Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Δραχμή: άπαντες προετοιμάζονται πλην της Ελλάδας


greece222Τις χειρότερες φήμες επιβεβαιώνει με τη στάση της η ελληνική δημόσια διοίκηση τις τελευταίες μέρες, παρά και ενάντια μάλιστα στην ανησυχία που δείχνουν μεσαία στελέχη της, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη. Συγκεκριμένα, ενώ φουντώνουν οι φήμες και οι πιο βάσιμες ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, η κρατική μηχανή και ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας αρνούνται να προβούν στην παραμικρή προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Ο κίνδυνος είναι έτσι μια βίαιη εξώθηση της Ελλάδας από την Γερμανία να βρει τη χώρα ανέτοιμη και να εκτυλιχθούν σκηνές απείρου κάλους. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που μπορεί να αποτραπεί αν από τώρα ανατεθεί σε στελέχη της κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου να εκπονήσουν σενάρια δίνοντας λύση σε πρακτικά προβλήματα τα οποία θα ανακύψουν την επόμενη μέρα κι έτσι η έξοδος από το ευρώ να βοηθήσει την ελληνική οικονομία.
Ενδεικτικό στοιχείο για τις προετοιμασίες που γίνονται είναι δημοσίευμα της WallStreet Journal Europe της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου με τίτλο «Οι αγορές χρήματος δοκιμάζουν την επιστροφή στη δραχμή». Αναφέρεται συγκεκριμένα σε εταιρείες κολοσσούς που διεκπεραιώνουν συναλλαγές ύψους 4 τρις. δολαρίων την ημέρα όπως η ICAP Plc και η CLS Bank International. Αμφότερες δοκιμάζουν πλατφόρμες και προχώρησαν ήδη σε στρες τεστ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, που προβλέπουν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και την εισαγωγή δραχμής.
«Αυτές οι κινήσεις» εξηγεί η εφημερίδα «είναι σημάδια μιας βαθύτερης ανησυχίας ότι τουλάχιστον μια χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Τράπεζες, αναλυτές και επενδυτές προετοιμάζονται γι’ αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως μια αυξανόμενη πιθανότητα, μια ρήξη της ευρωζώνης είτε πλήρης είτε τμηματική που θα οδηγήσει στην ενδεχόμενη επιστροφή σε νομίσματα όπως η δραχμή, το γερμανικό μάρκο ή η ιταλική λίρα. Αυτό το σενάριο φαινόταν μακρινό μέχρι πριν λίγους μήνες αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών και επενδυτών λέει τώρα ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προετοιμαστούν, ακόμη κι αν η ρήξη δεν συμβεί ποτέ».
Οι προετοιμασίες μάλιστα δεν επικεντρώνονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του έχει επιταχύνει τις προετοιμασίες της τους τελευταίους μήνες απέναντι σε μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης.
Οι ευθύνες που επωμίζεται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ είναι τεράστιες δεδομένου ότι η επιλογή της Γερμανίας να σφίξει τα δημοσιονομικά λουριά με μια σαρωτική απόφαση κατά την διάρκεια της προσεχούς συνόδου κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου θα εντείνει τις φυγόκεντρες τάσεις. Η παραμονή τότε της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν θα επαφίεται στην πρόθεση του Λουκά Παπαδήμου να απολύσει ακόμη και όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, πλην των …ΜΑΤ, για την οποία κανείς δεν αμφιβάλλει. Αντίθετα θα τεθούν τόσο αυστηροί, δρακόντειοι όροι για την συμμετοχή και τόσο αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την έξοδο (ώστε να μην επαναληφθούν οι σημερινές πολιτικές διαπραγματεύσεις και ενδιάμεσες λύσεις) που εξ αρχής πολλές από τις σημερινές χώρες της ευρωζώνης θα βρεθούν εκτός.
Η International Herald Tribune μάλιστα της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Συμφωνίας Σένγκεν: «Διακυβερνητικές συμφωνίες ανέκαθεν αποτελούσαν επιλογή απέναντι στην κρίση του ευρώ, παρότι σε έναν βαθμό στρέφονται ενάντια στην αρχή της αλληλεγγύης και της συναίνεσης των 27 κρατών – μελών της ΕΕ. Υπάρχει ένα προηγούμενο για τέτοιες συμφωνίες. Η Συμφωνία του Σένγκεν που καλύπτει τις μετακινήσεις χωρίς βίζα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει ένα μοντέλο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Εκείνη η Συμφωνία που ξεκίνησε με μια Συνθήκη, καλύπτει τώρα 22 από τα 27 μέλη της ΕΕ, όπως και 3 χώρες εκτός ΕΕ. Κατά τον ίδιο τρόπο, οποιαδήποτε νέα συμφωνία για την ευρωζώνη μπορεί να μην καλύπτει όλες τις χώρες που ανήκουν στην ευρωζώνη»…
Αυτό είναι κάτι φυσικά που δεν αφορά την Ελλάδα κι ως εκ τούτου ποιος νοιάζεται… 


Sofokleus10.gr

Για τον πιο άνυδρο Νοέμβριο της τελευταίας 7ετίας κάνουν λόγο οι επιστήμονες



Ο πιο άνυδρος Νοέμβριος των τελευταίων δεκαετιών ήταν για πολλές περιοχές της χώρας ο φετινός Νοέμβρης. Οριακή ήταν η κατάσταση στην πρωτεύουσα, όπου καταρρίφθηκε αρνητικό ρεκόρ 70ετίας: Η Αθήνα γνώρισε το 1/50 των μέσων βροχοπτώσεων που εκδηλώνονται τέτοια εποχή στα γεωγραφικά της όρια.
Ο 11ος μήνας του χρόνου, όπως εξηγούν οι ειδικοί σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», είναι παραδοσιακά ο ένας από τους δύο πιο βροχερούς του έτους, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε φέτος. Στη Δυτική Ελλάδα, όπου σημειώνονται ετησίως τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, οι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν εντυπωσιακά μειωμένα αποτελέσματα σε σχέση με τις μέσες κλιματικές τιμές.
"Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και μέχρι χθες είχαμε πολύ λίγες βροχές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας" λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. "Εξαίρεση αποτέλεσαν περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, όπως η Κέρκυρα και η Ηγουμενίτσα, ενώ αυξημένες βροχοπτώσεις είχαμε στην Εύβοια και την Κρήτη".
Όπως εξηγεί ο ίδιος, "αυτό συνέβη για τον εξής λόγο: Στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στη Δυτική Μεσόγειο το προηγούμενο χρονικό διάστημα σχηματίστηκαν πολλά χαμηλά βαρομετρικά, με αποτέλεσμα να προκληθούν αυξημένες και έντονες βροχές που συνοδεύτηκαν από καταστροφές, πλημμύρες και απώλειες ζωών.
Αντιθέτως, στη χώρα μας είχαμε τέτοια κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα που ευνοήθηκε η πολυήμερη επικράτηση βοριάδων. Η επίδραση των βόρειων ρευμάτων συνεπάγεται βροχοπτώσεις στην Κρήτη, στο Πήλιο, στην Εύβοια και όχι σε άλλες περιοχές της χώρας".
Οι ελάχιστες βροχές της Αθήνας αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου.


Agrotypos

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της έκτης δόσης





Το Eurogroup ενέκρινε  την εκταμίευση της πολύπαθης έκτης δόσης, ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα. Τα χρήματα αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου.
«Στην Ελλάδα έχουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσουμε με την επόμενη δόση, το νέο πρόγραμμα και το PSI. Διαθέτουμε την απαραίτητη πολιτική συναίνεση, την απαραίτητη εθνική ενότητα, καθώς και την εθνική βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε. Είμαστε, επίσης, έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτή την πολύ σημαντική συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, για μια ισχυρή Ευρωζώνη που είναι ικανή να αντιδράσει και να στείλει πολύ καθαρά μηνύματα στις αγορές». 


Adesmeytos.gr

Δυναμική αντίδραση για να μην καταργηθεί η Εφορία στη Σκύδρα ζήτησε ο Ιορδάνης Τζαμτζής στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας


 κλικ για μεγέθυνση
Δυναμική αντίδραση για να μην καταργηθεί  η Εφορία στην Σκύδρα ζήτησε ο Ιορδάνης Τζαμτζής στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας
‘’Να  πάει ο Δήμαρχος στην Αθήνα σε συνεννόηση με τους Βουλευτές του Νομού μας και αν κρίνει ο Δήμαρχος να τον συνοδεύει και ο ίδιος  ώστε στην πηγή, δηλαδή στο Υπ. Οικονομικών, να διεκδικήσουμε όλοι μαζί να μην καταργηθεί η Εφορία από την Σκύδρα’’ πρότεινε στον Δήμαρχο κ. Χοΐδη και το Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρώην Βουλευτής και Επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιορδάνης Τζαμτζής μιλώντας κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Σκύδρας.
Οκ. Τζαμτζής  τόνισε ότι είναι παράλογη η απόφαση  να συστεγάζεται η ΔΟΥ  Σκύδρας με την ΔΟΥ  Έδεσσας στην Έδεσσα .Η απόφαση του Υπουργείου είναι απαράδεκτη και δείχνει πόσο ανοργάνωτα αλλά κυριολεκτικά ‘’στο πόδι’’ και  χωρίς ουσιαστική μελέτη, ελήφθη η απόφαση κατάργησης μιας ΔΟΥ όπως της Σκύδρας που έχει όγκο δουλειάς και έσοδο όσα και οι άλλες ΔΟΥ του νομού μας.
Ο κ. Τζαμτζής είπε πως δεν μπορεί να καλύψει τον Δήμο Σκύδρας ένα φορολογικό ΚΕΠ όπως υποστήριζε ο Δήμαρχος αλλά πρέπει να ύπαρξη δυναμική παρέμβαση από τον Δήμαρχο.
‘’Είμαι δίπλα σου και αν θέλεις πάμε μαζί στην Αθήνα’’ πρότεινε ο κ. Τζαμτζής.
‘’Εάν χυθεί η Εφορία, πολύ φοβάμαι μήπως σε επόμενη φάση καταργηθεί και ο Δήμος Σκύδρας. Γι αυτό πρέπει να αντιδράσει η Δημοτική Αρχή δυναμικά στην Αθήνα’’ είπε ο κ. Τζαμτζής.
Παρεμφερής ήταν και η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ.Μίμη Δημητρίου ο οποίος τόνισε ότι εάν καταργηθεί και η Εφορία θα έχουν εκλείψει οι λόγοι πάνω στους οποίους στηρίχτηκε η σύσταση του Δήμου Σκύδρας.

Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το Ευρώ. Η χώρα που πιθανώς θα αναγκαστεί να το κάνει είναι η Γερμανία



Γ.Βαρουφάκης: Η Γερμανία θα φύγει από το Ευρώ πριν από την Ελλάδα


Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το Ευρώ. Η χώρα που πιθανώς θα αναγκαστεί να το κάνει είναι η Γερμανία, η οποία μάλλον θα δημιουργήσει μία δική της νομισματική ένωση, αφήνοντας έξω τη Γαλλία. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να μην αγοράζουν γερμανικά ομόλογα που είναι σε ευρώ. Σε Βρετανία και ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο μέσος Έλληνας δεν ευθύνεται για αυτή την κρίση και πως έχει υποφέρει περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερμηνεύει στο tvxs.gr τις τελευταίες εξελίξεις και εξηγεί πού κατά τη γνώμη του βρισκόμαστε: κοντά στην κατάρρευση του Ευρώ.
Πληροφορίες οι οποίες επισήμως διαψεύδονται θέλουν τις χώρες της Ευρωζώνης με πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ να προωθούν την έκδοση κοινών ομολόγων «ελίτ». Βρισκόμαστε κοντά σε ένα Ευρώ δύο ταχυτήτων;
Βρισκόμαστε κοντά στην κατάρρευση του Ευρώ. Και όσο πλησιάζουμε, οι διάφορες πιθανές μετά ευρωσυστημικές συμμαχίες αρχίζουν να προετοιμάζουν το έδαφος. Αρχίζουν να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους. Εγώ πιστεύω ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, δηλαδή να υπάρξει μια γαλλογερμανική νομισματική ένωση στη μετά ευρώ εποχή. Θεωρώ πολύ πιο πιθανό η Γερμανία να δημιουργήσει τη δική της νομισματική ένωση μαζί με τις υπόλοιπες πλεονασματικές χώρες. Αφήνοντας τη Γαλλία απ’ έξω. 
Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ξένες τράπεζες μελετούν τις επιπτώσεις από μία επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Σε ποια περίπτωση, πλέον, θα βγει η χώρα από το Ευρώ; Πόσο πιθανό είναι σήμερα αυτό το σενάριο;

Οι τράπεζες, προφανώς, προσπαθούν να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο εκείνες θα πρέπει να αντιδράσουν σε μια διάλυση του Ευρώ. Όχι σε μια έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ δεν πρόκειται να συμβεί. Πολύ πιο πιθανή είναι η κατάρρευση του ευρωσυστήματος, συνολικά. Όπως έχω πει εδώ και καιρό, δεν βλέπω την Ελλάδα να φεύγει, ούτε να την εκδιώκουν. Αυτό που βλέπω είναι ότι το Ευρώ θα εκδιωχθεί από το «κεφάλι» και όχι από την «ουρά», όταν το «κεφάλι» αποφασίσει να φύγει.

Με την έννοια δηλαδή ότι αρχίζει να συμφέρει τη Γερμανία η αποχώρηση από το Ευρώ;

Όχι. Αυτό δεν συμφέρει κανέναν. Μπορεί να οδηγηθεί, μέσα από την πεισματική της άρνηση, να αναδομήσει το ευρωσύστημα. Να βρεθεί σε μια «γωνία» από την οποία να μην μπορεί να ξεφύγει, παρά μόνο με τη δική της απόδραση από το ευρωσύστημα. Αλλά μία τέτοια δική της απόδραση δεν θα συμβεί επειδή τη συμφέρει. Θα αποτελεί επιλογή πανικού όταν πλέον ο,τιδήποτε άλλο θα είναι απλώς περισσότερο καταστροφικό.

Τι μας δείχνει η πρόσφατη αδυναμία της Γερμανίας να δανειστεί υπό τις συνθήκες τις οποίες επιθυμούσε;

Μας δείχνει ότι οι επενδυτές, ιδίως στην Ασία, έχουν αρχίσει να μην θέλουν να αγοράζουν ομόλογα της Γερμανίας τα οποία είναι εκπεφρασμένα σε ευρώ. Δεν έχουν πρόβλημα να δανείσουν τη Γερμανία. Απλώς, φοβούνται ότι αυτά τα ομόλογα, κάποια στιγμή, όταν θα δημιουργηθεί το μάρκο, θα υποτιμηθούν, επειδή θα είναι εκπεφρασμένα σε ευρώ και η ισοτιμία μάρκου - ευρώ θα αλλάξει σε βάρος του ευρώ, το οποίο θα υποτιμηθεί και απέναντι στο δολάριο.

Πρόσφατα κάνατε λόγο για αντιστροφή του κλίματος, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, απέναντι στην Ελλάδα.

Εδώ και δύο χρόνια βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με δημοσιογράφους κορυφαίων βρετανικών και αμερικανικών ΜΜΕ, εφημερίδων και ηλεκτρονικών μέσων. Μέχρι πολύ πρόσφατα, η αντιμετώπιση των Ελλήνων ήταν εχθρική. Όποτε οι Έλληνες ανοίγαμε το στόμα μας, αντιμετωπιζόμασταν με αυτόν τον τρόπο μόνο και μόνο επειδή είμαστε Έλληνες. Πλέον, παρατηρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών και των Αμερικανών δημοσιογράφων έχει κατανοήσει πως αυτή η κρίση δεν οφείλεται στην Ελλάδα. Και ότι η Ελλάδα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο έχει τιμωρηθεί αλύπητα στο όνομα μίας κρίσης για την οποία η ίδια δεν ευθύνεται. Θα συνέβαινε ανεξάρτητα από την Ελλάδα. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μία μεγάλη «στροφή», αν θέλετε, ακόμη και στο συναισθηματικό επίπεδο. Είναι ένα είδος αποδοχής ότι ο μέσος Έλληνας υποφέρει πολύ περισσότερο απ’ όσο του άξιζε.

1η Δεκέμβρη οι πληρωμές συντάξεων και Δώρου Χριστουγέννων ΟΓΑ



 κλικ για μεγέθυνσηΗ Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοίνωσε ότι η σύνταξη μηνός ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 και το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί σε 812.470 συνταξιούχους του Ο.Γ.Α. με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ., που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011. Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2011 και το Δώρο Χριστουγέννων ανέρχεται σε 690.756.495,17 €.


Karatzova.com

“Κόκκινη γραμμή” από Σαμαρά για εκλογές



Καθώς η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου διανύει τις πρώτες εβδομάδες… ζωής, και μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης εκκρεμότητας με την εκταμίευση της 6ης δόσης, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση δυο ετών από την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, στις 29 Νοεμβρίου του 2009, ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει αποφασισμένος να χαράξει «κόκκινη γραμμή», αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των εκλογών.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε μια ιστορική εθνική υπέρβαση, συμφωνώντας να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ως αναγκαιότητα της στιγμής, προκειμένου να αποφορτιστεί το αρνητικό για την Ελλάδα κλίμα στην Ευρώπη, να αποφευχθεί το δημοψήφισμα που σχεδίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου, να απομακρυνθεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το Μέγαρο Μαξίμου, και να κλείσουν οι «εθνικές εκκρεμότητες».
Ως εθνικές εκκρεμότητες ορίζονται η εκταμίευση της 6ης δόσης, η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012, η συμφωνία για το PSI, και η υπογραφή του Μνημονίου ΙΙ, που θα εγγυηθεί τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, εν μέσω μιας κρίσης που διογκώνεται.
Αυτή η εθνικά υπεύθυνη στάση του Αντώνη Σαμαρά, αποτιμήθηκε θετικά από την πλειοψηφία των πολιτών, και όχι μόνο τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας. Όπως συνέβη και με την επιστολή που έστειλε στους εταίρους-δανειστές, ξεμπλοκάροντας την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Στον αντίποδα, τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, έχουν ως κεντρικό σχεδιασμό το πώς θα… διαμοιραστούν τα τιμάρια του Κινήματος, μετά την επικείμενη απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία του.
Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι… ενθαρρύνουν τις καθυστερήσεις, οι οποίες αναπόφευκτα θα υπάρξουν στην ολοκλήρωση των θεμάτων που έχει αναλάβει να επιλύσει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Και επομένως, να παρατείνουν το βίο της, μεταθέτοντας για αργότερα τον χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.
Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του, δεν πρόκειται να επιτρέψει να… ξεχαστεί η δέσμευση των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου. Κι αν κριθεί ότι είναι απαραίτητη μια παράταση, αυτή θα είναι λελογισμένα μικρή, και δεν θα εκτείνεται πέραν του Μαρτίου.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άλλωστε εκτιμά ότι οι εκλογές αποτελούν την απαραίτητη βαλβίδα ασφαλείας, προκειμένου να μην εκραγεί η κοινωνία, απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία προήλθε από τη Βουλή, και όχι από τη λαϊκή ετυμηγορία της κάλπης.


Statesmen.gr

Αρχίζει το σίριαλ της… επόμενης δόσης



Δείτε μόνο πόσοι μήνες χρειάστηκαν για να επουλωθεί το τραύμα από την κόντρα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Πολ Τόμσεν και τους υπόλοιπους αξιωματούχους της τρόικας, που στις αρχές Σεπτεμβρίου, έφυγαν περίπου… διωκόμενοι από την Ελλάδα, για να τους παρακαλάμε στη συνέχεια να επιστρέψουν.
Το θρίλερ διαρκείας έληξε απόψε, με το Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα. Έτσι, … κουνάμε όλοι μαζί το μαντίλι στο Μνημόνιο Ι, που θα παραχωρήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων τη θέση του στο Μνημόνιο ΙΙ. Επομένως, η επόμενη δόση-μαμούθ δεν θα είναι η 7η, αλλά η 1η της νέας δανειακής σύμβασης.
Για να μην ξεχνιόμαστε βέβαια, για να φτάσουμε στο αποψινό θετικό νεύμα των Ευρωπαίων, η χώρα υπέστη μια πρωτοφανή εθνική διαπόμπευση. Με πρόδηλη σύγχυση ανάμεσα στο τι ήταν αλήθεια, και που ξεκινούσε ο εκβιασμός.
Θα ευχόταν κανείς να ανήκαν όλα αυτά στο παρελθόν. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Και τη σκυτάλη παίρνουν πλέον οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Νέες αγωνίες, νέες πιέσεις, νέα τελεσίγραφα, νέο θρίλερ. Η Ελλάδα στα χρόνια του Μνημονίου, είναι μια χώρα… στην πρίζα. Μάλλον θα πρέπει να το συνηθίσουμε. Μέχρι να αποφασίσουμε να επαναστατήσουμε, φυσικά.

Statesmen.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου