Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Έξι προσαγωγές στο Πολυτεχνείο - Πολιτικές αντιδράσεις

Έξι προσαγωγές στο Πολυτεχνείο - Πολιτικές 

Στο πλαίσιο των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του πανεπιστήμιου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατόν εξήντα κοντάρια, βαριοπούλα με ξύλινο κοντάρι, ένας κάλυκας όλμου, δοχείο με ποσότητα εύφλεκτου υγρού, επτά σπρέι πιπεριού, αντιασφυξιογόνες μάσκες και μάσκα του σκι, οκτώ κράνη, μία ταυτότητα ελληνικών αρχών για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια, μία ταυτότητα Ισραήλ και μία γαλλική άδεια οδήγησης.

|

Διαφημίσεις GoogleExhaust gas solutionsShip exhaust scrubbers, engineering laser scans 3D models installationwww.mesab.euRSVP Gay CruisesAll-gay cruises from the original gay vacation companywww.RSVPvacations.com
Έξι προσαγωγές, τριών Ελλήνων και τριών αλλοδαπών, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρωινής επιχείρησης της αστυνομίας στους χώρους γύρω και μέσα στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση διεξήχθη με την παρουσία εκπροσώπου των δικαστικών αρχών ύστερα από καταγγελίες για τη διαμονή παράνομων μεταναστών και χρήση των χώρων του Πολυτεχνείου για την κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών, όπως και για αποθήκευση μέσων που χρησιμοποιούνται σε επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Στο πλαίσιο των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του πανεπιστήμιου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατόν εξήντα κοντάρια, βαριοπούλα με ξύλινο κοντάρι, ένας κάλυκας όλμου, δοχείο με ποσότητα εύφλεκτου υγρού, επτά σπρέι πιπεριού, αντιασφυξιογόνες μάσκες και μάσκα του σκι, οκτώ κράνη, μία ταυτότητα ελληνικών αρχών για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια, μία ταυτότητα Ισραήλ και μία γαλλική άδεια οδήγησης.

Από την αστυνομία επισημαίνεται ότι παραδόθηκαν προς χρήση στην Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου χώροι οι οποίοι τελούσαν υπό κατάληψη εδώ και τριάντα χρόνια.

Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Πολιτικές αντιδράσεις
Δεν ήξερα οτι η αστυνομία μπορεί να λειτουργεί και ως κλεφτής σε αυτή τη χώρα τονισε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Χαρακτήρισε απαράδεκτη και πρωτοφανή αυτή την ενέργεια.
Επισημανε οτι αν νομίζει η κυβέρνηση πως μπορεί να μεταφέρει την ατζέντα της πολιτικής σε ακροδεξιά κατεύθυνση είναι μακριά γελασμένη και νυχτωμένη.
 Διερωτήθηκε αν υπήρχαν πληροφορίες στις τάξεις της αστυνομίας.

 Απαντώντας η Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη είπε οτι προφανώς από τον κατάλογο που έχει η αστυνομία επιβεβαιώνεται οτι υπήρχαν πληροφορίες στις τάξεις της. Πρόσθεσε οτι η αστυνομία και το αρμόδιο υπουργείο για αυτό υπάρχει. Όταν έχει 
πληροφορίες να προχωρά σε επιχειρήσεις για να μην έχουμε δεινά.

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε νωρίτερα στο Mega ότι η αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου σε όλη την επικράτεια.
Κανείς δεν θέλει να υπάρχουν άσυλα ασυδοσίας οποιουδήποτε είδους, είπε ο κ. Κεδίκογλου.

Στο μεταξύ, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες από τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ


 


Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/240193/antigrafotouvideo-kai-fotografies-apo-tin-epiheirisi-sto-metsoveio/#ixzz2cdPmbVr9
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Η Κύπρος κάνει την... έκπληξη


se-antithesh-me-thn-ellada-den-peftoyn-mono-oi-misthoi-alla-kai-oi-times
Γράφει ο Θέμης Δαγκλής
Σκεφτείτε το λίγο. Μια χώρα που λειτουργεί εδώ και τέσσερις μήνες πρακτικά χωρίς τράπεζες. Με περιορισμούς όχι μόνο στην εξαγωγή συναλλάγματος, αλλά και στα χρήματα που μπορεί να διαθέσει καθημερινά ο κάθε πολίτης. Με τον όγκο των καταθέσεων (κεφάλαιο κίνησης) των επιχειρήσεων κουρεμένο ή δεσμευμένο στην Τράπεζα Κύπρου. Με τον τουρισμό, και λόγω της αναταραχής πεσμένο σε σχέση με πέρσι. Με χαμηλότερους μισθούς τους τελευταίους μήνες σε όλους τους κλάδους.
Και όμως στην Κύπρο, η ύφεση ήταν στο β τρίμηνο του 2013 μικρότερη από την αναμενόμενη. Μετά την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 4,4% το α΄ τρίμηνο, τα στοιχεία του β΄ τριμήνου δείχνουν μείωση του ΑΕΠ κατά 5,4%. Οι απολύτως μετριοπαθείς εκτιμήσεις της τρόικας ήταν 8,7%. Άνθρωποι της αγοράς στην Κύπρο ήθελαν την ύφεση διψήφια, κοντά στο 15%.
Η τάση πιθανόν να διαψεύσει τις “μαύρες εκτιμήσεις”, αν το γ΄ τρίμηνο δεν καταρρεύσει. Η συγκράτηση οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές που έχουν κατά 10% αυξηθεί σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2012. Και έχουν αυξηθεί, γιατί σε αντίθεση με ότι έγινε στην Ελλάδα η εσωτερική υποτίμηση στην Κύπρο δείχνει να λειτουργεί, δεν πέφτουν μόνο οι μισθοίαλλά και οι τιμές και τα ενοίκια.
Ο τουρισμός καταγράφει επίσης μείωση των αφίξεων. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις πως τα έσοδα θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα. Το κλειδί στην Κύπρο πάντως είναι ότι παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς στα βασικά είδη τρόφιμα, ποτά και τα είδη καπνού όχι μόνον η κατανάλωση δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται. Βεβαίως και οι Κύπριοι περιορίζουν όλες τις άλλες δαπάνες. Η συνολική κατανάλωση το λιανικό εμπόριο υποχώρησε κατά -8,8% το πρώτο εξάμηνο
Η ανεργία βεβαίως συνεχίζει να αυξάνεται και έχει φτάσει στο 17,2%, κυρίως επειδή το λιανικό εμπόριο έχει πάθει καθίζηση. Προφανώς όμως στην Κύπρο υπήρξε αρκετό λίπος, ώστε να αντέξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί πάντως σημαντικά την Κύπρο από την Ελλάδα είναι το κοινωνικό κλίμα, το οποίο είναι απίστευτα πιο ψύχραιμο. Στην Κύπρο δεν υπάρχουν “αγανακτισμένοι”. Οι πολιτικοί κυκλοφορούν ελεύθερα στις πιάτσες, θεωρίες συνωμοσίας δεν αναπτύσσονται και ακόμα και η συζήτηση για τα οφέλη και τις δυσχέρειες μιας πιθανής εξόδου από το ευρώ είναι σοβαρή και διεξάγεται με επιχειρήματα. Όλοι έχουν καταλάβει πάρα πολύ καλά τι τους έχει συμβεί και προσπαθούν να βρουν τρόπους να συμβάλλουν στο να ξεπεραστεί η κρίση. Τον Ιούλιο, η κυπριακή ΟΤΟΕ κατέθεσε μια πρόταση για μείωση μισθών κατά 30% στον τραπεζικό κλάδο, ώστε να σωθούν όσο δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Πόσο πιθανό θα ήταν να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όσους χρησιμοποιούν μολότοφ»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όσους χρησιμοποιούν μολότοφ»
Συνεχίζοντας την αντιπαράθεσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την επιχείρηση της Αστυνομίας στο Πολυτεχνείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε:
«Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όσους θέλουν να χρησιμοποιούν λοστάρια, κάλυκες όλμων και πρώτες ύλες για μολότοφ...».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/338134/kedikogloyxekatharo-oti-o-syriza-stirizei-osoys-hrisimopoioyn-molotof#ixzz2cdA7VwSm

Δένδιας: Δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα


Πολιτική
Δένδιας: Δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα
Την επιχείρηση της αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε γύρω και μέσα στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), σχολίασε σε δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.
«Η σημερινή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο ΕΜΠ, όπως και η απόδοση των καταληφθέντων χώρων στην πανεπιστημιακή κοινότητα ύστερα από τριάντα χρόνια, αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Ο υπουργός προσέθεσε ότι «η χρήση των πανεπιστημιακών χώρων ως εστιών ανομίας και κάθε φύσεως παραβατικότητας -ακόμη και παρεμπορίου- δεν είναι αποδεκτή σε μία δημοκρατική κοινωνία. Ας το συνειδητοποιήσουν όλοι και κυρίως όσοι παριστάνουν ότι αγνοούν την παροιμία "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης"».


Θετικός για διευκολύνσεις στο ελληνικό χρέος ο Asmussen (ΕΚΤ) - Δεν συζητήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση η γερμανική πρόταση για νέο δάνειο

- Προβόπουλος (ΤτΕ): Οι τράπεζες διαθέτουν 13-14 δισ κεφαλαιακό απόθεμα από ΤΧΣ και συνέργειες

21/08/13 - 16:26
Θετικός για διευκολύνσεις στο ελληνικό χρέος ο Asmussen (ΕΚΤ) - Δεν συζητήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση η γερμανική πρόταση για νέο δάνειο - Προβόπουλος (ΤτΕ): Οι τράπεζες διαθέτουν 13-14 δισ κεφαλαιακό απόθεμα από ΤΧΣ και συνέργειες
Θετικός στην προοπτική να υπάρξουν διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Joerg Asmussen, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν συζήτησε με την ελληνική κυβέρνηση τη γερμανική πρόταση που διατυπώνεται από χτες για ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Ο Asmussen αρκέστηκε να αναφέρει δημοσίως ότι συζητήθηκε η πρόοδος της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, προσθέτοντας ότι "δεν συζητήθηκε η προοπτική ενός νέου δανείου". 
Παρά τις διαψεύσεις Asmussen η χορήγηση ενός νέου τρίτου δανείου προς την Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ιδιότυπου δημόσιου διαλόγου που περιστρέφεται γύρω από τη χώρα μας, ενώ και η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, δεν δίστασε να αναφέρει ότι η Αθήνα θα χρειαστεί ένα νέο μίνι μνημόνιο.
Ακολουθώντας τις δηλώσεις  του Γερμανού υπουργού Οικονομικών W. Schaeuble, νωρίτερα η Καγκελάριος τόνισε πως το ενδεχόμενο μιας νέας βοήθειας προς την Ελλάδα θα συζητηθεί στα μέσα του 2014.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με την ελληνική κυβέρνηση και με τους τραπεζίτες ο Asmussen συζητά επίσης τρόπους ελάφρυνσης μέρους του ελληνικού χρέους, μέσω διευκολύνσεων, όπως η μεταφορά περί των 25 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον ESM, η μείωση των επιτοκίων και η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο κεφαλαιακά, καθώς  διαθέτει  13-14 δισεκ. ευρώ κεφαλαιακό απόθεμα για να καλύψει τυχόν μελλοντικές ζημίες ανέφερε ο ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος στον Joerg Asmussen, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον οποίο συναντήθηκε στα γραφεία της ΤτΕ.
Τα 13 με 14 δισεκ. ευρώ προκύπτουν ως εξής από το capital buffer του ΤΧΣ περί τα 8,5 δισεκ. ευρώ και περίπου 4,5 με 5,5 δισεκ. ευρώ από συνέργειες και πωλήσεις θυγατρικών.

Ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε τον Asmussen για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και τις προσπάθειες αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά τις συγχωνεύσεις.
O Asmussen αυτή την ώρα συναντάται με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
Ο εκπρόσωπος του πιο σκληρού βραχίονα της Τρόικας συζητά με την ελληνική ηγεσία κρίσιμα ζητήματα του προγράμματος προσαρμογής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα της μεταφοράς ενός μέρους, πιθανότατα περί τα 25 δισ. ευρώ του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στον ESM, τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.
Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM, έχει μελετήσει το ενδεχόμενο να μεταφερθούν περί τα 25 δισεκ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στον ESM έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να μειωθεί το χρέος.
Μαζί με τα 25 δισεκ. θα μπορούσαν να μεταφερθούν και τα 10,5 δισεκ. ευρώ το capital buffer του ΤΧΣ ώστε να μην πληρώνει η Ελλάδα τόκους γιατί θα λογίζεται ως υπαρκτό κεφάλαιο του ESM.
Δηλαδή από τα 50 δισεκ. τα 35 δισεκ. θα μπορούσαν να καταλήξουν στον ESM και το ελληνικό χρέος να μειωθεί κατά 35 δισεκ. που αντιστοιχεί σε 14,2% haircut χωρίς όμως να υποστούν ζημία οι φορολογούμενοι ευρωπαίοι πολίτες.
Προφανώς μόνο 14,2% haircut για το ελληνικό χρέος που δεν είναι βιώσιμο δεν φθάνει αλλά τουλάχιστον είναι μια αρχή με στόχο να φθάσει το 40% ή 50% όπως εκτιμάται από όλο και περισσότερους οικονομολόγους.
Ο Asmussen, ο οποίος αφίχθη στην Αθήνα λίγο μετά τις 13:00, θα μεταβεί στις 16:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Ο Asmussen θα έχει επαφές και με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά, ενώ αύριο θα συναντηθεί (στις 10:30 το πρωί στο υπ.Εξωτερικών) με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπ. Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ αναφέρεται πως «ενόψει της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα ο Joerg Asmussen θα επισκεφθεί την Αθήνα για διμερείς συναντήσεις με Έλληνες πολιτικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και επιχειρηματιών προκειμένου να συζητήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη».
Η επίσκεψη Asmussen ίσως κριθεί θετική για τη χώρα μας, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ίδιος έχει συστήσει στη χώρα μας να κάνει περισσότερα ώστε να εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση εκ μέρους της τρόικας. Ταυτόχρονα, έχει χαρακτηρίσει τις αναφορές σε περαιτέρω μείωση του χρέους ως μη εποικοδομητικές.
«Οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις σχετικά με την απομείωση του χρέους δεν βοηθούν καθώς αποπροσανατολίζουν από τις απαραίτητες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», έχει σημειώσει στο παρελθόν, ενώ αν και Γερμανός αξιωματούχος, που έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών, φαίνεται ότι ο ίδιος εκφράζει τη σκέψη της ΕΚΤ, της σκληρής δηλαδή στάσης ενός βραχίονα της Τρόικας.
Αναμφίβολα, σε μία περίοδο που η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται περί του αντιθέτου, η επίσκεψη του Asmussen μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται. Δεν είναι δε λίγοι όσοι επιμένουν, στο παρασκήνιο, ότι ο ίδιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Asmussen φέρεται να ζήτησε να συναντηθεί και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ωστόσο θα πραγματοποιεί περιοδεία στην Κέρκυρα.
Η επίσκεψη του Joerg Asmussen στην Ελλάδα γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την κυβέρνηση δεδομένου ότι σε έναν μήνα (στις 21 Σεπτεμβρίου) θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους επικεφαλής της τρόικα, οι οποίοι συν τοις άλλοις θα κληθούν να εξετάσουν εάν θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα προκειμένου η χώρα να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2015-2016.
Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο η Ελλάδα έλαβε 5,8 δις ευρώ από τους διεθνείς δανειστές και αναμένει την εκταμίευση ακόμα 1 δις ευρώ τον Οκτώβριο, η οποία θα κριθεί από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

www.bankingnews.gr

Τουρκικές προκλήσεις στη Ρόδο!



Σκηνικό έντασης στήνει ο πρόξενος Χακάν Αϊτέκ, με τις ευλογίες της Αγκυρας


Σκηνικό έντασης στήνει ο πρόξενος Χακάν Αϊτέκ, με τις ευλογίες της ΑγκυραςΔύο διαδοχικές απελάσεις Τούρκων εγκαθέτων, οι οποίοι εμφανίστηκαν στη Ρόδο, επιχειρώντας να ποδηγετήσουν τους περίπου 2.000 ελληνες μουσουλμάνους που ζουν στο νησί, ήταν η πρώτη σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στη νέα προσπάθεια της Αγκυρας να προκαλέσει σκηνικό Δυτικής Θράκης και στα Δωδεκάνησα.

Το μήνυμα που έστειλε η Αθήνα με τις απελάσεις δύο ιμάμηδων τις προηγούμενες εβδομάδες είχε άμεσο αποδέκτη τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στη Ρόδο Χακάν Αϊτέκ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε σειρά προκλητικών ενεργειών που, αν συνεχιστούν, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι παρενέργειες μπορεί να έχουν.

Το "κήρυγμα"
Το σκηνικό έντασης που στήνει μεθοδικά ο Τούρκος πρόξενος -με τις ευλογίες της Αγκυρας- ξεκίνησε τον Ιούλιο, όταν με υπηρεσιακό διαβατήριο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πέρασε στη Ρόδο από τα απέναντι παράλια ο ιμάμης Αγί Μούσα. Αμέσως μετά την άφιξή του, επισκέφθηκε το τζαμί Ιμπραήμ Πασά, για να προσευχηθεί. Ωστόσο, μετά την προσευχή του, έσπευσε στο τοπικό βακούφι, όπου ζήτησε από τον νόμιμο ιμάμη Καρά Αλή Χασάν να πραγματοποιήσει αυτός το «κήρυγμα της Παρασκευής». Η αντίδραση ήρθε όχι μόνο από την πλειονότητα των μουσουλμάνων της Ρόδου, αλλά και από τις αρμόδιες Αρχές, που του έστειλαν το εξής μήνυμα: «Μπορείς να προσεύχεσαι όσο θέλεις, αλλά απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά το κήρυγμα»! Και αυτό γιατί ήταν προφανές ότι θα χρησιμοποιούσε το κήρυγμα προκειμένου να ασκήσει φιλοτουρκική προπαγάνδα. Η θρασύτατη απάντηση του Τούρκου ιμάμη ήταν πώς είναι «προσωπικός απεσταλμένος του Τούρκου προέδρου Γκιουλ, για να βοηθήσει τους μουσουλμάνους της Ρόδου στα λατρευτικά τους καθήκοντα». Γράφοντας, μάλιστα, στα παλιά του τα παπούτσια την εντολή των Αρχών, επέμεινε πως θα κάνει κήρυγμα. Λίγες ώρες αργότερα και αφότου φιλοξενήθηκε σε τραπέζι που παρέθεσε ο Τούρκος πρόξενος, η Αστυνομία τον ενημέρωσε πως είχε απελαθεί από τη χώρα μας και τον οδήγησε στο πλοίο «Marmaris Express», για να επιστρέψει στα τουρκικά παράλια.

Στη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, πάντως, ο Αγί Μούσα προχώρησε σε μία ακόμα πρόκληση, η οποία, όμως, έγινε γνωστή μετά την απέλασή του. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησε «βάφτιση» μιας Γερμανίδας, από χριστιανής σε μουσουλμάνα. Η διαδικασία, η οποία προβλήθηκε έντονα από τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μάλιστα με «πανηγυρικό» τρόπο, έγινε στο σπίτι ενός Αιγυπτίου και μιας Μαροκινής, με μάρτυρες έναν Τούρκο αστυνομικό που υπηρετεί στο προξενείο του νησιού και δύο μουσουλμάνους οι οποίοι διδάσκουν τουρκικά στον μουσουλμανικό σύλλογο της Ρόδου!

Επρόκειτο για μια απολύτως παράνομη τελετή, αφού ο Αγί Μούσα δεν είχε την άδεια να ασκεί θρησκευτικά καθήκοντα, καθώς δεν είναι νόμιμος θρησκευτικός λειτουργός.

Και δεύτερος
Η τουρκική πρόκληση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς λίγες ημέρες αργότερα κατέφθασε στη Ρόδο -και αυτός με υπηρεσιακό διαβατήριο- δεύτερος ιμάμης, ο Μουσταφά Σαδίκογλου, ο οποίος, ωστόσο, ακολούθησε διαφορετική τακτική. Αντί να πάει στο τζαμί της πόλης, προτίμησε να καταλύσει σε ξενοδοχείο του νησιού, στην πόλη της Ρόδου.

Ο Σαδίκογλου παρέμεινε για αρκετές ημέρες στο ξενοδοχείο, με στόχο την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού να είναι εκείνος που θα κάνει την προσευχή και, ενδεχομένως, το κήρυγμα στο τέμενος Σουλεϊμανιγιέ, το οποίο ανοίγει μία φορά τον χρόνο. Προς ενίσχυση όλης αυτής της προσπάθειας, η Αγκυρα έστειλε στη Ρόδο και δύο πρόσωπα που κατέχουν σημαντικές θρησκευτικές θέσεις και πολιτικές επαφές στην Τουρκία.

Τον μουφτή Μαρμαρίδας Ερσόζ Χασάν και τον μουφτή Μούγλων Μπασίς Χασάν. Οι δυο τους φιλοξενήθηκαν από τον Τούρκο πρόξενο και μάλιστα ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι σε ένα τραπέζι με τη συμμετοχή 80 ατόμων, σε εστιατόριο της παλιάς πόλης, τον λογαριασμό του οποίου πλήρωσε το προξενείο. Η διαμονή των δυο μουφτήδων έγινε σε ξενοδοχείο του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι μουσουλμάνος του νησιού, γνωστός για τις σχέσεις του με το προξενείο.

Μάλιστα, στο υπόγειο του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, στο Φαληράκι, οι Αρχές γνωρίζουν πως, υπό συνθήκες μυστικότητας, παραδίδονται μαθήματα Κορανίου σε παιδιά μουσουλμάνων.

Oι απειλές των εγκάθετων

Την ίδια περίοδο, ο νόμιμος ιμάμης, Καρά Αλή Χασάν, δεχόταν σειρά απειλών, που έφτασαν έως και στην προειδοποίηση ότι δεν θα του επιτρεπόταν στο εξής η είσοδος στην Τουρκία, αν δεν έδινε το πράσινο φως στους εγκαθέτους της Αγκυρας να επιτελέσουν τη διατεταγμένη υπηρεσία τους -μια υπηρεσία για την οποία η αμοιβή τόσο του Αγί Μούσα όσο και του Μουσταφά Σαδίκογλου έφτασε περίπου τα 2.000 ευρώ για τον καθέναν.

Ο Σαδίκογλου, αν και τις πρώτες ημέρες της παραμονής του στο νησί δεν έδωσε αφορμές, τελικά στις 6 Αυγούστου απελάθηκε, όταν αποπειράθηκε να παραβεί τις σαφείς εντολές που του είχαν δοθεί από τις Αρχές, να μην επιχειρήσει οτιδήποτε που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα το ήρεμο κλίμα μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Ρόδο.

Μετά τις δύο αυτές απελάσεις, η κυβέρνηση, με διακριτικότητα αλλά και σαφήνεια, διαμήνυσε στον Τούρκο πρόξενο Χακάν Αϊτέκ πως, αν δεν σταματήσει άμεσα την προκλητική αυτήν τακτική, τότε τα διπλωματικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι σκληρότερα. Το ίδιο έχει γίνει με διάφορα πρόσωπα που ανήκουν σε έναν σκληρό πυρήνα της μουσουλμανικής κοινότητας στη Ρόδο και τα οποία αποτελούν τα ενεργούμενα του προξενείου. Οι περισσότεροι από αυτούς μετείχαν και στο τραπέζι που έκανε ο Χακάν Αϊτέκ.

Οι Αρχές, πάντως, παρακολουθούν επισταμένως κάθε «περίεργη» κίνηση των προσώπων αυτών και δηλώνουν αποφασισμένες να μην επιτρέψουν στην Τουρκία να παίξει τον ρόλο της «προασπίστριας θρησκευτικών ελευθεριών», για τις οποίες έχει φροντίσει στον μέγιστο βαθμό η ελληνική Πολιτεία.




Του Σωτήρη Ξενάκη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

“Καληνύχτα” ΕΡΤ, “καλημέρα” Δημόσια Τηλεόραση…

REPORTER | 


Dimosia-Tileorasi
Σχεδόν δυο μήνες μετά τη δραματική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ, ο ιστορικός φορέας κατέβασε από σήμερα στις 08.00 το πρωί και ουσιαστικά… ρολά.
Η Δημόσια Τηλεόραση, δηλαδή ο μεταβατικός φορέας που επελέγη να στελεχωθεί με εργαζομένους της πρώην ΕΡΤ, ξεκίνησε τη μετάδοση προγράμματος, με τους δημοσιογράφους Γιάννη Τρουπή και Οντίν Λιναρδάτου να βρίσκονται στην παρουσίαση, έχοντας μαζί τους τη Χρύσα Παπασταύρου.
“Πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε στην ΕΡΤ”, δήλωσε στο ξεκίνημα της εκπομπής η Οντίν Λιναρδάτου.
Η έναρξη μετάδοσης προγράμματος από τη Δημόσια Τηλεόραση, ακολουθείται από τη διακοπή της μετάδοσης του προγράμματος που εξέπεμπαν μέσω της EBU οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από το Ραδιομέγαρο, μια εξέλιξη η οποία προκάλεσε την έντονη αντόδραση των τελευταίων.
Ο υφυπουργός αρμόδιος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση Παντελής Καψής έχει δηλώσει ότι σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα θα είναι δίωρο ενημερωτικό, και θα περιλαμβάνει και δελτίο ειδήσεων.



Αρχειοθήκη ιστολογίου