«Από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα ωφεληθεί το σύνολο της κοινωνίας, διότι θα υπάρξει κοινωνική
και οικονομική σταθερότητα, θα προκύψουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες και αυτές θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας»
«Από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα ωφεληθεί το σύνολο της κοινωνίας, διότι θα υπάρξει κοινωνική και οικονομική σταθερότητα, θα προκύψουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες και αυτές θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας», αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής μιλώντας στη Βουλή, στο Σχέδιο Νόμου για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αποκρατικοποιήσεις, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλες διατάξεις.
Στην εισήγηση του ο κ. Τζαμτζής τόνισε ότι η αντιπολίτευση λαϊκίζει χωρίς να καταθέτει καμία απολύτως πρόταση για έξοδο από την κρίση.
Στην Εισήγηση του ο Βουλευτής κ. Τζαμτζής ανέφερε τα εξής:
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Συζητούμε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά την
α) την Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την Τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 3986/2011 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»
β) την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας», καθώς και κατάργηση του άρθρου 11 του Ν. 3631/2008 και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις.
Ο τίτλος του σχεδίου νόμου είναι πολύ μικρός σε σχέση με το μέγεθος των διαρθρωτικών αλλαγών που επιφέρουν οι παραπάνω κυρώσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η κρίση που σήμερα βιώνει η χώρα μας είναι πρωτόγνωρη.
Όλοι οι δείκτες της Ελληνικής Οικονομίας με εξαίρεση τις εξαγωγές, αποτυπώνουν την συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας του 2012.
Από οικονομικούς δείκτες, φαίνεται ότι η ύφεση θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές παρουσίασε κατά το 2οτρίμηνο του 2012 μείωση 6,2% σε ετήσια βάση σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2011.
Η ιδιωτική κατανάλωση του 1ου τριμήνου του 2012 μειώθηκε κατά 7,5%.
Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 21,3%
Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 11,2%
Και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 10%
Μόνο οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,5%
Και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 0,7%
Με δεδομένο ότι στο 2ο εξάμηνο του 2012 θα έχουμε εντονότερες τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής εκτιμάται ότι η μείωση του ΑΕΠ για το 2012 θα είναι 6,5%
Ο πληθωρισμός υποχωρεί λόγω της χαμηλής ζήτησης και της μείωσης του κόστους εργασίας και υπολογίζεται για το 2012 στο 1,2%, αισθητά χαμηλότερα από το 2011.
Η αύξηση του ποσοστού της ανεργίας είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2012 ήταν στο 24,4% και οι άνεργοι ήταν 1.216.400 άτομα.
Το ποσοστό των νέων ηλικίας 15-44 ετών ήταν στο 55% και των γυναικών στο 28,1%. Εκτιμάται ότι η ανεργία το 2012 θα είναι στο 23,5%.
Το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα βουλιάζει.
Ο ρυθμός μείωσης των καταθέσεων διαρκείας μιας μέρας, διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2012 σε 20,9%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν 18%.
Ο ρυθμός μείωσης των καταθέσεων προθεσμίας έως 2 ετών, από 15,3 % τον Δεκέμβριο του 2011, έφθασε στο 16,1% τον Ιούλιο του 2012
Από τον Οκτώβριο του 2009, ξεκίνησε η φυγή των εγχώριων καταθέσεων, με ένταση τις περιόδους των εκλογών.
Η μείωση και η φυγή καταθέσεων, η αβεβαιότητα και η οικονομική ύφεση, είχαν ως αποτέλεσμα την δραστική μείωση χορήγησης δανείων από τις τράπεζες.
Η απομείωση της αξίας των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων, που έφερε την αποδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, καθώς και οι επισφάλειες που δημιουργούνται λόγω μη εξυπηρέτησης των δανείων, αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα ασφυξίας που υπάρχει στην Ελληνική Οικονομία και την ανάγκη να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, ώστε να υπάρξει ρευστότητα και μέσα από αυτήν να πάρει ανάσες και η Ελληνική Οικονομία.
Σήμερα είμαστε στον 5ο χρόνο ύφεσης και αυτή εκτιμάται στο 6,5%, από 6,9% το 2011.
Η ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά είναι πολύ μεγάλη.
Καθοριστικής σημασίας όμως, είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ελληνική Οικονομία, ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις ικανές να αντιστρέψουν την ύφεση, σε ανάκαμψη της οικονομίας.
Διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει στην Ελληνική Οικονομία αλλά άλλοι δεν ήθελαν να γίνουν και άλλοι δεν αφέθηκαν να τις κάνουν.
Διαρθρωτικές αλλαγές, που δεν μπορούμε πλέον να αποφύγουμε, «για να μην συγκρουστούμε με συντεχνίες», «να μην χαλάσουμε σχέσεις», «να μην χάσουμε ψήφους από βολεμένους ημέτερους».
Διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες επιβάλλεται να γίνουν για να μην «πληρώσουν» και αύριο, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, για να μην την πληρώνει ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα,
για να υπάρξει ώθηση στον οικονομικό τομέα μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις.
Το κράτος επιχειρηματίας και μάλιστα με την λογική της Αριστεράς, μας οδήγησε σε ελλείμματα, διαφθορά, συντεχνιακές λογικές, παχυλούς μισθούς συνδικαλιστών και ουσιαστικά δημιούργησε μια νομενκλατούρα, η οποία διαφέντευσε και προσπαθεί ακόμη να διαφεντεύσει το τιμάριο, το τσιφλίκι της.
Δείτε κατά το πρόσφατο παρελθόν στον ΟΛΠ, το λιμάνι του Πειραιά, όπου οι βολεμένοι συνδικαλιστές και υπάλληλοι αντιστέκονταν για να μην χάσουν τα προνόμια τους.
Οι εργαζόμενοι εκφορτωτές στον ΟΛΠ, όλοι μέλη της Αριστεράς, για να διασφαλίσουν τα 80- 120 χιλιάδες ευρώ που κάποιοι έπαιρναν τον χρόνο, γράφοντας υπερωρίες στους γερανούς, ενώ ήταν στο σπίτι τους, αντιδρούσαν στην παραχώρηση του προβλήτα στην Cosco.
Σήμερα από την παραχώρηση αυτή τα έσοδα για την οικονομία μας έχουν αυξηθεί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ο Ελληνικός Λαός με την ψήφο του στις εκλογές έδωσε ξεκάθαρη εντολή στην Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης του Αντώνη Σαμαρά, να προχωρήσει σε πολιτικές οι οποίες θα φέρουν ξανά την ελπίδα
γι α ένα καλύτερο μέλλον.
Σήμερα ο λαϊκισμός της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αλλά και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής ξεχειλίζει, με κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν για τα προβλήματα δήθεν των πολιτών.
Εμείς καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και τολμούμε δύσκολα και επώδυνα μέτρα, για να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει.
Τολμούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ξεβολεύουν πολλούς, αλλά αυτοί που θα ωφεληθούν είναι όλοι οι συμπολίτες μας.
Δεν έχουμε μειωμένη κοινωνική ευαισθησία.
Το αντίθετο μάλιστα.
Όταν τολμούμε να σπάσουμε συντεχνίες και στεγανά, σε φορείς όπου οι υπάλληλοι πέρα από παχυλούς μισθούς απολάμβαναν και ειδικών προνομίων, εμείς έχουμε την κοινωνική ευαισθησία και θέλουμε ίσες ευκαιρίες και ισότητα μεταξύ των εργαζομένων και όχι εσείς που θέλετε να μην αγγίζει κανείς τίποτε, να μην θιγούν καταστάσεις, γιατί η νομενκλατούρα των υπαλλήλων και των συνδικαλιστών αυτών των φορέων ανήκει πολιτικά πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι οι μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ που πέρασαν καλά πολλά χρόνια και τώρα βρήκαν φωλιά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα τελευταία κάποιοι πηγαίνουν στο άλλο άκρο την Χρυσή Αυγή.
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ενώ δουλεύουν σκληρά δεν απολαμβάνουν αυτών των προνομίων αλλά εσείς μιλάτε ακόμη για προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα και υπερασπίζεστε και αγωνίζεστε να μην γίνει καμία αποκρατικοποίηση, «να μην θιγούν τα κεκτημένα κάποιων, οι οποίοι είναι στελέχη σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Σήμερα η κυβέρνηση Αγωνίζεται
Α) Να κρατήσει την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη
Β) Επαναδιαπραγματεύεται τους όρους της δανειακής σύμβασης και την επιμήκυνση
Γ) Δημιουργεί ένα νέο οικονομικό και φορολογικό πλαίσιο για την ανάκαμψη της οικονομίας μας.
Αποκτήσαμε αξιοπιστία στο εξωτερικό και άλλαξε το κλίμα στην Ευρώπη. Το βλέπουμε όλοι και πρέπει αυτό να το εκμεταλλευτούμε.
Γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση για τα μέτρα.
Μέτρα επώδυνα, μέτρα δύσκολα που κανείς δεν θέλει. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τα πάρουμε, για να πάρουμε την δόση των 31,5 δις και να αναπνεύσει η οικονομία μας.
Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια.
Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις.
Για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε την Ελληνική οικονομία σε ανάκαμψη προχωρούμε:
Α) Σε νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους με περιστολή της σπατάλης.
Β) Με μείωση του δημοσίου τομέα μέσα από καταργήσεις φορέων που δεν έχουν ουσιαστικό λόγο λειτουργίας και συγχωνεύσεις.
Γ) Με ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Δ) Με αποκρατικοποιήσεις Δημοσίων Οργανισμών και αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Με το προτεινόμενο σχέδιο Νόμου κυρώνεται με το 1ο άρθρο η από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τον τίτλο «Τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Ν. 3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» για να αντιμετωπιστούν θέματα λειτουργίας του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Τροποποιείται άμεσα η διαδικασία ορισμού Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για να εναρμονιστεί με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 49Α του Κανονισμού της Βουλής.
Με τον Ν. 3985/2011 ψηφίσθηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2012-2015 και ορίσθηκε το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Για την Εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ψηφίστηκε ο Ν. 3986/2011 με τον οποίο συστάθηκε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ή ΤΑΙΠΕΔ και διαμορφώθηκε το Νομικό πλαίσιο για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
Με το 2ο άρθρο κυρώνεται η από 7 Σεπτεμβρίου 2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Οργανισμούς Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας καθώς και κατάργηση του άρθρου 11 του Ν. 3631/2008, με την οποία ρυθμίστηκε το κρίσιμο θέμα των ειδικών μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες και για να αντιμετωπιστούν κατεπείγοντα θέματα επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων.
Η κατάργηση της νομοθετικής υποχρέωσης του δημόσιου για την διατήρηση ελάχιστου ποσοστού στις εν λογω ΔΕΚΟ είναι ειλημμένη υποχρέωση της Ελληνικής δημοκρατίας, ήδη από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ν. 3985/2011.
Το τρίτο άρθρο περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες επιδιώκεται η συμπλήρωση και η τροποποίηση διατάξεων του Ν. 3986/2011 αλλά και άλλων διατάξεων, ώστε να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου.
Με τις προτεινόμενες αλλαγές αντιμετωπίζονται σημαντικά προβλήματα που ανακύπτουν κατά την διαδικασία αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων, καθυστερώντας και εν τέλει, εμποδίζοντας την επίτευξη του τελικού σκοπού που είναι η μείωση του δημόσιου χρέους.
Τέλος στο τέταρτο άρθρο περιλαμβάνονται κατεπείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείου Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Οι διατάξεις του σχεδίου Νόμου έχουν στόχο να λύσουν προβλήματα που διαπιστώθηκαν, να βελτιώσουν τον Ν. 3986/2011 και να δημιουργήσουν θεσμούς για την αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με γνώμονα το όφελος των Ελλήνων πολιτών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα και δυστυχώς πολλοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Το ερώτημα λοιπόν είναι: θα προκύψει όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό από αυτή την ρύθμιση;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ, διότι η εφαρμογή της θα φέρει αφενός μεν αύξηση εσόδων, με την οποία θα αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος και αφετέρου αύξηση των εσόδων από την ορθολογική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Οι συμπολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα ωφεληθεί το σύνολο της κοινωνίας, διότι θα υπάρξει κοινωνική και οικονομική σταθερότητα.
Θα προκύψουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες και αυτές θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
Οι θετικές συνέπειες στην εθνική οικονομία θα προέλθουν ακόμη από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση νέων επενδυτών στην Ελλάδα από το εξωτερικό.
Η ανάπτυξη νέων επενδυτικών σχεδίων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα αποδώσουν οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και θα βελτιώσουν αισθητά τις οικονομικές συνθήκες.
Η εργασία θα αυξήσει το ΑΕΠ, το οποίο σήμερα, μέρα με την μέρα συρρικνώνεται.
Η αντιπολίτευση είναι αντίθετη στις αποκρατικοποιήσεις και συχνά αρέσκεται να μιλά για τα «ασημικά» που ξεπουλιούνται αλλά τίποτε δεν λένε
Α) για την πρόταση τους, για το πώς θα βγούμε από την κρίση
Β) πως και από πού θα πληρωθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και άλλοι που θα προκύψουν από αποκρατικοποιήσεις που θέλουν να κάνουν, ή επιπλέον προσλήψεις χιλιάδων ατόμων.
Τίποτε δεν λένε για την περιουσία του κράτους που είναι σε τέλμα και κάποια τμήματα, κάποιοι επιτήδειοι τα λυμαίνονται.
Η αντιπολίτευση λαϊκίζει και επιδιώκει με έωλες υποσχέσεις, να βγάλει τους πολίτες στον δρόμο απέναντι στην Κυβέρνηση.
Τους καλώ να πουν πρώτα την πρόταση τους στους πολίτες, που και πως θα βρουν τα χρήματα για μισθούς, συντάξεις και ανάκαμψη της οικονομίας,
Θα είναι μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Ζούμε σήμερα κρίσιμες στιγμές της χώρας μας.
Περιθώρια για λαϊκισμό, παχιά λόγια και χάιδεμα αυτιών δεν υπάρχει.
Οι πολίτες ζητούν από όλους μας να είμαστε ειλικρινείς και αποτελεσματικοί.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας ενώ υποφέρει, ταυτόχρονα υπομένει και θέλει να βγούμε από την κρίση.
Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για παλινωδίες και ημίμετρα.
Δυστυχώς είναι μονόδρομος τα μέτρα, αλλά μπορούν να βελτιωθούν προς όφελος των συμπολιτών μας, με την άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και την ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Για αυτό σας καλώ όλους να ψηφίσετε το παρόν Σχέδιο Νόμου.