Ο χάλκινος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έργο του αείμνηστου γλύπτη Γιάννη Παπά, αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη το 1993 και παραχωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να τοποθετηθεί σε κατάλληλο κεντρικό σημείο.
Οι 24 Βουλευτές τονίζουν ότι «την στιγμή που η εθνικιστική έξαρση των Σκοπίων γιγαντώνεται και η οικειοποίηση της Ελληνικής ιστορίας και Ελληνικών Συμβόλων συνεχίζεται, οποιαδήποτε ολιγωρία και κωλυσιεργία είναι ΜΗ ΑΝΕΚΤΗ».
Οι βουλευτές, Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Τρικάλων), Ιορδάνης ΤΖΑΜΤΖΗΣ (Ν. Πέλλας), Θεόδωρος ΣΟΛΔΑΤΟΣ (Ν. Λευκάδος), Παύλος ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ (Ν. Λέσβου), Τιμολέων ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ (Ν. Γρεβενών), Δημήτριος ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ (Ν. Μεσσηνίας), Σάββας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Β΄ Θεσσαλονίκης), Ασημίνα ΣΚΟΝΔΡΑ (Ν. Καρδίτσας), Ανδρέας ΜΑΡΙΝΟΣ (Ν. Ηλείας), Γεωργία ΜΠΑΤΣΑΡΑ (Ν. Ημαθίας), Αθανάσιος ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ (Ν. Αχαϊας), Δημήτριος ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Πιερίας)
Κωνσταντίνος ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Ν. Φθιώτιδος), Άννα ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (Β΄ Αθηνών), Ευθύμιος ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ (Ν. Χαλκιδικής), Γεώργιος ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Ηλείας), Άννα ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Ν. Πιερίας), Κωνσταντίνος ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ (Α΄ Θεσσαλονίκης), Γεώργιος ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Ν. Κιλκίς), Παναγιώτα ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ (Β΄ Αθηνών), Φωτεινή ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ (Ν. Σερρών), Θεόδωρος ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Β΄ Θεσσαλονίκης), Ανδρέας ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Ν. Βοιωτίας), Ιωάννης ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Ν. Καβάλας), στην ερώτηση τους αναφέρουν:

"Όπως είναι γνωστό, ο χάλκινος ανδριάντας του στρατηλάτη, έργο του αείμνηστου γλύπτη Γιάννη Παπά, αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη το 1993 και παραχωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να τοποθετηθεί σε κατάλληλο κεντρικό σημείο.
Επειδή μέχρι τώρα, εικοσιένα χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων δεν κατάφερε να βρει ένα κατάλληλο σημείο για να τοποθετήσει τον ανδριάντα -κάτι που μόνο θλίψη, θυμό και οργή προκαλεί,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί:
1- Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν, για την υλοποίηση της συμφωνίας δωρεάς του ανδριάντα από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Δήμο Αθηναίων.
2- Αν εξετάζουν τη δυνατότητα ανάκλησης της δωρεάς, λόγω μη τήρησης συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων και τοποθέτησης του μνημείου σε δημόσιο χώρο, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας.

Τη στιγμή που η εθνικιστική έξαρση των Σκοπίων γιγαντώνεται και η οικειοποίηση της Ελληνικής ιστορίας και Ελληνικών Συμβόλων συνεχίζεται, οποιαδήποτε ολιγωρία και κωλυσιεργία είναι ΜΗ ΑΝΕΚΤΗ."
Οι ερωτώντες βουλευτές

1. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Τρικάλων)
2. Ιορδάνης ΤΖΑΜΤΖΗΣ (Ν. Πέλλας)
3. Θεόδωρος ΣΟΛΔΑΤΟΣ (Ν. Λευκάδος)
4. Παύλος ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ (Ν. Λέσβου)
5. Τιμολέων ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ (Ν. Γρεβενών)
6. Δημήτριος ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ (Ν. Μεσσηνίας)
7. Σάββας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Β΄ Θεσσαλονίκης)
8. Ασημίνα ΣΚΟΝΔΡΑ (Ν. Καρδίτσας)
9. Ανδρέας ΜΑΡΙΝΟΣ (Ν. Ηλείας)
10. Γεωργία ΜΠΑΤΣΑΡΑ (Ν. Ημαθίας)
11. Αθανάσιος ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ (Ν. Αχαϊας)
12. Δημήτριος ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Πιερίας)
13. Κωνσταντίνος ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Ν. Φθιώτιδος)
14. Άννα ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (Β΄ Αθηνών)
15. Ευθύμιος ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ (Ν. Χαλκιδικής)
16. Γεώργιος ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Ηλείας)
17. Άννα ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Ν. Πιερίας)
18. Κωνσταντίνος ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ (Α΄ Θεσσαλονίκης)
19. Γεώργιος ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Ν. Κιλκίς)
20. Παναγιώτα ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ (Β΄ Αθηνών)
21. Φωτεινή ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ (Ν. Σερρών)
22. Θεόδωρος ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Β΄ Θεσσαλονίκης)
23. Ανδρέας ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Ν. Βοιωτίας)
24. Ιωάννης ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Ν. Καβάλας)