Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Δικαιώθηκε ο Τζαμτζής: Άλλαξαν τα κριτήρια αναγνώρισης των Ομάδων Παραγωγών


Δικαίωση για τον Ιορδάνη Τζαμτζή, που ζητά την αλλαγή από το 2012

Δικαιώθηκε ο αγώνας του Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή για την αλλαγή κριτηρίων αναγνώρισης των Ομάδων Παραγωγών. 

Ο κ. Τζαμτζής με συνεχείς παρεμβάσεις, με επιστολές τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και με ερωτήσεις στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και με ομιλίες του μέσα στη Βουλή, από το 2012, ζητούσε την αλλαγή των κριτηρίων αναγνώρισης ομάδας παραγωγών με την μείωση του ορίου του τζίρου κάτω από τα 3 εκατομμύρια ευρώ καθώς και στη μείωση των μελών από 300 σε 100 μέλη. 

Εκδόθηκε λοιπόν Υπουργική Απόφαση, την οποία υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κουκουλόπουλος Πάρις και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄3336/2014), όπου για τον Νομό Πέλλας τα κριτήρια αναγνώρισης Ομάδων Παραγωγών άλλαξαν και ορίζεται ως κατώτατο όριο τζίρου μιας ομάδας οι 700.000 ευρώ και ελάχιστα μέλη 100.

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποιες από τις παρεμβάσεις του κ. Τζαμτζή για την αλλαγή των κριτηρίων: 

Επιστολή του κ. Τζαμτζή προς τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, την οποία συνυπογράφουν ακόμα 6 Βουλευτές (13-8-2012) 

«Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (μια μόλις ημέρα πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου) του ΥΠΑΑΤ, άλλαξαν δραματικά τα κριτήρια αναγνώρισης των ομάδων παραγωγών ροδάκινου. 

Ειδικότερα, το Υπουργείο προχώρησε στην αύξηση της ελάχιστης αξίας εμπορεύσιμης παραγωγής ροδάκινου, από 3 σε 5 εκ. ευρώ, στις περιοχές Πέλλας και Ημαθίας και σε 1 εκ ευρώ από περίπου 350.000 ευρώ στις υπόλοιπες ροδακινοπαραγωγές παραγωγές. 

Η ελάχιστη αξία εμπορεύσιμης παραγωγής ροδάκινου αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια αναγνώρισης των ομάδων παραγωγών που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα. 

Η αιφνιδιαστική αυτή αύξηση έχει δημιουργήσει δυσχέρειες στην υλοποίηση αρκετών συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων αλλά και στην αναγνώριση Ομάδων Παραγωγών. 

Γκρεμίζεται έτσι κάθε προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών ροδάκινου να οργανώσουν καλύτερα την παραγωγή τους και να αναδείξουν το ροδάκινο σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό εξαγώγιμο προϊόν. 

Το ΥΠΑΑΤ προχώρησε σε αυτή ην τροποποίηση της απόφασης χωρίς κανένας φορέας να ερωτηθεί (μεταποιητικές βιομηχανίες, ομάδες παραγωγών οργανώσεις παραγωγών, παραγωγοί), χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς καμία μελέτη επιπτώσεων. Όταν μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία η αύξηση της αγροτικής παράγωγης και των εξαγωγών μας αποτελεί ζητούμενο για την αναστροφή του υφεσιακού κλίματος. 

Ζητούμε από την νέα πολιτική ηγεσία και από σας τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό, να επανεξετάσετε το θέμα των κριτηρίων, για την αναγνώριση των ομάδων παραγωγών ροδακίνων και να καταργήσετε την Απόφαση που υπέγραψε ο πρώην Γενικός Γραμματέας κ. Κανελόπουλος, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία στις τάξεις των ομάδων παραγωγών ροδάκινου. 

Παρόμοιες πρέπει να είναι και οι αλλαγές στα κριτήρια αναγνώρισης των ομάδων παραγωγών και άλλων προϊόντων, ιδιαίτερα δε μικρών ομάδων παραγωγών (όταν αφορά προϊόντα σε περιορισμένη παραγωγή και μάλιστα σε περιορισμένο χώρο π.χ. καλλιέργεια πατάτας, μήλων, φασολιών, κερασιών ή άλλων προϊόντων σε ορεινές, ημιορεινές περιοχές και σε μικρή έκταση λόγω ιδιαιτερότητας του εδάφους ή του κλίματος). 

Αυτές οι μικρές υποχρεωτικά ομάδες παραγωγών, που όμως δίνουν οικονομική ανάπτυξη σε ορεινές ημιορεινές και άλλες περιοχές, δεν μπορούν να φτάσουν ούτε τα 3 εκατομ. ευρώ,ούτε βέβαια πρέπει να ενσωματώνονται με άλλες ομάδες παραγωγών άλλων προϊόντων και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις. 

Απόσπασμα από την Επιστολή του κ. Τζαμτζή προς τον Πρωθυπουργό στις 12-4-2013: 

«Νέες ομάδες παραγωγών θα δημιουργηθούν, αν μειώσουμε το όριο τζίρου που απαιτείται, για την δημιουργία ομάδων παραγωγών. Δηλαδή, σήμερα προϋπόθεση για να γίνει μια νέα ομάδων παραγωγών (Ο.Π.)για τα πυρηνόκαρπα, δηλ. ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια, κεράσια κ.α., είναι να έχουν τζίρο τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ στις 4/6/12, παραμονή εκλογών, το έκανε 5 εκατομμύρια ,για να μην μπορεί καμία νέα Ο.Π. να δημιουργηθεί και αναγκαστικά όλοι οι αγρότες να πηγαίνουν τα προϊόντα τους στις παλιές Ο.Π. ,οι οποίες ψηφίζουν και αναδεικνύουν αυτά, τα σημερινά και χθεσινά συμβούλια στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Όριο λοιπόν τζίρου κάτω και από τα 3 εκατομμύρια, απ’ όπου το αλλάξαμε πρόσφατα εμείς». 

Απόσπασμα από την ερώτηση που κατατέθηκε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη Γεώργιο στις 17-7-2014: 

«Νέες Ομάδες Παραγωγών 

Το πλαίσιο λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών, καταπιέζει και εξαφανίζει κάθε νέο ξεκίνημα νέων ανθρώπων που θέλουν να λειτουργήσουν έξω από τις λογικές του παρελθόντος. 

Σήμερα προϋπόθεση για μια νέα ομάδα παραγωγών για τα πυρηνόκαρπα όπως π.χ. τα ροδάκινα, είναι τα 3 εκατομμύρια τζίρος. Τον Απρίλιο του 2012, το νούμερο έγινε 5 εκατομμύρια ώστε να μην μπορεί να ξεκινήσει κάποια νέα ομάδα παραγωγών. Ουσιαστικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στήριζε ανοικτά τις υπάρχουσες ομάδες. Πολλές απ’ αυτές όμως είναι «γίγαντες με πήλινα πόδια» και δεν μπορούν να διεκδικήσουν αγορές. 

Με πρόταση μου μειώθηκε ξανά στα 3 εκατομμύρια, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει ο τζίρος που θα απαιτείται για μία τουλάχιστον πενταετία ή τριετία, θα πρέπει να είναι χαμηλός, 500- 600 χιλιάδες ευρώ. 

Υπάρχουν προϊόντα όπως π.χ. κεράσια ή άλλα προϊόντα που καλλιεργούνται σε συγκεκριμένη περιοχή και δεν μπορούν να έχουν μεγάλο τζίρο. Π.χ. η ομάδα παραγωγών κερασιών στον Αρχάγγελο, σε υψόμετρο 600 και πλέον μέτρα, δεν έχει μεγάλο τζίρο και δεν εγκρίνεται. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να κάνουν καινούργιο ξεκίνημα. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις εκκαθαρίσεις φορέων, θα μπορούν να νοικιάσουν χώρους παλαιών συνεταιρισμών και να δουλέψουν καλά. 

Η συνεταιριστική ιδέα πρέπει να αφεθεί και να «ανθίσει» και το συνεταιριστικό κίνημα μπορεί να αναγεννηθεί εκ της τέφρας του».


http://aridaianews.blogspot.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου