:

«Εμείς υποστηρίζουμε την Τουρκία στην ΕΕ. Όμως ένα μη μέλος της ΕΕ δεν είναι σωστό να μας λεει ότι κάναμε λάθος. Δεν μπορείτε να ανακατεύεστε στα εσωτερικά μας. Κανένας δεν μπορεί να μας δίνει μαθήματα».

Τούρκος ΥΠΕΞ:

«Κοιτάξτε, εδώ είμαστε μια οικογένεια. Εμείς είμαστε από τα πιο παλιά μέλη της οικογένειας αυτής. Εμείς είμαστε εδώ πριν από εσάς. Δε θέλω να μπω σε ιστορικά θέματα αλλά να σας πω για το πώς έγινε το λάθος που λεω. Μέσα στην οικογένεια συζητούνται και τα λάθη. Όταν θέλατε να γίνετε μέλος, ένα κράτος (η Ελλάδα), έθεσε βέτο λέγοντας ότι χωρίς υποψηφιότητα για τη Νότια Κύπρο, καμιά χώρα της Ανατολικής Ευρώπης δε θα γινόταν υποψήφια. Η ΕΕ για να σας εντάξει έκανε αυτό το λάθος. Τις ίδιες μέρες ήρθαν και σε μας και μας είπαν «θέστε βέτο σε αυτές τις χώρες στο ΝΑΤΟ για να γίνετε μέλη της ΕΕ», όμως η Τουρκία λόγω των ιστορικών δεσμών και του σεβασμού προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν προχώρησε σε αυτή την πρόκληση. Αυτή είναι μια κρατική αντίληψη που έχουμε. Γι’ αυτό, το να ακούω τώρα αυτά τα λόγια από ΥΠΕΞ της Τσεχίας είναι λυπηρό. Κάναμε λάθος που δε σας προκαλέσαμε τότε. (ασκήσαμε βέτο τότε)

Σε αυτό το τραπέζι δεν θα κάτσει η ελληνοκυπριακή διοίκηση, βάλτε το στο μυαλό σας. Εάν δίδετε σημασία στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ ελάτε να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα. Από τη μια η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα με μπλοκάρει στην ΕΕ και μετά θα κάθεται με ίσους όρους μαζί μου σε αυτό το τραπέζι; Ποτέ να μη περάσει κάτι τέτοιο από το μυαλό σας».

ΥΠΕΞ Τσεχίας:

«Σας ζητώ συγνώμη. Με παρεξηγήσατε. Η υποστήριξή μας προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ολοκληρωτική».

Τούρκος ΥΠΕΞ:

«Δεν κατάλαβα λάθος».

ΥΠΕΞ Αγγλίας, Γουίλιαμ Χαγκ:

«Δυστυχώς αυτά που είπε ο κ. Νταβούτογλου, είναι σωστά».

Ευρωπαία Επίτροπος:

«Πρώτη φορά σας βλέπω τόσο νευριασμένο».

Τούρκος ΥΠΕΞ: «Τότε μην ξανανοίξετε αυτό το θέμα. Κάθε φορά σας εξηγώ. Ή θα κάνετε τα αναγκαία για να λυθεί το Κυπριακό, ή μην ξαναφέρετε το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη».

ΓΓ του ΝΑΤΟ:

«Μπορούμε να το κάνουμε ανεπίσημα;».

Τούρκος ΥΠΕΞ:

«Σας είπα. Δεν κάθεται επίσημα απέναντί μου η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  και 

Θ. Πάγκαλος: Τεμπέλικο το δημόσιο σύστημα

Θ. Πάγκαλος: Τεμπέλικο το δημόσιο σύστημα

Στον τεμπέλικο τρόπο ζωής του δημοσίου συστήματος της Ελλάδας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος από την Τουρκία, όπως τόνισε με δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ. Προανήγγειλε ακόμη αγωγή κατά του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ., Γ. Μιχελάκη.
 

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτόν τον "τεμπέλικο" τρόπο, είχε αναφερθεί και ο κ. Αλογοσκούφης όταν ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, του έλεγε να αφήσουν για αργότερα τα μέτρα, ενώ παρόμοιες αναφορές κάνουν στελέχη της Ε.Ε..
Πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τεμπέληδες τους Έλληνες την στιγμή που έχει γράψει βιβλίο για την εργατικότητα τους. Σχετικά με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε για την Finansbank, ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει απλώς υπερβολικό το τίμημα εξαγοράς του μεριδίου της τράπεζας ενώ τόνισε ότι σαν επένδυση, δείχνει τον δρόμο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Τονίζει ότι η Ν.Δ. έχει επιλέξει τη μέθοδο των προσωπικών υποθέσεων και θέλει να υποδείξει στον πρωθυπουργό τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί τις υποθέσεις του. Προανήγγειλε ακόμη ότι θα κάνει αγωγή κατά του εκπροσώπου της Ν.Δ., Γ. Μιχελάκη, ζητώντας αποζημίωση.
Τέλος, ανέφερε ότι αισθάνεται λύπη για μεγάλη μερίδα Ελλήνων δημοσιογράφων, που επινοούν γεγονότα και κατασκευάζουν ειδήσεις.
Με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γ. Μιχελάκης, μετά τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου δήλωσε:

«Ο κ. Πάγκαλος κατέφυγε στην κρατική προστασία της Ε.Ρ.Τ., για να συνεχίσει, χωρίς αντίλογο, το υβρεολόγιο και την ασύστολη ψευδολογία. Άξιος ο κομματικός μισθός τους. Μόνο που τον πληρώνει όλος ο ελληνικός λαός».
Πηγή:  Enet.gr

Κανένα σχόλιο. Σχολιάστε!

Υπάρχουν και κάποιοι που λένε να μην φοβόμαστε την … αναδιάρθρωση

 
(Από το EuropeanVoice.com)
Την περίοδο 2007-08, όταν η οικονομική κρίση οφείλονταν ακόμη στα επισφαλή (sub-prime) δάνεια, οι Ευρωπαίοι αισθάνονταν ανώτεροι των Αμερικανών. Οι τραπεζίτες της Ευρώπης γνώριζαν πως δεν πρέπει να μοιράζουν ασύστολα δάνεια τύπου NINJA (no income, no job, no assets) όπως οι Αμερικάνοι συνάδελφοί τους.
Σήμερα όμως, αυτό το αίσθημα ανωτερότητας εξαφανίστηκε. Και οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης δυσκολεύονται  να αντιμετωπίσουν τη κρίση χρέους που τους έπληξε. Οι τράπεζες της Ιρλανδίας και της Ισπανίας ανακαλύπτουν πως οι πελάτες τους χάνουν τις δουλειές και το εισόδημά τους, καθώς η κρίση στις κατασκευές (και όχι μόνο) χτυπάει τις εθνικές τους οικονομίες. Και σίγουρα, ένα δάνειο στο πορτογαλικό ή στο ελληνικό κράτος, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως δάνειο NINJA.
Ο δανεισμός στις χώρες και στις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι πλέον αντίστοιχος με τα άλλοτε επισφαλή δάνεια στις ΗΠΑ, που οδήγησαν στη κρίση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν να μάθουν πολλά από την αμερικανική περίπτωση.
Το πρώτο μάθημα είναι ότι παρά το περιορισμένο μέγεθος των επισφαλών δανείων, η κρίση μπορεί να αναπτυχθεί σε τεράστιο βαθμό, εξαιτίας του ότι το υπερβολικά απλωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ούτε σε μικρές απώλειες. Το συνδυασμένο χρέος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, και της Πορτογαλίας είναι μικρό σε σχέση με την οικονομία της ευρωζώνης, όμως το όλο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης είναι ακόμη τόσο αδύναμο, που τα προβλήματα αυτών των χωρών με το χρέος τους, μπορούν εύκολα να προκαλέσουν μια συστημική κρίση.
Ένα δεύτερο μάθημα είναι ότι για να αντιμετωπιστεί δραστικά η κρίση, χρειάζεται μια γερή δόση ρευστότητας. Και μετά, αφού σταθεροποιηθεί το οικονομικό σύστημα, απαιτείται ένας συνδυασμός αναδιάρθρωσης του χρέους και επανακεφαλαιοποίησης. Ακολούθησε όμως η ΕΕ αυτή τη συνταγή;
Μετά από κάποιους δισταγμούς, η Ευρώπη έδειξε πως μπορούσε να διαχειριστεί τη πρώτη φάση, δηλαδή μια εισροή χρημάτων για να αποτραπεί η συστημική κατάρρευση. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία χρηματοδοτήθηκαν, μόλις αποκλείστηκαν από τις αγορές. Και στη τελευταία ευρωπαϊκή Σύνοδο ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) με δυνατότητα χορήγησης δανείων έως και €500 δισ.
Το παραπάνω ποσό ισοδυναμεί με το πρόγραμμα TARP που άρχισε να ισχύει από το 2008 στις ΗΠΑ, με σκοπό την αποτροπή κατάρρευσης των αμερικανικών τραπεζών. Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να είναι αρκετός για να λύσει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, και της Πορτογαλίας. Με λίγη αισιοδοξία, μπορεί να βοηθήσει και την Ισπανία.
Όπως όμως τα $700 δισ του TARP δεν εξαφάνισαν τη νευρικότητα των αγορών το 2008, έτσι και το ESM δεν φάνηκε να εντυπωσιάζει τους επενδυτές. Τα ασφάλιστρα κινδύνου στα χρέη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας δεν μειώθηκαν. Και μάλιστα τα αντίστοιχα της Πορτογαλίας αυξήθηκαν, αφού οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Στην Αμερική, το σημείο καμπής επήλθε όταν έγιναν τα τεστ αντοχής στις τράπεζες στις αρχές του 2009. Αυτά τα τεστ θεωρήθηκαν αξιόπιστα, και το αποτέλεσμά τους ώθησε τις αρχές της χώρας να αναγκάσουν αρκετές τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους. Κάτι ανάλογο όμως δεν έγινε στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά τεστ. Και όπως φαίνεται, ούτε τα νέα φετινά τεστ θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Ο λόγος για αυτό είναι απλός: Οι αμερικανικές αρχές δοκίμασαν τις αντοχές των τραπεζών στο να μπορούν να αντέξουν τη πτώση που οι αγορές φοβόντουσαν. Αντιθέτως, οι ευρωπαϊκές αρχές αρνούνται να δοκιμάσουν το σενάριο το οποίο φοβούνται πιο πολύ οι αγορές, και που είναι οι απώλειες στα δάνεια προς κράτη και τράπεζες της περιφερειακής Ευρώπης.
Ένα τρίτο μάθημα βγαίνει από μια λίγο πολύ άγνωστη πτυχή της αμερικανικής εμπειρίας. Η μείωση του χρέους είναι σχετικά εύκολη υπόθεση στις ΗΠΑ, επειδή η νομοθεσία περιορίζει την αποπληρωμή κάποιου στεγαστικού έως την αξία του ακινήτου. Επιπλέον, η αμερικανική νομοθεσία περί χρεοκοπίας μπορεί να απαλλάξει κάποιον απ τα χρέη του, μέσα σε ελάχιστους μήνες.
Φυσικά, τα εκατομμύρια των προσωπικών πτωχεύσεων και οι κατασχέσεις ακινήτων στην Αμερική, κάθε άλλο παρά δημοφιλείς είναι. Παρέχουν όμως μια ανακούφιση, επιτρέποντας στα νοικοκυριά να κάνουν μια νέα αρχή. Αυτό είναι που επιτρέπει την αργή αλλά σταθερή αύξηση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ.
Αντιθέτως, η αναδιάρθρωση του χρέους, τόσο για τράπεζες όσο και για κυβερνήσεις, θεωρείται πολιτικά απαράδεκτη στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως η κρίση της Ευρώπης θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από την αντίστοιχη αμερικανική. Τα νοικοκυριά της Ισπανίας και της Ιρλανδίας θα βασανίζονται επί δεκαετίες προκειμένου να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια που πήραν, και  τα οποία όμως δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν. Η δε ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια ατέλειωτη διαδοχή περικοπών δαπανών, με το κάθε βήμα να είναι πιο δύσκολο από το προηγούμενο, και την οικονομία της σε περιδίνηση.
Η ανακούφιση  από το χρέος, προκάλεσε ελάχιστα προβλήματα στα αμερικανικές τράπεζες, επειδή ένα σημαντικό μέρος των επισφαλών δανείων που είχαν χαρακτηριστεί με ΑΑΑ, είχε διατεθεί σε εύπιστους ξένους. Ένα μεγάλο μέρος των απωλειών στα επισφαλή αυτά δάνεια φορτώθηκε στις  πλάτες τραπεζών της Β. Ευρώπης, καθιστώντας τις ανίκανες να αντέξουν περαιτέρω απώλειες από ενδο-ευρωπαϊκά δάνεια. Αυτό όμως το ζήτημα πρέπει να οδηγήσει σε ένα δυναμικό πρόγραμμα επανακεφαλαιοποίησης, και όχι σε κάποια αδύναμα stress tests.
Η Ευρώπη κάνει ένα βασικό λάθος, χαρακτηρίζοντας ως ταμπού δυο θεμελιώδεις θεραπείες της κρίσης της: την αναδιάρθρωση του χρέους και τα δυνατά αξιόπιστα τεστ αντοχής των τραπεζών της. Όσο οι Σύνοδοι της ΕΕ επιμένουν σε αυτή  τη λάθος επιλογή, η κρίση θα εξαπλώνεται, έως ότου τελικά απειλήσει τη συνολική σταθερότητα του οικονομικού συστήματος ολόκληρης της ευρωζώνης.
S.A.


Πηγή:  ANTINEWS -  EuropeanVoice.com

Ο Γιώργος αιφνιδιάζει με ανασχηματισμό!

 

20.04.2011NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ


Σε στρατηγική πολιτικού αιφνιδιασμού, με την ανακοίνωση ανασχηματισμού της Κυβέρνησης μετά την περίοδο του Πάσχα, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, και να κερδίσει χρόνο, ανακτώντας παράλληλα την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί πλέον μονόδρομο, προκειμένου να απορροφηθούν οι εσωκομματικοί κραδασμοί, να αλλάξει η ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας, που κυριαρχείται σήμερα από τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, και να δοθεί η αίσθηση ενός νέου ξεκινήματος για την Κυβέρνηση, που θα συμπέσει με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, και την επιτάχυνση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων τις οποίες ζητεί επιτακτικά η τρόικα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να καταρτίσει ένα σχήμα μάχης, που θα αντανακλά τις διαφορετικές τάσεις οι οποίες εκφράζονται αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνοντας πιθανότατα και πολλά στελέχη της «εκσυγχρονιστικής πτέρυγας», που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στους χειρισμούς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Όπως είναι για παράδειγμα, η Βάσω Παπανδρέου και ο Γιώργος Φλωρίδης, ενώ θεωρείται πιθανή η αξιοποίηση και τεχνοκρατών που ανήκαν στον ευρύτερο πυρήνα των συνεργατών του Κώστα Σημίτη, από το 1996 ως το 2004, με έμφαση στα οικονομικά υπουργεία και τον τομέα της ανάπτυξης.
Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου επισημαίνουν ότι ο ανασχηματισμός θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να κερδίσει πολιτικό χρόνο, και σε συνδυασμό με περιοδείες σε όλη τη χώρα, που θα ξεκινήσει ο Πρωθυπουργός, θα ενισχύσουν τη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, και θα του επιτρέψουν να βρεθεί σε καλύτερη θέση, ώστε να αντιμετωπίσει την πίεση που ασκεί η Αντιπολίτευση.


Πηγή:  Statesmen.gr

Εως 2 Μαΐου πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς ειδικό φόρο

Τ-100

Παρατείνεται μέχρι τις 2 Μαΐου η χειμερινή περίοδος πώλησης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης 21 ευρώ, που έληγε στις 30 Απριλίου, καθώς η ημέρα αυτή είναι αργία.
Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ότι αν γίνει εκτελωνισμός μέχρι τις 2 Μαΐου και δεν εξαχθεί το σύνολο του προϊόντος από τη φορολογική αποθήκη, τότε από τις 3 Μαΐου θα γίνονται συμπληρωματικές χρεώσεις επί της υπολειπόμενης ποσότητας που δεν έχει βγει από τις αποθήκες.

Πηγή: Enet.gr

Έκθετος στο ψέμα του, ο Θ. Πάγκαλος

Εκτύπωση E-mail
Ο Ελεύθερος Τύπος, αποκαλύπτει: Έκθετος στο ψέμα του, ο Θ. Πάγκαλος
Εκθετος στα µάτια του ελληνικού λαού µένει ο Θεόδωρος Πάγκαλος από τα ντοκουµέντα που δηµοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα ο Ελεύθερος Τύπος για την οµιλία του στην Κωνσταντινούπολη την οποία κατέγραψε η τουρκική εφηµερίδα «Χουριέτ».
Τα ντοκουµέντα του «Ε.Τ.» συλλαµβάνουν για άλλη µία φορά ψευδόµενο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ενώ πλέον από σήµερα η «καυτή πατάτα» για την τύχη του κ. Πάγκαλου βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού που καλείται να πάρει αποφάσεις.  Σε µία επίδειξη αλαζονείας αλλά και… αφέλειας εναντίον του Ελεύθερου Τύπου, αλλά εντέλει και του ελληνικού λαού, ο κ. Πάγκαλος έσπευσε να διαψεύσει και µάλιστα… κατηγορηµατικά το δηµοσίευµα του Ελεύθερου Τύπου που αποκάλυψε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη ενώπιον ακροατηρίου Ελλήνων οµογενών και Τούρκων δηµοσιογράφων µίλησε για την τεµπέλικη Ελλάδα προκαλώντας και τον βασικό τίτλο της εφηµερίδας Χουριέτ «ο τζίτζικας και ο µέρµηγκας».
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Παναγιότατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος δεν είχε καµία επαφή µε εκπροσώπους του Τύπου. Ουδέποτε έκανε δηλώσεις ή έδωσε συνέντευξη», ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος προφανώς δεν υπολόγισε τι θα επακολουθήσει…

Επίθεση κατά Ν.Δ.
Μετά το χθεσινό δηµοσίευµα του Ελεύθερου Τύπου και πριν καλά – καλά στεγνώσει το µελάνι της αρχικής διάψευσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανήλθε µε νέα δήλωση. Πραγµατοποίησε στροφή 180 µοιρών µε τις γνωστές επιθέσεις κατά της Ν.Δ. αλλά και του Ελεύθερου Τύπου. Σε αυτή τη δεύτερη ανακοίνωση, τη διάψευση της… διάψευσης, ο κ. Πάγκαλος αναφέρεται σε άλλες συνεντεύξεις του από το πρόσφατο παρελθόν όπου έχει πει ότι οι Ελληνες δουλεύουν πραγµατικά σκληρά για να καλύψει τις πρόσφατες δηλώσεις του στην Κωνσταντινούπολη, επιτίθεται κατά του Α. Σαµαρά, του Κ. Καραµανλή και φυσικά επιχειρεί να ειρωνευτεί τον Ελεύθερο Τύπο τον οποίο κατηγορεί ότι «κατεβαίνει ένα – ένα τα σκαλιά της ποιότητας για να καταντήσει ένα ακόµη tabloid τύπου “Bild”». Οπου «Bild» –σηµειώστε– είναι η γερµανική εφηµερίδα η οποία ένα µήνα πριν φιλοξενούσε συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου…  Αργά χθες το βράδυ ο κ. Πάγκαλος εξέδωσε και τρίτη ανακοίνωση για το θέµα διαψεύδοντας ακόµα και τον εαυτό του, µε νέες επιθέσεις εναντίον της Ν.Δ., και του Α. Σαµαρά.
«Η Νέα Δηµοκρατία δεν ξέρει τι να αφήσει και τι να πιάσει. Το µόνο που γνωρίζει είναι κατά καιρούς να επιτίθεται προσωπικά σε µέλη της κυβέρνησης. Είναι το νέο ήθος Σαµαρά στην πολιτική ζωή του τόπου. Οπως δηλώσαµε εξαρχής, δεν υπάρχει ούτε συνέντευξη ούτε οποιαδήποτε επαφή µε Τούρκο δηµοσιογράφο, όπως αρχικά ισχυρίστηκε η Νέα Δηµοκρατία. Υπάρχει η προσφώνηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης η οποία έχει µία συνέχεια και έναν λογικό ειρµό που οι πλαστογράφοι δεν µπορούν βέβαια παρά να παραποιήσουν.
Τώρα για το αν ήταν πατριωτικά αυτά που είπε ο κ. Πάγκαλος στην Κωνσταντινούπολη, οµιλών προς δεκάδες εκπροσώπους των οργανώσεων της Οµογένειας, είναι χαρακτηριστικό ότι το τέλος της οµιλίας του κάλυψαν ενθουσιώδη χειροκροτήµατα. Οι Ελληνες οµογενείς της Κωνσταντινούπολης είναι βέβαια πολύ πιο αρµόδιοι να κρίνουν ποιος µιλά πατριωτικά από τα ακροδεξιά “τσικό” της δηµοσιογραφίας στα οποία έχει ανατεθεί η εκπροσώπηση της Ν.Δ. Ας ασχοληθούν µε κάτι σοβαρότερο, όπως το “Ζάππειο 2” που αδίκως περιµένουµε τόσο καιρό».

Το ακριβές περιεχόµενο
Δηλαδή, µε την τρίτη ανακοίνωση ο κ. Πάγκαλος επιβεβαιώνει αυτό που αρχικά διέψευσε, αντιλαµβανόµενος προφανώς ότι οι αποκαλύψεις θα είναι ραγδαίες και καίριες. Οσο για το «λογικό ειρµό», στις σελίδες που ακολουθούν θα διαβάσετε το ακριβές περιεχόµενο των όσων είπε ο κ. Πάγκαλος στην Κωνσταντινούπολη. Για την τεµπέλικη Ελλάδα και τους εργατικούς Τούρκους και για όσους εδώ στην Ελλάδα αντιδρούσαν στην επένδυση µε την αγορά της FINANCE BANK από την Εθνική. Για την ιστορία, το ΠΑΣΟΚ µε επικεφαλής τον σηµερινό υπουργό Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε χαρακτηρίσει την επένδυση αυτή σκάνδαλο και 37 βουλευτές του είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή. 
Το ζήτηµα όµως για τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου που καλείται πλέον να δει τι θα κάνει µε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης δεν είναι µόνο το συκοφαντικό για τους Ελληνες και καταστροφικά επιζήµιο για την ελληνική οικονοµία στη φάση της µεγάλης οικονοµικής κρίσης περιεχόµενο της νέας οµιλίας του κ. Πάγκαλου.
Είναι το κραυγαλέο ψέµα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, µε το οποίο επιχείρησε να καλύψει την αλήθεια της αποκάλυψης του Ελεύθερου Τύπου και η αίσθηση ατιµωρησίας που ενισχύεται όσο δεν αντιµετωπίζονται αλαζονικές συµπεριφορές σαν του κ. Πάγκαλου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχείρησε για άλλη µία φορά να κάνει το άσπρο µαύρο ποντάροντας στη δύναµη που του παρέχει η εξουσία χωρίς να υπολογίζει την ελληνική κοινή γνώµη. «Αντιεξουσιαστές στην εξουσία», που λέει και ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος –όπως δείχνει– ανέχεται τέτοιες άθλιες και προκλητικές συµπεριφορές µέσα στην κυβέρνησή του.
Προχθές, ο κ. Πάγκαλος δεν ακολούθησε τη γνωστή οδό της καταγγελίας περί δήθεν παραποίησης των λεγοµένων του, όπως έκανε µε το περίφηµο «µαζί τα φάγαµε», µε τους «κοπρίτες» δηµοσίους υπαλλήλους ή τους «αδαείς» αγωνιστές του 1821. Αυτή τη φορά ο κ. Πάγκαλος επιχείρησε µε κοινά ψέµατα να καλύψει την αλήθεια.
Και µόλις αντιλήφθηκε ότι τα πράγµατα ξέφυγαν από τον έλεγχό του, άρχισε τις γνωστές… πιρουέτες επιχειρώντας να πετάξει την µπάλα σε άλλο γήπεδο. ¦

Ε.Τ. 

Η απομαγνητοφώνηση στα αγγλικά

….Forty years from the revolution of Gadaffi and I was invited to follow four hours of speeches in Arabic without translation… That was very bad manners. So, I don’t want to give you a speech in Greek here, that our guests will not understand. I have been in contact in many ways with the Greek community here in Istanbul. (…)
The first time I entered in a more specific way the politics of the Greek community here was in 1996 when discussion about the status of Turkey as a candidate country for the European community were discussed.
At that time, I learned that there was a secret decree that forbited the Greek citizens or Turkish with a Greek origin to possess property. I presented this law to my colleagues in the European Union and all discussions immediately stopped, because this was a discriminatory law (…) inacceptable to the European system of law principles.

I have that way discuss this issue all these years later… I think that now Turkey is progressive...)

Εverytime I come here I get α new impression (…) The impression I have this time is optimism and a certain confidence, which is new. They are very good feelings. Very good situation for a country. Lets make something out of it. Because a lot of things that create problems are due to lack of confidence. They are not material impossibilities that cannot be overcome. As you know, in Greece, right now our situation is exactly the contrary. There is a lot of pessimism, and pessimism is very bad. (…) We had to deal with our public sector. We have been trying to avoid breaking in it and its practices for years. It was a comfortable way but also a lazy way to live and now we have to face it. We have to fix it now. I hope the outcome will be positive. (…).
When the National Bank of Greece bought the Finansbank, some people in Athens called it the «national bluff». Now the Finansbank, which is still part of the National Bank of Greece, is one of the most successful banks. So these people now they can see how wrong they have been.






η μετάφραση στα ελληνικά

Στην επέτειο των σαράντα χρόνων από την επανάσταση του Καντάφι, προσκλήθηκα να παρακολουθήσω ομιλίες διάρκειας τεσσάρων ωρών στα αραβικά χωρίς μετάφραση… Δεν θέλω λοιπόν να μιλήσω στα ελληνικά εδώ, γιατί δεν θα με καταλαβαίνουν οι προσκεκλημένοι μας.
Είχα επαφές με την ελληνική κοινότητα εδώ στην Κωνσταντινούπολη με διάφορους τρόπους (...)
Η πρώτη φορά που αναμίχθηκα στα πολιτικά πράγματα της ελληνικής κοινότητας εδώ ήταν το 1996, όταν είχαν αρχίσει συζητήσεις για το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Τότε είχα μάθει ότι υπήρχε ένα μυστικό διάταγμα το οποίο απαγόρευε στους Ελληνες πολίτες ή στους Τούρκους με ελληνική καταγωγή να αποκτούν ακίνητη περιουσία.
Υπέβαλα αυτό το νόμο στους συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όλες οι συζητήσεις (για το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας) σταμάτησαν αμέσως γιατί ήταν νόμος διακρίσεων… απαράδεκτος για το ευρωπαϊκό σύστημα νομικών αρχών.

(…)
Συζήτησα το θέμα όλα αυτά τα χρόνια μετά… Πιστεύω ότι τώρα η Τουρκία προοδεύει…

Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Κωνσταντινούπολη σχηματίζω και μια διαφορετική εντύπωση. Η εντύπωση που σχημάτισα αυτή τη φορά είναι ότι αποπνέει αισιοδοξία και μια κάποια αυτοπεποίθηση. Κάτι εντελώς καινούργιο. Αυτά είναι μια πολύ καλή αίσθηση που δείχνει ότι η χώρα περνάει μια καλή φάση. Ας το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Γιατί πολλά προβλήματα δεν οφείλονται σε υπαρκτά εμπόδια τα οποία δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστούν, αλλά πηγάζουν από την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Οπως ίσως γνωρίζετε, στην Ελλάδα, αυτή την περίοδο ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Επικρατεί πολλή απαισιοδοξία και η απαισιοδοξία είναι κακή (…) Επρεπε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του δημόσιου τομέα. Επί χρόνια αποφεύγαμε να τα θίξουμε. Ηταν ένας βολικός τρόπος να ζούμε, αλλά ταυτόχρονα και τεμπέλικος και τώρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε (…) Ελπίζω το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας να είναι θετικό (…)
Οταν η Εθνική Τράπεζα αγόρασε τη Finansbank, ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα έκαναν λόγο για την «Εθνική πατάτα». Τώρα η Finansbank, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα της Εθνικής Τράπεζας, είναι μια από τις πιο επιτυχημένες τράπεζες. Και τώρα όσοι επέκριναν τη συμφωνία μπορούν να δουν πόσο λάθος έκαναν.



Η… ώρα του Μαξίµου

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος ο κ. Παπανδρέου κατηγορείται ήδη για πολιτική αδυναµία να υψώσει το ανάστηµά του απέναντι στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ακόµα και µετά τα καταγεγραµµένα αποτελέσµατα ερευνών που δείχνουν ότι ο κ. Πάγκαλος µόνο αρνητική δηµοσιότητα δηµιουργεί για την κυβέρνηση. Στις απόψεις που διατρέχουν όλο το ΠΑΣΟΚ ότι «ο Παπανδρέου ανέχεται τον Πάγκαλο είτε γιατί αδυνατεί να τον διώξει είτε γιατί τον χρειάζεται τελικά…», αλλά και απέναντι σε ένα ωµό ψέµα που χαρακτηρίζει πλέον τη συµπεριφορά της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου καλείται να λάβει την τελική απόφαση…

Πηγή: E-typos

Ο «Καλλικράτης» σε θερμοκοιτίδα

ΕΧΕΙ ΤΕΛΜΑΤΩΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ * ΘΗΛΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΕΗ * ΧΩΡΙΣ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Στην εντατική, με πολλαπλές καθυστερήσεις και υποτροπή λόγω Μνημονίου, βρίσκεται ο «Καλλικράτης», αντί να διανύει το πρώτο δημιουργικό εξάμηνο της θεμελίωσης και της ανάπτυξής του. Κενά λόγω υποχρηματοδότησης, δυσβάσταχτα χρέη, σύγχυση αρμοδιοτήτων, οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα, αγκυλώσεις λόγω γραφειοκρατίας, βηματισμός χελώνας απειλούν το μεγαλύτερο ίσως εγχείρημα της σημερινής κυβέρνησης.
 

Την ίδια ώρα, το χρέος-μαμούθ των δήμων, που πλησιάζει τα 2 δισ. (1.742.135.952 ευρώ ακριβέστερα), πιέζει ασφυκτικά τους «καλλικρατικούς δήμους», με την ίδια την ΚΕΔΚΕ να έχει αποφασίσει μετά το Πάσχα 24ωρο κλείσιμο όλων των δήμων.
Η απογραφή των περιουσιακών στοιχείων των δήμων, που με τις προθεσμίες του «Καλλικράτη» έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, δεν επιτεύχθηκε, κατήγγειλε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή ο τομεάρχης Εσωτερικών, βουλευτής Λάρισας Χρήστος Ζώης και επαληθεύτηκε, καθώς η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ήταν ότι «η διαδικασία οριστικοποίησης και έγκρισης των αποτελεσμάτων της απογραφής από τους οικείους δήμους βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη»...
«Μόνο θλίψη προκαλεί η απάντηση του υπουργείου, καθώς παραδέχεται ότι παρήλθε άπρακτη η καταληκτική ημερομηνία, εντός της οποίας έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η απογραφή πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων», σχολιάζει ο κ. Ζώης, συμπληρώνοντας ότι «αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα αδυναμίας, παρακολούθησης και εφαρμογής του "Καλλικράτη", ένα δείγμα υπονόμευσης του νέου θεσμού».
Στην τελευταία συνεδρίαση των περιφερειαρχών, οι 13 συζήτησαν αρκετά, και πάνω απ' όλα τη σύγχυση των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αιρετής περιφέρειας.

Χωρίς πόρους
«Στις Πανελλήνιες εξετάσεις κι ενώ δεν έχουμε αρμοδιότητες, το υπουργείο Παιδείας θεωρεί πως οι αιρετές Περιφέρειες είναι αρμόδιες να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα (μισθώματα και γραφική ύλη) των γραφείων. Δεν μπορεί το κεντρικό κράτος να εκχωρεί αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.
Παρέμβαση για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη στάση πληρωμών του ΟΣΚ και κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εφιάλτη για όλους τους περιφερειάρχες έκανε ο Α. Κατσιφάρας, περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, η οποία και έγινε ομόφωνα αποδεκτή, και θα αποσταλούν σχετικές επιστολές στα συναρμόδια υπουργεία. Ο κ. Κατσιφάρας τόνισε πως «...οι εργολάβοι παραμένουν απλήρωτοι, οι τοπικές οικονομίες στενάζουν, τα έργα στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας βαλτωμένα και η αδυναμία ένταξης νέων έργων στο ΕΣΠΑ ορατή. Τα υπουργεία Παιδείας και Υποδομών πρέπει άμεσα να αφυπνιστούν και να ενεργοποιήσουν το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων».

Η Μαρία Κωττάκη, δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, δήλωσε στην «Ε»:
«Οι σημαντικότερες παρενέργειες που έχει προκαλέσει η εφαρμογή του "Καλλικράτη" έχουν να κάνουν με τη μη έγκαιρη προεργασία των αλλαγών, την ελλιπή χρηματοδότηση των δήμων σε σχέση με τις δεκάδες νέες αρμοδιότητες που τους ανατέθηκαν και την αδυναμία εφαρμογής στην πράξη των όποιων επιδιωκόμενων αλλαγών... Αποτέλεσμα, σήμερα να καταγράφονται ελλείψεις σε μόνιμο και εποχικό προσωπικό για την καλή λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΑΠΗ. Με τον "Καλλικράτη" οι δήμοι απέκτησαν πλήθος νέων αρμοδιοτήτων, από τις πολεοδομίες μέχρι την Παιδεία, αλλά η χρηματοδότηση έχει ήδη ελαττωθεί... Ετσι, οι δήμοι μοιάζουν πλέον μετέωροι στα νέα τους καθήκοντα. Εδωσαν αρμοδιότητες, αλλά όχι τους αναγκαίους πόρους για την εξυπηρέτησή τους...
Ουκ αν λάβοις
Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος μεν, αλλά πώς θα πετύχεις πρόοδο και ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών με ψίχουλα; Από την άλλη, θα πρέπει να στηθούν νέες επιτροπές, που θα πρέπει να τρέξουν τις νέες ανάγκες».

Για τον... πολύπαθο Δήμο Αθήνας, η αντιδήμαρχος Εύα Κοντοσταθάκου μας λέει:
«Προσπαθούμε να νοικοκυρέψουμε τον δήμο. Με μία μόνο κίνηση, τη μεταστέγαση του Ληξιαρχείου στο κτήριο της Κοτζιά, αποδεσμεύεται ένα κτήριο που στοίχιζε 200.000 το χρόνο, χωρίς ποτέ να έχουν πάει εκεί οι υπηρεσίες, καθώς και το κτήριο στη Μητροπόλεως, όπου στεγαζόταν το Ληξιαρχείο, αντί 125.000 ευρώ το χρόνο. Μέσα στον επόμενο μήνα αξιοποιούνται τα συστήματα πληροφορικής, οι προμηθευτές μας θα πληρώνονται μέσω τραπέζης, στις πολεοδομίες θα υπάρχει ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, δεν είναι δυνατό να γίνεται η διακίνηση εγγράφων με κλητήρες».*

Πηγή:  Enet.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου