Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

 

Eλλάδα: Θέμα κατασκευής τζαμιού και μοσουλμανικού νεκροταφείου, έθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, στον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας ταυτόχρονα, ότι είναι "ερωτευμένος" μαζί της

Εκτύπωση E-mail
Eλλάδα: Θέμα κατασκευής τζαμιού και μοσουλμανικού νεκροταφείου, έθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, στον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας ταυτόχρονα, ότι είναι "ερωτευμένος" μαζί της
Την αισιοδοξία του για την οικοδόμηση μιας «καινούργιας ελληνοτουρκικής φιλίας» και «ενός καινούριου ελληνοτουρκικού άξονα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο δημαρχείο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας «το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
    «Διανύουμε μια περίοδο πολύ μεγάλης φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και μπορούμε να στήσουμε αυτές τις δυνατές γέφυρες φιλίας ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου και συνέχισε: «Δεν είναι μόνο να λύνουμε τα προβλήματα αλλά να βλέπουμε με αισιοδοξία και το μέλλον». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα έχει «μια ακόμη πιο αισιόδοξη εικόνα» για τις σχέσεις των δύο χωρών και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό εξωτερικών και τις τοπικές αρχές για την «φιλοξενία» τους. Σε ερώτηση για το Καστελόριζο ο κ. Νταβούτογλου είπε «ότι δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα και δε θέλω να επαναλάβω» παραπέμποντας στις εξηγήσεις, που έδωσε στην Αθήνα.
    Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε «ερωτευμένος» με τη Θεσσαλονίκη, για την οποία είπε ότι ιστορικά αποτελούσε, χάρη στο λιμάνι της, «σπουδαίο εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο» και τόνισε ότι μπορεί να ξαναγίνει «παγκόσμιο κέντρο εμπορίου και πολιτισμού». Πρόσθεσε ότι «η πόλη είναι τυχερή που έχει έναν δήμαρχο με όραμα», συμπληρώνοντας, ότι στο εξής σε κάθε ομιλία του θα προσκαλεί τους Τούρκους πολίτες να την επισκέπτονται. Επεσήμανε ότι «τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη έχει διπλασιαστεί, ενώ τριπλασιάστηκε σε όλη την Ελλάδα» και υπογράμμισε ότι θα στηρίξει το αίτημα για πιο διευρυμένη αεροπορική, σιδηροδρομική και ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως επίσης και θα παρακολουθήσει προσωπικά την προοπτική αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη.
    «Όποιος δεν ξέρει την ιστορία της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να καταλάβει την ιστορία των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Μεσογείου, την ιστορία της ανθρωπότητας» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι δεσμεύεται θετικά απέναντι στην πρόταση, σε επόμενη επίσκεψη, να δώσει διάλεξη στο ΑΠΘ, με θέμα «Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Θεσσαλονίκη».
    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο κ. Νταβούτογλου έθεσε στον κ. Μπουτάρη θέμα λειτουργίας τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου. Ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ότι το θέμα του τζαμιού είναι ζήτημα της κεντρικής διοίκησης και στη συνέχεια, στις δηλώσεις του, τον διαβεβαίωσε δημόσια ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διευκολύνει τους μουσουλμάνους «για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους και τη δημιουργία ενός κοιμητηρίου που έχει προγραμματιστεί». Τόνισε δε ότι θα εργαστεί για την ανάδειξη της πολυπολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.
    «Η πόλη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους Τούρκους αδελφούς μας για επιχειρηματικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά», κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.
   
    Επίσκεψη Αχμέτ Νταβούτογλου στο τουρκικό προξενείο
   
    Νωρίτερα, ο κ. Νταβούτοβλου επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης, όπου έγινε δεκτός από τον τούρκο πρόξενο Χουσείν Οζτεμίρ. Ο κ. Νταβούτογλου ξεναγήθηκε στους χώρους του ιστορικού κτίσματος, που έζησε ο Κεμάλ Ατατούρκ και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών.
    «Ως ΥΠΕΞ της Τουρκίας που επισκέπτομαι την Ελλάδα είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι στο σπίτι του μεγάλου Ατατούρκ, που είναι ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας. Αυτό το μέρος που έχει το άρωμα και την ψυχή της βαθιάς οικογενειακής, σπιτικής κουλτούρας, μας δίνει έμπνευση και στο προξενείο μας. Αυτό το μέρος που έχει το αποτύπωμα ενός μεγάλου Τούρκου ηγέτη δίνει μεγάλη θέληση και δύναμη σε μένα και στη συνοδεία μου», έγραψε στο βιβλίο, ο κ. Νταβούτογλου.
    Συνοδευόμενος από τον Τούρκο πρόξενο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε το γειτονικό καφέ «Πρίγκηπος» και ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες του και το προσωπικό, που πριν λίγους μήνες είχαν συμβάλει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην εξωτερική περίφραξη του τουρκικού προξενείου, που είχε προκληθεί από ρίψη μολότοφ.
    «Οι γείτονες πρέπει να προσέχουν ο ένας τον άλλον», τους είπε ο κ. Νταβούτογλου κι αφού τους ευχαρίστησε, τους προσκάλεσε να τους φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη.
   Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στο τουρκικό προξενείο ομάδα κυπρίων φοιτητών της ΠΕΟΦ διαδήλωσε ειρηνικά με πανό, στο απέναντι πεζοδρόμιο, φωνάζοντας συνθήματα για το κυπριακό.
    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών το απόγευμα γευμάτισε σε εστιατόριο της πόλης, ενώ αναχωρώντας σταμάτησε για λίγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και συνέχισε για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

"Ταξίδι στα άδυτα του σύμπαντος"

Την Δευτέρα 14 Μαρτίου και ώρα 7:00μμ το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Πέλλας πραγματοποιεί την όγδοη εκδήλωση της 15ης περιόδου 2010 – 2011
ΘΕΜΑ: «ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ»
ΟΜΙΛΗΤΗΣ : κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ,
Ομότιμος Καθηγητής
Τέως πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης
Παρακαλούμε για την προσέλευση των μελών και φίλων της Εταιρείας και του ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.

Πηγή: PellaNews

Η Βεγορίτιδα υπερασπίζεται το σιδηρόδρομο

Μετά την πολυπληθή και δυναμική Κατάληψη του Σιδηροδρομικού Σταθμού Άρνισσας την Κυριακή 27/02/2011, σήμερα Παρασκευή 04/03/2011 έγινε Λαϊκή Συνέλευση στο Κέντρο Νεότητας Άρνισσας, με θέμα την συνέχιση των κινητοποιήσεων για την άδικη παύση των δρομολογίων των τρένων Εδεσσας-Φλώρινας.
Στην συνέλευση παραβρέθηκε επιτροπή του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος, η οποία τάχθηκε υπέρ των δίκαιων κινητοποιήσεών μας και μας ενημέρωσε για την Έκθεση Οικονομοτεχνικής Αξιολόγησης Γραμμής Δυτικής Μακεδονίας την οποία διεκπεραίωσε η ΤΡΕΝΟΣΕ για την βιωσιμότητα των δρομολογίων Έδεσσας-Φλώρινας.
Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η γραμμή είναι άκρως βιώσιμη!
Μετά την ενημέρωση από την επιτροπή και το συντονιστικό, κατατέθηκαν προτάσεις από τους πολίτες για την συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Οι προτάσεις που τελικά ψηφίστηκαν ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ από την Λαϊκή Συνέλευση είναι οι εξής:
Παρασκευή 11/03/2011
Πορεία και συμβολική κατάληψη του κτιρίου της πρώην Νομαρχίας Πέλλας.
Σάββατο 19/03/2011
Συνυπογραφή και συμμετοχή στην «Σιδηροδρομική Πορεία» από την Έδεσσα στην Θεσσαλονίκη.

Πηγή: PellaNews

Καμπανάκι κινδύνου απο τις μέλισσες

 

Μέγεθος κειμένου
 


 

Στην έκθεση αναφέρεται ότι μεγάλη θνησιμότητα σε αποικίες μελισσών καταγράφεται και στην Κίνα, στην Αίγυπτο αλλά και στην Λατινική Αμερική.

Ο μαζικός θάνατος αποικιών μελισσών σε πολλά σημεία του πλανήτη ενδέχεται να αποτελεί ένα μέρος μόνο της μεγάλης, βαθείας και αυξανόμενης απειλής --που πρόερχεται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος-- και για τα αποθέματα τροφών για τους ανθρώπους, προειδοποιεί μια σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η εξασθένιση των άνθεων των φυτών, η μεγάλη εξάπλωση των παρασίτων, η αλλόγιστη χρήση μικροβιοκτόνων είναι μερικοί μόνο από τους δεκάδες παράγοντες της μόλυνσης του αέρα που οδήγησαν στην πρόσφατη κατάρρευση των αποικιών των μελισσών, κυρίως στη Βόρεια Αμερική (μείωση κατά 30%) και στην Ευρώπη (επίσης 30%), αναφέρεται στην έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράματος του ΟΗΕ.

Αυτό το "κοκτέιλ" προβλημάτων μόλυνσης --σπανίως υπάρχει ένα μόνο πρόβλημα, το οποίο είναι και εύκολο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί-- ενδέχεται να πλήξει και τις άγριες μέλισσες και άλλα έντομα που η ύπαρξή τους είναι ζωτικής σημασίας για την γονιμοποίηση της πατάτας , της σόγιας, των μήλων και δεκάδων άλλων προϊόντων.

"Είναι τελικώς η κορυφή του παγόβουνου αυτό που γίνεται με τις μέλισσες;" αναρωτιέται ο Πίτερ Νιούμαν, επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, που τιτλοφορείται "Η εξαφάνιση των μελισσών και οι διάφορες απειλές για τα έντομα".

"Δεν υπάρχει άμεση απειλή για τη γονιμοποίηση των μελισσών αλλά είναι προδιαγεγραμμένη", ανέφερε ο κ. Νιούμαν που έκανε έκκληση "να κάνουμε όλοι κάτι για να ενισχύσουμε τα έντομα για τις μελλούμενες γενιές".

"Υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρόβλημα επεκτείνεται και τείνει να γίνει παγκόσμιο, αφού σε ορισμένες περιοχές της γης υπάρχει μείωση των μελισσών κατά 85%--στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα" ανέφερε εκφράζοντας τη λύπη του ο κ. Νιούμαν.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι μέλισσες, οι πεταλούδες και τα σκαθάρια, όπως και τα πουλιά, εκτιμάται ότι προσφέρουν ετησίως στην ανθρώπινη οικονομία εργασία αξίας 153 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 9,5% της συνολικής αξίας της εργασίας για την παραγωγή ανθρώπινης τροφής, επισήμανε ο κ. Νιούμαν αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο στις ΗΠΑ πάνω από δύο εκατομμύρια αποικίες μελισσών προσφέρουν στον άνθρωπο την πολύτιμη γονιμοποίηση των ειδών προς βρώση με το συνεχές γυρολόγημά τους από φυτό σε φυτό και από λουλούδι σε λουλούδι.

Με δεδομένο ότι από τα 100 είδη λαχανικών που προσφέρουν το 90% της τροφής στον κόσμο, τα 70 είδη γονιμοποιούνται από τις μέλισσες, γίνεται σαφής η ανεκτίμητη προσφορά τους και οι αυξημένες ευθύνες των ανθρώπων για τη σωτηρία τους, προστίθεται στην έκθεση.
Πηγή: Newsit.gr

 

Η επόμενη “Ιφιγένεια”

10.03.2011ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η επιστολή με την οποία ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος επιλέγει να ανακοινώσει στον Γιώργο Παπανδρέου ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, θα αποκτήσει σύντομα… συλλεκτική αξία. Τότε που θα τον ακολουθήσει, ως επόμενη «Ιφιγένεια», προκειμένου να φυσήξει ούριος άνεμος στα πανιά του κυβερνητικού σκάφους, ο ίδιος ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας.
Για όσους έχουν γνώση των μηχανισμών με τους οποίους κινείται το ΠΑΣΟΚ, η χθεσινή «θυσία» του Δημήτρη Γεωργακόπουλου, αποτελεί το τελευταίο χατίρι προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Και ο Υπουργός Οικονομικών θα είναι κατά τα φαινόμενα ο επόμενος, εκείνος που θα θυσιαστεί, προκειμένου να κάνει το ΠΑΣΟΚ ένα νέο ξεκίνημα, και να πείσει την κοινωνία ότι άλλαξε.
Οι σχέσεις Παπακωνσταντίνου-Γεωργακόπουλου ήταν πάντοτε εξαιρετικά άσχημες. Ο Υπουργός αισθανόταν άβολα, έχοντας δίπλα του ένα στέλεχος το οποίο συνομιλούσε απευθείας με το Μέγαρο Μαξίμου, πολλές φορές και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Το πρόσχημα της αρνητικής πορείας των εσόδων, είναι… πρόσχημα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ήθελε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρίση στην Κυβέρνησή του, την ώρα που ετοιμάζεται για τη «μητέρα των μαχών» στις Βρυξέλλες. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κέρδισε απλώς χρόνο. Μόνο που πλέον ο χρόνος αυτός, μετράει αντίστροφα.

Πηγή: Statesmen.gr

Η πολιτική νίκη του Βενιζέλου

 

10.03.2011ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Η εικόνα του Γιάννη Ραγκούση να κατεβαίνει τα σκαλιά του Μεγάρου Υπατία, ακολουθούμενος από τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Άννα Νταλάρα, μετά τη λήξη της περιπέτειας της Κυβέρνησης με τους μετανάστες απεργούς πείνας, αποτύπωσε μια θεμελιώδη πολιτική επικράτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η περιπέτεια κράτησε 44 ημέρες. Μονάχα όμως την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή, μετά την ηχηρή και δημόσια παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κινήθηκαν οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης με τους δέοντες ρυθμούς. Για να καταλήξει η ιστορία αυτή σε ένα δυσδιάκριτο συμπέρασμα, με τους μετανάστες να πανηγυρίζουν, κάποιους να μην μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς κέρδισαν, και τον Γιάννη Ραγκούση, για λογαριασμό της Κυβέρνησης, να ξεκαθαρίζει ότι επετεύχθησαν οι στόχοι που είχε θέσει το Μέγαρο Μαξίμου. Η δε Αντιπολίτευση, εξαπολύει ήδη τα βέλη της.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πιστώνεται την επίλυση του γόρδιου δεσμού, καθώς από τη στιγμή που βγήκε ο ίδιος δημοσίως και «τράβηξε το αφτί» του Γιάννη Ραγκούση, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή στον Υπουργό Εσωτερικών να τελειώνει άμεσα με αυτή την εκκρεμότητα, που κρατούσε ανοικτό για το ΠΑΣΟΚ μέτωπο με την κοινωνία. Και την τελείωσε.

Πηγή: Statesmen.gr

Σύσκεψη για τη σύσταση ομάδας διαπραγμάτευσης από την πλευρά των παραγωγών για το βιομηχανικό ροδάκινο

 

• Τη Δευτέρα 15 Μαρτίου στη Βέροια παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ
Κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προς τις Ομάδες Παραγωγών ροδάκινου, τις ΕΑΣ, τους ΑΣ, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14/3/2011 και ώρα 15.00 στο Δημαρχείο της Βέροιας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ειδική σύσκεψη για να αποφασιστεί και να επιτευχθεί η σύσταση ομάδας διαπραγμάτευσης, η οποία θα διαπραγματευθεί την τιμή, το χρόνο και τον τρόπο πληρωμής των παραγωγών ροδάκινου κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο, για να πάψουν να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο τα γνωστά προβλήματα του κλάδου.
Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, θεωρεί σημαντική την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα, διότι, όπως ανέφερε σχετικά και ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις τον προηγούμενο χρόνο βρέθηκαν λύσεις σε επιμέρους ζητήματα, πολλά από τα οποία χρόνιζαν (όπως π.χ. για τις μεταφορές, τα δρομολόγια, την ποιότητα, τις επιτροπές παραλαβής κλπ), εντούτοις έμεινε άλυτο το σοβαρότερο ζήτημα της συμφωνίας, που αφορά στην τιμή, τον χρόνο και τον τρόπο πληρωμής των παραγωγών ροδάκινου από τις μεταποιητικές βιομηχανίες. Το πρόβλημα κατά την πρόοδο των συζητήσεων ήταν κυρίως το γεγονός ότι η πλευρά των παραγωγών δε διέθετε σταθερή, ολιγομελή και ευέλικτη διαπραγματευτική ομάδα.
Μετά από τη σοβαρή και υπεύθυνη αυτή πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η κ. Τζάκρη καλεί και αυτή από την πλευρά της όλους τους υπεύθυνους εκπροσώπους των ροδακινοπαραγωγών να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ και να συμμετάσχουν ενεργά, ούτως ώστε να οριστεί ολιγομελής ισχυρή διαπραγματευτική ομάδα, η οποία θα διαχειριστεί έγκαιρα και με υπευθυνότητα τα θέματα της διάθεσης και πληρωμής της παραγωγής ροδάκινου έτους 2011.

Δεν αρκούν τρία χρόνια για να αποπληρώσει η Ελλάδα το δάνειο, λέει η Μερκελ


Τουλάχιστον το ελληνικό αίτημα για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων φαίνεται διατεθειμένη να το ικανοποιήσει η Α.Μέρκελ
Τουλάχιστον το ελληνικό αίτημα για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων φαίνεται διατεθειμένη να το ικανοποιήσει η Α.Μέρκελ   (Φωτογραφία:  Reuters )
Βερολίνο, Γερμανία
Πράσινο φως για την ικανοποίηση του ενός από τα αιτήματα της Ελλάδας, αυτού που αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, ανάβει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με δηλώσεις της στην εφημερίδα Bild.

«Πρέπει να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων της» δηλώνει η Μέρκελ, και αποκλείει εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν διαθέτει εργαλεία για κάτι τέτοιο.

Υπερθεματίζοντας μάλιστα υπέρ της χορήγησης πίστωσης χρόνου, η Γερμανίδα καγκελάριος τονίζει ότι με το να επιμένει κανείς να αποκαταστήσει η Ελλάδα τη δημοσιονομική της ισορροπία εντός τριετίας, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει νέα προβλήματα και αναταραχή στις αγορές.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά τη χορήγηση στην Ελλάδα επιπλέον χρόνου τεσσεράμισι ετών, ώστε η προθεσμία αποπληρωμής να φθάσει τα επτά χρόνια - τόση έχει δοθεί και στην Ιρλανδία, η οποία έχει δανειστεί 85 δισ. ευρώ.

Στην ίδια συνέντευξή της η καγκελάριος απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχουν τα "εργαλεία" για να συμβεί κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με την Bild, η Γερμανίδα πολιτική ηγέτιδα πρόσθεσε ότι από το 2013 οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να αναλαμβάνουν κι αυτοί το κόστος κάθε κρατικής χρεοκοπίας.

Πηγή:  in.gr

"Οι Έλληνες είναι βουτηγμένοι στα σκατά"

"Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν ψωμί να φάνε και άνθρωποι που ασκούν τη φοροδιαφυγή ως εθνικό σπορ" δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Nτομινίκ Στρος Καν σε ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί την Κυριακή στη Γαλλία από το Canal Plus
Χρησιμοποιώντας λαϊκή αλλά και σκληρή γλώσσα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν μιλάει για τους Έλληνες σε ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό Canal+ με τον τίτλο «Με τον Ντομινίκ Στρος-Καν μέσα στο ΔΝΤ» και πρόκειται να προβληθεί την Κυριακή στη Γαλλία.
«Οι Έλληνες αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν και όμως είναι εκείνοι που μαγείρεψαν τα στοιχεία και που δεν πληρώνουν φόρους». Προσθέτει μάλιστα με καταγγελτικό ύφος: «Η απάτη πάει σύννεφο», θεωρώντας πως εάν δεν είχε ζητηθεί η παρέμβαση του ΔΝΤ η Ελλάδα «θα είχε πέσει στην άβυσσο».
Οι Γάλλοι φρόντισαν να κόψουν τις αναφορές του Στρος Καν στις “φιλικές κουβέντες” που είχε με το Γιώργο Παπανδρέου και που αποκάλυψαν ότι ο Πρωθυπουργός συζητούσε μαζί του ήδη από το Δεκέμβριο του 2009 για στήριξη της χώρας από το ΔΝΤ δεν έκοψαν όμως από το ντοκιμαντερ που θα μεταδοθεί τη γνώμη του ισχυρού άνδρα για την οικονομία της Ελλάδας αλλά και τη στάση των Ευρωπαίων (τότε) και τη μεγάλη καθυστέρηση που έδειχναν στη λήψη αποφάσεων.
Ο Στρος Καν μόνο κολακευτικός δεν είναι για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Κάποιοι έχουν κάνει τη φοροδιαφυγή "εθνικό σπορ" λέει και αυτό μας θυμίζει και κυβερνητικές δηλώσεις μήνες μετά για να δικαιολογηθεί η υπογραφή του Μνημονίου.
Ο mister ΔΝΤ λέει μάλιστα ότι υπάρχουν κάποιοι που "δεν έχουν ψωμί να φάνε" την ώρα που κάποιοι δεν πληρώνουν ... μία σε φόρους περιγράφοντας με την απίστευτη φράση τη γενικότερη εικόνα: "στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι βουτηγμένοι στα σκατά".
Για την ακρίβεια ο Στρος Καν περιγράφει την εικόνα μιας Ελλάδας που σε λίγες μέρες (τότε) δεν θα είχε λεφτά να πληρώσει τους μισθούς και ο κόσμος θα έτρεχε να πάρει τα χρήματά του από τις τράπεζες.
Αναφέρεται σε έναν Γιώργο Παπακωνσταντίνου που ήταν πολύ συγκινημένος όταν πήγε να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ λόγω της κρίσιμης κατάστασης και γενικότερα μια εικόνα που στην πραγματικότητα ποτέ δεν μάθαμε εμείς εδώ στο εσωτερικό, παρά μήνες αργότερα...
 

Τρικούβερτος καυγάς μεταξύ του δημάρχου Πάτρας και της υφυπουργού Θ.Τζάκρη!

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Αποχώρησε απο σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών εκνευρισμένος για την στάση της υφυπουργού Εσωτερικών...

Επεισοδιακή ήταν η συνάντηση του δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά με την υφυπουργό Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, που έγινε στην Αθήνα, για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες απο το thebest.gr ο κ. Δημαράς αποχώρησε πριν από λίγη ώρα από τη συνάντηση, διαμαρτυρόμενος για τις θέσεις της υφυπουργού Εσωτερικών.
Αιτία η απαράδεκτη στάση της υφυπουργού, η οποία απαίτησε από τον δήμαρχο τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας!
Υπό αυτές τις παράλογες απαιτήσεις της κυρίας Υφυπουργού, καθώς ο ΧΥΤΑ έχει ήδη ολοκλήρωσει τον κύκλο ζωής του, ο κ. Δημαράς έφυγε διαμαρτυρόμενος από την συνεδριάση.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Πατρέων, θα προχωρήσει σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα, ώστε να εξηγήσει στον πατραϊκό λαό το τι ακριβώς συνέβη στο γραφείο της Υφυπουργού.
Πηγή: parapolitika.gr

Ο Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΕΒΑΛΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

 "Ο Δ. Γεωργακόπουλος, είναι σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και έχει προσφέρει σε πολλούς τομείς", δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς

Εκτύπωση E-mail
Ελλάδα: "Ο Δ. Γεωργακόπουλος, είναι σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και έχει προσφέρει σε πολλούς τομείς", δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς
  1. «Ο κ. Γεωργακόπουλος είναι σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχει προσφέρει σε πολλούς τομείς. Υπέβαλε την παραίτησή του για τους λόγους που έχει ο ίδιος αναφέρει και δεν έχω καμία όρεξη να τους σχολιάσω. Ο καθείς από μας κρίνεται σε κάθε τομέα που υπηρετεί», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του γ.γ. του υπουργείου του, Δημήτρη Γεωργακόπουλου.
  2.     Το ζήτημα έθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, στο περιθώριο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για την αναστολή των πλειστηριασμών. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον υφυπουργό να παράσχει και διευκρινίσεις επί της ουσίας της διαφαινόμενης υστέρησης των εσόδων, η οποία υπήρξε και ο λόγος, κατά τα σχετικά δημοσιεύματα, της παραίτησης Γεωργακόπουλου.
  3.     «Το τελευταίο χρονικό διάστημα, γίνεται μια πολύ εύκολη κριτική στον τομέα αυτό, λες και υπάρχει η δυνατότητα σήμερα να κάνεις μια γυροβολιά στην αγορά και να εισπράξεις αφειδώς έσοδα», παρατήρησε ο Δ. Κουσελάς.
  4.     Ο υφυπουργός Οικονομικών, παραδέχθηκε πως υπάρχει φέτος, το πρώτο δίμηνο, υστέρηση εσόδων, οφειλόμενη σε αδυναμίες του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καταγραφόμενη ωστόσο σε σχέση με πέρσι, όπου τα έσοδα ήταν διογκωμένα (είσπραξη και προείσπραξη των τελών κυκλοφορίας, είσπραξη 200 εκ. ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού και τον αντίστοιχο ΦΠΑ, που ακολούθησε την έκτακτη συσσώρευση αποθεμάτων του 2009).
  5.     «Η εύκολη κριτική, δεν βοηθάει κανέναν. Αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς να αυξήσουμε τα έσοδα, είναι καλοδεχούμενες και θα τις αξιοποιήσουμε» παρατήρησε ο κ. Κουσελάς.
  6.     «Το ζήτημα είναι αν έχουμε υστέρηση σε σχέση με τους στόχους», παρενέβη ο Κώστας Γείτονας (ΠΑΣΟΚ). Και στη θετική απάντηση του υφυπουργού, παρατήρησε πως εφ’ όσον η υστέρηση είναι σε σχέση με τους στόχους, «δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε με το προηγούμενο έτος. Αυτό υποτίθεται πως είχε συνεκτιμηθεί. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε τις αδυναμίες των μηχανισμών και η διοίκηση να αποδώσει», ανέφερε ο βουλευτής.
  7.     «Αναγνωρίζω τις δυσκολίες της κυβέρνησης για την είσπραξη των εσόδων, αλλά θυμίζω τα όσα λέγατε περί «κατάρρευσης του φορολογικού μηχανισμού το 2009»…», ανέφερε με τη σειρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Λέγκας. «Παρά τα μέτρα που λήφθηκαν το 2010, το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια αύξηση των εσόδων κατά 5,4%, έναντι στόχου 13,7%. Με βάση αυτό τον στόχο θα έπρεπε να κάνουμε την κριτική και με δεδομένο ότι οι περαιώσεις αφορούσαν φορολογική ύλη προηγούμενων περιόδων».
  8.     «Το 2009, τα έσοδα ήταν 48,5 δισ. ευρώ και το 2010, με ύφεση 4,5%, καταφέραμε να έχουμε αύξηση των εσόδων κατά 5,4%, φτάνοντας στα 51,4 δισ. ευρώ, ενώ η Ιρλανδία με ύφεση μονάχα 2%, είχε μείωση των εσόδων κατά 8%», απάντησε ο Δ. Κουσελάς. «Για φέτος, ο στόχος που έχουμε βάλει είναι να τα ανεβάσουμε τα έσοδα στα 56 δισ. και θα τον φέρουμε σε πέρας», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών.
  9.     «Πριν από ένα χρόνο παρατάθηκε η λειτουργία της Βουλής για να ψηφίσουμε το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα αναδιοργάνωνε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και υποσχεθήκατε μεγάλη βελτίωση. Χθες ο κ. Γεωργακόπουλος παραιτήθηκε γι’ αυτό», επέμεινε ο Δ. Παπαδημούλης.
  10.    

Ελεύθερος Τύπος - Σχετικά Άρθρα

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Προβόπουλος: Έρχονται συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο

 
Εκτίμησε ότι δεν θα καθυστερήσουν πολύ οι συνεργασίες και οι συγχωνεύσεις στον κλάδο
10 Μαρ 2011
Picture 0 for Προβόπουλος: Έρχονται συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο

Χρονιά ανακατατάξεων συγχωνεύσεων και συνεργασιών για τις τράπεζες χαρακτήρισε το 2011 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Εκτίμησε ότι δεν θα καθυστερήσουν πολύ οι συνεργασίες και οι συγχωνεύσεις στον κλάδο. «Ο τράπεζες είναι σε δύσκολη καμπή λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, θα είναι μία χρονιά ανακατατάξεων συγχωνεύσεων και συνεργασιών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.
Bookmark and Share  
Πηγή: voria.gr

Ανυποχώρητη η Μέρκελ για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Το θέμα του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Παρασκευή, καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου
10 Μαρ 2011
Picture 0 for Ανυποχώρητη η Μέρκελ για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες Συνόδους Κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Δεν γίνεται να υιοθετούμε κάποιους κανόνες και στη συνέχεια ορισμένοι από εμάς να τους παραβιάζουν κατ' εξακολούθηση» τόνισε κατά την ομιλία της στην πόλη Ντέμιν, στη βορειοανατολική Γερμανία.
Επανέλαβε ότι την οικονομική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών εγγυάται μόνο η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η φορολογική και δημοσιονομική εναρμόνιση της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, υπερθεμάτισε για την ανάγκη υιοθέτησης του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας από τους Ευρωπαίους εταίρους. «Μόνο με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων απ' όλους στην Ευρώπη, θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη θέση μας έναντι του αυξανόμενου ανταγωνισμού από την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία» σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Αναφορικά, με τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης, η καγκελάριος Μέρκελ επιμένει να αποτελεί την έσχατη λύση για υπερχρεωμένα κράτη.
Σημειώνεται ότι το θέμα του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Παρασκευή, καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου. Σύμφωνα με το Bloomberg, στο κείμενο του Συμφώνου προβλέπεται η συγκράτηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, μέσω ενός «βελτιωμένου» μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και μία «περισσότερο φιλόδοξη» προσπάθεια για τη μείωση των ελλειμμάτων, χωρίς, όμως, νομικές δεσμεύσεις για «φρένο» του χρέους, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, δεν περιλαμβάνονται οι προτάσεις για εναρμονισμένους φορολογικούς συντελεστές, οι δεσμευτικοί στόχοι για τα δημόσια οικονομικά, την εργασία, την ανταγωνιστικότητα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Bookmark and Share
Πηγή: voria.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου