Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Υπερ-δόση 52,5 δισ. για την Ελλάδα!




Πως θα κατανεμηθούν τα δισ. της δόσης - μαμούθ

Ακόμη και οι πολέμιοι της "μνημονιακής" κυβερνητικής πολιτικής, παραδέχονται ότι ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έκαναν ένα μεγάλο θαύμα με την έγκριση για εκταμίευση κονδυλίων πολύ μεγαλύτερων από αυτά που υπολόγιζαν ακόμη κι οι πιο αισιόδοξοι!


O επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι μετά την έγκριση του Eurogroup το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είναι έτοιμο να διαθέσει στην Ελλάδα 49,1 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Έως τον προσεχή Μάρτιο αναμένεται να εκταμιευτούν στη χώρα συνολικά 52,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 49,1 δισ. θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό EFSF και τα υπόλοιπα 3,4 δισ. θα προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από αυτό το ποσό τα 34,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέσα στις επόμενες ημέρες ως εξής:

16 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και 11,3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς χρέους.

Διευκρίνισε ότι μόνο τα 7 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό θα είναι σε μετρητά και τα υπόλοιπα θα είναι σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο κ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό από τις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό θα εκταμιευθεί σε δόσεις. Τις προσεχείς ημέρες η Ελλάδα θα εκταμιεύσει 34,3 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013. Πρώτον, ένα επιπλέον ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο του 2013.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης θα ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα.

Οι δηλώσεις Σαμαρά

Με ικανοποίηση αντέδρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην είδηση ότι το Eurogroup ενέκρινε τη δόση των 34,3 δισ. ευρώ. "Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες" τόνισε και πρόσθεσε ότι "η αλληλεγγύη είναι ζωντανή".

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, επισήμανε ότι όπως αποδεικνύεται δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ και υπογράμμισε ότι "είναι μια νέα ημέρα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη".




http://planet-greece.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου