Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ιορδάνης Τζαμτζής: Κύριε Τσίπρα, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»

  

                                              
        Άρθρο
                  

                                       « Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»

Ο κ. Τσίπρας έλεγε προεκλογικά για την Νέα Δημοκρατία «Θα τους τελειώσουμε». Την Νέα Δημοκρατία δεν την «τελείωσε», αλλά δυστυχώς «τελειώνει την Ελλάδα».
«Τελειώνει» τον παραγωγικό  ιστό της χώρας, τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες . «Τελειώνει» την πρωτογενή παραγωγή και τους αγρότες.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες καλούνται να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές αυξημένες  από 223% έως 355%. Οι μόνοι που κάπως ευνοούνται είναι οι επαγγελματίες με μπλοκάκια και αυτοί που πλήττονται  από την κρίση, δηλαδή αυτοί που έχουν κλείσει και δηλώνουν μηδενικό εισόδημα.
Επαγγελματίες που επέλεξαν χαμηλότερες κατηγορίες λόγω  κρίσης και πληρώνουν σήμερα 3960 ευρώ στο ΟΑΕΕ, έχοντας εισόδημα 70.000 ευρώ, θα πληρώνουν από 1-1-2017, 14.066 ευρώ, δηλαδή αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές  κατά 355%.
Οι επαγγελματίες που δεν κατέβηκαν κατηγορία και πληρώνουν σήμερα  ασφαλιστικές εισφορές και εισφορές υγείας 8.508 ευρώ και από 1-1-2017 θα πληρώνουν 18.954 ευρώ το χρόνο, δηλαδή αυξημένες κατά 223%.
Το 27% του εισοδήματος τους θα δαπανάται για  ασφαλιστικές εισφορές και εισφορές υγείας. Είναι άδικο οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν 27% του εισοδήματος τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι το 6,65%.
Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης «φωνάζει» στους ελεύθερους επαγγελματίες «μην κοπιάζετε ιδιαίτερα διότι όσο περισσότερα έσοδα έχετε, τόσα περισσότερα ευρώ θα πληρώσετε για ασφαλιστικές εισφορές».
Καταστροφικές είναι  οι «αλλαγές» που προωθεί  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για τους αγρότες.
Από 1-1-2019 οι αγρότες θα πληρώνουν το 27,45% του εισοδήματος τους για τις ασφαλιστικές τους εισφορές. 
Μπορούν οι αγρότες να πληρώσουν αυτές τις εισφορές;
Σε μια αγροτική οικογένεια  με  φορολογία 26%, προκαταβολή φόρου 100%, φορολόγηση των επιδοτήσεων, καταβολή τέλους επιτηδεύματος και άλλα έξοδα, το εισόδημα διαμορφώνεται ως εξής:
Παραγωγός με 30 στρεμ. ροδάκινα,  έχει ακαθάριστο εισόδημα (30χ3000=90000 κιλά χ 0,25 μέση τιμή =22.500 ευρώ.
Εάν υπολογιστούν τα έξοδα στην καλύτερη περίπτωση στα μισά , το καθαρό εισόδημα φτάνει στα 11.250 ευρώ. Με φορολογικό συντελεστή 26% έχουμε φόρο 2.925 και μένουν 8.325 ευρώ. Έτσι από τα 8.325,  μείον την προκαταβολή φόρου 100%  δηλαδή άλλα 2.925, μείον  το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ,  μένουν  4.750 ευρώ. Σύμφωνα με το εισόδημα του,  οι ασφαλιστικές του εισφορές υπολογίζονται από 1-1-2019,   στις 3.294 ευρώ. Δηλαδή θα του μείνουν για να ζήσει την οικογένεια του  1.456 ευρώ  και φυσικά αν η σύζυγος είναι και αυτή αγρότισσα δεν μπορεί να την ασφαλίσει.
Εάν ο παραπάνω αγρότης ήταν -όπως  η  συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών- στην 3η  κατηγορία , το 2015  πλήρωσε 1.084,83 και το 2016 θα πληρώσει 1215,54. Από 1-1-2019 θα πληρώνει 3.294 ευρώ  δηλαδή εισφορές  αυξημένες κατά 270%.
Ίσως στα ματιά κάποιων, όλα αυτά να φαντάζουν υπερβολικά, είναι όμως η ωμή,  η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών για τους αγρότες.
Τα 30 στρέμματα είναι ο μέσος κλήρος σε πολλές περιοχές της χώρας μας και η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών μας είναι μικροί αγρότες και καλούνται να πληρώσουν το κέρδος τους σε φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές.
Δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πως θα ζήσουν την οικογένεια τους ;
Επαναφέρω τις  προτάσεις που κατέθεσα από το 2013 και είχαν συνυπογράψει πολλοί συνάδελφοι βουλευτές
Α)  Αφορολόγητο ποσό για τους αγρότες  όπως ισχύει για τους μισθωτούς. Είναι τα μεροκάματα του αγρότη και των μελών της οικογενείας του.
Β)  Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος  γιατί ο αγρότης είναι παραγωγός και όχι επιτηδευματίας.
Γ)  Φορολόγηση των επιδοτήσεων με προοδευτική φορολογία από το ύψος των 30.000 ευρώ και άνω.

Όσον αφορά την ασφάλιση των αγροτών
Α)  Διατήρηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικού φορέα  και λογική αύξηση εισφορών.
Β)  Ανοικτή καρτέλα, ώστε ο αγρότης να βάζει χρήματα στον ΟΓΑ όταν έχει ή του περισσεύουν,   ώστε να κλείνει στο εξάμηνο την δόση του.
Γ)  Κατάργηση του τόκου υπερημερίας 8% που επιβάλλει ο ΟΓΑ στους αγρότες που καθυστερούν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Δ)  Εξαίρεση από τον ΟΓΑ των δεκάδων χιλιάδων ανασφάλιστων υπερήλικων. Ο ΟΓΑ επιβαρύνθηκε σοβαρά όταν εντάχτηκαν 212.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες στον οργανισμό.
Οι αγρότες δεν ζητούν να μην φορολογηθούν ή να μην πληρώσουν εισφορές.
Όμως  ο αγρότης δεν πληρώνεται  στην ώρα του , ούτε στον μήνα του. Πληρώνεται με καθυστέρηση μηνών και ετών. Άλλες φορές χάνει τα λεφτά του.
Η πολιτεία τον αφήνει απροστάτευτο απέναντι σε κάθε «μπαταχτσή».
Οι «πέτσινες» ακάλυπτες  επιταγές  στον αγροτικό τομέα είναι πάρα πολλές.
Ξοδεύονται οι αγρότες στα δικαστήρια και  δεν παίρνουν  ποτέ τα λεφτά τους.
Οι ρυθμίσεις για το μητρώο εμπόρων είναι ελλιπέστατες.
Και το κράτος όμως «δεν μένει πίσω».
Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τους αγρότες μετά από 12, 18 μήνες .
Όταν δεν έχει ο αγρότης να πληρώσει τα ασφάλιστρα του και  του χρωστάει  ο ΕΛΓΑ αποζημίωση, δεν κρατά την εισφορά και να του αποδώσει τα υπόλοιπα, αλλά ο ΕΛΓΑ του απαντά «δεν δικαιούσαι  αποζημίωσης  γιατί δεν πλήρωσες την ασφαλιστική σου εισφορά».
Και φυσικά όταν καθυστερούν οι κρατικοί φορείς ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΓΑ κλπ να πληρώσουν στους αγρότες επιδοτήσεις, αποζημιώσεις ή άλλες ενισχύσεις, δεν πληρώνουν τόκο υπερημερίας  8%, όπως επιβάλλει ο ΟΓΑ στους αγρότες.
Ο αγρότης δεν έχει σταθερό εισόδημα , δεν πληρώνεται κάθε μήνα , πολλές φορές ούτε μέσα στον χρόνο. Άλλες φορές χάνει την παραγωγή του και ο ΕΛΓΑ προσπαθεί να μην τον αποζημιώσει, όπως τώρα που θέλει να μειώσει τους συντελεστές αποζημίωσης σε ροδάκινα , βερίκοκα και άλλα κατά 30%.
Άλλες φορές  πληρώνεται με «πέτσινες  επιταγές» και δεν παίρνει τα χρήματα του και άλλες φορές παθαίνει μεγάλες καταστροφές  γιατί είναι «κάτω από τον Θεό»
 Πως θα πληρώσει  την φορολογία και τις εισφορές του και πάνω απ’ όλα πως θα ζήσει την οικογένεια του;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταστρέφει με τις πολιτικές της τον αγροτικό τομέα και την πρωτογενή παραγωγή.
Μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και πρώτα απ’ όλα στον τομέα της εμπορίας των αγροτικόν προϊόντων ώστε οι αγρότες να μην χάνουν τα λεφτά τους και να πληρώνονται σε συγκεκριμένο χρόνο.
Το ίδιο ισχύει και για το κράτος και τους φορείς του.
Μπαταχτσής δεν είναι ο αγρότης . Μπαταχτσή τον κάνει το κράτος που δεν τον πληρώνει ή αποζημιώνει στην ώρα του και φυσικά όταν δεν τον προστατεύει από μπαταχτσήδες εμπόρους.
Οι αγρότες δεν αρνούνται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Πρέπει  να πληρώνονται τον κόπο τους , ώστε να μπορούν να πληρώσουν λογικές φορολογίες και ασφαλιστικές εισφορές,  για  να μπορεί να ζήσει την οικογένεια του, να μην ξεριζωθεί  από τον τόπο του  και να μην ερημώσει η Ελληνική ύπαιθρος.
Διότι  κύριε Τσίπρα,  «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»

Εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  περάσει από την Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό  των αγροτών αλλά και το ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών ως έχουν,  θα καταστρέψει  τον αγροτικό τομέα, θα ξεκληρίσει  τους αγρότες  και θα οδηγήσουν στην κατάρρευση την πρωτογενή παραγωγή . Θα δώσουν έτσι, το  καθοριστικό κτύπημα,  στην παραπαίουσα  οικονομία της χώρας μας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου