Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Πόλεμος




Του Δημήτρη Μυ
Ας φύγουμε, για λίγο, από τον κόσμο μας, τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, την τρομακτική ευρωπαϊκή κρίση, και ας πάμε λίγο πιο πέρα. Εκεί όπου ο πόλεμος έχει αρχίσει και όσο περνά ο καιρός ολοένα και περισσότερο μοιάζει με τις πρώτες αψιμαχίες μιας τεράστιας παγκόσμιας σύγκρουσης συμφερόντων. Ας ρίξουμε λοιπόν μια διαφωτιστική μια ματιά στη Συρία…Χθες, ακόμη μια φορά, αποκαλύφθηκαν οι πραγματικοί αντίπαλοι, οι οποίοι πολεμούν δι’ αντιπροσώπων στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υπερασπίστηκε το δικαίωμα της χώρας του να πουλά όπλα στη Συρία και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προμηθεύουν με όπλα τους Σύρους αντάρτες προκειμένου να πολεμήσουν κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.
«Δεν παραβιάζουμε κανέναν διεθνή κανονισμό τηρώντας αυτά τα συμβόλαια» δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τεχεράνη απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πώληση όπλων στη Συρία. «Εκείνοι (οι ΗΠΑ) προσφέρουν όπλα και εξοπλισμό στη συριακή αντιπολίτευση, τα οποία χρησιμοποιούνται στη μάχη κατά της κυβέρνησης της Δαμασκού» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.
Την περασμένη Τρίτη στο World Socialist Web διαβάσαμε αναδημοσίευση ρωσικής εφημερίδας (Nezavisimaya Gazeta), σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία προετοιμάζει μονάδες οι οποίες πιθανώς θα αναπτυχθούν στη Συρία. Οι μονάδες που προετοιμάζονται και ειδικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις μονάδες του ρωσικού στόλου της Κασπίας, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, διατηρεί βάση και αγκυροβόλιο στην Ταρσό της Συρίας.
Σύμφωνα με το World Socialist Web την περασμένη Δευτέρα τρία ακόμη ρωσικά πολεμικά πλοία προσέγγισαν τις ακτές τις Συρίας. Με αυτήν την κίνηση η Μόσχα, όπως ανέφερε Ρώσος αξιωματούχος σε εφημερίδα της Τεχεράνης (Tehran Times), υπογραμμίζει τη διάθεσή της να αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα επέμβασης του ΝΑΤΟ στον εμφύλιο της Συρίας.
Ρωσία και Κίνα είναι κατά της δυτικής επέμβασης στη Συρία, καθώς γνωρίζουν ότι στόχος της μιας τέτοιας πολεμικής ενέργειας είναι το Ιράν. Και το Ιράν είναι ο βασικός προμηθευτής της Κίνας σε πετρέλαιο…
Σύμφωνα με το World Socialist Web οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, κυρίως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία, έχουν στήσει την εμφύλια διαμάχη στη Συρία εξοπλίζοντας την αντιπολίτευση. Για την ώρα ηγετικό ρόλο σ’ αυτόν τον δι’ αντιπροσώπων πόλεμο που διεξάγουν οι ΗΠΑ στη Συρία παίζει η Τουρκία. Υπέρ της ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης σπρώχνει και ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Η γερμανική ελίτ επίσης εμφανίζεται ανοιχτή σε μια επέμβαση για τον εκθρονισμό του Άσαντ, ταυτόχρονα όμως προσπαθεί να μην διαταράξει τις σχέσεις της με τη Μόσχα…
Τα παραπάνω περιγράφουν τον παγκόσμιο «πόλεμο» για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων. Στην περίπτωση που αλλάξει το καθεστώς στη Δαμασκό το Ιράν θα είναι περικυκλωμένο – αποκλεισμένο από χώρες όπου υπάρχουν εκατοντάδες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Κάτι τέτοιο, προφανώς, μπορεί να είναι αιτία (πραγματικού) πολέμου για την Κίνα και τους συμμάχους της…
Ας επιστρέψουμε τώρα στην Ευρώπη και την προφανή αδυναμία της να αντιμετωπίσει ως συντεταγμένη πολιτική ενότητα το μεγάλο παιχνίδι. Σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να αποτρέψει την καταστροφή που προκάλεσε η τραπεζική κρίση της δεκαετίας του 1930. Μια καταστροφή η οποία οδήγησε στον φασισμό και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Προφανώς οι Γερμανοί δυσκολεύονται να διδαχθούν από την Ιστορία και ακολουθούν μια πολιτική η οποία οδηγεί την Ευρώπη στη διάλυση, τον φασισμό, τον πόλεμο. Έναν πόλεμο ο οποίος μοιάζει να έχει αρχίσει με πρώτο πεδίο μάχης τη Συρία…

topontiki.gr

Ο Καραμανλής..!



Ισχυρή στήριξη στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να οδηγήσει σε νίκη τη Ν.Δ. στις εκλογές της Κυριακής 

αποτελεί η παρουσία του Κώστα Καραμανλή στο πλευρό του Μεσσήνιου αρχηγού καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, θα βρεθεί επίσης στην κεντρική εκδήλωση του κόμματος στο Σύνταγμα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός μπαίνει μπροστά, ενισχύοντας την τακτική συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας. 
Μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος, έσπασε τη σιωπή του τον περασμένο Απρίλιο και, απευθυνόμενος ουσιαστικά στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, τόνισε ότι το κυρίαρχο ζητούμενο στις...
εκλογές του Μαΐου είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. «Κρίσιμες αποφάσεις», προσέθεσε, «πρέπει να ληφθούν, διαρθρωτικές αλλαγές να προχωρήσουν γρήγορα και, πάνω απ’ όλα, επείγει μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική, που θα βγάλει τη χώρα από την αδιέξοδη δίνη της ύφεσης.
Όσο μεγαλύτερη στήριξη έχουν η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς, τόσο πιο βάσιμη γίνεται η ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση, χωρίς ακόμα μεγαλύτερο κόστος». «Η χώρα πρέπει να μπορεί να κυβερνηθεί με ξεκάθαρη πολιτική στόχευση και χρονικό ορίζοντα τετραετίας», είπε, θυμίζοντας το διάγγελμά του το 2009, όταν ανακοίνωσε τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή της χώρας σε πρόωρες εκλογές.
Την επόμενη ημέρα ο κ. Καραμανλής βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε στη Διοικούσα Επιτροπή της Ν.Δ., ζητώντας τους να βοηθήσουν ώστε την επομένη των εκλογών ο τόπος να έχει κυβέρνηση. Τρίτη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού υπέρ του Αντώνη Σαμαρά ήταν στις 2 Μαΐου, όταν έφτασε στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει την ομιλία του προέδρου του κόμματος στην ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση στον υπαίθριο χώρο της ΔΕΘ. «Είμαι εδώ για να ενισχύσουμε όλοι την προσπάθεια της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά, της παράταξης που αγαπάμε, της παράταξης στην οποία πιστεύουμε, της παράταξης στην οποία στηρίζουμε τις ελπίδες μας για το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και την προκήρυξη νέων εκλογών, την 1η Ιουνίου, με μια γραπτή του ανακοίνωση, κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η ψήφος σε μικρότερους σχηματισμούς της Κεντροδεξιάς στην ουσία ισχυροποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας «εσφαλμένη» την άποψη ότι «δεν μπορούμε να πάθουμε τίποτε χειρότερο».Γιατί, όμως, ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να σπάσει τη σιωπή του, ώστε να στηρίξει την προσπάθεια του κ. Σαμαρά για τη δημιουργία συνθηκών επανασυσπείρωσης των «γαλάζιων» ψηφοφόρων;
Όσοι τον γνωρίζουν καλά και άλλοι που συνομιλούν τακτικά μαζί του θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ανησυχεί ιδιαίτερα για τη ρευστότητα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή και τις πιθανές μετεκλογικές επιπτώσεις της.
Μάλιστα, κατά τις επαφές του με παλιούς κομματικούς του φίλους, κυρίως στην εκλογική του περιφέρεια, τη Θεσσαλονίκη, έχει μεταφέρει πληροφορίες από συνομιλίες του με ξένους παράγοντες, που εκτιμούν ότι η χώρα μας βρίσκεται στη μέγγενη ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, που θέλουν για συγκεκριμένους λόγους την Ελλάδα εκτός ευρώ. Ανησυχεί για δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα 
Ο ίδιος τονίζει σε όλους τους τόνους την αγωνία του για ενδεχόμενη δραματική επιδείνωση των δεδομένων της χώρας σε όλα τα επίπεδα: 
στην πορεία της οικονομίας, στην κοινωνία, ακόμα και στα εθνικά θέματα, που παραμένουν ανοιχτά, στην περίπτωση που επικρατήσει την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Τσίπρας είναι πολύ έξυπνος πολιτικός. Μην τον υποτιμάτε. Έχει καταφέρει και έχει ενσωματώσει στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ τακτικές κινήσεις που είχε υιοθετήσει προεκλογικά τη δεκαετία του ’80 ο Ανδρέας Παπανδρέου», είπε προ ημερών σε παλιό στέλεχος της Ν.Δ. που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του. «Υπόσχεται, όμως, πολλά που δεν θα μπορεί να υλοποιήσει από Δευτέρα, που σημαίνει έντονες κοινωνικές αναταραχές», προσέθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός είναι και ο λόγος που τον οδήγησε να στηρίξει ενεργά τον αγώνα του κ. Σαμαρά, συμβάλλοντας με προσωπική του παρέμβαση στην επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη, ώστε να αποκτήσει δυναμική ανόδου η Ν.Δ. Σημειώνεται ότι ήταν εκείνος που κάλεσε μετά τις εκλογές του Μαΐου την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο γραφείο του.


Πηγή metro weekend 
parapolitika

ΣΥΡΙΖΑ:Ο καθένας λέει ότι θέλει



Υποψήφιος Π.Λάμπρου:«Μην βάζουμε στην ίδια μοίρα τον χιτλερισμό με τον Κουφοντίνα» 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να διατηρήσει τη χώρα στο ενιαίο νόμισμα με κάθε τίμημα» δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθήνας, Πάνος Λάμπρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο skai.gr.
«Η χώρα δε θα μείνει ...


πάση θυσία στο ευρώ. Δεν θα θέσουμε το πρόγραμμά μας προς έγκριση από την τρόικα. Η δημοκρατία ακόμη υπάρχει. Δεν θα πάμε στη Μέρκελ στη Γερμανία ή τη Γαλλία για να εγκρίνει το επίδομα ανεργίας. Άλλοι τα κάνουν αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρου.

Ο κ. Λάμπρου υποστήριξε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τα 2/3 της κοινωνίας, δηλαδή αυτούς που υποφέρουν από το μνημόνιο.

«Έχουμε δημοσιευμένες θέσεις για το πρόγραμμά μας» τόνισε ο κ. Λάμπρου. Η ΝΔ κάνει προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα. Η αστυνομία είναι απούσα σε γειτονιές όπως το Πέραμα και παρούσα για να καταστείλει διαδηλώσεις του ελληνικού λαού», πρόσθεσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της λιτότητας. Πόσο κοστίζουν τα τέσσερα υποβρύχια από τη Γερμανία που πήραμε; τρία δισ. ευρώ. Θα βρούμε χρήματα από τους μη έχοντες λένε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν έχω πληρώσει χαράτσια και ηλεκτρικό» πρόσθεσε.

Ο κ. Λάμπρου σημείωσε ότι η σημερινή εικόνα της Ελλάδας αποτέλεσμα της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Μην βάζουμε στην ίδια μοίρα τον χιτλερισμό με τον Κουφοντίνα» ανέφερε, όσον αφορά την χρησιμοποίηση βίας από φερόμενα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Λάμπρου τόνισε δε, ότι δεν είναι σωστός ο όρος λαθρομετανάστευση. «Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, υπάρχουν κυκλώματα» είπε.

Εκτίμησε, τέλος, ότι τη Δευτέρα στις 18 Ιουνίου η γγ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση της Αριστεράς για να μην έρθει στην εξουσία η ΝΔ και τα μνημονιακά κόμματα. 



Αρχειοθήκη ιστολογίου