Ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής για την σωστή ενημέρωση των συμπολιτών μας και έχοντας ουσιαστικά ολοκληρωθεί ένας μεγάλος κύκλος παρεμβάσεων και συναντήσεων για την διεκδίκηση παραμονής του Πανεπιστημίου στην Έδεσσα, καταθέτει τα παρακάτω:
« Επειδή όλο αυτό το διάστημα μιας πολύ δύσκολης διεκδίκησης,- της παραμονής του τμήματος του Πανεπιστημίου στην Έδεσσα-, δεν εξέδωσα ανακοινώσεις, νιώθω υποχρεωμένος πλέον μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς επαφών και παρεμβάσεων, τόσο με όλους τους εκπροσώπους φορέων και τους συναδέλφους βουλευτές, όσο και προσωπικές, να ενημερώσω για όλες αυτές τις συναντήσεις.
Από την πρώτη στιγμή είμαι στο πλευρό του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου και ήμουν παρών σε όλες τις συναντήσεις, κάποιες από τις οποίες ρύθμισα προσωπικά.
Ήμουν παρών στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Κυριαζή, όπως και στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρύτανη που έγινε αμέσως την επόμενη εβδομάδα στις 14/12/2012.
Από την πρώτη στιγμή έγινε από μέρους μου αντιληπτό, ότι «ο ένας τα ρίχνει στον άλλο».
Ο Γενικός Γραμματέας μας μίλησε για πρόβλημα με τη Σύγκλητο και ο Πρύτανης κ. Χατζηδημητρίου αφού παραδέχτηκε ότι η Σύγκλητος είναι αρνητική για την παραμονή του τμήματος και ο ίδιος δεν θα έπαιρνε ανοιχτά θέση κατά της Συγκλήτου, μας είπε ότι το θέμα είναι πολιτικό, ρίχνοντας την ευθύνη στον Υπουργό.
Η άποψη μου την οποία είπα μόλις βγήκαμε από το γραφείο του Πρύτανη, τόσο στον Δήμαρχο όσο και στον Περιφερειάρχη ήταν, ότι πρέπει να πάμε πιο ψηλά στον Υπουργό και τον Πρωθυπουργό.
Ακολούθησαν 2 προσωπικές συναντήσεις μου με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο.
Στην μία από αυτές ήταν παρών και ο Δήμαρχος κ. Γιάννου, όπου εκθέσαμε στον Υπουργό όλα τα επιχειρήματα μας.
Ακολούθως, σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο κ. Γιάννου κανόνισα το ραντεβού με τον Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο στις 20/2/13 και στη συνέχεια μετά από μέρες το ραντεβού με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Μπούρα.
Έθεσα το θέμα αυτό στον κ. Αρβανιτόπουλο και μέσα στην Βουλή μιλώντας στις 17/1/2013.
Στις συναντήσεις με τον κ. Αρβανιτόπουλο και τον κ. Μπούρα, ανέπτυξα τόσο τα ακαδημαϊκά κριτήρια που υπαγόρευαν και συνηγορούν στην παραμονή του Πανεπιστημίου στην Έδεσσα, αλλά και τους εθνικούς λόγους για τους οποίους το Πανεπιστήμιο πρέπει να παραμείνει στην Έδεσσα.
Ήμουν παρών κατά τις συσκέψεις που κάλεσε ο Δήμαρχος κ. Γιάννου στο Δημαρχείο Έδεσσας, με την συμμετοχή όλων των φορέων.
Τελευταία μας παρέμβαση ήταν στον Πρύτανη κ. Χατζηδημητρίου όπου παρουσία και του Μητροπολίτη μας, αναφέρθηκα τόσο στα ακαδημαϊκά κριτήρια όσο και στους εθνικούς λόγους που υπαγορεύουν την παραμονή του Πανεπιστημίου στην Έδεσσα, αλλά και στις αντιδράσεις των καθηγητών, οι οποίοι, - όπως μας είπε ο Υπουργός – τον επισκέφτηκαν και ζήτησαν το Πανεπιστήμιο να φύγει στην Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Χαζτηδημητρίου απάντησε ότι «ναι, η Σύγκλητος έχει αποφασίσει να φύγει το Πανεπιστήμιο από την Έδεσσα, αλλά η απόφαση είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και την απόφαση θα την πάρει το Υπουργείο».
Όμως ταυτόχρονα απέκλειε να πάρει θετική θέση η Σύγκλητος και η Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι τα ακαδημαϊκά κριτήρια πληρούνται στην Έδεσσα.
Ήταν εμφανές ότι ο Πρύτανης, η Σύγκλητος και η Επιτροπή ήθελαν το Τμήμα στην Θεσσαλονίκη, πιθανόν για να ισχυροποιήσουν τη θέση ύπαρξης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου Μακεδονία και σίγουρα γιατί οι καθηγητές παρά το γεγονός ότι εκλέχθηκαν για την Έδεσσα, ήθελαν να ζουν στη μεγάλη πόλη, στο σπίτι τους.
Να σημειώσω ότι για τη στέγαση του Τμήματος ο Πρύτανης ζητούσε 300.000 ευρώ από το Υπουργείο.
Την Τετάρτη 6/3/2013, η Σύγκλητος αποφάσισε ότι το Τμήμα πρέπει να πάει στην Θεσσαλονίκη, ως αυτόνομο Τμήμα και όχι συγχωνευμένο με κάποιο άλλο, γιατί γνωρίζουν ότι είναι ένα ζωντανό τμήμα.
Το «Σχέδιο Αθηνά» ήρθε στην Βουλή για ενημέρωση και συζήτηση, αλλά δεν θα ψηφισθεί από την Βουλή.
Θα αποκτήσει ισχύ με Προεδρικό Διάταγμα.
Κατά την συζήτηση του «Σχεδίου Αθηνά» ζήτησα, αν και δεν είμαι μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, να συμμετέχω και να μιλήσω. Στην ομιλία μου τόνισα τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα χθες να μιλάτε για ακαδημαϊκά κριτήρια.
Οι φοιτητές, είπατε να μην απέχουν από τη σχολή, να αποφοιτούν από ισχυρά τμήματα, να εργάζονται σε αντικείμενο πλησίον των σπουδών τους. Επειδή ξέρετε ότι θα μιλήσω για το τμήμα Διοίκησης Λειτουργιών και Μάρκετινγκ, που καταργείται στην πόλη της Έδεσσας, θα αναφέρω πέντε συγκεκριμένα πράγματα.
Πρώτον, είναι σε ένα ιδιόκτητο κτίριο, το οποίο πληρώθηκε από το ελληνικό δημόσιο ένα 1.300.000 ευρώ.
Τέτοιο τμήμα, υπάρχει ένα στη βόρεια Ελλάδα και ένα στην Αθήνα. Αυτό δηλαδή, το τμήμα καλύπτει όλη τη βόρεια Ελλάδα.
Είναι ένα ζωντανό τμήμα και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Έχει 450 εγγεγραμμένους φοιτητές, εκ των οποίων οι 370 παρακολουθούν κανονικά και το 70% αυτών των φοιτητών μένει στην Έδεσσα. Παίρνουν 70 κάθε φουρνιά και 70 αποφοιτούν. Ουσιαστικά η εισαγωγή τους είναι πραγματικά μαθητών, οι οποίοι είναι υψηλόβαθμοι. Η εισαγωγή των μαθητών κυμαίνεται από αυτούς που έχουν 13 έως 16. Δεν είναι ούτε 10, ούτε κάτω του 10.
Υπάρχουν 8 κανονικά εκλεγμένοι καθηγητές για την Έδεσσα, εκκρεμεί ιδέα ο διορισμός για άλλους 4.
Αυτό το οποίο, λένε οι καθηγητές - γιατί εδώ βρίσκεται το πρόβλημα - είναι ότι θέλουν να φύγουν και ήρθαν και σας το είπαν. Από αυτούς 2 καθηγητές και 2 φοιτητές ήρθαν και σας είπαν, ότι δεν πρέπει να λειτουργεί το τμήμα γιατί θέλουν να πάνε στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν εκλεγεί για την Έδεσσα.
Αυτό το τμήμα οικονομικά καλύπτεται πλέον απόλυτα από τον δήμο. Ο δήμος έχει πάρει αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, τα έξοδα ετησίως είναι 35.000 και τα καλύπτει, ενώ ταυτόχρονα προχθές, μας είπε ο κ. πρύτανης ότι απαιτεί 300.000 ευρώ για να μπορέσει να δημιουργήσει εγκαταστάσεις.
Κύριε Υπουργέ, δεν είναι δυνατόν η λογική να είναι να μαζευτούν όλα αυτά τα τμήματα στη Θεσσαλονίκη.
Εάν δείτε όλη τη μεθόριο από την Ηγουμενίτσα μέχρι τον Έβρο, τον μόνο παραμεθόριο νομό, τον οποίο αφήνεται χωρίς πανεπιστημιακή σχολή είναι η Πέλλα και αυτό είναι άδικο.
Δίνω αυτή τη μάχη, μιλάω και παλεύω συνεχώς, γιατί πιστεύω ότι μέχρι την τελευταία στιγμή υπάρχει η δυνατότητα να διορθωθεί αυτό το λάθος.
Θέλω να σας καλέσω να αποφύγετε αυτό το λάθος.
Η Πέλλα είναι ένας ευαίσθητος νομός και σας το είπα και ευθέως στη συνάντησή μας και με εσάς, αλλά και με τον πρύτανη. Λειτουργούν πράκτορες των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, οι οποίοι λένε ξεκάθαρα: «δείτε τι κάνουν οι Έλληνες». Θα σας το πω έξω απ' τα δόντια, έχει ζητήσει το πανεπιστήμιο «Κύριλλος και Μεθόδιος» να κάνει σχολή. Δεν θα δοθεί τέτοια άδεια. Προπαγάνδα γίνεται; Ζημιά γίνεται; Αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πάρα πολύ σοβαρά και για του λόγου το αληθές, σας καταθέτω στα πρακτικά σχετικά έγγραφα τα οποία υπάρχουν».
Δείτε την ομιλία:
http://karatzova.com