Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

"Να ελεγχθούν οι λογαριασμοί όλων των βουλευτών"



«Υπάρχει σαφήνεια στον νόμο και η αρμόδια επιτροπή θα πρέπει να τον εφαρμόσει», λέει στο Βήμαfm ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει έρευνα για όλους όσουςέχουν περάσει από την πολιτική ζωή του τόπου σε ορίζοντα 15ετίας. «Πρέπει να υπάρξει 
διαφάνεια», τόνισε και ζήτησε να ελεγχθεί πώς μπήκε κάποιος στην πολιτική, πώς ήταν όταν εξήλθε και πώς είναι σήμερα. Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας από τον οποιοδήποτε εν ενεργεία βουλευτή και με αυτά τα δεδομένα η ΔΗΜΑΡ δεν θα έχει συμμετοχή.

Ένα βήμα από το Κρεμλίνο, για τρίτη φορά, ο Πούτιν!



Η Ρωσία περιμένει μέσα σε ένα κλίμα νευρικότητας τις αυριανές προεδρικές εκλογές, με τον σημερινό Πρωθυπουργό της χώραςΒλαντιμίρ Πούτιν να υπολογίζει ότι θα επιστρέψει στο Κρεμλίνο, παρά το έντονο κύμα αμφισβήτησης του καθεστώτος του.   
«Ημέρα σιωπής» η...  σημερινή για την Ρωσία, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία που απαγορεύει κάθε μορφή προεκλογικής εκστρατείας την προηγούμενη της ψηφοφορίας. 
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν από λίγες ημέρες, έδιναν στον Πούτιν τη νίκη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό περίπου 60%.  
Όμως η αντιπολίτευση έχει κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους και να οδηγήσει σε έναν δεύτερο γύρο τον ισχυρό άντρα της χώρας, πρόεδρο από το 2000 ως το 2008, ο οποίος βλέπει την δημοτικότητά του να μειώνεται.  
Ο Πούτιν αντιμετωπίζει αύριο τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία. ..

Σε συνέντευξή του σε πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης χθες ο Πούτιν δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, ακόμα και στις μεγάλες πόλεις και στη μεσαία τάξη που αποτελεί τον πυρήνα των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης. 
 
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, που οργανώνει από τις βουλευτικές- στις οποίες κατήγγειλε μαζική νοθεία- τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Μόσχα εδώ και δώδεκα χρόνια, θεωρεί ότι η αυριανή ψηφοφορία δεν μπορεί να είναι δημοκρατική και καλεί σε νέα συγκέντρωση στις 5 Μαρτίου στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας. 

Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με παρατηρητές της ρωσικής οργάνωσης Golos κυρίως από τη μαζική διάθεση των κρατικών πόρων υπέρ του Πούτιν και από μια πολιτική «εκφοβισμού» προς την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις που θέλουν να στείλουν παρατηρητές στην ψηφοφορία.  

Ο Πούτιν έχει κατηγορήσει τους αντιπάλους του ότι υπηρετούν τη Δύση, ότι προετοιμάζουν αυτοί οι ίδιοι εκλογική νοθεία, ακόμα και ότι θέλουν να δολοφονήσουν έναν από τους υποψήφιους για να επιρρίψουν την ευθύνη στο καθεστώς.
 
Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν τόνισε ότι οι εκλογές είναι «μια νέα μάχη για τη Ρωσία».
  
Στην πρώτη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές, μετά τον Μπόρις Γέλτσιν, ο ρώσος Πρωθυπουργός συγκέντρωσε ποσοστό 53%. 
Επανεξελέγη θριαμβευτικά το 2004 με 71% των ψήφων.
Η απότομη άνοδος του βιοτικού επιπέδου στην Ρωσία, λόγω της ανόδου των διεθνών αγορών πετρελαίου και μια πολιτική που θεωρήθηκε ότι έχει στόχο την τοποθέτηση της χώρα στην διεθνή σκακιέρα, αύξησαν την δημοτικότητα του Πούτιν, σύμφωνα με 
κοινωνιολόγους.   
Ο Πούτιν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο το 2008, αφού δεν μπορούσε να διεκδικήσει και τρίτη θητεία.

Παράμεινε ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας, προωθώντας στην προεδρία τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ έναν από τους υφιστάμενους του, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία, μετά τις εκλογές.  
Σύμφωνα με συνταγματική μεταρρύθμιση η προεδρική θητεία από τέσσερα γίνεται έξι χρόνια και ο Πούτιν θεωρητικά μπορεί να παραμείνει πρόεδρος για δύο νέες θητείες ως το 2024.
«Δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Θα ήταν φυσικό, αν όλα πάνε καλά, αν ο κόσμος είναι ευχαριστημένος», τόνισε στην χθεσινή του συνέντευξη.  

Πολλοί αναλυτές πάντως τονίζουν πως αν και η νίκη του Πούτιν στις αυριανές εκλογές φαίνεται εύκολη, η θητεία του θα είναι δυσκολότερη από τις προηγούμενες.  

Περίπου 109.000 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες.
Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 08:00 της Κυριακής τοπική ώρα στην ρωσική Άπω Ανατολή (22:00 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου) και οι πρώτες εκτιμήσεις θα γίνουν γνωστές στις 21:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή) μόλις κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στο Καλίνινγκραντ.  


http://emprosdrama.blogspot.com

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Σαμαρά στην Ρωσία



E-mailΕκτύπωσηPDF
tzamtzis-gia-samara-rosiaΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. ΠΕΛΛΑΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ
Όταν το 2005, σε εφαρμογή της πολιτικής του Κώστα Καραμανλή για άνοιγμα στην Ρωσία και την Κίνα, υπογράφονταν από τους τρεις Υφυπουργούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (Ευριπίδη Στυλιανίδη Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για το εξωτερικές οικονομικές σχέσεις, Χρήστο Φώλια Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Ευάγγελο Μπασιάκο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), οι εμπορικές συμφωνίες για τα αγροτικά και άλλα προϊόντα, με τον Πρόεδρο του Εξωτερικού Εμπορίου της Ρωσίας και πρώην Πρωθυπουργό Πριμακωφ, μια νέα σελίδα ξεκινούσε σε οικονομικό επίπεδο για την χώρα μας.
Είχα την τιμή τότε ως μέλος της Επιτροπής Ελληνορωσικής Φιλίας να συμμετέχω στην αποστολή την οποία διοργάνωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έχοντας μάλιστα μαζί μας, με ''κλεισμένα'' εκ των προτέρων, εκατοντάδες επαγγελματικά ραντεβού, σε 150 επιχειρηματίες από την χώρα μας, που συμμετείχαν στην επίσκεψη στην Μόσχα.
Τα αποτελέσματα αυτών των συμφωνιών και γενικότερα των πολύ καλών σχέσεων με την Ρωσία τα ''γεύτηκαν'' και οι αγρότες μας και φυσικά και οι αγρότες της Πέλλας.
Όλοι οι αγρότες θυμούνται ότι οι προοπτικές των εξαγωγών μας, άλλαξαν με το άνοιγμα της αγοράς της Ρωσίας.
Τα αγροτικά προϊόντα της χώρας και ιδιαίτερα της Πέλλας βρήκαν μια νέα πολύ μεγάλη αλλά και οικονομικά ισχυρή αγορά στην Ρωσία.
Το ροδάκινα, τα κεράσια τα νεκταρίνια ,τα μήλα, τα αχλάδια, τα βερίκοκα, τα ακτινίδια, τα σταφύλια, τα λαχανικά μας και αλλά προϊόντα, κατέκλυσαν την ρωσική αγορά.
Η κουβέντα του Προέδρου του Εξωτερικού Εμπορίου της Ρωσίας κ. Πριμακώφ ήταν ξεκάθαρη ...''Εμάς μας αρέσουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αλλά μην μας φέρνετε τα τουρκικά ή άλλα, σαν ελληνικά. Εμείς θέλουμε ελληνικά αγροτικά προϊόντα''.
Δυστυχώς είχαν προλάβει κάποιοι και μας είχαν εκθέσει με τις λαμογιές τους.
Τον Ιούνιο του 2011 οι καλές σχέσεις με την Ρωσία ''πάγωσαν''.
Φρόντισε γι αυτό ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ''παγώνοντας'' τα σχέδια για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και τον South Stream και αλλάζοντας πολιτική απέναντι στην Ρωσία.
Τα αποτελέσματα τα ένιωσαν όχι μόνο οι αγρότες μας αλλά και ο τουρισμός μας. Δεχτήκαμε μεγάλο οικονομικό πλήγμα.
Τα ροδάκινα τα κεράσια και τα άλλα αγροτικά προϊόντα της χώρας αλλά και του νομού μας, έχασαν την πιο σημαντική αγορά τους, με αποτέλεσμα την μη απορρόφηση των προϊόντων αλλά και τις πολύ χαμηλές τιμές.
Η περσινή χρονιά , το 2011, ήταν για τα αγροτικά μας προϊόντα μια πάρα πολύ κακή χρονιά εξ αιτίας της απώλειας της αγοράς της Ρωσίας. Αλλά και στο τουρισμό μας είχαμε μεγάλες απώλειες με την στροφή των Ρώσων τουριστών σε άλλους προορισμούς και κυρίως στην Τουρκία.
Ανέφερα όλα τα παραπάνω για να δώσω όσο πιο απλά μπορούσα τις οικονομικές παραμέτρους και τα θετικά αποτελέσματα των καλών σχέσεων με την Ρωσία, αλλά και των κακών αποτελεσμάτων, λόγω του παγώματος των σχέσεων μας.
Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ρωσία και η συνάντηση του με τον Πούτιν τον Ιανουάριο που πέρασε, μας δίνει ξανά την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η Ελλάδα χρειάζεται φίλους δυνατούς, φίλους που θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μας και στην προσπάθεια μας για έξοδο από την οικονομική κρίση.
Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται την αγορά της Ρωσίας για τα αγροτικά και τα βιομηχανικά μας προϊόντα, καθώς και τους Ρώσους τουρίστες που είναι από τους πλέον εύπορους επισκέπτες.
Τα θέματα της ενέργειας , πετρέλαια και φυσικό αέριο στην ηπειρωτική χώρα αλλά και στις θάλασσες μας, μπορούν να αποτελέσουν άλλο ένα τομέα συνεργασίας με τους Ρώσους όπως και με τους Ισραηλινούς, τους οποίους έχει ήδη επισκεφτεί ο Αντώνης Σαμαράς και συζήτησε μαζί τους τα ενεργειακά θέματα.
Αυτές οι πολιτικές κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά (επίσκεψη στην Ρωσία , επίσκεψη στο Ισραήλ, παλιότερα επίσκεψη στις ΗΠΑ και άλλου) και η αταλάντευτη στάση του για την θέση της Ελλάδος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα στην Ευρωζώνη), σηματοδοτούν την ξεκάθαρη πρόθεση του, για μια πολύπλευρη ελληνική εξωτερική πολιτική, με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων, επ' ωφελεία της χώρας μας, με όλους τους ''ισχυρούς παίκτες'' για ένα καλύτερο αύριο της Ελλάδας μας.


Τρεις «μνηστήρες» ερευνούν στην Ελλάδα από το 2003



Όχι ένα, ούτε δύο αλλά δέκα συνολικά χρόνια βρίσκονται και ερευνούν στην Ελλάδα τρεις από τις εταιρίες οι οποίες κατέθεσαν προτάσεις για την εξασφάλιση αδειών ερευνών στην χώρα μας.
Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές του www.defence-point.gr, τρεις αυτές εταιρίες είναι οι TGS-NOPEC GEOPHYS, η CGG VERITAS, και η SPECTRUM GEO LIMITED. Οι συγκεκριμένες εταιρίες μέχρι στιγμής, έχουν επενδύσει περί τα 60 εκατομμύρια δολάρια στην περιοχή νότια της Κρήτης.
Το απλό ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι το κατά πόσον οι συγκεκριμένες εταιρίες – οι οποίες μετά από δέκα χρόνια παρουσίας τους στη χώρα μας είναι φυσικό να γνωρίζουν πλέον την περιοχή και το δυναμικό της με αρκετή σαφήνεια – εάν δεν έβρισκαν ήδη κάτι το «ενδιαφέρον» θα συμμετείχαν στη συγκεκριμένη διαδικασία αδειοδότησης.
Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, ειδικά οι τρεις αυτές εταιρίες έχουν «ακριβή γνώση» για το τι υπάρχει στην περιοχή, με αποτέλεσμα να επενδύουν δεκάδες εκατομμύρια για να αποκτήσουν την απαραίτητη πληροφόρηση την οποία μετά θα πουλήσουν στις πετρελαϊκές εταιρίες «χρυσάφι».


Αρχειοθήκη ιστολογίου