Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

Το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο μεγάλος χαμένος της σημερινής ψηφοφορίας!
Πώς η καταψήφιση του άρθρου 4, βάζει ουσιαστικά ταφόπλακα στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Το άρθρο 4 του νομοσχεδίου με τίτλο "Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου...«Τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 3986/2011 ‘Επείγοντα μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015’ (Α΄152), όπως ισχύει», της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ‘Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας, καθώς και κατάργηση του άρθρου 11 του νόμου 3631/2008 (Α΄6)» και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις",

που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, περιλάμβανε 5 παραγράφους.

Η 3η από αυτές, ήταν μια "φωτογραφική διάταξη", για να ξεπεραστούν προβλήματα χρηματοδότησης του αναδόχου, που κατασκευάζει το Μετρό της Θεσσαλονίκης, με την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση που θα απάλυνε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου.


η παρ.3 που αφορά το Μετρό Θεσσαλονίκης

Στη σημερινή ψηφοφορία κατ΄άρθρο όμως και παρότι αρχικά ανακοινώθηκε η υπερψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, τελικά δεν πέρασε, αφού έλαβε 146 ψήφους υπέρ σε σύνολο 293 ψηφισάντων.Για μία μόνο δηλαδή ψήφο δεν πέρασε το συγκεκριμένο άρθρο.
(περισσότερα για την ψηφοφορία του άρθρου 4 σε προηγούμενο άρθρο του taxalia, εδώ)

Οι 121 βουλευτές που είπαν όχι στο άρθρο 4 και οι 26 που είπαν "παρών", δεν το έκαναν επειδή διαφωνούσαν με την παράγραφο που αφορά το μετρό. Το έκαναν επειδή διαφωνούσαν με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, που αφορά την κατάργηση των εισφορών υπερ Τ.Ε.Ε.
η παρ.5 που αφορά τις εισφορές του Τ.Ε.Ε.
Μαζί με τα χλωρά όμως, κάηκαν και τα ξερά, αφού τα δύο θέματα μπήκαν στο ίδιο άρθρο.

Την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποπεράτωση του μετρό, ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Χρήστος Τσίτουρας, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις 12 Οκτωβρίου (αναλυτικά εδώ).

Στο άρθρο αυτό στήριξε όλες του τις ελπίδες και ο Γ.Γ. Δημοσίων έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος θεωρούσε δεδομένη την υπερψήφιση και δήλωνε μεταξύ άλλων τότε "στο ίδιο πλαίσιο και για την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητάς της θα δοθεί η δυνατότητα της προκαταβολής ποσού τουλάχιστον 10 % των συνολικών κονδυλίων για όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται από τους κοινοτικούς πόρους.".

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Διευθυντής της αναδόχου Κοινοπραξίας ΑΕΓΕΚ IMPREGILO-ANSALDO T.S.F.-SELI-ANSALDOBREDA Μιχάλης Σίμας, ανέφερε:
«Αδυνατούμε πλέον να χρηματοδοτήσουμε το έργο, αλλά είναι πολύ θετική εξέλιξη η ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Στράτου Σιμόπουλου περί τροποποίησης του κανονισμού της εταιρίας ώστε να δοθεί η δυνατότητα φιλικού διακανονισμού των υποχρεώσεων της και επιπλέον τη δυνατότητα για την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητάς της με προκαταβολή ποσού 10 % των συνολικών κονδυλίων."

Μάλλον θα δικαιωθούν λοιπόν όσοι πιστεύουν ότι δεν θα γίνει ποτέ το έργο.....
Όλι Ρεν στην «Κ» : Τα πάντα εξαρτώνται από την ελληνική Βουλή


Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

«Είμαστε εντός προγράμματος για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης, στη συνεδρίαση του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Αλλά για να συμβεί αυτό, χρειάζεται ακόμη προσπάθεια από όλους και ειδικά από την ελληνική Βουλή, η οποία θα πρέπει προηγουμένως να ψηφίσει το πακέτο προαπαιτούμενων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, απαντώντας γραπτώς σε αίτημα της «Κ» να σχολιάσει το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Επιπλέον, πρέπει να αποφασίσουμε πως θα μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το μέτωπο, εργαζόμαστε σκληρά και έχουμε καλή συνεργασία με τους εταίρους μας της Τρόικας, ώστε να παρουσιάσουμε τα κοινά μας συμπεράσματα πριν από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Ρεν, επιβεβαιώνοντας ότι τις προσεχείς ημέρες θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις και στο ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού και στο αγκάθι της μελέτης βιωσιμότητας.
http://www.kathimerini.gr

Αντιδρά ο Βενιζέλος για τους 15 «αντάρτες» βουλευτές στην ψηφοφορίαΑντιδρά ο Βενιζέλος για τους 15 «αντάρτες» βουλευτές στην ψηφοφορία
Δεκαπέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αψήφησαν τη «γραμμή» του κόμματος και διαφοροποιήθηκαν κατά την ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ιπποκράτους βρίσκεται σε αναταραχή και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον Ευάγγελο Βενιζέλοτίθεται μείζον εσωκομματικό θέμα.
Από το ΠΑΣΟΚ, δεκαπέντε βουλευτές βρέθηκαν εκτός «γραμμής» ΠΑΣΟΚ («παρών» στο άρθρο 4 , όχι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ και «ναι» σε όλα τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις. Mείζον θέμα τίθεται όμως γιατί 9 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν την τροπολογία για τις αποκρατικοποιήσεις, και αυτό αποτελεί καταψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:
Δημήτρης Κρεμαστινός - Ναι στην τροπολογία
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - Ναι σε όλα
Συμεών Κεδίκογλου - Ναι σε όλα εκτός τροπολογίας
Μιχάλης Κασσής -όχι στο 2
Αντζελα Γκερέκου - όχι στο 3
Πύρρος Δήμας - Ναι σε όλα
Θόδωρος Παραστατίδης - Παρών στο 2
Λεωνίδας Γρηγοράκος - ναι στην τροπολογία
Θεοδώρα Τζάκρη - όχι στο 2 ναι στην τροπολογία
Μάρκος Μπόλαρης - όχι στο 2 ναι στην τροπολογία
Γιάννης Δριβελέγκας - όχι στο 2 παρών στο 3
Κώστας Τριαντάφυλλος- παρών στο 2
Κώστας Σκανδαλίδης - παρών στο 2
Θάνος Μωραΐτης - Παρών στο 2 ναι στην τροπολογία
Χατζί Οσμαν Αχμέτ - Παρών στο 2 ναι στην τροπολογία
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Ιπποκράτους επικρατεί οργή για τη στάση των εν λόγω βουλευτών αφού ο κ. Βενιζέλος φοβάται ότι θα σημειωθούν «ατυχήματα» και κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για το «Μνημόνιο 3» που θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής στις 7 Νοεμβρίου.Ειδικά δε για τους 9 από αυτούς που είτε καταψήφισαν είτ δήλωσαν παρών στο άρθρο 2 για το ελάχιστο ποσοστό του δημοσίου στις ΔΕΚΟ.
Οι περισσότεροι από τους «αντάρτες» βουλευτές της σημερινής ψηφοφορίας έχουν συγκροτήσει ένα άτυπο μέτωπο εσωκομματικής αμφισβήτισης στο πρόσωπο του κ. Βενιζέλου και κινούνται γύρω από τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Μάρκο Μπόλαρη.
Αρχειοθήκη ιστολογίου