Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

4 ΒΟΜΒΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΞΩΘΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ;


ΟΙ 4  ΘΕΣΕΙΣ  ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ", ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ Νο 1 ΔΕΛΦΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , ΝΑ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΤΗΝ ΡΕΥΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
Ο  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΛΕΝΕ "ΑΠΕΛΘΕΤΩ ΑΠ ΕΜΟΥ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥΤΟ" ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΚΡΟ(Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ) 
ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΕΙ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΕΙΕΣ;
ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ν.Δ. ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΗΤΤΑ;
ΕΙΔΟΜΕΝ....ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ






Η Αγκ. Μπέρκελ, παραδεχέται, ότι η Γερμανία, δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης, που έχουν πρόβλημα με τα δημοσιονομικά τους



Γερμανία: Η Αγκ. Μπέρκελ, παραδεχέται, ότι η Γερμανία, δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης, που έχουν πρόβλημα με τα δημοσιονομικά τους
  1. ΗΓερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση στα δημοσιονομικά τους, γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, προειδοποιεί η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της.
  2.     Στο ερώτημα "η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να απειλήσει τη γερμανική οικονομική ανάκαμψη;", απαντάει: "Αν δεν ενεργήσουμε όπως πρέπει, αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά ακριβώς αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε".
  3.     "Και γι' αυτόν το λόγο λέμε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία μιας χώρας. Αντίθετα, θα πρέπει από τη μία πλευρά να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, πώς να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μειώσουν το χρέος τους, και από την άλλη πλευρά να δείξουμε αλληλεγγύη", προσθέτει η Γερμανίδα καγκελάριος.
  4.     "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα που θα θέσει εκ νέου σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη και επομένως αυτήν της Γερμανίας", σημειώνει.
  5.     "Η χρεοκοπία της τράπεζας Lehman Brothers είχε ως συνέπεια στη Γερμανία μια πτώση σχεδόν 5% του ΑΕΠ", μια επανάληψη ενός τέτοιου σεναρίου θα πρέπει "οπωσδήποτε να αποφευχθεί", υπογραμμίζει επίσης.
  6.     Στο μεταξύ, γαλλικές τράπεζες αποδέχονται επί της αρχής μια ενδεχόμενη συμφωνία για την επαναγορά των ομολόγων της Ελλάδας στη λήξη τους (rollover), υπό τον όρο ότι όλοι οι πιστωτές θα κάνουν το ίδιο, αναφέρεται σε δημοσίευμα στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.
  7.     Σύμφωνα με τους "FT" η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αποτελέσει έναν τρόπο να συμμετάσχουν επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα στο νέο δανεισμό της Ελλάδας, αν και δεν ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της Γερμανίας, η οποία ήθελε να συμφωνήσουν εθελοντικά στην ανταλλαγή όλων των ομολόγων και όχι μόνο όσων λήγουν.
  8.     Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της "ήπιας αναδιάρθρωσης" του ελληνικού χρέους, με μια εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, όπως ζητεί η Γερμανία. "Δεν θα υπάρξει μια συνολική αναδιάρθρωση, οι κυβερνήσεις συμφωνούν πάνω σε αυτό, δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μια τέτοια επιλογή" σημείωσε. "Θα πρέπει να υπάρξει μια ήπια και εθελοντική αναδιάρθρωση" πρόσθεσε.

E-typos

«Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα ζητά ο Μάρκους Φέρμπερ


 11-06-11             

Η ομάδα ευρωβουλευτών της συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU Βαυαρίας ζητά να εκπονηθεί ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» με χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι νέα αναπτυξιακή ώθηση για την Ελλάδα. Γι' αυτό και προτείνουμε ένα Σχέδιο Μάρσαλ. Σ' αυτό μπορούν να αξιοποιηθούν αδιάθετοι πόροι των Βρυξελλών», είπε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του CSU Μάρκους Φέρμπερ, στην εφημερίδα «Die Welt».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ομάδα ευρωβουλευτών του CDU, η Ελλάδα μέχρι το Μάιο του 2011 εκταμίευσε μόλις το 22% των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ που έχει στη διάθεσή της για το διάστημα 2007-2013. Βάσει των υπολογισμών αυτών, μένουν αδιάθετα 16 δισ. ευρώ.
Ο λόγος που δεν έχουν εκταμιευτεί δεν είναι μόνο οι διοικητικές αδυναμίες της Ελλάδας, αλλά και η αναγκαία συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων από την Αθήνα, που αδυνατεί αυτή τη στιγμή να διασφαλίσει.
Οι ευρωβουλευτές του CSU προτείνουν ωστόσο τα κεφάλαια αυτά να μην τα διαχειριστεί η Αθήνα, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα ελέγχει και τα αναπτυξιακά προγράμματα.
Κατά της ήπιας αναδιάρθρωσης ο διοικητής της Commerzbank
Έντονες επιφυλάξεις διατυπώνει ο διοικητής της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε μία λύση για την κρίση χρέους της Ελλάδας. «Έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα εμπιστοσύνης. Τελευταία λέγαμε: μέχρι το 2013 δεν θα συμπεριληφθούν δανειστές στην εξυγίανση της Ελλάδας. Δεν ισχύει πλέον. Αυτό δεν συμβάλλει ιδιαίτερα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών», λέει ο κ. Μπλέσινγκ σε προδημοσίευση συνέντευξής του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Welt am Sonntag» που θα κυκλοφορήσει αύριο.
Με την τοποθέτησή του αυτή ο κ. Μπλέσινγκ παίρνει αποστάσεις από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ, ο οποίος δήλωσε ανοιχτός στην πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων.
Ο κ. Μπλέσινγκ σημειώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί το 2,3% της Ευρωζώνης και αυτό «σχετικοποιεί πολλά», όπως λέει. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα παραιτηθεί κανείς από τη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν μοιραία», εκτιμά ο διοικητής της Commerzbank. Προβάλλει δε τον κίνδυνο απώλειας της εμπιστοσύνης των δανειστών στα κράτη, λέγοντας ότι «προφανώς διασαλεύεται η πεποίθηση ότι τα κράτη είναι ιδιαίτερα σίγουροι οφειλέτες».
Σημειώνεται ότι η Commerzbank έχει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα αξίας 2,9 δισ. ευρώ και είναι η δεύτερη κατά σειρά γερμανική τράπεζα μετά την κρατικοποιημένη Hypo Real Estate. To δημόσιο είναι βασικός μέτοχος της Commerzbank με ποσοστό 25%.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρυσοχοΐδης: Ανάκαμψη της χώρας σε 30 μήνες



Συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Καθημερινή της Κυριακής 

11/06/2011 
Απροσδόκητα αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας από την κρίση δηλώνει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μίχαλης Χρυσοχοΐδης υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι μέσα σε 30 μήνες η εικόνα της Ελλάδας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική.

Υπονοεί επίσης ότι όποιοι βουλευτές αποτολμήσουν να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το γεγονός ότι «θα ρίξουν τη χώρα στα βράχια», ενώ προαναγγέλλει καταργήσεις φορέων στο υπουργείο του χωρίς ωστόσο να θεωρεί απαραίτητες τις απολύσεις όσων εμμέσως παραδέχεται ότι πλεονάζουν.

«Βασικός στόχος του μνημονίου ήταν να μη χρεοκοπήσει η χώρα και το καταφέραμε» δηλώνει επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τους «Αγανακτισμένους», τονίζει ότι υπάρχουν και όλοι αυτοί που ζητούν με γρήγορους ρυθμούς να αλλάξει η Ελλάδα. «Λύση είναι ένα καθαρό μήνυμα στους πολίτες ότι πορευόμαστε με ξεκάθαρους στόχους και χρονοδιαγράμματα χωρίς αιφνιδιασμούς» αναφέρει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Skai.gr

Ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θέλει ο Γιουνκέρ



Σάββατο, 11 Ιούνιος 2011 




Ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θέλει ο Γιουνκέρ 
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρτάχθηκε σήμερα σε δηλώσεις του σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό υπέρ «μιας ήπιας αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους, με μια εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, όπως ζητεί η Γερμανία. 


«Δεν θα υπάρξει μια συνολική αναδιάρθρωση, οι κυβερνήσεις συμφωνούν πάνω σε αυτό, δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μια τέτοια επιλογή», σημείωσε.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια ήπια και εθελοντική αναδιάρθρωση», προσέθεσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB.

«Θα πρέπει να μετάσχουν οι πιστωτές (...) όμως αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια εθελοντική βάση», σημείωσε.

«Δεν μπορεί να επιβληθεί μια συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών χωρίς και ενάντια στην ΕΚΤ», επεσήμανε επίσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις γερμανικές επιφυλάξεις όσον αφορά μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ο Γιούνκερ ζήτησε «να μιλάμε με σεβασμό» για το ελληνικό ζήτημα και χαρακτήρισε «εντελώς εσφαλμένο» να «πιστεύουμε ότι οι Γερμανοί είναι οι μόνοι που καταβάλλουν χρήματα».

Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι ήταν στο παρελθόν «οι πρώτοι που δεν σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας», σημείωσε εξάλλου.
Newpost.gr

Fitch, Moody’s, S&P: Ποιος ελέγχει τους οίκους αξιολόγησης;



Νέους, αυστηρούς κανόνες για τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο

11/06/2011 

Πέντε σημαντικά προβλήματα, ή συστημικούς κινδύνους, στους σημερινούς οίκους αξιολόγησης βλέπει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Βολφ Κλιντς, πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει νέους, αυστηρούς κανόνες για τις εταιρίες αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον κ. Κλιντς τα πέντε προβλήματα που αφορούν τους οίκους είναι τα εξής: «πρώτη δυσκολία: οι οργανισμοί αξιολόγησης είναι μονοπώλιο. Σήμερα τρεις οργανισμοί κατέχουν το 95% της αγοράς και με τζίρο πέντε δισεκατομμυρίων έχουν κέρδη δύο δισεκατομμύρια, μία σχέση τζίρου-κερδών αδιανόητη σε οποιαδήποτε δουλειά. Δεύτερο πρόβλημα: η υπερβολική εξάρτηση από τις αξιολογήσεις με βάση και το ρυθμιστικό πλαίσιο της «Βασιλείας ΙΙ». Τρίτη αδυναμία του συστήματος είναι η έλλειψη διαφάνειας για τα στοιχεία και τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται. Το τέταρτο πρόβλημα είναι η έλλειψη αστικής ευθύνης των οργανισμών για τις αξιολογήσεις τους. Και το πέμπτο ζήτημα είναι το μοντέλο «ο εκδότης πληρώνει», που σημαίνει ότι όποιος εκδίδει ομολογιακούς τίτλους, επιλέγει και πληρώνει ο ίδιος την εταιρία αξιολόγησης» επισημαίνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Κριτήρια αξιολόγησης και σύγκρουση συμφερόντων 
Μέχρι σήμερα οι οργανισμοί αξιολόγησης αποποιούνταν την ευθύνη με το επιχείρημα ότι απλώς διατυπώνουν απόψεις, οι οποίες δεν δεσμεύουν κανέναν. Όμως ακόμα και η ελεύθερη έκφραση απόψεων συνεπάγεται κάποιες υποχρεώσεις, επισημαίνει η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου: «Αυτό είναι αλήθεια που λένε. Το θέμα είναι πάνω σε ποιά κριτήρια βασίζεται η εξωτερική τους αξιολόγηση, η οποία υποτίθεται ότι πρέπει να είναι αντικειμενική. Η αξιολόγηση είναι μία επιστημονική δουλειά, δεν γίνεται έτσι, γενικώς και αορίστως. Επηρεάζουν οι αξιολογήσεις των διαφόρων οίκων, επηρεάζουν την κατάσταση των χωρών, τη δυνατότητά τους να δανειστούν και το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται» τονίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Για τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλη Τρεμόπουλο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη διαφάνειας και η διαπλοκή συμφερόντων:

«Πρόκειται για ένα σύστημα αυτοαναφερόμενο, με μονοπωλιακά χαρακτηριστικά, όπου οι ίδιοι που αξιολογούν εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την αγορά και πώληση ομολόγων και CDS. Έτσι λοιπόν η αξιοπιστία και η εγκυρότητά τους είναι αμφίβολη. Απέτυχαν να προβλέψουν την κατάρρευση μεγάλων τραπεζών στις ΗΠΑ, οι οποίες, ενώ είχαν την ανώτατη βαθμολογία αξιοπιστίας και φερεγγυότητας, κήρυξαν πτώχευση».

Νομικές καινοτομίες από το ...παρελθόν 
Είναι αξιοπρόσεκτο ότι και ο Γερμανός φιλελεύθερος Βολφ Κλιντς συμφωνεί στην άμεση ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης. Πώς μπορεί όμως πρακτικά να διασφαλιστεί η αντικειμενική αξιολόγηση, ανεξάρτητα από τα συμφέροντα των άμεσα ενδιαφερομένων; Πρέπει να αλλάξει το σημερινό μοντέλο πληρωμής των υπηρεσιών αξιολόγησης, τονίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής. «Πριν από 30, 35 χρόνια οι ίδιοι οι επενδυτές πλήρωναν για την αξιολόγηση. Νομίζω ότι και σήμερα χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο πληρωμής. Θα μπορούσαν να πληρώνουν λοιπόν και πάλι οι ίδιοι ή να καθιερώσουμε την πληρωμή με βάση την απόδοση: να ξεκινάμε δηλαδή με μία προκαταβολή και τα υπόλοιπα χρήματα να καταβάλλονται μόνο αν μείνουμε ευχαριστημένοι με την ποιότητα των αξιολογήσεων.

Η οδηγία περί οίκων αξιολόγησης που ισχύει από το 2009 αποδείχθηκε ανεπαρκής για να καλύψει όλα τα ζητήματα. Έως το φθινόπωρο η Κομισιόν θα υποβάλει τις δικές της προτάσεις για ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Μέχρι τότε ίσως να έχουμε εξελίξεις και στο θέμα της αστικής ευθύνης, εκτιμά ο εισηγητής Βολφ Κλιντς: «Παλαιότερα τα αμερικανικά δικαστήρια απέρριπταν εξ αρχής όλες τις προσφυγές με το επιχείρημα ότι οι οργανισμοί αξιολόγησης απλώς διατυπώνουν απόψεις. Αλλά τον περασμένο Νοέμβριο δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκανε αποδεκτή, για πρώτη φορά, μία δικαστική προσφυγή. Αυτό με κάνει πιο αισιόδοξο ότι, σε βάθος χρόνου, θα καθιερώσουμε την αστική ευθύνη των οργανισμών αξιολόγησης και στην Ευρώπη».

Skai.gr

Οι ΗΠΑ χρεοκόπησαν ήδη;



Μπορεί οι ΗΠΑ να προσπαθούν σε όλους τους να τόνους να πείσουν τις χώρες της ΕΕ, και ιδιαίτερα την Γερμανία, να σώσουν την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάρρευση του Ευρώ και πιθανή αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, η κινέζικη χρηματοπιστωτική εταιρία αξιολόγησης Dagong Global Credit Ratings, όμως, πιστεύει πως οι ίδιες οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαδικασία χρεοκοπίας!
Ο Πρόεδρος της Dagong, Γκουάν Ζιαζόνγκ φέρεται να δήλωσε στους Global Times πως «κατά τη γνώμη μας οι ΗΠΑ ήδη βρίσκονται σε κατάσταση χρεοκοπίας». Η δήλωση έρχεται μία μέρα μετά τηνπροτροπή του Πεκίνου στις ΗΠΑ να βάλουν τάξη στα δημοσιονομικά τους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση.
Ο Γκουάν υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον έχει ήδη αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών τους, μεταξύ των οποίων και η Κίνα, μέσω της υποτίμησης του δολλαρίου, υπονομεύοντας έτσι την αξία των αμερικανικών ομολόγων.
Η προειδοποίηση της κινεζικής εταιρίας έρχεται σε μιά συγκυρία που οι συζητήσεις στο Κονγκρέσο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του πλαφόν του χρέους βρίσκεται σε αδιέξοδο. Στο μεταξύ την Τετάρτη η Fitch ακολούθησε το παράδειγμα των Moody’s και Standard & Poor’s προειδοποιώντας για πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ σε περίπτωση που αποτύχει να αυξήσει το πλαφόν του χρέους της.
Η Κίνα κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού χρέους μετά την FED.
STATESMEN

Το τέλος της “μεγάλης πλάνης”



Εδώ και περίπου έναν μήνα, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη στρατηγική προσέγγιση του Μεγάρου Μαξίμου να προκαλέσει σε μονομαχία την κοινή λογική, και να μην βγει από την αναμέτρηση, ούτε καν… τσαλακωμένο.
Το ΠΑΣΟΚ και η πολιτική επικοινωνία άλλωστε, ήταν δυο έννοιες απόλυτα συμβατές μεταξύ τους στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Μάλλον δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ολόκληρες γενιές Ελλήνων πείστηκαν να ζήσουν μια «μεγάλη πλάνη», αντικαθιστώντας με την πλάνη αυτή την πραγματικότητα. Και είχαν την απαίτηση να μην καταβάλλουμε κανένα τίμημα.
Το ΠΑΣΟΚ επένδυσε διαχρονικά στο θυμικό και τις αδυναμίες του συναισθήματος των Ελλήνων. Είτε ήταν ο ίδιος ο Ανδρέας, είτε το κοφτερό μυαλό του Κώστα Λαλιώτη, και η σκηνοθετική μαεστρία του Τάσου Μπιρσίμ, το ΠΑΣΟΚ κατάφερνε πάντα να μας παρουσιάζει μια «εικονική πραγματικότητα». Και να πείθει τους περισσότερους να την αποδεχθούν.
Έτσι, ζήσαμε με τους μύθους μας. Η τελευταία σελίδα των οποίων γράφτηκε με το διάγγελμα του 3ουΠαπανδρέου που έγινε Πρωθυπουργός, πέρσι την άνοιξη στο Καστελόριζο. Το Μνημόνιο ήταν η ληξιαρχική πράξη αφύπνισης από τις εθνικές παραισθήσεις. Η δε άτσαλη και βουλιμική ως προς την αφαίμαξη των κοινωνικών δικαιωμάτων εφαρμογή του, ανάγκασε πλειοψηφίες μέχρι πρότινος βουβές και εφησυχασμένες, να δίνουν κάθε απόγευμα ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος.
Ακόμη και σήμερα όμως, το ΠΑΣΟΚ επενδύει στην αναβίωση του επικοινωνισμού, ως οδού διαφυγής από τα αδιέξοδά του. Ο Γιώργος Παπανδρέου καλεί σε συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς και προκαλεί Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να επιχειρήσει να περάσει το προφίλ του ηγέτη που επιδιώκει και προτείνει την εθνική συνεννόηση. Μια έννοια ωστόσο, που αν και όχι τόσο ο ίδιος προσωπικά, αλλά μετά βεβαιότητας το «όλον ΠΑΣΟΚ» και οι εκφραστές του,δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή της, στα χρόνια της απόλυτης εξουσίας τους.
Τα αρμόδια όργανα, υπουργικό συμβούλιο, Πολιτικό Συμβούλιο, και ΚΤΕ Οικονομίας, συνεδριάζουν επί ώρες. Η πόρτα κλείνει το πρωί, και ανοίγει τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι τα ΜΜΕ δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να καλύψουν με επάρκεια τις εξελίξεις, μιας και η επίσημη ροή ενημέρωσης… δεν υπάρχει. Έτσι, η ατζέντα που επικοινωνείται, είναι αυτή των επιλεκτικών διαρροών, με τις οποίες επιχειρείται να πειστεί η κοινωνία ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει αντιπολίτευση στην Κυβέρνησή του.
Τα δυο προηγούμενα 24ωρα ήταν τα πλέον χαρακτηριστικά. Το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης ολοκληρώθηκε… σχεδόν τα ξημερώματα της Παρασκευής, με τις εφημερίδες να μην προλαβαίνουν να γράψουν τίποτα, πέραν του ότι το Μεσοπρόθεσμο κατατέθηκε στη Βουλή.
Και χθες, Παρασκευή, τελευταία ημέρα της εβδομάδας, στις αρχές του καλοκαιριού, όπου οι ρυθμοί όλων χαλαρώνουν, και μάλιστα πριν από εορταστικό τριήμερο (του Αγίου Πνεύματος), ο Γιώργος Παπανδρέου πηγαίνει στη Βουλή, απαντά με πολιτική «αργκό» στις ερωτήσεις των άλλων αρχηγών, δίνει εντολή στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να παραχωρήσει μακροσκελή συνέντευξη Τύπου για το Μεσοπρόθεσμο, που από τους αριθμούς και τους φόρους… ζαλίζεσαι, και ο ίδιοςπροαναγγέλλει για τις 14.00 βαρυσήμαντο διάγγελμα.
Αυτή τη φορά, η «Ώρα ΠΑΣΟΚ» ξεπερνά κάθε προηγούμενο, η καθυστέρηση αγγίζει σχεδόν τις πέντε ώρες, μοναδική πληροφόρηση υπάρχει από το… Twitter του Πρωθυπουργού, και στο διάγγελμα ακούμε πάλι προτροπές προς την Αντιπολίτευση για κυβέρνηση συνεργασίας, ή έστω ανοχής. Και μετά ήρθε το τριήμερο!
Κάποια άλλη περίοδο, η παραπάνω τακτική του «επικοινωνισμού», θα μπορούσε και να διδάσκεται σε σεμινάρια για την πολιτική επικοινωνία. Μόνο που σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η κοινωνία άλλαξε, επειδή άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα οι πολίτες. Οι παραδοσιακές μεθοδολογικές προσεγγίσεις, τείνουν να εξελιχτούν σε παρωδία αναμνήσεων.
Η «μεγάλη αλήθεια» που διαφεύγει της προσοχής του Μεγάρου Μαξίμου, είναι η επιβεβαίωση της ιστορικής ρήσης του Ελευθερίου Βενιζέλου: Όταν τα πράγματα αλλάζουν, αλλάζει η στάση μας απέναντι στα πράγματα. Τα πράγματα άλλαξαν. Το ΠΑΣΟΚ όμως όχι…

STATESMEN

Mέτρα - σοκ 28 δισ.ευρώ θα γονατίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά




- Έκτακτη εισφορά από 8.000 ευρώ εισόδημα - Απλησίαστα προιόντα λόγω αύξησης ΦΠΑ
- Χαράτσι-τιμωρία μέσω ΔΕΗ σε μικροιδιοκτήτες και Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για όλους
- Απολύσεις και μειώσεις μισθών στο δημόσιο, τσεκούρι στις συντάξεις - Ασυλία στους φοροφυγάδες
- Διάγγελμα Παπανδρέου με στόχο την συναίνεση από τη ΝΔ, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ "βράζουν"
- Διαβάστε αναλυτικά πόσο θα σας κοστίσουν τα νέα μέτρα

Από τη φτώχεια, στη μεγαλύτερη φτώχεια πηγαίνουν οι Έλληνες που καλούνται να πληρώσουν για ακόμη μία φορά αστοχίες στην εκτέλεση του προγράμματος και νέα μνημόνια. Μόνο για το 2011 οι νέοι φόροι ανέρχονται στα 3,2 δισ. ευρώ. Συνολικά τα μέτρα ως το 2015 ανέρχονται σε 28,3 δισ. ευρώ.

“Αποκορύφωμα” στα μέτρα που εγκρίθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο είναι η έκτακτη εισφορά που θα χτυπήσει ακόμη και τους φτωχούς συμπολίτες μας των 700 και 800 ευρώ... Ο κεφαλικός φόρος θα επιβληθεί – σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά – σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 8.000 ευρώ – και θα κυμαίνεται απο 1 ως 4%. Το μέτρο – αν και έκτακτο – θα διαρκέσει για τέσσερα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων – οι μικροί και εδώ με ακίνητα αξίας 100.000 ευρώ – θα κληθούν να πληρώσουν σύμφωνα με πληφορορίες έκτακτη εισφορά, που θα τους έρθει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Η εισφορά θα κυμαίνεται από 0,1% ως 0,2% που σημαίνει ότι ένας μικρός ιδιοκτήτης θα πληρώσει στην καλύτερη περίπτωση 100 ευρώ το χρόνο. Την ίδια στιγμή και τα τέλη κυκλοφορίας θα αυξηθούν κατά 10%.



Και ενώ η ανεργία καλπάζει, η κυβέρνηση δρομολογεί απολύσεις στο Δημόσιο και μεγάλες περικοπές στα εισοδήματά, εξισώνοντας προς τα κάτω τις συνθήκες για να μοιάζουν με αυτές του ιδιωτικού.



Από την πρέσσα δε γλιτώνουν οι συνταξιούχοι. Καθιερώνεται ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ από 3% ως 10%, ενώ αυξάνεται η ειδική εισφορά που καταβάλλουν συνταξιούχοι με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. Τώρα θα είναι από 6% ως 14%.Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός συνεχίζει να απευθύνει εκκλήσεις για συναίνεση προς την Αντιπολίτευση, η οποία την αρνείται κατηγορηματικά- από το ΚΚΕ ως τη ΝΔ. Την ίδια στιγμή ωστόσο έλλειψη συναίνεσης υπάρχει και στην δική του κοινοβουλευτική ομάδα, οχι μόνο για τα σκληρά μέτρα αλλά και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που περιλαμβάνει ακόμη και τα δίκτυα νερού και ηλεκτρισμού της χώρας.


Newsit.gr

Άνγκελα Mέρκελ: Όχι στην ελληνική χρεοκοπία


Σαφώς επηρεασμένη από τη συνάντηση της με τον Μπαράκ Ομπάμα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει (αρνητικά) την παγκόσμια οικονομία και κατά συνέπεια και τη γερμανική, πρέπει να αποφευχθεί.
Δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε ελληνική χρεοκοπία και τόνισε πως "έτσι και δεν φερθούμε σωστά, θα μπορούσε να πληγεί η γερμανική οικονομία και αυτό είναι ακριβώς ότι θέλουμε να αποφύγουμε".
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως δεν μπορούμε απλώς να επιτρέψουμε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ενός κράτους και επανέλαβε ότι "δεν πρέπει να κάνουμε κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη".

Enet.gr

Προβάδισμα ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση



Προβάδισμα 4% στη ΝΔ δίνει για πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δημοσκόπηση της Public Isuue
11 Ιουν 2011 
Picture 0 for Προβάδισμα ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση
Ριζική ανατροπή του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού, με συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής των δύο μεγάλων κομμάτων και επτακομματική βουλή καταγράφει το μηνιαίο Βαρόμετρο της Public Issue που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής.

Πάντως, η ΝΔ αποκτά για πρώτη φορά προβάδισμα κατά 4% έναντι του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31% έναντι 27%, αλλά ακόμη και αν η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική δεν φθάνει τον πήχυ της αυτοδυναμίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζει ραγδαία φθορά υποχωρεί στο 27%.

Το κατώφλι του 3% που διασφαλίζει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση υπερβαίνουν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι και οριακά η Δημοκρατική Αριστερά, με τη Δημοκρατική Συμμαχία να κινείται στο 2,5%.

Επίσης, για πρώτη φορά, οι κ. Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς εμφανίζονται να «ισοδυναμούν» στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, αλλά με ποσοστό της τάξης του 23%, ενώ ιδιαίτερα χαμηλή είναι η αποδοχή των δύο κομμάτων εξουσίας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 87% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση, το 88% δηλώνει δυσαρεστημένο με τη λειτουργία της Δημοκρατίας, το 82% δυσαρεστημένο από τη ζωή και το 72% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει.

«Η κοινωνική απόρριψη των κομμάτων της διακυβέρνησης και του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού της χώρας οδηγεί πλέον με επιταχυνόμενους ρυθμούς σε μία διογκούμενη κοινωνική κινητοποίηση. Τον τελευταίο μήνα, με βάση τον σχετικό δείκτη του Βαρόμετρου η κοινωνική συμμετοχή σε κάθε είδους εκδηλώσεις και μορφές διαμαρτυρίας υπερδιπλασιάστηκε, από 12% το Μάιο σε 25% τον Ιούνιο. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 2,2 εκατ. πολίτες» σχολιάζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής στην ανάλυσή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Voria.gr

Ποιες τράπεζες θα συμμετάσχουν σε rollover των ελληνικών ομολόγων λήξης 2012 - 2015


 Οι δύο προϋποθέσεις για να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός

11/06/11 
Ποιες τράπεζες θα συμμετάσχουν σε rollover των ελληνικών ομολόγων λήξης 2012 - 2015 - Οι δύο προϋποθέσεις για να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός
Το σχέδιο της Βιέννης, δηλαδή το rollover των ελληνικών ομολόγων, έχει κερδίσει έδαφος, και έχουν αρχίσει να μπαίνουν και οι λεπτομέρειες. Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις ηγεσίες των εμπλεκομένων να προετοιμάζουν πλέον το έδαφος για την υλοποίηση του σχεδίου.
Η συμμετοχή των ιδιωτών δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν και πληροφορίες κάνουν λόγο για 35 – 45 δισ. ευρώ, τα οποία θα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου. Αυτό το πακέτο, το οποίο πιθανόν να φτάσει τα 120 δισ. ευρώ, εκτός από τη συμμετοχή των ιδιωτών, θα καλυφθεί από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και από δάνεια των ΕΕ και ΔΝΤ.
Το μεγάλο γρίφο που καλούνται να λύσουν όμως οι ιθύνοντες είναι η διαδικασία σύμφωνα με την οποία μέρος του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αναδιαρθρωθούν μέσω της επιμήκυνσης των ελληνικών ομολόγων. Με βάση το σχέδιο που φαίνεται ότι εξετάζεται τα ομόλογα λήξης 2012 με 2015 θα μπορούσαν να επιμηκυνθούν να αντικατασταθούν με διαδικασία roll over για 7 χρόνια και με κουπόνι αυξημένο κατά 0,50% σε σχέση με το υφιστάμενο στα ομόλογα που λήγουν στην κρίσιμη χρονική ζώνη 2012 με 2015. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το μέσο εύρος κουπονιού βρίσκεται στο 5% περίπου στο ελληνικό χρέος, ενώ τα ομόλογα που λήγουν στην κρίσιμη αυτή περίοδο είναι λιγότερα των 150 δις ευρώ.
Το ερώτημα όμως εδώ που αναφαίνεται είναι ποιος θα συμμετάσχει σε αυτήν την διαδικασία, ώστε να εξασφαλιστεί ο κρίσιμος όρος του “εθελοντισμού”.
Καταρχήν με βάση την δομή των ξένων που κατέχουν ελληνικό χρέος προκύπτει ότι
1)Οι ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία θα συναινέσουν σε roll over. Συνολικά κατέχουν 70 δις ευρώ περίπου αλλά προφανώς δεν θα συμπεριληφθούν όλα.
2)Η ΕΚΤ κατέχει ελληνικό χρέος 48 δις ευρώ και προφανώς το εξετάζει αλλά ενδεχομένως να μην συμμετάσχει.
3)Οι Γαλλικές τράπεζες ήδη έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους η Societe Generale και η Credit Agricole θα συμμετάσχουν σε μια διαδικασία επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.
4)Οι Γερμανικές τράπεζες επίσης φαίνεται να εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο και προφανώς θα είναι πολιτική απόφαση και εν συνεχεία τραπεζική η συμμετοχή των γερμανικών τραπεζών.
5)Εσχάτως και η UniCredit ανέφερε ότι θα εξέταζε roll over.

Έτσι συνοψίζοντας ποιοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε roll over ομολόγων βλέπουμε:
Ελληνικές τράπεζες 55 δις ευρώ – Θετικές
ΕΚΤ 48 δις ευρώ  - Αρνητική
Γερμανικές τράπεζες 16 δις ευρώ – Θετικές
Γαλλικές τράπεζες 15 δις ευρώ  - Θετικές
Ασφαλιστικά Ταμεία Ελλάδος 15 – 17  δις ευρώ – Θετικά

Οι μεγαλύτερες τράπεζες - κάτοχοι ελληνικών ομολόγων
MS Wertmanagement 7,4 δισ. ευρώ – Θετική
BNP Paribas 5 δις ευρώ  - Θετική
Societe Generale 2,4  δις ευρώ – Θετική
Dexia 3,51 δις ευρώ – Το εξετάζει
Commerzbank 2,9 δις ευρώ – Θετική
ING 2,425 δις ευρώ
BPCE 1,540 δις ευρώ
HSBC 1,5 δις – Θετική
Deutsche Bank 1,09 δις ευρώ – Θετική
KBC 909 εκατ ευρώ
Credit Agricole 854 εκατ ευρώ – Θετική
Unicredit bank 801 εκατ ευρώ – Θετική
Esrte Bank 757 εκατ ευρώ
Rabobank 637 εκατ ευρώ
Santander 513 εκατ ευρώ
WestLB 97 εκατ ευρώ
BBVA 293 εκατ ευρώ
Intesa San Paolo 292 εκατ ευρώ

Οι μεγαλύτεροι Γερμανοί κάτοχοι ελληνικών ομολόγων
MS Wertmanagement 7,4 δισ. ευρώ
Commerzbank  2,9 δισ. ευρώ
Deutsche Bank (+Postbank) 1,6 δισ. ευρώ
LBBW 1,4 δισ. ευρώ
Allianz  1,3 δισ. ευρώ
Munich Re  1,1 δισ. ευρώ
EAA1,1 δισ. ευρώ
DZ Bank 1,0 δισ. ευρώ
LBB 364 εκατ. ευρώ
NordLB 273 εκατ. ευρώ
HSH Nordbank 200 εκατ. ευρώ
BayernLB 120 εκατ. ευρώ
WestLB 97 εκατ. ευρώ
Helaba 78 εκατ. ευρώ
Talanx 9 εκατ. ευρώ
Hypo Real Estate 5 εκατ. ευρώ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι να εξασφαλιστεί ότι δεν θα χαρακτηριστεί η διαδικασία “υποχρεωτική” γεγονός που θα σημάνει αυτόματα πιστωτικό γεγονός κατά τους οίκους. Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση ακόμη και η εθελοντική θα σηματοδοτήσει χρεοκοπία. Ωστόσο υπάρχουν δύο περιπτώσεις με βάση τις οποίες δεν θα θεωρηθεί default μια αναδιάρθρωση.
Η πρώτη αφορά στους όρους στους οποίους θα υπαχθούν οι νέοι τίτλοι που θα προσφερθούν στη διαδικασία της ανταλλαγής και ειδικότερα στο αν είναι λιγότερο ωφέλιμοι από τους ήδη υπάρχοντες για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων.
Η Fitch ουσιαστικά τι υποστηρίζει ότι αν οι όροι είναι ευνοϊκότεροι τότε δεν θα υπάρξει default, δηλαδή δεν θα υπάρξει χρεοκοπία με όρους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Η δεύτερη παράμετρος αφορά στο αν η ανταλλαγή χρέους είναι - ή εμφανίζεται - απαραίτητη για την αποφυγή μιας οικονομικής κατάστασης όπως π.χ. απουσία ρευστότητας.
Κοινώς δηλαδή αν η αναδιάρθρωση θεωρηθεί απαραίτητη ειδάλλως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τότε θα υπάρξει με όρους πιστοληπτικής διαβάθμισης default δηλαδή χρεοκοπία.
Αν υπάρξει φόρμουλα ώστε να αποσαφηνιστεί νομικά ότι η επιμήκυνση πραγματοποιείται όχι για λόγους αδυναμίας αποπληρωμής αλλά για λόγους διευκόλυνσης θα μπορούσε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

www.bankingnews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου