Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Τζαμτζής: «Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια εκτός αποζημίωσης;»

ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

«Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, εκτός αποζημίωσης σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Γεωργίας της ΕΕ;»

Ψυχρολουσία για τους ροδακινοπαραγωγούς της χώρας μας, χαρακτήρισε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής την ανακοίνωση της Επιτροπής Γεωργίας της ΕΕ, που εξαιρεί τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια από την αποζημίωση, τονίζοντας ότι όλοι περιμέναμε μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής στις 11 Αυγούστου, να ύπαρξη ουσιαστική ανακοίνωση αποζημίωσης για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, τόσο γι αυτά που έχουν συγκομιστεί και διατέθηκαν λόγω του εμπάργκο και της αναστάτωσης της αγοράς σε πολύ χαμηλές τιμές ή πήγαν για χυμό κλπ, όσο και για τις ποσότητες που έμειναν στα κτήματα. 

Ο κ. Τζαμτζής χαρακτήρισε τις προτάσεις που ανακοίνωσε η ΕΕ στις 11 Αυγούστου, ως μέτρα ασπιρίνες, εάν είναι μόνον αυτά τα μετρά της ΕΕ, για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. 

Στην επιστολή του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εξωτερικών, ο κ. Τζαμτζής αναφέρει:

Κύριοι Υπουργοί 

Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση της ΕΕ, για την στήριξη των παραγωγών που έχουν πληγεί από τα αντίμετρα που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε., διότι εκτός της λίστας των αποζημιώσεων είναι τα ελληνικά ροδάκινα και τα νεκταρίνια. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει 125 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των οπωροκηπευτικών της Ε.Ε. Αυτά τα προϊόντα είναι τα καρότα, οι τομάτες, τα λάχανα, οι πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια. Πουθενά τα ροδάκινα ή τα νεκταρίνια. 

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Γεωργία κ. Ρότζερ Γουέιτ, «Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι περίπου 125 εκατ. ευρώ. Η ιδέα είναι να μειωθούν οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά ώστε οι τιμές να μην πέσουν σε επίπεδα κρίσης. Μόλις επισημοποιηθούν τα μέτρα στήριξης, μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Έχει εξάλλου προγραμματισθεί για τις 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, τρεις ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αναφερθεί αρχικά από την ιταλική προεδρία της ΕΕ, για να εξετασθούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, πρόσθεσε ο Γουέιτ».

Η ανακοίνωση αυτή της Επιτροπής είναι ψυχρολουσία για τους ροδακινοπαραγωγούς της χώρας μας. Περιμέναμε μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής στις 11 Αυγούστου, να ύπαρξη ουσιαστική ανακοίνωση αποζημίωσης για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, τόσο γι αυτά που έχουν συγκομιστεί και διατέθηκαν λόγω του εμπάργκο και της αναστάτωσης της αγοράς σε πολύ χαμηλές τιμές ή πήγαν για χυμό κλπ, όσο και για τις ποσότητες που έμειναν στα κτήματα, διότι δεν δίνει τιμή ούτε ο έμπορος, ούτε ο συνεταιρισμός και μόνο σου λέει «φέρτα και θα δούμε» και ο παραγωγός μη έχοντας που να τα πάει, τα έχει αφήσει μέσα στο κτήμα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 11-8-2015, «τα προτεινόμενα μέτρα συνίστανται σε αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή. 

Δεύτερον, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών). 

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα και μεμονωμένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι. 

Τέλος, θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών (στο πλαίσιο των συνήθων συμφωνιών συγχρηματοδότησης). 

Σημειώνεται ότι η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά θα ισχύει αναδρομικά από σήμερα».

Οι προτάσεις-μέτρα της Επιτροπής Γεωργίας της ΕΕ, - εάν μείνουν μόνο αυτά τα μέτρα, -είναι μέτρα ασπιρίνες. Η χώρα μας πρέπει και μπορεί, να διεκδικήσει και να δικαιωθεί αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια από το εμπάργκο, όπως διεκδικήσαμε και πήραμε αποζημιώσεις το 1993, για τις ζημιές από το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στην Σερβία από την ΕΕ. Μάλιστα αυτές ήταν μέχρι σήμερα και οι διαβεβαιώσεις, τόσο από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και από το Υπ. Εξωτερικών και την Κυβερνητική εκπρόσωπο. 

Επειδή δημιουργήθηκε και όχι άδικα βέβαια, μεγάλη αναστάτωση στους ροδακινοπαραγωγούς σχετικά με την αποζημίωση της καταστροφής που έχουν υποστεί εξ αιτίας του εμπάργκο. 

Επειδή δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, μέτρα στήριξης και αποζημίωσης των ροδακινοπαραγωγών από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Επειδή δεν έχουν γίνει καταγραφές των ασυγκόμιστων ποσοτήτων ροδάκινων και νεκταρινιών, αυτών δηλαδή που έχουν μείνει στα κτήματα 

Επειδή δεν έχουν ανακοινωθεί οι ποσότητες των ροδάκινων που υπάρχουν στα ψυγεία αδιάθετες 

Επειδή δεν έχετε αποσαφηνίσει, με ποιο τρόπο θα κατανεμηθούν οι όποιες αποζημιώσεις δοθούν προς τους αγρότες και οι αγρότες ζητούν αυτό να γίνει με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ,        

Πρέπει να ενημερώσετε τους ροδακινοπαραγωγούς για τα παρακάτω θέματα:

Α) Τι θα πράξετε ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες για την καταστροφή που έχουν υποστεί εξ αιτίας του εμπάργκο; 

Β) Τι θα πράξετε εάν μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ροδάκινα περιορίζονται μόνο στην ανακοίνωση της 11ης Αυγούστου, του Επιτρόπου κ. Τσιόλος; Πως θα αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί; 

Γ) Θα καταγραφούν και θα αποζημιωθούν οι ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών που είναι ασυγκόμιστες στα κτήματα; Ο ΕΛΓΑ θα κάνει την καταγραφή; 

Δ) Με ποιο τρόπο θα αποζημιωθούν οι αγρότες; Μέσω των Ομάδων παραγωγών, ή με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των ροδακινοπαραγωγών; 

Με τιμή
Ιορδάνης Τζαμτζής
Βουλευτής Πέλλας



http://aridaianews.blogspot.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου