Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Δημοσιονομικό κρεματόριο η νέα ΕΕ




germany234556Αποφασίζουν και διατάσουν Γερμανία και Γαλλία, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα υπόλοιπα 25 μέλη της ΕΕ! Αυτό είναι το συμπέρασμα της διμερούς συνάντησης στο Παρίσι που είχαν οι ηγέτες των δύο κρατών το μεσημέρι της Δευτέρας. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε Μέρκελ και Σαρκοζύ έδωσαν το περίγραμμα της απόφασης η οποία θα επιβληθεί με πραξικοπηματικό τρόπο στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου και η οποία συνιστά μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση σε κάθε επίπεδο: οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό.
Με την δικαιολογία ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για να μην επαναληφθεί στο μέλλον η τρέχουσα οικονομική κρίση, όπως εξήγησε ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζύ, προανήγγειλαν: Πρώτο, την αυτόματη επιβολή προστίμων σε όποια κράτη μέλη παραβιάζουν το όριο του 3% για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος που περιγράφεται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ. (Η παράλειψη του άλλου στόχου, το ορίου του 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς το παραβιάζει πλέον ακόμη κι η Γερμανία…) Δεύτερο, την ενεργοποίηση και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για όποια κράτη δεν τηρούν αυτόν τον κανόνα. Τρίτο, αυστηρότερους ελέγχους στα οικονομικά των κρατών μελών και τέταρτο, μηνιαίες σύνοδοι κορυφής όσο διαρκεί η κρίση.
Εξ ίσου στρατηγικές είναι οι αλλαγές που επέρχονται και στο πολιτικό επίπεδο καθώς πλέον καταργείται η αρχή της ομοφωνίας. Οι νέες αρχές που θα παραδοθούν στον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι, την Τετάρτη, δεν πρόκειται να τεθούν στην κρίση των λαών της Ευρώπης (παρότι η σημασία τους είναι θεμελιακή) γιατί θα απορρίπτονταν με την μία. Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι καλό θα είναι να υιοθετηθούν και από τα 27 μέλη της ΕΕ, αν όχι από τα 17 μέλη της ευρωζώνης, ενώ έθεσε ως χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο του 2012.
Οι επιπτώσεις από την γαλλογερμανική συμφωνία θα είναι κατακλυσμιαίες. Πρώτα και κύρια η ΕΕ μετατρέπεται σε ένα ατελείωτο κρεματόριο λιτότητας, ανεργίας, φτώχειας και πείνας. Η απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας σημαίνει ότι στο εξής κάθε ευρώ που θα υπερβαίνει τα (διαρκώς μειούμενα λόγω ύφεσης και λιτότητας) δημόσια έσοδα θα κόβεται, πάραυτα και ανεξαρτήτως των συνεπειών. Αυτό σημαίνει ότι σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, μόνο και μόνο για να υλοποιηθεί ο στόχος του 3% και κατόπιν απόφασης του Ευρωδικαστηρίου! Τέτοιο θεσμοθετημένο εξανδραποδισμό των ευρωπαϊκών λαών ούτε ο Χίτλερ δεν είχε καταφέρει να εφαρμόσει. Το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» ως συνέπεια παύει να ταυτίζεται με την βελτίωση των όρων ζωής της κοινωνίας και στο εξής με μόνιμο και απαραβίαστο τρόπο θα ταυτίζεται με την κοινωνική παρακμή και υποβάθμιση.
Δραματικές θα είναι οι συνέπειες και στο επίπεδο των θεσμών, στον βαθμό που η αρχή της ομοφωνίας πέρασε πια στην ιστορία. Οι προτάσεις των δύο ηγετών, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται το παραμικρό για έκδοση ευρωομολόγου (ή έστω «ομολόγου σταθερότητας» όπως το χαρακτηρίζουν στις Βρυξέλλες), θα εφαρμοστούν με την αρχή της πλειοψηφίας ανοίγοντας τον δρόμο για την δημιουργία μιας ΕΕ δύο ταχυτήτων. Στο τέλος δε αυτής της διαδρομής δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχει δημιουργηθεί μια ευρωζώνη μικρότερη της σημερινής, η διάσπαση δηλαδή της ευρωζώνης θα είναι θέμα χρόνου κι αυτό με απόφαση και ευθύνη της Γερμανίας. Ακόμη και να υπογράψουν οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης ότι αποδέχονται τον εκβιασμό των Μέρκελ – Σαρκοζύ η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων στην πράξη είναι αδύνατη. Θα επιβεβαιωθεί δηλαδή αργά ή γρήγορα ότι τα ελλείμματα του νότου δεν τα προκαλεί το υποτιθέμενο γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας αλλά τα πλεονάσματα του βορρά. Μέχρι τότε όμως τα ποσοστά ανεργίας θα έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και η φτώχεια στο ζενίθ, όσο φυσικά θα θεωρείται μονόδρομος η παραμονή στην ευρωζώνη…

Sofokleus10.gr

Με εξονυχιστικούς ελέγχους στους οίκους απαντούν οι Ευρωπαϊκές Αρχές



Έρευνα στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης για τον τρόπο που αξιολογούν το κρατικό χρέος και άλλα χρεόγραφα διενεργούν οι ευρωπαϊκές αρχές όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) πραγματοποιούν επισκέψεις στα γραφεία των τριών μεγάλων οίκων - Standard & Poor΄s, Moody΄s και Fitch - καθώς και στους μικρότερους ανταγωνιστές τους από την αρχή του προηγούμενου μήνα. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν ολόκληρο τον Δεκέμβριο.

"Θα δημοσιεύσουμε έκθεση με τα αποτελέσματα από τις πρώτες επιθεωρήσεις μας στους οίκους αξιολόγησης", δήλωσε εκπρόσωπος της ESMA διευκρινίζοντας ότι η έκθεση θα δημοσιευθεί το αργότερο τον Απρίλιο.

Η ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τους οίκους αξιολόγησης την τεκμηρίωση των αξιολογικών τους πράξεων, όπως η υποβάθμιση μιας χώρας. Σε περίπτωση που η ESMA εντοπίσει κάποια παρασπονδία μπορεί να επιβάλει ποινές στους οίκους αξιολόγησης.

"Οι επιθεωρητές μας εξετάζουν πώς οι οίκοι αξιολόγησης διεξάγουν τις δραστηριότητες τους και καταλήξουν στις αξιολογήσεις τους. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ατασθαλίες, η ESMA έχει την αρμοδιότητα να επιβάλει πρόστιμα, να αναστείλει την αξιολόγηση, ενώ θα μπορούσε ακόμα και να ανακαλέσει την άδεια τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ESMA.

«Πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν μια εύλογη διαδικασία αξιολόγησης, όπως η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων, όπως και η ύπαρξη κατάλληλων εσωτερικών κανόνων» ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τους οίκους αξιολόγησης σχολίασε εξάλλου ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ. Ο ίδιος τόνισε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις περί της ορθής λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης έως και αναστολής της λειτουργίας τους.


Isotimia.gr

Αλληλέγγυο​ν: Ανταλλακτή​ριο Αγροτικών και Ελληνικών προϊόντων !!!



Ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες, οι εργασίες προετοιμασίας του Ανταλλακτηρίου Αγροτικών και Ελληνικών προϊόντων «Αλληλέγγυον», έτσι ώστε να αρχίσει να υποδέχεται τα πρώτα αγροτικά/ελληνικά προϊόντα, τα οποία θα τα διαθέτει ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΕΡΔΟΣ στους καταναλωτές της Αθήνας.


Το «Αλληλέγγυον» βρίσκεται στην εύκολα προσβάσιμη - τόσο για τους κατοίκους της Αττικής όσο και για τους αγρότες της περιφέρειας - περιοχή του Κολωνού και συγκεκριμένα πίσω από τον Σταθμό Λαρίσης και στην διεύθυνση Αγίας Σοφίας 50 και Διδυμοτείχου, με συνολικό εμβαδόν χώρου για την πώληση των προϊόντων, 200 τετραγωνικά μέτρα .
Καλούνται οι εθελοντές, οι αγρότες και οι καταναλωτές, να δηλώσουν συμμετοχή - ο καθένας φυσικά από την δική του πλευρά και τη δική του διάθεση και δυνατότητα - στον υπεύθυνο του Ανταλλακτηρίου κ. Γιάννη Γαλανόπουλο, στο τηλέφωνο 6975646728.

Να υπενθυμίσουμε πως ήδη έχει οργανωθεί η πρώτη ροή αγροτικών προϊόντων (όπως φασόλια, ρύζια, φακές, μακαρόνια, τσίπουρα, κρασιά, μέλια, αλεύρι κλπ) και τα οποία θα πωλούνται σε τιμές «χωραφιού», στους καταναλωτές, ενώ παράλληλα οργανώνεται δίκτυο τροφοδοσίας μόνο ελληνικών προϊόντων καθετοποιημένης παραγωγής (100% δηλαδή ελληνικά) αλλά και προϊόντων που δεν παράγονται στην Ελλάδα, αλλά θα εισαχθούν από ομοειδούς τύπου συνεταιριστικές-μη κερδοσκοπικές οργανώσεις του εξωτερικού.

Οι στόχοι του «Αλληλέγγυου» είναι: α) στις σκοτεινές εποχές που βιώνουμε και στις σκοτεινότερες που έρχονται, να μην πεινάσει κανείς, β) να φθάσουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στον καταναλωτή σε τιμές «χωραφιού» γ) να υπάρξει μια δυναμική απάντηση στην άγρια κερδοσκοπία των πολυεθνικών και των σκουπιδιών που μας ταΐζουν, δ) να γνωρίσουν επιτέλους οι καταναλωτές των αστικών κέντρων τους απλούς καθημερινούς έλληνες αγρότες και τα προϊόντα τους και ε) να κοπεί ο δρόμος για τους «μαυραγορίτες» οι οποίοι «ακον ίζουν τα μαχαίρια τους», για την περίπτωση που η Ελλάδα, εισέλθει στον εκβιασμό του διατροφικού εφιάλτη.

Οι πολίτες από την πλευρά τους, οι εθελοντές που έχουν ελεύθερο χρόνο και θέλουν να βοηθήσουν, οι αγρότες που θέλουν να φθάσουν στους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες και «νταβατζήδες» και οι καταναλωτές που επιθυμούν να προμηθευθούν καλά και ποιοτικά ελληνικά προϊόντα σε τιμές χωριού και χωραφιού, ας βάλουν και αυτοί το δικό τους λιθαράκι. Γιατί όπως έλεγε και ο μπαμπα-Γιάννης ο Μακρυγιάννης, «για να φκιάξωμεν χωρίον, πρέπει να φύγουμε από το εγώ και να πάμε στο εμείς».
Και η ώρα, «ήγγικεν».

Μας οδηγούν στον γκρεμό



Ενώ o Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ανέφερε πως «το κόστος διάλυσης της ευρωζώνης θα ήταν αστρονομικό», και θα ισοδυναμούσε με το ήμισυ περίπου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των πιο αδύναμων χωρών και του 25% τρων ισχυρών, η Nomura, υπολόγισε πως στο ενδεχόμενο αυτό η υποτίμηση της δραχμής θα έφθανε το 57,6% έναντι του ευρώ....
Σύμφωνα μάλιστα με την ιαπωνική τράπεζα, η νέα δραχμή θα είναι το νόμισμα που θα υποτιμηθεί περισσότερο στη μετά το ευρώ εποχή, καθώς η Πορτογαλία εκτιμά ότι θα πρέπει να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 47,2%, η Ισπανία κατά 35,5%, η Ιρλανδία κατά 28,6% και η Ιταλία κατά 27,3%.

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας λόγω της λανθασμένης ισοτιμίας όσο και το πληθωριστικό σοκ που θα προκύψει μετά τη διάλυση του ευρώ, η Nomura υπολογίζει ότι το νέο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 57,6%, και να διαμορφωθεί σε ισοτιμία 0,57 δολαρίων ( Σήμερα 1 ευρώ ισούται με 1,34 δολάρια
Εν τω μεταξύ μετά την Standard & Poor's που προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την Γαλλία και τα άλλα πέντε κράτη της ευρωζώνης και η Fitch, ανέφερε ότι η τρέχουσα, πολύ καλή πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας αυτής κινδυνεύει μετά από ενδεχόμενο οικονομικό σοκ.
«Η κυβέρνηση έχει κάνει αποφασιστικά βήματα για να ενισχύσει την αξιοπιστία των σχεδίων της για δημοσιονομική εξυγίανση και η αξιολόγησή της 'ΑΑΑ' εξακολουθεί να στηρίζεται από ισχυρά οικονομικά δεδομένα, παρά την κρίση στην ευρωζώνη», δήλωσε στο Reuters η αναλύτρια της Fitch Μαρία Mάλας-Μρούεχ.
«Αλλά η ικανότητά της να απορροφήσει επιπλέον σοκ, εάν επιδεινωθεί η κρίση, έχει σχεδόν εξαντληθεί», πρόσθεσε.


Planet-Greece

Σπεύδουν βραδέως για τις καταθέσεις στην Ελβετία...



Από το Μαρικάκι
«Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει σαράντα μέρες κοσκινίζει» λέει η λαϊκή ρήση.Κι εν προκειμένω όποιος δεν θέλει να ...
«ελβετοζυμώσει» εδώ κι ένα χρόνο «ελβετοκοσκινίζει». Το πιάσατε το υπονοούμενο; που θα λέγε και ο πασοκοξεπλυμένος από «σταγονίδια» Καρατζαφέρης.

Και το ερώτημα είναι γιατί δεν θέλει να ζυμώσει; Μήπως έχουν βάση τα όσα κατήγγειλε ο βουλευτής Ιωσήφ Ζησιάδης για το μαύρο χρήμα πολιτικών που ξεκουράζεται και ωριμάζει στις ελβετικές τράπεζες;

Κι όμως υπάρχει διμερής συμφωνία με την Ελβετία για συνεργασία για ζητήματα πληροφοριών γύρω από τα στοιχεία λογαριασμών η οποία δεν έχει έρθει στην ελληνική Βουλή για κύρωση παρόλο που έχει υπογραφεί το Νοέμβριο του 2010. Αν ήταν Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο, Νέα Δανειακή βέβαια θα ήταν αλλιώς τα πράγματα, αλλά...

Για το ζήτημα αυτό απευθύνει ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης : Σϋμφωνα με το κείμενο της ερώτησής του «το Νοέμβριο του 2010, η Ελβετίδα υπουργός Eveline Widmer-Schlumpf και ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ελβετία κ. Μουρίκης υπέγραψαν στην Βέρνη την αναθεωρημένη Σύμβαση για διμερή συνεργασία σε θέματα εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων με στόχο την αποφυγή διπλής φορολογίας (CDI). Η Σύμβαση εμπεριέχει και διατάξεις σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις δύο χώρες. Ενώ όμως η Ελβετία επικύρωσε τη συμφωνία, ένα χρόνο μετά ,η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα φέρει στο ελληνικό κοινοβούλιο την συμφωνία για κύρωση».

Ο βουλευτής επικαλείται και τη μελέτη του εθνικού ελβετικού Ινστιτούτου ΗELVEA που υποστηρίζει ότι «από το 2009 που μέχρι το 2011, οι καταθέσεις Ελλήνων διπλασιάστηκαν και μάλιστα από το σύνολο των ελληνικών καταθέσεων δηλωμένες είναι μόλις το 1%. Τα υπόλοιπα 99% είναι μαύρα».

Όπως αναφέρει, χώρες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ προκειμένου για το «σπάσιμο» του τραπεζικού απορρήτου των ελβετικών τραπεζών, χρησιμοποίησαν «ακόμα και «αντισυμβατικά» μέσα (αξιοποίηση «εσωτερικών» πληροφοριών, αγορά cd με λίστα φοροφυγάδων) για την καταπολέμηση της εκροής μαύρου χρήματος, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και επαναπατρισμό κεφαλαίων αλλά και υψηλές αποζημιώσεις από ελβετικές τράπεζες (750.000.000 δολάρια εισέπραξαν οι ΗΠΑ μόνο από μια ελβετική τράπεζα την UBS)»,

Επικαλείται επίσης «σημαντική σχετική απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που προέβη σε στάθμιση συμφερόντων και διακήρυξε ότι είναι επιτρεπόμενη η αγορά και η αξιοποίηση στοιχείων ως τεκμήρια ροής μαύρου χρήματος για λόγους δημοσίου συμφέροντος ακόμα κι αν θίγουν το τραπεζικό απόρρητο και το δικαίωμα της προσωπικότητας».

Με βάση τα παραπάνω ο Παπαδημούλης ρωτά τον Μπένι γιατί δεν έχει κυρωθεί ακόμη η συμφωνία και ποιος ωφελείται από την καθυστέρηση, τι ενέργειες έχουν κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδας και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γενικότερα για την διασταύρωση στοιχείων που αφορούν το ύψος και τη σύνθεση ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία και αν τελικά η κυβέρνηση γνωρίζει το ύψος των καταθέσεων Ελλήνων σε Ελβετικές Τράπεζες και σε ποια φυσικά και νομικά πρόσωπα ανήκουν αυτοί οι λογαριασμοί;

Και να προσθέσουμε κι εμείς ένα ερώτημα: ο Πάγκαλος τελικά είχε ταξιδέψει στην Ελβετία μόνο για τις σοκολάτες και όχι για τις καταθέσεις;

http://topontiki.gr/

Και μετά απορούν που δεν τους παίρνουν στα σοβαρά



Παρακολούθησα μερικές από τις ομιλίες των βουλευτών στη συζήτηση που διεξάγεται για τον προϋπολογισμό. Ειλικρινά οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, βρήκαν την ευκαιρία να πουν τον πόνο τους. Οι συνάδελφοί τους, της Νέας Δημοκρατίας, τον καημό τους.
Για τον προϋπολογισμό, αυτό δηλαδή που μας καίει, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων λίγα πράγματα. Οι μεν ασχολήθηκαν με τον Χρυσοχοϊδη και τη διαδοχή του Παπανδρέου. Οι δε προσπάθησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη κυβέρνηση.
Τελικά ούτε και οι ίδιοι έχουν καταλάβει τι θα ψηφίσουν και γιατί. Θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, θεωρώντας ότι υπηρετούν το εθνικό συμφέρον ή για λόγους κομματικής πειθαρχίας; Και μετά απορούν γιατί ο κόσμος δεν τους παίρνει στα σοβαρά.

Statesmen.gr

Σκληρό χτύπημα στην ΕΕ από τον Standard & Poor's


Προειδοποιεί με υποβάθμιση (rating watch negative) 15 χώρες της Ευρώπης, λόγω της οικονομικής επιδείνωσης και της αύξηση των συστημικών κινδύνων 

Δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα

Σκληρό χτύπημα στην ΕΕ από τον Standard & Poor's - Προειδοποιεί με υποβάθμιση (rating watch negative) 15 χώρες της Ευρώπης, λόγω της οικονομικής επιδείνωσης και της αύξηση των συστημικών κινδύνων - Δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα
Σε rating watch negative θέτει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας 15 χωρών μελών της ΕΕ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, Standard & Poor's, εκτός της Ελλάδας.
Πρόκειται για τις: Βέλγιο, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, Σλοβενία, Μάλτα, Ιρλανδία, Εσθονία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλια, Αυστρία, Ισπανία. Παράλληλα, διατηρεί σε rating watch negative την Κύπρο.
Πιο αναλυτικά, ο οίκος τονίζει ότι η πιθανότητα υποβάθμισης κατά μια μονάδα ισχύει για τις: Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο.
Οι υπόλοιπες χώρες είναι πιθανό να υποβαθμιστούν κατά 2 βαθμίδες.
Ο S&P επικαλείται τους συστημικούς κινδύνους, που προκύπτουν από την οικονομική επιδείνωση της ΕΕ, αλλά και τους κινδύνους για το αξιόχρεο κάθε χώρας, ενώ τονίζει ότι προσδοκεί να ολοκληρώσει την αναθεώρηση το συντομότερο, μετά  τη Σύνοδο της 8ης/9ης Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά οι κινήσεις του S&P:
Αυστρία:  σε AAA/Watch Neg/A-1+   από AAA/Stable/A-1+
Βέλγιο: σε AA/Watch Neg/A-1+    από AA/Negative/A-1+
Φινλανδία: σε AAA/Watch Neg/A-1+   από AAA/Stable/A-1+
Γαλλία: σε AAA/Watch Neg/A-1+   από AAA/Stable/A-1+
Γερμανία: σε AAA/Watch Neg/A-1+  από AAA/Stable/A-1+
Λουξεμβούργο: σε AAA/Watch Neg/A-1+   από AAA/Stable/A-1+
Ολλανδία: σε AAA/Watch Neg/A-1+   από AAA/Stable/A-1+
Εσθονία: σε AA-/Watch Neg/A-1+   από AA-/Stable/A-1+
Ιρλανδία: σε BBB+/Watch Neg/A-2  από BBB+/Stable/A-2
Ιταλία: σε A/Watch Neg/A-1      από A/Negative/A-1
Μάλτα: σε A/Watch Neg/A-1   από   A/Stable/A-1
Πορτογαλία: σε BBB-/Watch Neg/A-3  από BBB-/Negative/A-3
Σλοβακία: σε A+/Watch Neg/A-1    από A+/Positive/A-1
Σλοβενία: σε AA-/Watch Neg/A-1+  από AA-/Stable/A-1+
Ισπανία: σε AA-/Watch Neg/A-1+ από   AA-/Negative/A-1+
Κύπρος: διατηρεί σε  BBB/Watch Neg/A-3 από   BBB/Watch Neg/A-3

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:
FΤ: O S&P προειδοποιεί με υποβάθμιση τη Γερμανία και ακόμη 5 χώρες της Ευρωζώνης που διαθέτουν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ - WSJ: Σε rating watch negative και τα 17 κράτη μέλη της Ευρωζώνης
Με μπαράζ νέων υποβαθμίσεων φέρεται πως απειλεί τις χώρες της Ευρωζώνης ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η S&P έχει ήδη προειδοποιήσει τη Γερμανία και τις άλλες πέντε χώρες της Ευρωζώνης που λάμβάνουν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να υποβαθμιστούν, ως αποτέλεσμα της οικονομικής και πολιτικής αναταραχής που επικρατεί επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Ωστόσο,  εκπρόσωπος του οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα.
Κατά τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, η S&P στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να ανακοινώσει ότι θέτει σε creditwatch negative τις αξιολογήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου.
Υπενθυμίζεται ότι το creditwatch negative σημαίνει 50% πιθανότητες υποβάθμισης σε διάστημα 90 ημερών.
Ειδικότερα, κατά τους FT, ο οίκος έχει προειδοποιήσει τις ανωτέρω 6 χώρες ότι είναι πιθανή η υποβάθμισή τους σε ΑΑ+, εάν η διαδικασία της αναθεώρησης (creditwatch) δεν πείσει τους αναλυτές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η S&P φέρεται να έχει ήδη γνωστοποιήσει στις κυβερνήσεις των 6 χωρών ότι "η έλλειψη προόδου από την πλευρά των ευρωπαϊκών αρχών να θέσουν υπό έλεγχο τη μετάδοση της κρίσης χρέους μπορεί να σημάνει διαρθρωτικής φύσης αδυναμία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωζώνης, αλλά και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια ώρα σε παρόμοιο δημοσίευμά της η Wall Street Journal επισημαίνει ότι ότι η S&P έχει γνωστοποιήσει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ήτοι και τα 17, ότι θα τα θέσει σε καθεστώς watch negative (υπό αναθεώρηση με ορατό το ενδεχόμενο υποβάθμισης).
Σημειώνεται ότι οι χώρες που αξιολογούνται με ΑΑ παγκοσμίως είναι οι εξής: Αυστραλία, Αυστρία, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ελβετία και Βρετανία.
www.bankingnews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου