Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΙΟΡΔΑΝΗ ΤΖΑΜΤΖΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ 7-3-2013





07-03-2013 Ομιλία Δάνη Τζαμτζή για το Πανεπιστήμιο Έδεσσας

Ι. Τζαμτζής: «Εξαγορά στεγαστικών δανείων πολιτών από το κράτος μέσω φορέα»



E-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Την εξαγορά των στεγαστικών δανείων των πολιτών από το κράτος μέσω ενός φορέα, ζητούν 12 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλή τον Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Στουρνάρα Ιωάννη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο.
Στην ερώτηση τους οι Βουλευτές αναφέρουν τα εξής:
«Κύριοι Υπουργοί,
Τα στεγαστικά δάνεια των δυσπραγούντων Ελλήνων είναι θηλιά στον λαιμό τους .
Ταυτόχρονα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τις τράπεζες που τα έχουν χορηγήσει .
Πιστεύουμε ότι πρέπει να εξετάσετε σοβαρά την περίπτωση ,να εξαγοράσει το κράτος μέσω ενός φορέα ,τα προβληματικά  δάνεια των πολιτών ,ακόμη και με ένα σχετικό της αξίας τους.
Έτσι το κράτος θα λειτουργήσει με κοινωνική ευαισθησία γιατί δίχως να του χαρίσει το δάνειο, θα βγάλει ουσιαστικά την θηλιά από τον λαιμό του πολίτη ,διότι δεν θα κινδυνεύσει να χάσει το σπίτι του και θα δώσει ταυτόχρονα ρευστότητα στις τράπεζες .
Στην συνέχεια ,ο φορέας του κράτους που θα εξαγοράσει τα δάνεια ,μπορεί να διακανονίσει την αποπληρωμή του δανείου με κάθε έναν δανειολήπτη ξεχωριστά,ανάλογα με την οικονομική και οικογενειακή του κατάσταση και με ευνοϊκές ρυθμίσεις του χρόνου και του τρόπου αποπληρωμής του δανείου του καθώς και του τελικού ποσού σε σχέση με το αρχικό δάνειο του δανειολήπτη .
Να σημειωθεί ,ότι πρακτική των τραπεζών ήταν ,να πακετοποιούν τα καλά δάνεια και να τα πωλούν σε διάφορους οργανισμούς ώστε να αποκτούν ρευστότητα .
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί
Α) Προτίθεσθε να προχωρήσετε σε εξαγορά των δανείων των πολιτών από τις τράπεζες ,ώστε μέσα από την διαδικασία, να βοηθηθούν ουσιαστικά οι συμπολίτες μας στην αποπληρωμή του δανείου τους ;
B)  Εάν δεν δέχεστε την παραπάνω πρόταση ,πως σχεδιάζετε και με ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις ,να βοηθήσετε τους δανειολήπτες ,ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους χωρίς να χάσουν τα σπίτια τους;»

http://www.karatzova.com

Προχωρά το νομοσχέδιο για προκαταβολή σύνταξης στους δημοσίους υπαλλήλους



Προχωρά το νομοσχέδιο για προκαταβολή σύνταξης στους δημοσίους υπαλλήλους
Προκαταβολή το 50% του βασικού μισθού τους θα λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταβολής της πλήρης σύνταξης ενώ θεσπίζεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων.

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων» του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης
Στόχος του σχεδίου νόμου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, είναι «η αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που υφίστανται σε πεδία του κράτους, καθώς και στις σχέσεις τους με τους πολίτες».
Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο κατατεθέν σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων:
Καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο, ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, και το οποίο αφορά το χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη καταβολής της κανονιζόμενης σύνταξης.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό της προκαταβολής ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο με τη ρύθμιση αυτή «αφενός θα περιοριστούν σημαντικά οι εύλογες διαμαρτυρίες των ενδιαφερόμενων και οι διαγωνισμοί για προώθηση των υποθέσεών τους και αφετέρου θα δοθεί το χρονικό περιθώριο στην Υπηρεσία Συντάξεων να εξορθολογήσει τον προγραμματισμό των συχνά σύνθετων συνταξιοδοτικών θεμάτων».
Καθορίζεται, αυστηρό χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση της σύνταξης του Δημοσίου, ώστε να απαλειφθούν φαινόμενα καθυστέρησης και κωλυσιεργίας που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ επιβάλλεται η απόλυτη τήρηση της διαδικασίας προώθησης των υποθέσεων.
Περιορίζονται γραφειοκρατικά θέματα της Υπηρεσίας Συντάξεων, με στόχο τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την καταβολή της κανονιζόμενης σύνταξης, μέσω της κατάργησης των μόνιμων συλλογικών οργάνων, τα οποία μεσολαβούν μέχρι την οριστική λύση των συνταξιοδοτικών διαφορών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και μέσω της συγχώνευσης Διευθύνσεων και αναβάθμισης σχετιζόμενων υπηρεσιών.
Θεσμοθετείται η ολική απογραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου, η οποία, σε συνδυασμό με τη θέσπιση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των μεταβολών της προσωπικής κατάστασης του συνταξιούχου, θα εκμηδενίσει τη δυνατότητα είσπραξης για μακρό χρονικό διάστημα από τρίτους ποσών που πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, λόγω της δόλιας μη γνωστοποίησης του θανάτου αυτού στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Προσαρμόζονται με τις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες και αυστηροποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των λογοτεχνών και καλλιτεχνών.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών «πρόκειται για μια εναρμόνιση που κρίνεται επιβεβλημένη, αλλά και δίκαιη, καθώς αναφέρεται στη μόνη κατηγορία συνταξιούχων του Δημοσίου που δεν υπέστη καμία μείωση στη σύνταξη και μάλιστα παρά την ξένη προς το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου φύση των καταβαλλομένων σχετικών συντάξεων».
Διευθετούνται συνταξιοδοτικά ζητήματα που αφορούν αφενός τα επιδόματα νόσου και ανικανότητας που θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται με βάση το μισθό του λοχαγού, όπως αυτός ίσχυε πριν τις προσαρμογές των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων, και αφετέρου τους ανάπηρους πολέμου αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας, οι οποίοι εξαιρούνται των πρόσφατων μειώσεων.
Εναρμονίζεται το Δημόσιο με τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς ως προς την περικοπή της σύνταξης για όσους συνταξιούχους του αυτοαπασχολούνται.
Έτσι στην περίπτωση που συνταξιούχος του Δημοσίου αυτοαπασχολείται και έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο, θα αναστέλλεται το ποσό της σύνταξής του που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.
Επίσης εξαιρούνται τόσο οι μισθωτοί όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι από την αναστολή της σύνταξής τους, οι οποίοι απολύθηκαν ή αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα χωρίς υπαιτιότητά τους.
Εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς, επιτρέποντας τη χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου με απώτερο σκοπό την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Η δυνατότητα αξιοποίησης των εν λόγω πόρων προκύπτει μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του κατόπιν παρέλευσης εικοσαετίας.
Επιπρόσθετα, καταργείται η διάταξη που προέβλεπε παραγραφή των δικαιωμάτων του Δημοσίου κατόπιν παρέλευσης δεκαετίας, από τη συμπλήρωση της ως άνω αναφερόμενης εικοσαετίας.
Δημιουργούνται το Μητρώο Ελεγκτών για τους Δημοσιονομικούς Ελέγχους και Ελέγχους ΕΔΕΛ, το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων για Δημοσιονομικούς Ελέγχους και Ελέγχους ΕΔΕΛ και η Διεύθυνση Έκτακτων Δημοσιονομικών Ελέγχων, ενισχύοντας σημαντικά την προσπάθεια εδραίωσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και πειθαρχίας, καθώς οι απαιτήσεις για δημοσιονομικούς ελέγχους έχουν αυξηθεί την τελευταία περίοδο σημαντικά.
http://www.fpress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου