Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Να αφήσουμε το συνεταιριστικό κίνημα να αναπνεύσει, να προχωρήσουμε στην ηλεκτρονική προώθηση αγροτικών προϊόντων και να διορθώσουμε την λειτουργία του ΕΛΓΑ».


Ομιλία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου


«Να αφήσουμε το συνεταιριστικό κίνημα να αναπνεύσει, να προχωρήσουμε στην ηλεκτρονική προώθηση αγροτικών προϊόντων και να διορθώσουμε την λειτουργία του ΕΛΓΑ» 

Aυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής στην ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά την εξέταση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». 

Ο κ. Τζαμτζής στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
 
«Κύριε Υπουργέ, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι διάβασα το νομοσχέδιο τις μέρες αυτές. Έχει διατάξεις, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές, όμως προσωπικά περίμενα πολύ περισσότερα πράγματα από ένα νομοσχέδιο, το οποίο περιμένουμε πάρα πολύ καιρό. 

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικά τα θέματα των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών, θέματα τα οποία θεωρώ ότι είναι κυρίαρχα σήμερα για τον αγροτικό τομέα, για έναν αγροτικό τομέα στον οποίο θέλουμε να επενδύσουμε ως χώρα. 

Η πραγματικότητα σήμερα για τους συνεταιρισμούς - και εγώ είμαι βέβαιος ότι την γνωρίζετε - είναι πάρα πολύ κακή. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνεταιρισμών παραπαίει, πάρα πολύ συνεταιρισμοί είναι συνεταιρισμοί-σφραγίδες, ομάδες παραγωγών τελειωμένες ή ομάδες παραγωγών που τις τελειώνουν οι υπηρεσίες της περιφέρειας και από εκεί και πέρα συνεταιρισμοί, οι οποίοι δεν έχουν σε καμία περίπτωση τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τη νέα ΚΑΠ και να λειτουργήσουν ως εκείνο το δυνατό κομμάτι, το οποίο θα προωθήσει αγροτικά προϊόντα. 

Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή μη έχοντας αυτόν τον ισχυρό βραχίονα λειτουργίας αντιμετωπίζουμε οξύτατα προβλήματα και σας διαβεβαιώνω, επειδή από 20 χρόνων είμαι μέσα στους συνεταιρισμούς σαν συνεταίρος, πολύ πριν μέσα στη λειτουργία τους, αυτή είναι η χειρότερη περίοδος για τους συνεταιρισμούς. Συνεταιρισμοί, οι οποίοι προωθούσαν αγροτικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο και, ιδιαίτερα, στην κεντρική αγορά του Μονάχου, σήμερα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα απολύτως. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να δούμε είναι πάση θυσία τι θα γίνει με τους συνεταιρισμούς. 

Εγώ θα κάνω μια έκκληση τα προς εσάς: ας αφήσουμε το συνεταιριστικό κίνημα ν’ αναπνεύσει. Το «πνίξαμε», το «στραγγαλίσαμε» με τη νομοθεσία. Το στραγγαλίσαμε στην κυριολεξία. 

Ομάδα παραγωγών πυρινόκαρπων, να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Για να λειτουργήσει, βασική προϋπόθεση είναι να έχει τζίρο 3 εκατ. ευρώ. Πού να τα βρει; Στο ξεκίνημα της μια ομάδα παραγωγών που να βρει τρία εκατομμύρια τζίρο; Και δεν έφθανε αυτό, παραμονές των εκλογών του 2012 πριν από τις εκλογές, την τελευταία εβδομάδα το πήγε με εισήγησή του ο τότε Γενικός Γραμματέας στα 5 εκατ., παρακαλώ. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι «θέλω να κρατήσω αποτυχημένους, αποτυχημένες ενώσεις, αποτυχημένες ομάδες παραγωγών, υποχρεωτικά να οδηγήσω τον αγρότη σ’ αυτούς, να μην αφήσω να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο». 

Εάν, δηλαδή, εγώ σήμερα με μια ομάδα 50 ανθρώπων θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι νέο, μ’ ένα νέο τρόπο καλλιέργειας, να κάνουμε κάτι καινούργιο, όχι, «πρέπει να μπούμε μέσα στη διαδικασία της παλιάς ένωσης, του παλιού συνεταιρισμού, της παλιάς ομάδας παραγωγών». Κάτι το οποίο πουθενά δεν λέει η Ε.Ε., γιατί η Ε.Ε. σημαίνει «ομάδα παραγωγών», σημαίνει «μαζευόμαστε κάποιοι και διαμορφώνουμε μια πολιτική αγροτική συγκεκριμένη για ένα προϊόν και προσπαθούμε». 

Έκανα αγώνα χρόνια, πιστέψτε με. Χρόνια πολεμώ για μια ακριτική περιοχή, να μπορέσει να φτιάξει μια ομάδα παραγωγών στο Κεράσι και να δώσει και ονομασία προέλευσης. Είναι κεράσι πάνω από τα 600 μέτρα. Είναι ακριβώς στα σύνορα. Αρχάγγελος λέγεται το χωριό. Κάνουν κεράσι οι άνθρωποι. Δεν μπορούν. Είναι πυρινόκαρπο και έχει βασική προϋπόθεση τα 3 εκατομμύρια. Μα, όλη η περιοχή να μαζέψει εκεί τα κεράσια της - είναι τρία χωριά που κάνουν κεράσια - δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο, να φτάσει το πλαφόν αυτό.

Πρέπει λοιπόν αυτά να τα αλλάξουμε πάση θυσία και να αφήσουμε το συνεταιριστικό κίνημα να αναπνεύσει.

Δεύτερο θέμα, ΕΛΓΑ. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Σήμερα το τεράστιο πρόβλημα για τους παραγωγούς είναι «πληρώνουμε και δεν ξέρουμε εάν υπάρχει περίπτωση να αποζημιωθούμε. Πληρώνουμε ΟΣΔΕ, και άλλα, πληρώνουμε ΕΛΓΑ, μας τα προεισπράττει ο ΕΛΓΑ, αλλά δεν υπάρχει προοπτική».Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε με τους αγρότες μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με τον ΕΛΓΑ πώς θα λειτουργήσει. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εάν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει και ποιες περιπτώσεις θα καλύπτουμε σε ζημιές, τις οποίες παθαίνει. Αλλάζουν τα δεδομένα. Από ότι τουλάχιστον γνωρίζω στον ΕΛΓΑ έχει να γίνει παρέμβαση από το 2005. Πρέπει να δούμε καινούργια πράγματα.             

Τέλος θέλω να κλείσω με το θέμα της προώθησης των αγροτικών προϊόντων. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε πάρα πολύ πίσω και δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βαριές κουβέντες όσον αφορά την προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Κάποτε μιλούσαμε για περιφερειακές αγορές εν έτι 1982, κάτι το οποίο δεν είχε προοπτική. Είμαστε στην εποχή της πληροφόρησης, στην πληροφορική του αυτοματισμού. 

Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πάση θυσία δημοπρατήρια για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων, όπως επίσης και ηλεκτρονικό εμπόριο, διασύνδεση αυτών των δημοπρατηρίων με αγορές εντός και εκτός Ελλάδος. 

Δεν μπορεί να μην υπάρχει διασύνδεση με την αγορά του Μονάχου, δεν μπορεί να μην υπάρχει διασύνδεση με τη ρώσικη αγορά που σήμερα είναι οι αγορές που ουσιαστικά «τραβούν» τα αγροτικά προϊόντα της χώρας».

Αρχειοθήκη ιστολογίου