Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Σόιμπλε: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς μεγαλύτερο κούρεμα



http://4.bp.blogspot.com/-e0O8Kza1kWk/TaCgKltP3AI/AAAAAAAAIU4/1IapafBQAG4/s1600/soible.jpgΗ κρίση στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους, εκτίμησε σε δηλώσεις του σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός οι λεπτομέρειες για το θέμα συζητούνται, αν και όπως είπε, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, αλλά αρκεί να έχουν αποσαφηνιστεί οι βασικές αρχές.

Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν δηλώσει ότι θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 o Γάλλος υπουργός Φρανσουά Μπαρουάν, οι δύο χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο ώστε να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για τη μείωση του χρέους στην Ελλάδα και την προστασία των ευρωπαϊκών τραπεζών.


Δεξί X-Trem

Ο Σαμαράς με “Ατζέντα 2021″



Ατζέντα 2021… Αυτή είναι η κωδική ονομασία της πολιτικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, που θα παρουσιάσει ο Αντώνης Σαμαράς στον ελληνικό λαό, στην πορεία προς τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Όπως είχε δείξει και με την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θέλει να εδραιώσει στη συνείδηση των Ελλήνων, τη συμπλήρωση 200 ετών από το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821, ως ένα εθνικό ορόσημο.
Η σημερινή Ελλάδα, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με πολίτες που έχουν βυθιστεί στη μελαγχολία και την απογοήτευση, βλέποντας το βιοτικό επίπεδό τους να συρρικνώνεται διαρκώς, και να μην διαφαίνεται στον ορίζονται ελπίδα για την έξοδο από την κρίση, μοιάζει με πατρίδα παραδομένη στη μοίρα της.
Ο Αντώνης Σαμαράς, που εντόπισε πρώτος τις διαβρωτικές συνέπειες που θα είχε το Μνημόνιο για την ελληνική οικονομία, και παραμένει σταθερός στην προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του με την τρόικα, επιδιώκει να θέσει ένα χρονικό ορόσημο, που θα φαντάζει ρεαλιστικό. Και την ίδια στιγμή, θα δίνει στην ελληνική κοινωνία το κίνητρο και την ελπίδα να παλέψει για να αλλάξει το μέλλον της.
Η «Ατζέντα 2021», θα στηρίζεται, στο οικονομικό σκέλος της, στις προτάσεις που διατύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς στο «Ζάππειο Ι» και το «Ζάππειο ΙΙ», και οι οποίες δίνουν διέξοδο από την κρίση, με σεβασμό στις θυσίες της κοινωνίας, και την προστασία των πιο αδύναμων ομάδων.
Παράλληλα όμως, θα είναι μπολιασμένη με χαρακτηριστικά εθνικού οδικού χάρτη, για το πώς θα ανακτήσει η Ελλάδα τη χαμένη αξιοπρέπειά της, και πως θα διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου η χώρα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον σύγχρονο κόσμο.


Statesmen.gr

Ο Φλωρίδης ιδρύει κόμμα!



Την προαναγγελία ίδρυσης νέου πολιτικού σχηματισμού, που είναι εξαιρετικά πιθανό να προσλάβει τον χαρακτήρα νέου κόμματος, το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, κάνει η «Καθημερινή της Κυριακής», με σχετικό ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύει.
Στην καινούρια αυτή πολιτική πρωτοβουλία, κεντρικό ρόλο φαίνεται ότι θα διαδραματίσει ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος αποφάσισε το καλοκαίρι να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, την παραμονή του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης στον οποίο προχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου, συμβιβαζόμενος ουσιαστικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την ομάδα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έθεταν ανοιχτά θέμα ηγεσίας.
Από εκείνη την περίοδο, ο Γιώργος Φλωρίδης έχει μιλήσει πολλές φορές δημοσίως για την αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής πρωτοβουλίας, που θα υπερβαίνει τα σημερινά κόμματα, και θα καλύπτει τον «ενδιάμεσο χώρο», ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.
Ίσως γι’ αυτό οι πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής», κάνουν λόγο για μια πολιτική πρωτοβουλία στην οποία θα συμμετάσχουν στελέχη τόσο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όσο και από εκείνον της Κεντροδεξιάς, που βρίσκονται ωστόσο σήμερα εκτός Βουλής.
Καθώς επίσης και για προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και από τον χώρο της οικονομίας και της αγοράς, με διακριτό ρόλο και σημαντική αναγνωρισιμότητα.
Δεν θα υπάρξει δηλαδή κοινοβουλευτική διάσπαση, όπως συνέβη μετά τις εκλογές του 2009 με την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας από τη Ντόρα Μπακογιάννη, και της Δημοκρατικής Αριστεράς από τον Φώτη Κουβέλη, που αμφότεροι πήραν στις τάξεις τους εν ενεργεία βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.
Η «Καθημερινή της Κυριακής» υποστηρίζει ότι ο Αλέκος Παπαδόπουλος, το όνομα του οποίου διακινείται επίσης στο παρασκήνιο για συμμετοχή στο νέο πολιτικό εγχείρημα, διαψεύδει τέτοιες πληροφορίες.


Statesmen.gr

Φήμες για έκτακτο ταξίδι του Γ.Παπανδρέου στις ΗΠΑ





ImageΦήμες περί ταξιδιού του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στις ΗΠΑ έχουν κυκλoφορήσει τις τελευταίες ώρες και μάλιστα εν μέσω της πιο κρίσιμης εβδομάδας. Υποτίθεται ότι φεύγει την Tρίτη και επιστρέφει την Πέμπτη στην ψηφοφορία που θα κρίνει αν η κυβέρνηση θα πέσει απλά, δηλάδη θα παραιτηθεί αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού ή θα την ρίξουν.
Από την Ουάσινγκτον λένε οτι ήδη έχουν κλειστεί ραντεβού με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάϊτνερ. Ο κ. Παπανδρέου έχει ζητήσει να συναντηθεί είτε με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ή τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Και πληροφορίες από το Μαξίμου λένε οτι το ταξίδι θα γίνει τελικά μόνο αν κλειστεί και το ραντεβού με τον Πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.






Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

DIW(Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών): Φθηνότερο για τη Γερμανία το «κούρεμα» από τα «πακέτα»



Ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους θα ήταν για τη Γερμανία η φθηνότερη λύση από τη συνέχιση των πακέτων διάσωσης, σημειώνει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών (DIW).
Οι φωνές που ζητούν «εδώ και τώρα» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή τη θεωρούν τουλάχιστον την πιο πιθανή λύση πληθαίνουν στη Γερμανία όσο πλησιάζει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.
Ήδη τα κυριότερα οικονομικά ινστιτούτα και το συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξεως του 50% έως 60%.
H συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα θα κόστιζε 49 δισ. ευρώ
Ένα τέτοιο μήνυμα εκπέμπει από το Βερολίνο και το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών μελετών, DIW. Σύμφωνα λοιπόν με υπολογισμούς του εν λόγω ινστιτούτου ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα ήταν για τη Γερμανία η φθηνότερη λύση από τη συνέχιση των πακέτων διάσωσης προς την Αθήνα.
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, το σενάριο ανέπτυξαν δύο από τους ερευνητές του γερμανικού ινστιτούτου, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο έγκυρα της χώρας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την μελέτη του ινστιτούτου, η συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα θα κόστιζε μέχρι το 2020 στη Γερμανία 49 δισ. ευρώ. Ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξεως του 60% θα κόστιζε το ίδιο διάστημα 45,9 δισ. ευρώ. Οι ερευνητές ξεκίνησαν με το δεδομένο ότι το γερμανικό μερίδιο στη διάσωση των τραπεζών από τις συνέπειες του «κουρέματος» θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ και ότι η Ελλάδα σε 5 χρόνια θα επανέλθει στις αγορές.
Γκάμπριελ: Διαχωρισμός επενδυτικών και τραπεζικών δραστηριοτήτων
Την ίδια ώρα και στα συμφραζόμενα μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάσσεται υπέρ της διχοτόμησης των τραπεζικών λειτουργιών. Σε συνέντευξή του προς το Der Spiegel κ. Γκάμπριελ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διαχωριστεί η επενδυτική λειτουργία των τραπεζών από τις πρωτογενείς της αρμοδιότητες. Στο μέλλον το κράτος δεν θα πρέπει να ευθύνεται για τις απώλειες που σημειώνουν οι τράπεζες στις επενδυτικές τους δραστηριότητες.




www.kathimerini.gr με πληροφορίες από skai.gr

Σε απεργιακό πυρετό η χώρα

Νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων, που θα κορυφωθούν την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, με τη 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ξεκινούν από Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με φόντο την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται σήμερα και η απεργία των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ, ενώ και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν τις 48ωρες απεργίες έως τις 20 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα συνεχίζεται από την περασμένη Πέμπτη έως τις 19 Οκτωβρίου η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Με προσωπικό ασφαλείας θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) συνεχίζει τις 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου.
Σαρανταοκτάωρες απεργίες, από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου ξεκινούν τη Δευτέρα και οι εφοριακοί.
Παράλληλα, αύριο Δευτέρα, οι ένστολοι προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 16.00 στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τα πλοία τουλάχιστον τη Δευτέρα και την Τρίτη, μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε 48ωρη πανελλαδική επαναλαμβανόμενη απεργία. Η απεργία θα αρχίσει συγκεκριμένα στις 06.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας και θα λήξει στις 06.00 το πρωί της Τετάρτης.
Χωρίς ενημέρωση θα μείνουν οι πολίτες την Τρίτη, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ.
Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν την Τρίτη με 48ωρη απεργία, στις 18 και 19 Οκτωβρίου και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.
Ολικό μπλακ άουτ τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα σημειωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που ξεκινούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Τα δύο συνδικάτα προγραμματίζουν συλλαλητήριο στις 11 το πρωί της Τετάρτης στο Πεδίο του Αρεως και πορεία προς τη Βουλή, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Την Πέμπτη, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα.
Στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία, γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη την Τετάρτη τα εμπορικά καταστήματα, έπειτα από απόφαση της ΕΣΕΕ
Με στάσεις εργασίας αναμένεται, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση τα μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των πολιτών στις συγκεντρώσεις, ενώ ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων αναμένονται προσεχώς.

Naftemporiki.gr

Παπουτσής: "Δεν μας έφτανε η τρόικα απέξω, τώρα έχουμε και μέσα"



http://www.elora.gr/portal/images/stories/2011_08/samina.jpgΔεν φαίνεται να βλέπει με καλό μάτι η πλευρά Παπουτσή το κοινό άρθρο - παρέμβαση των τριών υπουργών που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα καθώς ο άνθρωπος που επί θητείας του πνίγηκαν 80+ άτομα και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παραιτηθεί, ονειρεύεται τον εαυτόν του αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και κυβερνήτη της Ελλάδος!!!.

H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποδέχθηκε με έκδηλο προβληματισμό την ταυτόχρονη δημοσίευση στα site τους, του κοινού μανιφέστου των τριών πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης.

Συνεργάτες του υπουργού και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη έλεγαν με νόημα ότι θα μπορούσαν αμφότεροι να προσυπογράψουν το περιεχόμενο της απολογιστικής μπροσούρας, πλην όμως διαφωνούν με τον χρόνο που επιλέχτηκε για να γίνει γνωστή στο κοινό.

"Δεν μας έφτανε η τρόικα απ' έξω αποκτήσαμε τώρα και την εσωτερική τρόικα" είπαν.



Δεξί X-Trem

Ο Σαμαράς έκανε αυτό που δεν τόλμησε να κάνει ο Παπανδρέου






Η διαγραφή του Θύμιου Λυμπερόπουλου από τον Αντώνη Σαμαρά δεν είναι μια απλή υπόθεση. Όχι γιατί ο πρόεδρος των ταξιτζήδων είχε μακρά πολιτική σχέση  με τον πρόεδρο της ΝΔ και επομένως κάνει εντύπωση η διαγραφή. Αλλά γιατί ο Αντώνης Σαμαράς τόλμησε να κάνει αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει εδώ και χρόνια τα κόμματα. Να στείλει ένα μήνυμα στις κάθε είδους συντεχνίες που από τη μεταπολίτευση και μετά λυμαίνονται τη χώρα.
Με βασικό ευθύνη του ΠΑΣΟΚ φυσικά που εξέθρεψε τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό προκειμένου να τον στρέφει πάνω στη ΝΔ κάθε φορά που αυτή έβγαινε στην εξουσία. Φυσικά οι συνδικαλιστές καλόμαθαν με τις επιδοτήσεις, τα δωράκια, τα χαϊδέματα και το βόλεμα στις κομματικές θέσεις που του παραχωρούσε το ΠΑΣΟΚ.
Τώρα λοιπόν που οι συνδικαλιστές βγάζουν μόνοι τους τα μάτια τους και έχουν στρέψει την κοινωνία εναντίον τους ο Σαμαράς είχε το θάρρος να «φάει» έναν δικό του. Ο Γ. Παπανδρέου αντίθετα, αντί να τα βάλει με τους «αρχηγούς» των συνδικάτων, κομματόσκυλα οι περισσότεροι του ΠΑΣΟΚ, επιλέγει να στρέφει τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη.
Και ξαφνικά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να τα βάζουμε με τους σκουπιδιάρηδες, τους ΔΕΗτζήδες, τους ταξιτζήδες, τους ιδιοκτήτες φορτηγών και όποιον άλλο ανοίγει μέτωπο η κυβέρνηση. Όμως, αυτό που πλέον πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι ο συνδικαλισμός των μεταπολιτευτικών χρόνων έχει πεθάνει και μαζί του πεθαίνουν κι όσοι συναγελάζονται μ’ αυτούς για πρόσκαιρο εκλογικό όφελος. «Μη μας ψηφίσετε» τους είπε ο Σαμαράς, παρ’ ότι βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας. Ο κ. Παπανδρέου τι κάνει; Απολύτως τίποτε.
Ο Θέμης Μπαλασόπουλος δικό του στέλεχος είναι. Μπήκε χωρίς ΑΣΕΠ σε θέσεις στην Αυτοδιοίκηση, έγινε γραφείο τύπου στη Γλυφάδα και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναρριχήθηκε στην ιεραρχία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και φυσικά αξιοποιεί πλήρως τη συνδικαλιστική άδεια που παρέχει ο σχετικός νόμος.. Και ενώ πιθανότατα δεν έχει πιάσει ποτέ του σακούλα με σκουπίδια, τώρα το «παίζει» αντάρτης του ΠΑΣΟΚ. Και έχει καταφέρει με τους τραμπουκισμούς και τις κραυγές όχλου να πείσει την κοινωνία ότι είναι καλύτερο να μπουν οι νταβατζήδες στην καθαριότητα και να απολυθούν όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι.
Δείτε και τι γράφει γι αυτόν σήμερα το ‘Έθνος της Κυριακής”:” Ενδεικτικό της δύναμης των σκουπιδιών και του τρόπου με τον οποίο κινούνται οι συνδικαλιστές στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι το 2007 επί κυβερνήσεως Ν.Δ.,  ο κ. Μπαλασόπουλος σε αγαστή συνεργασία με τον γαλάζιο πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο της Αθήνας, Βασίλη Πολυμερόπουλο «έπεισαν» τον τότε υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο να τους δώσει μετά από απεργία μόλις 2 ημερών ένα επιπλέον επίδομα 300 ευρώ για τους εργάτες καθαριότητας…”
Ο Χρ. Φωτόπουλος, κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είναι, αγκαλιά με τον Γ. Παπανδρέου και άλλους υπουργούς ήταν πριν τις εκλογές. Τώρα με την τυφλή σύγκρουση που επιλέγει έχει στρέψει τον κόσμο εναντίον όλων των εργαζόμενων στη ΔΕΗ. Μήπως, όμως, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει για τα πλέον των 800 εκατ. ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο για το ταμείο των υπαλλήλων της ΔΕΗ από τον κρατικό προϋπολογισμό; Για να μην αναφέρουμε τις επιδοτήσεις για ταξιδάκια, φιέστες και άλλα όμορφα.
Οι εφοριακοί και τελωνειακοί απειλούν να διαλύσουν την οικονομία της χώρας και είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν 70% ΠΑΣΟΚ. Μόλις έχασαν τα κεκτημένα τους, κάτι επιδόματα που δεν υπάρχουν ούτε στην Ουγκάντα, αποφάσισαν να κάνουν απεργία. Τόσα χρόνια που καταρρέουν τα έσοδα ποιος φταίει κ. Βενιζέλο; Πήγε κανείς σπίτι του από τα πράσινα παιδάκια των εφοριών;
Μαζί μ’ αυτούς υπάρχουν και ορισμένες άλλες κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται γιατί το πάρτι τέλειωσε. Οι δικηγόροι βγαίνουν στους δρόμους γιατί θα μπορούν πλέον και οι συμβολαιογράφοι να βγάζουν διαζύγια ή γιατί δε θέλουν το ΦΠΑ που έχουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οχυρώνονται πίσω από το δικό τους χαράκωμα και οι υπόλοιποι ας πάνε στο διάολο.
Ανάλογες καταστάσεις έχουμε ζήσει με τους ταξιτζήδες, τους φορτηγατζήδες, τους δικαστικούς κ.λπ. Όχι ότι η κυβέρνηση κάνει φοβερές μεταρρυθμίσεις που αναστατώνουν την κοινωνία. Τακτική μπάχαλου ακολουθούν στο ΠΑΣΟΚ και ό,τι βγει.
Όμως, οι συνδικαλιστές με τη μορφή που τους ξέραμε πέθαναν. Αν κοπεί και ο κομματικός ομφάλιος λώρος, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για τη χώρα. Βαρεθήκαμε όλοι τις απειλές ότι μας κόβουν το ρεύμα, ότι θα πεθάνουμε από τα σκουπίδια, ότι δε θα έχουμε βενζίνη. Ο Αντ. Σαμαράς το κατάλαβε καλά αυτό. Δε είναι δυνατόν να συγκυβερνήσει με καμιά συντεχνία, όπως έκανε ο κ. Παπανδρέου.
Αριστερός Ψάλτης

Antinews

Ο Ντε Μαρτέλ, η Δέλτα και εμείς




Έχετε ακουστά το όνομα Τιερί ντε Μαρτέλ; Ήταν Γάλλος γιατρός, χειρουργός, ονομαστός στην εποχή του, με διεθνή πελατεία. Αυτοκτόνησε τη μέρα που μπήκαν οι Γερμανοί στο Παρίσι. Όταν ήρθε η είδηση ότι το Παρίσι θα παραδινόταν, εκείνος χειρουργούσε στο αμερικανικό νοσοκομείο του Νεϊγί. «Ό,τι και να γίνει δεν θα αφήσω το Παρίσι», είπε. Στο σημείωμα που έστειλε αργότερα στον Αμερικανό πρέσβη διευκρίνιζε: «Σας υποσχέθηκα να μην αφήσω το Παρίσι. Δεν σας είπα αν θα έμενα ζωντανός ή νεκρός»…
Στις 14 Ιουνίου τα χαράματα, με τους Γερμανούς έτοιμους να παρελάσουν στη Λεωφόρο των Ηλυσίων, σηκώθηκε από το κρεβάτι, έκανε την τουαλέτα του -όπως μας τα έχουν περιγράψει δύο κορυφαίοι λόγιοι, ο συμπατριώτης τού Ντε Μαρτέλ, Αντρέ Μορουά, και ο συμπατριώτης μας, Ηλίας Βενέζης-, ξάπλωσε σε έναν καναπέ και έκανε τη θανατηφόρα ένεση με το δηλητήριο.
Το πιο συγκλονιστικό; Μία από τις ασθενείς που κούραρε ο Ντε Μαρτέλ ήταν η μεγάλη Ελληνίδα Πηνελόπη Δέλτα. Ένα χρόνο μετά από το γιατρό αποφάσισε να «φύγει» με τον ίδιο τρόπο και η Ελληνίδα ασθενής του. Την ημέρα που οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα. Αποφάσισε να πάρει και αυτή δηλητήριο, στο σπίτι της στην Κηφισιά, έπειτα από την αποφράδα 27η Απριλίου 1941. Στον τάφο της γράφτηκε η λέξη «Σιωπή».
Και οι δύο αυτοί άνθρωποι έγιναν σύμβολα επειδή αρνήθηκαν να δεχτούν ότι οι πατρίδες τους καταπατούνται, κατακτιούνται και κάποιος -διάβολε!- πρέπει να ορθώσει ανάστημα και να δείξει τι σημαίνει αξιοπρέπεια. Στη Γαλλία ο Πετέν κάλεσε τους Γάλλους σε υποταγή και σε συνεργασία με τον κατακτητή, στην Ελλάδα ο Τσολάκογλου ανέλαβε τα ηνία της πρώτης δωσιλογικής κυβέρνησης και μάλιστα είπε πως μέχρι τότε η Ελλάδα ήταν με τη λάθος πλευρά, εννοώντας τους Συμμάχους. Είπε, δηλαδή, κάτι σαν «ευτυχώς που έχουμε τους Γερμανούς».
Το παραπάνω κείμενο σκεφτόμουν αρχικά να το αφιερώσω σε αρκετούς τού σήμερα. Αντ’ αυτού προτιμώ να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες ότι η οποιαδήποτε ομοιότητα, πλην Ντε Μαρτέλ και Δέλτα, με πρόσωπα και πράγματα της εποχής μας δεν είναι διόλου, μα διόλου, συμπτωματική. Και, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν προέρχεται από τον υπογράφοντα.
Θα κλείσω με τους στίχους του Βίκτωρος Ουγκώ από τον «Ερνάνη», που βρήκαν σημειωμένους από τον ίδιο τον Ντε Μαρτέλ δίπλα στο νεκροκρέβατό του: «Αφού πρέπει να είσαι μεγάλος για να μπορείς να πεθάνεις, σηκώνομαι όρθιος».

Του Παναγιώτη Τιμογιαννάκη (μέλους της European Film Academy) στον ‘Τύπο της Κυριακής

Antinews

Αυτό ήθελαν να προλάβουν οι τρείς; - Ετοιμάζεται πολιτική κίνηση ως τις 10/11




'Οπως αποκαλύπτει σήμερα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, είναι θέμα ημερών να εκδηλωθεί μια πολιτική πρωτοβουλία από ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εκτός βουλής και η οποία πιθανότατα θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του κομματικού συστήματος. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το αργότερο ώς τις 10 Νοεμβρίου διακεκριμένοι στον δημόσιο βίο πολίτες που κινούνται μεταξύ του ονομαζόμενου, κάποτε, εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, αλλά και του φιλελεύθερου χώρου της Κεντροδεξιάς και οι οποίοι θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε πλήρες πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο αναμένεται να προβούν στην κοινή ανακοίνωση μιας συγκροτημένης πολιτικής κίνησης.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο παραιτηθείς πρώην υπουργός κ. Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος πάντως ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη κίνηση να συνοδευθεί με την ανακοίνωση ενός νέου κόμματος. 

Μέχρι στιγμής τηρείται μυστικότητα ως προς τον πλήρη κατάλογο των ονομάτων που μετέχουν στην κίνηση, ενώ ο κ. Φλωρίδης σε όλες τις συνομιλίες του υπογραμμίζει ότι η δική του παρουσία καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν έχει ηγετικά χαρακτηριστικά. 

Θα μετέχουν εξίσου γνωστά αν όχι γνωστότερα πρόσωπα του κ. Φλωρίδη, όπως καθηγητές πανεπιστημίου, άνθρωποι που ενεργοποιούνται στην αγορά, πολίτες ενεργοί εκτός οργανωμένων κομμάτων, αλλά και διακεκριμένοι διανοούμενοι που έχουν τοποθετηθεί προσφάτως σε πολλές εκφάνσεις της παρατεινόμενης κρίσης με άρθρα, συνεντεύξεις ή ακόμη και με κοινές διακηρύξεις, όπως η πολυσυζητημένη ανοιχτή επιστολή των 32, «Τολμήστε».

Ας σημειωθεί τέλος ότι πληροφορίες που θέλουν και τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο να μετέχει ενεργά στην εν λόγω κίνηση διαψεύδονται κατηγορηματικά από τον ίδιο.


Αυτό ήθελαν να προλάβουν οι τρείς (βλ. δημοσίευμα)
 

Επίθεση ΝΔ στο μανιφέστο των τριών: "Αν ξεκίνησαν μάχη διαδοχής, αυτό δεν ενδιαφέρει τους πολίτες"





E-mail


Image
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή το κοινό άρθρο των τριών υπουργών του ΠΑΣΟΚ και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ομολογεί την ανεπάρκειά της και ότι δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
«Η συνέντευξη Παπανδρέου και το μανιφέστο των τριών υπουργών του απευθύνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και όχι στην κοινωνία. Δείχνουν τα αδιέξοδα της πολιτικής τους και την αδυναμία τους να λύσουν, όχι μόνο τα προβλήματα της χώρας, αλλά και τα εσωκομματικά τους ζητήματα» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Παράλληλα σημειώνει ότι αν ξεκίνησε μάχη διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ αυτό δεν ενδιαφέρει τους πολίτες και κατηγορεί τα μέλη της κυβέρνησης ότι προσπαθούν να μεταθέσουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες και να πάρουν θέση για την επόμενη μέρα.
«Μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, αφού επέλεξαν μια λανθασμένη πολιτική, αφού επέβαλαν αλλεπάλληλα πακέτα επώδυνων μέτρων και αφού πανηγύρισαν πολλές φορές ότι έσωσαν την Ελλάδα, ομολογούν τώρα την ανεπάρκειά τους. Και το χειρότερο: Ομολογούν ότι δεν διαθέτουν πλέον κανένα σχέδιο και καμία δυνατότητα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι το κατάντημα μιας κυβέρνησης, που, αφού εξαπάτησε τους Έλληνες, οδήγησε τη χώρα σε τραγικά αδιέξοδα» καταλήγει ο Γιάννης Μιχελάκης.






Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μανιφέστο-παρέμβαση Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση


Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης,


Βαρυσήμαντη πολιτική παρέμβαση πραγματοποιούν οι υπουργοί Αννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιάννης Ραγκούσης με κοινό τους άρθρο το οποίο φιλοξενούν στις προσωπικές του ιστοσελίδες. Οι 3 κορυφαίοι υπουργοί, στα πρότυπα της ομάδας των τεσσάρων που ανέδειξε τον Κώστα Σημίτη πρωθυπουργό, με την ενέργειά τους αυτή συγκροτούν ένα διακριτό ισχυρό πόλο μέσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ με ορίζοντα τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, η παρέμβασή αυτή προαναγγέλει μεγάλες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση αφου, ανάμεσα στα άλλα, στοχεύει και στον διεμβολισμό του πολιτικού συστήματος.
Το μανιφέστο των τριών, επί της ουσίας επιχειρεί να ανατρέψει το ξεπερασμένο και αδιέξοδο πλέον πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης και να διαμορφώσει νέες ισορροπίες τόσο στην κεντροαριστερά όσο και στο πολιτικό σκηνικό, γενικότερα.
Ενα από τα αιτήματα του μανιφέστου αυτού είναι και η προοπτική μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας στην οποία θα συμμετέχουν προσωπικότητες της κεντροδεξιάς που δεν ταυτίζονται πλέον με την αδιέξοδη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Η κίνηση αυτή ενδέχται να έχει σαν στόχο και την περιθωριοποίηση των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που έχουν πλέον εξελιχθεί σε μέρος του πολιτικού προβλήματος και όχι της λύσης του σημερινού αδιεξόδου που βιώνει η χώρα.
Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιες θα είναι οι αντιδράσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Φαίνεται πάντως ο ίδιος ο πρωθυπουργός να έχει διαμηνύσει στην ομάδα των τριών ότι αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, όπου θα δοθεί λύση στο ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, θα προχωρήσει σε κυβέρνηση με ισχυρή παρουσία τεχνοκρατών προκειμένου να αντιμετωπίσει τα νεα δεδομένα μετά το κούρεμα του χρέους.
Αντιθέτως, η ομάδα των τριών φαίνεται να επιδιώκει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων απ΄ όλο το υγιές φάσμα του πολιτικού κόσμου προκειμένου να αποκατασταθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας. Στη λογική αυτή φαίνεται να μη χωράει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σε καθε περίπτωση οι εξελίξεις στην κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι ραγδαίες και σίγουρα θα αναδιαταχθούν συνολικά οι ισορροπίες στην κεντροαριστερά και όχι μόνο.
Εδώ και πολύ καιρό η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης συνομιλούν ξεχωριστά με μια ομάδα βουλευτών που ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, τους 35.
Η Αννα Διαμαντοπούλου συνομιλεί, ενδιεκτικά, με τον υφυπουργό και βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Μανιάτη, τον Χρήστο Πρωτόπαπα την Εύη Χριστοφιλοπούλου, τον Μιχάλη Κατρίνη ενώ διατηρεί μακροχρόνια φιλική σχέση με τη Σοφία Γιαννακά.
Ο Γιάννης Ραγκούσης συνομιλεί με τους βουλευτές Ναντια Γιαννακοπούλου Οδυσσέα Βουδούρη, Θανάση Οικονόμου, Σϊμο Κεδίκογλου και άλλους.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος συνομιλεί με τους Σούλα Μερεντίτη, Πυθαγόρα Βαρδίκο, Δημήτρη Λιντζέρη, Μιχάλη Τζελέπη, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Σοφία Γιαννακά, τον υφυπουργό Χρηστο Αηδόνη ενώ λέγεται ότι μια ομάδα βουλευτών που προέρχονται από το πάλαι ποτέ βενιζελικό στρατόπεδο στηρίζει πλέον τον υπουργό Υγείας.
Το πλήρες κείμενο της πολτικής παρέμβασης:
«Στη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνουμε, συναθροίζονται πολλές προϋπάρχουσες «υπο–κρίσεις», με βασικότερη όλων το συντεχνιασμό και την εκτεταμένη, αλλά και ιδιότυπη, ανομία, σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής. Για δεκαετίες, μια σειρά αποφάσεων, επιλογών, κατευθύνσεων, προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων δεν υπήρξαν προϊόν δημοκρατικής σύνθεσης στην υπηρεσία του συλλογικού συμφέροντος. Αντίθετα, επρόκειτο για ωμή επιβολή του κορπορατισμού, όπως εκφραζόταν μέσα από την πρακτική δυναμικών μειοψηφιών. Ομάδες πίεσης επιδίωκαν, με το «έτσι θέλω», την εξυπηρέτηση των συμφερόντων συγκεκριμένων τμημάτων της κοινωνίας και διαμόρφωναν, με την ανοχή ή και την εύνοια του πολιτικού συστήματος, στα μέτρα τους τη δημόσια πολιτική. Το υψηλό κόστος αυτών των αποφάσεων για το κοινωνικό σύνολο δεν το προσμετρούσε κανένας, διότι η μεγάλη πλειοψηφία παρέμενε σιωπηλή, αφού πρόσκαιρα υπήρχαν τα περιθώρια του ανεξέλεγκτου δανεισμού και το πολιτικό σύστημα έκλεινε εύκολες και πάντως εκλογικά προσοδοφόρες συμφωνίες, χωρίς φυσικά κανένα σχεδιασμό, αλλά και την οποιαδήποτε συνείδηση των συνεπειών.
Μέσα από τέτοιου είδους κοινωνικο-πολιτικές διεργασίες, και με τη λογική «τα θέλουμε όλα δικά μας», φθάσαμε στην περιφρόνηση κάθε έννοιας Δικαιοσύνης και δημόσιου συμφέροντος και στη de facto επιβολή του κανόνα: κατάληψη στο σχολείο, και ενίοτε καταστροφή του, κατάληψη στο πανεπιστήμιο, διακοπή της λειτουργίας των μέσων μεταφοράς, της αποκομιδής των σκουπιδιών και προσβολή της δημόσιας υγείας, κατάληψη δημόσιων κτηρίων, ακόμη και υπουργείων, αποκλεισμοί λιμανιών και αεροδρομίων, και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, πράξεις και απειλές ακόμη και κατά της ζωής. Το σημαντικότερο όλων δε είναι, πως αυτή η εξαιρετικά αντιδημοκρατική και αντικοινωνική «κουλτούρα» και συμπεριφορά, επενδύθηκε με το μανδύα του προοδευτισμού και της επαναστατικότητας, για να κρύψει το πραγματικό πρόσωπο του συντεχνιακού συμφέροντος. Βαφτίστηκε «κοινωνία» η κάθε συντεχνία, ενώ στην πραγματικότητα οι κοινωνοί καλούνταν να πληρώσουν τα αιτήματα των συντεχνιών, που μόνιμα και σταθερά γίνονταν δεκτά. Οι λέξεις, λοιπόν, έχασαν το νόημά τους και επιλογές με υψηλό κοινωνικό κόστος εμφανίζονταν μέσα σε αυτό το ιδιότυπο «matrix» ως «κοινωνικές κατακτήσεις», ενώ στην πραγματικότητα η χώρα απλά δανειζόταν και αργά ή γρήγορα θα πλήρωνε «τα σπασμένα». Ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουμε όλοι!
Ήρθε, όμως, τώρα η ώρα της πληρωμής αλόγιστων «κατακτήσεων» και αλόγιστων εκλογικών νικών, στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Το τίμημα είναι πολύ βαρύ. Παρ' όλα αυτά, οι πολιτικοσυνδικαλιστικές συστοιχίες που αναπτύχθηκαν με βάση το νόμο του «τυφλού τσαμπουκά» και της «ψευδο-αρχής» πως κερδίζει όποιος εκβιάζει πιέζοντας τους άλλους συμπολίτες του (π.χ. με την οικονομική καταστροφή του εμπορίου στο κέντρο της Αθήνας), εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μην συνέβη τίποτα. Ακόμη δηλαδή και σήμερα, που η Ελλάδα αγωνίζεται να μην γονατίσει, εκδηλώνονται αδικαιολόγητες και ακραίες συμπεριφορές, οι οποίες κάποιες φορές στρέφονται ανοικτά και κατά της Δημοκρατίας. Μάλιστα, δεν παραλείφθηκε, ακόμη μία φορά, να ακουστούν έως και αιτήματα για προνομιακή-πελατειακή μονιμοποίηση συμβασιούχων, με την καθολική σχεδόν στήριξη της αντιπολίτευσης. Υπάρχει, όμως, σήμερα μια ποιοτική και ελπιδοφόρος διαφορά. Κάποιες φορές, ακόμη λίγες, η πλειοψηφία δεν παραμένει σιωπηλή, αλλά παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. Δημιουργούν εύλογες ελπίδες τα ανοιχτά πανεπιστήμια, τα ανοικτά σχολεία και τα ανοικτά νοσοκομεία, κόντρα στις σκοπιμότητες των αποφάσεων για καταλήψεις, οι γενναίες δημόσιες παρεμβάσεις ορισμένων ανθρώπων του πνεύματος, καθώς και η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που αποδοκίμασε ανοιχτά τις απαράδεκτες κινητοποιήσεις του Αυγούστου, οι οποίες στράφηκαν εναντίον του μόχθου των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο τομέα του τουρισμού. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους πολίτες της Ρόδου που άνοιξαν το λιμάνι με λουλούδια στα χέρια. Οι πολίτες τον Αύγουστο απαίτησαν, κυριολεκτικά, η κυβέρνηση να μην κάνει πίσω -όπως γινόταν τις τελευταίες δεκαετίες- αλλά να εφαρμόσει τις πολιτικές της. Αυτές, συνεπώς, οι περιπτώσεις αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της αφύπνισης της κοινωνίας και της αλλαγής της νοοτροπίας της. Κι όσο τη θέση του «δεν βαριέσαι» παίρνει η συμμετοχή στην υπεράσπιση του δικαιώματος πχ. για μάθηση, για παροχή υπηρεσιών υγείας και προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ανθρώπων, τόσο οι ελπίδες θα αυξάνονται.
Μια κοινωνία που αγωνιά και αναζητεί δημιουργικές διεξόδους από την κρίση, προφανώς και δεν μπορεί να τα φορτώνει όλα στην αστυνομία και τους εισαγγελείς. Καμιά εισαγγελική ή αστυνομική ενέργεια δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική αυτενέργεια. Η μία δραστηριότητα, άλλωστε, συμπληρώνει και στηρίζει την άλλη. Η μεν κοινωνία έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τον εαυτό της από κάθε επιβολή ιδεολογικών, κομματικών ή συντεχνιακών συμφερόντων, οι δε δημοκρατικά νομιμοποιημένες κρατικές λειτουργίες έχουν την υποχρέωση να ανταποκριθούν στο κοινωνικό αίτημα για την τήρηση της νομιμότητας. Δίχως τη στήριξη των πολιτών η λειτουργία του κράτους θα συκοφαντηθεί ως αυταρχική και, πάντως, θα έχει περιορισμένη αποδοτικότητα. Και δίχως το κράτος και τις λειτουργίες του, η κοινωνία των πολιτών δεν θα είχε νόημα, όποια γνώμη κι αν πλειοψηφούσε σε αυτήν.
Η βουβή κοινωνία και οι φορείς των κρατικών λειτουργιών που έκαναν πως δεν βλέπουν, πρέπει να περάσουν οριστικά στο παρελθόν. Η απειλή της οικονομικής χρεωκοπίας ήρθε ως αποτέλεσμα της χρεωκοπίας των όρων πολιτικής και κοινωνικής συμβίωσης, που επιβλήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και μας έσυραν ως εδώ. Η αυτογνωσία και η αυτοκριτική είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για την αντιστροφή της πορείας. Πρέπει, λοιπόν, να δράσουμε αμέσως.
Σήμερα έχει καταστεί σαφές, πως ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί ή θα σωθούμε όλοι μαζί. Αυτοί που επιδίδονται σε άνομες συμπεριφορές, όποιο άλλοθι κι αν χρησιμοποιούν, στην πραγματικότητα διεκδικούν σωσίβια μόνο για τους εαυτούς τους και λένε σε όλους τους υπόλοιπους να πάνε να πνιγούν. Πως θα χαρακτηριζόταν όποιος τη στιγμή ενός πραγματικού ναυαγίου έκανε κάτι αντίστοιχο; Η απάντηση δεν θέλει δεύτερη σκέψη. Με άλλα λόγια, ο συντεχνιασμός, η δημαγωγία, ο λαϊκισμός κάποιων ΜΜΕ, η ανομία, η κοινωνική ανευθυνότητα και το πατριωτικό έλλειμμα ορισμένων εχόντων και κατεχόντων, που σαρώνουν κάθε έννοια Δικαιοσύνης, δεν είναι απλά εκφράσεις ανευθυνότητας, αλλά προκλητική επίδειξη ανηθικότητας. Και ως πρόκληση τέτοιας μορφής αρχίζουν να αντιμετωπίζονται από μια κοινωνία των πολιτών, που ξαναβρίσκει τη φωνή της, καθώς και από μία συντεταγμένη Δημοκρατία, που ξαναβρίσκει τον αυτοσεβασμό της.
Οι τρεις υπουργοί οι οποίοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο, λόγω των αρμοδιοτήτων μας που αφορούν βασικούς τομείς του δημόσιου χώρου, βιώνουμε κάθε μέρα, με μεγάλη ένταση, τα φαινόμενα που εδώ καταγράφουμε. Πάρα πολλές φορές, αλλά και σήμερα, αντιλαμβανόμαστε πως ορισμένοι σπρώχνουν τα πράγματα πέραν των ορίων, για να γίνει μακελειό. Πιστεύοντας, πως η Δημοκρατία δεν θα τολμήσει και, συνεπώς, θα κάνουν και πάλι το δικό τους. Οι Έλληνες πολίτες, όμως, γνωρίζουν πως τα δύο χρόνια που πέρασαν δόθηκαν με επιτυχία μάχες για σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές και για τον περιορισμό της κακοδιοίκησης και της σπατάλης. Οι φορείς των πελατειακών σχέσεων και οι εκπρόσωποι του συντεχνιασμού υποχώρησαν. Η πλειοψηφία των πολιτών στήριξε με ένταση τις αλλαγές που έγιναν και δεν παρασύρθηκε από τους δημαγωγούς. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες σήμερα αποτελούν την πρώτη γενιά μετά τον εμφύλιο πόλεμο, που σηκώνει μόνη της τα βάρη της χώρας και δεν τα μεταφέρει στις επόμενες γενιές. Με άλλες λέξεις, οι σύγχρονοι Έλληνες αντιμετωπίζουν καταπρόσωπα το χρέος και τα ελλείμματα της χώρας.
Κατανοούμε απόλυτα τις τεράστιες αλλαγές στη ζωή του κάθε πολίτη και τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση στα δημόσια αγαθά. Παιδεία, Υγεία, Δημόσιες Μεταφορές αποτελούν τον πυρήνα της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, τον οποίο, μέσα στις δραματικές αυτές περιστάσεις, θα πρέπει να υπερασπιστούμε. Δυστυχώς, όμως, για να βγούμε στο κοινωνικό ξέφωτο του μέλλοντος, πρέπει να περάσουμε τις οδύνες του παρόντος. Κοινωνική ευαισθησία σήμερα, σημαίνει να πατήσουμε γκάζι και όχι φρένο, έτσι ώστε να βγούμε το συντομότερο από την κρίση και να επιστρέψουμε στην ευημερία. Οι αναστολές, οι δισταγμοί, οι καθυστερήσεις και οι παλινδρομήσεις τελικά στρέφονται εναντίον των πολιτών. Γιατί κρατούν την κοινωνία και την οικονομία καθηλωμένες στο τέλμα της κρίσης, της ύφεσης και της διευρυνόμενης φτώχειας. Εχθροί της κοινωνίας σήμερα είναι η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, η ατιμωρησία, ο συντεχνιασμός, και οι καθυστερήσεις.
Η ελληνική πολιτεία, άρα τόσο το κράτος όσο και η κοινωνία, θα βρει και πάλι τον εαυτό της. Θα καταφέρει να ξαναβρεί αυτό που έχασε, δηλαδή την κλασική για τις προηγμένες χώρες δυνατότητα να συνδυάζονται αρμονικά οι κοινωνικές διαμαρτυρίες και συγκρούσεις, με τη λειτουργία των κλασικών τομέων της κοινωνικής ζωής και του κράτους. Η προσπάθεια, όμως, πρέπει να συνεχιστεί από όλους και με μεγαλύτερη ένταση. Και βέβαια, πέραν από τις αναμφισβήτητες επιτυχίες σε διαρθρωτικές αλλαγές και στο δημοσιονομικό εξορθολογισμό υπήρξαν λάθη, παραλείψεις και κυρίως καθυστερήσεις. Οι καθυστερήσεις αυτές μας ταλαιπώρησαν και δεν υπάρχει πια καμία πολυτέλεια να τις ανεχτούμε. Ο συντεχνιασμός είναι ο αντίπαλος. Όπως αντίπαλοι είναι και όσοι αντιδρούν χλιαρά και για το «θεαθήναι».
Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει δίχως Δικαιοσύνη, εξορθολογισμό των δημοσιονομικών της και χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η πορεία προς αυτούς τους στόχους ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί. Τις οδύνες της, βέβαια, κανείς δεν θα μπορέσει να αποφύγει. Άρα, όποιος σήμερα συνεχίζει να σπέρνει ανέμους ή να κάνει πως δεν βλέπει, αύριο θα θερίσει θύελλες και θα σαρωθεί. Η διακοπή της λειτουργίας του κράτους, στις πιο ευαίσθητες πτυχές του, αποτελεί απόπειρα άμεσης επιδείνωσης των συνθηκών και υπονόμευση του αγώνα που διεξάγει η χώρα και οι πολίτες της. Αυτή την ακύρωση του κράτους και των προσπαθειών της χώρας, στις σημερινές τραγικές περιστάσεις, δεν πρέπει να την επιτρέψουμε. Το Έθνος και η Πατρίδα αυτή τη στιγμή έχουν ανάγκη από Πολιτική και Κοινωνική Συμφιλίωση, ταχύτατη υλοποίηση των δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων και προστασία της Δημοκρατίας. Ή θα τα κάνουμε όλα μαζί ή μας περιμένει συμφορά.
Ο αγώνας που πρέπει να δώσουμε είναι δύσκολος, πρωτόγνωρος και η διαδρομή θα γίνει σε κακοτράχαλο δρόμο. Οφείλουμε να είμαστε, όμως, όλοι αποφασισμένοι για να σπάσουμε τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση, όλα ή έστω τα περισσότερα μεταπολιτευτικά κακώς κείμενα και, οπωσδήποτε, τις λογικές που φέρνουν την Ελληνική Δημοκρατία να φαίνεται και να είναι αδύναμη. Δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε πίσω, δεν έχουμε δικαίωμα να υποχωρούμε. Και σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες επόμενες ημέρες, όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσουμε ενωμένοι τις δύσκολες μάχες τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία και με την ενότητά μας αυτή να εξοπλίσουμε τον Πρωθυπουργό, που θα διαπραγματευτεί την τελική και οριστική λύση για τη χώρα μας , στο πλαίσιο της Ε.Ε ».



iefimerida.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου