Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

100 χρόνια ψάχνουμε ακόμα την... ισότητα

08/03/2011

 


Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΟΥΓΙΑΝΝΟΥ

Μπορεί η σημερινή να είναι 100ή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, αλλά ακόμη το "ασθενές φύλο", όπως έχει συνηθίσει να λέγεται, δεν έχει βρει τη θέση που επιθυμεί στην κοινωνία. Τα ευρωπαϊκά στοιχεία δείχνουν ότι η εκπροσώπησή της στην πολιτική ζωή έχει αυξηθεί, στην επαγγελματική ωστόσο οι ανισότητες παραμένουν. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. το 2009 οι γυναίκες ευρωβουλευτές αποτελούσαν το 35% του συνόλου -ποσοστό διπλάσιο από εκείνο που κατέχουν στα εθνικά Κοινοβούλια- ενώ το 2004 ήταν 32%. Επίσης, κατείχαν τις θέσεις των προέδρων σε Επιτροπές του Ε..Κ σε ποσοστό 41%, τη στιγμή που το 2004 ήταν μόλις 25%. Ομως στον επαγγελματικό στίβο, πανευρωπαϊκά, οι γυναίκες πρόεδροι στις επιχειρήσεις είναι μόνο 3%. Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (2007) οι γυναίκες αμείβονται κατά 17,5% χαμηλότερα από τους άνδρες. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι τραγικότερη, αφού οι γυναίκες λαμβάνουν κατά 22% χαμηλότερους μισθούς!
Σε αυτά τα στοιχεία αναφέρθηκαν οι ομιλητές της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας με θέμα "Ο πολιτικός ρόλος των γυναικών και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης".
"Η μόνη γυναίκα που γνωρίζω και έχει να κάνει με το μέλλον της Ε.Ε. είναι η Μέρκελ οπότε μάλλον είναι ζοφερά τα πράγματα", σημείωσε αστειευόμενος ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδης. Κατά τον ίδιο, στις μέρες μας θα έπρεπε να είναι δεδομένη η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ωστόσο όπως πρόσθεσε υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης τα πράγματα θα "σκουρύνουν", καθώς αρκετοί θα σκεφτούν πως αν είναι να χάσει κάποιος τη δουλειά του, ας είναι γυναίκα που έχει να ασχοληθεί με την ανατροφή των παιδιών.
Η υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Τζάκρη αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους του υπουργείου για την ισότητα, που μεταξύ άλλων είναι η εξάλειψη της βίας και η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των γυναικών. Η γ.γ. Ισότητας των Φύλων Μ. Στρατηγάκη, περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα μας, υπογράμμισε πως οι περισσότερες πολιτικές για το θέμα εφαρμόστηκαν με προτροπή της Ε.Ε. Μιλώντας για τη βία κατά των γυναικών, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Ράπτη σημείωσε πως οι βασικοί λόγοι που την ανέχονται είναι η οικονομική εξάρτηση αλλά και η νοοτροπία που έχει περάσει από τις προηγούμενες γενιές.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ME ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT

Από τα συνολικά 4,3 εκατ. νοικοκυριά της Ελλάδας, πόσα αποτελούνται από ανύπαντρες γυναίκες, με ή χωρίς παιδιά; Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που διαθέτουν; Ποια είναι τα αντίστοιχα ποσοστά για τον ανδρικό πληθυσμό της χώρας;
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (2009) οι γυναίκες που ζουν μόνες τους, με ή χωρίς παιδιά, υπερτερούν από τους άνδρες. Ειδικότερα, από τον συνολικό αριθμό των νοικοκυριών της Ελλάδας, το 16,3% αποτελείται από γυναίκες μόνες, χωρίς παιδιά (17,4% στην Ε.Ε.) και το 1,5% από ανύπαντρες μητέρες (3,7% στην Ε.Ε.). Αντίθετα, οι άνδρες που ζουν μόνοι, χωρίς παιδιά είναι 10,9% (12,7% στην Ε.Ε.) και ελάχιστοι (0,2%) είναι εκείνοι που ζουν μόνο με τα παιδιά τους (0,5% στην Ε.Ε.).
Από τα στοιχεία φαίνεται επίσης πως όσο αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών, μειώνεται το ποσοστό απασχόλησης για τις γυναίκες, ενώ το αντίθετο συμβαίνει για τους άνδρες.
Συγκεκριμένα, οι Ελληνίδες χωρίς παιδιά εργάζονται σε ποσοστό 64,8% με ένα παιδί σε ποσοστό 61,3% με δύο παιδιά σε ποσοστό 59,9% και με τρία παιδιά σε ποσοστό 54,5%. Αντίθετα, οι Ελληνες χωρίς παιδιά απασχολούνται κατά 84,4%, με ένα παιδί κατά 90,8%, με δύο παιδιά κατά 94,4% και με τρία παιδιά κατά 93%.


Πηγή:              adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου