Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Άρειος Πάγος: Γι' αυτό η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου  

Κρυμμένος οπλισμός της ΧΑ σε γιάφκες στην Αθήνα - Ο αρχηγός έδινε εντολές για τα πάντα - Υπάνθρωποι για τη ΧΑ και όσοι αντιμετωπίζουν νοητικά προβλήματα - Πουλούσαν προστασία σε αλλοδαπούς - Η εκπαίδευση των μελών γινόταν σε Μάνδρα, Μαλακάσα και Σαλαμίνα - Αλβανός στρατολογούσε παιδιά σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες

Για στρατιωτική δομή, απόλυτη ιεραρχία, εκπαίδευση των μελών της με μεθόδους που παραπέμπουν στον τρόπο εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κάνει λόγο στο πόρισμά του για τη Χρυσή Αυγη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα:

«Η Χρυσή Αυγή πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετιάς του 1980-90 με τη μορφή κλειστής ολιγάριθμής ομάδας. Στη συνέχεια η ομάδα αυτή μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό. Από το χρόνο αυτό διαχωρίστηκε το επιχειρησιακό και το πολιτικό τμήμα της οργάνωσης με το πρώτο να αναλαμβάνει την εκτός γραφείου δράση, δηλαδή τις βίαιες επιθέσεις εναντίον όσων η οργάνωση θεωρούσε εχθρούς. Σύμφωνα με το κατασταστικό της οργάνωσης, στο οποίο ρητά ορίζεται ο διαχωρισμός αυτός, η ηγετική ομάδα και των δύο τμημάτων ήταν η ίδια με την εξουσία, όμως, του αρχηγού να είναι απόλυτη, κατα το χιτλερικό δόγμα Φίρερ Πρίντσιπ, η προσταγή του οποίου (του αρχηγού) ακόμα και σε ήσσονος σημασίας δράσεις ήταν ιερή και αδιαπραγμάτευτη.

-«Κατά τη χρυσή αυγή όσοι δεν ανήκουν στη "λαϊκή κοινότητα" της φυλής είναι υπάνθρωποι. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ξένοι μετανάστες, Ρομά, όσοι διαφωνούν με τις ιδέες τους, ακόμη και άτομα με νοητικά προβλήματα. Η βία για τη Χρυσή Αυγή είναι το μήνυμα και όχι το μέσο επίτευξης των επιδιώξεών τους».

-«Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οργάνωσης είναι η στρατιωτική δομή και ιεραρχία, η παραβίαση της οποίας μπορεί να επιφέρει σκληρές έως απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνέπειες»

-«Στις προτεραιότητες της οργάνωσης είναι η στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση των μελών της η οποία λαμβάνει χώρα σε Μαλακάσα, Μάνδρα και Σαλαμίνα. Για τις ανάγκες της οργάνωσης χρησιμοποιούνται διάφορα όπλα τα οποία πιθανότατα φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους σε άγνωστες τοποθεσίες»

-«Η στελέχωση των αποκαλούμενων "ταγμάτων εφόδων" γίνεται από άτομα που έχουν ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες και η εκπαίδευσή τους προσιδιάζει με αυτή των ενόπλων δυνάμεων»

-«Οι εντολές διαβιβάζονται από τον αρχηγό και στη συνέχεια στον κατώτερο στην ιεραρχία μέχρι και την τελική υλοποίησή τους»

-«Το μένος κατά των μεταναστών δεν είναι το ίδιο αδιάκριτο έναντι αυτής της κατηγορίας των προσώπων αφού σε πολλές περιπτώσεις αναθέτουν την πώληση στους τελευταίους διαφόρων ειδών και λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος των κερδών εξασφαλίζοντας στους ανθρώπους αυτούς την ασφάλεια που έχουν ανάγκη»

Δείτε το πόρισμα του Εισαγγελέα

Δείτε τις καταθέσεις των μαρτύρων για την ΧΑ


Αλβανός στρατολόγος της Χρυσής Αυγής
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση της ΧΑ περιλαμβάνεται μαρτυρία που φέρεται να ανήκει σε έναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην οποία γίνεται λόγος για έναν νεαρό Αλβανό ο οποίος δρούσε ως στρατολόγος της Χρυσής Αυγής και στρατολογούσε παιδιά στην οργάνωση ηλικίας 14 έως 17 ετών.

Επιπλέον οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δικογραφία περιλαμβάνεται τηλεφωνική καταγραφή όπου ο βουλευτής της ΧΑ, Γιάννης Λαγός τηλεφωνεί απευθείας στον Νίκο Μιχαλολιάκο και οι συγκεκριμένες κλήσεις που είναι αλεπάλληλες καταγράφονται την χρονική στιγμή αμέσως μετα τη δολοφονία Φύσσα. Επίσης κατά τις ίδιες πληροφορίες προκύπτουν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Λαγού και με άλλους βουλευτές της ΧΑ. Ως ιδιαίτερα σημαντικές αξιολογούν πάντως οι δικαστικές αρχές τις καταθέσεις που έδωσαν ενώπιόν τους προστατευόμενοι μάρτυρες οι οποίοι αποτελούν πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής τα οποία, όμως, έχουν μετανιώσει, διότι, όπως φέρεται να καταθέτουν, για άλλο λόγο μπήκαν στην οργάνωση και άλλα είδαν.

Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με δικαστικές πηγές η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης είναι απόλυτα δεμένη και η δικαιοσύνη εστιάζει τώρα στην προσωποποίηση των ρόλων των κατηγορούμενων μελών της ΧΑ. Οι ανακριτές κατά της διαφθοράς συντάσσουν κατηγορητήρια μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια χωρίς μάλιστα να μπορεί να αποκλίσει κανείς νέο κύμμα συλλήψεων τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με νόμο του 2012 (επί υπουργείας Χάρη Καστανίδη) έχουν πιο σκληρή ποινική αντιμετώπιση κρατικοί λειτουργοί που αντιμετωπίζουν κατηγορία ακόμα και για απλή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς προβλέπεται φυλάκιση από 10-20 έτη. Ο νόμος αφορά τους αστυνομικούς που έχουν συλληφθεί. 

http://www.protothema.gr

Σβάστικες και Ζιγκ-Χάιλ από τον “ιδεολογικό” καθοδηγητή και βασικό αρθρογράφο της ναζιστικής συμμορίας Γιώργο “Μάστορα”


Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλική Μετατρούλου στο 2013/05/20
Ο Γιώργος Μάστορας είναι απο τα παλαιότερα μέλη της ναζιστικής συμμορίας. Το “Μάστορας” είναι ψευδώνυμο. Το πραγματικό του όνομα είναι Μισιάκας. Βασικός αρθρογράφος της ναζιστοφυλλάδας, θεωρείται κάτι σαν “ιδεολογικός” καθοδηγητής της οργάνωσης, και ήλθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, επειδή σε μια φωτογραφία φορούσε μπλουζάκι με το σήμα των SA. Δείτε εδώ
Εδώ βλέπουμε μια σειρά φωτογραφιών οι οποίες είχαν διακινηθεί γύρω στο 2003 σε φόρουμ συζητήσεων κ.λπ., με το συγκρότημά του:
Γιώργος Μάστορας, 2ος από δεξιά
Γιώργος Μάστορας, 2ος από δεξιά
___
Γιώργος Μάστορας, 2ος από αριστερά
Γιώργος Μάστορας, 2ος από αριστερά
___
3ος από αριστερά
3ος από αριστερά
___
3ος από δεξιά
3ος από δεξιά
___
Επάνω δεξιά.
Επάνω δεξιά.
___
1ος από δεξιά.
1ος από δεξιά.
___
2ος από αριστερά
2ος από αριστερά

Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρά, Εθνος, 13/04/2013:
Οπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Jungle-Report ο Γιώργος Μισιάκας ή Μάστορας κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90 υπήρξε ο επικεφαλής του μετώπου νεολαίας της ΧΑ και υπέγραφε την ομώνυμη στήλη. Οντας φανατικός θαυμαστής του συγκροτήματος Manowar, μετονόμασε αργότερα τη στήλη του σε «Μυστικό του Ατσαλιού». Μέσα από την αρθρογραφία του αποκαλύπτεται η εμμονή του στα κείμενα μίσους κατά κάθε αντίθετης άποψης. Αυτοθεωρούμενος ως γνήσιος εθνικοσοσιαλιστής, δεν παραλείπει μέχρι σήμερα να καταλήγει τα κείμενα μίσους του με τη φράση «Ζήτω η Νίκη!». Είναι φυσικά η ελληνική εκδοχή του γερμανικού ναζιστικού «Sieg Heil». Με τον ίδιο τρόπο άλλωστε τελειώνει και τη συνέντευξή του στην οποία φοράει το μπλουζάκι των Ταγμάτων Εφόδου του Χίτλερ.
Ο υπάλληλος της Βουλής
Ο υπάλληλος της Βουλής
Εκτός από την «ιδεολογική» δράση του, ο διορισμένος από τη ΧΑ υπάλληλος της Βουλής έχει ασχοληθεί με τη νεοναζιστική ροκ μουσική της «Λευκής Δύναμης» (White Power). Στο βιβλίο του «Η Ιστορία της White Power Μουσικής», που εκδόθηκε από τον γνωστό χρυσαυγίτικο εκδοτικό οίκο «Αντεπίθεση» τον Αύγουστο του 2003, περιγράφει την πορεία του συγκεκριμένου είδους, τα τραγούδια του οποίου εξυμνούν τον Χίτλερ, τη βία και το ρατσιστικό μίσος.
Κάτω από την ομπρέλα του φασιστικού ροκ στεγάζονται και μπάντες που ανήκουν στα συναφή ρεύματα της «λευκής υπερηφάνειας» και του «Ροκ Ενάντια στον Κομμουνισμό» (RAC). Εκεί φαίνεται να συναντιέται με τον γνωστό -Εγέρθητω- «Καιάδα», τον βουλευτή Γ. Γερμενή, και τον έτερο «φιλόμουσο» υποψήφιο της ΧΑ και θερμό υποστηρικτή της ευγονικής, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. «Γ… τον Βίζενταλ,/ γ… την Αννα Φρανκ,/ γ… κι όλη η φυλή του Αβραάμ./ Τ’ αστέρι του Δαβίδ με κάνει να ξερνάω/ αχ, το Αουσβιτς, πόσο το αγαπάω!», είναι μόνο κάποιοι από τους στίχους του συγκροτήματος της «Λευκής Δύναμης» Πογκρόμ, μέλος του οποίου ήταν και ο Ματθαιόπουλος.
«Ποια είναι όμως αυτή η απαγορευμένη μουσική που ξυπνάει τα φυλετικά ένστικτα χιλιάδων Λευκών Νέων σ’ όλο τον κόσμο και προκαλεί ποινικές διώξεις από το εβραιοκρατούμενο σύστημα; Μια προσεγμένη έρευνα και μελέτη η οποία στοιχειοθετεί το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου και θα σας οδηγήσει σ’ έναν μουσικό κόσμο όπου το ξίφος και η ηλεκτρική κιθάρα ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη Σωτηρία της Λευκής Φυλής», αναφέρεται στο οπισθόφυλλο της έκδοσης του Γ. Μισιάκα.
Ο διορισμός
Ο Μιχαλολιάκος τον αντάμειψε για τη… μαχητικότητά του
Ο Γ. Μισιάκας ήταν υποψήφιος βουλευτής στον Νομό Τρικάλων, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Ωστόσο, ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκος τον αντάμειψε για τη «μαχητικότητά» του διορίζοντάς τον ως μετακλητό υπάλληλο στο γραφείο του στη Βουλή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ΦΕΚ υπ. αριθμ. 390 της 14ης Αυγούστου 2012. Αλλωστε, ο Τρικαλινός πολιτευτής δεν θεωρείται τυχαίο πρόσωπο. Είναι από τα παλαιότερα στελέχη της φιλοναζιστικής οργάνωσης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Θεωρείται ένας από τους βασικούς υπευθύνους του ιδεολογικού τομέα της Χρυσής Αυγής.
Στα άρθρα που δημοσιεύει στην εφημερίδα-όργανο της ΧΑ, αλλά και σε βιβλία που έχει εκδώσει και αφορούν κυρίως την εθνικιστική μουσική, φέρεται να χρησιμοποιεί το όνομα «Γιώργος Μάστορας». Με αυτό γράφει και υπογράφει τις απόψεις του, γενικά για τις ιδεολογικές αναζητήσεις που πρέπει να έχει ένας χρυσαυγίτης ή πιο ειδικά για πρόσωπα και πράγματα που τολμούν να πάνε κόντρα στην εξάπλωση της φασιστικής βίας. «Τσακίστε με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, ό,τι κι αν χρειαστεί, τον κάθε βλάκα που θα τολμήσει να αμφισβητήσει εσάς και τις Ιδέες σας. Κάντε τους να μετανιώσουν για τις επιλογές τους…», σημειώνει σε ένα από τα περίφημα κείμενά του.
*******************************
Θυμίζουμε επίσης τις έρευνες του ιστολογίου μας, καθώς και όλα τα άρθρα μας με ετικέτα “Χρυσή Αυγή“:
Δείτε επίσης:
# Οταν η Χρυσή Αυγή προσχωρούσε στη νεοναζιστική Διεθνή “Νέα Ευρωπαϊκή Τάξη” και στη “Διακήρυξη της Βαρκελώνης”, 1981 (Συνεργασία του ιστολογίου μας με τα “Ενθέματα” της κυριακάτικης “Αυγής”, 2013-03-31)
http://xyzcontagion.wordpress.com/2013/03/31/net/
# Διαβάστε στα Ενθέματα της “Αυγής” αύριο Κυριακή 31 Μαρτίου: Μια αποκάλυψη για το ναζιστικό παρελθόν της Χρυσής Αυγής (Προωθητική ενέργεια από τα “Ενθέματα”, το Left.gr και την Αυγή Online beta)
http://xyzcontagion.wordpress.com/2013/03/30/proo8itiki-energeia-en8emata-left-gr/
# Οι επωμίδες και τα εκρηκτικά του Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής – Ψεύτης, βλαξ, καταδότης και Γιώτα-4
http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/05/04/epomides-ekriktika-mixaloliakos/
# Δύο πρώην υπαρχηγοί της Χρυσής Αυγής συμφωνούν: Η Νέα Δημοκρατία τύπωνε τα φυλλάδιά μας
http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/03/18/ypagrhxoi-xrysh-avgh-nea-dimokratia/
# Ποιός βουλευτής υπερασπιζόταν τη Χρυσή Αυγή μέσα στη Βουλή το 1998;;;
http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/04/30/boyleftis-yperaspizotan-xrysi-avgi/
# Ενας εθνικοσοσιαλιστής υποψήφιος βουλευτής και τα λάγνα ανατολίτικα λικνίσματα της ναζιστοσυμμορίας Χρυσής Αυγής
http://blo.gr/47v
# Η εμμονή της Χρυσής Αυγής με τους παιδικούς σταθμούς – Αντιγραφή του σχεδίου του NPD;;; + Δύο μικρές ειδήσεις
http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/10/14/xrisi-avgi-paidiki-sta8moi/
# Ονομα: Μπαρμπαρούσης – Βαθμός: Ανθυπασπιστής (ΠΖ) – Μονάδα:  …
http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/07/29/mparmparousis/
# Η Χρυσή Αυγή αναγνωρίζει τον εαυτό της και τα στελέχη της σε κείμενο καταγγελίας εγκληματικών φασιστικών επιθέσεων, ως τους αυτουργούς των επιθέσεων αυτών
http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/07/02/xrysi-avgi-elme-xanion-epitheseis/
# Ο χρυσαβγίτης υποψήφιος βουλευτής με το ρατσιστικό παραλήρημα για “φούρνους και σαπούνια”, στο πλάι του lieutenant Κασιδιάρη, στην μεγάλη του στιγμή
http://xyzcontagion.wordpress.com/2013/03/11/plomaritis-dipla-se-kasidiari/


Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις - Παραδόθηκε ο Χρ. Παππάς


 










«Ζήτω η Χρυσή Αυγή. Ζήτω!», φώναξε στα τηλεοπτικά συνεργεία, τη στιγμή που εισερχόταν στο κτίριο της ΓΑΔΑ, ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, ο οποίος αναζητούνταν από την αστυνομία για 24 περίπου ώρες.

«Έρχομαι αυτοβούλως δεν έχω τίποτα να κρύψω, η αλήθεια θα λάμψει, ο εθνικισμός θα κερδίσει», δήλωσε ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος έφτασε στη ΓΑΔΑ με ταξί. Ο βουλευτής έκανε ακόμα λόγο για πολιτικές διώξεις και είπε στους δημοσιογράφους, «Είμαι απολύτως ελεύθερος». Κατά την είσοδο του φάνηκε να χαιρετά με χιτλερικό χαιρετισμό.

Με την παράδοση του κλείνει ο κύκλος των συλλήψεων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.


Real.gr ΠΑΠΠΑΣ ΠΛΑΝΑ ΓΑΔΑ-ΔΗΛΩΣΗ από realmedialive

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα ανάμεσα τους και μια γυναίκα μέλη της Χ.Α που έχουν συλληφθεί ήταν μαζί με τον Ρουπακιά το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας στο Κερατσίνι, ενώ άλλοι τέσσερις συμμετείχαν.  Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της ανάκρισης η οποία συνεχίζεται. Το τηλέφωνο που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά έδωσε σημαντικές πληροφορίες στις διωκτικές αρχές.

Ανοίγουν στόματα στην ΓΑΔΑ

Οι κατηγορούμενοι πλέον, που έφυγαν από το γραφείο του ανακριτή διαφθοράς κ. Σπύρου Γεωργουλέα λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, μέχρι την ώρα των απολογιών τους θα κρατούνται στη ΓΑΔΑ. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση και ανά περίπτωση για παράνομη οπλοκατοχή.

Η δίωξη θα προσωποποιηθεί από τον ανακριτή που θα χειριστεί την υπόθεση. Οι κατηγορούμενοι βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής αναμένεται να λάβουν προθεσμία για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Το πόρισμα

Αποκαλυπτικό είναι το περιεχόμενο του πορίσματος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Στις εννέα σελίδες του τεκμηριώνεται με στοιχεία ότι η Χρυσή Αυγή συνιστά ενεργή εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987 μέχρι σήμερα με στρατιωτική δομή, με ιεραρχία και διακλαδώσεις σε όλη τη χώρα, αρχηγό στα πρότυπα του "Führerprinzip" τον Νίκο Μιχαλολιάκο και υπαρχηγό τον Χρήστο Παππά.

Σύμφωνα με το πόρισμα η οργάνωση εμπλέκεται σε τουλάχιστον 10 κακουργηματικές πράξεις, ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, ανάμεσα στις οποίες και η εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στο πόρισμα αναφέρεται ακόμη ότι υπάρχουν ενδείξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εκβιασμούς από μέλη της οργάνωσης, στοιχεία από μαρτυρίες θυμάτων και χρυσαυγιτών, αλλά και από τηλεφωνικές συνομιλίες.

Ο "führerprinzip" Νίκος Μιχαλολιάκος

Ηγετικός είναι ο ρόλος του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος -σύμφωνα με το πόρισμα- «γνώριζε, οργάνωνε και συντόνιζε» τα πάντα, σε μια οργάνωση που είχε συνωμοτικούς κανόνες και πανελλήνια δράση.

Το «διευθυντήριο», όπως λένε οι αρχές, αποφάσιζε, ο σκληρός πυρήνας μετέφερε τις εντολές στους λεγόμενους «πυρηνάρχες» και εκείνοι οργάνωναν τις δράσεις.

Οργανωμένη δομή και αυστηρή ιεραρχία

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτης που συνέταξε το πόρισμα περιγράφει γλαφυρά τον τρόπο εσωτερικής δομής και οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτηρίζεται ως ναζιστικού τύπου με δομή, ιεραρχία, αυστηρές εντολές, σκληρή πειθαρχία και απαρέγκλιτη τήρηση των εντολών.

Κάτω από τον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο υπάρχει εκτεταμένη αυστηρή ιεραρχία. Υπαρχηγός ο καταζητούμενος –μέχρι τώρα- Νίκος Παππάς. Στον σκληρό πυρήνα της «εγκληματικής οργάνωσης», όπως χαρακτηρίζεται η Χρυσή Αυγή βρίσκονται οι βουλευτές που συνελήφθησαν.

Χαμηλότερα στην ιεραρχία βρίσκονται μεσαία στελέχη του κόμματος που χαρακτηρίζονται ως «πυρηνάρχες» και είναι κατά τόπο υπεύθυνοι σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, η δράση της οργάνωσης ξεκινά από το 1987 και στην πορεία κλιμακώνεται με αντιδημοκρατικό τρόπο, ναζιστικό περίβλημα και ιδεολογία.

Στρατολογούσαν ακόμα και ανήλικους

Ανατριχιαστικό είναι το εύρημα που εντόπισε ο εισαγγελέας κατά τη έρευνά του και αφορά στη στρατολόγηση ακόμα και ανήλικων παιδιών στην οργάνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρξε εκτεταμένη στρατολόγηση ανηλίκων, ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου είχε συγκροτηθεί ομάδα νεαρών με την κωδική ονομασία «Κένταυρος». Τα παιδιά αυτά στρατολογούνταν εκπαιδεύονταν και υπόκεινταν σε σκληρή ναζιστική προπαγάνδα, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη στελέχωση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Σχέσεις με το οργανωμένο ποινικό έγκλημα

Ένα ακόμα εντυπωσιακό όσο και ανατριχιαστικό στοιχείο που καταγράφεται στο πόρισμα είναι η ενεργή εμπλοκή και διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με το οργανωμένο ποινικό έγκλημα. Πιο συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας μετά από την επεξεργασία των στοιχείων διαπίστωσε τη διασύνδεση στελεχών της Χρυσής Αυγής με κυκλώματα προστασίας της νύχτας. Ενδεικτικά αναφέρεται η δράση μελών του κόμματος στην περιοχή του Κορυδαλλού, όπου τα στελέχη της Χ.Α. είχαν ανοιχτό πόλεμο με άτομα αλβανικής καταγωγής για την προσφορά «προστασίας» σε μαγαζιά.

Ποιους αφορούν οι κατηγορίες

Ο εισαγγελέας «δένει» την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης σε συνολικά 32 άτομα που περιλαμβάνει και κατονομάζει έναν προς έναν στο πόρισμά του. Πρώτοι στη λίστα οι 5 συλληφθέντες Ν.Μιχαλολιάκος, Η.Κασιδιάρης, Η.Παναγιώταρος, Ι.Λαγός, Ν.Μίχος, αλλά και ο Χρ.Παππάς, που ακόμα διαφεύγει της σύλληψης.

Και στους έξι αποδίδονται συγκεκριμένες κακουργηματικές πράξεις. Μεταξύ αυτών η δολοφονία του Π.Φύσσα, η δολοφονία του Αιγύπτιου εργάτη στην ιχθυόσκαλα, η δολοφονική απόπειρα κατά Πακιστανού στα Πετράλωνα, απόπειρα δολοφονίας στη Μεταμόρφωση, εκβιασμοί, βιαιοπραγίες, ξυλοδαρμοί, επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται εν συντομία στο πόρισμα η δικογραφία όμως, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ογκωδέστατη.

Σε Ειδικό Εφέτη Ανακριτή η υπόθεση

Το επόμενο βήμα της έρευνας είναι ο ορισμό Ειδικού Εφέτη Ανακριτή που θα αναλάβει να συνεχίσει την έρευνα. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη που συντόνισε τις έρευνες αναμένεται να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση της ολομέλειας Εφετών και να ορίσει λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ειδικό Εφέτη Ανακριτή που θα αναλάβει τη σκυτάλη.

Τα στοιχεία του εννιασέλιδου πορίσματος, αλλά και της ογκωδέστατης δικογραφίας βασίζονται σε μαρτυρικές καταθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής που μίλησαν σπάζοντας το νόμο της σιωπής, δεκάδων θυμάτων επιθέσεων, στους φακέλους Δένδια, από τους οποίους πολλοί βρίσκονται σε προχωρημένο δικαστικό στάδιο, αλλά και στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ( 300 τηλέφωνα «μίλησαν»).

Από αυτές τις συνομιλίες έχουν προκύψει πολύ σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο συντονισμού και οργάνωσης της δράσης της Χρυσής Αυγής, φτάνοντας μέχρι και τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Η δολοφονία Φύσσα

Αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα του αντεισαγγελέα για τη δολοφονία του Π.Φύσσα, στην οποία εμπλέκονται ακόμα και τα ηγετικά κλιμάκια της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου υπήρξε ενημέρωση του υψηλού ηγετικού κλιμακίου της Χρυσής Αυγής και σε πολύ ανώτατο επίπεδο αποφασίστηκε να αποκρυβεί η σχέση του Ρουπακιά με τη Χρυσή Αυγή.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες για το περιεχόμενο του πορίσματος, το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου στήθηκε ένα «κέντρο επιχειρήσεων» , υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Παππά, το οποίο κινητοποίησε στελέχη της Χρυσής Αυγής να σπεύσουν στο Κερατσίνι «καθώς υπάρχει συμπλοκή χρυσαυγιτών με αριστεριστές».

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες αυτές, όπως προκύπτει από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υπήρξε τηλεφώνημα, προς τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής προκειμένου να ενημερωθεί για όσα συνέβησαν. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες 8 από τους συλληφθέντες και μέλη της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας βρίσκονταν στον τόπο του φονικού.




http://www.real.gr

Το... περιοδικό που έγινε κόμμα


Η ταραγμένη πορεία της Χρυσής Αυγής από το 1980 μέχρι την είσοδό της στη Βουλή και τα επεισόδια στον Πειραιά
Του Παναγη Γαλιατσατου

Η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1980, ως περιοδικό εθνικοσοσιαλιστικού προβληματισμού. Οι καιροί δεν ήταν οι ευνοϊκότεροι για την Ακροδεξιά. Η κοινωνία πήγαινε αριστερά. Η Ν.Δ. είχε καταφέρει διά της απορρόφησης των σημαντικοτέρων στελεχών της να ξεδοντιάσει την «Εθνική Παράταξη», που στέγαζε κυρίως βασιλόφρονες, αλλά και θιασώτες της δικτατορίας. Το ιδρυτικό λίκνο όλων των ακροδεξιών σχηματισμών της μεταπολίτευσης, το Κόμμα της 4ης Αυγούστου του Κ. Πλεύρη, που είχε ιδρυθεί το 1965 με τις ευχές του διαβόητου Κ. Μανιαδάκη, είχε διαλυθεί από το 1977. Η απογοήτευση από την πολιτική ήταν εμφανής και στα στελέχη του κόμματος της 4ης Αυγούστου, που έφτιαξαν τη Χρυσή Αυγή: «Θεωρούμε την πολιτική μια πολύ βρώμικη υπόθεση και τους εαυτούς μας πολύ αγνούς για να αναμειχθούν σε αυτήν», αναφέρεται στο πρώτο τεύχος του περιοδικού.
Το Κόμμα της 4ης Αυγούστου αντανακλούσε τον ιδιότυπο ελληνικό φασισμό του καθεστώτος Μεταξά και τον αντιεβραϊσμό του Πλεύρη. Η Χρυσή Αυγή, ωστόσο, γεννήθηκε ως εθνικοσοσιαλιστική ομάδα, κάτι που πρώην στελέχη του κόμματος, πέρα από ιδεολογικές προτιμήσεις, αποδίδουν και στη βούληση του Νίκου Μιχαλολιάκου να δημιουργήσει ένα σχηματισμό τόσο ακραίο, άρα και τόσο κλειστό, ώστε να μπορεί να τον ελέγχει.
Οι αμοιβαίες αντιπάθειες ανάμεσα στους φυλάρχους της Ακροδεξιάς ήταν παροιμιώδεις και το ότι ο κ. Μιχαλολιάκος δεν ήθελε να βρίσκεται υπό τις εντολές άλλων το έδειξε η σύντομη θητεία του στην ηγεσία της Νεολαίας της ΕΠΕΝ, την οποία είχε ιδρύσει ο Γιώργος Παπαδόπουλος. Ο διορισμός έγινε κατ’ εντολήν του δικτάτορα, τον οποίο είχε γνωρίσει ο Μιχαλολιάκος ως κρατούμενος για ακροδεξιά δράση στις Φυλακές Κορυδαλλού. Ωστόσο, η ΕΠΕΝ ήταν πολύ «χλιαρή» Ακροδεξιά για τα γούστα του. Πολλοί έφυγαν τότε μαζί του, λίγοι όμως τον ακολούθησαν λόγω εθνικοσοσιαλιστικού προσανατολισμού, στη Χ.Α.
Παρά το ότι η αρχική πρόθεση της ομάδας ήταν αντίθετη στην πολιτική δραστηριοποίηση και ακόμα το 1993 η οργάνωση κήρυττε την αποχή από τις εκλογές με το σύνθημα «μαύρο στους πολιτικάντηδες», ήδη από το 1983 φάνηκε ότι ο Μιχαλολιάκος προσανατολιζόταν να δοκιμάσει τη δύναμή της στην κάλπη. Το μυστήριο, το πώς ο Αρειος Πάγος αποδέχθηκε μια οργάνωση που το καταστατικό της –όπως αποκάλυψε ο Δ. Ψαρράς στο βιβλίο του «η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής»– αποτελεί ύμνο στον εθνικοσοσιαλισμό και δηλώνει ρητά ότι «ο δημοκρατικός τρόπος διακυβερνήσεως δεν είχε θέση στο κίνημα μας», έχει εξήγηση. Οπως αναφέρει η καθηγήτρια της Παντείου Βασιλική Γεωργιάδου, στον φάκελο που κατέθεσε τότε η Χ.Α. δεν υπήρχε καταστατικό, αλλά μια δήλωση στο πνεύμα του νομοθετικού διατάγματος του Φ. Γκιζίκη (59/1974) ότι: «...αι αρχαί του κόμματος αντιτίθενται προς πάσαν ενέργειαν αποσκοπούσαν εις την βιαία κατάληψιν της εξουσίας ή την ανατροπήν του ελευθέρου δημοκρατικού πολιτεύματος». Αυτή επέτρεψε στη Χ.Α. την εκλογική συμμετοχή, ώς και τον Ιούνιο του 2012. Ενα καταστατικό, διαφορετικό φυσικά, κατατέθηκε στον Αρειο Πάγο μόλις τον Αύγουστο του 2012.
Την πρώτη απόπειρα, πάντως, αποτόλμησε η Χ.Α. μόλις το 1994, εκτιμώντας ότι το εθνικιστικό κύμα που είχε φουντώσει λόγω του «σκοπιανού» και του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου (όπου συμμετείχαν μέλη της στο πλευρό των Σέρβων της Βοσνίας και εισέπραξαν τα εύσημα πολλών ΜΜΕ) την ευνοούσε. Τη δεκαετία αυτή, η Χ.Α. δείχνει για πρώτη φορά ότι μπορεί να αλλάζει «προσωπείο» ώστε να διευρύνει την εκλογική της απήχηση· έκτοτε ο κ. Μιχαλολιάκος και η ομάδα του αυτοπροσδιορίζονται ως «Εθνικιστές». Τα αποτελέσματα ήταν πάντως απογοητευτικά, η Χ.Α. συγκέντρωσε μόλις το 0,11% έναντι 0,78% του ανταγωνισμού της ΕΠΕΝ. Το ίδιο άσχημα πήγε και στις εκλογές του 1996.
Ηδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Χ.Α. άρχισε να διεκδικεί την κυριαρχία στο πεζοδρόμιο. Είναι το διάστημα που πυκνώνουν οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά αριστερών και αλλοδαπών από μέλη της Χ.Α., όπως δείχνει η λίστα που παρέδωσε ο κ. Μ. Γλέζος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια. Τα «αποκαλυπτήρια» για την κοινή γνώμη, ωστόσο, έγιναν τον Ιούνιο του 1998, με τη δολοφονική επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών κατά του φοιτητή Δ. Κουσουρή στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Για την επίθεση αυτή παραπέμφθηκε σε δίκη ο επικεφαλής της «Φάλαγγας» και θεωρούμενος ως υπαρχηγός του Μιχαλολιάκου, Αντ. Ανδρουτσόπουλος, επονομαζόμενος και «Περίανδρος». Η υπόθεση φανέρωσε και τις διασυνδέσεις της Χ.Α. στην αστυνομία: ο «Περίανδρος» όχι μόνον δεν συνελήφθη, αλλά παρέμεινε φυγόδικος ώς το 2005, που παραδόθηκε και καταδικάστηκε. Στην υπόθεση αυτή, πάντως, αναδύθηκε και ένα μοτίβο, χαρακτηριστικό για τον προσωποπαγή χαρακτήρα του κόμματος. Οσο ο «Περίανδρος» κρυβόταν, η Χ.Α. τον υπερασπιζόταν και μιλούσε για σκευωρία «κατά των Εθνικιστών». Οταν παραδόθηκε, έκανε ότι δεν τον ξέρει, χάριν της προστασίας της και της προστασίας του αρχηγού, όπως λένε στελέχη της.
Η Χ.Α. συμμετείχε σε ένα ευρύτερο συμμαχικό σχήμα, την Πρώτη Γραμμή υπό τον Κ. Πλεύρη στις ευρωεκλογές του 1999. Αν και η επίδοση των περίπου 50.000 (0,75%) κρίθηκε ως επιτυχία, το σχήμα διαλύθηκε άμεσα, δείχνοντας την αδυναμία του κ. Μιχαλολιάκου να συνυπάρξει με «συνεταίρους». Ο κ. Πλεύρης, που δηλώνει ότι συμφωνεί με τον εθνικισμό, αλλά διαφωνεί με τη χρήση βίας της Χ.Α., αντιπαρέρχεται ειρωνικά το ερώτημα, γιατί δεν «ταίριαξε» με τον Μιχαλολιάκο: «Δεν έχω τον κατάλληλο σωματότυπο».
Αυτός που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της ελληνικής Ακροδεξιάς ήταν ο κ. Γ. Καρατζαφέρης με την ίδρυση του ΛΑΟΣ, το 2000. Αναγνωρίζοντας ότι υπήρχε δυναμική, η Χ.Α. συμμετείχε στις δημοτικές του 2002 στον συνδυασμό για την υπερνομαρχία με 4 στελέχη της (ανάμεσά τους ο Ηλ. Παναγιώταρος). Οταν αυτό αποκαλύφθηκε, ο κ. Μιχαλολιάκος επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τον ναζισμό, στέλνοντας εξώδικα σε τρεις εφημερίδες για να μη χρησιμοποιούν τον όρο «νεοναζιστικό» για να χαρακτηρίσουν το κόμμα του.
Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η δραστηριότητα της Χ.Α. φαίνεται να σημειώνει κάμψη. Υπό την πίεση της υπόθεσης Κουσουρή, επιχείρησε να διαμορφώσει ένα «εθνικό μέτωπο» υπό τον έλεγχό της, την Πατριωτική Συμμαχία, που καταφέρνει να συγκεντρώσει 1,37% στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα. Και αυτό το εγχείρημα, ωστόσο, διαλύεται από τον Μιχαλολιάκο το 2007.
Χωρίς να το ξέρει, πάντως, η Χ.Α., η συγκυρία δουλεύει υπέρ της. Η εξωτερική πολιτική του Νταβούτογλου καθιστά την Τουρκία προσβάσιμη σε ένα μεταναστευτικό ρεύμα που κατευθύνεται στην Ε.Ε., το οποίο πενταπλασιάζει από το 2006 τη μεταναστευτική πίεση στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Η εκλογική επιτυχία του ΛΑΟΣ (2007) απενοχοποιεί τη συζήτηση για το μεταναστευτικό και η Χ.Α. σπεύδει να υιοθετήσει αυτήν την ατζέντα. Το κόμμα συμμετέχει και στις δύο εκλογές του 2009 (κάτι που σημαίνει ότι εισέρρευσαν χρήματα) και επιβραβεύεται στις δημοτικές του 2010 με το 5,29% στην Αθήνα, όπου ο Ν. Μιχαλολιάκος εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος. Είναι η τελευταία εκλογική αναμέτρηση όπου το μεταναστευτικό κυριαρχεί στον προεκλογικό της αγώνα, το 2012 η Χ.Α.«καβαλάει» το επόμενο ρεύμα και εμφανίζεται σφόδρα αντιμνημονιακή, ενώ για να συμπλεύσει με τις διαθέσεις της κοινής γνώμης στο θέμα της συμμαχίας με το Ισραήλ, από το 2011 περιορίζει και την αντισημιτική ρητορική της. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Από τα πεπραγμένα του κόμματος μετά τις εκλογές του 2012 δεν είναι, πάντως, όλοι ευχαριστημένοι. Ειδικότερα τα παλιά μέλη της Χ.Α., που είδαν να δημιουργούνται σε όλη την Ελλάδα τοπικές από αγνώστους και «αλεξιπτωτιστές» να καταλαμβάνουν αξιώματα γκρινιάζουν, όπως γκρινιάζουν και για την επιλογή του κ. Μιχαλολιάκου να χρίσει βουλευτή και τη σύζυγό του. Ο κ. Μιχαλολιάκος ματαίωσε το προγραμματισμένο για τον Οκτώβριο του 2012 συνέδριο του κόμματος και σύμφωνα με στελέχη του χώρου, υπήρξαν δύο συνάξεις Χρυσαυγιτών, όπου εκδηλώθηκε γκρίνια, η μία εξ αυτών στον Αμπελώνα της Λάρισας τον Απρίλιο και η άλλη στην Αθήνα. Πρώην στελέχη της Χ.Α., πάντως, που καταλογίζουν στον κ. Μιχαλολιάκο ευθύνη για τις τελευταίες εξελίξεις επειδή συνέχισε και εντός Βουλής να επενδύει στον πολιτικό τσαμπουκά, όταν θα μπορούσε να μαζέψει την επιθετική ρητορική και είχε τα μέσα να δημιουργήσει έναν πυρήνα να στελεχών ώστε να ελέγξει το απρόσμενα διογκωμένο κόμμα, θεωρούν ότι δεν υπάρχει θέμα να χάσει τον έλεγχο, ακόμα και αν κάποιοι βουλευτές της Χ.Α. συλληφθούν. Θα συμβεί ό,τι και με τον «Περίανδρο», λένε χαρακτηριστικά...




http://www.kathimerini.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου