Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΡΟΜΠΑΪ: "ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ"



Σε κείμενό του στο πλαίσιο προετοιμασίας της Συνόδου ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ γράφει, ότι για την επίτευξη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή των Συνθηκών. Αντ’ αυτού ο πρόεδρος του...
Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει την συμπλήρωση του Πρωτοκόλλου αρ. 12 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά και την αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερβολικού ελλείμματος.

Η συμπλήρωση θα μπορούσε να καθορίζει αυστηρότερα κριτήρια για το ανώτατο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος μιας χώρας ή την οικειοθελή δέσμευση των χωρών για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Έτσι θα δρομολογούνταν ένα «νέο δημοσιονομικό σύμφωνο», το οποίο θα διευκόλυνε και τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Ο συντομότερος δρόμος για την αλλαγή των συνθηκών

Η παραπάνω συμπλήρωση δεν απαιτεί επικύρωση σε εθνικό επίπεδο και των 27 χωρών - μελών. Δηλαδή η πρόταση ΡόμπεΪ είναι ο συντομότερος δρόμος, διότι για την αλλαγή του Πρωτοκόλλου αρ. 12 απαιτείται ομοφωνία μόνο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση της Κομισιόν. Η ΕΚΤ και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν απλά συμβουλευτικό ρόλο.

Στόχος αυτής της πρότασης είναι προφανώς να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, η οποία ενδέχεται να ‘σκαλώσει’ όχι στο γενικό πλαίσιο, αλλά στις λεπτομέρειες. Δηλαδή στα αιτήματα των χωρών - μελών καθώς και στη διαδικασία επικύρωσης.

Έτσι η πρόταση Ρόμπεϊ ταυτίζεται με τις θέσεις των Γάλλων και των Γερμανών μόνον σε ό, τι αφορά στο δημοσιονομικό σκέλος, διότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαφωνεί με την γαλλογερμανική πρόταση ευρείας αναθεώρησης συνθήκης.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για να πειστούν οι αγορές δεν είναι όμως το δημοσιονομικό, αλλά το οπλοστάσιο της ευρωζώνης, η άμυνά της. Με απλά λόγια οι ιδιώτες επενδυτές θέλουν να ξέρουν αν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, όταν αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Θέλουν να δουν ότι η ευρωζώνη έχει ένα οπλοστάσιο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή. Και αυτό έως τώρα δεν το έχουν δει οι επενδυτές. Αυτό εξάλλου καταδεικνύει και η «προειδοποιητική βολή» του οίκου αξιολόγησης S&P τη Δευτέρα. Επομένως το βέβαιο είναι ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο.



Fimotro

Ο Γάλλος Φιγιόν συνηγορεί υπέρ της αλλαγής στάσης μας…



Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, μίλησε στο Κοινοβούλιο και επεσήμανε ότι «ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης θα είχε αστρονομικό κόστος». Συνάμα, υποστήριξε ότι «το κόστος θα ισοδυναμούσε περίπου με το ήμισυ του ΑΕΠ των πιο αδύναμων χωρών και περίπου στο 25% του ΑΕΠ των ισχυρότερων οικονομιών».
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θα καταστρεφόταν η ευρωπαϊκή ήπειρος». Τόνισε ότι στόχος είναι το γαλλογερμανικό σχέδιο για ενισχυμένη δημοσιονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το Μάρτιο, ώστε να επικυρωθεί έως το τέλος του 2012.
Με βάση τα όσα ανέφερε ο Φιγιόν από τα οποία προκύπτει ότι κόστος ενδεχόμενης κατάρρευσης της Ευρωζώνης είναι δυσβάστακτο για όλους, μάλλον θα πρέπει η ελληνική πλευρά, της οποίας τα ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια δεν αμφισβητούνται, να πιέσει προς την κατεύθυνση πιο ορθολογικών επιλογών, ενώ είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να απαιτήσει την επίδειξη μεγαλύτερους σεβασμού από τους εταίρους, καθώς εάν αποτιμηθεί το ποιοι ακριβώς φέρουν ευθύνες και σε πιο βαθμό, για τη σημερινή κρίση, τα δεδομένα θα άλλαζαν πάρα πολύ…
Αυτή η συζήτηση όμως είναι προφανές ότι δεν βολεύει τους ισχυρούς…


Defence-Point.gr

Ελληνική χρεοκοπία δείχνει δημοσκόπηση του Bloomberg



Share
Οι περισσότεροι εκ των διεθνών επενδυτών προβλέπουν ότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στη Ευρώπη, τουλάχιστον ένα κράτος θα εγκαταλείψει το ευρώ.
Επίσης, θεωρούν, ότι  μία ισχυρότερη δημοσιονομική ένωση ή μία μικρότερη ενωμένη νομισματική ζώνη αποτελούν την καλύτερη λύση στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην περιοχή.
Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν στην τετραμηνιαία παγκόσμια δημοσκόπηση του  Bloomberg.
Την στιγμή δηλαδή, που οι ευρωπαίοι ηγέτες σφυρηλατούν την πέμπτη «συνολική» λύση για την Ευρώπη μέσα σε 19 μήνες, σχεδόν οι μισοί εκ των ερωτηθέντων-στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 5 και 6 Δεκεμβρίου- θεωρούν  ότι μία ή περισσότερες χώρες  θα εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη μέσα σε ένα χρόνο.
Παράλληλα, σχεδόν το ένα τρίτο πιστεύει ότι θα εγκαταλείψει το ευρώ ακόμα μια χώρα μέχρι το τέλος του 2016.
Επίσης, το 37% λέει πως η δημοσιονομική ένωση αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για την τρέχουσα κρίση, ενώ το 24% δηλώνει ότι οι συμμετοχή στο ευρώ θα πρέπει να συρρικνωθεί.
Η δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 1.097 επενδυτές, έμποροι και αναλύτες, οι οποίοι είναι συνδρομητές του Bloomberg, αντικατοπτρίζει την πίεση που έχουν οι ευρωπαίοι ηγέτες ενόψει της συνάντησης στις Βρυξέλλες, όπου θα εξεταστεί η επιβολή αυστηρότερων κανόνων στους προϋπολογισμούς των κρατών.
Μια σύνοδος που θα γίνει υπό την πίεση της απειλής  υποβάθμισης  των 15 κρατών του ευρώ από την S&P.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός, ότι υπήρξε σχεδόν ομοφωνία μεταξύ των ερωτηθέντων για το αν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα- όπως και σε προηγούμενες έρευνες- ενώ τα ποσοστά για μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Πορτογαλίας αυξηθήκαν από το 56% στο 63%.  Το ένα τρίτο προέβλεψε πως η Ιρλανδία δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, το οποίο αποτελεί και το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2010. Το 9% θεωρεί ότι η Γαλλία μπορεί να χρεοκοπήσει, ενώ μόλις το 4% πιστεύει ότι υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Επισημαίνεται, πως πάνω από τα τέσσερα πέμπτα των επενδυτών βλέπουν να χειροτερεύει η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, ενώ σχεδόν λίγο πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να απεμπλακούν από την έκθεσή τους στο ευρώ και την κρίση χρέους της περιοχής μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
H Deutsche Bank, η Goldman Sachs και η Citigroup κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η Ευρωζώνη βιώνει και δεύτερη  φάση ύφεσης μέσα σε τρία χρόνια λόγω της κρίσης χρέους που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αναγκάζει τις κυβερνήσεις  να μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους.
Τέλος, το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως την χειρότερη επενδυτική επιλογή για τον επόμενο χρόνο.

Χαστούκι για τον Γκρουεφσκι: "Η Αρχαία Μακεδονία δεν είναι δική μας ούτε η ιστορία της"




Ο πρώην Πρωθυπουργός των Σκοπίων κατηγορεί τον διάδοχό του, Νίκολα Γκρούεφσκι, ούτε λίγο ούτε πολύ ως παραχαράκτη της ιστορίας για τη στάση του στο Σκοπιανό και την υιοθέτηση του όρου "Μακεδονία". "Προσπαθεί να επιβάλλει την αρχαία ελληνική ιστορία ως δική μας", σημειώνει....



Λίγο μετά τη δικαίωση των Σκοπίων από το δικαστήριο της Χάγης στο θέμα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκιέφκι, μιλώντας στο "Radio Free Europe", επιτίθεται στο νυν πρωθυπουργό, προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό της χώρας.
Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος "VMRO DPNE", του οποίου σήμερα ηγείται ο πρωθυπουργός κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, επιτίθεται κατά του διαδόχου του για την πολιτική "αρχαιομακεδονοποίησης" που προωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, τονίζοντας με νόημα πως επιχειρεί να "ξαναγράψει την ελληνική ιστορία", ενώ θεωρεί πως τα Σκόπια θα εκμεταλλευτούν την απόφαση της Χάγης, προκειμένου να μην υπάρξει λύση με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.

"Αυτήν την ιστορία που θέλουν σήμερα να μας επιβάλλουν ως κρατική πολιτική για την αρχαία Μακεδονία, την αποκαλώ ως καρικατούρα ιστορίας, γιατί πρόκειται για ασύνδετα γεγονότα. Ο λαός μας βομβαρδίζεται καθημερινά με ψέματα, με παραπληροφόρηση, με ντοκιμαντέρ στα οποία βλέπουμε  ότι η ελληνική ιστορία έχει γίνει δική μας και παρουσιάζεται ανάλογα.

Για μένα είναι  πολύ σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός της λεγόμενης αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας και της Σλαβικής Ιστορίας.

Υπερασπίζομαι ακόμη τη θέση ότι εκεί που μπορούμε να στηριχτούμε και το  οποίο δεν είναι λανθασμένο, είναι η Σλαβική Ταυτότητά μας, οι πνευματικοί μας δημιουργοί, όπως ο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Άγιος Κλήμης, ο Άγιος Ναούμ.

Αυτή είναι η ιστορία μας όπου εμείς μπορούμε με ασφάλεια να βασιστούμε" δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Γκεοργκιέφκσι, ένας από τους λίγους πολιτικούς άνδρες στα Σκόπια, που αμφισβητεί ευθέως το καθεστώς "αρχαιομακεδονοποίησης" που προωθεί η κυβέρνηση Γκρούεφκσι.

Όσον αφορά της απόφαση της Χάγης, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε : "Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας.  Επί δύο μήνες θα είμαστε γεμάτοι χαρά και θα λέμε πόσο ισχυροί είμαστε ως ηθικοί νικητές. Αλλά δεν θα υπάρχει βούληση για την επίλυση και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη χώρα αφού δεν θα μπορέσει να γίνει τίποτε μέσα,  στα επόμενα,  τουλάχιστον στα δύο ή τρία χρόνια", προέβλεψε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση Γκρούεφσκι είναι σε θέση να συμβιβαστεί με την Ελλάδα,  ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε κατηγορηματικά:

"Όχι. Δεν βλέπω, ασφαλώς, κανένα σημάδι από την πλευρά της χώρας μας. Και αυτό διαφαίνεται από τους κρατικούς δημοσιογράφους που καθημερινά κηρύττουν την κυβερνητική πολιτική. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό που βλέπουμε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης με την κυβερνητική προπαγάνδα. Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση υπεραμύνεται το όνομα χωρίς να έχει κάποια άλλη επιλογή".



Planet-Greece

ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ



Η κρισιμότερη σύνοδος για το μέλλον του κοινού νομίσματος της Ευρώπης αρχίζει αύριο, στις 20:30, στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν είναι απαραίτητη μία νέα...
ευρωπαϊκή συνθήκη» ούτε οι τροποποιήσεις των υφιστάμενων συνθηκών, που πρότειναν Μέρκελ και Σαρκοζί.

«Δεν χρειάζονται ούτε δημοψηφίσματα, ούτε επικυρώσεις από τα κοινοβούλια» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο παραπέντε της διήμερης Συνόδου Κορυφής.

«Σκληρότεροι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας μπορούν να υιοθετηθούν, χωρίς αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, μία μέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της κρίσιμη Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, αύριο το βράδυ θα γίνει το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών (20:30 - 23:30 ώρα Ελλάδος), ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (12:00 - 14:30) θα γίνει η κύρια συνεδρίαση του Συμβουλίου και θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας (14:30 - 16:00). Αμέσως μετά θα γίνει η συνέντευξη των κ.κ. Ρομπάι-Μπαρόζο και στη συνέχεια είναι πιθανό να γίνουν συνεντεύξεις Τύπου από τις εθνικές αντιπροσωπείες.

Στην πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι αναφέρει ότι στο άτυπο δείπνο της Πέμπτης θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις αγορές, καθώς και η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Είναι επιτακτική ανάγκη, τονίζει, εκτός από τα «σημαντικά μέτρα που έχουν ληφθεί» μέχρι σήμερα, «να συμφωνήσουμε σε μία ευρύτερη προσέγγιση», που θα ενισχύει τα βραχυπρόθεσμα εργαλεία διαχείρισης της κρίσης, όπως επίσης και στην «αποφασιστικότητα να αποδεχθούμε μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής μας ένωσης».

Η συζήτηση αυτή, στην οποία έχει προσκληθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα είναι στη βάση έκθεσης που έχει ετοιμάσει ο κ. Ρομπάι μαζί με τον κ. Μπαρόζ και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Γερμανία και Γαλλία πιέζουν για μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, υποστηρίζοντας την έναταξη σε αυτήν σκληρότερων κανόνων που περιλαμβάνουν τον «χρυσό κανόνα» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και ενίσχυση της εξουσίας της Κομισιόν στην αυτόματη επιβολή μέτρων λιτότητας στα κράτη που έχουν λάβει οικονομική βοήθεια.

Παρίσι και Βερολίνο όχι μόνο πιέζουν ασφυκτικά σε αυτήν την κατεύθυνση αλλά οι ηγέτες τους δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν χωρίς την αποδοχή όλων, αρκούμενοι σε αυτούς που συμμερίζονται τις απόψεις τους.

Ο Νικολά Σαρκοζί και η Αγκελα Μέρκελ αναμένεται να καταθέσουν ένα σχέδιο που προβλέπει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων στα κράτη μέλη που δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς στόχους.


Fimotro

Σαμαράς: Η δημοσιονομική πειθαρχία, προϋπόθεση για μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη



Σαμαράς: Η δημοσιονομική πειθαρχία, προϋπόθεση για μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη 
Στα διδάγματα από την εμπειρία της Ελλάδας, η οποία όπως είπε, τις τελευταίες τρείς δεκαετίες αναπτύχθηκε χωρίς δημοσιονομική πειθαρχίααναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔΑντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Ολομέλεια του Συνεδρίουτου Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η Ελλάδα πήρε πολύτιμα μαθήματα με οδυνηρό τρόπο, καθώς είχε ονομαστική ανάπτυξη σε βάρος τηςδημοσιονομικής σταθερότητας

«Τώρα πια γνωρίζουμε όλοι, που οδήγησε αυτό. Και θα πληρώνουμε για καιρό τις οδυνηρές συνέπειες», σημείωσε. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την άποψη ότι χρειάζεται να μπει σε απόλυτη προτεραιότητα η ανάκαμψη, καθώς, όπως είπε, «δεν αντέχουμε άλλο να είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση».

Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε, πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας «προκειμένου να επιτύχουμε άμεσα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως απαιτεί ο Προϋπολογισμός που μόλις ψηφίσαμε». 

«Χρειάζεται να βγούμε από την ύφεση, προκειμένου να ισοσκελίσουμε το συνολικό προϋπολογισμό όσο γίνεται πιο γρήγορα και να αντιστρέψουμε τη δυναμική του χρέους», συμπλήρωσε. Τάχθηκε παράλληλα κατά της ευρείας χρήσης του κρατικού παρεμβατισμού, που υποστηρίζουν οι Σοσιαλιστές και η οποία, όπως είπε, «αποδείχθηκε ότι είναι λάθος» και δήλωσε ότι πιστεύει «στο δυναμισμό της αγοράς».

Υπογράμμισε τέλος ότι οι αγορές πρέπει να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες και να υπόκεινται σε ρυθμίσεις και αυτές όπως εξήγησε συνίστανται σε πέντε λέξεις: δημοσιονομική πειθαρχία, προσαρμοστικότητα, ευελιξία, και ρευστότητα. 

«Η πειθαρχία είναι προϋπόθεση για μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη. Όλοι οι άλλοι κανόνες, προσαρμοστικότητα, ευελιξία και ρευστότητα, είναι προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας, είναι το δυναμικό της ανάπτυξης», πρόσθεσε.


Newpost.gr

ΝΑΤΟ: Προϋπόθεση για την ένταξη της FYROM η επίλυση της ονομασίας




Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ όπως αυτές ελήφθησαν στο Βουκουρέστι και όσες ακολούθησαν ισχύουν στο ακέραιο επαναβεβαίωσαν στη σημερινή συνεδρίαση τους στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ανέφεραν ότι για να εξεταστεί το αίτημα των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας της FYROM.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας δήλωσε ότι η αποψινή ομόφωνη θέση του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει τις ομόφωνες αποφάσεις της συμμαχίας στο Βουκουρέστι, στο Στρασβούργο και τη Λισαβόνα. Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή μόλις οι υποψήφιες χώρες εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει.

Σημειώνει ότι η Ελλάδα παραμείνει προσηλωμένη σε ταχεία επίλυση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ. Το ζήτημα της ονομασίας δεν πρόκειται να επιλυθεί δια της τεθλασμένης.

Τους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα λάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. 

Skai.gr

Αποχωρεί η Βουλγαρία από τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη


Την αποχώρησή της από το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη αποφάσισε σήμερα η βουλγαρική κυβέρνηση, κατόπιν πρότασης του υπουργού Οικονομικών της χώρας. Η Σόφια προτείνει η συμφωνία με τη Ρωσία και την Ελλάδα, που συνήφθη στις 15 Μαρτίου 2007, να τερματιστεί με αμοιβαία συγκατάθεση.

Όπως ανήγγειλε σήμερα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ, «η Βουλγαρία προτείνει η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία να ακυρωθεί κατόπιν αμοιβαίας συναίνεσης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινή σύμφωνη γνώμη γι' αυτό, η βουλγαρική πλευρά θα αποχωρήσει μονόπλευρα ύστερα από τη λήξη της 12μηνής προθεσμίας».
Σύμφωνα με τις αναλύσεις του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το 2007 στην Αθήνα, παρουσία των τότε πρωθυπουργών της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ, όπως και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Δεν υπάρχει τρόπος να επιβληθούν κυρώσεις στη Βουλγαρία», συμπλήρωσε ο κ. Ντιάνκοφ.
Ο ίδιος επισήμανε ακόμη πως η Βουλγαρία θα καλύψει τις οφειλές της στη διεθνή κατασκευάστρια εταιρεία για τα τρία τελευταία χρόνια με έκδοση ομολόγων αξίας 6,4 εκατ. ευρώ, όπως γράφει η ηλεκτρονική έκδοση «Investor.bg».
Σύμφωνα με την οικονομική ηλεκτρονική έκδοση, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η Βουλγαρία θα αποχωρήσει από το σχέδιο επειδή οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Σημειώενται ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας, η κυβέρνηση Μπόρισοφ είχε παγώσει το έργο τους προηγούμενους μήνες, επικαλούμενη περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
Γ. Μανιάτης: Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για την απόσυρση της Βουλγαρίας

Η Ελλάδα παραμένει απολύτως σταθερή στη διαχρονική στρατηγική επιλογή μας τόσο για τη χρησιμότητα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία όσο και για τη χρησιμότητα του αγωγού ως στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, σχολίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, αναφερόμενος στην απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης για απόσυρση από το έργο.
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την απόφαση της γειτονικής χώρας και προσέθεσε τα εξής: «Συνεχίζουμε τις δράσεις μας με βάση την πρόσφατη ελληνοβουλγαρική συνάντηση για προώθηση των περιβαλλοντικών μελετών στις τοπικές κοινωνίες, όπως άλλωστε συζητήθηκαν και στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ με τη συμμετοχή των βουλευτών, του περιφερειάρχη και των δημάρχων του Έβρου, προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα».


tvxs

16 χρόνια φυλακή για διαφθορά στον πρώην κυβερνήτη του Ιλινόις


16 χρόνια φυλακή για διαφθορά στον πρώην κυβερνήτη του Ιλινόις

Σε 14 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο πρώην κυβερνήτης του Ιλινόις, Ροντ Μπλαγκόγεβιτς, ο οποίος είχε προσπαθήσει να «πουλήσει» την έδρα του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερουσία, όταν αυτή έμεινε κενή μετά την εκλογή του τελευταίου στον Λευκό Οίκο.
Το δικαστήριο του Σικάγου απεφάνθη τον περασμένο Ιούνιο ότι είναι ένοχος για τις 17 από τις συνολικά 20 κατηγορίες που αντιμετώπιζε - ετυμηγορία που αποτέλεσε μέγα πλήγμα κατά του Μπλαγκόγεβιτς, 54 ετών, αφού είχε περάσει τα τελευταία δυόμισι χρόνια αναλύοντας ποικίλα επιχειρήματα περί της αθωότητάς του σε διάφορα ριάλιτι σόου. «Ειλικρινά είμαι κατάπληκτος» είχε δηλώσει τότε μετά τη δίκη.
Σήμερα όμως ο δικαστής Τζέιμς Ζάγκελ του ανακοίνωσε την καταδίκη του σε 14 χρόνια φυλάκισης και ο πρώην κυβερνήτης όπως μεταδίδει το Associated Press αποφάσισε να κάνει κάτι που δεν είχε κανεί ποτέ ως τώρα: να ζητήσει συγγνώμη. Ωστόσο ο δικαστής του ανταπάντησε ότι «Δεν με ενδιαφέρουν τα όποια καλά πράγματα έκανες για τους πολίτες ως κυβερνήτης. Και πράγματι έκανες κάποια. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποίησες τις πολιτικές δυνάμεις σου με μόνο στόχο το προσωπικό σου συμφέρον»
Αξίζει να αναφερθεί ότι Ροντ Μπλαγκόγεβιτς είναι ο δεύτερος κυβερνήτης του Ιλινόι, ο οποίος καταδικάζεται για διαφθορά. Ο προκάτοχός του, Τζορτζ Ράιαν, εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης εξίμισι ετών σε ομοσπονδιακή φυλακή. Αφού άκουσε την ετυμηγορία, ο Μπλαγκόγεβιτς στράφηκε προς τον συνήγορο Σέλντον Σορόσκι και τον ρώτησε: «Τι συνέβη;» H σύζυγός του, Πάτι, έπεσε τότε συντετριμμένη στην αγκαλιά του αδελφού της και έπειτα αγκάλιασε τον άνδρα της.



iefimerida.gr

Αποκάλυψη: Καραμανλής – Off the record!!!



Tα «Επίκαιρα» που κυκλοφορούν την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, σπάνε το δημοσιογραφικό απόρρητο για τον πρώην πρωθυπουργό… 
Ένα βιβλίο 500 σελίδων, υπό τον εύγλωττο τίτλο
Καραμανλής – Off the record
πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες. 
Μέσα από τις σελίδες του, οι αναγνώστες θα γνωρίσουν αθέατες αλλά σημαντικές πτυχές της πενταετούς διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, το παρασκήνιο αποφάσεων που στιγμάτισαν την πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας, ανέκδοτα περιστατικά από συναντήσεις και συνομιλίες του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής μέσα από το βλέμμα του ίδιου του Κώστα Καραμανλή, όπως τις εκμυστηρεύτηκε... στο γνωστό δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη. 


Τα «Επίκαιρα», στο άρθρο των Παντελή Ζήλου και Γιάννη Κορωναίου, προδημοσιεύουν αποκλειστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, και αποκαλύπτουν λεπτομέρειες που δίνουν απαντήσεις τόσο για τους τότε χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού όσο και για τη μετεκλογική σιωπή του.


Τα βασικά θέματα που αναλύονται εκτενώς και με στοιχεία στο περιοδικό:

- Από το κυνήγι των νταβατζήδων στο Βατοπέδι
- Τα Δεκεμβριανά και ο χορός των κατασκόπων
- Πώς κατέληξε στην επιλογή Παπούλια για πρόεδρο
- Για τον Φλωράκη και τον Ανδρέα
- Αμερικανόφιλος αλλά όχι αμερικανόδουλος…
- Η εκδίκηση των ΗΠΑ και το ελληνικό βέτο
- Το «άνοιγμα» στη Ρωσία και οι S-300 του Πούτιν
- H φιλία με τον «Σαρκό» και ο «κουμπάρος»
- Οι καβγάδες με τη Μέρκελ
Η πρόβλεψη Πούτιν        
- Η συμμαχία με τον κινεζικό γίγαντα   
Σωζόταν η παρτίδα…



ΕΜΠΡΟΣ για ανάπτυξη

Αποχωρεί η Βουλγαρία από τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη…


Αποχωρεί η Βουλγαρία από τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη…
Κατόπιν πρότασης του υπουργού Οικονομικών, η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα την αποχώρηση της Βουλγαρίας από το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ανήγγειλε σήμερα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ.
«Η Βουλγαρία προτείνει η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία να ακυρωθεί κατόπιν αμοιβαίας συναίνεσης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινή σύμφωνη γνώμη γι’ αυτό, η βουλγαρική πλευρά θα αποχωρήσει μονόπλευρα ύστερα από τη λήξη της 12μηνής προθεσμίας.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το 2007 στην Αθήνα, παρουσία των τότε πρωθυπουργών της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ όπως και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Δεν υπάρχει τρόπος να επιβληθούν κυρώσεις στη Βουλγαρία», συμπλήρωσε ο κ. Ντιάνκοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρία θα καλύψει τις οφειλές της στη διεθνή κατασκευάστρια εταιρεία για τα τρία τελευταία χρόνια με έκδοση ομολόγων αξίας 6,4 εκατ. ευρώ, όπως γράφει η ηλεκτρονική έκδοση «Investor.bg».
Σύμφωνα με την οικονομική ηλεκτρονική έκδοση, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Βουλγαρία θα αποχωρήσει από το σχέδιο επειδή οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.


Γ.Μανιάτης: "Ούτε καν μας έχουν ενημερώσει οι Βούλγαροι ότι ματαίωσαν τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξ/πολη"



ImageΗ Ελλάδα δεν έχει ενημερωθεί ακόμα επίσημα για την απόφαση του βουλγαρικού υπουργικού συμβουλίου όσον αφορά στην απόσυρση της Βουλγαρίας από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, δεν είχε το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Γ. Μανιάτη. «Δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για την απόφαση», ανέφερε σε ανακοίνωση του.

Ο υφυπουργός περιβάλλοντος επισήμανε ότι η  Ελλάδα παραμένει απολύτως σταθερή στη διαχρονική στρατηγική επιλογή της, τόσο για τη χρησιμότητα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη για την Ελλάδα και την Βουλγαρία, όσο και για τη χρησιμότητα του αγωγού ως στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

«Συνεχίσουμε τις δράσεις μας με βάση την  πρόσφατη ελληνοβουλγαρική συνάντηση  για προώθηση των περιβαλλοντικών  μελετών στις τοπικές κοινωνίες, όπως άλλωστε συζητήθηκαν και στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ με τη συμμετοχή των Βουλευτών, του Περιφερειάρχη και των δημάρχων του Έβρου, προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα», δήλωσε
Πάντως το σύστημα Γ.Παπανδρέου πρέπει να είναι ευχαριστημένο από "πριόνισε" με συνέπεια τον αγωγό και τελικά πέτυχε την ματαίωσή του..



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ''ΠΝΙΓΕΙ'' 80 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ



Το στοίχημα είναι να βγουν από τη φτώχεια 20 εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2020, τόνισε οΒέλγος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Frédéric Daerden, ενημερώνοντας την Ευρωβουλή για τα αποτελέσματα του πρώτου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας κατά της Φτώχειας... και του Κοινωνικού Αποκλεισμού στην Κρακοβία


Σήμερα, 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, περίπου το 16% του πληθυσμού της ΕΕ είναι και επισήμως «φτωχοί», με εισόδημα κάτω του ενός τρίτου του εισοδήματος στη χώρα τους. Επισήμως, «φτωχοί» θεωρούνται όσοι ζουν με λιγότερο από το 60% του διάμεσου εθνικού εισοδήματος. (Ο διάμεσος είναι μέτρο που διαφέρει από το μέσο όρο αλλά εκτιμάται ότι αποδίδει πιστότερα την πραγματική εικόνα σε μια κοινωνία ή οικονομία). 

Όπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής, για την καταπολέμηση της φτώχειας η ΕΕ πρέπει και μπορεί να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, με τη θέσπιση ορισμένων κοινών κανόνων και τη διάθεση κονδυλίων

Στην Κρακόβια υπουργοί από τα κράτη μέλη παρουσίασαν κάποια στοιχεία, ειδικά για το τι σκοπεύουν να πράξουν: Στη Γαλλία στόχος είναι η μείωση των επισήμως φτωχών κατά το ένα τρίτο μέχρι το τέλος του 2012 ενώ στη Γερμανία επιδιώκεται η μείωση των μακροχρόνια άνεργων κατά 20% μέχρι το 2020. Στην Πολωνία έχει τεθεί ως στόχος η έξοδος 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από τη φτώχια στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.
 


Fimotro

Αρχειοθήκη ιστολογίου