Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Δημοσκόπηση με το ΠΑΣΟΚ… μονοψήφιο!



Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί η πληροφορία ότι, δημοσκόπηση που ξεκίνησε στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, και ολοκληρώνεται αύριο, δείχνει το ΠΑΣΟΚ να έχει υποχωρήσει σε… μονοψήφια ποσοστά, στην πρόθεση ψήφου.
Μια τέτοια εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η πρωτοφανής πολιτική φθορά που έχει υποστεί τον τελευταίο χρόνο το κυβερνών κόμμα, συνεχίζεται και διευρύνεται, καθώς μια αποτύπωση πρόθεσης ψήφου κάτω από το 10%, συνεπάγεται ότι ακόμη και με την τακτική της στάθμισης που ακολουθούν οι εταιρείες, προσμετρώντας μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια, το ΠΑΣΟΚ δεν ξεπερνά σε συνθήκες εκλογών το 20%!
Η δημοσκόπηση «τρέχει» σε δυο κύματα από τις αρχές της εβδομάδας, καθώς επιχειρεί να αποτυπώσει τις εκτιμήσεις των πολιτών για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα των μέτρων που προέκυψαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης καταγράφουν σημαντική μείωση εμπιστοσύνης για τον Γιώργο Παπανδρέου και τα κορυφαία στελέχη, καθώς και περαιτέρω αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, που ενισχύει τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ παρατηρούνται και απευθείας μετακινήσεις προς τη Νέα Δημοκρατία.
Θυμίζουμε ότι και τους τελευταίους μήνες υπήρξαν δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν το ΠΑΣΟΚ, χωρίς στάθμιση, να έχει υποχωρήσει στην πρόθεση ψήφου ακόμη και στο 15%, φαίνεται ωστόσο ότι τα δεδομένα έχουν πλέον επιβαρυνθεί για την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Statesmen.gr

Το 2009 υπήρχε… “άλλος δρόμος”;

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ο βαθμός της εσωτερικής φθοράς που υφίσταται μια Κυβέρνηση, και συνήθως σηματοδοτεί την πορεία προς την ολοκλήρωση και κατάρρευση της πολιτικής κυριαρχίας της, μπορεί να «μετρηθεί» με επάρκεια, από τα επικοινωνιακά αντανακλαστικά της. Τα οποία γίνονται εξαιρετικά αργά, και επιβαρύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις, αντί να τις διασκεδάζουν, ή να τις ανατρέπουν.
Η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από το κάδρο της πολιτικής καθημερινότητας, όπου κυριαρχούν τα πιο σκληρά μέτρα που έλαβε ποτέ κυβέρνηση στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, εξελίχτηκε σε πολιτικό πρόβλημα πρώτης γραμμής για το ΠΑΣΟΚ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, κατανόησαν αργά αυτή την πραγματικότητα. Και σήμερα μοίρασαν εικόνα και ήχο, από τις συναντήσεις ψυχολογικής αποφόρτισης που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια του Πρωθυπουργού να αμβλύνει τις αντιδράσεις και την οργή που επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος», από την εφαρμογή των σκληρών μέτρων που ζητάει η τρόικα, προκειμένου να εκταμιευτεί η 6η δόση, και να μην κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμών.
Ακόμη κι αν κάποιος, δεν είχε παρακολουθήσει τι συνέβη στην Ελλάδα τα δυο τελευταία χρόνια, δεν ζούσε το σήμερα, και είχε την καλή, στα όρια της… αγαθής, διάθεση να ακούσει και να πιστέψει τον Πρωθυπουργό, προκύπτει ένα αβασάνιστο ερώτημα, που φέρνει τον Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά, αλλά και την Κυβέρνησή του συνολικά, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Το 2009, υπήρχε άλλος δρόμος; Τότε που απέναντι σε έναν Καραμανλή ο οποίος ζητούσε το «πάγωμα» των μισθών για να μπουν σε τάξη τα δημοσιονομικά, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντούσε με βεβαιότητα ότι «λεφτά υπάρχουν». Στη συνέχεια, ο ίδιος παραδεχόταν στους διεθνείς ηγέτες ότι «κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα», ενώ νωρίτερα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρομοίαζε την ελληνική οικονομία με Τιτανικό.
Ήταν επόμενο να ξεκινήσει το πάρτι των δημοσκόπων, κάπου εκεί, στο τέλος του 2009. Και αφού η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέρριψε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης από τη Ρωσία και την Κίνα, δηλαδή τις χώρες που σήμερα… παρακαλεί η ευρωζώνη να τη βοηθήσουν, προσέφυγε στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Κάπως έτσι, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες μονόδρομου, στον οποίο αναφέρεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Που δεν είναι βέβαια μονόδρομος. Αλλά αδιέξοδο, το οποίο σχεδίασε με προσεκτικές κινήσεις το ΠΑΣΟΚ. Πολύ πριν επιστρέψει στην εξουσία, με τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.
Μέχρι εκείνες τις μοιραίες κάλπες, υπήρχε ελπίδα για έναν άλλο δρόμο. Ο κυρίαρχος λαός, αποφάσισε και πάλι να… παραπλανηθεί. Και σήμερα πληρώνει «έκτακτη εισφορά», για εκείνη την πολιτική επιλογή.

Statesmen.gr

ΛΑΓΚΑΡΝΤ: "ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΦΑΣΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"



Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σήμερα πως η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μία επικίνδυνη φάση και πως τα αυξανόμενα χρέη των κρατών μπορεί να θέσουν υπό...
αμφιβολία την ανάκαμψη, διεθνώς.

Τα έθνη πρέπει να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους κινδύνους, τόνισε η κ. Λαγκάρντ. Οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν περισσότερο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις χρειάζονται αξιόπιστα σχέδια για να θέσουν το χρέος τους υπό έλεγχο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανησυχεί επειδή μερικές κυβερνήσεις δεν διαθέτουν την πολιτική βούληση προκειμένου να πετύχουν μία συρρίκνωση των αυξανόμενων ελλειμμάτων.

Οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ έγιναν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Fimotro

Όταν τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα….



Από Έλενα Λεβεντάκη 
Οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες τρέχουν καθώς νέα μέτρα συνεχώς ανακοινώνονται, οι ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα αφού τους μειώνονται οι μισθοί, καραδοκούν απολύσεις, τα παιδιά στα σχολεία δεν έχουν βιβλία, το σύστημα υγείας συνεχώς συρρικνώνεται, και νέες εισφορές μας χτυπούν καθημερινά την πόρτα. Τα προβλήματα δεν επηρεάζουν μόνου τους γονείς, επηρεάζουν και τα παιδιά που νιώθουν ότι στις πανελλαδικές θα πρέπει να πετύχουν βλέποντας τους γονείς τους να θυσιάζονται για να καλύψουν τα φροντιστήρια αλλά και όλη αυτή η αστάθεια δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας τόσο μέσα στην οικογένεια όσο ακόμα και μέσα στα σχολεία. Η ξαφνική απόλυση του πατέρα, το οικονομικό στένεμα και τα προβλήματα που βιώνουν τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να επηρεάσουν την ψυχική τους υγεία και την επίδοσή τους στο σχολείο.  Τανεύρα, το άγχος και η απόγνωση πλήττουν μικρούς και μεγάλους. Οι φοιτητές ζουν ένα αδιέξοδο, όπου θέλουν να εξεγερθούν με κατάληψη αλλά η αναβολή των μαθημάτων σημαίνει και αναβολή των σπουδών και περισσότερα έξοδα.
Παρακολουθώντας τα γεγονότα αλλά και ζώντας στην καθημερινότητα, με θλίψη αντιλαμβάνομαι τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ψυχική υγεία όλων μας. Νεύρα τεντωμένα, άγχος, αποτυχίες, απολύσεις, αδιέξοδα, προβλήματα στον ύπνο, κακή διατροφή, κακή διάθεση, απαισιοδοξία, καυγάδες έχουν γίνει πλέον η καθημερινότητά μας. Πόσο όμως αντέχει η καρδιά μας και ο οργανισμός μας..;Όταν τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα
Οι Έλληνες είμαστε πλέον ένας σκυθρωπός λαός, νευρικός απαισιόδοξος με υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών, αγχωδών διαταραχών και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Και ενώ μέχρι τώρα υπήρχε απλά οικονομική κρίση, σιγά σιγά αρχίζει να υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης αφού η μεσαία τάξη τείνει να εξαλειφθεί αλλά προβλήματα παρουσιάζονται και στην υγεία των πολιτών λόγω του τεταμένου στρες. Ο οργανισμός μας δεν έχει απλά να αντιμετωπίσει έναν μόνο κίνδυνο ή μια απειλή, αλλά μια συνεχιζόμενη στρεσογόνο κατάσταση. Σε μια αποτυχία ο άνθρωπος στρεσάρεται, στεναχωριέται, αποδέχεται, επαναπροσδιορίζει και ξανασηκώνεται στα πόδια του. Η παρούσα όμως κατάσταση δεν έχει σαφή λήξη αφού συνεχώς προστίθενται προβλήματα και μπροστά υπάρχει αδιέξοδο. Η έλλειψη ελπίδας, λύσεων, η καθολικότητα της κατάστασης αλλά και το μακροχρόνιο δημιουργούν προβλήματα στην υγεία. Το άγχος σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικό και δημιουργικό, από ένα σημείο και μετά όμως το περισσότερο άγχος παύει να είναι λειτουργικό και παραγωγικό ενώ η μόνιμη κατάσταση στρες βάζει την υγεία σε κίνδυνο καθώς το ανοσοποιητικό εξαντλείται, ο οργανισμός δεν αντέχει να είναι σε κατάσταση alert και δεν έχει την ευκαιρία να επανακάμψει, με κίνδυνο την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Όταν τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα
Η ψυχική υγεία φαίνεται να εντάσσεται και πάλι στα είδη πολυτελείας όπως και η θεραπεία. Πολλοί δεν δίνουν σημασία στα συμπτώματα των δικών τους ανθρώπων ή και του ίδιου τους του εαυτού, θεωρούν ότι τα φάρμακα είναι η φθηνή και εύκολη λύση. Η πρόληψη όμως είναι μέρος μιας κοινωνίας και μιας οικογένειας που είναι υγιής. Σε μια τέτοια εποχή λοιπόν οι προτεραιότητες χρειάζονται επαναπροσδιορισμό γιατί προτεραιότητα της επιβίωσης είναι η τροφή και η σωματική και ψυχική υγεία. Πρόσφατα διάβασα μια είδηση για έναν νεαρό που αυτοκτόνησε ο οποίος ήταν άνεργος και με γονείς χωρισμένους αλλά οι δικοί του δεν θεωρούσαν ότι είχε τόσο σοβαρά προβλήματα απλά ήταν λίγο μελαγχολικός, γεγονός που δείχνει πόσο αδιάφοροι έχουμε γίνει για την ψυχική υγεία, του φίλου, του παιδιού και του συντρόφου μας όχι μόνο αδιάφοροι αλλά πιστεύουμε ότι τα ξέρουμε όλα και δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε σε ειδικούς, γιατρούς ή ψυχοθεραπευτές.
Επομένως μην αδιαφορείς για τα συμπτώματα που σου δείχνει ο εαυτός σου ή ο συνάνθρωπός σου, μην αφήνεις το πρόβλημα να διογκώνεται και να κοχλάζει ενώ εσύ θεωρείς ότι το αντιμετώπισες ή δεν είναι κάτι σοβαρό, μίλα σε έναν ειδικό..
Η Ελλάδα έχει γίνει πρωταθλήτρια αυτοκτονιών τον τελευταίο καιρό, και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει για τις αυτοκτονίες στην Κρήτη ο δήμαρχος των Ανωγείων «Υπάρχει κόσμος που κλείνει το πρόβλημα μέσα του. Δεν το μοιράζεται για να μη στιγματιστεί. Αυτό τον τρώει ώσπου κάποια στιγμή σκάει», εξηγεί ο κ. Κεφαλογιάννης.

Psycho-logia.gr

Τσίπρας: «Συνταγματολόγος είστε, όχι συνταγματάρχης!»



Φοβερός ο πρόεδρος του ΣΥΝ που έστειλε για βρούβες τον Μπενίτο...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για τη δημιουργία ψεύτικου πολεμικού κλίματος στην Βουλή, αφού όπως τόνισε η κυβέρνηση είναι υπάκουη στο ΔΝΤ, την τρόικα και τις αγορές και σε πόλεμο μόνο με τους Έλληνες πολίτες.
Υπογράμμισε ότι μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος από όλη την ευρωζώνη, μιλά για έξοδο από το ευρώ και καταγγέλλει ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει στην Ελλάδα τα φάρμακα που δεν δούλεψαν στην Αργεντινή, αλλά ληγμένα πια.
«Κύριε Βενιζέλε συνταγματολόγος είστε, όχι συνταγματάρχης!» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην τάση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης να μιλά για πόλεμο συγκρούσεις και απώλειες, διερωτώμενος με ποιους έχει πάει σε πόλεμο η κυβέρνηση αφού υπακούει τρόικα, αγορές και ΔΝΤ σε «εντολές θανάτου».....

«Πόλεμο έχετε με τους μισθωτούς και τους άνεργους γιατί δεν σας άκουσα να πείτε κουβέντα για τα μέτρα που σε ριπές πολυβόλου ρίχνετε. Το χαράτσι στα ακίνητα ξεκίνησε στα 10 ευρώ έγινε σε 10 μέρες 20 και τώρα το κάνετε μόνιμο. Μετατρέπεται τους ιδιοκτήτες ακινήτων -και όχι τους μεγαλο-ιδιοκτήτες- σε νοικάρηδες στο ίδιο τους το σπίτι με σπιτονοικοκύρη την τρόικα» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ανακοινώσατε μέτρα, όχι σωτηρίας, αλλά εκτέλεσης της κοινωνίας και φορολογείτε μισθούς και συντάξεις. Κάνετε απαγορευτική την προμήθεια σε πετρέλαιο θέρμανσης σε νοικοκυριά. Οδηγείτε στην απόλυση ανθρώπους, με την δικαιολογία του πλεονάζοντος προσωπικού. Δεν γνωρίζετε ότι έχουμε τον τρίτο μικρότερο δημόσιο τομέα; Οι πλεονάζοντες είναι στο υπουργικό συμβούλιο».

Στη συνέχεια υπενθύμισε «ξαναγράφετε το μεσοπρόθεσμο μιας και δύο μήνες πριν μας λέγατε ότι εκείνες οι θυσίες ήταν οι τελευταίες. Και τώρα μιλάτε για Αργεντινή. Η Αργεντινή πήγε στο απροχώρητο όχι γιατί συνδέθηκε το πέσος με το δολάριο, αλλά γιατί το ΔΝΤ εφάρμοσε φιλελεύθερη πολιτική, την ίδια με την οποία συμφωνείται εδώ». Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει «φάρμακα αποτυχημένα στην Αργεντινή, ληγμένα πια στην Ελλάδα». Φάρμακα που χαρακτήρισε χειρότερα από την ασθένεια. «Όλα αυτά για να μας σώσετε από την χρεωκοπία. Όχι άλλο σώσιμο».
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ακόμα ότι «αυτοί που δεν πλήρωναν τόσα χρόνια και τα έχουν στην Ελβετία δεν έχουν σπίτια εδώ να τα φορολογήσετε. Φορολογείτε το λαό και συζητάτε με τους εφοπλιστές».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ακόμα ότι ο μόνος υπουργός στην ευρωζώνη που βάζει αυτή τη στιγμή ζήτημα εξόδου από το ευρώ είναι ο Ηλ. Μόσιαλος, στην ίδια γραμμή που η κυβέρνηση προκειμένου να εκβιάσει λαό και βουλευτές δεν νοιάζεται αν καταρρεύσουν οι τράπεζες και η οικονομία, εξού και οι δηλώσεις Μόσιαλου και παλιότερα Δαμανάκη.
Καταλόγισε ακόμα στην κυβέρνηση την πρόθεση να οδηγηθεί η χώρα σε ελεγχόμενη χρεοκοπία με στάση εσωτερικών πληρωμών, δηλαδή μισθών και συντάξεων αντί για εξωτερικού χρέους.
Απευθυνόμενος δε στον Ευάγγελο Βενιζέλο είπε «σε ιστορικές στιγμές τομής σαν αυτή, μη μιλάτε με τη βεβαιότητα και το στιλ «τι μας λες τώρα και εσύ; Θα γίνεις πρωθυπουργός;» Άλλοι έχουν το σαράκι να γίνουν πρωθυπουργοί. Εμείς επιδιώκουμε νέο συνασπισμό εξουσίας στελεχών που θα σώσουν τη χώρα, μέρος των οποίων σας στήριξαν. Το πρόγραμμα μας είναι για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και αναδιανομής του πλούτου και σεβασμού της αξιοπρέπειας των Ελλήνων που δεν μπορεί να υπάρχει με το πιστόλι στον κρόταφο».

Άτολμοι, ανίκανοι και επικίνδυνοι !






Η παταγώδης αποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου και η αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με την Τροικα και να υλοποιήσει ακόμα και αυτά που υπογράφει στέλνουν και πάλι το λογαριασμό στον Έλληνα φορολογούμενο και ιδιαίτερα στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που καλούνται να πληρώσουν το "μάρμαρο" της μη επίτευξης των στόχων, για την οποία είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται.

Η ηγεσία της κυβέρνησης δεν είχε το θάρρος να κοιτάξει στα μάτια το λαό και περιορίστηκε να ανακοινώσει τα πρωτοφανή μέτρα μέσω δελτίου Τύπου.

Είναι γνωστό, βεβαίως, ότι ο πρωθυπουργός είναι εδώ και πολύ καιρό εξαφανισμένος.

Αυτή τη φορά, δεν τόλμησε να εμφανιστεί ούτε ο "πολύς" αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να υπερασπιστεί δημόσια την περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη των πολιτών.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου- Βενιζέλου δεν έχει το κουράγιο να δικαιολογήσει την επιδρομή προς τα μεσαία και χαμηλά, ακόμα και τα πιο υψηλά, πλην όμως δηλωθέντα, εισοδήματα.

Να εξηγηθεί στο μισθωτό και στο συνταξιούχο γιατί θα πρέπει να περικοπούν κι άλλο οι αποδοχές τους και να μη διεκδικηθούν τα δισεκατομμύρια των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο για να καλυφθεί το έλλειμμα.

Αποφεύγει να εξηγήσει γιατί τιμωρεί ξανά και ξανά τους συνεπείς φορολογούμενους, ενώ απαλλάσσει προκλητικά τους φοροφυγάδες.

Να ψελλίσει, έστω, κάποιες λέξεις για την πρωτοφανή κοινωνική αναλγησία που επιδεικνύει στερώντας από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού τη δυνατότητα να τα βγάλουν πέρα.

Να απολογηθεί γιατί δεν προχώρησε καμιά από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσει, αντί να υποχρεώνεται τώρα να προβεί σε μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και μάλιστα με κριτήρια "δικών μας" και "δικών σας" παιδιών.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει 'οτι "το βαρέλι δεν έχει πάτο"


Politis-gr


ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 6 ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ G20



Έξι χώρες της Ομάδας των 20 (G20) κάλεσαν με κοινή επιστολή τους την Πέμπτη την Ευρωζώνη να δράσει κατά του χρέους και να ενισχύσει τις τράπεζές της, ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνοι τριγμοί στην παγκόσμια οικονομία. Στην επιστολή τους, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την βρετανική κυβέρνηση, οι ηγέτες της...
Αυστραλίας, του Καναδά, της Νότιας Κορέας, της Ινδονησίας, του Μεξικού και της Βρετανίας ζήτησαν από τις χώρες της ευρωζώνης να «ενισχύσουν το τραπεζικό τους σύστημα» για να αποφευχθεί φαινόμενο ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία.

«Οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης πρέπει να δράσουν γρήγορα για να επιλύσουν την κρίση του ευρώ και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του χρέους προκειμένου να εμποδίσουν μία μετάδοση στην παγκόσμια οικονομία« σημειώνεται στην επιστολή.

«Οι ΗΠΑ, καθώς είναι η πρώτη οικονομία στον κόσμο, έχουν επίσης να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» σημειώνουν.

Η επιστολή απευθύνεται στις υπόλοιπες χώρες της G20, αλλά και στο γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου των χωρών της Ομάδας των 20 που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στις Κάννες.


Fimotro

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ"



«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», διεμήνυσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. «Ο άλλος δρόμος είναι δρόμος χρεοκοπίας με μεγάλες και βαριές επιπτώσεις σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη με τις...
«μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού». Ζήτησε, μάλιστα, να γίνει ακόμα μία προσπάθεια προκειμένου να κλειδώσουν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

«Δίνουμε μια μάχη δύσκολη. Είναι μια μάχη που δίνει ο ελληνικός λαός, όλοι μαζί. Είναι μια μάχη που δίνουμε εδώ και δύο χρόνια. Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε. Μια μάχη με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού», σημείωσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης κατά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του στη Βουλή με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Κρήτης.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «μέσα σε ένα διεθνές κλίμα πολύ δύσκολο και δυσμενές, έχουμε μπροστά μας πολλά εμπόδια, τα οποία με τις θυσίες του ελληνικού λαού ξεπερνάμε».

Όπως είπε, «είμαστε στη μέση ενός δρόμου και θα ήταν πολύ αρνητικό να αφήναμε στη μέση αυτή την προσπάθεια. Όχι μόνο θα υπήρχαν θυσίες, αλλά θα πήγαιναν και χαμένες».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρέπει να γίνει ακόμα μία προσπάθεια προκειμένου να κλειδώσουν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, «που μας δίνουν και ένα νέο πακέτο διάσωσης, αλλά και ελαφραίνουν το χρέος για τον ελληνικό λαό, για όλους».

«Και επιτέλους», συμπλήρωσε, «εμείς πηγαίνουμε πια με τις δικές μας αποφάσεις σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή, δεν παράγουμε πια ελλείμματα». Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «αυτή θα είναι μια μεγάλη ανάσα, που θα δώσει και μια αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα».

«Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολα, αλλά τώρα είναι η πιο καθοριστική μάχη και αυτήν θα την κερδίσουμε και θα τα καταφέρουμε συλλογικά, όλος ο ελληνικός λαός», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε συνεργασία με υπουργούς, ενόψει του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει την προσεχή Τρίτη στην Γερμανία, όπου θα μιλήσει στο συνέδριο της ένωσης των Γερμανών βιομηχάνων.

Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τους υπουργούς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Ηλία Μόσιαλο, τον αναπληρωτή υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη, τον υφυπουργό Παντελή Τζωρτζάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας Κωνσταντίνο Μητρόπουλο.

Αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έχουν προκαλέσει τα νέα σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν προκειμένου να εκταμιευτεί η έκτη δόση.

Χαρακτηριστικές του κλίματος ήταν οι αντιδράσεις στον διευρυμένο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε αστοχίες και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης απέδωσε την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς και εσωτερικά η Μιλένα Αποστολάκη, προσθέτοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται επιβεβλημένη η λήψη νέων μέτρων συνεχώς.

«Ποιος φταίει που επί δύο χρόνια δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις και τώρα πως θα ολοκληρωθούν αυτές με χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές που επιτρέπουν στην ανεύθυνη αντιπολίτευση να μιλά για ξεπούλημα;», αναρωτήθηκε.

Την διασφάλιση της έκτης δόσης και των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ζήτησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προτείνοντας τη διεξαγωγή εκλογών «σε χρόνο που δεν θα διακυβεύεται η πορεία της χώρας».

Ο κόσμος δεν αντιδρά γιατί πληρώνει, αλλά γιατί τα βάρη είναι άδικα είπε ο Δημήτρης Κουσελάς, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε αξίες και δεν είμαστε διατεθειμένοι για τα πάντα» και αναφέροντας επιπλέον, ότι ο ίδιος προσωπικά δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει για απολύσεις.

Από την μεριά της η Μαρία Θεοχάρη αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο και στρατηγική για να βγάλει την χώρα από την κρίση.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα [του ΠΑΣΟΚ] επί δύο χρόνια ψήφιζε, τώρα οφείλονται εξηγήσεις σε αυτήν ότι τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να μας γίνει γνωστό το σχέδιο ώστε να πειστούμε [για] να ψηφίσουμε, είπε ο Μιχάλης Τζελέπης.

Ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης την εξαίρεση των συνταξιούχων και των ανέργων από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ενώ ζήτησε και την απόδοση ευθυνών στους υπουργούς που απέτυχαν στην επίτευξη των στόχων τους.

Την «επαναθεμελίωση» του φορολογικού συστήματος, ζήτησε ο κ. Ηλίας Θεοδωρίδης, προτείνοντας να ενταχθεί σε αυτό ως μόνιμο στοιχείο ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Επίσης πρότεινε τον έλεγχο «πόθεν έσχες» στους κατόχους κινητής περιουσίας.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας σε δραματικούς τόνους, ενημέρωσε τους βουλευτές για μέτρα, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος, και ότι δεν μας πιστεύουν στην Ευρώπη.

Προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις, κύκλο επαφών με βουλευτές άνοιξε και ο πρωθυπουργός. Την Πέμπτη συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με βουλευτές της Κρήτης και των Ιονίων Νήσων, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τους βουλευτές Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Επίθεση ΝΔ

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το τέλος στα ακίνητα εξαπέλυσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας.

«Το πόσο πολύ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφασίζει στο γόνατο και χωρίς ίχνος προετοιμασίας φανερώθηκε σήμερα στη Βουλή, όταν ο κ. Βενιζέλος, για δεύτερη φορά, τροποποίησε την τροπολογία του για το χαράτσι στα ακίνητα, μετατρέποντάς το από προσωρινό σε μόνιμο», σημείωσε ο κ. Τασούλας.

«Σήμερα, έχουμε έναν Πρωθυπουργό σε μόνιμη εργασιακή εφεδρεία και έναν Υπουργό Οικονομικών, που θεωρεί πως είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της αλήθειας. Δυστυχώς, όμως, η μόνη αλήθεια που υπάρχει είναι πως Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών αποτελούν ένα επικίνδυνο δίδυμο για τον ελληνικό λαό».

Fimotro

Ρεν: Δεν θα επιτρέψουμε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη



Μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας ή έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα είχε τεράστιες συνέπειες για την Ένωση και κατά συνέπεια οι χώρες μέλη δεν θα επέτρεπαν ποτέ να συμβεί, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, από την Ουάσινγκτον.
“Η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από την 
Ευρωζώνη, θα προκαλούσε τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημιά, όχι μόνο στη χώρα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ θα είχε τεράστιες επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία” δήλωσε ο Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι “δεν θα το αφήσουμε να συμβεί”. 
Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει σε πέρας τα όσα έχει υποσχεθεί. 


              KAPISTRI 
enet

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΝΤΕΚΑ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ



Έχουν συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου έντεκα άτομα, ενώ κατηγορείται ένας ακόμα για την απάτη με τα εικονικά τροχαία στην Εθνική Ασφαλιστική. Σε 182 ύποπτους φακέλους ζημιών που εξετάσθηκαν διαπιστώθηκε ζημιά 1.172.136 ευρώ. Η έρευνα συνεχίζεται και...σε άλλους φακέλους από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.


Κύκλωμα από υπαλλήλους ασφαλιστικής εταιρείας, πραγματογνώμονες, ασφαλιστικούς πράκτορες καθώς και έναν ιδιοκτήτη συνεργείου επισκευής αυτοκινήτων, το οποίο καταχράσθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό από την Εθνική Ασφαλιστική με ανύπαρκτες, εικονικές ή υπερκοστολογημένες ζημιές σε οχήματα εξαρθρώθηκε, χθες (21.09.11) στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από πολυήμερες έρευνες της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στην εξάρθρωση του κυκλώματος συνέδραμαν κλιμάκια της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ σημαντικός ήταν ο ρόλος των αρμόδιων ελεγκτών της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στον εντοπισμό των ενδείξεων για τη δράση του κυκλώματος και στην μετέπειτα υποστήριξη των αστυνομικών ερευνών.

Στις 182 ενδεικτικές υποθέσεις – φακέλους που εξετάσθηκαν, διαπιστώθηκε η παράνομη είσπραξη αποζημιώσεων, συνολικού ύψους 1.172.136 ευρώ, που προέκυψαν από εικονικές ή ανύπαρκτες ζημιές οχημάτων από τροχαία ατυχήματα, κακόβουλες ενέργειες τρίτων, βλάβες από φυσικές καταστροφές, θραύσεις κρυστάλλων κλπ.

Επίσης, όπως διαπιστώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις, σε πραγματικές ζημιές οχημάτων που είχαν κοστολογηθεί και είχαν εισπραχθεί κανονικά τα αντίστοιχα ποσά από τους δικαιούχους, τα μέλη του κυκλώματος είχαν εισπράξει μεγαλύτερα ποσά, ως αποζημιώσεις, εν αγνοία των δικαιούχων.

Με την ολοκλήρωση της έρευνας των 182 ύποπτων φακέλων περατώθηκε και η πρώτη φάση των αστυνομικών ερευνών, που άρχισαν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2011, ύστερα από σχετική καταγγελία των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο έλεγχος και άλλων φακέλων στο Υποκατάστημα Εθνικής Ασφαλιστικής στη Θεσσαλονίκη, από τους αρμόδιους ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για τον εντοπισμό και άλλων παρομοίων περιπτώσεων συνεχίζεται.

Η δράση του κυκλώματος - εγκληματικής οργάνωσης, που δρούσε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, προσδιορίζεται τουλάχιστον από το έτος 2008, αφορούσε στον κλάδο ασφάλισης οχημάτων της Εθνικής Ασφαλιστικής και συμμετείχαν, από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, δώδεκα άτομα. Ειδικότερα, πέντε υπάλληλοι του Τομέα Ζημιών και Αναλήψεων του Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης, δύο συμβεβλημένοι πραγματογνώμονες, δύο ασφαλιστικοί πράκτορες, καθώς και ένας ιδιοκτήτης συνεργείου αποκατάστασης ζημιών οχημάτων και πώλησης ανταλλακτικών με δύο συγγενικά του πρόσωπα.

Οι έντεκα (11) από τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα εξαπάτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν συλληφθεί στο όρια του αυτοφώρου, ενώ ένας ακόμα, που κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα, δεν συνελήφθη καθόσον δεν συνέτρεχαν τα κριτήρια της αυτόφωρης διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα, από χθες το πρωί σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και των Γιαννιτσών, πραγματοποιήθηκαν είκοσι τέσσερις (24) έρευνες σε σπίτια, επιχειρήσεις, γραφεία, καταστήματα, συνεργεία επισκευής οχημάτων, εξοχικές κατοικίες, παρουσία δέκα (10) Εισαγγελικών Λειτουργών.

Ειδικότερα, από την έρευνα που έγινε, στην Αθήνα αλλά και στο Υποκατάστημα της Ασφαλιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, στους 182 ύποπτους φακέλους ζημιών, διαπιστώθηκε ότι:

Σε 110 φακέλους έχουν επισυναφθεί 450 πλαστά τιμολόγια, συνολικού ποσού 683.811,10 ευρώ, τα οποία φέρονται ότι εκδόθηκαν από 11 συνεργεία αυτοκινήτων, εκ των οποίων τα 10 είναι ανύπαρκτα.

Σε 50 φακέλους, που αφορούν σε αποζημιώσεις συνολικού ποσού 288.182 ευρώ, έχουν επισυναφθεί, στην αντίστοιχη Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης,  φωτογραφίες οχημάτων που απεικονίζουν την ίδια ζημία.


Οι έντεκα συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελλειοδικών Θεσσαλονίκης και παραπέμφθηκαν σε Τακτικό Ανακριτή για να απολογηθούν.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν, κατά περίπτωση, τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, την απάτη σε συνδυασμό με τις διατάξεις για τους καταχραστές του δημοσίου, την πλαστογραφία, καθώς και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Fimotro

"Φρένο" στην εκλογολογία από τον Πρωθυπουργό



Τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού προκάλεσαν οι διαρροές από την περασμένη κυβερνητική σύσκεψη, περί πρόωρων εκλογών.Σύμφωνα με πληροφορίες με το που κάθισαν όλοι γύρω από το τραπέζι περιμένοντας τον υπουργό Οικονομικών να τους ενημερώσει για τα μέτρα έβγαλε κόκκινη κάρτα στο «βαθύ λαρύγγι» που αν και όλοι είχαν δώσει όρκο σιωπής, διέρρεε πως είχε μπει από κάποιους υπουργούς θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που συζητάμε τόσο σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα να διαρρέονται στον τύπο τέτοιες πληροφορίες για εκλογές» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός επιχειρώντας παράλληλα να βάλει φρένο και στην εκλογολογία που έχει αρχίσει να φουντώνει εντός και εκτός κυβέρνησης.

Και στην Κ.Ο. πληθαίνουν οι φωνές που και δημόσια πια θέτουν θέμα εκλογών εφόσον όμως εξασφαλιστούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το επόμενο διάστημα.

Στην κυβερνητική σύσκεψη τελικά κατέληξαν ότι κάθε τέτοια συζήτηση μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει για τη χώρα μας, καθώς όπως φέρεται να τόνισε και ο πρωθυπουργός «δεν πρέπει με δηλώσεις μας να δίνουμε αφορμές που βάζουν σε κίνδυνο τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου».

Επιπλέον στην κυβερνητική επιτροπή αρχικά είχε αποφασιστεί να μην γίνουν απόψε ανακοινώσεις καθώς όπως τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήθελε πρώτα να έχει πάρει το τελικό οκ από την τρόικα που έρχεται στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά και να έχει ολοκληρώσει το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον και στην έδρα του ΔΝΤ, όπου θα συζητήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ για το πρόγραμμα του 2013 και 2014.

Όμως κατάλαβαν πως η μετρολογία δεν ωφελούσε, τα κλειστά στόματα θα άνοιγαν και το γαϊτανάκι των διαρροών θα έκανε περισσότερο κακό από τα ίδια τα μέτρα. Και επειδή πολλά μέτρα έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών, που προφανώς δεν ήθελε, η λύση του Ηλία Μόσιαλου δεν προκρίθηκε, έτσι αποφασίστηκε να βγει μια απλή ανακοίνωση.


Tromaktiko

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της εισφοράς αλληλεγγύης




Η πρώτη προσφυγή κατά της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και η δεύτερη κατά του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος κατατέθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες, αν όχι και αύριο, θα καταθέσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύλλογος θα καταθέσει και αίτημα προκειμένου να συζητηθεί άμεσα η υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» όπως προβλέπει ο Ν. 3900/2010.

Ακόμη, ο Σύλλογος θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το κείμενο της προσφυγής του για να αποτελέσει υπόδειγμα για τους δικηγόρους.

Πάντως, «τσουνάμι» ανάλογων προσφυγών αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Για το λόγο αυτό, ήδη μεγάλος αριθμός δικηγορικών γραφείων εργάζονται πυρετωδώς για τη σύνταξη ανάλογων προσφυγών.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε σήμερα ο Δικηγόρος Αθηνών Άγγελος Τσιγκρής ο οποίος στρέφεται κατά της από 2.8.2011 απόφασης του υπουργού Οικονομικών (ΠΟΛ.1167) που καθορίζει τη «διαδικασία για την βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος».

Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του άρθρου 78 του Συντάγματος που καθιερώνουν τις αρχές της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών της φορολογικής ισότητας και της νομιμότητας του φόρου.

Αλλά πέρα από το χαρακτηρισμό της επίμαχης οικονομικής επιβάρυνσης ως τέλους αυτό συνιστά φόρο, συμπληρώνει ο δικηγόρος.

Ειδικότερα, τονίζει ο Τσιγκρής: «Το τέλος επιτηδεύματος έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του φόρου και συγκεκριμένα πρόκειται για χρηματική, υποχρεωτική και οριστική οικονομική επιβάρυνση των φορολογουμένων, επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, προς το κράτος προς εκπλήρωση δημοσίου σκοπού που πραγματοποιείται με βάση προνόμια δημόσιας εξουσίας και η οποία δίνεται χωρίς ειδικό αντάλλαγμα. Σε κάθε περίπτωση η έλλειψη ειδικού ανταλλάγματος, η οποία συνιστά την ειδοποιό διαφορά μεταξύ φόρου και ανταποδοτικού τέλους, φανερώνει την πραγματική φύση του επιβαλλόμενου τέλους επιτηδεύματος ως φόρου».

Μάλιστα, επικαλείται νομολογία (παλαιές αποφάσεις) τόσο του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία «μια οικονομική επιβάρυνση έχει το χαρακτήρα φόρου και όχι τέλους, ακόμη και αν ονομάζεται έτσι, σε περίπτωση που δεν προβλέπεται ειδικό αντάλλαγμα από το κράτος ή άλλο δημόσιο φορέα».

Συνεπώς, συνεχίζει ο δικηγόρος, «το επιβαλλόμενο με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν. 3986/2011 τέλους επιτηδεύματος συνιστά φόρο και όχι τέλος, παρά τον εκ νόμου διδόμενο σε αυτό χαρακτηρισμό, ελλείψει παροχής ειδικού ανταλλάγματος στους υπόχρεους».

Στην πραγματικότητα, με το προβλεπόμενο τέλος επιτηδεύματος, επιβάλλεται κεφαλικός φόρος, δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι, επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, αποτελούν αυτοί καθαυτοί τη βάση επιβολής του εν λόγω φόρου, προσθέτει ο Τσιγκρής.

Ακόμη, αναφέρει ότι «η επιβολή «κεφαλικού φόρου», όπως το τέλος (φόρος) επιτηδεύματος, παραβιάζει και την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας που κατοχυρώνεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 4 του Συντάγματος».

Οι φορολογούμενοι, συνεχίζει ο δικηγόρος, «θα πρέπει να φορολογούνται ανάλογα με τις δυνάμεις τους, δηλαδή τη φοροδοτική τους ικανότητα και όχι με κριτήρια, όπως για παράδειγμα ο τόπος εγκατάστασής τους, τα οποία δεν είναι κατάλληλα και αντικειμενικά για την ανεύρεση της φοροδοτικής τους ικανότητας».

Έτσι, δύο φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν διαφορετική φοροδοτική ικανότητα (για παράδειγμα ο ένας έχει 20.000 ευρώ έσοδα και ο άλλος 200.000 ευρώ έσοδα), θα επιβαρυνθούν με το ίδιο ακριβώς ποσό, 400 ευρώ εάν είναι εγκατεστημένοι στην Αθήνα.

Με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της ισότητας την οποία επιβάλλει η Πολιτεία και μεταχειρίζεται με ομοιόμορφο τρόπο τους φορολογούμενους που τελούν υπό όμοιες συνθήκες από την πλευρά της φοροδοτικής ικανότητας.

Επίσης, η επιβολή «κεφαλικού φόρου» μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιτηδευματίες και όχι στους λοιπούς φορολογούμενους παραβιάζει την αρχή της φορολογικής ισότητας. Πολύ περισσότερο παραβιάζεται η εν λόγω αρχή, καθώς προβλέπονται και εξαιρέσεις από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος.

Παράνομη χαρακτηρίζει ο δικηγόρος την πρόβλεψη της επίμαχης απόφασης που αναφέρει ότι η κατάθεση προσφυγής στα Διοικητικά Δικαστήρια δεν αναστέλλει την είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος.

Και αυτό γιατί ο πρόσφατος νόμος 3943/2011 με την κατάθεση προσφυγής αναστέλλεται η πληρωμή του 50% του τέλους, φόρου κ.λπ.

Ως προς την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ο Τσιγκρής υπογραμμίζει ότι παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της φοροδοτικής ικανότητας και της μη αναδρομικότητας των φορολογικών νόμων.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο δικηγόρος, με το «άρθρο 29 του Ν. 3986/2011 θεσπίζεται αναδρομικά εφαρμογή φορολογικού τεκμηρίου και διαδικασίας και μεθόδου εξεύρεσης της φορολογητέας ύλης, καθώς και η αναδρομική κατάργηση υφιστάμενου φορολογικού καθεστώτος που προβλέπει φορολογικές αλλαγές».

Ο φόρος αλληλεγγύης παραβιάζει και τις συνταγματικές αρχές της φορολογικής ισότητας και της προοδευτικότητας του φόρου και αυτό γιατί οι «φορολογικοί συντελεστές επιβάλλονται στο σύνολο των εισοδημάτων των φορολογουμένων και όχι σε μέρος των εισοδημάτων αυτών με βάση την προοδευτική κλίμακα υπολογισμού του φόρου, όπως προβλέπεται στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων».

Η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος παραβιάζουν την ΕΣΔΑ, καθώς και τα δύο επιβάλλονται για το ίδιο οικονομικό αντικείμενο προσβάλλοντας έτσι το κατοχυρωμένο περιουσιακό δικαίωμα των φορολογουμένων.

Τέλος, σημειώνει ότι το ύψος των νέων έκτακτων φόρων είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων και ενδέχεται οι φορολογούμενοι να στερηθούν την ιδιοκτησία τους, αφού για να καταβάλουν το ποσό των αμφισβητούμενων φόρων, θα πρέπει να προβούν στη λήψη μέτρων (π.χ. λήψη δανείων), ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους με την υποχρέωση αυτή υπάρχει ο κίνδυνος να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας τους, όπως για παράδειγμα επιβολή κατάσχεσης στην ακίνητη περιουσία.



Πηγή: ΑΠΕ

FOCUS : ΔΙΩΞΤΕ ΤΑ PIGS ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


ΓΑΤΟΣ : ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ (ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ-ΡΩΣΙΑ), ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΣΤΗΣΑΝ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ,(ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΝ ΜΕΤΑ ΒΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ Π.Χ. ΔΑΝΟΙ, ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΚΛΠ), ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. 

ΦΥΣΙΚΑ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ Α ΚΑΙ ΣΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ.
Μετά το εξώφυλλο που απεικόνιζε την Αφροδίτη της Μήλουνα προβαίνει σε άσεμνη χειρονομία, καθώς κι εκείνο που απεικόνιζε τον Παρθενώνα να βυθίζεται, το γερμανικό περιοδικό Focus προέβη σε νέα πρόκληση ζητώντας την αντικατάσταση της...
Ελλάδας από την Τουρκία, στην ΕΕ.
Στο editorial του Focus, ο διευθυντής του περιοδικού, Γιούλι Νταντς, ζητά την αντικατάσταση της Ελλάδας από την Τουρκία στην ΕΕ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο: "Μια προβληματική κατάσταση αφήνει τη ζώνη του ευρώ και αντικαθίσταται από μια ραγδαία αναπτυσσόμενη χώρα".
Στην συνέχεια αναφέρεται στην αφερεγγυότητα της Ελλάδας και στην τρόικα που ψάχνει προσεκτικά τα δημοσιονομικά της "άσωτης" χώρας, απειλώντας να μην δώσει τη δόση. Την εικόνα αυτή αντιπαραβάλει με την εικόνα της Τουρκίας , με αφορμή και την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία.
Όπως τόνισε, μπορεί η ιδέα αυτή να προκαλεί σοκ, ένα μουσουλμανικό κράτος στη χριστιανική Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι όνειρο πολλών δεκαετιών και ότι αυτή η επιθυμία είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ. Όμως για καθαρά οικονομικούς όρους η ένταξη αυτή απαντά στο ερώτημα: "Αν όχι η Τουρκία, ποιος άλλος;".
Μάλιστα, καταλήγοντας στο editorial στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην ΕΕ. και την Ευρωζώνη: "Διώξτε τα κράτη-παρίες και φωνάξτε την Τουρκία. Θα χάσουμε την ευκαιρία και θα καθορίζουν την τύχη της Ευρώπης τα PIGS( Portugal, Italy, Greece, Spain), όπως η Ελλάδα".

Fimotro

Βενιζέλος: Ζούμε μόνο τον πρόλογο της κρίσης


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Ως "πρόλογο" της πραγματικής κρίσης περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση της οικονομίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά το τέλος της συνάντησης που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει "εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη την κατάσταση".

Βενιζέλος: Ζούμε μόνο τον πρόλογο της κρίσης
"Εάν θέλουμε να σώσουμε τη χώρα", συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος "και να μην ζήσουμε σκηνές που βλέπουμε σε ντοκιμαντέρ από χώρες της Λατινικής Αμερικής, πρέπει να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε, γιατί το θαύμα που θα σώσει τη χώρα βρίσκεται μέσα στο μυαλό και στα χέρια των Ελλήνων. Θέλει δουλειά, δουλειά, δουλειά".
Οι περισσότεροι συμπολίτες μας, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, βιώνουν το δικό τους πρόβλημα, το πρόβλημα του οικογενειακού προϋπολογισμού και επανέλαβε ότι "δεν είναι αυτό η πραγματική κρίση, αλλά ένας πρόλογος" της κρίσης "για την οποία γίνεται προσπάθεα να αποφευχθεί".
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου περί εκβιασμού του ελληνικού λαού με αναφορές στην κρίση της Αργεντινής, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "ο ελληνικός λαός δεν εκβιάζεται, είναι υπερήφανος και δεν θέλει να ταπεινώνεται" και συνέχισε λέγοντας ότι "ο ελληνικός λαός θέλει να είναι καλά ενημερωμένος".
"Όποιος λέει ψέμματα στον ελληνικό λαό και επαναλαμβάνει πρακτικές του παρελθόντος, πρακτικές που δυστυχώς έχουμε ακολουθήσει όλα τα πολιτικά κόμματα - και αυτό δεν μας κάνει να είμαστε υπερήφανοι - βλάπτει τη χώρα", επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι "ο υπερήφανος ελληνικός λαός που δεν μπορεί να εκβιάζεται από τις αγορές και που δεν μπορεί να θίγεται στην υπερηφάνειά του, πρέπει να ξέρει και προσπαθεί. Δεν τον εκφράζουν τον λαό αυτοί που νομίζουν ότι μεσολαβούν και του προσφέρουν ένα συγκεκριμένο είδος πληροφόρησης".
Όπως και κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Γραφείο, ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε σημαντικές ευθύνες στην Ευρωζώνη, η οποία - επανέλαβε - "δεν έχει ούτε τα πολιτικά αντανακλαστικά, ούτε τους θεσμούς, που της επιτρέπουν να διαχειριστεί τέτοιες προκλήσεις", ενώ απέδωσε την στάση των ισχυρών χωρών της ζώνης του Ευρώ στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στις δικές τους προτεραιότητες.
"Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί συμβαίνουν και λάθη", είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.


Ethnos.gr

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ



Στα πρόθυρα γενικευμένου πανικού βρίσκονται οι διεθνείς αγορές. Καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 5% με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους τίτλους ευρωπαϊκών τραπεζών. Έντονα πτωτικές τάσεις καταγράφονται και στη Wall Street, μετά τις...
δυσοίωνες εκτιμήσεις της FΕD για την αμερικανική οικονομία.
Πτωτικά κινείται και η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου που διαμορφώνεται στο 1,3465. Στα 107,6 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στο Λονδίνο.
Νέο ρεκόρ καταγράφουν τα ασφάλιστρα κινδύνου και τα spreads σε Ιταλία και Ισπανία, αντίθετα σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ανέφερε την Τετάρτη πως η κρίση χρέους της Ευρωζώνης μπορεί να κοστίσει περί τα 300 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες και απηύθυνε έκκληση για κεφαλαιακή ενίσχυση του κλάδου ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές και να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.


Fimotro

Αρχειοθήκη ιστολογίου