Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Στην κόψη του ξυραφιού



Η φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup το μεσημέρι, είναι άκρως περιγραφική της κατάστασης που διαμορφώνεται για την Ελλάδα, με φόντο την ολοκλήρωση του PSI, αλλά και την επίτευξη συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.
«Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού», ήταν τα λόγια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος περιέγραψε τις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις, καθώς και τον κλοιό ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η Ελλάδα, σχολιάζοντας με νόημα ότι είναι πολύ λεπτή η γραμμή που χωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, από ένα πιθανό αδιέξοδο.
Στη συνέχεια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον Λουκά Παπαδήμο. Αναλυτικά η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, είχε ως εξής:
«Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ήταν πολύ δύσκολη. Υπάρχει μεγάλη αδημονία και μεγάλη πίεση των τριών θεσμών που συγκροτούν την τρόικα, αλλά και εκ μέρους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, το καθένα από τα οποία έχει τα δικά του κριτήρια, τα δικά του προβλήματα, τις δικές του προτεραιότητες.
Η απόσταση που χωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών από ένα αδιέξοδο που μπορεί να είναι και τυχαίο, ή να οφείλεται σε παρεξήγηση, είναι πάρα πολύ μικρή. Η γραμμή είναι πάρα πολύ λεπτή. Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Διεξάγουμε, με επίκεντρο εδώ το Υπουργείο των Οικονομικών, μια πάρα πολύ σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση.
Ήδη, έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα, έχουμε ουσιαστικά συμφωνήσει σε ζητήματα, όπως ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησης και αναδιοργάνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, πολλές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, με κορυφαίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους στη χώρα μας ένας αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης και συμπίεσης των τιμών, ιδίως των τιμών που συγκροτούν το καλάθι του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού.
Ανοιχτά είναι δύο μεγάλα ζητήματα, που συνδέονται μεταξύ τους: οι εργασιακές σχέσεις και άρα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να είμαστε απολύτως εντός στόχου το 2012, με δεδομένο ότι έχουμε καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα, εντός σχεδόν των προγνώσεών μας, ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του 2011. Εδώ, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε πάρα πολύ το πεδίο της διαπραγμάτευσης. Αλλά, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα και πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα.
Πηγαίνω τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερώσω αναλυτικά τον Πρωθυπουργό για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, για τα όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup και για το πνεύμα και την ατμόσφαιρα των συζητήσεων με τους θεσμικούς μας εταίρους και με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Είναι πάρα πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί αργότερα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας, γιατί πλέον βρισκόμαστε στα σημεία εκείνα, επί των οποίων πρέπει να αποφασίσουν και να δεσμευτούν οι πολιτικές δυνάμεις και άρα οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση και την στηρίζουν.
Είναι η ώρα των δεσμεύσεων. Πρέπει, όχι απλώς να αναληφθούν δεσμεύσεις, αλλά να πραγματοποιηθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μπορέσουμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, να κάνουμε τη δημόσια προσφορά για το PSI και να πάρουμε τα πολύτιμα χρήματα της πρώτης μεγάλης δόσης του νέου προγράμματος, όχι μόνο για το PSI, όχι μόνο για τη στήριξη των τραπεζών, αλλά και για να αναπνεύσει η αγορά από πλευράς ρευστότητας.
Η στιγμή είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Πρέπει όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο το βράδυ. Πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα θέματα, να έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις, να έχουν κινηθεί διαδικασίες, ώστε να μπορούμε να είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, με δεδομένες τις λήξεις ομολόγων του Μαρτίου».

Statesmen.gr

Σε «κόκκινο συναγερμό» η ΝΔ



Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται στο αρχηγείο της ΝΔ στην Συγγρού, εν όψει της σύγκλησης της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Από νωρίς σήμερα, στο γραφείο του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται ο Α. Σαμαράς έχοντας συνεργασία με τους επιτελείς του στενού του περιβάλλοντος- παρόντες ήταν οι κ.κ. Γιάννης Μιχελάκης, Νότης Μηταράκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Κάποια στιγμή μάλιστα πραγματοποιήθηκε και σύντομη σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, στην οποία μετέσχε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας και ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μετέβη στα γραφεία της Συγγρού μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης στην Ζαλόκώστα.

Κεντρικός άξονας της «γαλάζιας» στρατηγικής παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει ο Πρόεδρος του κόμματος αναφορικά με τα μέτρα στα οποία επιμένει η Τρόικα και τα οποία επιτείνουν την ύφεση. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στο Newpost.gr οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά –και τα οποία προφανώς αποτελούν και εισηγήσεις προς τον ίδιο- η ΝΔ δεν προτίθεται να μπλοκάρει αιτήματα των τροϊκανών, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη, όπως επί παραδείγματι το λεγόμενο «fast track στη Δικαιοσύνη».

Τα σημεία τριβής ωστόσο, δηλαδή η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, η περαιτέρω περικοπή στις επικουρικές, η μείωση του κατώτατου μισθού και η κλιμακωτή άνοδος των αντικειμενικών αξιών, παραμένουν αναλλοίωτα. Συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ τονίζουν ότι η μαζική εφαρμογή τέτοιων μέτρων, το μόνο που μπορεί να επιτύχει είναι κατακόρυφη άνοδος των ποσοστών ύφεσης.

Επισημαίνουν παράλληλα ότι πιθανώς, αθροιστικά, ελάχιστη άνοδο της ύφεσης να μην αποτελεί εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, προϋποτίθεται όμως παράλληλη εφαρμογή τέτοιων μέτρων, τα οποία στον τελικό απολογισμό θα αναχαιτίσουν το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης ανόδυ της ύφεσης. Επί παραδείγματι, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, στην παρούσα φάση, θα εκτοξεύσει, σύμφωνα με υπολογισμούς, την ύφεση κατά μία με δύο μονάδες εν μία νυκτί!

Στη λογική αυτή, ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να μεταβεί αύριο στο Μαξίμου, όχι στη λογική της ρήξης, αλλά περισσότερο στην κατεύθυνση της πίεσης προς τον κ. Παπαδήμο, να μη συμπεριφέρεται ως κομίζων τις απαιτήσεις της Τρόικας, αλλά να διαπραγματευτεί επίμονα και σθεναρά, στη βάση των όσων συμφωνούνται με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν επιδιώκει να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκονται σε χρονικό σημείο-κλειδί. Σχετικές εισηγήσεις έχει δεχθεί και από τον κύκλο των στενών συνεργατών του ενώ, άλλωστε, και ο ίδιος φαίνεται να εκτιμά ότι μεταβατικός πρωθυπουργός μπορεί να είναι μόνον ο κ. Παπαδήμος και πιθανή αμφισβήτησή του θα οδηγήσει σε εκλογές και, συναφώς, σε ναύαγιο τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι σκοπεύει να υπαναχωρήσει σε ό,τι επιδιώκεται να επιβληαθεί από τους δανειστές –πόσω μάλλον τη στιγμή που, εκτός ελληνικών συνόρων δοκιμάζεται και η σχέση στο εσωτερικό της Τρόικας, με το ΔΝΤ να επιμένει στη συμμετοχή της ΕΚΤ στο «κούρεμα και το Βερολίνο να αντιδρά έντονα.

Η τελική στάση του κ. Σαμαρά –και, καθώς δείχνουν τα πράγματα και του κ. Καρατζαφέρη- παραμένει αίνιγμα, δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα που θα οδηγήσει η αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Μία γεύση πάντως φαίνεται να δίνει και ο χθεσινός «υπόγειος πόλεμος» που ξέσπασε ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την Συγγρού, με αφορμή τις διαρροές από το πρωθυπουργικό γραφείο περί πρόθεσης του Λ. Παπαδήμου να παραιτηθεί, εφ’ όσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ιδίου και των πολιτικών αρχηγών, λίγο-πολύ σε όσα ζητάει η Τρόικα.

Αντίστοιχα, έκδηλη ήταν η οργή και του Γ. Καρατζαφέρη, στο επιτελείο του οποίο γίνεται αντιληπτή η προσπάθεια του κ. Παπαδήμου και των συνεργατών του να «παίξουν παιχνίδια» στην πλάτη των πολιτικών αρχηγών –κυρίως των κ.κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη- προκειμένου να τους ασκηθεί έντονη πίεση, ώστε να ενδώσουν αδιαμαρτύρητα και αδιαπραγμάτευτα στις απαιτήσεις των δανειστών, υποθηκεύοντας το εθνικό μέλλον για τις επόμενες δεκαετίες.

Πάνος Ρασσιάς

newpost.gr/

ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΟ-ΧΟΛAΡΓΟ!




ΤΟΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: Πριν από λίγες ημέρες ο στρατηγός Παρίσης, από την σχολή γονέων Κατερίνης, εξήγγειλε την τοποθέτηση του ΠΡΩΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΝΟΤΙΩΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ!!!!!! στον Δήμο των στρατιωτικών στον Δήμο Παπάγου Χολαργού της Αττικής.
Από το ακροατήριο  υπήρξαν αμφιβολίες όχι για τις προθέσεις του εγχειρήματος, αλλά για το αν τελικά θα καταστεί δυνατόν.....
Τελικά οι αμφισβητίες είχαν δίκιο όπως διαβάζουμε παρακάτω.....
Ελπιζουμε τελικά να το καταφέρουν και να μπει και εκείνο το αγαλμα που έχει σε μια αποθήκη εδώ και πολλά χρόνια και ο Δήμος Αθηναίων. (ΕΔΩ).
BEBAIA OTAN ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 30 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΡΓΙΝΑ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟΠΛΗΚΤΗ ΑΘΗΝΑ; (ΕΔΩ).......



* Με απειλές και προπηλακισμούς σε βάρος πολιτών, ακόμη και εναντίον του δημάρχου,  φανατικοί αριστεριστές, σπέρνοντας φόβο, διχασμό και μίσος στην πόλη όπου γεννήθηκε ο Περικλής, εμπόδισαν την ανέγερση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου! 
* Κατά τα άλλα, αυτοί οι εμπαθείς με τον Μέγα Στρατηλάτη, περιμένουν στις ουρές να πληρώσουν τα χαράτσια της τρόϊκας!
*Στα Σκόπια τιμούν τον Μέγα-Αλέξανδρο και εδώ στην Αττική δεν έχουμε ούτε ένα γλυπτό του μνημείο σε δημόσιο χώρο!

Η  πρωτοβουλία 250 κατοίκων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού να ανεγερθεί το υπό κατασκευήν  άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε πλατεία της πόλης, ζητώντας παράλληλα τη μετωνομασία της οδού «17 Νοεμβρίου» που θα φιλοξενήσει το γλυπτό, σε «Μεγάλου Αλεξάνδρου», τορπιλίστηκε από φανατικούς αριστεριστές, οι οποίοι με απειλές, ακόμη και σε βάρος του Δημάρχου, ανάγκασαν την απόσυρση της πρότασης!!!
Να υπογραμμιστεί ότι σε ολόκληρη την Αττική δεν υπάρχει ούτε ένα άγαλμα αφιερωμένο στον Μέγα-Αλέξανδρο!
Η πρωτοβουλία 250 κατοίκων οι οποίοι ενυπογράφως αιτήθηκαν τη συζήτηση της πρότασής τους από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παπάγου-Χολαργού,  βρέθηκαν αντιμέτωποι με ενορχηστρωμένη σφοδρή αντίδραση αριστεριστικών φασιστικών στοιχείων, οι οποίοι αφού συγκεντρώθηκαν σε café  της περιοχής, εξέδωσαν απειλητικά μηνύματα που στρέφονταν ευθέως κατά της δημοκρατίας και των θεσμών της. Ανάμεσα στα όσα απειλητικά εκτόξευσαν, ήταν: "Κανένας δήμαρχος,  κανένας άρχοντας
δε θα ορίσει την αλλαγή ονόματος της κεντρικής οδού εισόδου στο Χολαργό..ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ.." 
Λίγες ημέρες πριν, γνωστός ιστότοπος που κινείται επίσης σε «αριστεριστικό» χώρο, αναρτούσε απειλητικού περιεχομένου μηνύματα, όπως το ακόλουθο: «ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Η 17η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ..ΣΑΝ ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ...». 

Μετά από αυτή την απαράδεκτη εξέλιξη, ο δωροδότης του αγάλματος, αρχιτέκτονας Μπάμπης Στάϊκος, απέσυρε την χορηγία του γλυπτού, εκφράζοντας την απογοήτευσή του, διότι ποτέ δεν φανταζόταν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα δίχαζε, αντί να ενώνει τους πολίτες!
Ο…εξωβελισμός του γλυπτού του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τις πόλεις Παπάγου-Χολαργού, έρχεται σε μια δύσκολη για τη χώρα συγκυρία, την ώρα δηλαδή που βάλλεται από εντόπιους και εξωτερικούς εχθρούς. Όταν μάλιστα, οι Σκοπιανοί αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες», κλέβοντας την ιστορία μας και τα ιερά σύμβολα της Μακεδονίας, όταν οι γείτονές μας έχουν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε κεντρική πλατεία των Σκοπίων, έχοντας ταυτόχρονα δώσει το όνομα του Μακεδόνα στρατηλάτη στο αεροδρόμιό τους, οι βίαιες αντιδράσεις ορισμένων φανατισμένων σε βάρος της τοποθέτησης του αγάλματος του Μέγα-Αλέξανδρου σε κεντρικό σημείο της πόλης του Χολαργού, δείχνει το επίπεδο κατάπτωσης στο οποίο έχει οδηγηθεί η ελληνική κοινωνία!
Οι 250 πολίτες, υπό το κράτος απειλών και προπηλακισμού (ένας πολίτης δέχθηκε επίθεση με κλωτσιές και γροθιές), υποχρεώθηκαν βιαίως να αποσύρουν την πρότασή τους για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Απέστειλαν όμως επιστολή-καταπέλτη στο Δ.Σ. του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, όπου σημειώνουν μεταξύ των άλλων:
«Κύριε Πρόεδρε,
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας βρίσκεται στις εσχατιές της διεθνούς απαξίωσης και καταισχύνης, είναι επειδή κομμάτι του λαού μας, περιφρονεί την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας.
Όταν υπάρχουν πολίτες που υποστηρίζουν ότι προτιμούν να τοποθετήσουν γλάστρες αντί για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν λένε ότι υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα από το να ασχολείσαι με τον Μέγα-Αλέξανδρο, τότε μένεις άναυδος μπροστά στο όνειδος, το οποίο όμως, ερμηνεύει και τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε στη σημερινή ανυποληψία. Η Ελλάς, εάν έχει να επιδείξει δυο-τρία «όπλα» στην πορεία της, από τα βάθη των αιώνων έως και τις μέρες μας, αυτά είναι, ο πολιτισμός, η Γλώσσα και η Ιστορία της. Ακόμη και για την οικονομική της ανάταση, αυτά τα τρία όπλα επιστρατεύει.
Όταν όμως ο Μέγας Αλέξανδρος και το υπό διαμόρφωση άγαλμά του αντιμετωπίζονται με τόση απαξία, δημιουργώντας ταυτόχρονα διχασμό στην κοινωνία, τότε εξηγείς πώς και γιατί άλλοι λαοί σαν τους Σκοπιανούς ή τους Τούρκους, οικειοποιούνται την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Όταν εμείς οι Έλληνες, αδιαφορούμε και περιφρονούμε τον Μέγα-Αλέξανδρο για τον οποίο δεν υπάρχει ούτε ένα άγαλμα προς τιμήν του σε όλη την Αττική, ας μην διερωτώμεθα γιατί εμφανίζονται γείτονες λαοί που οικειοποιούνται με πάθος και τον Μέγα-Αλέξανδρο και την ιστορία που έγραψε. Ας μείνουμε λοιπόν εμείς με τις… γλάστρες και ας αφήσουμε τους Σκοπιανούς να αφιερώνουν στον Μέγα Στρατηλάτη  αγάλματα και αεροδρόμια, και να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες! Άραγε αυτό μας αξίζει;»


Συνεχίζοντας την επιστολή-καταπέλτη, οι 250 ευπατρίδες πολίτες, αναφέρουν:
«Επειδή πιστεύουμε ότι η Ιστορία, η Παράδοση, ο Πολιτισμός μας, είναι τα αναγκαία υλικά που αναπτερώνουν το ηθικό, τη φιλοπατρία και την εθνική υπερηφάνεια, αρετές που επιδιώκουν πάση θυσία να καταρρακώσουν οι εχθροί μας, πρότειναμε την μετωνομασία της οδού «17 Νοέμβρη» σε «Μεγάλου Αλεξάνδρου», με ταυτόχρονη τοποθέτηση του υπό κατασκευή αγάλματός του, στο τέρμα της οδού. Ο επιφανέστερος των Ελλήνων, ύστερα μάλιστα και από σχετική πολύμηνη σε διάρκεια ψηφοφορία, που διοργάνωσε ο ΣΚΑΙ, θα άξιζε προς τιμήν του, να τού αφιερωθεί μία μεγάλη οδός, το δε άγαλμά του να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση.  Μετά τον Περικλή το δημιουργό της Δημοκρατίας, στον οποίο αφιερώθηκε ο ομώνυμος δρόμος του Χολαργού, ως καταλληλότερη οδός, αντάξια του ονόματός του Έλληνα στρατηλάτη, κρίθηκε η οδός «17 Νοέμβρη», το δε τέρμα της,  το προσφορότερο σημείο για την ανέγερση του αγάλματός του.
Όσοι έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν απειλώντας κιόλας, στο άκουσμα και μόνον της πρότασης, είναι βέβαιον ότι κινήθηκαν από ελατήρια στενά κομματικά, γνωστής αριστερής απόχρωσης, αλλά πάντως καθόλου εθνικά. Αντιθέτως, η πρωτοβουλία των 250 κατοίκων, είχε αποκλειστικά εθνικό χαρακτήρα, αφού ο Μέγας Αλέξανδρος και η ακτινοβολούσα στους αιώνες ιστορία του, αποτελούν παγκόσμιο σύμβολο που κοσμεί την Ελλάδα. Σε καιρούς χαλεπούς σαν τους σημερινούς, που το ηθικό των Ελλήνων κάμπτεται από δωσίλογους πολιτικούς ταγούς και από εγκληματίες της διεθνούς τοκογλυφίας, οι οποίοι θέλουν να αρπάξουν τη χώρα μας και τον πλούτο της, ο Μέγας Αλέξανδρος αποτελεί το σύμβολο ανδρείας, φιλοπατρίας και πολιτισμού, στο οποίο προστρέχουμε για να αντλήσουμε σθένος και πυγμή. Αρετές δηλαδή που επιδιώκουν να αποδομήσουν εντόπιοι και ξένοι εχθροί.
Όσοι δε, περιφρονούν με τέτοιο χυδαίο τρόπο τον Μέγα Αλέξανδρο, τούς καλούμε  να θυμηθούν τον, αριστερής ιδεολογίας κομμαντάντε Μάρκος, επικεφαλής των επαναστατών Ζαπατίστας, ο οποίος είπε: «Μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των Ίνκας, θα αντισταθούμε στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές». Τέλος, προτείνουμε σε όσους, αρνούνται λυσσαλέα την πρόταση μετωνομασίας της οδού «17 Νοέμβρη» σε «Μεγάλου Αλεξάνδρου», προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η «17 Νοέμβρη έχει ιστορία σαν δρόμος και σαν ημερομηνία», να κάνουν ένα γκάλοπ στο εξωτερικό. Ας ρωτήσουν λοιπόν τους ξένους τι γνωρίζουν για την «17 Νοέμβρη» και τι για τον «Μέγα-Αλέξανδρο»; Είναι βέβαιον ότι οι περισσότεροι θα συνδέουν την «17 Νοέμβρη» με την τρομοκρατική οργάνωση παρά με την επέτειο, ενώ για τον Μέγα-Αλέξανδρο, σχεδόν όλοι έχουν να που κάτι. Γιατί είναι ο Έλληνας που ακόμη μνημονεύουν και διδάσκονται σε σχολεία του εξωτερικού! Εδώ όμως στον Παπάγο-Χολαργό, αντί να αποτελεί σύμβολο ενότητας, προκάλεσε λυσσαλέες αντιδράσεις και δίχασε! Ντροπή μας.
 Γι’ αυτό τον λόγο, Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώντας σας να αναγνώσετε την παρούσα επιστολή στο Δ.Σ. καθιστούμε γνωστό ότι αποσύρουμε την πρωτοβουλία των 250 πολιτών»
.

Εάν όλοι αυτοί οι φανατισμένοι αριστεριστές, που εναντιώθηκαν με τόση σφοδρότητα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εμποδίζοντας ακόμη και τη διεξαγωγή συζήτησης του θέματος στα δημοτικά συμβούλια, εάν αυτοί λοιπόν επιτίθεντο με την ίδια σφοδρότητα στα βάρβαρα μέτρα που επιβάλλει η τρόϊκα, τότε τα αποτελέσματα για την χώρα μας ίσως ήταν ευεργετικά! Δυστυχώς όμως αποφάσισαν να εναντιωθούν στον Μέγα Αλέξανδρο και την ίδια ώρα να σταθούν στις ουρές για να πληρώσουν τα χαράτσια που επιβάλει η Μέρκελ και ο Πωλ Τόμσεν!  


http://indobserver.blogspot.com/2012/02/blog-post_3212.html


Αποκαλύψεις – βόμβα για το φούσκωμα του ελλείμματος από το ΠΑΣΟΚ



Share
Αποκαλύψεις – βόμβα που μπορούν να προκαλέσουν θύελλα αν ερευνηθούν σωστά και οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, κάνει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ν. Λογοθέτης, στην κατάθεση η οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή. Οι αποκαλύψεις ενισχύουν την πρόταση που κάνουν η ΝΔ αλλά και πολλοί άλλοι, ότι η έρευνα για τις ευθύνες του κ. Παπανδρέου, του κ. Παπακωνσταντίνου και άλλων σχετικά με το «φούσκωμα» του ελλείμματος και με το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο, πρέπει να ερευνηθούν από μια Βουλή που θα προκύψει από εκλογές. Κι όχι από την παρούσα Βουλή που και θνησιγενής είναι και πασοκοκρατείται.
Όπως καταθέτει λοιπόν ο κ. Λογοθέτης, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, ήταν “πρόθυμος να λάβει και γραπτώς οδηγίες από τον επικεφαλής της Eurostat, Radermacher “. Υπήρχε μάλιστα μυστική επικοινωνία με e-mails μεταξύ Γεωργίου και Radermacher για το πώς έπρεπε να υπολογιστεί το έλλειμμα του 2009.
Ο αντιπρόεδρος της Αρχής λέει ότι από την αρχή ο κ. Γεωργίου έκανε πέρα όλους τους υπολοίπους, δεν έδινε λογαριασμό σε κανένα και επικρατούσε ενός ανδρός αρχή για θέματα όπως ο υπολογισμός του ελληνικού ελλείμματος και του χρέους.
Στην κατάθεσή του λέει: «Η πλήρης άρνηση του κ. Γεωργίου για κοινοποίηση των στοιχείων στο Συμβούλιο και η παντελής αδιαφάνεια σχετικά με το ύψος (που έχει βαπτιστεί πολλές φορές πρώτα 12,5%, μετά ως 12,7%, 13,6%, και τώρα 15,7%) παραπέμπει τον οποιοδήποτε σκεπτόμενο πολίτη στην υποψία ότι δεν υπάρχουν τελικά επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία και ότι η απόφαση για το ύψος του ελλείμματος ενδεχομένως να ήταν αυθαίρετη…».
«…Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας δεν εξηγήθηκε ποτέ ο λόγος της αυθαίρετης και βεβιασμένης, χωρίς στατιστική μελέτη, ένταξης συγκεκριμένων ΔΕΚΟ στους φορείς της γερμανικής κυβέρνησης… Σχετικά με τα swaps τον Δεκέμβριο 2010 αποκαλύφθηκε επιστολή (8.10.2010) του κ. Radermacher προς τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τα Goldman Sachs swaps, όπου αποδεικνύεται η επιστολή καθοδήγησης και περιγράφονται με λεπτομέρειες οι προτάσεις της Eurostat για ποσοτική αναθεώρηση προς τα πάνω του ελληνικού χρέους για κάθε έτος από το 2001 και μετά. Η επιστολή τελειώνει υπενθυμίζοντας στον κ. Γεωργίου την επιθυμία του να λάβει γραπτώς την καθοδήγησή τους (δηλαδή της Εurostat) πριν από την ολοκλήρωση των προσαρμογών».
Περιγράφει επίσης ένα συγκλονιστικό γεγονός:
«Στις 8.9.2010 ένα πολύ αρνητικό δημοσίευμα του ιδίου του Radermacher εμφανίστηκε στο Bloomberg σχετικά με την καθυστέρηση της Ελλάδας να αποκαλύψει τις “μυστικές” συμφωνίες με τα swaps ώστε να αποκαλυφθεί το πραγματικό χρέος! Ως αποτέλεσμα του δημοσιεύματος ήταν να εκτιναχτούν τα spreads δεκαετών ομολόγων στις 980 μονάδες. Αναρωτιέται κανείς ποιον συνέφερε η εκτίναξή τους εκείνη τη δεδομένη στιγμή; Αυτή ήταν η δεύτερη εκτίναξη των spreads σε αυτά τα ύψη, η πρώτη είχε συμβεί λίγο πριν από την υπογραφή του μνημονίου τον Μάρτιο 2010».
Επίσης ο κ. Λογοθέτης περιγράφει ένα τσακωμό που είχε με τον κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος τον απείλησε ότι αν δεν παραιτηθεί άμεσα θα τον κατέστρεφε επαγγελματικά: ««Στην ερώτησή μου αν έγινα ξαφνικά εχθρός της Ελλάδας επειδή τόλμησα να αμφισβητήσω τον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα λέγοντας “με φοβίζετε κ. Λογοθέτη υπονοείτε δηλαδή ότι φουσκώσαμε επίτηδες το έλλειμμα;”. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε τέλος στη συνάντησή μας δηλώνοντάς μου ότι “αν δεν υπέβαλα την παραίτησή μου από την ΕΛΣΤΑΤ ως τα μεσάνυχτα της ιδίας ημέρας, ο ίδιος θα προωθούσε το θέμα στη Βουλή, θα το μάθαιναν όλα τα ΜΜΕ και ως συνέπεια θα καταστρεφόμουν επαγγελματικά και θα μάτωνε η Ελλάδα…».
Αυτά λέει λοιπόν ο κ. Λογοθέτης ο οποίος μαζί με τα άλλα μέλη του ΔΣ επιχειρήθηκε από στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να εμφανιστούν ως γραφικοί, επικίνδυνοι, εχθροί της πατρίδας. Ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο μεγαλύτερος γκαφατζής στην ιστορία (ή μήπως εντολοδόχος;) ήταν …πατριώτης.
Αποδεικνύεται επίσης ότι η έρευνα πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους. Διότι αν υπήρξαν πρόθυμοι Έλληνες πεμπτοφαλαγγίτες που έπαιξαν το παιχνίδι της τρόικας και έβαλαν τη χώρα σε τόσο μεγάλη περιπέτεια θα πρέπει το ελάχιστο να πάνε στη φυλακή.

H Σαρδέλα «διαφημίζει» το εμβόλιο για το Καλααζάρ

ΓΑΤΟΣ; ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΟΜΟΡΦΗ ΣΑΡΔΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΥΛΙ ΠΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗ.
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΚΥΛΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ,  ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΧΑΣΟΥΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΟΥΣ 

Η συμπαθής μασκότ του Ράδιο Αρβύλα ήταν η πρώτη που εμβολιάστηκε

Τα τελευταία χρόνια βγαίνει στο «γυαλί» ως μασκότ – και πολλές φορές πρωταγωνίστρια – της εκπομπής Ράδιο Αρβύλα. 
Εδώ και λίγες μέρες, ωστόσο, η γλυκύτατη Σαρδέλα «σαρώνει» και στο Ίντερνετ, ως πρωταγωνίστρια στο βίντεο της εκστρατείας ενημέρωσης για το εμβόλιο που καταπολεμά το Καλααζάρ, τον πιο μεγάλο εχθρό των σκύλων. 

Όπως γράφει σήμερα η «Δημοκρατία», η Σαρδέλα έγινε το πρώτο σκυλί στην Ελλάδα που εμβολιάστηκε κατά της λεϊσμανίασης. 

Τώρα, φοράει με υπερηφάνεια στο λαιμό της το ροζ κολλάρο που γράφει: «Έχω εμβολιαστεί για τη λεϊσμανίαση». 


NEWSBEAST.GR

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ...




ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ 1000 ΛΕΞΕΙΣ....

Δημοκρατία μπορεί να μην έχουμε, αλλά από παρακολουθήσεις... σκίζουμε!




Εάν όσα ακολουθούν ισχύουν, τότε μπορούμε να νιώθουμε πως είτε δεν βρισκόμαστε σε δημοκρατική χώρα, είτε μας περνάνε για ηλίθιους και θέλουν να πιστέψουμε πως ελέγχουν τα πάντα, είτε οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας (βλ. ΕΥΠ) είναι απολύτως διάτρητες και οι άκρως απόρρητες πληροφορίες για τα εργαλεία της εργασίας τους έχουν δοθεί στον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο που καταβάλλει το σχετικό αντάλλαγμα 
  • Το ελληνικό Echelon, οι σούπερ κοριοί της ΕΥΠ, ο «Σέρλοκ Χόλμς» και η ομάδα Olaf
Η Ελλάδα έχει πλέον το δικό της σύστημα Echelon. Αποτελείται από τουλάχιστον 3 υπερκοριούς που έχουν στη διάθεσή τους η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική και βρίσκονται εγκατεστημένοι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.

Τους χειρίζονται μερικές δεκάδες ειδικά διαβαθμισμένοι υπάλληλοι, με βασικό πυρήνα την περιβόητη και αμφιλεγόμενη ομάδα Olaf. Στην ουσία κάθε σούπερ κοριός αποτελείται από συστοιχίες ηλεκτρονικών υπολογιστών που συμπληρώνονται με ειδικά προγράμματα λογισμικού, ειδικά φορητά βαλιτσάκια παρακολούθησης, μετασκευασμένα βαν, κάμερες μεγάλων αποστάσεων και άλλα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοποιεί η Σκότλαντ Γιάρντ και το FBI. Η τεχνική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών της χώρας ξεκίνησε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και από τότε κάθε χρόνο προστίθενται και νέα κομμάτια στο παζλ.

Σήμερα καταγράφουμε το πλέγμα της λειτουργίας των νόμιμων συστημάτων παρακολούθησης στη χώρα μας. Βασική δουλειά των «σούπερ κοριών» είναι οι επισυνδέσεις τηλεφώνων όπως αποκαλούνται επισήμως οι υποκλοπές που -θεωρητικά τουλάχιστον- πραγματοποιούνται πάντοτε κατόπιν εισαγγελικής άδειας τουλάχιστον για τις περιπτώσεις που αφορούν στο κοινό έγκλημα και την τρομοκρατία. Κι αυτό γιατί χωρίς την άδεια αυτή δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν πειστήρια για οποιοδήποτε δικαστήριο τα ευρήματα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ενα δίκτυο πανίσχυρων υπολογιστών

Οταν ο εισαγγελέας δώσει την άδεια, οι ειδικά εκπαιδευμένοι πράκτορες αναλαμβάνουν δράση. Σε κάθε βάρδια, διάρκειας οκτώ ωρών, ένας εντεταλμένος πράκτορας ακούει σε πραγματικό χρόνο το παγιδευμένο τηλέφωνο. Ο υπάλληλος κάθεται μπροστά σε μία συστοιχία υπολογιστών και με τη βοήθεια του ποντικιού ακούει, αποθηκεύει και καταγράφει. Προτού ξεκινήσει την παρακολούθηση της υπόθεσης, ενημερώνεται για το άτομο που θα μπει στο στόχαστρο, το λεξιλόγιο που ενδεχομένως χρησιμοποιεί, ακόμη και τη χρήση κωδικών.

Κάθε κοριός είναι ένα σύστημα από 55 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διπλάσιο αριθμό ειδικών συσκευών που μπορεί να παρακολουθεί ως και 1.500 αριθμούς ταυτόχρονα. Στοίχισε 3,5 εκατ. ευρώ και μπορεί να κάνει ταυτόχρονες παρακολουθήσεις όχι μόνο σταθερών ή κινητών τηλεφώνων, αλλά και e- mail, SΜS, fax, ακόμη και συνομιλιών σε ανοιχτούς χώρους.

Μέσω τηλεφωνικών γραμμών είναι συνδεδεμένα με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τον ΟΤΕ για να καταγράφονται οι επικοινωνίες. Οι δυνατότητες που έχουν είναι να παγιδεύουν 700 τηλέφωνα, από τα οποία 500 είναι σταθερά και 200 κινητά, αλλά και περισσότερες από 100 γραμμές Ίντερνετ. Σύνολο δηλαδή κάπου 1.500 τηλεφωνικοί σταθμοί.

Οι λέξεις κλειδιά

Ο υπερκοριός προγραμματίζεται να "ελέγχει" όλα τα σήματα που εκπέμπονται από τις συντεταγμένες μέσα στις οποίες κινείται ο ύποπτος και καταγράφει όλες τις συνομιλίες είτε αυτές προέρχονται από κινητό τηλέφωνο είτε από σταθερό. Ακόμη καταγράφει και σήματα που προέρχονται από άγνωστη πηγή (π.χ. καρτοτηλέφωνο που δεν έχει δηλωθεί ο κάτοχος του).

Μετά την καταγραφή των συνομιλιών που μπορεί να είναι δεκάδες ώρες και από πολλαπλές πηγές συγχρόνως, αρχίζει η επεξεργασία των στοιχείων. Τα ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ. και της αντιτρομοκρατικής εισάγουν στον υπολογιστή τις λέξεις «κλειδιά» που έχουν στην διάθεση τους και το λογισμικό του υπερκοριού έχει την δυνατότητα να απομονώσει τις χρήσιμες και αξιοποιήσιμες συνομιλίες.

Το βαλιτσάκι

Το συμπληρωματικό Βαλιτσάκι μπορεί να μεταφέρεται και να έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, 1-3 προσώπων ταυτόχρονα, ενώ μπορεί να καταγράφει όλα τα τηλεφωνήματα σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων.

Ο «Σέρλοκ Χόλμς»

Στη διάθεση των ελληνικών υπηρεσιών βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες και ο σούπερ κοριός «Ι 2» ένα μηχάνημα ταυτόχρονης παρακολούθησης 800 ατόμων με βάση DΝΑ και αποτυπωμάτων.

Ο «Σέρλοκ Χολμς», όπως αποκαλούν το πρόγραμμα οι χειριστές του, είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα λογισμικά που χρησιμοποιούνται από μυστικές και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προσφέρει τη δυνατότητα συνδυασμού των ευρημάτων. Δηλαδή συνδέει την παρουσία ατόμων σε συγκεκριμένα σημεία, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται και τα τηλέφωνα που καλούνται.

Η Αστυνομία εισάγει στο «Ι 2» όλα τα δεδομένα που προκύπτουν για τους στόχους που παρακολουθούνται. Τις κινήσεις τους, τις επαφές τους, τα πρόσωπα με τα οποία έχουν επικοινωνήσει είτε τηλεφωνικά είτε μέσω e-mail και φαξ. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα, συγκρίνει προφίλ, δημιουργεί πιθανά σενάρια και καθοδηγεί τις κινήσεις των αστυνομικών. Ουσιαστικά κάνει μια δουλειά για την οποία θα απαιτούνταν εκατοντάδες αστυνομικοί και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Στο οπλοστάσιο της υπηρεσίας βρίσκεται πλέον και ο σούπερ κοριός της Αντιτρομοκρατικής, ο οποίος είναι «αδελφάκι» του κοριού της ΕΥΠ. Ο δεύτερος κοριός, γερμανικής κατασκευής.
Επιπλέον, έχει εγκαινιαστεί στενότερη συνεργασία με την ΕΥΠ, σε επίπεδο κοριών και λοιπής τεχνογνωσίας, με τη δεύτερη να αναλαμβάνει μεγάλο μέρος της παρακολούθησης ύποπτων αλλοδαπών.

Οι εγκαταστάσεις

Οι σούπερ κοριοί είναι εγκατεστημένοι σε έναν όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην οδό Κατεχάκη, αυτός της ΕΥΠ και στο κτίριο της ΓΑΔΑ αυτός της Αντιτρομοκρατικής. Στο κτίριο που στεγάζεται της οδού Κατεχάκη ο 15ος όροφος είναι ανοιχτός όλο το 24ωρο και πάντα αποκλεισμένος για οποιονδήποτε άλλον πέραν των 70 ατόμων που διαθέτουν ειδικές μαγνητικές κάρτες και εκπαιδεύονται στις μυστικές εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή.

Η επίλεκτη αυτή υπηρεσία υπάγεται στη Γ' Διεύθυνση Αντικατασκοπείας, Διεθνούς Αντιτρομοκρατίας της ΕΥΠ και στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., ενώ η επιλογή των μελών της γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια. Από την άλλη, ο σούπερ κοριός της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ και στον χώρο έχουν πρόσβαση μόλις 60 αστυνομικοί.

Σούπερ κοριοί στα χέρια ιδιωτών

Οι πράκτορες της ΕΥΠ κατά τη διάρκεια των «επισυνδέσεων» που πραγματοποιούν διαπίστωσαν με άλλα ηλεκτρονικά μηχανήματα εντοπισμού «κοριών» ότι κυκλοφορούν παρανόμως και άλλα υπερσύγχρονα βαλιτσάκια παρακολούθησης και καταγραφής συνδιαλέξεων παντός τύπου.Ηδη έχουν εντοπιστεί σύμφωνα με πληροφορίες πέντε τέτοια μηχανήματα.

Ετσι, την ώρα που ο κοριός καταγράφει συνομιλίες μπλοκαρισμένων τηλεφώνων, ένα άλλο σύστημα ασχολείται αποκλειστικά με την ασφάλεια του. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κάποιοι μέσω ηλεκτρονικών προγραμμάτων να παρακολουθούν τις κινήσεις του κοριού και να βλέπουν ποια τηλέφωνα είναι παγιδευμένα. Το σύστημα ασφαλείας, σε αυτές τις περιπτώσεις, επιστρατεύει αντίμετρα και μπλοκάρει οποιαδήποτε κίνηση.

Η ομάδα Olaf

Η άτυπη ομάδα «OLAF» της ΕΥΠ δημιουργήθηκε το 1999 και χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης. Είχε αποκτήσει σειρά συστημάτων παρακολούθησης (μικροκάμερες, σύστημα καταγραφής ήχων, διόπτρες νυκτός κ.λπ.) προκειμένου να παρακολουθεί εμπλεκόμενους σε υποθέσεις κατασκοπείας, οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας.

Παράλληλα η ίδια υπηρεσία είχε αρχικά στην διάθεσή της μία φορητή συσκευή -σε μέγεθος βαλίτσας- για την παρακολούθηση κινητών υπόπτων. Πρόκειται για το περιβόητο βαλιτσάκι της ΕΥΠ που εκ των πραγμάτων έχει ξεπεραστεί και χρησιμοποιείται πλέον μόνον για ειδικές αποστολές.

Μέσω της OLAF η ΕΥΠ είχε αποκτήσει τα λεγόμενα «κινητά κέντρα διοίκησης» (mobile command units). Πρόκειται ουσιαστικά για ειδικά διαμορφωμένα βαν ή πολυτελή αυτοκίνητα, μετασκευασμένα σε ευρωπαϊκές χώρες με βάση τις προδιαγραφές της EE, τα οποία μεταφέρουν όλον τον επικοινωνιακό εξοπλισμό, τους κομπιούτερ ακόμη και φαρμακεία για την περίπτωση που σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. Σε μια τυπική επιχείρηση της ομάδας μπορούσαν να συμμετέχουν δύο συμβατικά αυτοκίνητα, μία μηχανή και ένα βαν που ακολουθούσε για τον συντονισμό.

H ομάδα είχε όμως και ένα άλλο ισχυρό όπλο: κάμερες μεγάλων αποστάσεων που μπορούσαν να αποτυπώσουν εικόνες σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων. Τα βαν είχαν τη δυνατότητα να επεξεργασθούν την εικόνα από τις κάμερες σε έναν φορητό κομπιούτερ και με ένα δορυφορικό λινκ να τις στείλουν στο κτίριο της Κατεχάκη, με κωδικοποιημένο δορυφορικό σήμα. Πρακτικά αυτό σήμαινε πως το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΥΠ μπορούσε σε πραγματικό χρόνο να έχει εικόνα από μια επιχείρηση η οποία εκτυλισσόταν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ο διοικητής της ΕΥΠ ανέθεσε στον επικεφαλής της ομάδας την οργάνωση του Κέντρου Επιχειρήσεων, το οποίο έπρεπε να είναι έτοιμο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. H διοίκηση της υπηρεσίας γνώριζε πως κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα μετατρεπόταν σε κόμβο λήψης πληροφοριών από όλες τις βασικές υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου. Αυτό απαιτούσε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, στην οποία θα κατέληγαν όλες οι πληροφορίες, θα αναλύονταν και θα διοχετεύονταν στην ειδική ολυμπιακή ομάδα που αποφάσιζε ποιες ενέργειες απαιτούνταν. Το Κέντρο οργανώθηκε στο υπόγειο του Μεγάρου της Κατεχάκη και κόστισε περίπου 1.200.000 ευρώ.

Η βοήθεια της CIA

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών οι αμερικανικές υπηρεσίες μετέφεραν και έστησαν οκτώ κοντέινερ στον περίβολο του κτιρίου της Κατεχάκη. Από τις κεραίες επικοινωνίας που διέθεταν μπορούσε κανείς να συναγάγει το συμπέρασμα πως στέγαζαν συστήματα επικοινωνίας της CIA, του National Security Agency (της υπηρεσίας που έχει την ευθύνη για τις υποκλοπές σε παγκόσμιο επίπεδο), του FBI και άλλων. Οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει αρχικά να έχουν ένα γραφείο μέσα στο ελληνικό κέντρο επιχειρήσεων. Ο διοικητής της ΕΥΠ τους επέτρεψε να επισκέπτονται ένα μικρό γραφείο συνδέσμων-επισκεπτών (liaison office) αλλά όχι τα υπόλοιπα γραφεία. Αυτό πρακτικά σήμαινε πως ο εκπρόσωπος της CIA, ο οποίος μιλούσε για λογαριασμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, έδινε στον υπεύθυνο της ΕΥΠ ένα CD με τις πληροφορίες που θεωρούσε σημαντικές προς επεξεργασία και ενδεχομένως περαιτέρω διερεύνηση και δράση.


Η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαχειριστές



Οι Αμερικανοί, που δεν φημίζονται για την ιστορική παράδοση και το βάθος της κουλτούρας τους, έχουν καταγράψει δια μέσου των εποχών ανεκδοτολογικές μαρτυρίες, που τείνουν να χρησιμεύσουν ως κιβωτός εμπειριών. Και σοφίας.
Για παράδειγμα η φράση, «όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, μόνο οι σκληροί επιβιώνουν», η αυταπόδεικτη ορθότητα της οποίας μπορεί να επιβεβαιωθεί από πλείστα παραδείγματα στη ζωή του καθενός. Μια φράση που γυροφέρνει πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, την Αθήνα, την Ελλάδα, την ιστορική μνήμη μιας χώρας που αδικήθηκε από τους επιγόνους ενός παρελθόντος που θα έπρεπε, υπό κανονικές συνθήκες, να λειτουργήσει ως διαρκές παράδειγμα για να ξεπεραστεί από ένα μέλλον το οποίο… δεν ήρθε ποτέ.
Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ένα Σαββατοκύριακο το οποίο αναμένεται να κρίνει πολλά για τη συνέχιση της ιστορικής διαδρομής του τόπου, χωρίς… διαλείμματα, τα εκβιαστικά διλήμματα εκείνων που κάποτε ήταν εταίροι μας, και σήμερα απλώς δανειστές, βρίσκονται και πάλι μπροστά μας.
Όπως και η πρόδηλη αδυναμία όσων κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της κρίσης, με όραμα και ρεαλισμό, κυρίως όμως με κατανόηση των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα. Και η Ελλάδα είναι οι πολίτες της, μια κοινωνία σε διαρκή αναζήτηση του καλύτερου για το αύριο, έστω κι αν οι δυνάμεις μας δεν φτάνουν μέχρι εκεί.
Η Ελλάδα δεν είναι αριθμοί. Δεν είναι δημιουργική λογιστική, μια πρακτική που τόσο «φορέθηκε» στο παρελθόν, για να κρύψει κάτω από το χαλί τις εθνικές υστερήσεις μας. Δεν είναι μέγεθος, ιστορικό και πολιτικό, εύκολα διαχειρίσιμο. Η γονιδιακή κληρονομιά μας είναι εξαιρετικά ευμεγέθης, ώστε να μην την αντέχουν οι πλάτες του οποιουδήποτε.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η συγκεκριμένη οριακή στιγμή που διέρχεται η Ελλάδα, δεν χρειάζεται απλή, συνεσταλμένη και ηττοπαθή διαχείριση, όπως ζούμε το τελευταίο διάστημα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαχειριστές. Χρειάζεται ηγέτες. Με εθνικές αναφορές, και κυρίως με τη δύναμη να παρακινήσουν, να εμπνεύσουν, να καθοδηγήσουν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μέλλον ανήκει σε εκείνους που το προετοιμάζουν. Όχι σε όσους δέχονται αδιαμαρτύρητα ένα παρόν που «μαγειρεύτηκε» άτσαλα, με τα λάθος υλικά, από τους λάθος ανθρώπους. Η Ελλάδα μετράει. Ακόμη…


Statesmen.gr

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ



thumb
Και οι μάσκες έπεσαν. Σας το γράφαμε από την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο - εκ πρώτης όψεως - «χαλαρός» Πολ Τόμσεν άρχισε την επιθετική πολιτική κατά της χώρας μας, σε σημείο που στο παρά πέντε μπλοκάρει όλες τις συμφωνίες που πάει να κλείσει η κυβέρνηση, τόσο με την τρόικα όσο και με τους ιδιώτες επενδυτές για το PSI.
Τα τελευταία δύο χρόνια το ΔΝΤ και ο Τόμσεν προσωπικά έπαιζαν άμυνα και εμφανίζονταν, μέσω διαρροών, να επικρίνουν την «ξεροκέφαλη» Ε.Ε. που επέμενε στη δημοσιονομική προσαρμογή, στην περικοπή μισθών και συντάξεων και στην αύξηση φόρων.
Επί της ουσίας όμως αυτό ήθελε το ΔΝΤ: Μια βαριά υφεσιακή χώρα, χωρίς μέλλον και διέξοδο πλην της τελικής και συνολικής πτώχευσης. Τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η Ε.Ε. άρχισε να δηλώνει ότι ίσως το δημοσιονομικό μοντέλο προκάλεσε ασφυξία στη χώρα μας παρά ανάσα, το ΔΝΤ φανέρωσε το πραγματικό του πρόσωπο.
Όπως είναι σε θέση να αποκαλύψει το «Π», οι σχέσεις του Τόμσεν με τον Λουκά Παπαδήμο είναι από ψυχρές έως κάκιστες. Και αυτό διότι ο Παπαδήμος άρχισε να ρίχνει γέφυρες με την ΕΚΤ και τους Αμερικανούς εκπροσώπους στο ΔΝΤ παρακάμπτοντας τον αγαπητό Τόμσεν, που μετά την παραίτηση του διευθυντή του έχει βλέψεις για πολύ ψηλά. Και επειδή τα νέα συμφέροντα που επικρατούν στο Ταμείο είναι υπέρ της πτώχευσης της Ελλάδας, ο Τόμσεν έβγαλε δόντια.
Κοινώς, θέτει συνεχώς νέους όρους στο τραπέζι όλων των διαπραγματεύσεων και τορπιλίζει οποιαδήποτε προσπάθεια για συναίνεση από τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης.

Ο «σκληρός»
Οι πραγματικές διαθέσεις του ΔΝΤ διαφαίνονται στη συνέντευξη που έδωσε ο τροϊκανός στην «Καθημερινή». Θέλει διάλυση και στις εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα και βεβαίως μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο. Και μπορεί τώρα όλοι να μιλούν για πιθανή διάσωση του 13ου και 14ου μισθού, η μνημονιακή ιστορία όμως αποδεικνύει ότι το θέμα πάντα βγαίνει στην επιφάνεια για να κολλήσει στο μυαλό του Έλληνα και να εκτελεστεί τρεις μήνες αργότερα, όταν πάλι τα νούμερα δεν θα βγαίνουν. Εν τω μεταξύ η ζύμωση στις συνειδήσεις θα γίνει...
Όμως, στο παρασκήνιο, ο Τόμσεν παίζει επικίνδυνη επίθεση. Οι τρικλοποδιές που βάζει συνεχώς το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για το PSI αφήνουν ανοικτά τα περιθώρια για πλήρη χρεοκοπία. Οι αγορές το έχουν μυριστεί και το κερδοσκοπικό πάρτι δίνει και παίρνει. Όταν την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τον Νταλάρα, το ΔΝΤ και η Γερμανία ήθελαν μεγαλύτερο κούρεμα, άνω του 68%. Με την επιστροφή του Νταλάρα στην Αθήνα το κούρεμα ανέβηκε στο 70% και όλοι ελπίζουν ότι η συμφωνία θα κλείσει.
Όμως αξιωματούχοι του Ταμείου διαρρέουν τώρα ότι ακόμη και το 70% δεν είναι αρκετό και ότι πρέπει να συμμετάσχει στο PSI και η ΕΚΤ, μέσω κουρέματος των ελληνικών ομολόγων που κατέχει. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανήκουστο πριν από λίγους μήνες για την ΕΚΤ. Και βεβαίως, για να πραγματοποιηθεί, πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης.
Δεν αρκεί δηλαδή μόνο η καλή θέληση του προέδρου της, Ιταλού Μάριο Ντράγκι. Το θέμα συζητήθηκε στην προηγούμενη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη, πριν από έναν μήνα περίπου, και 6 τραπεζίτες (του σκληρού πυρήνα) έβαλαν βέτο. Μήπως κάποια συμφέροντα έχουν προεξοφλήσει τη διάσταση απόψεων στους κόλπους της ΕΚΤ; Αλλά, ακόμη και αν συμφωνήσει η ΕΚΤ (ο Λ. Παπαδήμος κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση), παραμένουν τρία μεγάλα εμπόδια πριν η Ελλάδα πάρει τη μεγάλη δόση του νέου δανείου μέχρι τον Μάρτιο:
1 Να συμφωνήσει το 90% των ιδιωτών επενδυτών με την επίσημη πρόταση που αναμένεται να ανακοινώσει η Ελλάδα στις 13 Φεβρουαρίου για το PSI. Εάν δεν υπάρξει πλήρης συμμετοχή, τότε ένα νέο γαϊτανάκι εξελίξεων προς τη συνολική πτώχευση θα αρχίσει, αφού η χώρα μας θα αναγκαστεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες κινδύνου και το κούρεμα θα μετατραπεί σε υποχρεωτικό για μια μερίδια επενδυτών. Φανταστείτε τι θα γίνει στις αγορές.
2 Να λάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου τις τρεις υπογραφές των Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη, που χρειάζεται για τα prior actions, τα νέα μέτρα που θα ληφθούν για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες του ελλείμματος του 2011. Οι τρεις πρέπει να δεσμευθούν ότι θα τηρήσουν στο έπακρο και τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης που θα έρθει, η οποία θα δεσμεύει τη χώρα για άλλα δέκα χρόνια.
3 Να περάσει η δανειακή σύμβαση από τη Βουλή, που τώρα θυμίζει ξέφραγο αμπέλι. Κοινώς, όποιος βουλευτής θυμηθεί να επαναστατήσει τώρα (με δύο χρόνια καθυστέρηση) θα μπλοκάρει τα πάντα. Και η άβουλη και άχρωμη κυβέρνηση Παπαδήμου προσφέρεται για όψιμους επαναστάτες.
Κοινώς, υπάρχει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρουν τα πράγματα μια ανεξέλεγκτη τροπή για τη χώρα μας. Και τα αγγλοσαξονικά συμφέροντα έχουν ήδη δείξει τις προθέσεις τους.
Τα μέτρα που έρχονται, θα είναι τόσο δυσβάσταχτα σε κοινωνικό και συνειδησιακό επίπεδο, ώστε μπορεί να φέρουν τα πάνω κάτω εντός της Βουλής.
Τελική συμφωνία
Κατά τους τροϊκανούς, μέχρι το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα μέτωπα και ο Βενιζέλος να ανηφορίσει στις Βρυξέλλες με έτοιμο σχέδιο που θα περιγράφει στους ομολόγους του τόσο την τελική συμφωνία για το κούρεμα όσο και επιπλέον μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ.
Πρέπει δηλαδή να βρεθούν 4,5 δισ. επιπλέον μόνο για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες του 2011 και του 2012. Να υπογραμμίσουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι επιπλέον και θα έρθουν επιπρόσθετα των όσων άλλων έχουμε δεσμευθεί για το 2012, δηλαδή επιπλέον των 7,5 δισ. ευρώ! Με άλλα λόγια, για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός θα πληρώσει τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ και της τρόικας για έλλειμμα και ύφεση.
Τα μέτρα αυτά είναι προϋπόθεση για να δεχθούν οι υπουργοί του Eurogroup να εγκρίνουν την τελική συμφωνία του PSI.
Ο Βενιζέλος θα πρέπει επίσης να δώσει χρονοδιάγραμμα για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που εκκρεμούν και αφορούν τις επικουρικές, τα λουκέτα σε ΔΕΚΟ, τις απολύσεις και τις παρεμβάσεις σε φάρμακα, Υγεία, τράπεζες.
Ήδη από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι όλα αυτά προωθούνται άμεσα και άφησε το παραθυράκι ανοιχτό για τις απολύσεις στο Δημόσιο, που πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.
Όλα αυτά μέχρι τη Δευτέρα. Εάν οι εταίροι ικανοποιηθούν, τότε θα αρχίσει το παζάρι για το μεγάλο μνημόνιο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όταν θα αποφασιστεί από τους δανειστές μας εάν η Ελλάδα είναι σε θέση να λάβει την επόμενη δόση του δανείου.
Σκοπός του Βενιζέλου είναι να περάσουν όλα από τη Βουλή μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, όταν η Ελλάδα θα καταθέσει την επίσημη πρόταση για το κούρεμα προς τους ιδιώτες επενδυτές. Τη στιγμή βέβαια που κυβέρνηση, δανειστές και τρόικα βλέπουν μπροστά τους μόνο αριθμούς, το πόρισμα της Eurostat για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κόβει την ανάσα. Οι άνεργοι φθάνουν το ένα εκατομμύριο, με αδυναμία οποιασδήποτε απορρόφησής τους, αφού η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2013.

Έρχονται μέρες απόλυτης φτώχειας
H ΕΣΕΕ, σε έκθεση που δημοσιοποίησε χθες, ανέλυσε τα στοιχεία της μείωσης της κατανάλωσης των ελληνικών νοικοκυριών το 2011 και προειδοποίησε την κυβέρνηση και τους δανειστές ότι σύντομα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
Η μείωση της κατανάλωσης σημαίνει μείωση του τζίρου, μείωση της φορολογητέας ύλης, μείωση των δημόσιων εσόδων, μείωση των εργοδοτών κατά 60.000 και των εργαζομένων στο εμπόριο κατά τουλάχιστον 100.000 μέσα στο 2012. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο, μη συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, σημείωσε πτώση 5,2% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2010, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, υποχώρησε κατά 6,3%.
Τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης δέχθηκαν το μεγαλύτερο βάρος της λιτότητας ενώ ακολούθησαν τα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων, τα καταστήματα επίπλων - ηλεκτρικών ειδών - οικιακού εξοπλισμού, τα καταστήματα τροφίμων και ποτών και τα καταστήματα φαρμακευτικών - καλλυντικών.
Αυτή η παρατήρηση, σε συνδυασμό με την υποχώρηση κατά 3,3% στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (παράλληλα με πρωτοφανή ανεργία, πτώση των καταθέσεων, καθυστερήσεις στις πληρωμές κ.ά.), φανερώνει πως πλέον οι καταναλωτές έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους και έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους στα απολύτως αναγκαία. Η καταναλωτική συμπεριφορά τείνει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, οδηγεί σε αδιέξοδο, ανακυκλώνει την ύφεση και προκαλεί φτώχεια.
Ταυτόχρονα, η ανύπαρκτη ρευστότητα και η μηδενική ροή χρηματοδότησης ιδιωτών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών έχουν «νεκρώσει» την αγορά.
Το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο του 2011 υποχώρησε στα 248,5 δισ., από τα 257,8 δισ. του Δεκεμβρίου του 2010. Από το σύνολο των οφειλών του ιδιωτικού τομέα τα 135,5 δισ. είναι επιχειρηματικά δάνεια και τα 113 δισ. είναι δάνεια των νοικοκυριών, ενώ τα επισφαλή δάνεια έχουν φτάσει το 15% των χορηγήσεων, δηλαδή πάνω από 37 δισ.
Αναμένεται ότι μέσα στο 2012 η πιστωτική επέκταση στο εμπόριο θα επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερο από το -6% του Δεκεμβρίου του 2011, κυρίως λόγω της έλλειψης απαραίτητης ρευστότητας από τις τράπεζες.
Η υψηλή ανεργία, οι συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η υπερφορολόγηση, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, τα καύσιμα, οι αυξήσεις στη στέγαση και ιδιαίτερα στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, αλλά και οι δανειακές υποχρεώσεις έχουν περιορίσει ασφυκτικά τον προϋπολογισμό της μέσης ελληνικής οικογένειας και έχουν αναγκάσει περίπου 1.000.000 νοικοκυριά να συρρικνώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες τους κάτω από τα όρια της αξιοπρέπειάς τους.


ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Αρχειοθήκη ιστολογίου