Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ

rodakina Πρόταση ψηφίσματος για την ΑΜΕΣΗ πληρωμή των παραγωγών ροδακίνων, κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας, ο επικεφαλής και οι σύμβουλοι του συνδυασμού ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ. Ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, εισηγούμενος την πρόταση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας και την ανάγκη να «πιέσει» ο Δήμος Σκύδρας την κυβέρνηση, να πληρωθούν οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου.
Στην πρόταση ψηφίσματος αναφέρονται τα εξής:
ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας καταγγέλλει την κοροϊδία και τις παλινωδίες της κυβέρνησης η οποία δεσμεύτηκε να αποπληρώσει τους παραγωγούς συμπύρηνων ροδακίνων, δίνοντας δάνεια στους μεταποιητές με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου.
Σήμερα 7 βιομηχανίες μεταποίησης χρωστούν περίπου 15 εκατ ευρω.
Χιλιάδες είναι οι απλήρωτοι παραγωγοί οι οποίοι κυριολεκτικά αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες για την επιβίωση τους.
Κομμένοι λογαριασμοί του ρεύματος, του τηλεφώνου ,περικοπές στα τρόφιμα και τεράστια προβλήματα με παιδιά αγροτών που σπουδάζουν είναι τα αποτελέσματα της μη πληρωμής των παραγωγών.
Πολλοί παραγωγοί είναι απλήρωτοι και για την παραγωγή του 2009.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης πριν 1,5 μήνα δεσμεύτηκε ότι οι αγρότες θα πληρωθούν ΑΜΕΣΑ
Δυστυχώς 1,5 μήνα αργότερα και η κοροϊδία συνεχίζεται
Κύριε Πρωθυπουργέ
Οι πολίτες στον Δήμο Σκύδρας είναι κατά βάσει παραγωγοί ροδάκινων και είναι απλήρωτοι.
Αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.
Ο εμπορικός κόσμος βυθίζεται σε οικονομικό τέλμα.
Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο γιατί οι αγρότες δεν έχουν λεφτά να ψωνίσουν.
Ο Δήμος Σκύδρας βυθίζεται στην φτώχεια.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Σας ζητούμε να δώσετε λύση στο πρόβλημα επιβίωσης του Δήμου Σκύδρας που όμως είναι πρόβλημα και δυο νομών. Της Πέλλας και της Ημαθίας.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
του συνδυασμού «ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΦΩΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΔΟΥ ΦΡΟΣΩ
ΜΙΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΡΑΚΕΛΙΔΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ
ΑΛΑΤΖΑΣ ΣΑΒΒΑΣ

Πηγή: ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ 650.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

 Στους αγρότες 6.737 δημόσια αγροτεμάχια

Παραχώρηση με ευνοϊκούς όρους αναξιοποίητων δημόσιων εκτάσεων άνω των 650.000 στρεμμάτων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, με σκοπό τη δημιουργία νέων γεωργικών καλλιεργειών ή την εκτροφή ζώων, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Κώστας Σκανδαλίδης,
μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, έκανε γνωστό πως 5.345 αγροτεμάχια έκτασης 17.145 στρεμμάτων που παρέμεναν «ξεχασμένα» εδώ και δεκαετίας θα παραχωρηθούν σε αγροτοκτηνοτρόφους που διαθέτουν όμορες εκτάσεις, με την προϋπόθεση να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και καλλιεργητές τα τελευταία τρία χρόνια. Οι εκτάσεις είτε θα πωληθούν στην αντικειμενική τους αξία είτε θα ενοικιαστούν με συμβολικό τίμημα. Επίσης, θα διατεθούν 1.392 αγροτεμάχια άνω των 10 στρεμμάτων συνολικής έκτασης 643.000 στρεμμάτων σε νέους αγρότες έως 30 ετών, σε συνεταιρισμούς ή σε ομάδες αγροτών, για την παραγωγή διατροφικών προϊόντων, ζωοτροφών ή σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Σε δύο εβδομάδες το υπουργείο θα προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε τις προτάσεις του για το «καλάθι προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας», με στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων αλλά και, ευρύτερα, της περιοχής σε κέντρο αγροτικής ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί σε παραδοσιακά προϊόντα (βουβαλίσιο κρέας, μέλι, μανούρι, μπάτζος, κυδώνια Κιλκίς, γιαούρτι Δορκάδος, κάστανα Αγίου Παντελεήμονα, πατάτες Βροντούς) και σε νέα προϊόντα (μανιτάρια, ρόδια, τρούφα), αλλά και σε αυτά που θα διασφαλίσουν την εγχώρια επάρκεια (σιτηρά, ρύζι, κηπευτικά, αχλάδια, όσπρια, αμύγδαλα / καρύδια, γάλα, βόειο κρέας, φυτά). Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, πρότεινε στο καλάθι να συμπεριληφθούν: βαμβάκι, ροδάκινο, κεράσι, ακτινίδιο, μήλα, σπαράγγι, κρασί-επιτραπέζια σταφύλια, καπνός, αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά και φέτα.
Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς για τη δημιουργία Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης Βόρειας Ελλάδας, δημοπρατηρίου και διαμετακομιστικού κέντρου αγροτικών προϊόντων, όπως και αγροτοδιατροφικών συμπράξεων. Οι αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν από την περιφέρεια.

Δεν θα κλείσει η ΕΒΖ
Ο υπουργός μετέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην κλείσουν οι μονάδες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αλλά και να ανοίξουν αυτές σε Λάρισα και Ξάνθη. «Πρόθεσή μας είναι, όχι μόνο να μην κλείσουν τα εργοστάσια της ζάχαρης, αλλά να ανοίξουν και τα άλλα δύο, σε μία καινούργια στρατηγική», τόνισε. Επισήμανε μάλιστα ότι αυτό μπορεί να γίνει και εκτός του ελέγχου της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά διευκρίνισε πως είναι και θέμα οικονομικών και πως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το υπουργείο του. Νωρίτερα ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΒΖ Μανώλης Λαλογιάννης κατήγγειλε πως η κυβέρνηση και η ΑΤΕ απαξιώνουν την ΕΒΖ, για να την πουλήσουν σε χαμηλό τίμημα.

«Θερμή» υποδοχή
Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επιφύλαξαν «θερμή» υποδοχή, με αποδοκιμασίες και συνθήματα, δεκάδες μέλη του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ καθώς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στη συνέχεια κρατώντας πανό μπήκαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το περιφερειακό συμβούλιο φωνάζοντας συνθήματα κατά της ΚΑΠ, της αγροτικής αλλά και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η ομιλία του κ. Σκανδαλίδη διακόπηκε πολλές φορές, ο υπουργός άνοιξε διάλογο με όσους διαμαρτύρονταν, προς στιγμήν μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν. Με κάλεσμα του υπουργού τον λόγο πήρε και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ Γιώργος Ρίσκος, ο οποίος του έδωσε συμβολικά ένα άδειο καλάθι. Σε δηλώσεις του ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε πως πρέπει οι πολιτικοί να πάνε στον κόσμο και να κάνουν διάλογο με τους πολίτες και πρόσθεσε πως η πλειοψηφία όσων φωνάζουν έχει μεν δίκαιο, αλλά θα πρέπει να απομονωθούν τα στοιχεία που δεν προσφέρουν στον διάλογο.
«Το καλάθι που σας δόθηκε ήταν άδειο, όμως μπορεί να γεμίσει. Όχι μόνο περιμένοντας βοήθεια από έξω. Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να το γεμίσουμε με πνεύμα ενότητας, συναίνεσης και συνεργασίας. Η ιστορία το έχει αποδείξει», σχολίασε στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόσθεσε πως η περιφέρεια, αν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να προβάλλει και να πουλήσει ένα πλούσιο καλάθι τοπικών προϊόντων διεθνώς αναγνωρισμένων.


Παράταση υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»

Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» έως τις 16 Μαΐου 2011. Το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» βασίζεται στο νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ), αριθ. 397/2009 (ΕΕ L126/21.05.2009) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Μαΐου 2009, με τον οποίο τροποποιείται ο Κανονισμός αριθ. 1080/2006, βάσει του οποίου παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτήρια του οικιακού τομέα καθώς και στον Κανονισμό αριθ. 539/2010 της 16ης Ιουνίου 2010 (ΕΕ L158/24.6.2010), με τον οποίο τροποποιείται ο Κανονισμός αριθ. 1083/2006, βάσει του οποίου παρέχεται η δυνατότητα δαπανών από τα διαρθρωτικά ταμεία για τη χρηματοδότηση Ταμείων ή άλλων συστημάτων κινήτρων σχετικών με τις ανωτέρω δράσεις.
Για να χαρακτηρισθεί το μεμονωμένο διαμέρισμα ως επιλέξιμη κατοικία προϋπόθεση είναι η θέρμανση του να πραγματοποιείται με σύστημα/συσκευή τον έλεγχο του/ης οποίου/ας έχει ο ένοικος του διαμερίσματος (αυτονομία σε κεντρικό σύστημα θέρμανσης, σύστημα/ συσκευή αποκλειστικά για τις ανάγκες θέρμανσης του διαμερίσματος) ή υποβολή πρότασης, στο πλαίσιο του Προγράμματος, για εγκατάσταση συστήματος/συσκευής θέρμανσης αποκλειστικά για τις ανάγκες του διαμερίσματος.
Για να χαρακτηρισθεί μία πολυκατοικία επιλέξιμη κατοικία θα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα:
- Τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία. Στην περίπτωση αυτή θεωρούνται ως επιλέξιμα και τα λοιπά διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως εξοχική ή άλλη δευτερεύουσα κατοικία. Δεν χαρακτηρίζονται όμως ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).
- Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του κτηρίου, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, ανεξάρτητα από το εάν εντάσσεται στο Πρόγραμμα.
- Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο μέρος του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.
Στον παρόντα Οδηγό και τα Παραρτήματά του όπου χρησιμοποιείται ο όρος «πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου» εννοείται το τμήμα της πολυκατοικίας που αφορά στο σύνολο των διαμερισμάτων.
Για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης και πληροφόρησης (Help Desk), το οποίο απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την υπαγωγή στο Πρόγραμμα, τη διαδικασία υλοποίησης των παρεμβάσεων και τη διαδικασία πιστοποίησης και καταβολής των κινήτρων. Η ανωτέρω πληροφόρηση παρέχεται και από τα υποκαταστήματα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Τέλος, για τις ανάγκες της πληροφόρησης λειτουργεί και η ιστοσελίδα exoikonomisi.ypeka.gr.

Πηγή: Pella News

Αυξάνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 
Οι ιαπωνικές αρχές δεν σκοπεύουν να επεκτείνουν άμεσα την ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα 1), παρά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αυξημένα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.
«Η ΙΑΕΑ μας ενημέρωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος ξεπερνούν τα προβλεπόμενα από την ίδια όρια και μας ζήτησε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με βάση αυτές τις πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα επέκτασης της ζώνης εκκένωσης ο Εντάνο απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι συντρέχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο. Ομως το γεγονός ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος είναι αυξημένα μας οδηγεί αναπόφευκτα στην υπόθεση ότι μία μακροπρόθεσμη συγκέντρωση (ραδιενέργειας) μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία». «Βάσει αυτού», πρόσθεσε, «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα επίπεδα ραδιενέργειας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και θα πάρουμε μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, Χιντεχίτο Νισιγιάμα, στο θαλασσινό νερό της περιοχής γύρω από το σταθμό της Φουκουσίμα ανιχνεύθηκε η υψηλότερη συγκέντρωση ραδιενεργού ουσίας που έχει καταμετρηθεί από την έναρξη της πυρηνικής κρίσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας, τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου-131 ήταν 4.385 φορές υψηλότερα από το επιτρεπτό όριο.
Τα σταθερά υψηλά επίπεδα ραδιενεργής ουσίας που ανιχεύονται στο νερό της θάλασσας έξω από το εργοστάσιο μπορεί να σημαίνουν ότι διαρρέει συνεχώς ραδιενέργεια, εκτίμησε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας. «Αυτή είναι μία πιθανότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε αν η μόλυνση της θάλασσας είναι συνεχής, για να συμπληρώσει ότι οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται η διαρροή.
Την Τετάρτη η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχθεύθηκαν σε χωριό το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Φουκουσίμα 1, ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια.
«Η πρώτη εκτίμηση αναφέρει ότι ένα από τα επιχειρησιακά κριτήρια της ΙΑΕΑ για την εκκένωση, έχει ξεπεραστεί στο Ιιτάτε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αξιωματούχος της ΙΑΕΑ Ντένις Φλόρι.
Η ζώνη εκκένωσης γύρω από το Φουκουσίμα 1 παραμένει στα 20 χιλιόμετρα, όμως η ιαπωνική κυβέρνηση έχει συστήσει στους κατοίκους που ζουν σε ακτίνα 20 - 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο να φύγουν χωρίς όμως να το επιβάλει, συμβουλεύοντάς τους πάντως να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους.
Τέλος, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ γνωστοποίησαν ότι ελάχιστο ποσοστό ραδιενεργού ιωδίου-131 ανιχνεύθηκε σε δείγμα γάλακτος, προερχόμενο από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με μετρήσεις της κυβερνητικής υπηρεσίας ελέγχου των συνεπειών της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία.
Το ποσοστό που ανιχνεύθηκε ήταν «πάρα πολύ πιο χαμηλά από τα όρια ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, τόσο αυτών για τους ενήλικες, όσο και εκείνων για τα παιδιά», αναφέρεται στην κοινή δήλωση, της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διοίκησης Φαγητών και Τροφίμων.
Για την Ιαπωνία αναχωρούν την Πέμπτη Αμερικανοί πεζοναύτες, ειδικευμένοι σε πυρηνικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Οι 155 Πεζοναύτες ανήκουν στη Μονάδα Αντιμετώπισης Χημικού ή Βιολογικού Ατυχήματος, CBIRF, με βάση το Μέριλαντ και αναμένεται να φθάσουν στην Ιαπωνία την Παρασκευή.
Όπως διευκρινίστηκε, η ομάδα αυτή, εκπαιδευμένη να εντοπίζει χημικούς παράγοντες, να παρακολουθεί τα επίπεδα ραδιενέργειας καθώς και για την απολύμανση ατόμων από τη ραδιενέργεια, δεν θα συμμετάσχει στις προσπάθειες σταθεροποίησης των αντιδραστήρων του εργοστασίου της Φουκουσίμα.
«Θα βοηθήσουν τους Ιάπωνες αξιωματούχους με τις γνώσεις τους στη ραδιολογία και αν χρειαστεί και τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα της ιατρικής, της επιμελητείας και των επικίνδυνων υλικών», διευκρίνισε Αμερικανός στρατιωτικός. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί δεν έχουν την άδεια να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 80 χιλιομέτρων το πυρηνικό εργοστάσιο.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Πλήρη οικονομικά στοιχεία ζητεί η τρόικα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 
Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, των πρόσθετων μέτρων ύψος 1,8 δισ. ευρώ το 2011, αλλά και των τελικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2010, αναβάλλει και την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα για το έλεγχο των δημοσιονομικών μέτρων των επόμενων ετών.
Οι ελεγκτές της τρόικας, στην προηγούμενη επίσκεψή τους, είχαν επισημάνει τις αποκλίσεις στο έλλειμμα.

Ο έλεγχος του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, που θα περιλαμβάνει μέτρα 22 δισ. ευρώ μέχρι και το 2014, αλλά και η πορεία της εξέτασης των πρώτων στοιχείων για το 2011, ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από τη Δευτέρα.

Η διάρκεια της επίσκεψης
Η επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει από 2 έως και 4 ημέρες, ανάλογα με την πρόοδο των συνομιλιών. Ο κάθε διεθνής οργανισμός που συμμετέχει με τον ένα ή τον άλλον τρόπο στο μηχανισμό του οικονομικού προγράμματος (Ε.Ε., ΔΝΤ ΕΚΤ) θα στείλει, αυτή τη φορά, από δύο εκπροσώπους, συν έναν επικεφαλής, χωρίς να έχει προηγηθεί η έλευση τεχνικών κλιμακίων, όπως στις επισκέψεις που αφορούν την αξιολόγηση του μνημονίου.
Μαζί με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, οι τρεις οργανισμοί ζήτησαν να έχουν και μια ενημέρωση για τη βάση της επόμενης φάσης του μνημονίου, που είναι η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2011. Μαζί βέβαια θέλουν να κλείσουν και τα νέα μέτρα ύψους 1,8 δισ., που θέλουν να ληφθούν «προληπτικά» τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ.

Διαβούλευση
Μάλιστα, ζήτησαν να έχουν μια πρώτη γραπτή ενημέρωση για όλα, πριν από το ταξίδι τους στην Ελλάδα, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.
Ως γνωστόν, όμως, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των υπόλοιπων υπουργείων που θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα μέτρα της τριετίας.
Από την άλλη μεριά, ο δημοσιονομικός σχεδιασμός για το τρέχον έτος καθυστερεί για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις πηγές των νέων εσόδων ή περικοπές δαπανών ύψους 1,8 δισ. που ζητούν οι δύο βασικοί δανειστές της Ελλάδας.
Ο δεύτερος είναι ότι αναμένεται να αλλάξει έστω και λίγο η «βάση» προσδιορισμού δεδομένων, λόγω αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος του προηγούμενου χρόνου.
Συγκεκριμένα, οι αποκλίσεις που υπήρξαν τόσο στα αποτελέσματα των ασφαλιστικών ταμείων (προέκυψε έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων για πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ), αλλά και μικρότερες αποκλίσεις σε άλλους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, ανέβασαν το ύψος του ελλείμματος για τον προηγούμενο χρόνο, στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ.

Το ακριβές έλλειμμα
Η ακριβής αποτύπωση του ελλείμματος είναι θέμα της ανεξάρτητης πλέον Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία θα πρέπει να στείλει, όπως οφείλει σήμερα, στη Eurostat τη δική της εκτίμηση για το έλλειμμα του 2010, που το προσδιορίζει να ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ.
Από την άλλη μεριά, όμως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους διαβεβαίωναν ότι το έλλειμμα αυξάνεται κατ' ανώτερο στο 9,9% του ΑΕΠ.
Η τρόικα των ελεγκτών είχε επισημάνει τις αποκλίσεις από την αξιολόγηση που έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο για την τέταρτη δόση του δανείου, αλλά έμεινε στην επίσημη πρόβλεψη για το έλλειμμα που υπήρχε στο μνημόνιο.


Πηγή: ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για το Λύκειο, τα νέα μέτρα και τα συμπεράσματα του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα.
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Νέο Λύκειο με παλιά συνταγή"
"Ένα μικτό σύστημα που θυμίζει λίγο τις δέσμες, λίγο το παλιό «κλασικό» και «πρακτικό» ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας. Η γενική παιδεία συρρικνώνεται και σταματά στην Α' Λυκείου, ενώ η Β' και η Γ' Λυκείου γίνονται τάξεις εξειδίκευσης και συνδέονται με την εισαγωγή στα ΑΕΙ".
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η ΕΛ.ΑΣ. «καθαρίζει» τους νονούς της νύχτας"
"Στα κυκλώματα πρώην υποστράτηγος και αξιωματικοί της Αστυνομίας, εργαζόμενος στη Βουλή, υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος και γνωστή τραγουδίστρια. 70 τα βασικά μέλη, με τους εγκεφάλους να κινούν τα νήματα μέσα από τις φυλακές".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καταιγίδα νέων μέτρων για να καλύψουν τα ελλείμματα"
"Σε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για το τρέχον έτος οδηγεί η υστέρηση των εσόδων και η αναρρίχηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κοντά στο 10% του ΑΕΠ το 2010. Ο φετινός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες για να «σβήσουν» μαύρες τρύπες και αποκλίσεις, θα ξεπεράσει σε κάθε περίπτωση τα 3 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού σχεδιασμού για μέτρα 1,750 δισ. ευρώ για την κάλυψη τυχόν αστοχιών του προϋπολογισμού".
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Βόμβα στο Μνημόνιο. «Πράσινος» βουλευτής διασύρει Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου"
"Νέους τριγμούς στο κλυδωνιζόμενο καράβι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε το μπαϊράκι κατά του Μνημονίου, που σήκωσε χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου, υιοθετώντας μάλιστα πλήρως όσα τόσο καιρό λέει ο Αντώνης Σαμαράς: ότι δηλαδή «το Μνημόνιο δεν βγαίνει»".
ΕΘΝΟΣ: "Νέο Λύκειο με 19 λιγότερα μαθήματα"
"Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η εφαρμογή των αλλαγών στο Λύκειο. Το νέο σύστημα μειώνει κατά 19 τα διδασκόμενα μαθήματα. Καινούργιος τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ θα ισχύσει σε τρία χρόνια".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Επιχείρηση - λουκέτο από την χούντα του ΠΑΣΟΚ στις «μικρές» εφημερίδες"
"Λουκέτο, κυριολεκτικά, στις «μικρές» -δεν πιστεύουμε ότι η κυκλοφορία ή ο αριθμός των σελίδων χαρακτηρίζει το δημοσιογραφικό μέγεθος ενός εντύπου, αλλά οι αγώνες του και μόνο- πολιτικές εφημερίδες, αλλά και στις οικονομικές επιχειρεί τώρα να βάλει η ΧΟΥΝΤΑ του ΠΑΣΟΚ με την κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στον πολιτικό και οικονομικό Τύπο, αφού η δημοσίευσή τους αποτελεί το βασικό έσοδο των εφημερίδων αυτών".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αρχηγική δυναμική εμφάνιση Βενιζέλου με υπερκομματικό προφίλ"
"Ως άλλος Α. Λοβέρδος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει να κρύβει κανείς την αλήθεια για την οικονομία γιατί δεν υπάρχει περιθώριο εξωραϊσμών ή συγκαλύψεων. Η στάση του καθενός προσδιορίζεται από τις ανάγκες που έχει η χώρα, λέγει με νόημα ο υπουργός Αμυνας. Διαμηνύει ότι η Ελλάδα είναι σε πόλεμο και πρέπει να στρατευθούν οι πάντες για τη σωτηρία της χώρας".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νέο Λύκειο με 5 παγίδες και φροντιστήριο στο φουλ"
"Στην πρίζα για τέσσερα χρόνια βάζει τους μαθητές και τις οικογένειές τους το νέο φθηνό Λύκειο που υποδουλώθηκε στο σύστημα πρόσβασης, αφού κόπηκε και ράφτηκε με πατρόν τις μεγάλες σχολικές μονάδες των συγχωνεύσεων".
ΕΣΤΙΑ: "Δεν πείθει ο Πρωθυπουργός"
"Ο Πρωθυπουργός δίνει την αίσθηση ότι δεν έχει πλήρη επίγνωση της καταστάσεων στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Δεν εξηγείται διαφορετικά η αντίδρασίς του στην νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητος της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολογήσεως Standard & Poor's".
Η ΑΥΓΗ: "Γολγοθάς εξετάσεων για τέσσερα χρόνια"
"Με παλαιές συνταγές και βιβλία το «νέο Λύκειο». Και επίσημα προθάλαμος για τα πανεπιστήμια. Διατηρούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις για τις σχολές, αλλά προστίθενται και κατατακτήριες εξετάσεις".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ξεκινούν οι κατασχέσεις για χρέη"
"Σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών προχωρούν άμεσα το υπουργείο Οικονομικών και το ΙΚΑ. Πρόκειται για χρέη που δεν έχουν ρυθμιστεί ή, εφόσον ρυθμίστηκαν, δεν πληρώνονται οι δόσεις τους. Παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα δώσει τη χαριστική βολή στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ασφυκτικότερος έλεγχος από το Δημόσιο στις τράπεζες"
"Στρατηγικό ρόλο για τις επερχόμενες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο επιφυλάσσει για τον εαυτό του το Δημόσιο. Οπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο επίτροπος του κράτους που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο όσων πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν εξασφαλίσει ρευστότητα με προνομιούχες μετοχές, θα έχει δικαίωμα να θέσει βέτο σε όλες τις στρατηγικές επιλογές τους".
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Παίρνουν πίσω 18 δισ."
"Μετά τη Moody's και τη S&P, και ο τρίτος οίκος αξιολόγησης των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αλλάξει προς τα κάτω την αξιολόγηση της Ελλάδας, γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν ακόμα περισσότερες εγγυήσεις για να παίρνουν χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Η ανάκαμψη (!) φέρνει νέα μέτρα"
"Νομοσχέδιο-"πακέτο" για την οικονομία πρόκειται να παρουσιάσει στις 15 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών το οποίο θα έχει αναπτυξιακά και δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή για όσα συζητήθηκαν στο χθεσινό υπό την προεδρία του πρωθυπουργού υπουργικό συμβούλιο".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Βαθιά ταξικό το «νέο Λύκειο» σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού"
"Η κυβέρνηση εξήγγειλε τις γενικές αρχές για το «Νέο και ελκυστικό Λύκειο». Καταστροφικές εξαγγελίες για τη μόρφωση των παιδιών του λαού, αφού το «Νέο Λύκειο» έχει τη σφραγίδα νέων μεγαλύτερων ταξικών φραγμών στη μόρφωση".
ΤΑ ΝΕΑ: "Ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές για δάνεια πρώτης κατοικίας"
"Στην κατάργηση της φοροαπαλλαγής των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από ένα όριο μεταξύ 50.000 και 60.000 ευρώ".
Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Ολα βαίνουν καλώς... εναντίον μας"
"Παγώνουν τα επικοινωνιακά χαμόγελα. Μαύρα μαντάτα από το ΔΝΤ. Το ξεπούλημα στα χέρια αλεξιπτωτιστών «της μιας λίρας». Εγγραφο του υπ. Οικονομικών «καρφώνει» υπουργούς στην τρόικα".
City Press: "Πρωτοβουλία για νέο λύκειο"
"Τη νέα δομή του λυκείου, η οποία περιλαμβάνει λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες διδασκαλίας τους, καθώς και την ενεργότερη συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω εργασιών, παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Αφαντοι 150 υπάλληλοι καθαριότητας"
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "«Μπλόκο» στις πληρωμές σε οφειλέτες του Δημοσίου".
"Κλιμακώνεται η «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, αφού το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε «μπλόκο» στις πληρωμές τρίτων προς οφειλέτες του Δημοσίου".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Υπερεξουσίες στον επίτροπο. Βέτο στις στρατηγικές αποφάσεις τραπεζών"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τη δυνατότητα άσκησης βέτο για θέματα στρατηγικής σημασίας θα έχουν πλέον οι επίτροποι, που είναι διορισμένοι από το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες".
ΚΕΡΔΟΣ: "Ξεκίνησαν οι κατασχέσεις οφειλών εις χείρας τρίτων"
"Πραγματική βροχή κατασχέσεων οφειλών εις χείρας τρίτων ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών μετά τη διαπίστωση ότι οι περισσότεροι από τους προμηθευτές του ιδιωτικού τομέα είναι παράλληλα από τους σημαντικότερες οφειλέτες του Δημοσίου".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εχασαν κέρδη 4 δισ. ευρώ οι εισηγμένες επιχειρήσεις"
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το μηδενισμό των κερδών των εισηγμένων εταιρειών επεφύλαξε η περσινή χρήση, παρά την ικανοποιητική αύξηση του κύκλου εργασιών".

Πηγή: enet.gr

ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΙΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ

Μετά την παράνομη απόφασή της για μη μηδενισμό του Πιερικού, παρά την εξ υπαιτιότητάς του διακοπή του ματς της 20ης/3/2011 η ΕΣΠΕΜ όρισε νέα ημέρα και ώρα επαναληπτικού αγώνα την Κυριακή 3/4/2011 "κεκλεισμένων των θυρών" στην έδρα μας με δικαίωμα παρουσίας μόνο των μελών των Δ.Σ. του Αριστοτέλη, του Πιερικού, της ΕΣΠΕΜ, του ΣΥ.Δ.ΠΕ.Μ. και της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΣΠΕΜ (τελικά εμείς τιμωρηθήκαμε, ο Πιερικός στην έδρα του μια χαρά έπαιξε με τον κόσμο του να τον χειροκροτά, το λέω και δεν το πιστεύω..).
Ο αγώνας θα γίνει, όπως ορίστηκε, αλλά τυχόν δικαίωσή μας στο ΑΣΕΑΔ, όπου προσφεύγουμε κατά της απόφασης περί μη μηδενισμού, θα κρινει το ματς μη γενόμενο. Η κατάταξη στο πρωτάθλημα Ανδρών θα ολοκληρωθεί και οριστικοποιηθεί μετά την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων που μας αφορούν.
Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε στους αθλητές μας να παίξουν με την ψυχή τους, να το ευχαριστηθούν και να σαρώσουν κι έτσι απαντήσουν στον Πόλεμο που μας έχουν κηρύξει οι "κατοικούντες την Ιερουσαλήμ".
ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ, ΚΥΡΙΟΙ!!!!
 
Πηγή: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ

Εξάντας-Το πείραμα της Αργεντινής

Αρχειοθήκη ιστολογίου