Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Πολιτικός καύσωνας αρχές Ιουνίου

ΜΕΣΑ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα κριθούν σχεδόν τα πάντα για την κυβέρνηση και τη χώρα. Τότε θα ψηφιστεί από τη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, θα δοθεί (;) η πέμπτη δόση του δανείου, θα κριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και τέλος αναμένεται, σύμφωνα με την κοινή λογική, να γίνει ανασχηματισμός.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να εμφανίστηκε αισιόδοξος στις συνεδριάσεις της κυβέρνησης και του κόμματος την περασμένη Παρασκευή, όμως πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία. 

Μπορεί ο πρωθυπουργός να εμφανίστηκε αισιόδοξος στις συνεδριάσεις της κυβέρνησης και του κόμματος την περασμένη Παρασκευή, όμως πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία. 1 Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα περάσει από τη Βουλή με 151. Η ιδέα να ζητήσει η κυβέρνηση διευρυμένη πλειοψηφία (180) που είχαν εισηγηθεί ορισμένοι υπουργοί (Ρέππας, Σκανδαλίδης, Μπεγλίτης, Σηφουνάκης, σύμφωνα με πληροφορίες και ο Ευ. Βενιζέλος), απερρίφθη, με το σκεπτικό ότι «είναι υψηλού κινδύνου, γιατί αν δεν τα καταφέρουμε πρέπει να πάμε σε εκλογές». Απόλυτα αρνητικός με τις πρόωρες εκλογές είναι ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα στις επαφές του με τους υπουργούς τις προηγούμενες μέρες δεν έκρυβε τη δυσφορία του για τη διαιώνιση της φημολογίας. Αναζητεί τρόπους να τη σταματήσει, αλλά γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να ανατρέψει ένα κλίμα που ο ίδιος δημιούργησε, όταν έθεσε το θέμα της πρόωρης κάλπης στην ημερήσια διάταξη με το εκβιαστικό δίλημμα στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Βεβαίως κάποιοι στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι «ο Γιώργος δεν θέλει μεν εκλογές, ωστόσο μπορεί να οδηγηθεί σ' αυτές χωρίς να το επιδιώκει». Και εννοούν την περίπτωση να υπάρξουν διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα στην ψηφοφορία στη Βουλή. Θυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει πει σε κλειστή σύσκεψη ότι «εγώ δεν μπορώ να κυβερνήσω με 152 βουλευτές».
2Με δεδομένο ότι τα περιθώρια κοινωνικής πολιτικής είναι εξαιρετικά μικρά (έως ανύπαρκτα) ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που έχουν εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη σχετικά με τους βραδείς ρυθμούς και το έλλειμμα αποφασιστικότητας, εντατικοποιώντας την παρουσία του στην καθημερινότητα της κυβέρνησης. Οπως είπε στην «Κ.Ε.» συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, «το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού είναι να ξεκολλήσει την κυβέρνηση από το καθεστώς αδράνειας στο οποίο έχει περιέλθει». Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ο πρωθυπουργός έχει κατανοήσει ότι για να κινηθούν ταχύτερα οι υπουργοί και να υλοποιούν μέσα στις προθεσμίες όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, απαιτούνται καθημερινός έλεγχος, συνοχή, πειθαρχία και ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας που θα περιλαμβάνει και την απόδοση ευθυνών κάθε φορά που διαπιστώνονται καθυστερήσεις. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει, όπως λένε κορυφαίοι υπουργοί, και ένα άλλο στιλ δουλειάς από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και αναρωτιούνται αν μπορεί ν' αλλάξει ο Γ. Παπανδρέου.
3Οταν γίνεται κουβέντα για την αναδιάρθρωση του χρέους όλοι οι υπουργοί την ξορκίζουν. Η άλλη όμως αναδιάρθρωση, της κυβέρνησης δηλαδή, είναι το προσφιλές θέμα που απασχολεί τα κυβερνητικά στελέχη. Ο Ιούνιος είναι ο προσφορότερος μήνας γιατί θα έχουν κλείσει τα υπόλοιπα μέτωπα. Ο πρωθυπουργός αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει τις προθέσεις του, ακόμη και στους στενότερους συνεργάτες του. Οι φήμες οργιάζουν. Το φλέγον ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Γ. Παπανδρέου με το οικονομικό επιτελείο. Οι εκτιμήσεις αλλάζουν από μέρα σε μέρα και επηρεάζονται από διάφορα περιστατικά. Για παράδειγμα, τη μέρα που ο κ. Παπακωνσταντίνου εισέπραξε ένα εκκωφαντικό όχι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο νόμου σχετικά με τον τζόγο, πολλοί υποστήριξαν ότι «ο Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να σταθεί ύστερα απ' αυτήν την αποδοκιμασία». Τις επόμενες μέρες πάντως μια άλλη εικόνα ήρθε να υπονομεύσει τη βεβαιότητα περί αποκαθήλωσης του κ. Παπακωνσταντίνου. Ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς για να συνταχθεί το πρόγραμμα 2012-2015 είχε στο πλευρό του τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μάλιστα έδινε τον τόνο στις «διαπραγματεύσεις». Τα σενάρια που κυκλοφορούν για τον ανασχηματισμό είναι πολλά. Ανάμεσα στ' άλλα προβλέπουν: τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, απομάκρυνση του Θ. Πάγκαλου, αλλαγές θέσεων στους Χ. Παπουτσή και Χ. Καστανίδη, χρησιμοποίηση εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων, μετακίνηση του Δ. Ρέππα σε υπουργείο με συντονιστικές αρμοδιότητες, αξιοποίηση των Γ. Φλωρίδη, Κ. Καρτάλη, Ε. Παναρίτη. Απηχούν όμως τις επιθυμίες των συντακτών τους.


Enet.gr

Μας ζητούν τα ρέστα για το C4Ι

Χαμένη υπόθεση φαντάζει για το ελληνικό Δημόσιο η προσφυγή στη διεθνή διαιτησία για τη μη πληρωμή των οφειλών προς την εταιρεία SAIC, από την οποία προμηθεύτηκε το στοιχειωμένο και αμαρτωλό σύστημα C4Ι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πριν από επτά χρόνια.
 

Ετσι, στη δίνη της κρίσης που μαστίζει τη χώρα, δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί προς το τέλος του χρόνου τελεσίδικη υποχρέωση καταβολής περίπου 90 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζουν πολιτικοί και υπηρεσιακοί αξιωματούχοι της Κατεχάκη.
Εκτός από τις παραπάνω δυσμενείς εξελίξεις τα πέντε ελικόπτερα της πυροσβεστικής υπηρεσίας εκ των οποίων τα δύο Σούπερ Πούμα, αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ, βρίσκονται καθηλωμένα και λυμένα στις εγκαταστάσεις μιας ιδιωτικής εταιρείας. Το υπουργείο κατήγγειλε τη συμφωνία συντήρησης των ελικοπτέρων με το τρικ των διαρκώς ανανεούμενων τετράμηνων συμβάσεων έπειτα από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εφαρμόζει το σύστημα «δεν πληρώνω» για την εξόφληση της τελευταίας τετραμηνίας. Ταυτοχρόνως, αναζητεί δυνατότητες συντήρησης μέσω οργανισμού του ΝΑΤΟ και του υπουργείου Αμύνης.
Τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένη σύσκεψη για την τύχη των ελικοπτέρων της πυροσβεστικής που θα μεταφερθούν για φύλαξη ώστε να μην εξαφανιστούν τίποτα κινητήρες! Η εταιρεία που τα φιλοξενεί (;) φέρεται να προσφέρει τη φύλαξη, αλλά το πιο πιθανό είναι να μεταφερθούν σε αεροπορική βάση στην Αττική. Αυτή είναι η τραγική κατάσταση σχετικά με κρατικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία πληρώνουν και θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι χωρίς δυνατότητες χρήσης.
Χαρακτηριστικό της αποσύνθεσης των κρατικών λειτουργιών είναι η προσφυγή στη διαιτησία για το C4Ι και η προσπάθεια μιας νομικής εταιρείας, που διόρισε το υπουργείο Οικονομικών, να αντιπαρατεθεί με νομικούς κολοσσούς των αντιδίκων. Υπάρχουν προβλήματα πληρωμής πραγματογνωμόνων και ανεύρευσης εγγράφων στα μουχλιασμένα αρχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και του μεγάρου της Κατεχάκη.
Το σχήμα Χρ. Παπουτσή - Μ. Οθωνα στο υπουργείο ΠτΠ εκτός των παραπάνω έχει να αντιμετωπίσει τις προϋποθέσεις ολικής ανάφλεξης που έχουν διαμορφωθεί στην Κερατέα αλλά και τις αντιδράσεις των συνδικαλστών που απειλούν με μηνύσεις την ηγεσία για το «στίψιμο» εκατοντάδων αστυνομικών των ΜΑΤ. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι της Κατεχάκη εμφανίζονται πρόθυμοι για πολιτική πρωτοβουλία εκτόνωσης της κρίσης, αλλά όχι ως υπουργοί που αποτελούν μέρος του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί. Δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί συνέχιση αυτής της κατάστασης τους θερινούς μήνες, ανεξαρτήτως εάν έχουν ξεκινήσει τα εργοτάξια ή εάν υφίσταται το ίδιο επιχειρησιακό θέατρο του παραλόγου. Μάλιστα όπως αναφέρουν παράγοντες της Αστυνομίας, χωρίς εξασφάλιση συμφωνίας είναι αδύνατη η φρούρηση πέντε εργολαβιών σε διαφορετικά σημεία και η διασφάλιση της ανεμπόδιστης κίνησης δεκάδων φορτηγών μεταφοράς υλικών στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή:  Enet.gr

“Ο Καραμανλής δεν ασχολείται”…

17.04.2011REPORTER


Για αποστασιοποίηση του Κώστα Καραμανλή από την πολιτική, κάνει λόγο ο Γιώργος Αλογοσκούφης, με συνέντευξη που παραχωρεί στο «Βήμα της Κυριακής». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που είχε την ευθύνη χάραξης και εφαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων Καραμανλή, από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2009, υποστηρίζει ότι «κοιμάται ήσυχος τα βράδια», έχοντας ήρεμη συνείδηση για τα πεπραγμένα του στο ΥΠΟΙΚ. Υποστηρίζει μάλιστα ότι επί δικών του ημερών, η ελληνική οικονομία κατέγραψε εξαιρετικές επιδόσεις, και δεν παρουσίαζε την εικόνα που εμφανίζει τα τελευταία δυο χρόνια.
Εντύπωση ωστόσο προκαλούν τα όσα είπε ο Γιώργος Αλογοσκούφης αναφορικά με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος και του είχε εμπιστευτεί την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρώην «τσάρος» λοιπόν, παραδέχεται ότι δεν έχει συχνή επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό, δεν εξηγεί ωστόσο αυτή την πραγματικότητα ως ψυχρότητα στις σχέσεις τους, αλλά στη βάση του ότι… δεν έχουν τι να πουν. Σύμφωνα με τον Γιώργο Αλογοσκούφη, ο Κώστας Καραμανλής, όπως και ο ίδιος, δεν ασχολείται πλέον με την πολιτική, και έτσι αυτά που έχουν να πουν οι δυο τους, δεν είναι και ιδιαίτερα πολλά.
Σημειώνεται ότι πολύ πρόσφατα ο Γιώργος Αλογοσκούφης προκάλεσε τη δυσφορία του πρώην πρωθυπουργού, όταν εμφανίστηκε να δηλώνει, πάλι στο «Βήμα της Κυριακής», ότι εκείνος προέτρεπε τον Κώστα Καραμανλή να πάρει εγκαίρως μέτρα για την οικονομία, και ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας του έλεγε «ας το για αργότερα». Μια φράση την οποία χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του, τόσο ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, όσο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή, προκειμένου να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία.

Πηγή: Statesmen.gr

Ο Σουφλιάς ρίχνει ευθύνες στον Αλογοσκούφη

17.04.2011ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ


Σκέψεις και εκτιμήσεις του Γιώργου Σουφλιά, για το σημερινό πολιτικό σκηνικό, καθώς και όσα συνέβησαν την περίοδο της διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία, φιλοξενεί ρεπορτάζ της «Real News».
Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, και συντάκτης του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, για την περίοδο 2004-2009, εμφανίζεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις στην οικονομία. Και θεωρεί, ότι ήταν ορθή η πρότασή του προς τον Κώστα Καραμανλή, την οποία και αποδέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός, να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις 4 Οκτωβρίου του 2009, αφού πρώτα είπε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η οικονομία.
Ο Γιώργος Σουφλιάς στέκεται και στο ακανθώδες ζήτημα της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην εξουσία, τον Μάρτιο του 2004. Ο Σαρακατσάνος πολιτικός αφήνει σαφείς αιχμές κατά του Γιώργου Αλογοσκούφη, με τον οποίο άλλωστε οι σχέσεις τους δεν ήταν ποτέ καλές. Επισημαίνει ότι ο ίδιος ήταν κατά της πολιτικής της ήπιας προσαρμογής, την οποία εισηγήθηκε και εφάρμοσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπρεπε να ληφθούν από το 2004 κιόλας, μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Πηγή:  Statesmen.gr

ΕΘΕΛ: Οικονομική «αιμορραγία» από χορήγηση πλαστών πιστοποιητικών αιμοδοσίας

17/04/2011 
Ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ είχε η ΕΘΕΛ τα τελευταία χρόνια, καθώς περισσότερες από 3.000 ημέρες αδειών χορηγήθηκαν σε εργαζομένους με πλαστά πιστοποιητικά αιμοδοσίας!

Όπως δείχνουν πρόσφατα πρακτικά του πειθαρχικού συμβουλίου της επιχείρησης, οι ποινές που επιβλήθηκαν σε δεκάδες εργαζομένους για "κατάθεση παραποιημένων βεβαιώσεων χορήγησης αιμοπεταλίων", ξεκινούν από έξι ημέρες αργία και φθάνουν ακόμα και τις 30 ημέρες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΘΕΛ, τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί 80 περιπτώσεις εργαζομένων που έλαβαν άδειες με πλαστές βεβαιώσεις ενώ επισήμως η επιχείρηση υποστηρίζει ότι 19 εργαζόμενοι τιμωρήθηκαν με αργία 6 ημερών και άλλοι 12 με αργία 30 ημερών.

Ωστόσο, από τα πρακτικά του πειθαρχικού συμβουλίου προκύπτει ότι οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι οι μοναδικές. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα που χορηγούσε πλαστά πιστοποιητικά φέρεται να είχε διοικητική υπάλληλος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα πιστοποιητικά χορηγούνταν και έναντι αμοιβής.

Παγκόσμια Τράπεζα: Φόβοι για εκτροχιασμό της παγκόσμιας οικονομίας

 
 
 17.04.2011
 
 
     

    Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να εκτροχιαστεί αν επιδεινωθεί κατάσταση στον αραβικό κόσμο, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Μια επιδείνωση της κατάστασης στον αραβικό κόσμο, που συγκλονίζεται από λαϊκές εξεγέρσεις, θα μπορούσε να "εκτροχιάσει" την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποίησε σήμερα από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.

    "Μια επιδείνωση των συνθηκών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα μπορούσε να οδηγήσει στον εκτροχιασμό της παγκόσμιας ανάπτυξης", είπε ο Ζέλικ μιλώντας στη Διεθνή Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή που καθορίζει τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

    Εκτίμησε ωστόσο ότι "οι οικονομικές αναταράξεις που συνδέονται ευθέως με τις πολιτικές αναταραχές" στον αραβικό κόσμο, εφόσον παραμείνουν ως έχουν, "θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο".

    Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο οδήγησαν στη μείωση της ανάπτυξης αυτών των δύο χωρών κατά περίπου τρεις μονάδες για το 2011, σε σχέση με την εκτίμηση που υπήρχε πριν από τρεις μήνες. "Η ανάπτυξη στην Αίγυπτο και την Τυνησία θα είναι περίπου 2,5% και 1,5% αντίστοιχα", είπε ο Ζέλικ.

    Όμως "εάν η τιμή του πετρελαίου αυξηθεί πολύ και για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε αυτό οφείλεται στις ανησυχίες είτε σε σημαντική διατάραξη της παραγωγής, η παγκόσμια αύξηση ενδέχεται να επιβραδυνθεί κατά 0,3% το 2011 και 1,2 το 2012", προειδοποίησε.

    Πηγή:  Newsit.gr

    Ζητήσαμε επιμήκυνση όλου του χρέους της χώρας - Το ΔΝΤ θέλει αναδιάρθρωση του χρόνου!

     


      17.04.2011
     
       

      Αίτημα για “βελούδινη” αναδιάρθρωση του όλου χρέους και όχι μόνο των 110 δισ. ευρώ έθεσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα.
       

      Το δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, επικαλείται πηγές της Κομισιόν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το αίτημα για συνολική επιμήκυνση τέθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο και επαναλήφθηκε τον Απρίλιο κατά την επίσκεψη της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών.

      Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να έκανε αυτή την κίνηση με την αιτιολογία ότι έτσι θα ησυχάσουν οι αγορές και θα σταματήσει η κουβέντα για “κούρεμα”.

      Σύμφωνα με την Καθημερινή, η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η αβεβαιότητα για το τί θα συμβεί σε Ιρλανδία και Πορτογαλία, απομακρύνει την ημερομηνία που θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται ο συνολικός σχεδιασμός του Μνημονίου. Ως λύση προτείνεται η επιμήκυνση του συνολικού χρέους της χώρας ώστε να μειωθούν οι δανειακές ανάγκες της περιόδου 2013-15, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές.

      Η απάντηση στο ελληνικό αίτημα προς την ΕΕ λέει το ρεπορτάζ , ήταν αρνητική με το αιτιολογικό ότι η επιμήκυνση θα προκαλούσε προβλήματα στην Ευρωζώνη. Ωστόσο χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία είναι πρόθυμες να το συζητήσουν καθώς κρίνουν ότι αυτό θα απομάκρυνε το ενδεχόμενο να μας ξαναδανείσουν.

      Μάλιστα πληροφορίες από ευρωπαϊκές κυβερνητικές πηγές, που δεν επιβεβαιώνονται ούτε και διαψεύδονται από την ΕΚΤ και την Κομισιόν, φέρουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου να έθεσε το ζήτημα και στη συνεδρίαση του Eurogroup στην Ουγγαρία την περασμένη Παρασκευή. 

      Το ΔΝΤ ζητά αναδιάρθρωση του χρόνου

      Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, σύμφωνα με τρεις γνώστες των ελληνικών πραγμάτων σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Όπως αναφέρεται το Ταμείο έχει πει σε ευρωπαίους αξιωματούχους και στελέχη της ΕΚΤ, ότι η Αθήνα πρέπει να κάνει αναδιάρθρωση μέσα στον επόμενο χρόνο. Μία από τις τρεις πηγές αναφέρει στο Dow Jones Newswires ότι “ανώτατοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν πει στους ενδιαφερόμενους ότι πρέπει γρήγορα να μπει σε εφαρμογή πρόγραμμα αναδιάρθρωσης”.

      Επισήμως το ΔΝΤ διεύψευσε την αναφορά της WSJ

      Πηγή: Newsit.gr

      ΔΕΛΤΙΟ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟΝ "ΤΣΑΡΟ"...

      ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ;
      ΕΜΕΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
      Όλο το δελτίο αφιερωμένο στον Παπακωνσταντίνου. Με υψηλή εντολή η αγιογραφία για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και στις επαφές του με το ΔΝΤ. Η προπαγάνδα ξεπέρασε κάθε Γκεμπελική μέθοδο παραπληροφόρησης. Τους υποσχέθηκε ρυθμίσεις...
      των χρεών που έχουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ ή υπήρξε άλλους είδους (πολιτική) παρέμβαση;

      Συνασπισμός:Δεν βλάπτει η συζήτηση αναδιάρθρωσης αλλά οι κυβερνητικές πολιτικές

      • Κυριακή, 17 Απριλίου 2011
      Ο Συνασπισμός εξαπέλυσε επίθεση κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, προτείνοντας παράλληλα την αναδιαπραγμάτευση του χρέους.
      "Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει και το ζήτημα είναι αυτή να μην διεξάγεται στα κρυφά και ο στόχος της να μην είναι μια νέα θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων. Αυτό που βλάπτει τη χώρα δεν είναι η δημόσια συζήτηση για το θέμα, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης που με νέα μέτρα προκαλεί τη χρεοκοπία της οικονομίας και της κοινωνίας" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
      "Η μοναδική διέξοδος από την κρίση, στην οποία μας έχει φέρει η νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων της ΕΕ, περνά μέσα από την αναδιαπραγμάτευση του χρέους, τη διαγραφή μέρους του και τον απευθείας δανεισμό της χώρας από την ΕΚΤ" τονίζεται.
      "Σε αυτό το πλαίσιο, η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να γίνει παρά με την προστασία των ασφαλιστικών ταμείων και των καταθέσεων, την προστασία της εργασίας, την ενίσχυση των δημόσιων αγαθών και μια νέα στρατηγική για την ανάπτυξη και την αναδιανομή του πλούτου, στον αντίποδα των συμφερόντων του κεφαλαίου και των τραπεζών" καταλήγει η ανακοίνωση του Συνασπισμού.

      Πηγή: Newpost

      Αξιολογούνται οι 42.000 αιτήσεις των καπνοπαραγωγών

      PDF
      ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ 
      ImageΣτη φάση της αξιολόγησης των αιτήσεων των δικαιούχων καπνοπαραγωγών που περιμένουν την πρώτη δόση από το «9χίλιαρο», βρίσκεται το περιβόητο Μέτρο 144. Μετά από τηλεφωνήματα αναγνωστών, η Agrenda απευθύνθηκε στην Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να λάβει μια απάντηση για το πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση.
      Επί λέξει ο Ειδικός Γραμματέας, Βαγγέλης Διβάρης, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει δέσμευση από πλευράς υπουργείου να δοθεί η πρώτη δόση πριν την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2011, όπως ισχύει για όλους τους παραγωγούς. Στην πραγματικότητα, όμως, καταβάλουμε προσπάθειες για να προχωρήσουμε στην πληρωμή όσο το δυνατόν πιο νωρίς γίνεται».
      Αυτή την περίοδο διενεργούνται από τη διαχειριστική αρχή οι διοικητικοί έλεγχοι των δηλώσεων των υποψηφίων, οι οποίες αγγίζουν τις 42.000. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί οι 7.000 και αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Διβάρη, να ολοκληρωθεί η ελεγκτική διαδικασία μέσα σε έναν μήνα από τώρα. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα των ελέγχων καταχωρούνται στο σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ και όπου υπάρχουν προβλήματα ζητούνται πρόσθετα δικαιολογητικά από τους υποψήφιους πρώην και νυν καπνοπαραγωγούς.
      Από κει και πέρα, θα χρειαστεί να εγκριθεί το κονδύλι των πληρωμών τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προχωρήσει η κατάθεση των χρημάτων στους λογαριασμούς, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί από τώρα χρονικά. Να τονιστεί, πάντως, ότι οι έλεγχοι γίνονται σε καθεμία από τις αιτήσεις και αναμένεται να ακολουθήσουν επιτόπιοι σε ένα επιλεγμένο δείγμα, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμα εάν θα γίνουν πριν ή μετά την πληρωμή της α΄ δόσης.


      Πηγή:  Agronews

      Γιάννης Βράνας Φως στο τούνελ για το ροδάκινο

      ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | 11.04.2011 
       
      Επανεκκίνηση πάνω σε υγιή και στέρεα θεμέλια», θα μπορούσε να είναι το μότο των ροδακινοπαραγωγών που πρόσφατα συγκρότησαν μία Επιτροπή Διαπραγμάτευσης με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ). Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Agrenda ο πρόεδρος της νεοσύστατης Επιτροπής, Γιάννης Βράνας, ξεκαθαρίζει ότι «δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την ΕΚΕ». Στόχος της Επιτροπής είναι οι παραγωγοί ροδακίνου να ανταμείβονται για την αφοσίωσή τους σε ένα αγροτικό προϊόν που συνεισφέρει όσο λίγα στο εξαγωγικό ισοζύγιο της χώρας, εξασφαλίζοντας έναν καλύτερο προγραμματισμό.
      Τα μηνύματα από τους ανθρώπους της υπαίθρου που έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες φροντίδες για την επόμενη σοδειά είναι ενθαρρυντικά, καθώς όλοι ελπίζουν ότι οι χρονιές που ξεκινούσε η συγκομιδή των πρώτων ποικιλιών και οι παραγωγοί δεν γνώριζαν σε τι τιμή θα πουλήσουν, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Άλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Βράνας, όταν οι ροδακινοπαραγωγοί δεν εξοφλούνται, αδυνατούν να πληρώσουν για τις καλλιεργητικές φροντίδες, υπονομεύοντας την ποιότητα της επόμενης παραγωγής.
       
      Πώς προέκυψε η ιδέα η ιδέα της Επιτροπής διαπραγμάτευσης και  τι προσδοκάτε από αυτήν;
      Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης συστάθηκε στις 14 Μαρτίου από Oμάδες Παραγωγών, τις ΕΑΣ Ημαθίας, Πέλλας και Αμυνταίου. Στην επιτροπή συμμετέχουν εννέα άτομα, και από αυτά συγκροτείται η τριμελής επιτροπή που θα έρχεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΚΕ. Η ιδέα δεν είναι καινούργια, λέγαμε και πιο παλιά να υπάρχει ένας φορέας που να συζητά για το ροδάκινο με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας. Φέτος αυτό πραγματοποιείται, και στην Γενική Συνέλευση των Ομάδων Παραγωγών και των συνεταιρισμών που εκπροσωπούμε, η οποία θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, θα συζητηθούν βασικά πράγματα για το ροδάκινο.
      Συγκεκριμένα, θα ξέρουμε πόσα κιλά προτίθενται να παράγουν οι ομάδες και
      οι συνεταιρισμοί, ώστε να έχουμε μια καθαρή πρώτη εικόνα για το σύνολο της επόμενης παραγωγής, τουλάχιστον από τη μεριά μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να το γνωρίζουμε αυτό, διότι μέχρι σήμερα, άλλοι μιλούσαν για πανελλαδική παραγωγή 400 χιλιάδων τόνων, άλλοι για 280, και σε αυτές τις διαφορετικές «εκτιμήσεις» παιζόταν όλο το παιχνίδι στην αγορά.
      Φέτος επιθυμούμε να δεσμευτούν όλες οι Ομάδες Παραγωγών για τα κιλά τους
      και με αυτά τα νούμερα να πάμε προετοιμασμένοι στη διαπραγμάτευση με τη βιομηχανία, να ξέρουμε από την πλευρά μας ποια θα είναι η παραγωγή και να μην υπάρχει αμφιβολία για αυτό.
       
      Η Επιτροπή βέβαια δεν συστάθηκε ευκαιριακά για τη φετινή σεζόν. Πώς αντιμετώπισε την πρωτοβουλία σας το υπουργείο και την προοπτική των απευθείας διαπραγματεύσεων για την τιμή με τη βιομηχανία;
      Αυτή η επιτροπή έγινε με σκοπό να ξεκινάει μέσα στο Φεβρουάριο συνομιλίες με την ΕΚΕ, οι οποίες μέχρι τις αρχές Μαΐου να έχουνε τελειώσει, οπότε να ξέρει ο παραγωγός τι έχει να κάνει τη χρονιά που έρχεται. Όχι να φτάνουμε στη συγκομιδή της πρώτης ποικιλίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, για να μάθει την τιμή και αν θα απορροφηθεί η παραγωγή του. Το υπουργείο είναι θετικό στην κίνησή μας, διότι θέλει όπως οι μεταποιητές έχουν την ΕΚΕ να υπάρχει και από τους παραγωγούς μια αντίστοιχη «φωνή» ώστε να βρίσκεται μια άκρη. Άλλωστε και παλαιότερα κατέβαιναν σε διάλογο κάποιοι από εμάς με τους μεταποιητές, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού σε ένα τραπέζι με 20 εκπροσώπους παραγωγών και 1-2 από τη μεταποίηση, ακουγόντουσαν πάρα πολλές γνώμες, που δεν κατέληγαν πουθενά και δεν γινόταν τίποτα. Από φέτος σαφώς περιμένουμε ρισσότερα.
      Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με την ΕΚΕ.
      Έναν καλύτερο προγραμματισμό θέλουμε. Να γνωρίζουμε κάθε χρονιά από την αρχή περίπου πού πάμε και αυτό είναι κάτι που συμφέρει και εμάς και τους μεταποιητές. Διότι καταστάσεις όπως η φετινή, που περιμένουμε τις περυσινές εξοφλήσεις και οι μεταποιητές προβάλλουν τη δικαιολογία ότι δεν έχουν δοθεί οι κρατικές εγγυήσεις για τις πιστώσεις στις τράπεζες, μας βλάπτουν όλους, καθώς υπονομεύουν την ποιότητα της επόμενης παραγωγής.
       
      Πώς ξεκίνησε η καλλιεργητική περίοδος; Τι μηνύματα παίρνετε από τους συναδέλφους σας για τη φετινή χρονιά;
      Έχει ξεκινήσει η λίπανση, τα κλαδέματα και τα πρώτα ραντίσματα, που είναι βασικά έξοδα, όμως πολλοί ροδακινοπαραγωγοί δεν μπόρεσαν να τα κάνουν επειδή δεν πληρώθηκαν από την περυσινή παραγωγή.
      Παρόλα αυτά διατηρούμε την αισιοδοξία μας και πιστεύουμε ότι το ροδάκινο θα πάει πολύ καλά. Ο κόσμος ελπίζει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και στη Γενική μας Συνέλευση περιμένουμε να γίνουν πολλές προτάσεις για το μέλλον του προϊόντος, τη διακίνηση και τη διάθεσή του, με τρόπο που να εξυπηρετεί και να συμφέρει τους παραγωγούς.
       
      Τι εικόνα έχετε για τα χρέη των μεταποιητών προς τους παραγωγούς;
      Οι περισσότεροι παραγωγοί από την Ημαθία και την Πέλλα δεν έχουν εξοφληθεί για την περυσινή χρονιά, παρόλο που τα έξοδα τρέχουν και θα έπρεπε τώρα να λαμβάνουμε μία προκαταβολή για τη φετινή χρονιά. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες εξαιρέσεις, κυρίως συνεταιριστικές μεταποιητικές μονάδες που έχουν πληρώσει, αλλά οι περισσότεροι ροδακινοπαραγωγοί έχουμε πληρωθεί με 4-5 λεπτά και δεν έχουμε εξοφληθεί. Κάποιοι δε παραγωγοί περιμένουν να πάρουν χρήματα που τους χρωστάνε από το 2009.
       

      Who is who
      Ο Γιάννης Βράνας γεννήθηκε στο Διαβατό Ημαθίας.Έχοντας κάνει τα πρώτα βήματα στο χωράφι, δεν είναι παράδοξο που ασχολείται αποκλειστικά με τη γεωργία. Καλλιεργεί κυρίως ροδάκινο, αλλά και βαμβάκι. Με τη σύσταση της εννεαμελούς επιτροπής για τα ροδάκινα στις 14 Μαρτίου ανέλαβε πρόεδρος, ενώ συμμετέχει και στην τριμελή επιτροπή που θα διαπραγματευτεί με την ΕΚΕ. Από το 2008 είναι γραμματέας της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας.
       
      Συνέντευξη στον Κάρολο Μάισσα



      Πηγή: Agronews

      Προωθούμενα δενδροκηπευτικά

      PDF
      ΦΑΚΕΛΟΣ | 11.04.2011
      ImageΑποκλεισμό των νέων ποικιλιών πυκνής φύτευσης της ελιάς, ένταξη της τρούφας και βελτιωμένα χαρακτηριστικά για τα θερμοκήπια επιφυλάσσει μεταξύ άλλων ο νέος επικαιροποιημένος κατάλογος προωθούμενων ειδών και ποικιλιών δενδροκηπευτικών, που ισχύει από τις 24 Μαρτίου 2011. Ο νέος κατάλογος έχει αναλυτικά τις εξής βασικές αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο που ίσχυε από 1ης Ιανουαρίου του 2009:
       
      ● Προώθηση νέων φυτεύσεων ελιάς κανονικής φύτευσης (αποκλείονται οι πυκνές φυτεύσεις)
      ● Προώθηση της τρούφας
      ● Βελτίωση των προτάσεων στα θερμοκήπια, ενώ
      ● απουσιάζει η επιλεξιμότητα χρήσης του πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, που μόνο αυτό εξασφαλίζει ταυτότητα ποικιλίας και ποιότητα στη δενδροκηπευτική παραγωγή.
      Πολύ σημαντικό για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές των Σχεδίων Βελτίωσης, όπως και για κάθε επιδότηση και πριμοδότηση, καθώς και για ενδεχόμενα δάνεια, είναι ότι τα προτεινόμενα είδη, οι ποικιλίες και οι συναφείς δραστηριότητες του τομέα των δενδροκηπευτικών θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο.
       
      Περιεχόμενο
      Ο κατάλογος περιλαμβάνει τις προωθούμενες ποικιλίες εσπεριδοειδών, ελιάς, αμπέλου, γιγαρτοκάρπων (μηλοειδών), πυρηνοκάρπων (ροδακινιά, βερικοκιά κ.λπ.) ακροδρύων (ξηρών καρπών), υποτροπικών (όπως αβοκάντο, μπανάνα, χουρμαδιά, φραγκοσυκιά κ.λπ.), μικρών οπωροφόρων (βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλα, κράνα), κηπευτικών (πατάτα, ντομάτα κ.λπ.), μανιταριών (αγαρικό, πλευρότους, τρούφες κ.λπ.) και, τέλος, διάφορα ανθοκομικά και διακοσμητικά φυτά.
      Οι δραστηριότητες που προωθούνται είναι εγκαταστάσεις θερμοκηπίων, συστήματα θέρμανσης και άλλος εξοπλισμός θερμοκηπίων και αντιανεμικά δίχτυα.
       
      Επιλέξιμες φυτεύσεις
      Για τα δενδροκομικά είδη, στα οποία εφαρμόζονται συστήματα πυκνών και υπέρπυκνων φυτεύσεων, όπως στην αχλαδιά, μηλιά κ.λπ. είναι επιλέξιμα όλα τα συστήματα φυτεύσεων. Εξαίρεση αποτελεί η ελιά, όπου προωθούνται μόνο οι φυτεύσεις ελιάς κανονικών (παραδοσιακών) φυτεύσεων. Η εξαίρεση αυτή, η οποία αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις από ενδιαφερομένους, γίνεται κατόπιν σύστασης του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.
       
      Συλλογικό έργο
      Ο νέος κατάλογος, που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 468 Β’/24.3.2011, έχει εκπονηθεί με βάση τις εισηγήσεις στελεχών των δενδροκομικών σταθμών του υπουργείου, ερευνητών των Ινστιτούτων του ΕΘΙΑΓΕ που ασχολούνται με τη δενδροκομία, την άμπελο και τα κηπευτικά, καθώς και από τα στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου για τα δενδροκηπευτικά.  Πέραν αυτών, εξουσιοδοτούνται οι νέες αγροτικές υπηρεσίες που έχουν συγκροτηθεί ή συγκροτούνται σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης», δηλαδή οι τοπικές διευθύνσεις αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής των περιφερειακών ενοτήτων, να συστήνουν και άλλες τοπικές ποικιλίες δενδροκηπευτικών, υπό την προϋπόθεση οι ποικιλίες αυτές να είναι γραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ή σε καταλόγους άλλων κρατών - μελών της Ε.Ε.
       
       
      Ολόκληρη η απόφαση
      Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων
      Έχοντας υπόψη:
      1. Τις διατάξεις:
      α) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4035/60 «Περί μέτρων επεκτάσεως και βελτιώσεως των δενδροκηπευτικών καλλιεργειών και άλλων τινών διατάξεων» (ΦΕΚ 15 Α΄). β) του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ 98 Α΄).
      2. Την αριθ. 280665/06.04.2009 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Μεταβίβαση στους Γενικούς Γραμματείς, Ειδικό Γραμματέα, Προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης, Προϊσταμένους Διεύθυνσης, και Προϊσταμένους Τμήματος της εξουσίας να υπογράφουν με «Εντολή Υπουργού» (ΦΕΚ 970 B΄/22-05-2009).
      3. Την αριθ. 289718/1-9-2008 (ΦΕΚ 1952 Β΄/23-9-2008) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Τεχνικός Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων φυτών και των οπωροφόρων δένδρων που προορίζονται για την παραγωγή φρούτων, κατηγοριών ανωτέρων της κατηγορίας CAC (Conformitas Agraria Communitatis) Ελαχίστων Κοινοτικών Προδιαγραφών) που παράγεται στη χώρα».
      4. Τις σχετικές εισηγήσεις των εξειδικευμένων ερευνητικών Δενδροκομικών Ινστιτούτων και Δενδροκομικών Σταθμών του ΕΘΙΑΓΕ, καθώς και των αρμοδίων Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
      5. Τις σχετικές εισηγήσεις των τμημάτων Ελαίας, Μηλοειδών - Πυρηνοκάρπων, Εσπεριδοειδών - Υποτροπικών, Αμπέλου-Ξηρών Καρπών, Ανθοκομίας και Κηπευτικών της Δ/νσης ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
      6. Το γεγονός ότι από την εφαρμογή της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
      Καθορίζουμε τα προωθούμενα είδη και ποικιλίες δενδροκηπευτικών καλλιεργειών και λοιπών δραστηριοτήτων, ως κατωτέρω:
       
      Εσπεριδοειδή
      ImageΣτόχος του τομέα των εσπεριδοειδών είναι η μερική αντικατάσταση των ποικιλιών WASHINGTON NAVEL και ΚΟΙΝΩΝ, οι οποίες σήμερα συνιστούν το 60- 70% της ελληνικής παραγωγής πορτοκαλιών καθώς και των κοινών μανταρινιών που συνιστούν το 20 - 25% της ελληνικής μανταρινοπαραγωγής, με την χρήση υπερπρώιμων και υπερόψιμων ποικιλιών πορτοκαλιών και μανταρινιών, ποιοτικά αναβαθμισμένων.
      Με τον τρόπο αυτό θα επιμηκυνθεί η περίοδος εμπορίας, με όλες τις ευνοϊκές συνέπειες στην διανομή των προϊόντων. Επίσης, θεωρούνται άμεσα προωθούμενες και οι ποικιλίες διπλής κατεύθυνσης των πορτοκαλιών.
      Στα μανταρινοειδή προωθούνται ποικιλίες ή υβρίδια αναγνωρισμένης αξίας που ζητούνται στις διεθνείς αγορές, τα οποία θα παράγονται σε περιοχές που ενδείκνυται η καλλιέργειά τους και υπάρχει σχετική καλλιεργητική εμπειρία σύμφωνα με τις εισηγήσεις των κατά τόπους Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών ενοτήτων.
      Όσον αφορά τα λεμόνια, στόχος είναι η κλιμάκωση  της παραγωγής μέσω της προώθησης ποικιλιών λεμονιών διπλής παραγωγής ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
      Προηγείται η έγκριση και η εγκατάσταση προωθούμενων ποικιλιών στις περιοχές και στις περιπτώσεις όπου  παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα εκφυλισμού ή φαινόμενα υποβάθμισης των ποιοτικών χαρακτηριστικών, ιολογικών μολύνσεων, τα οποία θα διαπιστώνονται πριν την έγκριση αναδιάρθρωσης από την αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών ενοτήτων.
      Γενικά για τα εσπεριδοειδή είναι επιθυμητή η περαιτέρω προγραμματισμένη επέκταση μέσω των προγραμμάτων που ισχύουν κάθε φορά και πραγματοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
       
      Υποκείμενα
      Το παραδοσιακό υποκείμενο Νεραντζιάς (CITRUS AURANTIUM) παρουσιάζει αφενός μεν πολλά πλεονεκτήματα, όπως αντοχή στους βιοτικούς παράγοντες (αντοχή στην κομμίωση και στα ιοειδή της εξώκορτης και της καχεξίας τα οποία υπάρχουν σε όλους τους παραδοσιακούς οπωρώνες της χώρας μας) και στους αβιοτικούς παράγοντες (αντοχή στα ασβεστούχα και αλατούχα εδάφη), αφετέρου δε είναι ευαίσθητο στην ίωση TRISTEZA σε όλους τους συνδυασμούς του με τα διάφορα είδη εσπεριδοειδών υε εξαίρεση την λεμονιά. Μπορεί να χρησιμοποιείται σε περιοχές όπου το ασβέστιο αποτελεί περιοριστικό παράγοντα ή υπάρχει πρόβλημα αλατότητας και δεν έχει εισαχθεί μολυσμένο πολ/στικό υλικό με την TRISTEZA σύμφωνα με τις διενεργούμενες, αρμοδίως, δειγματοληψίες.
      Άλλα υποκείμενα ανθεκτικά στα ασβεστούχα εδάφη είναι τα υποκείμενα C. VOLKAMERIANA, CITRUS TAIWANICA και CITRUS MACROPHYLLA.
      Πρέπει να σημειωθεί ότι το C. VOLKAMERIANA είναι ανθεκτικό επίσης στα ξηρά εδάφη και στους ιούς. Βασικά υποκείμενα σε όλα τα εδάφη που το ολικό ασβέστιο δεν ξεπερνά το 20% και το ενεργό το 7% θα είναι τα CITRANGES και ιδιαίτερα το CITRANGE CARRIZO, και τα CITRUMELOS και ιδιαίτερα το CITRUMELO SWINGLE ή (4475). Σε περιοχές με μεγαλύτερο ποσοστό ασβεστίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υποκείμενο CITRANGE BENTON.
      1. Πορτοκαλιά
      Οι πρώιμες ομφαλοφόρες ποικιλίες NEW HALL και NAVELINA, που είναι ανθεκτικές στις ανεμόπληκτες περιοχές, μπορούν να καλλιεργηθούν σε όλες τις πρώιμες ή ανεμόπληκτες περιοχές της χώρας. Η πρώιμη ποικιλία NAVEL RO 25 μπορεί να διαδοθεί σε όλη την χώρα όπως επίσης και η ποικιλία FISHER, κλώνος NAVEL.
      Οι όψιμες ποικιλίες NAVEL α) NAVELATE στα υποκείμενα CITRUMELOS και ιδιαίτερα το CITRUMELO 1452 και CITRUS VOLKAMERIANA β) LANE LATE στα υποκείμενα CITRUMELOS σε μη παγετόπληκτες περιοχές καθώς επίσης και σε περιοχές που δεν υπάρχει το πρόβλημα της κοκκίωσης (granulation).
      Η όψιμη ποικιλία VALENCIA προωθείται με υποκείμενα CITRUMELOS σε όλες τις περιοχές της χώρας.
      Συνεχίζεται η καλλιέργεια και η επέκταση της ποικιλίας SKAGGS BONANZA με τη χρησιμοποίηση υποκειμένου CARRIZO CITRANGE ή CITRUS TAIWANICA σε όλες τις περιοχές της χώρας κυρίως για τις ανάγκες της χυμοποίησης.
      Συνίσταται η επέκταση της ποικιλίας  SALUSTIANA λόγω της διπλής κατεύθυνσης (νωπή κατανάλωση και χυμοποίηση), καθώς και της οψιμότερης παραγωγής σε σύγκριση με την W. NAVEL.
      Οι αιματόσαρκες ποικιλίες TAROCO και ΓΟΥΡΙΤΣΗΣ, συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές που ήδη καλλιεργούνται τα σαγκουίνια με υποκείμενα CITRUMELOS.
      Η ποικιλία Όψιμο Άργους προωθείται σε όλες τις κατάλληλες περιοχές της χώρας, εφόσον ενδείκνυται σύμφωνα με τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
      2. Μανταρινοειδή
      ImageΟμάδα Κλημεντινης: α) Προωθούνται οι υπερπρώιμες ποικιλίες MARISOL (συγκομιδή από τέλη Σεπτεμβρίου) στα υποκείμενα CARRIZO CITRANGE, CITRUMELO 1452 και TANGELO ORLANDO και η CAFFIN στο υποκείμενο CITRUMELO 1452. β) οι πρώιμες ποικιλίες DE NULLES και SRA63, SRA89 και ΠΟΡΟΥ (συγκομιδή από τέλη Οκτωβρίου) στα υποκείμενα CARRIZO CITRANGE, CITRUMELO 1452 και TANGELO ORLANDO.
      Ομάδα Satsuma: θεωρείται πρώιμη, και ειδικότερα οι κλώνοι CLASUELINA (Ισπανική επιλογή), MIYAGAWA WASE, OKITSU (συγκομιδή από τέλη Σεπτεμβρίου), ειδικότερα στις περιοχές Κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και γενικά στις ψυχρότερες περιοχές της χώρας, στα υποκείμενα CITRANGES και TANGELO ORLANDO.
      Το μανταρίνι NOVA, σε όλες τις περιοχές εσπεριδοκαλλιέργειας της χώρας, σε όλα τα υποκείμενα και κατά προτίμηση στο TANGELO ORLANDO και CITRUMELO SWINGLE. 
      Τα όψιμα υβρίδια και ποικιλίες ENCORE, MINNEOLA, FORTUNE, PAGE και ORTANIQUE (MANDORA) σε όλα τα υποκείμενα κατά προτίμηση στα υποκείμενα C.VOLKAMERIANA CITRUMELOS και CITRUS TAIWANICA στους Νομούς Λακωνίας, Αργολίδος, Πειραιώς και Νήσων, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Κρήτης.
      3. Λεμονιά
      ImageΗ ποικιλία ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, όπου υπάρχει πρόβλημα κορυφοξήρας, σε όσες περιοχές της χώρας ευδοκιμεί.
      Η πρώιμη ποικιλία INDERDONATO στις παραλιακές ζώνες της Χώρας για συγκομιδές από τέλη Σεπτεμβρίου.
      Η ΜΑΓΛΗΝΗ, αν και δεν είναι ανθεκτική στην κορυφοξήρα, παραμένει ως προωθούμενη λόγω της μεγάλης παραγωγικότητας, των χυμωδών καρπών της και των ελάχιστων σπόρων που περιέχει.
      Η ποικιλία EUREKA, ή κατά προτίμηση ο απογαμικός κλώνος EUREKA FROST, ευπαθής στην κορυφοξήρα με  κύρια περίοδο συγκομιδής άνοιξη-αρχές καλοκαιριού και με υψηλή απόδοση σε χυμό. Η εγκατάσταση της συνιστάται μόνο σε περιοχές απαλλαγμένες από ισχυρούς τοπικούς άνεμους.
      Η ποικιλία LISBON παρουσιάζει ευπάθεια στην κορυφοξήρα, είναι μονόφορη με περίοδο συγκομιδής χειμώνα-άνοιξη. Η απόδοση σε χυμό είναι υψηλή. Η εγκατάσταση της συνιστάται μόνο σε περιοχές απαλλαγμένες από ισχυρούς τοπικούς άνεμους.
      Συνιστάται:
      α) η εισαγωγή της ποικιλίας ΛΑΠΗΘΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ως ανθεκτικής στην κορυφοξήρα και με πολύ καλή παραγωγή.
      β) η ποικιλία NOUVEL ATHOS εμβολιασμένη πάνω στο C. VOLKAMERIANA αντέχει στις οριακά ψυχρότερες περιοχές της Χώρας μας, ως καταγόμενη εκ της Γεωργίας.
      γ) η καλοκαιρινή ποικιλία ΖΑΜΠΕΤΑΚΗ με παρατεταμένη ανθοφορία όλο το χρόνο στις κατάλληλες περιοχές όπου το σοβαρό πρόβλημα προσβολής από κορυφοξήρα είναι δευτερεύον.
      δ) οι όψιμες ποικιλίες ZIAGARA BIANCA και ΒΑΚΑΛΟΥ στις περιοχές όπου το πρόβλημα κορυφοξήρας είναι έντονο.
      Για τις λεμονιές προτιμώνται γενικώς τα υποκείμενα της C. VOLKAMERIANA. Όπως ήδη αναφέρθηκε οι συνδυασμοί Νεραντζιάς / Λεμονιάς είναι ανθεκτικοί στην ίωση TRISTEZA, είτε με τον απευθείας εμβολιασμό, είτε με την περισσότερο ενδεδειγμένη μέθοδο «σάντουιτς» (Νεραντζιά Χ Πορτοκαλιά και κατόπιν Λεμονιά) και ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν ήδη υποστεί καταστροφές από παγετό.
      4. Γκρέιπ - φρουτ
      Οι έγχρωμες ποικιλίες RED BLUSH και ιδιαίτερα STAR RUBY στους Νομούς Χανίων, Λακωνίας, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Μεσσηνίας, Ηλείας και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, κατά προτίμηση στο υποκείμενο CITRUMELO.
      Επίσης οι λευκόσαρκες άσπερμες και ιδιαίτερα η ποικιλία MARCH SEEDLESS στις ίδιες ως άνω περιοχές.
      5. Κουμ - Κουάτ
      Στις κατάλληλες περιοχές των Νήσων Κερκύρας, Κρήτης και των Νομών Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Αχαϊας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορινθίας, Αργολίδας, Ηλείας καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
      6. Κιτριά
      Στις κατάλληλες περιοχές των Νομών Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Αχαϊας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αργολίδας, Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι και Ηράκλειο) καθώς και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πειραιώς και Νήσων στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο και στην περιοχή Τροιζηνίας, καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
      7. Περγαμόντο
      Στις κατάλληλες περιοχές των Νομών Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Αχαϊας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αργολίδας, Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι και Ηράκλειο) καθώς και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πειραιώς και Νήσων στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο και στην περιοχή Τροιζηνίας, καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
      8. Φράπα
      Στις κατάλληλες περιοχές των Νομών Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αργολίδας, Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι και Ηράκλειο) καθώς και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πειραιώς και Νήσων στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, και Πόρο και στην περιοχή Τροιζηνίας, καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
       
      Υποτροπικά φυτά
      Οι ανάγκες σε υποτροπικούς καρπούς στην εγχώρια αγορά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καλύπτεται από εισαγωγές, αυξάνονται συνεχώς. Η προώθηση των αναφερομένων κατωτέρω υποτροπικών καλλιεργειών κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να αντικατασταθούν μη βιώσιμες καλλιέργειες και να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών καλλιεργειών, των οποίων τα προϊόντα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά, και εξασφαλίζουν ικανοποιητικό γεωργικό εισόδημα.
      1. Αβοκάντο
      Οι ποικιλίες HASS, FUERTE, ETTINGER και ZUTANO με τις αναγκαίες και κατάλληλες επικονιάστριες ποικιλίες στις κατάλληλες απάνεμες τοποθεσίες της Νήσου Κρήτης, των Νομών Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Λακωνίας, Μεσσηνίας καθώς και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πειραιώς και Νήσων (στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο και στις περιοχές Τροιζηνίας και θερμισίας) καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
      2. Μπανάνα
      Στους Νομούς της Νήσου Κρήτης, των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου και της Λακωνίας, στις θερμότερες και υπήνεμες περιοχές αυτών με τους κλώνους GRAND NAIN και Άρβης. Σε καλλιέργειες υπό κάλυψη συνίσταται η ομάδα χαμηλόκορμων ποικιλιών CAVENDISH.
      3. Φραγκοσυκιά
      ImageΣτους Νομούς της Νήσου Κρήτης, Λακωνίας, Πειραιώς (Τροιζηνία, Κύθηρα και Πόρο), Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου και Ευβοίας στις θερμότερες και υπήνεμες και ξηρικές περιοχές αυτών καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
      Προωθούνται οι ποικιλίες ΧΑΙ, ΡΕ1, ΚΑ2 και Ρ02.
      Προωθούνται επίσης και τοπικές ποικιλίες που έχουν δοκιμασθεί και κρίνονται κατάλληλες, από τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων με τη σύμφωνη γνώμη του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων.
      4. Χουρμαδιά
      Στους Νομούς της Νήσου Κρήτης, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων στις θερμότερες και παραθαλάσσιες περιοχές αυτών, με συνιστώμενες ποικιλίες την BON FAGGONS, BARHOO, KHALAS, LULU και DEGLET NOUR καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
      5. Πεκάν
      Προωθούνται οι ποικιλίες PAWNE, CHOCTAW, WESTERN, DESIRABLE και DELMAS. Η ανωτέρω καλλιέργεια αντέχει και σε βορειότερες περιοχές της Χώρας με ψυχρότερο σχετικώς κλίμα, όχι όμως σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 400 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας.
      6. Μάνγκο
      Προωθούνται οι ποικιλίες: KENT, PALMER, KEITH, TOMMY, ATKINS & IRVIN, μόνον υπό κάλυψη, στις θερμότερες και απαλλαγμένες παγετών περιοχές της χώρας.
      7. Τσεριμόγια
      Στους Νομούς της Νήσου Κρήτης, των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου, της Λακωνίας, Μεσσηνίας και Πειραιώς και Νήσων (μόνο στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο, στις περιοχές Τροιζηνίας και Θερμισίας και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 400 μέτρων από τη θάλασσα). Προωθείται η καλλιέργεια των ποικιλιών AFRICAN PRIDE, BONITA, BOOTH, CUMBE και COMBAS, μόνον υπό κάλυψη, στις θερμότερες και απαλλαγμένες παγετών περιοχές και όπου το μικροκλίμα ευνοεί τη γονιμοποίηση.
      8. Λωτός
      Προωθείται κάθε ποικιλία που δοκιμάσθηκε στις τοπικές συνθήκες και κρίνεται κατάλληλη από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων ή όπου αλλού προτείνεται από το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων.
      9. Λίτσι
      Προωθείται κάθε ποικιλία που δοκιμάσθηκε και κρίνεται κατάλληλη από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων στις περιοχές: των νήσων Κρήτης, Κυθήρων, Αντικυθήρων και των νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.
      10. Γκουάβα (Psidium guajava Myrtaceae)
      (Psidium Pomiferum και Psidium Pyriferum). Από τις ανωτέρω δύο κατηγορίες καλές αποδόσεις στην Ελλάδα έχουν ήδη παρουσιάσει οι κιτρινόσαρκες Beaumont Red, Mexican Cream, Pear, White Indian, καθώς και οι ερυθρόσαρκες Red Indian, Red Malaysian, Ruby, South African. Επίσης προωθείται και κάθε ποικιλία που έχει δοκιμαστεί τοπικά και κρίνεται κατάλληλη από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων στις περιοχές: των νήσων Κρήτης, Κυθήρων, Αντικυθήρων και των νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.
      11. Ακτινιδιά
      Προωθούνται οι ποικιλίες ακτινιδιάς HAYWARD και ιδιαίτερα η επιλογή CHICO καθώς και η ελληνική ποικιλία «Τσεχελίδης», με την κατάλληλη σχέση και χωροταξική εγκατάσταση των επικονιαστών τους (άρρενα) στις κατάλληλες τοποθεσίες των νομών: Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Πέλλας, Κιλκίς, Έβρου, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πιερίας, Ημαθίας, Άρτας, Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Δράμας, Μαγνησίας Τρικάλων, Λάρισας καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων. Η επιλογή των ανωτέρω ποικιλιών ακτινιδιάς τίθεται στην κρίση των κατά τόπους Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
       
      Αμπελοειδή
      ImageΌσον αφορά το αμπέλι, προωθούνται κατά κατηγορία χρήσης (οινοποιήσιμες, επιτραπέζιες και ποικιλίες που προορίζονται για παραγωγή ξηρής σταφίδας) οι ποικιλίες που περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση με αριθ. πρωτ. 247771/4-3-2010 «Ταξινόμηση ποικιλιών αμπέλου» όπως κάθε φορά ισχύει.
       α) Οι οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου διέπονται από την ΚΟΑ του αμπελοοινικού τομέα [Καν (ΕΚ) 1234/2007 (ενιαίος κανονισμός ΚΟΑ], σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η επέκταση αμπελοκαλλιέργειας οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου έως τις 31  Δεκεμβρίου 2015 (άρθρο 85ζ), εκτός των παρεκκλίσεων που προβλέπονται από τον εν λόγω κανονισμό και εφόσον οι φυτεύσεις πραγματοποιούνται με δικαίωμα φύτευσης σύμφωνα με τις ισχύουσες Κοινοτικές και Εθνικές διατάξεις.
      β) Οι ποικιλίες αμπέλου που προορίζονται για επιτραπέζια νωπή χρήση και ξηρή σταφίδα διέπονται από την ΚΟΑ των οπωροκηπευτικών και δεν υπόκεινται στους περιορισμούς των οινοποιήσιμων ποικιλιών όσον αφορά τη φύτευση. Για την επιλογή της επιτραπέζιας ποικιλίας θα πρέπει περαιτέρω να λαμβάνεται υπόψη και η εμπορική αξία των προϊόντων σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του χρόνου συγκομιδής.
       
      Κηπευτικά
      Image1. Τομάτα υπό κάλυψη
      Ποικιλίες και υβρίδια κατάλληλα για την εσωτερική και εξωτερική αγορά.
      2. Αγγούρια υπό κάλυψη
      Ποικιλίες και υβρίδια κατάλληλα για την εσωτερική και εξωτερική αγορά.
      3. Φράουλα υπό κάλυψη
      Οι κατάλληλες ποικιλίες για νωπή κατανάλωση.
      4. Λοιπά κηπευτικά υπό κάλυψη
      Οι βελτιωμένες γενικά ποικιλίες και υβρίδια μελιτζάνας, πιπεριάς, πεπονοειδών, μαρουλιών, κολοκυθιών καθώς και για φασολάκια και φυλλώδη λαχανικά (πράσινες σαλάτες, σαλάτες διαφόρων χρωμάτων, ICEBERG κ.λπ.).
      5. Τομάτα υπαίθρου
      Οι κατάλληλες ποικιλίες και υβρίδια, εφόσον εφαρμόζεται ειδική καλλιεργητική τεχνική με στόχο την πρωίμηση ή οψίμηση της παραγωγής.
      6. Φράουλα υπαίθρου
      Προωθούνται οι κατάλληλες ποικιλίες για νωπή κατανάλωση και μεταποίηση.
      7. Σπαράγγια υπαίθρου
      Οι γνωστές ποικιλίες και υβρίδια στις προσφερόμενες για την καλλιέργεια αμμώδεις κυρίως περιοχές της χώρας.
      8. Πατάτα
      Κάθε ποικιλία που κρίνεται κατάλληλη για τις τοπικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες.
      9. Λοιπά κηπευτικά υπαίθρου για μεταποίηση
      Αγκινάρα, αρακάς, τοματοπιπεριά, πιπεριά, κουνουπίδι, λάχανο, φασολάκι, τομάτα, μπάμια, αγγουράκι, σπανάκι και φυλλώδη λαχανικά στις προσφερόμενες για καλλιέργεια περιοχές της χώρας.
      10. Μανιτάρια
      Τα καλλιεργούμενα μανιτάρια των βασιδιομυκήτων των γενών AGARICUS BISPOROUS, AGARICUS BITORQUIS, PLEUROTUS SP., LENDINUS EDODES (κινέζικο), AGROCYBE AEGERYTA.
      Ο ασκομύκητας TRUFFLES στις περιοχές με τις κατάλληλες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, καθώς και άλλα εδώδιμα εξωτικά μανιτάρια, σε όλες τις περιοχές της χώρας και μετά από σύμφωνη γνώμη των τοπικών Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
      11. Κάπαρη Capparis spinosa (υπαίθρου και υπό κάλυψη)
      Προωθούνται οι κατάλληλες ποικιλίες για νωπή κατανάλωση και μεταποίηση.
      12. Γενικά
      Για όλα τα κηπευτικά, προωθούνται οι εκλεκτές ποικιλίες και υβρίδια στα οποία εφαρμόζεται καλλιεργητική τεχνική με στόχο την πρωίμηση ή οψίμηση της παραγωγής, ανάλογα με τις απαιτήσεις της αγοράς. Όσον αφορά τις νέες ποικιλίες και υβρίδια, με υπόδειξη των κατά τόπους Διεύθυνσεων Γεωργίας, θα μπορούν να ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης, εφόσον έχει αποδειχθεί η ευδοκίμηση τους στις τοπικές συνθήκες, και εφόσον ανταποκρίνονται στον επιδιωκόμενο σκοπό.
      Προωθούμενη  η κανονική ελαιοκαλλιέργεια
      ImageΕπιτρέπεται η ανανέωση και η μετατροπή υφιστάμενων ποικιλιών και η φύτευση νέων εκτάσεων ελιάς με τις προωθούμενες ελληνικές ποικιλίες, οι οποίες προσαρμόζονται στις εδαφοκλιματικές συνθήκες εκάστης περιοχής και καθορίζονται από την αρμόδια Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων. Ειδικότερα στις περιοχές ΠΟΠ και ΠΓΕ, προωθούνται οι ποικιλίες που είναι καταγραμμένες στην αντίστοιχη απόφαση αναγνώρισης του ΠΟΠ και ΠΓΕ, τηρούμενης όμως της ποσοστιαίας αναλογίας των ποικιλιών, σε επίπεδο ζώνης παραγωγής ελαιολάδου ΠΟΠ και ΠΓΕ, όπου και όπως αναφέρεται στην παραπάνω αντίστοιχη απόφαση. Η καλλιέργεια της ελιάς προωθείται μόνο με κανονική φύτευση.
       
      Γιγαρτόκαρπα
      1. Μηλιά
      ImageΜετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και  Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται: στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Νομών Εύβοιας, Αρκαδίας, Φθιώτιδας, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Καβάλας, Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου και Μεσσηνίας:
      α) Από την ομάδα RED DELICIOUS οι κλώνοι SCARLET SPUR, RED CHIEF, RED CAP, OREGON SPUR, STARKING, STARKCRIMSON, TOPRED, σε ημιορεινές και ορεινές αρδευόμενες περιοχές.
      β) Από την ομάδα GOLDEN DELICIOUS, οι κλώνοι REINDERS και GOLDEN Β.
      γ) Από τις τριπλοειδείς ποικιλίες, οι ποικιλίες JONAGOLD, JONAGORED και RED JONAPRINCE με επικονιαστές δύο διπλοειδείς ποικιλίες για κανονική γονιμοποίηση στις ημιορεινές και ορεινές αρδευόμενες περιοχές.
      δ) Από τις πρώιμες ποικιλίες η ποικιλία GALA και ιδιαίτερα οι κόκκινες μεταλλαγές της MONDIAL GALA, PACIFIC GALA, GALAXY και GALA SINGHA. Επίσης η ποικιλία OZARK GOLD.
      ε) Από τις όψιμες ποικιλίες η ποικιλία FUJI και ιδιαίτερα οι κόκκινες μεταλλαγές της FUJI RED, NAGA-FU 12, KIKU 8. Επίσης η ποικιλία PINK LADY σε ημιορεινές περιοχές.
      στ) Στις περιοχές που προβλέπεται εφαρμογή ολοκληρωμένης παραγωγής μήλων ενδείκνυται η ανθεκτική στο φουζικλάδιο ποικιλία FLORINA.
      ζ) Η ποικιλία GRANNY SMITH σε πεδινές περιοχές.
      η) Η ελληνική ποικιλία ΦΙΡΙΚΙ στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας. Όλες οι ποικιλίες που αναφέρονται παραπάνω φυτεύονται σε πυκνή φύτευση στα υποκείμενα Μ9, Μ26, MM 106.
      Για επαναφύτευση στα ορεινά χρησιμοποιούνται ζωηρότερα υποκείμενα, κυρίως το ΜΜ111 και το Μ4 όπου υπάρχει πρόβλημα με Φυτόφθορα.
      Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου Κ-Μ της Ε.Ε.
      Οι προαναφερθείσες ποικιλίες προωθούνται στις κατάλληλες περιοχές των Νομών οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα για την εξυγίανση της παραγωγής (Καν.(ΕΚ) 2200/97 και 2467/97) όπως αναφέρονται λεπτομερώς στην απόφαση 362094/09/01/98 περί «καθορισμού των λεπτομερειών και διαδικασιών σχετικά με την εφαρμογή Κοινοτικού προγράμματος για την εξυγίανση της Κοινοτικής παραγωγής μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων και νεκταρινιών» ήτοι στους Νομούς: Κοζάνης, Καστοριάς, Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας, Πιερίας, Μαγνησίας και Τρικάλων μόνο σε αντικατάσταση ισάριθμων στρεμμάτων παλαιών φυτειών μηλιάς για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και ανανέωση του φυτικού κεφαλαίου. Ειδικότερα, στην περίπτωση ένταξης τους σε Σχέδια Βελτίωσης, οι αναφερθείσες ποικιλίες προωθούνται και στις κατάλληλες ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νομών που εφαρμόστηκε το κοινοτικό πρόγραμμα εξυγίανσης της παραγωγής χωρίς βέβαια να  συμπεριλαμβάνονται τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια στα οποία εφαρμόστηκε το ανωτέρω πρόγραμμα και τα οποία είναι δεσμευμένα για δεκαπέντε έτη.
      i) Ειδικότερα:
      (1) Στην ορεινή Κορινθία προωθούνται οι ποικιλίες GRANNY SMITH και κλώνοι της RED DELICIOUS, καθώς και η ποικιλία ΦΙΡΙΚΙ, ιδιαίτερα οι μεγαλόκαρπες μεταλλαγές της, μόνο σε αντικατάσταση ισάριθμων στρεμμάτων παλαιών φυτειών μηλιάς.
      (2) Στον Ν. Αρκαδίας προωθείται η παραδοσιακή ποικιλία της περιοχής DELICIOUS PILAFA, που έχει καταχωρηθεί ως ΠΟΠ.
      (3) Στον Ν. Λέσβου προωθείται η ποικιλία ΞΥΝΟΜΗΛΑ ΑΓΙΑΣΟΥ.
       2. Αχλαδιά
      ImageΜετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται:
      α) Στις κατάλληλες περιοχές των Νομών Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Αρκαδίας, Ρεθύμνου, Ν.Α Ροδόπης-Έβρου, Ξάνθης, σε πυκνές φυτεύσεις και χαμηλά σχήματα:
      (1) Από τις πρώιμες ποικιλίες προτείνονται οι ΚΟΝΤΟΥΛΕΣ 1/6 (Συργιαννίδη) και 7/9 (Καλλιόπη), BELLA Dl GIUGNO, TOSCA, ETRUSCA, COSCIA, SANTA MARIA.
      (2) Από τις καλοκαιρινές η ποικιλία ΚΡΥΣΤΑΛΛΙ (Τσακώνικη) και η B.C. WILLIAMS (με ενδιάμεσο εμβολιασμό).
      (3) Από τις φθινοπωρινές οι: ΑΒΑΤΕ FETEL (με ενδιάμεσο εμβολιασμό), CASCADE, HIGHLAND, HARROW SWEET, PACKHAMS TRIUMPH, CONFERENCE (σε παραλίμνιες και ημιορεινές περιοχές).
      (4) Οι ποικιλίες που προορίζονται για βιομηχανική χρήση WILLIAMS, HIGHLAND, KAIZER, HARROW-SWEET.
      β) Σε πεδινές ή νησιωτικές περιοχές κατάλληλες για την καλλιέργεια της αχλαδιάς, οι νέες ποικιλίες ΣΥΡΓΙΑΝΝΙΔΗ 1/6, ΑΜΑΛΘΙΑ (ΣΥΡΠΑΝΝΙΔΗ 1/7), ΚΑΛΛΙΟΠΗ (ΣΥΡΓΙΑΝΝΙΔΗ 7/9), ΒΕΡΓΙΝΑ (ΣΥΡΓΙΑΝΝΙΔΗ 2/9), οι οποίες παρουσιάζουν ικανοποιητικό βαθμό ανθεκτικότητας στην ασθένεια βακτηριακό κάψιμο.
      γ) Για την κάλυψη τοπικών αναγκών:
      (1) Στον Ν. Ζακύνθου, Ν. Μεσσηνίας, Ν. Ρεθύμνης, Ν. Ηρακλείου και Ν. Ροδόπης οι παραδοσιακές ποικιλίες ΚΟΝΤΟΥΛΑ και ΚΡΥΣΤΑΛΛΙ.
      (2) Στον Νομό Λέσβου η ποικιλία ΑΧΤΣΕΣ.
      (3) Στον Ν. Κορινθίας η ποικιλία ΚΡΥΣΤΑΛΛΙ. Στις φυτείες αχλαδιάς ποικιλίας ΚΡΥΣΤΑΛΛΙ χρησιμοποιείται κατά προτίμηση σαν επικονιαστής η ποικιλία COSCIA, λόγω της ανθεκτικότητας της στο βακτηριακό κάψιμο.
      Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι
      αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε.
      Όλες οι προαναφερθείσες ποικιλίες προωθούνται και στις κατάλληλες περιοχές των Νομών οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα για την εξυγίανση της παραγωγής (Καν.(ΕΚ) 2200/97 & 2467/97) όπως αναφέρονται λεπτομερώς στην απόφαση 362094/09-01-98 περί «καθορισμού των λεπτομερειών και διαδικασιών σχετικά με την εφαρμογή Κοινοτικού προγράμματος για την εξυγίανση της Κοινοτικής παραγωγής μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων και νεκταρινιών» ήτοι στους Νομούς: Κοζάνης, Καστοριάς, Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας, Πιερίας, Μαγνησίας και Τρικάλων μόνο σε αντικατάσταση ισάριθμων στρεμμάτων παλαιών φυτειών αχλαδιάς για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και ανανέωση του φυτικού κεφαλαίου και χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνονται τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια στα οποία εφαρμόστηκε το ανωτέρω πρόγραμμα και τα οποία είναι δεσμευμένα για δεκαπέντε έτη.
      3. Nashi
      Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται στις κατάλληλες περιοχές της χώρας, οι μεγαλόκαρπες ποικιλίες: HOSUI, KOSUI, CHOJURO και NIJJISEIKI.
      4. Κυδωνιά
      Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται οι ποικιλίες κυδωνιάς Γίγας της Βοσνίας, Ι.Φ.Δ. 11118, Ι.Φ.Δ. 11120, Ι.Φ.Δ.11126, Ι.Φ.Δ.11146 και η ανεκτική στο βακτηριακό κάψιμο Ι.Φ.Δ. 11133.
       
       
      Πυρηνόκαρπα
      1. Βερικοκιά
      ImageΜετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται σε περιοχές μειωμένου κινδύνου μόλυνσης από την ίωση SHARKA.
      α) Η ποικιλία ΥΠΕΡΠΡΩΙΜΟ ΠΟΡΟΥ στις θερμότερες, μη παγετόπληκτες και κατάλληλες περιοχές της Πελοποννήσου.
      β) Οι ποικιλίες ΠΡΩΙΜΟ ΤΙΡΥΝΘΟΣ, NINFA, ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, στις κατάλληλες περιοχές της Κρήτης, Χαλκιδικής, Φωκίδας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας.
      γ) Η ποικιλία ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ σε ξηροθερμικές, μη παγετόπληκτες περιοχές με περιορισμένες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της άνθησης.τ
      δ) Η ποικιλία ΠΕΛΛΑ στις κατάλληλες μη παγετόπληκτες περιοχές των Νομών Ημαθίας, Πέλλας και Χαλκιδικής.
      ε) Οι ανθεκτικές στην ίωση Sharka ποικιλίες AURORA και οι νέες ελληνικές επιλογές του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας ΝΟΜΙΑ, ΝΑΥΣΙΚΑ, ΝΟΣΤΟΣ, ΝΕΦΕΛΗ, NINA και ΝΑΡΗΝΑ σε κατάλληλες περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης και του Νομού Αττικής.
      στ) Οι νέες ανθεκτικές στην ίωση Sharka επιλογές του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, ΝΟΣΤΟΣ, ΝΗΡΗΙΣ και ΝΙΟΒΗ σε κατάλληλες περιοχές όλης της χώρας.
      ζ) Η πρώιμη ποικιλία ΤΥΡΒΗ στις κατάλληλες περιοχές της Αργολίδας.
      Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε.
      2. Κερασιά
      ImageΜετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται:
      α) Σε πρώιμες περιοχές, σε περιοχές με υψόμετρο κάτω των 300 μ. και σε ημιορεινές περιοχές με μεσημβρινή έκθεση, οι πρώιμες ποικιλίες, κατά διαδοχική εποχή ωρίμανσης, PRECOCE BERNARD, BIGARREAU BURLAT και LARIAN, που σταυρεπικονιάζονται μεταξύ τους και αφήνεται στην κρίση των παραγωγών να επιλέξουν τους κατάλληλους συνδυασμούς.
      β) Σε όλες τις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας με υψόμετρο μέχρι 600 μ. οι ποικιλίες, κατά διαδοχική εποχή ωρίμανσης, LARIAN, ΤΡΑΓΑΝΑ ΕΔΕΣΣΗΣ,  BIGARREAU STARK HARDY GIANT, BIGARREAU VAN, VOGUE, LAPIN, FEROVIA και GERMERSDORFER. Οι παραπάνω ποικιλίες πλην της GERMERSDORFER σταυρεπικονιάζονται μεταξύ τους και αφήνεται στην κρίση των παραγωγών να επιλέξουν τους κατάλληλους συνδυασμούς. Η GERMERSDORFER σταυρεπικονιάζεται με τις ποικιλίες ΤΡΑΓΑΝΑ ΕΔΕΣΣΗΣ και ΜΠΑΚΙΡΤΖΕΪΚΑ.
      γ) Σε περιοχές όπου κατά την περίοδο της ανθοφορίας επικρατούν ιδιάζουσες καιρικές συνθήκες (πνοή ανέμων, βροχοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες κ.λ.π.) που δυσχεραίνουν την επικονίαση, οι αυτογόνιμες ποικιλίες SUNBURST και LAPINS.
      δ) Ειδικά στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης οι ποικιλίες GERMERSDORFE, ΜΠΑΚΙΡΤΖΕΪΚΑ, ΤΡΑΓΑΝΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ.
      ε) Ειδικότερα στο Νομό Σερρών η ποικιλία ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ, στα ορεινά των Νομών Πέλλας και Ημαθίας οι ποικιλίες ΤΡΑΓΑΝΑ ΕΔΕΣΣΗΣ και ΜΠΑΚΙΡΤΖΕΪΚΑ, στο Νομό Μαγνησίας η ποικιλία ΤΡΑΓΑΝΑ ΒΟΛΟΥ και στο Νομό Αρκαδίας η ποικιλία ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΟ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ.
      Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε.
      3. Δαμασκηνιά
      ImageΜετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται στις κατάλληλες περιοχές της χώρας:
      α) Επιτραπέζιες ποικιλίες:
      (1) Οι ευρωπαϊκές ποικιλίες WASHINGTON, PRESIDENT και STANLEY που αλληλοεπικονιάζονται και είναι σχετικά ανθεκτικές στην ίωση «SHARKA».
      (2) Οι ιαπωνικές ποικιλίες όλες σχεδόν είναι αυτόστειρες, γι’ αυτό πρέπει να συνοδεύονται από τον επικονιαστή τους.
      Επιπλέον επειδή ανθίζουν από τις αρχές Μαρτίου, πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση όπου έχουμε όψιμους ανοιξιάτικους παγετούς.
      (3) Οι ποικιλίες  SANTA ROSA και LATE ROSA με επικονιαστή την ELEPHANT HEART στις πρώιμες περιοχές των Νομών Μαγνησίας και Εύβοιας.
      (4) Η ποικιλία AGELENO με επικονιαστή την SANTA ROSA & BLACK GOLD, SIMCA, FRIAR.
      (5) Η ποικιλία CALITA με επικονιαστή την SANTA ROSA ή την LARODA.
      (6) Η ποικιλία LARODA με επικονιαστή την SANTA ROSA.
      (7) BLACK STAR με επικονιαστή την SANTA ROSA & BLACK GOLD.
      (8) Η ποικιλία FRIAR με επικονιαστή τη SANTA ROSA, LARODA.
      (9) H ποικιλία BLACK AMBER με επικονιαστή την SANTA ROSA, FRIAR.
      (10) Οι ποικιλίες BLACK GOLD, T.C.SUN και OCTOBER SUN με επικονιαστές τις ANGELENO, BLACK DIAMOND.
      (11) Οι ποικιλίες BLACK DIAMOND, BLACK BEAUTY και FORTUNE με επικονιαστές τις ANGELENO, BLACK GOLD, FRIAR.
      β) Ποικιλίες που προορίζονται για αποξήρανση:
      Οι ποικιλίες ΣΚΟΠΕΛΟΥ (AGEN) ή PRUNE D’ ΕΝΤΕ 707 και η ΑΝΝΑ SPATH με επικονιαστή την ποικιλία STANLEY.
      Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε.
      4. Ροδακινιά
      ImageΜετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται στις κατάλληλες περιοχές της χώρας:
      α) Επιτραπέζιες ποικιλίες:
      (1) Πρώιμες: EARLY MAY CREST, FRANCOISE, EARLY CREST, QUEEN CREST, RICH MAY, MAY CREST, SPRING CREST, SPRING BELLE.
      (2) Μεσοπρώιμες ποικιλίες: RUBY RICH, JUNE GOLD, RED HAVEN, RICH LADY, ROYAL GLORY, MARIA BIANCA, VISTA RICH, SUN CLOUD, SUMMER RICH, SUN CREST, FLAVOR CREST.
      (3) Όψιμες ποικιλίες προωθούνται οι ELEGANT LADY, JULY LADY, SYMPHONIE, FAYETTE, SUMMER LADY, VENUS AROMA, O’ HENRY, GLADYS, FLAMINIA, ΙΦΔ-14.
      (4) Στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, οι ανωτέρω ποικιλίες και οι πρώιμες JUNE GOLD, MARAVILHA, FLORDA KING και η πολύ πρώιμη FLORDA PRINCE, που έχουν λιγότερες απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες.
      Ειδικότερα στη Ρόδο η πολύ όψιμη ποικιλία FLAMINIA, με επικονιαστές τις ποικιλίες ROUBIDOUX και FAYETT.
      Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε.
      Οι ανωτέρω αναφερθείσες ποικιλίες προωθούνται και στις κατάλληλες περιοχές των νομών οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα για την εξυγίανση της παραγωγής (Καν.(ΕΚ) 2200/97 & 2467/97) όπως αναφέρονται λεπτομερώς στην απόφαση 362094/09-01-98 περί «καθορισμού των λεπτομερειών και διαδικασιών σχετικά με την εφαρμογή Κοινοτικού προγράμματος για την εξυγίανση της Κοινοτικής παραγωγής μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων και νεκταρινιών» ήτοι στους Νομούς: Κοζάνης, Καστοριάς, Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας, Πιερίας, Μαγνησίας και Τρικάλων μόνο σε αντικατάσταση ισάριθμων στρεμμάτων παλαιών φυτειών ροδακινιάς νια αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και ανανέωση του φυτικού κεφαλαίου και χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνονται τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια στα οποία εφαρμόστηκε το ανωτέρω πρόγραμμα και τα οποία είναι δεσμευμένα για δεκαπέντε έτη.
      Στους ανωτέρω νομούς στους οποίους εφαρμόστηκε το Κοινοτικό πρόγραμμα για την εξυγίανση της παραγωγής, και με τις ανωτέρω δεσμεύσεις προωθούνται και οι μεσοπρώιμες ποικιλίες RED HAVEN, SUN CLOUD, MARIA BIANCA, SUN CREST, και οι όψιμες FAYETTE, HONEY DEW HALLE, FLAMINIA και εφόσον οι ποικιλίες αυτές έχουν δείξει προσαρμοστικότητα στις εν λόγω περιοχές.
      Ειδικά στο Νομό Κοζάνης προωθείται και η όψιμη ποικιλία ΧΑΛ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, λόγω της ιδιαίτερης προσαρμοστικότητας της στο μικροκλίμα της περιοχής και στο Νομό Μαγνησίας η όψιμη ποικιλία ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΛΕΜΟΝΑΤΑ.
      β) Συμπύρηνες ποικιλίες
      (1) Πρώιμες ποικιλίες: ROMEA, CATHERINA, FORTUNA, LOADEL, Ι.Φ.Δ-Α37.
      (2) Μεσοπρώιμες ποικιλίες: Ι.Φ.Δ-ΙΒ42.
      (3) Όψιμες ποικιλίες: EVERTS, Ι.Φ.Δ-Ε45.
      (4) Το υποκείμενο για όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι το σπορόφυτο ροδακινιάς, όταν πρόκειται για μέσης σύστασης-γόνιμα αρδευόμενα εδάφη ή το αμυγδαλο-ροδάκινο GF677 όταν πρόκειται για ασβεστούχα εδάφη ή για περιπτώσεις επαναφυτεύσεων.
      Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε.
      Οι ανωτέρω αναφερθείσες ποικιλίες προωθούνται στις κατάλληλες περιοχές των Νομών οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα για την εξυγίανση της παραγωγής (Καν.(ΕΚ) 2200/97 & 2467/97) όπως αναφέρονται λεπτομερώς στην απόφαση 362094/09-01-98 περί «καθορισμού των λεπτομερειών και διαδικασιών σχετικά με την εφαρμογή Κοινοτικού προγράμματος για την εξυγίανση της Κοινοτικής παραγωγής μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων και νεκταρινιών» ήτοι στους Νομούς: Κοζάνης, Καστοριάς, Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας, Πιερίας, Μαγνησίας και Τρικάλων μόνο σε αντικατάσταση ισάριθμων στρεμμάτων παλαιών φυτειών ροδακινιάς για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, για διεύρυνση της περιόδου συγκομιδής και ανανέωση του φυτικού κεφαλαίου και χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνονται τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια στα οποία εφαρμόστηκε το ανωτέρω πρόγραμμα και τα οποία είναι δεσμευμένα για δεκαπέντε έτη.
      5. Νεκταρινιά
      ImageΜετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται στις κατάλληλες περιοχές της χώρας:
      (1) Πρώιμες ποικιλίες: ROSE DIAMOND, ADRIANA, BIG BANG, RITA STAR.
      (2) Μεσοπρώιμες ποικιλίες: BIG TOP, AURELIO GRAND, MAY GRAND, CALTESSE 2000, SUN FREE, SPRING RED, FIREBLIGHT, STARK SUN GLO.
      (3) Όψιμες ποικιλίες: STARK RED GOLD, FANTASIA, VENUS, ORION, Ι.Φ.ΔΒΠ, MORSIANI 90, CALIFORNIA, TASTY FREE.
      Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε.
      Οι ανωτέρω αναφερθείσες ποικιλίες και στις κατάλληλες περιοχές των Νομών οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα για την εξυγίανση της παραγωγής (Καν.(ΕΚ) 2200/97 & 2467/97) όπως αναφέρονται λεπτομερώς στην απόφαση 362094/09-01-98 περί «καθορισμού των λεπτομερειών και διαδικασιών σχετικά με την εφαρμογή Κοινοτικού προγράμματος για την εξυγίανση της Κοινοτικής παραγωγής μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων και νεκταρινιών» ήτοι στους Νομούς: Κοζάνη, Καστοριά, Ημαθία, Πέλλα, Φλώρινα, Λάρισα, Πιερία, Μαγνησία και Τρίκαλα μόνο σε αντικατάσταση ισάριθμων στρεμμάτων παλαιών φυτειών νεκταρινιάς νια αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και ανανέωση του φυτικού κεφαλαίου και χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνονται τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια στα οποία εφαρμόστηκε το ανωτέρω πρόγραμμα και τα οποία είναι δεσμευμένα για δεκαπέντε έτη. Στους ανωτέρω νομούς στους οποίους εφαρμόστηκε το Κοινοτικό πρόγραμμα για την εξυγίανση της παραγωγής, και με τις ανωτέρω δεσμεύσεις προωθούνται επίσης η πρώιμη ποκιλία CALTESE 2000, οι μεσοπρώιμες ποικιλίες CALTESE 2010, STARK RED GOLD, και οι όψιμες LADY ERRICA, MORSIANI 51.
      6. Κορομηλιά
      Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και  Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, σε όλες τις κατάλληλες περιοχές της χώρας με βάση την καταλληλότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών.
      7. Μουσμουλιά
      Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, κάθε ποικιλία που δοκιμάσθηκε στις τοπικές συνθήκες και κρίνεται κατάλληλη.
       
      Ακρόδρυα και λοιπά δενδρώδη  
      1. Καρυδιά
      ImageΒασικά οι ποικιλίες:
      ● GUSTINE (πλαγιόκαρπη, πρώιμης βλάστησης) με επικονιαστή είτε την AMIGO είτε την PEDRO.
      ● VIVA (πλαγιόκαρπη, κανονικής εποχής βλάστησης) με τους ίδιους, ως ανωτέρω επικονιαστές.
      ● CHANDLER (πλαγιόκαρπη, κανονικής εποχής βλάστησης) με πρώτο επικονιαστή την FRANQUETTE και δεύτερο ταυτόχρονα την RONDE DE MONTIGNAC ή την MEYLANNAISE.
      ● HARTLEY (με πολύ μικρή πλαγιοκαρπία, κανονικής εποχής βλάστησης) με επικονιαστή FRANQUETTE.
      ● FRANQUETTE (ακρόκαρπη, όψιμη για ορεινές περιοχές) και με επικονιαστές είτε την RONDE DE MONTIGNAC ή την MEYLANNAISE.
      Ποσοστό επικονιαστών στη βασική ποικιλία 6%.
      Δευτερευόντως κάθε άλλη ποικιλία η οποία αποδεδειγμένα κρίνεται από την αρμόδια Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων κατάλληλη για μια δεδομένη περιοχή.
      2. Χαρουπιά
      Η καλλιέργεια προωθείται σε περιοχές οι οποίες κρίνονται κατάλληλες από τις αρμόδιες Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων των Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Χίου, Δωδεκανήσου και ολόκληρης της Νήσου Κρήτης.
      3. Καστανιά
      Κάθε ποικιλία, η οποία κρίνεται από την αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, σαν κατάλληλη για τις τοπικές συνθήκες κάθε περιοχής, η οποία (τελευταία) δεν παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα προσβολής από τον μύκητα ENDOTHIA PARASITICA. 
      4. Αμυγδαλιά
      Η καλλιέργεια προωθείται σε περιοχές οι οποίες κρίνονται κατάλληλες από τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων των Νομών Πιερίας, Λάρισας, Σερρών, Λασιθίου, Μαγνησίας, θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ξάνθης, Δράμας, Αρκαδίας, Κιλκίς και του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου και βασικά με τις ποικιλίες FERRAGNES, FERRADUEL, TRUOITO, TEXAS, UMJRANNE, ΡΕΤΣΟΥ και ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ.
      5. Φιστικιά
      Η ποικιλία Αιγίνης σε κατάλληλες τοποθεσίες των περιοχών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Χαλκιδικής, παραλιακή ζώνη Νομών Θεσσαλονίκης, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, στα νησιά Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους, στους Νομούς Εύβοιας, Πιερίας και στο Νομό Κοζάνης στην παραλίμνια περιοχή της λίμνης Πολυφύτου και όχι σε υψόμετρο άνω των 360 μ. και η θερμοκρασία τον χειμώνα να μην είναι χαμηλότερη των -6° C.
      6. Συκιά
      ImageΠαραγωγή Ξηρών σύκων:
      α) Η ποικιλία Καλαματιανή στις κατάλληλες περιοχές των Ν. Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Ευβοίας.
      β) Η ποικιλία Κύμης στις κατάλληλες περιοχές των Νομών Ευβοίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Κρήτης.
      γ) Στους Νομούς Κυκλάδων, Δωδ/νήσου και Κρήτης οι τοπικές ποικιλίες που ήδη καλλιεργούνται στις περιοχές αυτές ή συνιστώνται από το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων ή τις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
      Παραγωγή Νωπών σύκων:
      α) Οι ποικιλίες «ΒΑΣΙΛΙΚΑ» και «ΜΑΥΡΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ» στα Μεσόγεια Αττικής στους Νομούς Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Κρήτης. Η ποικιλία «ΜΠΟΥΚΝΙΑ» στη Νήσο Σάμο.
      β) Οι ποικιλίες, οι οποίες περιλαμβάνονταιστο Εθνικό Κατάλογο ποικιλιών και κρίνονται κατάλληλες και προωθούμενες από τις αρμόδιες Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Πελοποννήσου, Ευβοίας, Αθήνας-Πειραιώς και Νήσων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Κρήτης και του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Καβάλας, οι οποίες προσαρμόζονται στις τοπικές συνθήκες της περιοχής.
       
      Θαμνώδη
      Image1. Βατόμουρα-Σμέουρα-Μύρτιλλα-Φραγκοστάφυλλα
      Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις κατάλληλες περιοχές της χώρας με βάση την καταλληλότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών, προωθούνται οι ποικιλίες των ειδών RUBUS FRUTICOSUS, URSINUS FRUTICOSUS, DAEUS OCCIDENTALIS, RUBUS IDAEUS, VACCINIUM CORYMBOSUM, VACCINIUM MYRTILLUS και RIBES SATIVUM καθώς και οι υβριδιακές μορφές τους.
      2. Κράνα (Cornus mas L.)
      Στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
      3. Ροδιά
      Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις κατάλληλες περιοχές της χώρας προωθούνται οι ποικιλίες WONDERFUL, Ι.Φ.Δ. 11006, Ι.Φ.Δ. 11021 και Ι.Φ.Δ. 1010.
       
      Κοσμητικά είδη 
      Image1. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΟ ΚΑΛΥΨΗ
      α) Κομμένα λουλούδια
      Γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα, χρυσάνθεμα, ζέρμπερες, στρελίζιες, ορχιδέες, βολβοειδή κλπ.
      β) Φυλλώματα
      Όλα τα καλλωπιστικά είδη φυλλωμάτων.
      γ) Γλαστρικά
      Γαρδένια, αζαλέα, ορτανσία, κυκλάμινο, φυτά φυλλώματος κλπ.
      δ) Πολλαπλασιαστικό υλικό
      2. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟ
      Σε τοποθεσίες με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες (κατά την εποχή της καλλιέργειας), για την παραγωγή από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο.
      α) Κομμένα λουλούδια
      Γαρύφαλλα, βολβοειδή κλπ.
      β) Φυλλώματα
      Όλα τα καλλωπιστικά είδη φυλλωμάτων.
      γ) Γλαστρικά
      Γαρδένια, Καμέλια κλπ.
      δ) Φυτά κηποτεχνίας
      Όλα τα κατάλληλα είδη για το περιβάλλον της χώρας μας.
      ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΟ ΚΑΛΥΨΗ
      1. Για όλες τις υπό κάλυψη καλλιέργειες προωθούνται:
      α) η εγκατάσταση νέων θερμοκηπίων με τον εξοπλισμό τους.
      β) ο εξοπλισμός και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων και νέων θερμοκηπίων με τα απαιτούμενα συστήματα, υλικά, μηχανήματα και εγκαταστάσεις, όπως αποστράγγιση, ανάπλαση εδάφους, αδρανή υλικά καλλιέργειας, πάσης φύσεως συστήματα άρδευσης, μηχανήματα και συστήματα για την φυτοπροστασία, συστήματα αφαλάτωσης νερού κ.α., σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
      γ) τα συστήματα αποφυγής θερμικών απωλειών με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.
      2. Για την αποτελεσματικότερη καλλιέργεια του σπαραγγιού, προωθούνται στις φυτείες τα παρακάτω:
      ● πολλαπλασιαστικό υλικό (στις νέες φυτείες)
      ● έγγειες βελτιώσεις
      ● σύστημα άρδευσης
      ● μηχανήματα - εργαλεία κ.λ.π.
      ● σύστημα θέρμανσης για πρωίμιση της παραγωγής.
      3. Για τις καλλιέργειες μανιταριών προωθείται η εγκατάσταση, ο εκσυγχρονισμός και η λειτουργία μονάδων παραγωγής αυτών, οικογενειακής μορφής, υπό την προϋπόθεση ότι η ενδιαφερόμενη γεωργική εκμετάλλευση, θα έχει εξασφαλίσει με σύμβαση την προμήθεια του υποστρώματος καλλιέργειας από σύγχρονη μονάδα παραγωγής του.
      4. Για τις περιοχές όπου καλλιεργείται πρώιμη ανοιξιάτικη πατάτα προωθείται η εγκατάσταση συστήματος αντιπαγετικής προστασίας.
      5. Προωθούνται επίσης οι εγκαταστάσεις θερμοκηπίων - ριζωτηρίων για ανθοκομικά και δενδροκομικά είδη καθώς επίσης και των υπόστεγων σκίασης για κηπευτικά, ανθοκομικά και δενδροκομικά είδη.
      6. Για τις καλλιέργειες πεπονιού, καρπουζιού, σπαραγγιού, αγγουριού, μαρουλιού, μελιτζάνας, πιπεριάς, τομάτας, φράουλας, καθώς και για φασολάκια, κολοκυθάκια, σαλάτες και άλλα καθώς και καλλωπιστικών (γαρίφαλου, γλαδίολου, τουλίπας, γυψοφίλης, διάτσιντο, solitagum και άλλα), προωθείται η εγκατάσταση υψηλών τολ (μονόρρικτα ή πολύρρικτα) μη θερμαινόμενων, στις ευνοϊκού μικροκλίματος ζώνες, των περιοχών Κρήτης, Νησιών Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και της περιφέρειας Αττικής μετά από σύμφωνη γνώμη των τοπικών Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, με τους παρακάτω όρους:
      α) Για τα μονόρρικτα τολ το άνοιγμα (πλάτος στη βάση) να κυμαίνεται από 5,0 μέχρι 8,0 μέτρα, το ύψος από 2,20 μέχρι 3,10 μέτρα και το μήκος να μην υπερβαίνει τα 60,0 μέτρα.
      β) Για τα πολύρρικτα οι διαστάσεις κάθε κατασκευαστικής μονάδας (τολ) να είναι ίδιες με αυτές του μονόρρικτου τολ, επαναλαμβανόμενα. Μέγιστο ύψος επένδυσης 300.000€ ανά γεωργική εκμετάλλευση.
      γ) Για κάθε γεωργική εκμετάλλευση ή έκταση, ενιαία ή μη, με εγκαταστάσεις υψηλών τολ, που μπορεί να ενταχθεί στα σχέδια βελτίωσης και να επιδοτηθεί, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30,0 στρέμματα για το καρπούζι και τα 60,0 στρέμματα συνολικά γιατα υπόλοιπα κηπευτικά, ανά καλλιέργεια ή για περισσότερες εξ’ αυτών.
      Για τις ανθοκομικές καλλιέργειες μέχρι 10,0 στρέμματα ανά καλλιέργεια.
      δ) Για τις περιοχές όπου επικρατούν δυνατοί άνεμοι προωθείται η χρήση αντιανεμικών διχτύων.
      Κάθε άλλη προηγούμενη απόφαση προωθούμενων ειδών και ποικιλιών δενδροκηπευτικών καλλιεργειών καθώς και λοιπών δραστηριοτήτων καταργείται.
      Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
      Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
       
      Αθήνα, 8 Μαρτίου 2011
      Με εντολή Υπουργού
      Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης
      ΑNΤΩΝΙΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ



      Πηγή:  Agronews

      Αρχειοθήκη ιστολογίου