Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ναπολιτάνο: Επιβεβλημένη η μείωση του χρέους



Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σε μήνυμά του προς την συνεδρίαση της συνέλευσης της Εμπορικής Ένωσης Κονφκομέρτσιο, αναφέρθηκε σήμερα στην ανάγκη οικονομικής εξυγίανσης της χώρας.
«Αποτελεί αναπόφευκτη δέσμευση και ανάγκη η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας της Ιταλίας, διαμέσου μιας αποφασιστικής μείωσης του δημόσιου χρέους, στα πλαίσια των διαδικασιών και των οδηγιών που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο», τόνισε ο Ναπολιτάνο.
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παράλληλα, κάνουν αναφορά στις διάφορες πιθανές παρεμβάσεις που θα αποφασιστούν από την κυβέρνηση: σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι «θα ήθελε να αναβάλει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για την επόμενη νομοθετική περίοδο από την στιγμή που η μηδενική σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ θα πρέπει να επιτευχθεί μόνο το 2014».
Σύμφωνα πάντα με την Ιλ Μεσατζέρο, «τα τελικά μέτρα δεν πρόκειται να υιοθετηθούν πριν τα τέλη Ιουλίου, διότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία. Ο Καβαλιέρε, πιέζει για επιπλέον περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων (6 δισεκατομμύρια ευρώ) και των δήμων (3 δισεκατομμύρια)».
Μένει να διαπιστωθεί πώς θα καταφέρει να φτάσει τα 40 με 45 δισεκατομμύρια ευρώ, που έχει θέσει ως στόχο ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.
Στο μεσημβρινό του δελτίο, το τηλεοπτικό κανάλι La7 μετέδωσε ότι «ο Τρεμόντι μελετά την πιθανή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από το 2013, με σύνδεσή του με το προσδόκιμο ζωής, έκτατη εισφορά από τους μεγαλοσυνταξιούχους και αύξηση της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών που χρησιμοποιούν 'μπλοκάκι'».
Σενάρια που δημιουργούν έντονη ανησυχία, σχετικά με τυχόν αρνητικές εκλογικές επιπτώσεις, τόσο στον μεγιστάνα-πρωθυπουργό, όσο και στον ηγέτης της Λέγκα του Βορρά και υπουργό αρμόδιο για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, Ουμπέρτο Μπόσι.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ζακ Νταλπλά: «Η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 575 δις ευρώ»!



Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ φιλοξενεί ο κυπριακός διαδικτυακός κόμβος «sigmalive» αναφερόμενος σε ισχυρισμό του Ζακ Ντελπλά, διάσημου Γάλλου οικονομολόγου και μέλος του κρατικού Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης της Γαλλίας:
Ο Γάλλος οικονομολόγος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Les Echo εξηγεί πως η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το τεράστιο ποσό των 575 δισεκατομμυρίων ευρώ και το επεξηγεί με τον μύθο του Αισώπου!
«Όλοι γνωρίζουν τον μύθο με τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα. Μόνο που η ιστορία συνεχίζεται, γιατί ήταν το μυρμήγκι που χρηματοδότησε τον τζίτζικα στο παρελθόν και που βαρύνεται τώρα με τα χρέη του. Οι παππούδες του μυρμηγκιού είχαν εξοντωθεί από τους παππούδες και της γιαγιάδες του τζίτζικα και φέρουν κατά συνέπεια μία βαριά πολιτική και οικονομική ευθύνη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, οι Γερμανοί χρωστούν στους Έλληνες τουλάχιστον 575 δισεκατομμύρια ευρώ σε τίτλους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί χρωστούν πολύ περισσότερα στην Ελλάδα από ότι χρωστούν οι Έλληνες στην Γερμανία. Και τέλος, ζουν και οι δύο στο ίδιο κτίριο και εάν ανατινάξουμε το διαμέρισμα του τζίτζικα, τότε θα καταρρεύσουν όλοι».
Χωρίς σχόλια…
Defence-point.gr

Δέκα συλλήψεις για τα στημένα παιχνίδια



 Δέκα συλλήψεις παραγόντων του ποδοσφαίρου έχει πραγματοποιήσει η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος για στημένα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Σε δέκα συλλήψεις παραγόντων του ποδοσφαίρου, μεταξύ των οποίων και πολύ γνωστά ονόματα, έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η Ασφάλεια Αττικής και ειδικότερα η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιείται τις τελευταίες ώρες στην Αττική και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ύστερα από εισαγγελική έρευνα και παραγγελία για τα στημένα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος.
Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες, που ξεκινούν από στοιχηματική απάτη και ξέπλυμα χρήματος και φτάνουν ως τη σύσταση εγκληματικής ομάδας. Όπως έγινε γνωστό, έχουν γίνει πολλές προσαγωγές ανθρώπων, που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο, μεταξύ των οποίων και ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εξετάζονται.
Η έρευνα γίνεται από κοινού με τις εισαγγελικές αρχές και το ΣΔΟΕ. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Πέμπτη στους αρμόδιους εισαγγελείς.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας
Συνελήφθησαν, σήμερα (22.06.2011), ύστερα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, δέκα (10) μέλη εγκληματικής οργάνωσης με διεθνικό χαρακτήρα, όλοι τους ημεδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για εκβιάσεις και απάτες, για δωροδοκία και δωροληψία με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων, για τη διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος μέσω του διαδικτύου με εταιρείες του εξωτερικού, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις.
Η σύλληψή τους έγινε στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών που αφορούσε τη συνέχιση έρευνας που ήδη διενεργούσε για υποθέσεις «στημένων» αγώνων ποδοσφαίρου και παράνομου στοιχήματος.
Στη ίδια υπόθεση εμπλέκονται ακόμα εβδομήντα (70) περίπου άτομα, για συναφή αδικήματα, τα οποία δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης προϋποθέσεων αυτόφωρης διαδικασίας.
Όπως προέκυψε από τη συνέχιση της αστυνομικής έρευνας, στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνται τουλάχιστον από το 2008, με τη συστηματική οργάνωση, δράση και λειτουργία, με σκοπό την επίτευξη μεγάλης έκτασης παράνομου πλουτισμού.
Στις έρευνες που διενεργήθηκαν, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, σε σπίτια και χώρους εργασίας των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:
- Δύο (2) πιστόλια, εκ των οποίων το ένα με σιγαστήρα
- Πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων
- Μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων
- Μεγάλος αριθμός κουπονιών «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» με διάφορα ποσά
- Αποδεικτικά ανάληψης κερδισμένων ποσών
- Τα χρηματικά ποσά των 18.100 δολαρίων και των 3.250 ευρώ
- Η έρευνα συνεχίζεται.

Πηγή: SPORT-FM
kathimerini.gr

Η ελληνική οικονομική κρίση, μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, εάν δεν δοθεί μία λύση, τονίζει ο Μπ. Μπερνάνκι




ΗΠΑ: Η ελληνική οικονομική κρίση, μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, εάν δεν δοθεί μία λύση, τονίζει ο Μπ. Μπερνάνκι
  1. Ηελληνική οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μια απειλή για τη σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, εάν δεν εξευρεθεί μία λύση, βεβαίωσε σήμερα στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ην. Πολιτειών, της Fed, Μπεν Μπερνάνκι στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
  2.     "Αν υπάρξει μία αδυναμία να επιλυθεί η κατάσταση αυτή, τούτο θα αποτελέσει απειλή για τα ευρωπαϊκά οικονομικά συστήματα, το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και για την πολιτική ενότητα στην Ευρώπη", υπογράμμισε ο κ. Μπερνάνκι.
  3.     "Νομίζω οι Ευρωπαίοι εκτιμούν την απίστευτη σημασία που έχει το να διευθετήσουν την ελληνική κατάσταση", πρόσθεσε.
  4.     "Είναι βέβαια πολύ σπουδαίο. Είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολη", εκτίμησε συγχρόνως.
  5.     "Βρεθήκαμε σε στενή επαφή με τους ευρωπαίους ομολόγους μας. Φυσικά δεν εμπλέκονται όλοι στις διαβουλεύσεις, που γίνονται, αλλά ενημερωθήκαμε πάρα πολύ καλά", ανέφερε ο κ. Μπερνάνκι.
  6.     Η ελληνική οικονομική κατάσταση "απασχόλησε τη συνεδρίαση", που είχαμε στη Fed, χθες Τρίτη και σήμερα, πρόσθεσε. "Αποτελεί έναν από τους οικονομικούς κινδύνους, με τους οποίους βρισκόμαστε αντιμέτωποι".
  7.     "Παρακολουθούμε την κατάσταση αυτή από κοντά και κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, ώστε οι θεσμοί μας να βρεθούν στην καλύτερη δυνατή θέση σε σχέση με την αποκαλούμενη κρίση χρέους στην περιφέρεια" της ευρωζώνης, πρόσθεσε ο κ. Μπερνάνκι.
  8.     "Μια άτακτη χρεοκοπία σε ένα από τα κράτη της περιφέρειας (της ευρωζώνης) θα συντάρασσε χωρίς καμία αμφιβολία τις διεθνείς χρηματαγορές. Αυτό θα είχε με τη σειρά του επιπτώσεις στα περιθώρια για τα επιτόκια δανεισμού, στις τιμές των μετοχών και ούτω καθ εξής", έκρινε ο πρόεδρος της Fed.
  9.     "Εξ αυτού, νομίζω ότι οι επιπτώσεις για τις Ην. Πολιτείες θα είναι σε αυτήν την περίπτωση εντελώς σημαντικές" έστω και εάν "η άμεση έκθεσή μας στην ελληνική οικονομική κρίση είναι συγκριτικά μειωμένη", δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Μπερνάνκι.

E-typos

Νέα αναβολή της αναπόφευκτης χρεοκοπίας;



Προ των πυλών βρίσκεται το Μνημόνιο Νο2 που θα έχει εγκριθεί μέχρι την επόμενη Πέμπτη από τη Βουλή, ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίσει άλλη μια δόση το παλαιού δανείου των 110 δισ. ευρώ και άλλο ένα δάνειο-μαμούθ για τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών μέχρι τα μέσα του 2014. Ουδείς σοβαρός παρατηρητής, όμως, έχει πεισθεί ότι όλα αυτά είναι κάτι παραπάνω από μια νέα, ακριβή αναβολή μιας αναπόφευκτης χρεοκοπίας.
Η ανασχηματισμένη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου εξασφάλισε τα μεσάνυχτα ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε από χθες, κατόπιν συνεννόησης με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τη διαδικασία έγκρισης του νέου μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου σε... fasttrack, ώστε να έχουν εγκριθεί μέχρι τα τέλη του μήνα, δηλαδή λίγα 24ωρα πριν την επικείμενη έκτακτη συνεδρίασης του Eurogroup στις 3 Ιουλίου, όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα ανταμείψουν την κυβέρνηση για αυτό το «σπριντ» με γενναίες δόσεις δανείων διάσωσης.
Οι μόνοι που θα βγουν σίγουρα κερδισμένοι από τη δεύτερη επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας από τη χρεοκοπία σε ένα χρόνο είναι αυτοί που για χάρη τους έστησαν εξαρχής οι πλούσιες κυβερνήσεις του Βορρά τις τρεις (μέχρι στιγμής) επιχειρήσεις διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, δηλαδή οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες. Αυτοί που αποκόμισαν υπερκέρδη από τις πιστωτικές «φούσκες» της ευρωζώνης και τώρα βλέπουν τις ζημιές της κρίσης να μεταφέρονται από τις κυβερνήσεις στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση «OpenEurope», μόνο για την Ελλάδα, χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν οργανώσει μια κολοσσιαία μεταφορά χρέους από τις τράπεζες και τους άλλους ιδιώτες πιστωτές στα κράτη:
-        «Εκτιμούμε», σημειώνουν οι οικονομολόγοι που συνέταξαν την έκθεση, «ότι με τη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας το μερίδιο του χρέους που θα βαρύνει τους ξένους φορολογούμενους (μέσω της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) θα φθάσει από 26% σήμερα, σε ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό 64% το 2014. Για να το πούμε διαφορετικά, κάθε νοικοκυριό της ευρωζώνης σήμερα βαρύνεται με 535 ευρώ ελληνικού χρέους, αλλά μέχρι το 2014 αυτό το ποσό θα έχει αυξηθεί σε 1450 ευρώ για κάθε νοικοκυριό».
-        Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, το 2014 θα έχουν μείνει πολύ λιγότεροι ιδιώτες πιστωτές με ελληνικό χρέος στην κατοχή τους. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας έκθεσης, ότι αν χρειασθεί να αναδιαρθρωθεί το χρέος της Ελλάδας το «κούρεμα» των ιδιωτών πιστωτών που θα έχουν απομείνει θα πρέπει να φθάσει σε ποσοστό σχεδόν 70%.
Υπάρχει ελπίδα να αποφύγει η Ελλάδα τελικά την αναδιάρθρωση του χρέους, έστω και αν προωθείται να γίνει με τρόπο απολύτως ελεγχόμενο, δηλαδή με ελαχιστοποίηση των συνεπειών για τις τράπεζες και τους άλλους ιδιώτες πιστωτές; Στις πολλές φωνές που υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να αποφευχθεί τελικά μια μεγάλη διαγραφή ελληνικού χρέους προστέθηκε ένας κορυφαίος βετεράνος πολιτικός της Ευρώπης, ο Σοσιαλδημοκράτης, πρώην υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Χάνες Άντρος: «Το ελληνικό χρέος θα πρέπει να διαγραφεί κατά το ήμισυ, όλες οι άλλες λύσεις είναι απλώς παραμύθια», δήλωσε, και τόνισε ότι « οι Έλληνες δεν έχουν το δυναμικό για να αποπληρώσουν τα 330 δισεκατομμύρια ευρώ και σε παρόμοια περίπτωση μια τράπεζα, αντί να χάσει τα πάντα, διαγράφει το ήμισυ του χρέους. Ελπίζω οι πολιτικοί της Ευρώπης να το καταλάβουν γρήγορα».
Ο Άντρος άσκησε δριμεία κριτική στους Ευρωπαίους πολιτικούς για την «ανεύθυνη αδυναμία» τους να αφήνουν σε ασάφεια την Ελλάδα, αναφέροντας πως δεν πρόκειται μόνον για την Ελλάδα, αλλά πως οι πολιτικοί, αν συνεχίσουν αυτή τη στάση τους, θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ασημαντότητα. «Από τη δεκαετία του 1970 καμία κρίση κράτους δεν έτυχε τόσο αισχρής διαχείρισης από τους ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η τωρινή κρίση στην Ελλάδα», επισήμανε.
Η ελληνική κυβέρνηση, προσπαθώντας να «πουλήσει» σε μια διστακτική έως αγανακτισμένη εγχώρια κοινή γνώμη τη νέα διάσωση, είναι υποχρεωμένη να καλλιεργήσει ελπίδες και προσδοκίες ότι αυτή την φορά, με το νέο μνημόνιο και τα νέα δάνεια, τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά. Με κάποιο «μαγικό» τρόπο, που δεν εξηγείται επαρκώς στους πολίτες, υποτίθεται ότι η χώρα θα περάσει σε ταχύρυθμη ανάπτυξη και δημοσιονομική εξυγίανση και σε λίγα χρόνια το ογκώδες δημόσιο χρέος θα έχει γίνει πλέον βιώσιμο.
Όμως, αν διαβάσει προσεκτικά κανείς την αιτιολογική έκθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (νέο μνημόνιο) θα αντιληφθεί ότι ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει ότι το 2015, ύστερα από αρκετά χρόνια σκληρής λιτότητας και πρωτοφανούς έκτασης εκποίησης δημόσιας περιουσίας, η χώρα θα εξακολουθεί να πνίγεται από τους τόκους του χρέους!
«Οι γενικές κρατικές δαπάνες», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση κατά 10.319,28 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 37,8% το 2015 σε σύγκριση με τη σχετική εκτίμηση για το 2011 προ των παρεμβάσεων. Η διαμόρφωση των ανωτέρω αυξημένων πιστώσεων, οφείλεται στην αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 7.398 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 46,2%» και σε άλλους δευτερεύοντες παράγοντες, που μνημονεύονται στην έκθεση.
Ουσιαστικά, δηλαδή, αν ο στόχος όλης αυτής της περιπέτειας είναι να πάψει κάποτε η χώρα να «πνίγεται» από τους τόκους του χρέους, η ίδια η κυβέρνηση προεξοφλεί την αποτυχία, γιατί, πολύ απλά, «τα νούμερα δεν βγαίνουν». Το 2015, ακόμη και αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πληρώνουμε 7,4 δισ. ευρώ περισσότερα για τόκους. Μόνο που στο μεταξύ το βιοτικό επίπεδο στη χώρα θα έχει πέσει σε επίπεδα τριτοκοσμικής οικονομίας, το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας περιουσίας θα έχει χαθεί, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν αποφύγει τις ζημιές και η επόμενη διαπραγμάτευση για άλλη μια χρηματοδότηση διάσωσης δεν θα μπορεί να γίνει παρά μόνο με τον όρο της αναδιάρθρωσης του χρέους. Χρεοκοπία; Ναι! Ελεγχόμενη; Ναι, αλλά για όλους τους άλλους, πλην των Ελλήνων...

Sofokleous10.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου