Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Το εθνικό χρέος της επόμενης κυβέρνησης



Η κρίση της Ελλάδας, είναι πρωτίστως ηθική, είναι συστημική, είναι θεσμική.
Η οικονομική κατάρρευση, είναι το αποτέλεσμα αδιεξόδων και πρακτικών πολλών δεκαετιών, που εξυπηρέτησαν και εξυπηρετήθηκαν από κόμματα, συμφέροντα και από το κομμάτι της κοινωνίας που βολεύτηκε αλλά και μπλέχτηκε στον ιστό της μικρής ή μεγάλης διαπλοκής.
Οι αιτίες πολλές, όπως η έλλειψη εθνικού οράματος και στόχου. Η έλλειψη πολλών μικρών ηγετών ή εθνικών καθοδηγητών, σε καίριες θέσεις του δημοσίου βίου, που θα μπορούσαν να πείσουν και να εμπνεύσουν σε βάθος χρόνου. Η υποταγή της χώρας στην εύκολη ανάπτυξη, μέσω του δανεισμού κι όχι της πραγματικής παραγωγής. Η αποδοχή της μίζας και του ρουσφετιού, ως μεθόδων επίλυσης κοινωνικών και επιχειρηματικών θεμάτων. Και άλλα πολλά.
Η πρόσφατη πολιτική ιστορία, έδειξε πως ο λαός επέλεγε ή τουλάχιστον προσπαθούσε να αλλάξει τη ρότα της χώρας, όταν πλέον ένιωθε ότι η σήψη και η διαφθορά, μπορούσαν να αναχαιτιστούν μόνο με την αλλαγή των προσώπων εξουσίας.
Στις εκλογές του 2004 ο κ. Καραμανλής ήρθε για να συγκρουστεί με τους «νταβατζήδες», να επανιδρύσει το κράτος και να μην ξαναζήσει η χώρα το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Το 2009 ο κ. Παπανδρέου, ήρθε για να διερευνήσει με εξεταστικές τα σκάνδαλα τύπου «Siemens» και «Βατοπέδι», να ακυρώσει τις «κακές» εθνικές συμφωνίες με Ρώσους και Κινέζους – ασχέτως αν μετά, κάποιες τις αναβάθμισε- και κυρίως να δώσει στον κόσμο τα «λεφτά που υπήρχαν».
Σήμερα ήρθε ο κ. Παπαδήμος, αυτή τη φορά όχι από τον λαό… αλλά από το πλειοψηφικό στη βουλή κόμμα, που αρνιόταν να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.
Μία ακόμη ελπίδα, στο πρόσωπο εντός τεχνοκράτη, ως πολιτική συνειδητοποίηση, πως αυτοί που εκλέχτηκαν δεν τα καταφέρνουν και ακόμη χειρότερα, κάθε κρίσιμη ημέρα που περνά, τα επιδεινώνουν.
Ωστόσο τα σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια όπως για τα στοιχήματα στο ποδόσφαιρο ή για τα καύσιμα, οι γκρίζες συνομιλίες της εξουσίας με τα εκδοτικά σχήματα όπως «καταγγέλλονται» δια στόματος τ. Πρωθυπουργού και Εκδότη, οι παρεμβάσεις ξένων χωρών στην προφυλάκιση ενός μοναχού, οι «άγνωστες» παρενοχλήσεις στο έργο των οικονομικών εισαγγελέων, όλα αυτά, δημιουργούν την αίσθηση πως αυτή η κοινωνία είναι τελικά απροστάτευτη, πέρα από οικονομικά εξαθλιωμένη. Πως το φοροεπιδρομικό κυνήγι έχει λεία μόνο τους ταξικά ευπαθείς και πως άλλα παιχνίδια παίζονται για τους ισχυρούς.
Συνδυαστικά και συσσωρευτικά, το μίγμα, της φτώχειας και του ελλείμματος δημοκρατίας και ίσων ευκαιριών, συνιστά το αναμμένο φυτίλι που θα οδηγήσει μαθηματικά στην κοινωνική έκρηξη. Τα όρια ανοχής έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Η εκτόνωση πρέπει να έλθει με δημοκρατικές διαδικασίες.
Η κυβέρνηση ειδικού σκοπού πρέπει να δικαιολογήσει εμπράκτως και με επιτυχία το λόγο ύπαρξής της. Και με τη στήριξη όλων. Σύντομα όμως.
Η επόμενη όμως, η εκλεγμένη, θα πρέπει να αποδώσει επιτέλους στην κοινωνία το ισοδύναμο της Δημοκρατίας της ασφάλειας και της οικονομικής σταθερότητας, που έχει αφαιρεθεί με βίαιο τρόπο.

Statesmen.gr

Με καθυστέρηση οι επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα



Με καθυστέρηση τριών μηνών αναμένεται να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσειςτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας... σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα συμβεί καθώς οι αναβολές στην εκταμίευσης της προηγούμενης δόσης φέρνουν το χρονοδιάγραμμα τρεις μήνες πίσω.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαγί τόνισε ότι η επόμενη δόση των 5 δισ. ευρώ που αναμενόταν να λάβει η Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2011, θα εκταμιευθεί το Μάρτιο του 2012, ενώ η δόση του Μαρτίου, ύψους 10 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί τον Ιούνιο.

«Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει» σημείωσε ο κ. Μπαγί, αναφερόμενος στον διάστημα των τριών μηνών για την εκταμίευση της κάθε δόσης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στους στόχους, θα ακολουθήσουν και άλλες καθυστερήσεις.

«Αν η αποστολή του Ιανουαρίου διαπιστώσει ότι υπάρχει καθυστέρηση στην πρόοδο, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη δόση του Μαρτίου», τόνισε.


voria.gr - tromaktiko

Επικίνδυνες εξελίξεις στην Τουρκία



Πόσο αλλάζουν οι καιροί… Το άλλοτε πανίσχυρο τουρκικό κατεστημένο της Τουρκίας, αυτό που επεδίωξε και εξασφάλισε για τις δομές του τον ρόλο του διαχρονικού θεματοφύλακα του κεμαλισμού, και ουσιαστικά ασκούσε την πραγματική εξουσία στη γειτονική χώρα για ολόκληρες δεκαετίες, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με μια απρόσμενη, και πρωτοφανή ως προς τις διαστάσεις της περιθωριοποίηση. Με τη βούλα μάλιστα, της Δικαιοσύνης.
Απόψε το βράδυ, ο Τούρκος εισαγγελέας ο οποίος ερευνά την υπόθεση Εργκενεκόν, δηλαδή της συνωμοσίας «σκιών» του στρατιωτικού κατεστημένου κατά της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε να συλληφθεί ο άλλοτε Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ίλκερ Μπασμπούγ, για ενεργό ρόλο στο δυσώδες παρασκήνιο.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας που ένας δικαστικός πετάει το γάντι στους στρατιωτικούς, κατά τόσο εκκωφαντικό τρόπο, μιλώντας ευθέως για την ενοχή ενός αξιωματικού, στο ανώτατο επίπεδο της ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η είδηση της διαταγής σύλληψης του Ίλκερ Μπασμπούγ προκάλεσε σοκ στη γειτονική χώρα, και οι εξελίξεις αναμένονται άκρως οριακές, αφού εν ενεργεία κορυφαία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αρχηγοί όπλων και ανώτεροι αξιωματικοί απειλούν ευθέως με παραίτηση.
Σε μια περίοδο κατά την οποία οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του Ταγίπ Ερντογάν «χορεύουν», τυχόν μετωπική σύγκρουση της πολιτικής ηγεσίας με το στρατιωτικό κατεστημένο, θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε άκρως επικίνδυνες καταστάσεις.

Statesmen.gr

Ποιος εκδικείται τον Χάρρυ Κλινν ;;;



Αν είναι δυνατόν !!!
Στην αυριανή Παρασκευή και 13 έχουν βάλει την φωτογραφία του εν μέσω ...


Antilogos.gr

Φωτιά στην παγκόσμια οικονομία δια χειρός Γ. Παπανδρέου


Σαν αλλοτινό μπουρλοτιέρη εμφανίζει τον Γιώργο Παπανδρέου το αμερικανικό περιοδικό "Foreign Policy".
Στο τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου που κυκλοφόρησε, δείχνει στο εξώφυλλό του τον Γ. Παπανδρέου να κρατά στο ένα χέρι το iPad και στο άλλο ένα σπίρτο, στο οποίο βάζει φωτιά σε ένα σπίτι από το οποίο τρέχουν να ξεφύγουν πανικόβλητοι διάφοροι ηγέτες, όπως ο Νικολά Σαρκοζί και η Μέρκελ.
Μάλιστα, στην φωτογραφία εμφανίζεται και η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία κρατά έναν πυροσβεστήρα.
Στο εν λόγω τεύχος, το περιοδικό παρουσιάζει 13 τρόπους για να σωθεί η παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις τις "φωτιάς". Πως δηλαδή θα βγούμε σώοι από την "πυριτιδαποθήκη".
"Χρεωμένη και στενοκέφαλη, η Ευρώπη μπορεί να είναι στα πρόθυρα μιας επίπονης διάσπαση. Η Αμερική υποφέρει ακόμα από την οικονομική κρίση του 2008. Ακόμη και η Κίνα και η Ινδία, οι νέες μηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης, φαίνεται πως φλέγονται", γράφει χαρακτηριστικά ενώ προσθέτει ότι οι παραδοσιακές συνταγές δεν πιάνουν πια.
"Έτσι ρωτήσαμε 13 από τους εξυπνότερους ανθρώπους  που ξέρουμε για να μας δώσουν μια ιδέα έξω από τις συνηθισμένες για την διόρθωση της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας", καταλήγει.
Μεταξύ άλλων, μια από τις ιδέες που προτείνονται είναι να μειωθούν τα έξοδα σχετικά με την άμυνα ενώ ένας άλλος προτείνει να μειώσουμε τη μόλυνση και να επενδύσουμε σε "πράσινες" πόλεις.

ΖΙΠΕ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ



Ολα όσα έχουν γίνει έως τώρα και όλα όσα γίνονται για την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης χρέους είχαν και έχουν ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ. Από τη Λισαβόνα, όπου βρέθηκε ο Γάλλος υπουργός για να...
συναντηθεί με τον Πορτογάλο ομόλογό του Πάουλο Πόρτας, είπε ότι θαυμάζει το κουράγιο της πορτογαλικής κυβέρνησης να λάβει δύσκολες αποφάσεις για να ξεφύγει η χώρα από το τέλμα της κρίσης.
Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι έως τα τέλη του μήνα η ΕΕ θα έχει αποφασίσει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.
Σημειώνεται ότι στις 30 Ιανουαρίου το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.


Fimotro

Ιστός σαν του Spiderman!



Αμερικανοί ερευνητές πέτυχαν να τροποποιήσουν γενετικά τους μεταξοσκώληκες, με την προσθήκη γονιδίων από αράχνες...
ώστε να παράγουν πιο γερό και ελαστικό τεχνητό μετάξι, ένα επίτευγμα που μελλοντικά μπορεί να επιτρέψει τη χρήση πιο ανθεκτικών ινών στα υφάσματα, αλλά και σε άλλες χρήσεις, όπως στους επιδέσμους ή στα αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντόναλντ Τζάρβις του πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τις βρετανικές Independent και Daily Mail κατάφεραν να ενσωματώσουν ειδικές πρωτεΐνες από αράχνες στο παραγόμενο μετάξι των μεταξοσκωλήκων, οι οποίες το καθιστούν πιο ελαστικό και επιδεκτικό επέκτασης, με αποτέλεσμα να είναι καταλληλότερο για διάφορες εφαρμογές, ιδίως στο πεδίο της ιατρικής, π.χ. για καλύτερη συρραφή τραυμάτων, σε τεχνητούς συνδέσμους, τένοντες, ''σκαλωσιές'' ιστών, μικρο-κάψουλες κ.α.

Τέτοια γονίδια αραχνών που παράγουν τις πρωτεΐνες για τη δημιουργία του ιστού τους, είχαν στο παρελθόν εισαχθεί και σε άλλους οργανισμούς (βακτήρια, μαγιά, φυτά καπνού, έντομα, ακόμα και κατσίκες που παρήγαγαν πρωτεΐνες μεταξιού στο γάλα τους!), όμως σε καμία περίπτωση δεν κατέστη εφικτό να παραχθούν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών μεταξιού, έτσι να υπάρξει εμπορική αξιοποίηση. Η νέα βιοτεχνολογική μέθοδος ξεπέρασε αυτές τις δυσκολίες, δημιουργώντας ανθεκτικές και εκτατές ίνες ''αραχνο- μεταξιού''.

Το νέο βιο- υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε πολλές εφαρμογές, προηγουμένως όμως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος μαζικής παραγωγής του, κάτι που ακόμα συναντά δυσκολίες. Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν- χωρίς επιτυχία- να βρουν τρόπους για παραγωγή σε βιομηχανική κλίμακα μεταξιού αράχνης, το οποίο θεωρείται ισχυρότερο από το χάλυβα και σχεδόν τόσο ανθεκτικό όσο το ''κέβλαρ''. Έχει υπολογιστεί ότι αν ήταν δυνατό να κατασκευαστεί ένα δίχτυ από καθαρό μετάξι αράχνης, με πάχος όσο ένα μολύβι, θα μπορούσε να πιάσει- χωρίς να σπάσει- ένα εν πτήσει αεριωθούμενο μαχητικό αεροπλάνο.


tromaktiko

Αρχειοθήκη ιστολογίου