Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ



Λάβρος κατά της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Ο κύριος Πρόντι άσκησε οξύτατη κριτική στην κυρία Μέρκελ για τη γενικότερη πολιτική της απέναντι στην κρίση χρέους της Ευρώπης και ειδικότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα. «Η Μέρκελ δεν αλλάζει ούτε την παραμικρή λεπτομέρεια στην γραμμή της, δεν επιθυμεί καμιά μορφή συνεργασίας, δεν θέλει λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απεμπλοκή της κατάστασης. Ακόμα και τη συμμετοχή της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης την αποφάσισε με το ζόρι και την τελευταία στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Πρόντι, ο οποίος ειδικά για το «ελληνικό πρόβλημα» τόνισε ότι χάθηκε χρόνος, ενώ θα μπορούσε να «λυθεί άμεσα και σιωπηλά, μέσα σε πέντε λεπτά, ενώ, τελικά, μετατράπηκε σε τραγωδία». 
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το «κύριο πρόβλημα της Ευρώπης είναι το ότι είναι διχασμένη και δεν διαθέτει την απαιτούμενη δύναμη για να μπορέσει να δράσει».
 
Ενώ αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει τώρα ο κύριος Πρόντι τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να γίνει ένας «δανειστής της ύστατης προσφυγής» και φυσικά να υιοθετηθούν άμεσα τα ευρωομόλογα. 

Κρατικοποιούνται οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες μέσα στους επόμενους 4-5 μήνες


Οι ζημίες στα 21 δισ ευρώ και τα NPLs στα 50 δισ στην διετία 2011-2012 

Θα χαθούν άλλα 25-30 δισ καταθέσεων και το ELA θα ξεπεράσει τα 40 δισ ευρώ


Κρατικοποιούνται  οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες μέσα στους επόμενους 4-5 μήνες – Οι ζημίες στα  21 δισ ευρώ και τα NPLs στα 50 δισ στην διετία 2011-2012 – Θα χαθούν άλλα 25-30 δισ καταθέσεων και το ELA θα ξεπεράσει τα 40 δισ ευρώ
Ποιες θα είναι οι μεσοπρόθεσμες εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
Άκρως αξιόπιστη πηγή που δύναται να παρακολουθεί σφαιρικά το τραπεζικό σύστημα αναφέρει στο www.bankingnews.gr ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και δεν μπορούν να αλλάξουν.
Οι επερχόμενες εξελίξεις μπορούν να συνοψιστούν σε
1)Μέσα στους επόμενους 4-5 μήνες οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν κρατικοποιηθεί. Τι σημαίνει κρατικοποίηση; Ότι το ΤΧΣ θα καταστεί μέτοχος μειοψηφίας με ποσοστό 20-30 ή 35% στις τράπεζες και θα ζητήσει από όλες να εκπονήσουν άμεσα σχέδια ριζικής αναδιάρθρωσης των ισολογισμών τους.
Τα κεφάλαια που θα αντλήσουν οι τράπεζες θα φθάσουν τα 20 δις ευρώ.
2)Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα κρατικοποιηθεί και λόγω τραπεζών είναι πολύ πιθανό η Κύπρος ως χώρα να καταλήξει σε μηχανισμό στήριξης.
Μια τέτοια εξέλιξη θα οριοθετήσει σε νέα επίπεδα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
3)Οι ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες στο διάστημα 2011 με 2012 θα ξεπεράσουν τα 21 δις ευρώ. Οι ζημίες αυτές είναι ιστορικές.
Ωστόσο ακόμη και δεν υπήρχε psi+ ακόμη και αν δεν υπήρχε Blackrock οι τράπεζες θα ήταν πάλι ζημιογόνες αλλά προφανώς θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις ζημίες.
4)Η πιστωτική επέκταση θα παραμείνει στάσιμη για όλο το 2012 έως το τέλος του 2013. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να κινηθεί μεταξύ -3,5% με -1,5%.
5)Οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται. Ήδη βρίσκονται στα 186 με 187 δις ευρώ έχουν χαθεί συνολικά 60 δις ευρώ.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι καταθέσεις θα μειωθούν περαιτέρω  κατά 25 με 30 δις ευρώ δηλαδή θα υποχωρήσουν στα 157 με 160 δις ευρώ.
6)Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τις κεντρικές τράπεζες (Το Σεπτέμβριο του 2011 είχαν λάβει 77 δις ρευστότητα από την ΕΚΤ και 26,8 δις ευρώ από την ΤτΕ μέσω του ELA) θα παραμείνει τουλάχιστον σε υψηλά επίπεδα περί τα 100 δις ή και υψηλότερα με το ELA όμως να αυξάνεται προς τα 40 δις ευρώ.
Αυτές αναμένεται να είναι οι βασικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο τους επόμενους μήνες.

Τράπεζες: Ζημίες με haircut 50% για ομόλογα
Ποσά σε εκατ ευρώ
Τράπεζες
Haircut * 50%
Κεφάλαια
Νέα κεφάλαια με haircut 50%
Εθνική
-5.000 με -5.600
7.951
3.500 -4.500
Alpha
-1.400 με -1.600
4.649
1.000 -1.500
Eurobank
-2.400 με -2.700
4.332
1.700 -2.200
Πειραιώς
-2.500 με -2.800
2.700
1.900 -2.300
Κύπρου
-1.046
2.901
1.000 (1.477 ΕBA)
Μarfin
-1.200
3.774
1200 (2.116 EBA)
ATE
-2.400  με -2.700
219
1.800 -2200
TT
-1.600 με -1.800
499
1.500 -1.800
Emporiki
-200  με -230
600
750**
Geniki
-230  με -240
2
575**
Attica
-160   με -180
413
140 -250
Proton
-310    με -330
220
30 -30
Σύνολο
Έως -20.300
28,100
ΜΟ 16.000
*Στο haircut πρέπει να αφαιρεθεί το 21% του προηγούμενου psi;
Π.χ. στην ΕΤΕ 5 δις -1,6 δις =3,4 δις νέες ζημίες περίπου
**Έχουν ανακοινώσει αυξήσεις κεφαλαίου
Πηγή: Εκτιμήσεις αγοράς

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Τσόμσκι: «Η Ελλάδα καταστρέφεται βάσει σχεδίου»




Τσόμσκι: «Η Ελλάδα καταστρέφεται βάσει σχεδίου»
Ο Νόαμ Τσόμσκι ενσαρκώνει την εικόνα του διανοούμενου όπως θα έπρεπε να είναι: με το τεράστιο διανοητικό του ανάστημα, τη θεμελίωση της γενετικής γλωσσολογίας, την ακτιβιστική του δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το θάρρος του λόγου του σε κρίσιμες στιγμές.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΗΜazino και τον Μ. Προβατά και αναπαράγει η ιστοσελίδα otyposnews.gr, ο Νόαμ Τσόμσκι μιλά για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, την παγκόσμια οικονομία, τις τράπεζες και τη «μαφία» του ΔΝΤ.
Υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ σκοπεύουν να καταστρέψουν την Ελλάδα βάσει σχεδίου. Αναγνωρίζει ότι η χώρα έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα, όμως αυτά που προτείνει η τρόικα εντείνουν αυτά τα προβλήματα, παρά τα λύνουν.
«Το τελικό αποτέλεσμα ίσως είναι η καταστροφή της Ελλάδας», λέει ο Τσόμσκι αναφερόμενος στην αποπληρωμή της παγκόσμιας τραπεζικής κοινότητας, το σύστημα της οποίας χαρακτηρίζει «στυγνή ληστεία».
Συγκρίνοντας την Ελλάδα με το παράδειγμα της Αργεντινής ή της Ισλανδίας, που δεν υπάκουσαν στο ΔΝΤ, λέει ότι η ελληνική περίπτωση είναι διαφορετική καθώς η Ελλάδα δεν έχει δικό της νόμισμα και συνεπώς δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
Μάλιστα, θεωρεί ότι μια ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστρεπτική.
Δεν δίνει έτοιμες συνταγές για να βγει η ελληνική κοινωνία από το αδιέξοδο, συνιστά ψυχραιμία και προτρέπει τους Έλληνες να «βρουν τον τρόπο που τους ταιριάζει».
Κλείνοντας με αισιόδοξο τρόπο τη συνέντευξη, εύχεται στην Ελλάδα «πολλή και καλή τύχη σε αυτούς τους ιδιαίτερα δύσκολους και επίπονους καιρούς, με όλες αυτές τις ισχυρές δυνάμεις που προσπαθούν να συντρίψουν την ελληνική κοινωνία και τη χώρα σας».
Πηγή: otyposnews.gr
Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ένα  στη σελίδα του 

Newsbomb.gr.

Οι «σοφοί» του Γιώργου, μας πήραν στο λαιμό τους



Αυτή είναι η ομάδα που ενταφίασε πολιτικά τον τέως πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Οι «σοφοί» του Γιώργου, μας πήραν στο λαιμό τους
 Τώρα που απομακρύνθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Παπανδρέου αποκαλύπτεται η ύπαρξη μιας ομάδας «εγκεφάλων» από Αμερική και Ευρώπη που συμβούλευαν το τελευταίο διάστημα της πρωθυπουργίας του τον Παπανδρέου μέχρι να μας φτάσει στην περιβόητη ιδέα του δημοψηφίσματος και στον οικονομικό αφανισμό.
Μέσα από την αλληλογραφία του Μεγάρου Μαξίμου και τους σκληρούς δίσκους των ηλεκτρονικών υπολογιστών του πρωθυπουργικού γραφείου, αποκαλύπτεται τώρα, τι ρόλο έπαιξαν δίπλα από τον Γ. Παπανδρέου για την ελληνική κρίση οι εξής ξένοι «εγκέφαλοι»:
Κέβιν Φέδερστοουν, ο επικεφαλής του ελληνικού παρατηρητηρίου στο London School of Εcomonics . Αυτός είχε ξεκινήσει την οργάνωση του Μεγάρου Μαξίμου στο μοντέλο της γερμανικής καγκελαρίας, αλλά τον έφαγε το σκοτάδι της ελληνικής πολιτικής καμαρίλας νωρίς.
Οι τρεις βασικοί σύμβουλοι στο παρασκήνιο του Γ.Παπανδρέου ήταν ο Αμερικανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Ρίτσαρντ Πάρκερ, που του έδινε συμβουλές επικοινωνιακού χαρακτήρα στις συναντήσεις με ξένους πρωθυπουργούς.
Ο Αμερικανός Τζόζεφ Στίγκλιτς, καθηγητής του πανεπιστημίου της Κολούμπια, που τον βοηθούσε με λεπτομερείς αναλύσεις του για την κρίση του ευρώ και τις επιδιώξεις του άξονα Γερμανίας- Γαλλίας.
Ο επίσης Αμερικανός καθηγητής Οικονομικών στο Κολούμπια, Τζέφρι Σακς ο οποίος βοηθούσε τον Παπανδρέου στους πολύπλοκους τεχνικούς υπολογισμούς για το «κούρεμα» του 50% του ελληνικού χρέους και πώς θα ανάγκαζαν τους ιδιώτες να μετάσχουν σε αυτό.
Τέλος άλλοι «σοφοί» στη δεξαμενή «εγκεφάλων» από την οποία «ψάρευε» ιδέες ο Γ.Παπανδρέου ήταν ο Λιφ Πανγκρότσκι - πρώην υπουργός Βιομηχανίας της Σουηδίας, ο Τζέφ Μάλιγκαν – Βρετανός θεωρητικός και πρώην συνεργάτης του Τόνι Μπλερ, ο Ρον Χάιβετ – καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ειδικός στη διαχείριση κρίσεων σε προβλήματα εντός της κυβέρνησης και του κόμματος και ο Γιόακιμ Πάλμε, γιος του Ούλοφ Πάλμε, ο οποίος είχε συστήσει το γιο του στον Γ. Παπανδρέου, πριν δολοφονηθεί.
Όλοι αυτοί βέβαια είδαμε που μας πήγαν.
Για τους περισσότερους από αυτούς διαχέεται η πληροφορία από το περιβάλλον Παπανδρέου ότι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ για τις συμβουλές τους, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί επίσημα και από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ένα  στη σελίδα του
 Newsbomb.gr.

Η λύση στην κρίση χρέους: 1 ΔΡΧ = 1000 ευρώ


eurosssssssssssssssH “ελληνική κρίση” έχει πολλές κρυφές πτυχές τις οποίες εντέχνως όσοι, λιγοστοί, πολιτικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν έχουν κρατήσει στη σκιά, εμποδίζοντας τη Βουλή και τον ελληνικό λαό να τις πληροφορηθεί. Κάποιες από αυτές αφορούν στη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας απέναντι στην Τρόικα και τους ιδιώτες δανειστές της. 
Στο πρώτο τμήμα της τρέχουσας σειράς άρθρων αποκάλυψης των μεγαλύτερων μυστικών της ελληνικής κρίσης αναφέρθηκα στο δίκαιο που διέπει τα ελληνικά ομόλογα, ένα θέμα το οποίο είχα αναδείξει με το άρθρο “Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της” από τον Ιούλιο του 2010 (βρίσκεται στο βιβλίο “Υπόθεση Ελληνική Κρίση, Περίεργες Συμπτώσεις” εκδόσεις Λιβάνη), παρουσιάζοντας μία σειρά σχετικών με το θέμα εκθέσεων κορυφαίων πανεπιστημίων και νομικών εταιριών.
Οι αποκαλύψεις στο συγκεκριμένο άρθρο προκάλεσαν αίσθηση αλλά δεν ήταν παρά δεκαπέντε μήνες αργότερα που το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, όταν σε μία σειρά άρθρων και δημοσιεύσεων στο XrimaNews.gr παρουσιάστηκαν στοιχεία που υποδείκνυαν πως η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στη μετατροπή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό, ως αντάλλαγμα για την εξασφάλιση του PSI+ που περιλαμβάνει κούρεμα τμήματος του ελληνικού χρέους κατά 50%.
Στην έκκληση μου για βοήθεια στην ενημέρωση της Βουλής για το τί θα σήμαινε μία τέτοια παραχώρηση προς τους δανειστές για την Ελλάδα, ανταποκρίθηκε, πρώτος, ο ανεξάρτητος βουλευτής κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τον οποίο διέγραψε ο κύριος Παπανδρέου όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο), ο οποίος και κατέθεσε στη Βουλή στις 07 Νοεμβρίου την πρώτη σχετική επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο (δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση). Ακολούθησαν δύο ακόμη σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις, η μία εξ αυτών στον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, από τον πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Τσίπρα ενώ στη συνέχεια στο θέμα αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ι.Μουρμούρας.
Στο τρέχον άρθρο, θα αναδειχθεί μία νέα διάσταση του θέματος η οποία έχει να κάνει με τη δυνατότητα της Ελλάδας, αν εγκαταλειφθεί από τους εταίρους της και επιστρέψει στη δραχμή, να πληρώσει, τουλάχιστον, τα 206 δις ευρώ κρατικού χρέους που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών με 206 εκ. δραχμές ή ακόμη και τα 330 δις ευρώ ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο με 330 εκ δραχμές.
Ας δούμε πώς μπορεί νομικά να γίνει αυτό με τη βοήθεια διεθνών εκθέσεων και ενός ειδικού δικηγόρου από τη Βρετανία, συνεταίρου διεθνούς εταιρίας στην Ελβετία και δικηγόρου τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Παρίσι, ο οποίος έχει εκπονήσει μελέτες για την ευρωζώνη και το δίκαιο των ομολόγων των κρατών μελών της για περισσότερο από δέκα χρόνια, ενώ πρόσφατα ασχολείται εκτενώς με την περίπτωση της Ελλάδας.
Όταν η Ελλάδα εκδίδει ένα ομόλογο σε ευρώ διεπόμενο από το ελληνικό δίκαιο, το ομόλογο εκδίδεται στο νόμιμο νόμισμα της Ελλάδας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δηλαδή, εφόσον το νόμιμο νόμισμα της Ελλάδας είναι το ευρώ, όσον αφορά στο ελληνικό δίκαιο αυτό θα είναι και το νόμισμα του ομολόγου (και το ομόλογο αυτό θα είναι πληρωτέο στην Αθήνα).
Αν, ωστόσο, η Ελλάδα για κάποιο λόγο αποχωρούσε από την ευρωζώνη και ξεκινούσε την έκδοση της δραχμής, τότε θα υποχρεούνταν να καθορίσει μέσω του Κοινοβουλίου, με νόμο, την ισοτιμία της νέας δραχμής με το ευρώ και αμέσως μετά για τα ελληνικά δικαστήρια το νόμισμα στο οποίο θα ήταν πληρωτέα τα ομόλογα κάτω από το ελληνικό δίκαιο θα ήταν η νέα αυτή δραχμή και όχι πλέον το ευρώ, αφού η νέα δραχμή θα ήταν το νόμιμο νόμισμα της χώρας. Η ισοτιμία που θα όριζε η ελληνική Βουλή θα ίσχυε τόσο για την αποπληρωμή των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, τα οποία είναι σήμερα ύψους 330 δις ευρώ, όσο και σε κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα που θα συμπεριλάμβανε τη χρήση της δραχμής, εντός και εκτός Ελλάδας.
Έτσι, η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα με βάση το νόμο, να υιοθετήσει, αν το επιθυμεί, μία υποχρεωτική για όλους, πολίτες, δανειστές, Τρόικα, κλπ ισοτιμία, για παράδειγμα, 1 ΔΡΧ=1000 ΕΥΡΩ, κάνοντας δηλαδή ανατίμηση και όχι υποτίμηση του νομίσματος της. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να πληρώσει το σύνολο του χρέους που διέπεται από το ελληνικό δίκαιο σε νέες δραχμές, δηλαδή να καταβάλει 330 εκ δραχμές για να αποπληρώσει χρέος ύψους 330 δις ευρώ. Έτσι, θα έμεναν μόνο τα 35 δις ευρώ σε ομόλογα που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, τα οποία και θα αποτελούσαν χρέος λιγότερο από το 15% του ελληνικού ΑΕΠ.
Αυτό ακριβώς έπραξε η Γαλλία χωρίς νομικό πρόβλημα το 1960 με τη δημιουργία του νέου φράγκου με ισοτιμία 1 νέο φράγκο = 100 παλιά φράγκα. Το ίδιο έκαναν και η Γερμανία και η Αυστρία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο στόχος είναι να μειωθεί ένα χρέος το οποίο έχει γίνει επαχθές ώστε να μπορέσει η ζωή να συνεχιστεί και να προστατευτεί και όχι να απειληθεί ή να τελειώσει.
“Τα νέα νομίσματα έχουν εκδοθεί χωρίς μεγάλες νομικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας” αναφέρει ο ειδικός στο θέμα δικηγόρος στους Financial Times , προσθέτοντας ότι αν οι ομολογιούχοι ελληνικών ομολόγων που ρυθμίζονται από το ελληνικό δίκαιο (το 90% του χρέους, δηλαδή 330 δις ευρώ, υπάγεται σε αυτήν την κατηγορία παρά το Μνημόνιο καθώς αυτό δεν έχει περάσει απ' τη Βουλή – Με τους πιο επιφυλακτικούς υπολογισμούς και αν δε συμπεριλάβουμε τα ομόλογα της Τρόικας και της ΕΚΤ, τουλάχιστον 206 δις ευρώ ομολόγων ρυθμίζονται από το ελληνικό δίκαιο) προσπαθήσουν να καταθέσουν αγωγή εναντίον της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι η ισοτιμία είναι άδικη, τα ελληνικά δικαστήρια δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουν το δίκαιο της Ελλάδας και να απορρίψουν το αίτημα των ομολογιούχων δικαιώνοντας τη χώρα.
Μα και αν ακόμη οι ομολογιούχοι επιχειρήσουν να καταθέσουν αγωγή εναντίον της Ελλάδας σε διεθνή δικαστήρια “πέρα από το θέμα της δικαιοδοσίας (το οποίο μάλλον δε θα ξεπεράσουν) θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ καλά τεκμηριωμένες νομολογίες για τα ομόλογα της Σερβίας και της Βραζιλίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο” αναφέρει στους Financial Times ο ειδικός δικηγόρος.
Αφού η Ελλάδα πληρώσει τους δανειστές της και αποτάξει τα δεσμά του χρέους της, θα μπορούσε να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση της δραχμής έναντι των υπολοίπων νομισμάτων κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Δεν πρέπει κανείς να κάνει το λάθος να πιστέψει ότι τα παραπάνω αποτελούν μία πρόχειρη προσέγγιση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος. Υπάρχουν μελέτες κορυφαίων πανεπιστημίων και νομικών εταιριών που επιβεβαιώνουν την ισχύ όσον αναφέρονται εδώ και οι οποίες είναι στη διάθεση όποιου βουλευτή ή δημοσιογράφου θέλει να βοηθήσει στην ανάδειξη του θέματος. Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να κάνει το λάθος να θεωρήσει πως όλα τα παραπάνω είναι εύκολα στην υλοποίηση τους και δε θα είχαν πολύ σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα.
Έτσι, αυτό που, πρωταρχικώς, πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Ελλάδα έχει στα χέρια της μία σειρά πλεονεκτημάτων και επιλογών εξαιτίας του γεγονότος πως το δίκαιο του 90% των κρατικών ομολόγων είναι το ελληνικό και όσο δεν παραχωρεί αυτό το νομικό της πλεονέκτημα και δεν αποδέχεται τη μετατροπή του δικαίου στο αγγλικό δε μπορεί κανείς, ούτε η Τρόικα ούτε οι δανειστές της να την εκβιάσουν ουσιαστικά, γιατί είναι η ίδια που είναι 100% νομικά καλυμμένη και οι υπόλοιποι που είναι απολύτως ακάλυπτοι.
Η νομική διάσταση της ελληνικής κρίσης φανερώνει πως οι Έλληνες αξιωματούχοι απέκρυψαν την αλήθεια από τη Βουλή και τον ελληνικό λαό και ποτέ δεν τους γνωστοποίησαν τα πραγματικά νομικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και το γεγονός πως στην πραγματικότητα δε μπορεί κανείς να την εκβιάσει για τίποτα, παρά μόνο να επιχειρήσει να συνεργαστεί μαζί της. Και όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, ό,τι ισχύει για την Ελλάδα ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία κλπ δημιουργώντας ένα σκηνικό τρόμου τόσο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν δανείσει περί τα 9 τρις στις χώρες της Ευρωζώνης όσο και για τις αμερικανικές τράπεζες που έχουν ασφαλίσει αυτό το χρέος.
Αν, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση παραχωρήσει το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων στους τραπεζίτες για να πετύχει τη συμφωνία του PSI+ ή αν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο επιτρέψει τη μετατροπή του δικαίου των ομολόγων από το ελληνικό στο αγγλικό, θα έχει στερήσει από την Ελλάδα το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό της χαρτί και το μοναδικό νομικό πλεονέκτημα το οποίο θα μπορούσε να τη σώσει στην περίπτωση που δει τους εταίρους της να την εγκαταλείπουν.
(Με πληροφορίες από τους Financial Times - Ο ειδικός στο θέμα δικηγόρος είναι ο: By Gilles Thieffry, Solicitor (England and Wales), Member of the New York bar, Avocat au Barreau de Paris, and Partner at GTLaw, Geneva)
Πάνος Παναγιώτου
Επικεφαλής χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
XrimaNews.gr, GSTA Ltd, WTAEC Ltd

Sofokleus10.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου