Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Θα πεινάσει ο κόσμος και θα ξεσηκωθεί... Τίθεται θέμα επιβίωσης»



Σε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός του Μαρτίου και την επιστροφή του ΦΠΑ, συμμετείχε ο Ιορδάνης Τζαμτζής

Συνάντηση 2.5 ωρών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είχε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής. 

Στην συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ήταν παρών ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχoς, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Καρασμάνης, ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Βεσυρόπουλος, ο Διευθυντής του Υφυπουργού κ. Αναγνώστου και το Συνεταιριστικό Στέλεχος της ΑΛΜΕ κ. Γιαννακάκης.

Ο κ. Τζαμτζής στην τοποθέτηση του για τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός του Μαρτίου στις καλλιέργειες του Νομού Πέλλας ανέφερε χαρακτηριστικά «θα πεινάσει κόσμος και ο κόσμος θα ξεσηκωθεί… τίθεται θέμα επιβίωσης», τονίζοντας την αναγκαιότητα για να γίνουν εκ νέου δηλώσεις ΕΛΓΑ από τους αγρότες.   

Ο Βουλευτής επεσήμανε για άλλη μία φορά στον Υφυπουργό και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ότι « α)υπάρχει οξύτατο πρόβλημα πτώσης του καρπού εξαιτίας του παγετού & των παρατεταμένων βροχοπτώσεων οι οποίες δεν άφησαν ουσιαστικά να φανεί το πρόβλημα, σε όλα τα καρποφόρα δέντρα τα οποία ήταν στη φάση της ανθοφορίας. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και με τα «μάτια» στα ακτινίδια.   

Οι αγρότες στη Πέλλα, μετά από αρκετές μέρες ηλιοφάνειας και άνοδο της θερμοκρασίας, τρομοκρατημένοι διαπιστώνουν ότι ο παγετός και οι βροχοπτώσεις έπληξαν τις καλλιέργειες και ο δροσερός καιρός (βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες), δεν άφησαν άμεσα κατά τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων ζημιάς, να φανεί το πραγματικό πρόβλημα, σε όλες του τις διαστάσεις. 

Έτσι πρέπει να δοθεί παράταση σε όλες τις πρωιμανθείς ποικιλίες, οι οποίες ήταν σε ανθοφορία, διότι πρώτον δεν φαινόταν οι ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών και δεύτερον γιατί ο ίδιος ο ΕΛΓΑ έλεγε στους αγρότες να περιμένουν να δούνε αν υπάρχει όντως ζημιά.    

Σήμερα λοιπόν που το μέγεθος της ζημιάς είναι τεράστιο, πρέπει να δοθεί στους αγρότες η δυνατότητα από τον ΕΛΓΑ να γίνουν εκ νέου δηλώσεις. 

β) Ακόμη μεγαλύτερο τόνισε ο κ. Τζαμτζής, είναι το πρόβλημα στα συμπήρυνα ροδάκινα. 

Έχουν αδειάσει τελείως τα δένδρα. Σε πολλές περιοχές η ζημιά ξεπερνά το 80% και το 90%. 

Η ζημιά οφείλεται στον παγετό, διότι είχε ξεκινήσει η ανθοφορία και τα συμπήρυνα ήταν «στο ρόζ». 

Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και πρέπει άμεσα να γίνουν αναγγελίες ζημιών, ώστε να δηλώσουν τις ζημίες οι αγρότες. 

Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε στον Υφυπουργό από τον κ. Γιαννακάκη, μια έκθεση που είχε αναθέσει η ΑΛΜΕ στον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Βασιλακάκη, συμπέρασμα της οποίας είναι ότι οι ζημιές στις καλλιέργειες οφείλονται στον παγετό και στις βροχοπτώσεις. 

Ο κ. Τζαμτζής πρότεινε στον κ. Χαρακόπουλο, να αναθέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε καθηγητές Πανεπιστημίου, την έρευνα του φαινομένου, ώστε το Υπουργείο να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα.   

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ απάντησε στον κ. Τζαμτζή και τους βουλευτές, ότι τις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί ο ίδιος τους δυο νομούς Πέλλας και Ημαθίας και θα φέρει το πρόβλημα στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ.   

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τζαμτζής ενημέρωσε τόσο τον κ. Έξαρχο όσο και τον κ. Χαρακόπουλο, ότι το θέμα για τα συμπήρηνα ροδάκινα που έμεινε σε εκκρεμότητα, θα συζητηθεί την Πέμπτη η Παρασκευή, με τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη.    

Στην συνέχει οι Βουλευτές συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μόσχο Κορασίδη. 

Θέμα της συνάντησης ήταν η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες.   

Ο κ. Τζαμτζής ζήτησε να υπάρξει δυνατότητα απεγκλωβισμού τουλάχιστον των μικρών ποσών επιστροφής ΦΠΑ ώστε να πληρωθούν οι αγρότες. 

Ο κ. Κορασίδης είπε ότι στα μεγάλα ποσά θα υπάρξει έλεγχος και την επόμενη εβδομάδα την Δευτέρα, που θα φορτώσουν στο σύστημα αρκετές χιλιάδες περιπτώσεων για να έχουν περισσότερα στοιχεία, θα συναντηθεί με υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να απεγκλωβιστούν μικρότερα ποσά τα οποία σήμερα έχουν οδηγηθεί στον έλεγχο.



Αρχειοθήκη ιστολογίου