Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Νεα κατολίσθηση στα Τέμπη με έναν τραυματία

Παραλίγο νέα τραγωδία στα Τέμπη από εγκληματική αμέλεια

Μέγεθος κειμένου
Η κυκλοφορία των οχημάτων στα Τέμπη δεν διακόπηκε, αλλά η Τροχαία Λάρισας δεν επιτρέπει στους οδηγούς φορτηγών να διασχίσουν την κοιλάδα.
Οδηγός ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου τραυματίστηκε ελαφρά, όταν αποκολλήθηκε πέτρα και έπεσε πάνω στο όχημά του, στην κοιλάδα των Τεμπών. Στο ίδιο σημείο είχε πεθάνει ένας ιταλός μηχανικός, όταν είχε γίνει κατολίσθηση και ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία μετά από αρκετούς μήνες, καθώς υποτίθεται ήταν ασφαλής. Το σημερινό περιστατικό δείχνει περίτρανα πως όχι μόνο ασφαλής δεν είναι αλλά οι υπεύθυνοι παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας το ατύχημα σημειώθηκε στο 386,2 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, μέσα στο πέρασμα Τεμπών. Λόγω της χιονόπτωσης τα οχήματα κινούνταν με μικρές ταχύτητες και σε κάποια στιγμή αποκολλήθηκε η πέτρα και έπεσε πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Ο οδηγός διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λάρισας για να υποβληθεί σε εξετάσεις, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στα Τέμπη δεν διακόπηκε, αλλά η Τροχαία Λάρισας δεν επιτρέπει στους οδηγούς φορτηγών να διασχίσουν την κοιλάδα, καθώς το οδόστρωμα είναι ολισθηρό, εξαιτίας της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης.
Πηγή: newsit.gr

 

''Αδικαιολόγητη υποβάθμηση''


   Ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service ανακοίνωσε πως υποβαθμίζει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδος, από το Ba1 στο Β1, μη αποκλείοντας να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της.

    Ως «εντελώς αδικαιολόγητη» χαρακτηρίζει την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

    Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η απόφαση του οίκου αξιολόγησης βασίζεται αποκλειστικά στους εκτιμώμενους κινδύνους του προγράμματος και της διεθνούς κατάστασης. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί απλώς αναφέρεται στην ανακοίνωση αλλά δεν συνυπολογίζεται στην ανάλυση ούτε στις θετικές προοπτικές που αυτή δημιουργεί για την οικονομία.

    Τα επιχειρήματα που επικαλείται ο οίκος στη σχετική ανακοίνωσή του κατά κανένα τρόπο δεν ανταποκρίνονται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες και δεν αιτιολογούνται από καμία από τις εξελίξεις και τις πληροφορίες, που έχουν προστεθεί από τον Ιούνιο του 2010, όταν είχε αποφασιστεί η προηγούμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον ίδιο οίκο.

    Η Ελλάδα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από τρεις διεθνείς οργανισμούς τόσο ως προς την υλοποίηση του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και ως προς την πρόοδο που σημειώνεται στους δείκτες δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανταγωνιστικότητας. Η πρόσφατη αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα και οι εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υιοθετείται από τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης. Αυτό εντείνει την αίσθηση ότι η απόφαση για την υποβάθμιση της Ελλάδας δεν στηρίζεται σε ισχυρά επιχειρήματα.

    Σε τελική ανάλυση η υποβάθμιση από τη Moody’s είναι πιο αποκαλυπτική για τα λανθασμένα κίνητρα και την έλλειψη λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης παρά για την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Οι οίκοι αυτοί δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αύξηση του κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα που οδήγησε στην κρίση του 2008, και τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην «ανακάλυψη» κινδύνων που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση. Σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, παρόμοιες αδικαιολόγητες αποφάσεις ενέχουν τον κίνδυνο να εξελιχθούν σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Σίγουρα βέβαια καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πιο αποτελεσματικής ρύθμισης σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο των ίδιων των οίκων αξιολόγησης.

    Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Moody’s σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφού συνεχίζει να αντλεί κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης. Επιπλέον, η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει λάβει όλες τις αναγκαίες πρόνοιες για την διαφύλαξη της σταθερότητας και την άντληση ρευστότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

    Στο μεταξύ, η υποβάθμιση στο αξιόχρεο της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες έγινε βασική είδηση στα μεγάλα διεθνή οικονομικά πρακτορεία. Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι μετά από την ανακοίνωση του οίκου σημειώθηκε άνοδος του spread των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά 4 μονάδες βάσης στις 901 μονάδες βάσης (9,01 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στα 1,3975 δολάρια, αφού προηγουμένως είχε φθάσει τα 1,40 δολάρια.

    Το πρακτορείο Ρόιτερ αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας στην ανακοίνωση του οίκου Moody’s, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα σημεία της, τα οποία χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη την απόφαση του οίκου και τονίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη πιο αποτελεσματικής ρύθμισης των οίκων αξιολόγησης.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει, κατά την πάγια τακτική της, τις ανακοινώσεις οίκων αξιολόγησης, δήλωσε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της, κληθείσα να σχολιάσει την υποβάθμιση, από τον Moody’s, της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, τονίζοντας ότι: «έχουμε τις δικές μας αξιολογήσεις τις οποίες γνωρίζετε και τις οποίες δημοσιοποιούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

''ΑΓΡΙΕΥΕΙ'' Ο ΚΑΙΡΟΣ


   Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις όχι μονο στα ορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές.

    Στην Αττική, το βράδυ της Δευτέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη χιονοπτώσεις πιθανόν ισχυρές θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια του νομού. Την Τρίτη και την Τετάρτη υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης ακόμη και στην πόλη της Αθηνας.

    Ο καιρός ''έδειξε τα δόντια του'' ήδη στη Βόρεια Ελλάδα με τα χιόνια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία σε Χορτιάτη και στον δρόμο για το νοσοκομείο «Παπανικολάου» ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλες περιοχές περιμετρικά της Θεσσαλονίκης.

    Στα Γρεβενά, την Κοζάνη και την Φλώρινα χιονίζει και αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται μέσω Βίγλας και Βιτσίου και ορεινά του νομού Φλώρινας.

    Με μεγάλα προβλήματα συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη Φθιώτιδα. Στο ρεύμα καθόδου από Λαμία προς Αθήνα, στην περιοχή των Καμμένων Βούρλων και του Αγίου Κωνσταντίνου επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα και μάλιστα τα αυτοκίνητα μόλις βγαίνουν από τις σήραγγες βρίσκονται αντιμέτωποι με σφοδρή χιονόπτωση. Εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν εγκλωβιστεί ανάμεσα στα ΙΧ και δεν μπορούν να προχωρήσουν, με συνέπεια το ρεύμα ανόδου στο ίδιο σημείο, από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, να έχει γίνει αδιαπέραστο. Έτσι η τροχαία επιτρέπει να περάσουν μόνο αυτοκίνητα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Ο "εφιάλτης" της επιστροφής των εκδρομέων δεν σταματά εκεί. Δέκα χιλιόμετρα μετά, αναγκάζονται να συνεχίσουν με "βήμα σημειωτόν" και μάλιστα με ταχύτητες που δεν ξεπερνούν τα 10-15 χιλιόμετρα. Το χιόνι έχει καλύψει ένα μέρος του οδοστρώματος της Εθνικής οδού και η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό. Από το 160ό χλμ, στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου, στο 145ο χλμ στο ύψος των Λιβανατών, η κίνηση γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία στον εθνικό δρόμο και υπάρχει ενδεχόμενο ακινητοποίησης των αυτοκινήτων.

    Σε ό,τι αφορά την ανατολική Φθιώτιδα, σοβαρά προβλήματα αρχίζουν και δημιουργούνται στα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία στους Αγίους Θεοδώρους. Ήδη επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση, με τα βαριά φορτηγά τα οποία κινούνται προς τη βόρεια Ελλάδα σταθμεύονται από την τροχαία στην περιοχή της Στυλίδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 230ό χλμ, λίγο μετά τη Στυλίδα, στο 265ο χλμ, υπάρχει ιδιαίτερα έντονη χιονόπτωση και τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν το οδόστρωμα και αρχίζουν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

    Επετράπη από την Τροχαία να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αθήνα τα ΙΧ αυτοκίνητα που για περισσότερο από μία ώρα είχαν ακινητοποιηθεί στα διόδια της Αγίας Τριάδας της εθνικής οδού Λαμίας-Αθηνών.

    Στην περιοχή της Τραγάνας ωστόσο, το πρόβλημα συνεχίζεται και καταβάλλεται προσπάθεια να ανοίξει μια λωρίδα κυκλοφορίας για να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν τα ΙΧ, τα οποία, από τις 7:30 το βράδυ παραμένουν εγκλωβισμένα σε ένα μήκος που ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα. Παράλληλα, μηχανήματα του δήμου Λοκρών επιχειρούν τη διάνοιξη διόδου από παράπλευρους δρόμους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διαφορά έγινε...στατιστικό λάθος


Στα όρια του στατιστικού λάθους κινείται πλέον η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα και με νέα δημοσκόπηση της Alco, που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα».
Ακόμη και μετά από αναγωγή στα έγκυρα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 3% έναντι της Νέας Δημοκρατίας (29%-26%), ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει 11%, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 7,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,2%, οι Οικολόγοι 2,9% και η Δημοκρατική Αριστερά 2,8%.
Όσο για την πρόθεση ψήφου μαζί με την αδιευκρίνιστη ψήφο, η διαφορά βρίσκεται ακόμη πιο χαμηλά, στο 2,3% (21,9%-19,6%), με το ΚΚΕ στο 8,3%, τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό στο 5,6%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 2,6%, τη Δημοκρατική Συμμαχία στο 2,4%, τους Οικολόγους στο 2,2% και τη Δημοκρατική Αριστερά στο 2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, στο 28,7%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας. Το 77% υποστηρίζει ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπακούει στην τρόικα, και το 50% ζητά την απομάκρυνσή του από την Κυβέρνηση σε ένα μελλοντικό ανασχηματισμό. Το 79% συμφωνεί με τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του Θεόδωρου Πάγκαλου, και το 67% ζητεί να φύγει από την Κυβέρνηση. Το 76% θεωρεί λάθος την τακτική που ακολουθείται στο θέμα των μεταναστών.
 
Πηγή:     ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ στην ιστοσελιδα Statesmen.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου