Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Τσόμσκι: «Η τρόικα θέλει να σας καταστρέψει»


Τον έχουν χαρακτηρίσει «Αϊνστάιν της γλωσσολογίας», «Δαρβίνο της εποχής μας» και «κορυφαίο διανοούμενο του κόσμου». Είναι ένας από τους σημαντικότερους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που του έδωσε και τον χαρακτηρισμό «ο αντιαμερικανός εξτρεμιστής», τον οποίο χρησιμοποιούν κυρίως οι Αμερικανοί. Η θεμελιώδης πλέον «Ιεραρχία Τσόμσκι», την οποία περιέγραψε το 1956, τον έχει καθιερώσει και ως έναν από τους σημαντικότερους γλωσσολόγους όλων των εποχών. Και όμως, παρ’ ότι έχεις όλα αυτά στο μυαλό σου όταν πηγαίνεις να τον συναντήσεις, ο 83χρονος Νόαμ Τσόμσκι είναι τελικά ακόμη πιο επιβλητικός και εντυπωσιακός από τη φήμη του.

Ο Νόαμ, όπως τον αποκαλούν όλοι στο ΜΙΤ, πηγαίνει κάθε ημέρα στο γραφείο του, στο Tμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας. Εκεί βρεθήκαμε στις 3.00 το μεσημέρι, 15 λεπτά νωρίτερα από το ραντεβού μας. Η Μπεβ Στολ, η βοηθός του, μας άνοιξε την πόρτα του προθαλάμου του γραφείου του. Είναι αυτή που κανονίζει τα πάντα για εκείνον με κάθε λεπτομέρεια: «Σε πέντε λεπτά θα μπείτε στο γραφείο του, ετοιμαστείτε και ο καθηγητής θα είναι μαζί σας στην ώρα του».
Ενα γραφείο γεμάτο βιβλία παντού. Στην τεράστια βιβλιοθήκη όλα είναι τοποθετημένα σε ράφια με γραμμένη από κάτω την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Μια κατηγορία, όμως, ενώ έχει ετικέτα, είναι εντελώς κενή από βιβλία: «Intelligence». Σε κεντρικό σημείο υπάρχει μια τεράστια φωτογραφία του Μπέρτραντ Ράσελ και από κάτω γραμμένη η φράση με την οποία ξεκινά η αυτοβιογραφία του και προφανώς εκφράζει και τον Τσόμσκι: «Τρία πάθη, απλά, αλλά κατακλυσμιαία, εξουσιάζουν τη ζωή μου: Η λαχτάρα για αγάπη, η αναζήτηση της γνώσης και η ανυπόφορη θλίψη για τα βάσανα του ανθρώπινου είδους». Καθήσαμε σε ένα τραπέζι στο μέσον του γραφείου του, και ο Τσόμσκι κάθησε ακριβώς δίπλα μας. Ευτυχώς, γιατί εκτός του ότι είναι συναρπαστικό να τον έχεις κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής, είναι γνωστό ότι μιλάει πάρα πολύ σιγά. Εκτός όλων των άλλων, φημίζεται και για την απίστευτη μνήμη του, θυμάται απλώς τα πάντα, κάτι που δεν το αρνείται και ο ίδιος: «Ναι, θυμάμαι πολλά πράγματα, αλλά μερικές φορές είναι λίγο βασανιστικό, επειδή οι άλλοι συνήθως δεν θυμούνται». Μπορεί με μεγάλη ευκολία να πηγαίνει από το ένα θέμα στο άλλο σαν να «τραβάει» μέσα στο μυαλό του συρτάρια με γνώσεις και πληροφορίες. Ακουγε κάθε ερώτησή μας σκυφτός, κοιτώντας προς τα κάτω, και μόλις τελειώναμε σήκωνε αμέσως το βλέμμα του και έδινε την απάντησή του κοιτώντας μας κατάματα μέχρι τέλους.
Πάντως ο Τσόμσκι έκανε την πρώτη ερώτηση: «Αλήθεια, τι γίνεται στην Ελλάδα; Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Ετοιμαζόμαστε να καταστρέψουμε την παγκόσμια οικονομία. Ετσι μας λένε. Ομως η Ελλάδα που είναι λιγότερο από το ένα χιλιοστό της παγκόσμιας οικονομίας θα καταστρέψει όλη την υφήλιο; Δεν είναι γελοίο αυτό; «Πιστεύω ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: η Ευρωπαϊκή Eνωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ασχολούνται με το να καταστρέψουν την Ελλάδα και υπάρχει σχέδιο για αυτό. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, και η Ελλάδα από μόνη της έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα. Αυτά που προτείνει η τρόικα, όμως, κάνει αυτά τα προβλήματα πολύ χειρότερα και αδύνατον να λυθούν. Σχεδιάζουν και προτείνουν πολιτικές οι οποίες δεν οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη και στη λύση του προβλήματος και γι’ αυτό όσο προχωρούν τα μέτρα θα φέρνουν λιγότερη ελπίδα και άρα μεγαλύτερη απελπισία στον κόσμο».
Και τι θα κερδίσουν οι λεγόμενες «αγορές» από την καταστροφή της Ελλάδας; «Ξέρετε, αυτό που ονομάζουν “αγορές”, δεν είναι κάτι ακαθόριστο. Είναι οι μεγάλες τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο. Γερμανικές, γαλλικές και εμμέσως αμερικανικές τράπεζες. Η τραπεζική κοινότητα, λοιπόν, είναι αυτή που θέλει να αποπληρωθεί. Δεν τους ενδιαφέρει το τίμημα».
Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρουν στο τέλος; «Ηδη πληρώνονται εδώ και πολλά χρόνια. Επαιρναν πάντα και παίρνουν ακόμη αυτό που θέλουν, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ίσως είναι η καταστροφή της Ελλάδας. Η κατάσταση δεν είναι ανάλογη, αλλά υπάρχουν δύο παραδείγματα χωρών, όπως η Αργεντινή και η Ισλανδία, που δεν υπάκουσαν και πλέον πηγαίνουν καλά. Ωστόσο αυτές οι δύο χώρες είχαν το δικό τους νόμισμα, μπορούσαν να πουν “δεν δεχόμαστε τους νόμους του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος” και είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν αλλιώς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό, αφού δεν έχει το δικό της νόμισμα».
Πιστεύετε, παρ’ όλα αυτά, ότι μια επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστρεπτική για εμάς;«Ναι, παρ’ ότι είναι ένα πιθανό σενάριο. Γι’ αυτό πιέζει έτσι το ΔΝΤ, διότι ξέρει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή και συνεπώς γνωρίζει ότι μπορεί να πιέσει. Προσέξτε τον φασισμό του οικονομικού συστήματος. Είναι σαν να μου έχετε δανείσει εσείς χρήματα, με ληστρικά κιόλας επιτόκια, να σας αποπληρώνω για κάποια χρόνια και όταν ξαφνικά δεν μπορώ να σας πληρώσω άλλο, να μου λέτε: “Ωραία, θα πληρώσουν οι φίλοι και οι γείτονες για σένα”. Αυτό είναι το ΔΝΤ. Αν ένας επενδυτής, μια τράπεζα ας πούμε, έχει επενδύσει με ρίσκο σε μια χώρα, και βέβαια πάντα με ληστρικά επιτόκια, και κάποια στιγμή η χώρα δεν μπορεί πλέον να πληρώνει, έρχεται το ΔΝΤ και λέει ότι θα πληρώσουν άλλοι για σένα. Αυτοί, φυσικά, είναι πάντα οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών, οι οποίοι δεν πήραν ποτέ το συγκεκριμένο δάνειο. Ολα γίνονται, αρκεί να μη χάσουν οι τράπεζες. Και τελικά να μην έχουν στην ουσία κανένα ρίσκο!».
Συγγνώμη, αλλά πώς το αποκαλείτε αυτό το σύστημα; «Είναι το οικονομικό σύστημα “στυγνή ληστεία”».
Πολύ περιγραφικό όνομα για οικονομικό σύστημα... «Μα δεν είναι καν μυστικό, το λένε και οι ίδιοι! Πριν από μερικά χρόνια ένας υψηλά ιστάμενος του ΔΝΤ το χαρακτήρισε “κοινότητα της πίστωσης και της επιβολής”. Ακριβώς όπως η Μαφία! Οπως οι μαφιόζοι, έχουν και τα λεφτά να σε δανείσουν, αλλά και τον τρόπο να σ’ τα πάρουν πίσω».
Αρα η ανυπακοή και η μη πληρωμή του χρέους μας είναι η πρότασή σας; «Προσέξτε. Η ανυπακοή πολλές φορές θέλει ψυχραιμία και υπομονή. Και κυρίως να βρείτε τον τρόπο που σας ταιριάζει».
Το ίδιο σύστημα, όμως, δεν επιβάλλεται και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες; «Βεβαίως. Από τα πρώτα χρόνια του Ρίγκαν και ως σήμερα, πάρα πολλές φορές έχουν κληθεί οι αμερικανοί πολίτες να πληρώσουν τα κεφάλαια τραπεζών που χάθηκαν σε επενδυτικά ρίσκα που πήραν οι ίδιες εντός και εκτός ΗΠΑ. Αυτό, προσέξτε, δεν θα συνέβαινε σε ένα καπιταλιστικό σύστημα. Αλλά συμβαίνει στο δικό μας οικονομικό σύστημα, διότι απλώς είναι “γκανγκστερικό”. Μάλιστα υπάρχει και όνομα για αυτό το σύστημα, ο Στίγκλιτζ θα σας έχει μιλήσει φαντάζομαι. Ονομάζεται “πολύ μεγάλο για να αποτύχει”. Αυτό περιγράφει στην ουσία την πολιτική “παροχής εξασφάλισης” από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία διασφαλίζει στις τράπεζες και στους επενδυτικούς οργανισμούς πως “ό,τι ρίσκο και να πάρετε, όταν το σύστημα καταρρεύσει και δεν θα μπορείτε να πάρετε άλλα λεφτά, θα σας τα δώσουμε εμείς από τα χρήματα των φορολογουμένων”. Παρεμπιπτόντως, το σύστημα καταρρέει κάθε τόσο».

Οταν εξελέγη ο Ομπάμα, δεν είχα καμία προσδοκία από αυτόν. Το είχα γράψει και το είχα πει πριν από την εκλογή του. Αυτός ο άνθρωπος δεν είχε καθόλου αρχές. Είναι ένας οπορτουνιστής χωρίς αρχές. Από την άλλη όμως, το να έχουμε μια οικογένεια μαύρων στον Λευκό Οίκο είναι ένα μεγάλο ιστορικό κατόρθωμα

Οι οίκοι αξιολόγησης τι ρόλο παίζουν σε όλα αυτά; «Οι οίκοι αξιολόγησης συμπληρώνουν ιδανικά το “γκανγκστερικό σύστημα”, αφού έχουν συνυπολογίσει, πριν από κάθε επένδυση, ότι αν κάτι δεν πάει καλά στη χώρα στην οποία γίνονται επενδύσεις, τότε θα αναλάβει τα χρέη η εκεί κυβέρνηση, δηλαδή οι φορολογούμενοι. Δηλαδή κάτι το οποίο αποτελεί σκάνδαλο, αυτοί το έχουν συμπεριλάβει στους υπολογισμούς τους! Γι’ αυτό και κάποιοι, πολύ λίγοι, ακόμη και μέσα σε αυτήν την κρίση, τα καταφέρνουν μια χαρά. O ρόλος των οίκων αξιολόγησης ενισχύθηκε από τη δεκαετία του ’70 και μετά, όταν το σύστημα πραγματικά απογειώθηκε και συγκεντρώθηκε τεράστιος πλούτος στα χέρια πολύ λίγων. Ολοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι μια χώρα ανισοτήτων, αλλά αυτό που ίσως δεν είναι αντιληπτό είναι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της ανισότητας προέρχεται από το ένα τοις χιλίοις του πληθυσμού».
Και εμείς οι πολίτες, όμως, δεν αντιδράσαμε καθόλου και τα αποδεχτήκαμε όλα αυτά που καθορίζουν τη ζωή μας. «Μα δεν τα έχουμε αποδεχτεί! Δεν μας δόθηκε καμία επιλογή και καμία εναλλακτική. Δεν μας ρώτησε κανένας: “Σας αρέσει το ΔΝΤ;”. Εμένα δεν με ρώτησε κανένας, εσάς; Απλώς το σχεδίασαν και μας το επέβαλαν».
Γι’ αυτό η Goldman Sachs, ας πούμε, αν και βασική υπεύθυνη της κρίσης, βγάζει ακόμη τεράστια κέρδη; «Ακριβώς. Αν και είναι βασικοί υπεύθυνοι και από τους αρχιτέκτονες της κρίσης, τα πάνε μια χαρά, με τεράστιους μισθούς και με μπόνους. Αυτό συμβαίνει επειδή απλώς ανήκουν στο σύστημα που προανέφερα. Η Goldman Sachs τώρα είναι πλουσιότερη από ποτέ. Αλλά ο κόσμος δεν εστιάζει σε γεγονότα όπως αυτό, διότι η προπαγάνδα αναζητεί και βρίσκει άλλους “υπεύθυνους” να κατηγορήσει. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, όμως, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι να στοχοποιείς διάφορες κοινωνικές ομάδες».
Η στοχοποίηση, όμως, συμβαίνει και από τις δύο πλευρές. Και από το κράτος προς κάποιους, αλλά και από τους πολίτες προς κάποιους άλλους. Δεν είναι επικίνδυνο αυτό; Υπάρχει «καλή» στοχοποίηση; «Οχι βέβαια. Προσέξτε τι γίνεται. Από την πλευρά του κράτους έχουμε ορισμένους ιδιαίτερα εύκολους στόχους, όπως είναι για παράδειγμα οι δάσκαλοι και η Παιδεία γενικότερα. Από την πλευρά του πληθυσμού τώρα, έχουμε τον εύκολο στόχο, που είναι οι αλλοδαποί, και στην Ευρώπη εξαπλώνεται ανησυχητικά το φαινόμενο της μετανάστευσης. Στην Ουγγαρία με το νεοφασιστικό κόμμα Τζομπίκ, στην Αγγλία με το Βρετανικό Εθνικό Μέτωπο και την Αγγλική Αμυντική Λίγκα. Και αν σας ακούγεται ανακουφιστικό ότι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης τα ακροδεξιά ρατσιστικά κόμματα παίρνουν κάτω από 10%, μην ξεχνάτε ότι το 1928 στη Γερμανία το Ναζιστικό Κόμμα είχε πάρει κάτω από 3%. Πέρυσι βγήκε στη Γερμανία το βιβλίο του Τίλο Σαραζίν “Η Γερμανία καταργεί τον εαυτό της”, στο οποίο ισχυρίζεται ότι οι μετανάστες καταστρέφουν τη χώρα. Εγινε μπεστ σέλερ. Η δε καγκελάριος Μέρκελ, παρ’ ότι καταδίκασε το βιβλίο, δήλωσε ότι η πολυπολιτισμικότητα έχει τελικά αποτύχει. Οι Τούρκοι και οι Αραβες που τους έκαναν εισαγωγή για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά “απέτυχαν”, δηλαδή, να γίνουν ξανθοί και γαλανομάτηδες, κανονικοί άριοι...».
Υπάρχει πάντως το παράδοξο σε καιρούς οικονομικής και κοινωνικής ηρεμίας οι άνθρωποι να επιλέγουν τον καπιταλισμό και να θυμούνται όλα τα κακά του σοσιαλισμού. Οταν όμως έρχεται η οικονομική κρίση, τότε βρίζουν τα κακά του καπιταλισμού και μνημονεύουν τα καλά του σοσιαλισμού. Είναι λίγο ανόητο αυτό. Πώς γίνεται να αλλάξει;«Αυτό είναι και το ένα και μοναδικό μήνυμα που πραγματικά έχω να δώσω. Δεν είναι συνταγή και πρέπει ο καθένας να το καταφέρει μόνος του: Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική».
Με αυτό που λέτε ελπίζετε να βελτιώσετε τον κόσμο; «Δεν θέλω να βελτιώσω τον κόσμο, θέλω οι άνθρωποι να τον βελτιώσουν».
Ποια είναι η άποψή σας για τον Μπαράκ Ομπάμα; Σας φαίνεται, όπως λένε, να έχει ξεχάσει ότι ο Λευκός Οίκος χτίστηκε από χέρια μαύρων; «Οταν εξελέγη ο Ομπάμα, δεν είχα καμία προσδοκία από αυτόν. Το είχα γράψει και το είχα πει πριν από την εκλογή του. Αυτός ο άνθρωπος δεν είχε καθόλου αρχές. Είναι ένας οπορτουνιστής χωρίς αρχές. Από την άλλη όμως, το να έχουμε μια οικογένεια μαύρων στον Λευκό Οίκο είναι ένα μεγάλο ιστορικό κατόρθωμα. Συμβολίζει σπουδαία πράγματα για την τεράστια ομάδα των Αφροαμερικανών, αλλά κυρίως για την παγκόσμια κουλτούρα και τον πολιτισμό. Το να περιμένεις, πάντως, κάτι από τον Ομπάμα είναι τεράστιο λάθος».
Ολα αυτά τα χρόνια που σας ακούω και σας διαβάζω, μου θυμίζετε ήρωα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. «Αλήθεια; Μισό λεπτό να καλύψω τις φτέρνες μου».
Ειλικρινά, μοιάζει σαν να προσπαθείτε να αλλάξετε τη μοίρα που οι ίδιοι οι άνθρωποι έχουν επιλέξει για τον εαυτό τους. Αυτό δεν είναι κάπως μάταιο; Στο τέλος δεν θα είναι έτσι και αλλιώς χαμένη μάχη; «Οχι, δεν την έχουν επιλέξει οι άνθρωποι τη μοίρα τους. Εγώ πάντως δεν την έχω επιλέξει. Εχει όμως σχεδιαστεί. Ο Ανταμ Σμιθ (που έγραψε τον “Πλούτο των εθνών”) δεν ήταν ηλίθιος που έγραψε αυτά που έγραψε».
Ας περάσουμε σε κάτι άλλο που αφορά την Ελλάδα. Πώς εξηγείτε την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας; «Υπάρχουν πάρα πολλοί ιστορικοί λόγοι για αυτό. Πάντως πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ένα παιχνίδι υπερβολικής σπατάλης για όπλα και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα, αφού ο προϋπολογισμός για τους εξοπλισμούς είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο θα μπορούσε να αντέξει η οικονομία σας. Σκεφτείτε λίγο πρακτικά. Στην ακραία περίπτωση σοβαρής εμπλοκής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί όλος αυτός ο στρατιωτικός εξοπλισμός και να φέρει αποτέλεσμα είναι σχεδόν μηδενική. Διότι απλώς η δύναμη της Τουρκίας είναι πολλαπλάσια ποσοτικά».
Ομως στην ουσία οι ΗΠΑ μάς έχουν υποχρεώσει σε αυτά τα τεράστια έξοδα για εξοπλισμούς. «Φυσικά. Το λατρεύουν αυτό οι ΗΠΑ. Σχεδόν όλη η οικονομία των ΗΠΑ στηρίζεται στους εξοπλισμούς. Σκεφτείτε ότι επί Μπιλ Κλίντον η Τουρκία έγινε αναλογικά ο υπ’ αριθμόν ένα αγοραστής όπλων στον κόσμο μαζί με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Αυτός είναι και ένας πολύ βασικός λόγος για τον οποίο εξοπλίζουμε το Ισραήλ. Εκτός από το ότι το κάνουμε για να ευχαριστήσουμε το ισραηλινό λόμπι, τους εξοπλίζουμε για να τoυς χρησιμoποιήσουμε και ως “διαφημιστικό”, ως “teaser” για άλλες χώρες. Τα όπλα που αγοράζει το Ισραήλ δεν είναι καμία σοβαρή ποσότητα, αλλά μετά έρχεται η Σαουδική Αραβία και λέει ότι θέλει εκατονταπλάσια ποσότητα από τα ίδια όπλα. Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, δεν το κάνουν μόνο οι ΗΠΑ. Το κάνει και η Βρετανία».
Οι μεγάλες δυνάμεις, όμως, γιατί κάνουν εδώ και δεκαετίες τα «στραβά μάτια» στις παρανομίες που έχει διαπράξει η Τουρκία; «Μερικές φρικαλεότητες της Τουρκίας έχουν γίνει και με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως αυτές που διέπραξε τη δεκαετία του ’90 στο νοτιοανατολικό της τμήμα εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι είναι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της. Μετά η Τουρκία πήρε μέρος και στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας».
Οι διανοούμενοι της Ευρώπης, όμως, δεν πολυμιλάνε για όλα αυτά. Τελικά ο διανοούμενος που υπηρετεί τους δυνατούς μπορεί να συνεχίσει να λέγεται έτσι; «Αυτή της Τουρκίας δεν είναι η μόνη περίπτωση, αλλά είναι πολύ ενδεικτική της κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διανοούμενοι της Δύσης».
Την ένταση που υπάρχει τελευταία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ πώς την εξηγείτε; «Αυτήν τη φορά η Τουρκία έχει έναν πολύ καλό λόγο, αφού ένα τουρκικό πλοίο δέχθηκε επίθεση σε διεθνή ύδατα και σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι. Αυτό ήταν κανονική πειρατεία. Οι Ισραηλινοί άλλωστε συνηθίζουν να τα κάνουν αυτά από παλιά. Κανένα κράτος δεν θα τη γλίτωνε με αυτά που κάνει το Ισραήλ, αλλά όταν έχεις τις ΗΠΑ από πίσω σου, κάνεις ό,τι θέλεις. Σκοτώθηκαν λοιπόν από τα πυρά των Ισραηλινών εννέα άνθρωποι, από τους οποίους να σημειώσουμε κανένας δεν ήταν αμερικανός πολίτης, και η Τουρκία απαίτησε από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη».
Πιστεύετε δηλαδή ότι πίσω από τις κινήσεις τις Τουρκίας κρύβεται και αίσθημα δικαίου;«Οχι. Ξέρετε εσείς να υπάρχει κάποιο κράτος που να είναι κράτος δικαίου; Τα κράτη δεν είναι οργανισμοί ήθους και ηθικής, είναι οργανισμοί ισχύος».
Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον ένα κράτος που θα είναι κράτος δικαίου;«Οχι,ποτέ. Εφόσον κάτι είναι κράτος δεν μπορεί να είναι δίκαιο. Βέβαια, φυσικά και υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν άνθρωποι που είναι ηθικοί και οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλλουν το ήθος τους σε κάποια κομμάτια του κράτους. Αλλά το να περιμένεις από ένα κράτος ισχύος να συμπεριφέρεται δίκαια είναι μάταιο και ανόητο. Τα κράτη ως οργανισμοί λειτουργούν με τις δικές τους αρχές και τα δικά τους συμφέροντα. Ολη η ιστορία των κρατών είναι κάπως έτσι».
Οι λαοί, λοιπόν, κάνουν ένα διαρκές ταξίδι από ελπίδα σε ελπίδα και από όνειρο σε όνειρο, χωρίς αυτό να οδηγεί κάπου καλύτερα; «Οχι, εγώ δεν το βλέπω έτσι. Εγώ το βλέπω περισσότερο σαν το σκαρφάλωμα ενός βουνού με στόχο να κατακτήσεις την κορυφή. Κάθε φορά όμως που φτάνεις στην κορυφή που έχεις βάλει στόχο, ανακαλύπτεις ότι από εκεί φαίνεται μια άλλη, νέα, πέρα από αυτήν που κατέκτησες, και πρέπει να αρχίσεις πάλι το ταξίδι. Τότε όμως δεν πρέπει να ξεχνάς ότι έχεις ήδη κατακτήσει τον προηγούμενο στόχο σου. Νομίζω ότι αυτή είναι όλη η ανθρώπινη Ιστορία, επαναλαμβανόμενες κορυφές, για τις οποίες κάποιοι έχουν παλέψει ώστε να κατακτηθούν. Το πιο φυσιολογικό λοιπόν είναι να βρίσκει ο άνθρωπος μπροστά του ακόμη ψηλότερες κορυφές, τις οποίες δεν γνώριζε από πριν, και θα πρέπει να τις κατακτήσει. Αρα δεν πιστεύω ότι το ταξίδι είναι χωρίς ελπίδα, είναι απλώς μια συνεχής επίτευξη στόχων».
Και το ταξίδι θα υπάρχει έπειτα από κάθε άνθρωπο και έπειτα από κάθε εποχή; «Ακριβώς. Γι’ αυτό σε κάθε εποχή ας κάνει ο άνθρωπος τη δουλειά του, που είναι να κατακτήσει τις κορυφές που του αναλογούν. Δείτε τι συνέβη με τη Λατινική Αμερική. Ηταν επί 500 χρόνια κάτω από φοβερή καταπίεση, κυρίως των Ευρωπαίων και μετά των Αμερικανών. Ολα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες προσπάθειες να απελευθερωθούν κατεστάλησαν και πνίγηκαν στο αίμα. Ομως τα τελευταία δέκα χρόνια οι λαοί της Λατινικής Αμερικής έχουν φέρει τα πάνω κάτω. Απελευθέρωσαν τις χώρες τους από τις χούντες και την καταπίεση με τρόπο εντυπωσιακό».
Πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο και με την «Αραβική άνοιξη»; «Εχουν ήδη υπάρξει τεράστιες αλλαγές, οι οποίες πιθανότατα θα είναι μόνιμες. Βέβαια έχουν πολύ δρόμο ακόμη μπροστά τους, αλλά μετρούν ήδη κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Μία από αυτές, την οποία φυσικά δεν πολυπροβάλλουν τα δυτικά ΜΜΕ, είναι η δημιουργία πραγματικού εργατικού κινήματος στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, χώρες οι οποίες δεν είχαν ποτέ κάτι τέτοιο. Τώρα πλέον είναι δυνατόν ακόμη και σε αυτές τις δύο χώρες να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο εργατικό συνδικάτο».
Αυτή η απελπισία τού σήμερα πώς μπορεί να αλλάξει και να γίνει ελπίδα; «Δεν ξέρω. Αν γνωρίζετε την απάντηση πείτε τη και σε εμάς. Την έχουμε ανάγκη απεγνωσμένα».
Η εποχή χαρακτηρίζεται από την απουσία σπουδαίων ηγετών, ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και αλλού. Είναι άραγε θέμα κακής συγκυρίας ή φυσιολογικό αποτέλεσμα των καιρών; «Δεν πρέπει να ψάχνεις για σπουδαίους ηγέτες. Αν κάνεις εσύ κάτι σημαντικό, θα δημιουργήσεις τη δική σου σπουδαία ηγεσία και δεν θα επιτρέψεις να δημιουργηθεί αυτό που ονομάζεις ανεπαρκή ηγεσία».
Μήπως ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι συγχέουμε εντελώς τις έννοιες «συνηθισμένο» και «φυσιολογικό» και πλέον πιστεύουμε ότι αυτό που είναι συνηθισμένο στη ζωή μας είναι και το φυσιολογικό; «Σωστό είναι αυτό, πρέπει όμως να καταφέρνεις να διακρίνεις μέσα σου τις αληθινές, τις ειλικρινείς κινητήριες δυνάμεις».
Για εσάς ποιες είναι αυτές οι βασικές κινητήριες δυνάμεις; «Είναι πολλές και γνωρίζω μερικές από αυτές. Για παράδειγμα, η δυστυχία από την οποία υποφέρουν οι άνθρωποι και κυρίως αυτή για την οποία έχω συνυπευθυνότητα. Αυτό είναι βασανιστικό. Ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία και τα προνόμιά μας σημαίνουν αυτόματα και ευθύνες».
Μοιάζει πάντως στην Ελλάδα οι άνθρωποι να έχουμε υποστεί συλλογική κώφωση: μιλάμε όλοι, ενώ κανένας δεν ακούει κανέναν. Δεν είναι ένα βασικό πρόβλημα αυτό; «Θα σας πω κάτι από τη δική μου πείρα. Η οικογένειά μου ανήκε στην εργατική τάξη και υπήρχαν πολλοί άνεργοι. Αντικειμενικά τότε η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη απ’ ό,τι είναι τώρα. Υποκειμενικά, όμως, τότε ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα ως προς την προοπτική. Τώρα επικρατεί κυρίως μια τεράστια απελπισία σε σχέση με το μέλλον, ενώ τότε κυριαρχούσε η ελπίδα ότι “δεν έχουμε τίποτε, αλλά μπορούμε να κάνουμε πράγματα για ένα καλύτερο αύριο”. Μαζευόμασταν και κουβεντιάζαμε για το πώς θα βελτιώσουμε την κατάσταση για την οικογένειά μας. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει κάθε μικρή κοινωνική ομάδα και τώρα στην Ελλάδα».
Είναι γνωστό ότι αγαπάτε τη χώρα μας και ότι καλός προφήτης είναι αυτός που αγαπά. Τώρα που κλείνουμε αυτήν τη συζήτηση τι θα προφητεύατε για εμάς; «Σας εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου, να έχετε πολλή και καλή τύχη σε αυτούς τους ιδιαίτερα δύσκολους και επίπονους καιρούς, με όλες αυτές τις ισχυρές δυνάμεις που προσπαθούν να συντρίψουν την ελληνική κοινωνία και τη χώρα σας».
* Aυτή η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜagazino στις 16 Οκτωβρίου 2011.




www.logia-starata@blogspot.com

Τσόμσκι: «Η τρόικα θέλει να σας καταστρέψει»



Τον έχουν χαρακτηρίσει «Αϊνστάιν της γλωσσολογίας», «Δαρβίνο της εποχής μας» και «κορυφαίο διανοούμενο του κόσμου». Είναι ένας από τους σημαντικότερους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που του έδωσε και τον χαρακτηρισμό «ο αντιαμερικανός εξτρεμιστής», τον οποίο χρησιμοποιούν κυρίως οι Αμερικανοί. Η θεμελιώδης πλέον «Ιεραρχία Τσόμσκι», την οποία περιέγραψε το 1956, τον έχει καθιερώσει και ως έναν από τους σημαντικότερους γλωσσολόγους όλων των εποχών. Και όμως, παρ’ ότι έχεις όλα αυτά στο μυαλό σου όταν πηγαίνεις να τον συναντήσεις, ο 83χρονος Νόαμ Τσόμσκι είναι τελικά ακόμη πιο επιβλητικός και εντυπωσιακός από τη φήμη του.

Ο Νόαμ, όπως τον αποκαλούν όλοι στο ΜΙΤ, πηγαίνει κάθε ημέρα στο γραφείο του, στο Tμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας. Εκεί βρεθήκαμε στις 3.00 το μεσημέρι, 15 λεπτά νωρίτερα από το ραντεβού μας. Η Μπεβ Στολ, η βοηθός του, μας άνοιξε την πόρτα του προθαλάμου του γραφείου του. Είναι αυτή που κανονίζει τα πάντα για εκείνον με κάθε λεπτομέρεια: «Σε πέντε λεπτά θα μπείτε στο γραφείο του, ετοιμαστείτε και ο καθηγητής θα είναι μαζί σας στην ώρα του».
Ενα γραφείο γεμάτο βιβλία παντού. Στην τεράστια βιβλιοθήκη όλα είναι τοποθετημένα σε ράφια με γραμμένη από κάτω την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Μια κατηγορία, όμως, ενώ έχει ετικέτα, είναι εντελώς κενή από βιβλία: «Intelligence». Σε κεντρικό σημείο υπάρχει μια τεράστια φωτογραφία του Μπέρτραντ Ράσελ και από κάτω γραμμένη η φράση με την οποία ξεκινά η αυτοβιογραφία του και προφανώς εκφράζει και τον Τσόμσκι: «Τρία πάθη, απλά, αλλά κατακλυσμιαία, εξουσιάζουν τη ζωή μου: Η λαχτάρα για αγάπη, η αναζήτηση της γνώσης και η ανυπόφορη θλίψη για τα βάσανα του ανθρώπινου είδους». Καθήσαμε σε ένα τραπέζι στο μέσον του γραφείου του, και ο Τσόμσκι κάθησε ακριβώς δίπλα μας. Ευτυχώς, γιατί εκτός του ότι είναι συναρπαστικό να τον έχεις κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής, είναι γνωστό ότι μιλάει πάρα πολύ σιγά. Εκτός όλων των άλλων, φημίζεται και για την απίστευτη μνήμη του, θυμάται απλώς τα πάντα, κάτι που δεν το αρνείται και ο ίδιος: «Ναι, θυμάμαι πολλά πράγματα, αλλά μερικές φορές είναι λίγο βασανιστικό, επειδή οι άλλοι συνήθως δεν θυμούνται». Μπορεί με μεγάλη ευκολία να πηγαίνει από το ένα θέμα στο άλλο σαν να «τραβάει» μέσα στο μυαλό του συρτάρια με γνώσεις και πληροφορίες. Ακουγε κάθε ερώτησή μας σκυφτός, κοιτώντας προς τα κάτω, και μόλις τελειώναμε σήκωνε αμέσως το βλέμμα του και έδινε την απάντησή του κοιτώντας μας κατάματα μέχρι τέλους.
Πάντως ο Τσόμσκι έκανε την πρώτη ερώτηση: «Αλήθεια, τι γίνεται στην Ελλάδα; Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Ετοιμαζόμαστε να καταστρέψουμε την παγκόσμια οικονομία. Ετσι μας λένε. Ομως η Ελλάδα που είναι λιγότερο από το ένα χιλιοστό της παγκόσμιας οικονομίας θα καταστρέψει όλη την υφήλιο; Δεν είναι γελοίο αυτό; «Πιστεύω ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: η Ευρωπαϊκή Eνωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ασχολούνται με το να καταστρέψουν την Ελλάδα και υπάρχει σχέδιο για αυτό. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, και η Ελλάδα από μόνη της έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα. Αυτά που προτείνει η τρόικα, όμως, κάνει αυτά τα προβλήματα πολύ χειρότερα και αδύνατον να λυθούν. Σχεδιάζουν και προτείνουν πολιτικές οι οποίες δεν οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη και στη λύση του προβλήματος και γι’ αυτό όσο προχωρούν τα μέτρα θα φέρνουν λιγότερη ελπίδα και άρα μεγαλύτερη απελπισία στον κόσμο».
Και τι θα κερδίσουν οι λεγόμενες «αγορές» από την καταστροφή της Ελλάδας; «Ξέρετε, αυτό που ονομάζουν “αγορές”, δεν είναι κάτι ακαθόριστο. Είναι οι μεγάλες τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο. Γερμανικές, γαλλικές και εμμέσως αμερικανικές τράπεζες. Η τραπεζική κοινότητα, λοιπόν, είναι αυτή που θέλει να αποπληρωθεί. Δεν τους ενδιαφέρει το τίμημα».
Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρουν στο τέλος; «Ηδη πληρώνονται εδώ και πολλά χρόνια. Επαιρναν πάντα και παίρνουν ακόμη αυτό που θέλουν, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ίσως είναι η καταστροφή της Ελλάδας. Η κατάσταση δεν είναι ανάλογη, αλλά υπάρχουν δύο παραδείγματα χωρών, όπως η Αργεντινή και η Ισλανδία, που δεν υπάκουσαν και πλέον πηγαίνουν καλά. Ωστόσο αυτές οι δύο χώρες είχαν το δικό τους νόμισμα, μπορούσαν να πουν “δεν δεχόμαστε τους νόμους του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος” και είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν αλλιώς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό, αφού δεν έχει το δικό της νόμισμα».
Πιστεύετε, παρ’ όλα αυτά, ότι μια επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστρεπτική για εμάς;«Ναι, παρ’ ότι είναι ένα πιθανό σενάριο. Γι’ αυτό πιέζει έτσι το ΔΝΤ, διότι ξέρει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή και συνεπώς γνωρίζει ότι μπορεί να πιέσει. Προσέξτε τον φασισμό του οικονομικού συστήματος. Είναι σαν να μου έχετε δανείσει εσείς χρήματα, με ληστρικά κιόλας επιτόκια, να σας αποπληρώνω για κάποια χρόνια και όταν ξαφνικά δεν μπορώ να σας πληρώσω άλλο, να μου λέτε: “Ωραία, θα πληρώσουν οι φίλοι και οι γείτονες για σένα”. Αυτό είναι το ΔΝΤ. Αν ένας επενδυτής, μια τράπεζα ας πούμε, έχει επενδύσει με ρίσκο σε μια χώρα, και βέβαια πάντα με ληστρικά επιτόκια, και κάποια στιγμή η χώρα δεν μπορεί πλέον να πληρώνει, έρχεται το ΔΝΤ και λέει ότι θα πληρώσουν άλλοι για σένα. Αυτοί, φυσικά, είναι πάντα οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών, οι οποίοι δεν πήραν ποτέ το συγκεκριμένο δάνειο. Ολα γίνονται, αρκεί να μη χάσουν οι τράπεζες. Και τελικά να μην έχουν στην ουσία κανένα ρίσκο!».
Συγγνώμη, αλλά πώς το αποκαλείτε αυτό το σύστημα; «Είναι το οικονομικό σύστημα “στυγνή ληστεία”».
Πολύ περιγραφικό όνομα για οικονομικό σύστημα... «Μα δεν είναι καν μυστικό, το λένε και οι ίδιοι! Πριν από μερικά χρόνια ένας υψηλά ιστάμενος του ΔΝΤ το χαρακτήρισε “κοινότητα της πίστωσης και της επιβολής”. Ακριβώς όπως η Μαφία! Οπως οι μαφιόζοι, έχουν και τα λεφτά να σε δανείσουν, αλλά και τον τρόπο να σ’ τα πάρουν πίσω».
Αρα η ανυπακοή και η μη πληρωμή του χρέους μας είναι η πρότασή σας; «Προσέξτε. Η ανυπακοή πολλές φορές θέλει ψυχραιμία και υπομονή. Και κυρίως να βρείτε τον τρόπο που σας ταιριάζει».
Το ίδιο σύστημα, όμως, δεν επιβάλλεται και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες; «Βεβαίως. Από τα πρώτα χρόνια του Ρίγκαν και ως σήμερα, πάρα πολλές φορές έχουν κληθεί οι αμερικανοί πολίτες να πληρώσουν τα κεφάλαια τραπεζών που χάθηκαν σε επενδυτικά ρίσκα που πήραν οι ίδιες εντός και εκτός ΗΠΑ. Αυτό, προσέξτε, δεν θα συνέβαινε σε ένα καπιταλιστικό σύστημα. Αλλά συμβαίνει στο δικό μας οικονομικό σύστημα, διότι απλώς είναι “γκανγκστερικό”. Μάλιστα υπάρχει και όνομα για αυτό το σύστημα, ο Στίγκλιτζ θα σας έχει μιλήσει φαντάζομαι. Ονομάζεται “πολύ μεγάλο για να αποτύχει”. Αυτό περιγράφει στην ουσία την πολιτική “παροχής εξασφάλισης” από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία διασφαλίζει στις τράπεζες και στους επενδυτικούς οργανισμούς πως “ό,τι ρίσκο και να πάρετε, όταν το σύστημα καταρρεύσει και δεν θα μπορείτε να πάρετε άλλα λεφτά, θα σας τα δώσουμε εμείς από τα χρήματα των φορολογουμένων”. Παρεμπιπτόντως, το σύστημα καταρρέει κάθε τόσο».

Οταν εξελέγη ο Ομπάμα, δεν είχα καμία προσδοκία από αυτόν. Το είχα γράψει και το είχα πει πριν από την εκλογή του. Αυτός ο άνθρωπος δεν είχε καθόλου αρχές. Είναι ένας οπορτουνιστής χωρίς αρχές. Από την άλλη όμως, το να έχουμε μια οικογένεια μαύρων στον Λευκό Οίκο είναι ένα μεγάλο ιστορικό κατόρθωμα

Οι οίκοι αξιολόγησης τι ρόλο παίζουν σε όλα αυτά; «Οι οίκοι αξιολόγησης συμπληρώνουν ιδανικά το “γκανγκστερικό σύστημα”, αφού έχουν συνυπολογίσει, πριν από κάθε επένδυση, ότι αν κάτι δεν πάει καλά στη χώρα στην οποία γίνονται επενδύσεις, τότε θα αναλάβει τα χρέη η εκεί κυβέρνηση, δηλαδή οι φορολογούμενοι. Δηλαδή κάτι το οποίο αποτελεί σκάνδαλο, αυτοί το έχουν συμπεριλάβει στους υπολογισμούς τους! Γι’ αυτό και κάποιοι, πολύ λίγοι, ακόμη και μέσα σε αυτήν την κρίση, τα καταφέρνουν μια χαρά. O ρόλος των οίκων αξιολόγησης ενισχύθηκε από τη δεκαετία του ’70 και μετά, όταν το σύστημα πραγματικά απογειώθηκε και συγκεντρώθηκε τεράστιος πλούτος στα χέρια πολύ λίγων. Ολοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι μια χώρα ανισοτήτων, αλλά αυτό που ίσως δεν είναι αντιληπτό είναι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της ανισότητας προέρχεται από το ένα τοις χιλίοις του πληθυσμού».
Και εμείς οι πολίτες, όμως, δεν αντιδράσαμε καθόλου και τα αποδεχτήκαμε όλα αυτά που καθορίζουν τη ζωή μας. «Μα δεν τα έχουμε αποδεχτεί! Δεν μας δόθηκε καμία επιλογή και καμία εναλλακτική. Δεν μας ρώτησε κανένας: “Σας αρέσει το ΔΝΤ;”. Εμένα δεν με ρώτησε κανένας, εσάς; Απλώς το σχεδίασαν και μας το επέβαλαν».
Γι’ αυτό η Goldman Sachs, ας πούμε, αν και βασική υπεύθυνη της κρίσης, βγάζει ακόμη τεράστια κέρδη; «Ακριβώς. Αν και είναι βασικοί υπεύθυνοι και από τους αρχιτέκτονες της κρίσης, τα πάνε μια χαρά, με τεράστιους μισθούς και με μπόνους. Αυτό συμβαίνει επειδή απλώς ανήκουν στο σύστημα που προανέφερα. Η Goldman Sachs τώρα είναι πλουσιότερη από ποτέ. Αλλά ο κόσμος δεν εστιάζει σε γεγονότα όπως αυτό, διότι η προπαγάνδα αναζητεί και βρίσκει άλλους “υπεύθυνους” να κατηγορήσει. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, όμως, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι να στοχοποιείς διάφορες κοινωνικές ομάδες».
Η στοχοποίηση, όμως, συμβαίνει και από τις δύο πλευρές. Και από το κράτος προς κάποιους, αλλά και από τους πολίτες προς κάποιους άλλους. Δεν είναι επικίνδυνο αυτό; Υπάρχει «καλή» στοχοποίηση; «Οχι βέβαια. Προσέξτε τι γίνεται. Από την πλευρά του κράτους έχουμε ορισμένους ιδιαίτερα εύκολους στόχους, όπως είναι για παράδειγμα οι δάσκαλοι και η Παιδεία γενικότερα. Από την πλευρά του πληθυσμού τώρα, έχουμε τον εύκολο στόχο, που είναι οι αλλοδαποί, και στην Ευρώπη εξαπλώνεται ανησυχητικά το φαινόμενο της μετανάστευσης. Στην Ουγγαρία με το νεοφασιστικό κόμμα Τζομπίκ, στην Αγγλία με το Βρετανικό Εθνικό Μέτωπο και την Αγγλική Αμυντική Λίγκα. Και αν σας ακούγεται ανακουφιστικό ότι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης τα ακροδεξιά ρατσιστικά κόμματα παίρνουν κάτω από 10%, μην ξεχνάτε ότι το 1928 στη Γερμανία το Ναζιστικό Κόμμα είχε πάρει κάτω από 3%. Πέρυσι βγήκε στη Γερμανία το βιβλίο του Τίλο Σαραζίν “Η Γερμανία καταργεί τον εαυτό της”, στο οποίο ισχυρίζεται ότι οι μετανάστες καταστρέφουν τη χώρα. Εγινε μπεστ σέλερ. Η δε καγκελάριος Μέρκελ, παρ’ ότι καταδίκασε το βιβλίο, δήλωσε ότι η πολυπολιτισμικότητα έχει τελικά αποτύχει. Οι Τούρκοι και οι Αραβες που τους έκαναν εισαγωγή για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά “απέτυχαν”, δηλαδή, να γίνουν ξανθοί και γαλανομάτηδες, κανονικοί άριοι...».
Υπάρχει πάντως το παράδοξο σε καιρούς οικονομικής και κοινωνικής ηρεμίας οι άνθρωποι να επιλέγουν τον καπιταλισμό και να θυμούνται όλα τα κακά του σοσιαλισμού. Οταν όμως έρχεται η οικονομική κρίση, τότε βρίζουν τα κακά του καπιταλισμού και μνημονεύουν τα καλά του σοσιαλισμού. Είναι λίγο ανόητο αυτό. Πώς γίνεται να αλλάξει;«Αυτό είναι και το ένα και μοναδικό μήνυμα που πραγματικά έχω να δώσω. Δεν είναι συνταγή και πρέπει ο καθένας να το καταφέρει μόνος του: Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική».
Με αυτό που λέτε ελπίζετε να βελτιώσετε τον κόσμο; «Δεν θέλω να βελτιώσω τον κόσμο, θέλω οι άνθρωποι να τον βελτιώσουν».
Ποια είναι η άποψή σας για τον Μπαράκ Ομπάμα; Σας φαίνεται, όπως λένε, να έχει ξεχάσει ότι ο Λευκός Οίκος χτίστηκε από χέρια μαύρων; «Οταν εξελέγη ο Ομπάμα, δεν είχα καμία προσδοκία από αυτόν. Το είχα γράψει και το είχα πει πριν από την εκλογή του. Αυτός ο άνθρωπος δεν είχε καθόλου αρχές. Είναι ένας οπορτουνιστής χωρίς αρχές. Από την άλλη όμως, το να έχουμε μια οικογένεια μαύρων στον Λευκό Οίκο είναι ένα μεγάλο ιστορικό κατόρθωμα. Συμβολίζει σπουδαία πράγματα για την τεράστια ομάδα των Αφροαμερικανών, αλλά κυρίως για την παγκόσμια κουλτούρα και τον πολιτισμό. Το να περιμένεις, πάντως, κάτι από τον Ομπάμα είναι τεράστιο λάθος».
Ολα αυτά τα χρόνια που σας ακούω και σας διαβάζω, μου θυμίζετε ήρωα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. «Αλήθεια; Μισό λεπτό να καλύψω τις φτέρνες μου».
Ειλικρινά, μοιάζει σαν να προσπαθείτε να αλλάξετε τη μοίρα που οι ίδιοι οι άνθρωποι έχουν επιλέξει για τον εαυτό τους. Αυτό δεν είναι κάπως μάταιο; Στο τέλος δεν θα είναι έτσι και αλλιώς χαμένη μάχη; «Οχι, δεν την έχουν επιλέξει οι άνθρωποι τη μοίρα τους. Εγώ πάντως δεν την έχω επιλέξει. Εχει όμως σχεδιαστεί. Ο Ανταμ Σμιθ (που έγραψε τον “Πλούτο των εθνών”) δεν ήταν ηλίθιος που έγραψε αυτά που έγραψε».
Ας περάσουμε σε κάτι άλλο που αφορά την Ελλάδα. Πώς εξηγείτε την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας; «Υπάρχουν πάρα πολλοί ιστορικοί λόγοι για αυτό. Πάντως πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ένα παιχνίδι υπερβολικής σπατάλης για όπλα και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα, αφού ο προϋπολογισμός για τους εξοπλισμούς είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο θα μπορούσε να αντέξει η οικονομία σας. Σκεφτείτε λίγο πρακτικά. Στην ακραία περίπτωση σοβαρής εμπλοκής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί όλος αυτός ο στρατιωτικός εξοπλισμός και να φέρει αποτέλεσμα είναι σχεδόν μηδενική. Διότι απλώς η δύναμη της Τουρκίας είναι πολλαπλάσια ποσοτικά».
Ομως στην ουσία οι ΗΠΑ μάς έχουν υποχρεώσει σε αυτά τα τεράστια έξοδα για εξοπλισμούς. «Φυσικά. Το λατρεύουν αυτό οι ΗΠΑ. Σχεδόν όλη η οικονομία των ΗΠΑ στηρίζεται στους εξοπλισμούς. Σκεφτείτε ότι επί Μπιλ Κλίντον η Τουρκία έγινε αναλογικά ο υπ’ αριθμόν ένα αγοραστής όπλων στον κόσμο μαζί με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Αυτός είναι και ένας πολύ βασικός λόγος για τον οποίο εξοπλίζουμε το Ισραήλ. Εκτός από το ότι το κάνουμε για να ευχαριστήσουμε το ισραηλινό λόμπι, τους εξοπλίζουμε για να τoυς χρησιμoποιήσουμε και ως “διαφημιστικό”, ως “teaser” για άλλες χώρες. Τα όπλα που αγοράζει το Ισραήλ δεν είναι καμία σοβαρή ποσότητα, αλλά μετά έρχεται η Σαουδική Αραβία και λέει ότι θέλει εκατονταπλάσια ποσότητα από τα ίδια όπλα. Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, δεν το κάνουν μόνο οι ΗΠΑ. Το κάνει και η Βρετανία».
Οι μεγάλες δυνάμεις, όμως, γιατί κάνουν εδώ και δεκαετίες τα «στραβά μάτια» στις παρανομίες που έχει διαπράξει η Τουρκία; «Μερικές φρικαλεότητες της Τουρκίας έχουν γίνει και με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως αυτές που διέπραξε τη δεκαετία του ’90 στο νοτιοανατολικό της τμήμα εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι είναι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της. Μετά η Τουρκία πήρε μέρος και στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας».
Οι διανοούμενοι της Ευρώπης, όμως, δεν πολυμιλάνε για όλα αυτά. Τελικά ο διανοούμενος που υπηρετεί τους δυνατούς μπορεί να συνεχίσει να λέγεται έτσι; «Αυτή της Τουρκίας δεν είναι η μόνη περίπτωση, αλλά είναι πολύ ενδεικτική της κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διανοούμενοι της Δύσης».
Την ένταση που υπάρχει τελευταία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ πώς την εξηγείτε; «Αυτήν τη φορά η Τουρκία έχει έναν πολύ καλό λόγο, αφού ένα τουρκικό πλοίο δέχθηκε επίθεση σε διεθνή ύδατα και σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι. Αυτό ήταν κανονική πειρατεία. Οι Ισραηλινοί άλλωστε συνηθίζουν να τα κάνουν αυτά από παλιά. Κανένα κράτος δεν θα τη γλίτωνε με αυτά που κάνει το Ισραήλ, αλλά όταν έχεις τις ΗΠΑ από πίσω σου, κάνεις ό,τι θέλεις. Σκοτώθηκαν λοιπόν από τα πυρά των Ισραηλινών εννέα άνθρωποι, από τους οποίους να σημειώσουμε κανένας δεν ήταν αμερικανός πολίτης, και η Τουρκία απαίτησε από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη».
Πιστεύετε δηλαδή ότι πίσω από τις κινήσεις τις Τουρκίας κρύβεται και αίσθημα δικαίου;«Οχι. Ξέρετε εσείς να υπάρχει κάποιο κράτος που να είναι κράτος δικαίου; Τα κράτη δεν είναι οργανισμοί ήθους και ηθικής, είναι οργανισμοί ισχύος».
Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον ένα κράτος που θα είναι κράτος δικαίου;«Οχι,ποτέ. Εφόσον κάτι είναι κράτος δεν μπορεί να είναι δίκαιο. Βέβαια, φυσικά και υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν άνθρωποι που είναι ηθικοί και οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλλουν το ήθος τους σε κάποια κομμάτια του κράτους. Αλλά το να περιμένεις από ένα κράτος ισχύος να συμπεριφέρεται δίκαια είναι μάταιο και ανόητο. Τα κράτη ως οργανισμοί λειτουργούν με τις δικές τους αρχές και τα δικά τους συμφέροντα. Ολη η ιστορία των κρατών είναι κάπως έτσι».
Οι λαοί, λοιπόν, κάνουν ένα διαρκές ταξίδι από ελπίδα σε ελπίδα και από όνειρο σε όνειρο, χωρίς αυτό να οδηγεί κάπου καλύτερα; «Οχι, εγώ δεν το βλέπω έτσι. Εγώ το βλέπω περισσότερο σαν το σκαρφάλωμα ενός βουνού με στόχο να κατακτήσεις την κορυφή. Κάθε φορά όμως που φτάνεις στην κορυφή που έχεις βάλει στόχο, ανακαλύπτεις ότι από εκεί φαίνεται μια άλλη, νέα, πέρα από αυτήν που κατέκτησες, και πρέπει να αρχίσεις πάλι το ταξίδι. Τότε όμως δεν πρέπει να ξεχνάς ότι έχεις ήδη κατακτήσει τον προηγούμενο στόχο σου. Νομίζω ότι αυτή είναι όλη η ανθρώπινη Ιστορία, επαναλαμβανόμενες κορυφές, για τις οποίες κάποιοι έχουν παλέψει ώστε να κατακτηθούν. Το πιο φυσιολογικό λοιπόν είναι να βρίσκει ο άνθρωπος μπροστά του ακόμη ψηλότερες κορυφές, τις οποίες δεν γνώριζε από πριν, και θα πρέπει να τις κατακτήσει. Αρα δεν πιστεύω ότι το ταξίδι είναι χωρίς ελπίδα, είναι απλώς μια συνεχής επίτευξη στόχων».
Και το ταξίδι θα υπάρχει έπειτα από κάθε άνθρωπο και έπειτα από κάθε εποχή; «Ακριβώς. Γι’ αυτό σε κάθε εποχή ας κάνει ο άνθρωπος τη δουλειά του, που είναι να κατακτήσει τις κορυφές που του αναλογούν. Δείτε τι συνέβη με τη Λατινική Αμερική. Ηταν επί 500 χρόνια κάτω από φοβερή καταπίεση, κυρίως των Ευρωπαίων και μετά των Αμερικανών. Ολα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες προσπάθειες να απελευθερωθούν κατεστάλησαν και πνίγηκαν στο αίμα. Ομως τα τελευταία δέκα χρόνια οι λαοί της Λατινικής Αμερικής έχουν φέρει τα πάνω κάτω. Απελευθέρωσαν τις χώρες τους από τις χούντες και την καταπίεση με τρόπο εντυπωσιακό».
Πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο και με την «Αραβική άνοιξη»; «Εχουν ήδη υπάρξει τεράστιες αλλαγές, οι οποίες πιθανότατα θα είναι μόνιμες. Βέβαια έχουν πολύ δρόμο ακόμη μπροστά τους, αλλά μετρούν ήδη κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Μία από αυτές, την οποία φυσικά δεν πολυπροβάλλουν τα δυτικά ΜΜΕ, είναι η δημιουργία πραγματικού εργατικού κινήματος στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, χώρες οι οποίες δεν είχαν ποτέ κάτι τέτοιο. Τώρα πλέον είναι δυνατόν ακόμη και σε αυτές τις δύο χώρες να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο εργατικό συνδικάτο».
Αυτή η απελπισία τού σήμερα πώς μπορεί να αλλάξει και να γίνει ελπίδα; «Δεν ξέρω. Αν γνωρίζετε την απάντηση πείτε τη και σε εμάς. Την έχουμε ανάγκη απεγνωσμένα».
Η εποχή χαρακτηρίζεται από την απουσία σπουδαίων ηγετών, ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και αλλού. Είναι άραγε θέμα κακής συγκυρίας ή φυσιολογικό αποτέλεσμα των καιρών; «Δεν πρέπει να ψάχνεις για σπουδαίους ηγέτες. Αν κάνεις εσύ κάτι σημαντικό, θα δημιουργήσεις τη δική σου σπουδαία ηγεσία και δεν θα επιτρέψεις να δημιουργηθεί αυτό που ονομάζεις ανεπαρκή ηγεσία».
Μήπως ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι συγχέουμε εντελώς τις έννοιες «συνηθισμένο» και «φυσιολογικό» και πλέον πιστεύουμε ότι αυτό που είναι συνηθισμένο στη ζωή μας είναι και το φυσιολογικό; «Σωστό είναι αυτό, πρέπει όμως να καταφέρνεις να διακρίνεις μέσα σου τις αληθινές, τις ειλικρινείς κινητήριες δυνάμεις».
Για εσάς ποιες είναι αυτές οι βασικές κινητήριες δυνάμεις; «Είναι πολλές και γνωρίζω μερικές από αυτές. Για παράδειγμα, η δυστυχία από την οποία υποφέρουν οι άνθρωποι και κυρίως αυτή για την οποία έχω συνυπευθυνότητα. Αυτό είναι βασανιστικό. Ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία και τα προνόμιά μας σημαίνουν αυτόματα και ευθύνες».
Μοιάζει πάντως στην Ελλάδα οι άνθρωποι να έχουμε υποστεί συλλογική κώφωση: μιλάμε όλοι, ενώ κανένας δεν ακούει κανέναν. Δεν είναι ένα βασικό πρόβλημα αυτό; «Θα σας πω κάτι από τη δική μου πείρα. Η οικογένειά μου ανήκε στην εργατική τάξη και υπήρχαν πολλοί άνεργοι. Αντικειμενικά τότε η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη απ’ ό,τι είναι τώρα. Υποκειμενικά, όμως, τότε ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα ως προς την προοπτική. Τώρα επικρατεί κυρίως μια τεράστια απελπισία σε σχέση με το μέλλον, ενώ τότε κυριαρχούσε η ελπίδα ότι “δεν έχουμε τίποτε, αλλά μπορούμε να κάνουμε πράγματα για ένα καλύτερο αύριο”. Μαζευόμασταν και κουβεντιάζαμε για το πώς θα βελτιώσουμε την κατάσταση για την οικογένειά μας. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει κάθε μικρή κοινωνική ομάδα και τώρα στην Ελλάδα».
Είναι γνωστό ότι αγαπάτε τη χώρα μας και ότι καλός προφήτης είναι αυτός που αγαπά. Τώρα που κλείνουμε αυτήν τη συζήτηση τι θα προφητεύατε για εμάς; «Σας εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου, να έχετε πολλή και καλή τύχη σε αυτούς τους ιδιαίτερα δύσκολους και επίπονους καιρούς, με όλες αυτές τις ισχυρές δυνάμεις που προσπαθούν να συντρίψουν την ελληνική κοινωνία και τη χώρα σας».
* Aυτή η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜagazino στις 16 Οκτωβρίου 2011.


www.logia-starata@blogspot.com

«Μητρώο Εργοδοτών – Υπόχρεοι εργοδότες για ασφαλιστικές εισφορές Α΄ εξαμήνου 2011.


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘ. 11 /2011
ΘΕΜΑ: «Μητρώο Εργοδοτών – Υπόχρεοι εργοδότες για ασφαλιστικές εισφορές
Α΄ εξαμήνου 2011.
Μητρώο Ασφαλισμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του
Ν. 3232/2004»
Καταστάσεις Εργοδοτών και Ασφαλισμένων του Ν. 3232/2004
Σας στέλνουμε, για ενημέρωσή σας, Καταστάσεις της Τοπικής / Δημοτικής Κοινότητάς σας με τα
Μητρώα Εργοδοτών – Υπόχρεους Εργοδότες για τις ασφαλιστικές εισφορές του Α΄ εξαμήνου
2011 και τα Μητρώα Ασφαλισμένων κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 3232/04, όπως
αυτές ισχύουν.
Οι Καταστάσεις αποτελούνται από τρία μέρη:
Α΄ Μέρος: ΜΗΤΡΩΟ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ
Τ/Δ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.
Αναφέρονται, με αλφαβητική σειρά, όλοι οι εργοδότες με έδρα την Τοπ./Δημ. Κοινότητα (και
οι ανενεργείς επιχειρήσεις) και συγκεκριμένα:
- Ο Αριθμός Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ) με τον αντικώδικά του και η Επωνυμία τής
επιχείρησης ή το Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο του φυσικού προσώπου.
- Το σύνολο του οφειλόμενου ποσού. (Σε περίπτωση που δεν οφείλονται εισφορές ή
υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο, εμφανίζονται, ανάλογα, το μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο.)
- Η πλήρωση ή μη των προϋποθέσεων για χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας (ένδειξη
«ΝΑΙ» - «ΟΧΙ»), για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ρυθμίσει τις εισφορές τους.
- Παρατηρήσεις (μεταξύ αυτών και η πληροφορία για ένταξη στη ρύθμιση οφειλών).
Β΄ Μέρος: ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΔΡΑ ΤΗΝ
Τ/Δ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.
Αναγράφονται περιληπτικά τα στοιχεία κάθε εργοδότη – επιχείρησης (επωνυμία /
ονοματεπώνυμο και Αριθμός Μητρώου Εργοδότη) και κάτω από τα στοιχεία αυτά
1
αναφέρονται, με αλφαβητική σειρά, όλοι οι ασφαλισμένοι που απασχολήθηκαν ή
απασχολούνται στην επιχείρηση, με τα στοιχεία τους (Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου –
ΑΜΑ, ΑΜΚΑ, ονομαστικά στοιχεία, έτος γέννησης, κατηγορία ασφάλισης, Κ.Α. Τ/Δ
Κοινότητας κατοικίας του ασφαλισμένου).
Στις «Παρατηρήσεις – Τελευταία Ασφαλιστική Κατάσταση» αναγράφεται, ανάλογα με την
περίπτωση, η τελευταία ασφαλιστική κατάσταση του απασχολούμενου («ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» ή
«ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟ …..……….»).
Γ΄ Μέρος: ΜΗΤΡΩΟ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του
Ν.3232/04, ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗΝ Τ/Δ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.
Αναφέρονται, με αλφαβητική σειρά, όλοι οι ασφαλισμένοι κατά τις ως άνω διατάξεις, που
κατοικούν στην Τ/Δ Κοινότητα, ανεξαρτήτως του τόπου απασχόλησής τους, με τα στοιχεία
τους (Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου – ΑΜΑ, ΑΜΚΑ, ονομαστικά στοιχεία, έτος γέννησης,
κατηγορία ασφάλισης) και τα στοιχεία του τελευταίου εργοδότη τους (ΑΜΕ, Επωνυμία /
Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο).
Στη τελευταία στήλη αναγράφεται, ανάλογα με την περίπτωση, η τελευταία ασφαλιστική τους
κατάσταση («ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» ή «ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟ …..………»).
2. Ειδοποιητήρια Καταβολής Ασφαλιστικής Εισφοράς
Σε όλες τις επιχειρήσεις που αναφέρονται στις Καταστάσεις, έχουν αποσταλεί ειδικά
ειδοποιητήρια καταβολής εισφοράς του Α΄ εξαμήνου 2011.
Ως ληκτική ημερομηνία πληρωμής των εισφορών του Α΄ εξαμήνου 2011 έχει οριστεί η
30 – 11 - 2011.
Σημειώνουμε ότι για την πληρωμή των εισφορών των μισθωτών – ανειδίκευτων εργατών
χρησιμοποιούνται ειδικά ειδοποιητήρια, τα οποία τυπώνονται επί απλού μηχανογραφικού
χάρτου, έχουν Κωδικό ΑΤΕ Μεγάλου Πελάτη (ΚΜΠ) 640 και αποστέλλονται από τον ΟΓΑ
στις επιχειρήσεις.
Υπόχρεος για την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών είναι ο νόμιμος
εκπρόσωπος της επιχείρησης.
 Επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών
Στις επιχειρήσεις αυτές έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια στα οποία αναγράφεται το σύνολο
των οφειλόμενων εισφορών.
 Επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών
Στις επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις εισφορές τους σύμφωνα με τις διατάξεις του
Ν.3863/2010 καθώς και στις Πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές
τους σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν.3460/2006 και Ν.3581/2007, έχουν αποσταλεί ειδικά
ειδοποιητήρια καταβολής εισφοράς, στα οποία αναγράφονται αναλυτικά τα ποσά των
πληρωτέων εισφορών (ποσό τρέχουσας εισφοράς, τρέχουσας δόσης και τυχόν
ληξιπρόθεσμης δόσης).
Επισημαίνουμε ότι το έντυπο για την ΑΤΕ με ΚΜΠ 640 δεν εκδίδεται από τον
Ανταποκριτή ΟΓΑ. Σε περίπτωση απώλειας ή μη έγκαιρης παραλαβής του ειδοποιητηρίου, η
ενδιαφερόμενη επιχείρηση θα πρέπει να ζητά την επανέκδοσή του ΜΟΝΟ από τον ΟΓΑ.
Επισημαίνουμε επίσης ότι το έντυπο για την ΑΤΕ με ΚΜΠ 639 δεν μπορεί να
χρησιμοποιηθεί για πληρωμή εισφορών εργοδοτών. Το έντυπο αυτό (ΚΜΠ 639)
χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ για πληρωμή εισφορών αυτοτελώς απασχολούμενων
ασφαλισμένων και σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το έντυπο ΑΤΕ με
ΚΜΠ 640.
2
3. Πληρωμή Εισφορών
Η πληρωμή των εισφορών αυτών γίνεται μόνο μέσω της ΑΤΕ, με την προσκόμιση του
ειδικού ειδοποιητηρίου και φωτοαντιγράφου αυτού για την ΑΤΕ. Ο καταθέτης επιβαρύνεται
με την αμοιβή της Τράπεζας.
Ο υπόχρεος οφείλει να καταβάλει, μέχρι τη ληκτική ημερομηνία πληρωμής, το σύνολο των
οφειλόμενων εισφορών ή, εφόσον έχει υπαχθεί σε ρύθμιση, το σύνολο των αναλογουσών στη
ρύθμιση εισφορών. Σε περίπτωση που αδυνατεί να τις καταβάλει εφάπαξ, μπορεί να τις
καταβάλει και τμηματικά, μέσα στην ταχθείσα ημερομηνία, με το ίδιο ειδοποιητήριο.
Αν η επιχείρηση οφείλει εισφορές κάτω των € 15, δεν υποχρεούται σε άμεση εξόφληση της
οφειλής. (Στην περίπτωση μη εξόφλησης, οι οφειλόμενες εισφορές ζητούνται
αναπροσαρμοσμένες, με το επόμενο ειδοποιητήριο.)
Εκπρόθεσμη πληρωμή εισφορών για επιχειρήσεις που δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές
τους
Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής του συνόλου της οφειλής μέσα στην ορισθείσα προθεσμία,
ο υπόχρεος δύναται, εφόσον το επιθυμεί, να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες πλέον οφειλές του -
ή και μέρος αυτών - και μετά τη ληκτική ημερομηνία, με το ίδιο εκπρόθεσμο ειδοποιητήριο,
δεν θεωρείται όμως ασφαλιστικά ενήμερος. Προκειμένου να χορηγηθεί ασφαλιστική
ενημερότητα, στην περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής, ακολουθείται ειδική διαδικασία την
οποία περιγράφουμε παρακάτω (Κεφ. 4 – Έκδοση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας).
ΠΡΟΣΟΧΗ !
Οι επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις εισφορές τους πρέπει να εξοφλούν εμπρόθεσμα τις
αναλογούσες στη ρύθμιση εισφορές, διαφορετικά εκπίπτουν της ρύθμισης.
4. Ασφαλιστική ενημερότητα
Στο Α΄ Μέρος των Καταστάσεων που αποστέλλονται υπάρχει ειδική στήλη για την
«Ασφαλιστική Ενημερότητα» των εργοδοτών με την ένδειξη «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ», ανάλογα με το
εάν οφείλονται ή όχι ληξιπρόθεσμες εισφορές.
Στις επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, δεν έχει τεθεί καμία ένδειξη, ενώ σε
όσες επιχειρήσεις δεν αποστέλλονται πλέον ειδοποιητήρια (π.χ. ανενεργείς), έχει τεθεί παύλα «
- ».
Ασφαλιστικά ενήμερες θεωρούνται:
α) οι επιχειρήσεις που δεν οφείλουν ληξιπρόθεσμες εισφορές ή οφείλουν ληξιπρόθεσμες
εισφορές μέχρι € 15. Εάν κάποια επιχείρηση έχει και υποκαταστήματα, είναι ασφαλιστικά
ενήμερη εφόσον όλες οι μονάδες της (έδρα και υποκαταστήματα) έχουν εξοφλήσει
εμπρόθεσμα τις ληξιπρόθεσμες εισφορές τους.
β) Οι επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρούν τους όρους της ρύθμισης.
Εάν κάποια επιχείρηση έχει και υποκαταστήματα, είναι ασφαλιστικά ενήμερη, εφόσον
όλες οι μονάδες της που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους – έδρα και υποκαταστήματα –
τηρούν τους όρους της ρύθμισης.
Έκδοση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας
Σε όλες τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά ενήμερες, πλην εκείνων που έχουν ενταχθεί σε
ρύθμιση, έχουν αποσταλεί βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας.
Υπενθυμίζουμε ότι βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν
ρυθμίσει τις οφειλές τους, χορηγούνται και από τους αρμόδιους Ανταποκριτές ΟΓΑ, αφού
βεβαίως διαπιστωθεί προηγουμένως η μη ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το ειδικό έντυπο
3
έχει αποσταλεί με την εγκύκλιό μας αριθ. 8/2006 και μπορείτε να το βρείτε και στην
ιστοσελίδα του ΟΓΑ ( www . oga . gr ), στην εφαρμογή για τους Ανταποκριτές ΟΓΑ, στο μενού
Υπηρεσίες – Ψηφιακά έντυπα.
Επισημαίνουμε ότι η ένδειξη «ΝΑΙ» που υπάρχει στις Καταστάσεις για τις ασφαλιστικά
ενήμερες επιχειρήσεις (Α΄ Μέρος, στήλη «Ασφαλιστική Ενημερότητα»), ισχύει μέχρι τη λήξη
της προθεσμίας καταβολής των τρεχουσών εισφορών (30-11-2011).
Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν έχει εξοφλήσει τις εισφορές του (στη στήλη
«Ασφαλιστική Ενημερότητα» των Καταστάσεων αναγράφεται η ένδειξη «ΟΧΙ»), μπορεί να
λάβει βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας από τον αρμόδιο Ανταποκριτή ΟΓΑ, εφόσον
καταβάλει εμπρόθεσμα, με το ειδοποιητήριο που του έχει αποσταλεί (ΚΜΠ 640), όλες τις
οφειλές του και προσκομίσει στον Ανταποκριτή ΟΓΑ το σχετικό γραμμάτιο είσπραξης της
ΑΤΕ.
Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει το σύνολο της οφειλής του μέχρι τη λήξη της προθεσμίας
πληρωμής (30 – 11-2011) και θέλει να του χορηγηθεί ασφαλιστική ενημερότητα, θα πρέπει να
ερωτηθεί η αρμόδια Υπηρεσία του ΟΓΑ (Κεντρική ή αρμόδια Περιφερειακή), η οποία θα
υπολογίσει την οφειλή και θα ενημερώσει εγγράφως (με FAX) τον ενδιαφερόμενο για το ποσό
που θα πρέπει να καταβάλει. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην
ΑΤΕ με το εκπρόθεσμο ειδοποιητήριο και να καταβάλει όχι το ποσό που αναγράφεται στο
ειδοποιητήριο αλλά το ποσό που θα αναφέρεται ως «πληρωτέο ποσό» στο έγγραφο του ΟΓΑ
(FAX). Μετά την καταβολή του ποσού αυτού ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να λάβει τη
βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας θα πρέπει να προσκομίσει στον Ανταποκριτή ΟΓΑ το
ειδοποιητήριο, το γραμμάτιο πληρωμής της ΑΤΕ και το ως άνω έγγραφο του ΟΓΑ (FAX).
Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους για να λάβουν ασφαλιστική
ενημερότητα θα πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στον ΟΓΑ (Κεντρική Υπηρεσία ή
αρμόδια Περιφερειακή).
5. Ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών
Οι εργοδότες – επιχειρήσεις που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλόμενες εισφορές τους θα
πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο ειδικό έντυπο του ΟΓΑ, το οποίο έχει επισυναφθεί στην
εγκύκλιό μας αριθ. 5/2010 και μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα μας.
6. Ποσά εισφορών
Κατωτέρω σας παραθέτουμε τα ποσά εισφορών έτους 2011 για τους μισθωτούς –
ανειδίκευτους εργάτες και τους μετακλητούς αλλοδαπούς.
Μηνιαία εισφορά έτους 2011 μισθωτού-ανειδίκευτου εργάτη και μετακλητού αλλοδαπού
Α) Για το διάστημα από 1-1-2011 έως 30-9-2011*
Ασφαλιστική
Κατηγορία
Ποσά
Κατηγοριών
Μηνιαία εισφορά ασφαλισμένου σε € Μηνιαία
εισφορά
εργοδότη
Σύνολο
μηνιαίας
εισφοράς **
Για
σύνταξη
Για
ασθένεια
Για
ΛΑΕ Σύνολο
5η 985,47 68,98 24,64 2,88 96,50 68,98 165,48
6η 1.141,43 79,90 28,54 2,88 111,32 79,90 191.22
7η 1.296,22 90,74 32,41 2,88 126,03 90,74 216,77
4
Β) Για το διάστημα από 1-10-2011 έως 31-12-2011*
Ασφαλιστική
Κατηγορία
Ποσά
Κατηγοριών
Μηνιαία εισφορά ασφαλισμένου σε € Μηνιαία
εισφορά
εργοδότη
Σύνολο
μηνιαίας
εισφοράς **
Για
σύνταξη
Για
ασθένεια
Για
ΛΑΕ Σύνολο
5η 985,47 68,98 24,64 2,97 96,59 68,98 165,57
6η 1.141,43 79,90 28,54 2,97 111,41 79,90 191,31
7η 1.296,22 90,74 32,41 2,97 126,12 90,74 216,86
* Η Εισφορά για το ΛΑΕ αναπροσαρμόστηκε από 1-10-2011.
** Υπόχρεος για την καταβολή του συνόλου των εισφορών είναι ο εργοδότης
Προκαταβολή εισφορών μετακλητών
Επισημαίνουμε, ότι για τους μετακλητούς αλλοδαπούς προκαταβάλλονται εισφορές ενός
τριμήνου, μόνο μία φορά (εντός 10ημέρου από την είσοδο του αλλοδαπού στη χώρα και πριν
από την υποβολή των απαιτούμενων για την ασφάλιση δικαιολογητικών). Οι ασφαλιστικές
εισφορές για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου μετάκλησης - απασχόλησης δεν
προκαταβάλλονται, αλλά εξοφλούνται μετά την εγγραφή του αλλοδαπού στα Μητρώα
Ασφαλισμένων, με το ειδικό ειδοποιητήριο που αποστέλλεται από τον ΟΓΑ στον υπόχρεο
εργοδότη, κατά την αμέσως επόμενη της εγγραφής εξαμηνιαία αποστολή ειδοποιητηρίων.
7. Άλλες οδηγίες - επισημάνσεις
- Όπως διαπιστώνουμε από τον έλεγχο των υποθέσεων που αποστέλλονται στον ΟΓΑ για
την εγγραφή εργοδοτών – επιχειρήσεων στο Μητρώο Εργοδοτών και απασχολουμένων στα
Μητρώα Ασφαλισμένων του Κλάδου, σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν επισυνάπτονται όλα τα
απαιτούμενα δικαιολογητικά (π.χ. λείπει το νομίμως θεωρημένο αντίγραφο καταστατικού, το
φωτοαντίγραφο άδειας διαμονής αλλοδαπού απασχολούμενου, η αναγγελία πρόσληψης στον
ΟΑΕΔ κ.α.) είτε υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στα έντυπα της απογραφής (π.χ.
συμπληρώνεται και αποστέλλεται μόνο το έντυπο Α2 και όχι και το έντυπο Α1 για την
απογραφή του εργοδότη, δεν συμπληρώνεται το είδος της απογραφόμενης μονάδας, δεν
τίθεται ο ίδιος αριθμός πρωτοκόλλου στα έντυπα Α1, Α2 και στα Δελτία Απογραφής
Ασφαλισμένων, δεν αναγράφεται το έτος έναρξης προηγούμενης ασφάλισης του
απασχολούμενου κ.λ.π). Επίσης έχουν παρατηρηθεί λάθη στο είδος της απογραφόμενης
μονάδας (π.χ. εταιρείες – κωδ.99 – απογράφονται ως φυσικά πρόσωπα–κωδ.98). Για να
αποφεύγονται καθυστερήσεις που οφείλονται σε τέτοια λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε,
κατά την απογραφή των απασχολουμένων και των εργοδοτών τους, να ακολουθούνται πιστά
οι οδηγίες της εγκυκλίου μας αριθ. 11/2004.
- Για την εγγραφή στα Μητρώα εργοδοτών των επιχειρήσεων – εκμεταλλεύσεων που δεν
είναι ατομικές (δηλ. συμπλοιοκτησιών, Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε. – Ε.Ε.), πέραν των
δικαιολογητικών που αναγράφονται στην εγκύκλιό μας αριθ. 11/2004 θα πρέπει να
υποβάλλεται απαραιτήτως και η άδεια έναρξης δραστηριότητας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
- Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του εντύπου Α2 θα πρέπει να χορηγείται στους
ενδιαφερόμενους μόνο στην περίπτωση που ο εργοδότης έχει προσκομίσει όλα τα
απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απογραφή τόσο της επιχείρησής του όσο και των
απασχολουμένων σ’ αυτή.
5
- Ημεδαποί και υπήκοοι τρίτων χωρών που απασχολούνται ως αλιεργάτες στη μέση και
παράκτια αλιεία ή ως εργάτες ιχθυοκαλλιεργειών και υδατοκαλλιεργειών απαιτείται
να υποβάλλουν πέραν των άλλων δικαιολογητικών και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της
ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας.
Ενημέρωση του ΟΓΑ για τις μεταβολές
Οι εργοδότες οφείλουν να ενημερώνουν τον ΟΓΑ το ταχύτερο δυνατόν, μέσω του αρμόδιου
Ανταποκριτή, για οποιαδήποτε μεταβολή επέρχεται στην επιχείρησή τους, όπως π.χ. για την
αλλαγή της νομικής μορφής της επιχείρησης, του Α.Φ.Μ της, της επωνυμίας της, της έδρας –
διεύθυνσής της, του νομίμου εκπροσώπου της, καθώς και για τη δημιουργία νέου Υποκ/τος,
για τυχόν απορροφήσεις, συγχωνεύσεις, για τη διακοπή των εργασιών της κ.α.
Περαιτέρω, πρέπει να ενημερώνουν τον ΟΓΑ και για κάθε μεταβολή που αφορά στους
απασχολούμενους στην επιχείρησή τους, όπως είναι η αλλαγή δραστηριότητας –
ειδικότητας, η μετακίνηση σε άλλο υποκατάστημα, η ασφάλιση σε άλλο Ταμείο, η διακοπή
απασχόλησης κ.λπ.
Παρακαλούμε για τις μεταβολές αυτές να επισυνάπτονται τα ανάλογα κατά περίπτωση
δικαιολογητικά.
Ειδικότερα σε περίπτωση διακοπής απασχόλησης εργαζομένου σε επιχείρηση –
εκμετάλλευση, ο εργοδότης οφείλει εντός δέκα (10) ημερών από την αποχώρηση ή την
απόλυση του απασχολουμένου να ενημερώσει την Κεντρική ή την Αρμόδια Περιφερειακή
Υπηρεσία του ΟΓΑ, μέσω του αρμόδιου Ανταποκριτή καταθέτοντας επικυρωμένο
φωτοαντίγραφο της αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης ή καταγγελίας σύμβασης
Ο.Α.Ε.Δ.
Στην περίπτωση που δεν έχει γίνει αναγγελία θα πρέπει να υποβάλλονται τα ακόλουθα
δικαιολογητικά:
Υπεύθυνη δήλωση α) του εργοδότη και β) του απασχολουμένου θεωρημένες για το γνήσιο της
υπογραφής τους, από την οποία θα προκύπτει η ακριβής ημερομηνία και η αιτία διακοπής
της απασχόλησης. Σε περίπτωση αποχώρησης αλλοδαπού (μετακλητού ή μη) από τη χώρα, η
υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη θα πρέπει να φέρει θεώρηση και από την αρμόδια
Περιφέρεια, ότι αυτή έχει λάβει γνώση για τη διακοπή της απασχόλησης.
Στην περίπτωση αλιεργατών, αντί των παραπάνω Υπευθύνων Δηλώσεων, μπορεί να
υποβάλλεται φωτοαντίγραφο ημερολογίου σκάφους θεωρημένο από την Αρμόδια Λιμενική
Αρχή, από το οποίο θα πρέπει να προκύπτει η έναρξη και η διακοπή της απασχόλησης του
εργαζομένου,.
Η παρούσα αποστέλλεται προς τους Ανταποκριτές ΟΓΑ, που έχουν απογράψει επιχειρήσεις –
απασχολουμένους κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 3232/04.
Επισημαίνουμε, ότι στις περιπτώσεις ασφαλισμένων κατά τις διατάξεις του Ν.
3232/2004 που διακόπτουν την απασχόλησή τους ως μισθωτοί και απασχολούνται στη
συνέχεια ως αυτοτελώς απασχολούμενοι (αγρότες – αγρεργάτες κ.λπ.), απαιτείται η
υποβολή νέου Δελτίου Απογραφής Ασφαλισμένου μαζί με όλα τα απαιτούμενα
δικαιολογητικά προκειμένου να επανεγγραφούν στα Μητρώα ως αυτοτελώς
απασχολούμενοι. Στο επάνω μέρος του δελτίου απογραφής θα πρέπει να αναγράφεται
με κόκκινο στυλό «ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ του Ν.3232/2004,
Α.Μ…………………»
6
Στις Τοπικές / Δημοτικές Κοινότητες που δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι στα Μητρώα
Εργοδοτών, αλλά είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας
Ασφάλισης, οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις με έδρα διαφορετική Τ/Δ Κοινότητα,
αποστέλλονται, συνημμένα με την παρούσα, Καταστάσεις που περιλαμβάνουν μόνο το Γ΄
Μέρος.
Συνημμένα: Καταστάσεις Εργοδοτών και
Ασφαλισμένων του άρθρου 7
του Ν. 3232/04
Ο Διοικητής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Θ. ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ
7
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
- Γραφείο κ. Υπουργού
- Γραφείο κ. Υφυπουργού
- Γραφείο κ. Γεν. Γραμματέα Κοιν. Ασφαλίσεων
- Γραφείο κ. Γεν. Διευθύντριας Κοιν. Ασφάλισης
- Δ/νση Ασφάλισης Αγροτών και
Ανασφαλίστων Ομάδων
Σταδίου 29
105 59 ΑΘΗΝΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Γενική Γραμματεία Πληθυσμού & Κοιν. Συνοχής
- Γεν. Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής
κ΄Κοιν. Ένταξης
Δ/νση Μεταναστευτικής. Πολιτικής
Τμήμα Νομοθετικού Συντονισμού κ΄ Ελέγχου
Ευαγγελιστρίας 2
105 63 ΑΘΗΝΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
- Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης
Δ/νση Απλούστευσης Διαδικασιών
& Παραγωγικότητας
Βασ. Σοφίας 15
1 06 74 ΑΘΗΝΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
- Γενική Γραμματεία φορολογικών και τελωνειακών
θεμάτων.
Γενική Δ/νση φορολογίας
Δ/νση φορολογίας εισοδήματος-Τμήμα Α΄
Καραγεώργη Σερβίας 10
10184 ΑΘΗΝΑ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
Δ/νσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Τμήματα αδειών διαμονής Νομών της χώρας
ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣ Α.Ε.
Αλαμάνας 2 και Πρεμετής
151 25 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αμερικής 21 Α
106 72 ΑΘΗΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ (ΕΛ.ΤΑ)
- Δ/νση Παραγωγής
Απελλού 1
105 51 ΑΘΗΝΑ
Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.
Λαγουμιτζή 40
117 45 ΑΘΗΝΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ
(ΠΟΕ_ ΟΤΑ)
Καρόλου 24
104 37 ΑΘΗΝΑ
ΠΑΣΕΓΕΣ
Κηφισίας 16
115 26 ΑΘΗΝΑ
ΓΕΣΑΣΕ
Κηφισίας 16
115 26 ΑΘΗΝΑ
ΣΥΔΑΣΕ
Κηφισίας 16
115 26 ΑΘΗΝΑ
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Χατζηγιάννη Μέξη 5
115 28 ΑΘΗΝΑ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:
1. Γραμματεία Διοίκησης
2. Γραφείο κ. Υποδιοικητή
3. Γενική Δ/νση Ασφάλισης
4. Γενική Δ/νση Διοικ. Υποστήριξης
5. Κλάδους και Υπηρεσίες
6. Περιφ. Υποκαταστήματα ΟΓΑ
7. Όλο το Προσωπικό του ΟΓΑ
8. Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής
Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων των
Περιφερειών της Χώρας
(υπαλλήλους ΟΓΑ)

Αβραμόπουλος-Δήμας θέλουν θέση;



Οι δύο "Αντιπρόεδροι" στα χαρτιά πιέζουν αφόρητα τον Α. Σαμαρά να αλλάξει τη μέχρι τώρα θέση του ότι δεν θα συμμετέχει κανένα πολιτικό πρόσωπο της ΝΔ στην κυβέρνηση που θα προκύψει όταν και όποτε αποφασίσει να παραιτηθεί ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!!! Οι δύο έχουν ράψει κοστούμια αντιπροέδρου και Υπ. Εξωτερικών και τα φοράνε ήδη όπως διαδίδουν με τα παπαγαλάκια τους...



Δεξί X-Trem

Επαναφορά του Σημίτη από την πίσω πόρτα;



Share
Ζούμε μια ημέρα όπου τα ονόματα της νέας κυβέρνησης και φυσικά του επικεφαλής της να είναι ακόμη στον αέρα και τα όσα ακούγονται είτε να απέχουν από την πραγματικότητα είτε να οφείλονται σε ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να επιβληθούν συγκεκριμένα πρόσωπα. Οι φήμες δίνουν και παίρνουν με το όνομα του Λουκά Παπαδήμου να φιγουράρει πρώτο στη λίστα για τη θέση του πρωθυπουργού. Κάποιες εφημερίδες μάλιστα του έχουν κάνει ακόμη και υμνητικά δισέλιδα για το βιογραφικό του, πόσο τεχνοκράτης είναι, πόσο τον θέλουν οι αγορές και οι ξένοι ηγέτες και άλλα πολλά εγκωμιαστικά που στο κάτω κάτω θα κριθούν επί του πρακτέου.
Υπάρχουν, πάντως, ορισμένες φήμες που πρέπει να προσεχθούν από τη νικήτρια του πολιτικού μπρα ντε φερ, τη Νέα Δημοκρατία. Διότι όταν μπαίνουν από την αρχή προαπαιτούμενα και όροι το παιχνίδι δεν είναι και πολύ καθαρό.
Λέγεται λοιπόν τις τελευταίες ώρες ότι ο Λουκάς Παπαδήμος προκειμένου να αποδεχθεί τη θέση του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης ζητά να αναλάβει ταυτόχρονα και το υπουργείο Οικονομικών γιατί δε θέλει με τίποτε τον Β. Βενιζέλο, ενώ προτείνει για βασικά του στηρίγματα τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη, και πρόεδρο στα ΕΛ.ΠΕ. (με τους 17 μισθούς των εργαζόμενων) Τάσο Γιαννίτση και τον πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων επί Σημίτη και νυν πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας (βασική επιλογή του Γ. Παπανδρέου) τον κ. Βασίλη Ράπανο.
Με λίγα λόγια επιχειρείται να στηθεί μια τρόικα βασικών σημιτικών εξαπτέρυγων (Παπαδήμος-Γιαννίτσης-Ράπανος) οι οποίοι θα αναλάβουν τα ηνία της οικονομίας, τις κρίσιμες αυτές 100 ημέρες.
Ένας νυν σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, ένας συνάδελφός του στο υπουργικό συμβούλιο της περιόδου του Κ. Σημίτη, κι ένας άνθρωπος της αγοράς με πλάτες στο ΠΑΣΟΚ, προαλείφονται για το οικονομικό επιτελείο.
Και το ερώτημα είναι: Αφού επιχειρούν να αναβιώσουν το Σημιτισμό, γιατί δεν φέρνουν τον ίδιο τον Σημίτη να αναλάβει την προεδρία της κυβέρνησης για να τελειώνουμε; Τον θέλουν τα καθεστωτικά Media, τον θέλουν οι ξένοι δανειστές μας, ας τον φάμε κι εμείς ξανά στα μούτρα για να θυμηθούμε τις ένδοξες ημέρες της περιόδου 2000-2004.
Αυτό σίγουρα δεν παραπέμπει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.


Antinews

ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ



Ρεπορτάζ : Γιώργος Γάτος
(από την Ημερησία)
«Κλειδί» για την ομαλή καταβολή των συντάξεων μετά το Δεκέμβριο αλλά και για τα μέτρα που η χώρα έχει δεσμευτεί να λάβει (ώστε να εισπράττει τις δόσεις) για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις έως το τέλος του 2011 και από την 1/1/2012, είναι οι...
πολιτικές εξελίξεις. «Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ημέρα», προειδοποίησε την Παρασκευή στη Βουλή ο Γ. Κουτρουμάνης και η «Η» παρουσιάζει τα 12 ανοικτά «μέτωπα» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που επηρεάζουν άμεσα τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τους ανέργους.
Για τα ταμεία
Τα 10 +2 «μέτωπα» για τα ταμεία και την απασχόληση που αποτελούν και τα πεδία των μέτρων και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα (που δεν διακόπτονται) έχουν ως εξής:

1. Πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση έτσι ώστε το Δημόσιο που συμμετέχει σε ποσοστό 40% στη χρηματοδότηση των ταμείων να έχει τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτεί (έστω και με μικρότερα ποσά, λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής) και να διασφαλιστούν οι πληρωμές των συντάξεων μετά το Δεκέμβριο.
2. Πρέπει να ψηφιστεί το σχέδιο αναπλήρωσης των απωλειών (περί τα 11 - 12 δισ. ευρώ) που θα έχουν τα ταμεία από το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
3. Πρέπει να υποστηριχθούν στην Ε.Ε στις 25 Νοεμβρίου τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί για τις συντάξεις και οι μελέτες βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού ώστε να αποφευχθούν νέες ανατροπές. Πέραν δηλ. όσων έχουν ψηφιστεί και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται (ενιαία όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2013, κατάργηση δώρων για πολλές κατηγορίες συνταξιούχων, μειώσεις συντάξεων με εξαίρεση μόνο τους χαμηλοσυνταξιούχους και αυξήσεις εισφορών για επιστήμονες, ασφαλισμένους ΟΓΑ κ.ά.).
4. Πρέπει να ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με την αλλαγή του καθεστώτος των επικουρικών συντάξεων (μείωση ποσοστών αναπλήρωσης και ενοποιήσεις ταμείων) και των εφάπαξ που έχει δρομολογηθεί να γίνει από την 1/1/2012.
5. Πρέπει να εισπραχθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 262 εκατ. ευρώ (επιστροφή rebate) που θα χρησιμοποιηθούν για να «κλείσουν» ταμειακές υποχρεώσεις.
6. Πρέπει να επεκταθούν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η ηλεκτρονική σάρωση των συνταγών στο 92% των ασφαλισμένων (ήδη από την 1η Νοεμβρίου το σύστημα εφαρμόζεται για 8 εκατ. ασφαλισμένους) ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα παράνομων πρακτικών που έφτασαν τη μηνιαία δαπάνη στα 465 ευρώ το μήνα το 2009 (χάρη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση η δαπάνη αυτή φέτος έχει μειωθεί στα 300 εκατ ευρώ το μήνα).
7. Πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία της είσπραξης των οφειλών προς τα ταμεία (11 δισ. ευρώ) που έως το τέλος του 2011 θα αποφέρει έσοδα 1,1 δισ. ευρώ.
8. Πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι στις πληρωμές συντάξεων και παροχών. Ηδη έχουν «κοπεί» 36.000 συντάξεις και έπεται συνέχεια τόσο με τις συντάξεις των δικαιούχων - «φαντασμάτων» όσο και με τις μη οριστικές αναπηρικές συντάξεις. Σε εκκρεμότητα παραμένει η περικοπή και των κοινωνικών επιδομάτων.
9. Πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η νέα (μικρότερη) λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών.
10. Πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής που κοστίζει στα ταμεία 8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Επείγουν
Πέντε SOS για μισθούς συντάξεις
1. Η εκταμίευση της 6ης δόσης και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης εξαρτώνται η ομαλή καταβολή των συντάξεων και των παροχών μετά το Δεκέμβριο.
2. «Τεστ αντοχής» για το Ασφαλιστικό από την τρόικα στις 25 Νοεμβρίου ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα - και υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα.
3. Αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ που έχει αποφασιστεί να γίνουν από την 1/1/ 2012.
4. Προγράμματα καταπολέμησης της αυξανόμενης ανεργίας και στήριξης των επισφαλών θέσεων εργασίας.
5. Το 2012 πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση η σύναψη τριμερούς συμφωνίας (κράτους - εργοδοτών - συνδικάτων) για τους μισθούς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Ανάσχεση του κύματος ανέργων
Οι δράσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση συνεργασίας τόσο για την ανάσχεση του κύματος της ανεργίας αλλά και για τη διευθέτηση των αλλαγών στα εργασιακά.
1. Πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις και να διευρυνθούν, ένα εκατ. το 2012, τα προγράμματα διατήρησης των θέσεων εργασίας και δημιουργίας νέων θέσεων για τους άνεργους μέσω της επιδότησης εισφορών και της κατάρτισης.
2. Πρέπει να οργανωθεί το 2012 κοινωνικός διάλογος και να υπογραφεί τριμερής συμφωνία (κράτους - εργοδοτών και συνδικάτων) για τους μισθούς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα και από τη μείωση του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας (η τρόικα έχει θέσει θέμα μείωση ακόμη και των κατώτατων μισθών όπως και των εισφορών). Δεν τίθεται, φυσικά, θέμα «διόρθωσης» όσων μέτρων έχουν ληφθεί για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συμβάσεις εργασίας.



Fimotro

Eκτός Ευρωζώνης μας βλέπουν 2 στους 3 Γερμανους σύμφωνα με δημοσκόπηση του "Focus"



Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το περιοδικό «Focus», δύο στους τρεις Γερμανούς εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην Ευρωζώνη..

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη, όταν η ελληνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να διεξάγει δημοψήφισμα σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας της χώρας.

Ειδικότερα, στην ερώτηση «Έχει, κατά τη γνώμη σας, μέλλον η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», το 68% των 1.007 ερωτηθέντων απάντησε «όχι» και το 27% «ναι».

ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ...



Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος
(από την Ελευθεροτυπία)
Στις 19 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι εκλογές στη χώρα, όμως η νέα σελίδα στη διακυβέρνησή της, που άνοιξε πριν από μερικές μέρες με την απόφαση του πρωθυπουργού να επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς τον ίδιο πρωθυπουργό, άρχισε να...
γράφεται από χθες μετά τη συμφωνία Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, να συγκροτήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα και αντίπαλοι της πολιτικής ζωής μια τέτοια κυβέρνηση...

Ο δικομματισμός πλέον μαζί και χέρι χέρι στην κυβέρνηση, μετά την ασφυκτική πίεση και απαίτηση των δανειστών της χώρας, σε μια προσπάθεια να ψηφίσει και να υλοποιήσει σκληρά μέτρα λιτότητας για την επόμενη δεκαετία.

Αγνωστος «χ» για την ώρα αυτής της «ιστορικής» συγκατοίκησης είναι ο νέος πρωθυπουργός, καθώς χθες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σήμερα θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Πάντως χθες είδαν το φως της δημοσιότητας ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Λουκάς Παπαδήμος συγκεντρώνει πιθανότητες για να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης με αντιπροέδρους τους Ευάγγ. Βενιζέλο και Στ. Δήμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας η νέα κυβέρνηση θα έχει ως έργο την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και μετά θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Οι αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που συναντήθηκαν χθες αργά το βράδυ στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που διασφαλίζουν την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, κατέληξαν ότι η καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών είναι η 19η Φεβρουαρίου.

Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης και της Ν.Δ. οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου. Επί της ουσίας η Ν.Δ. συμφώνησε τελικά στο χρονοδιάγραμμα που είχαν εξ αρχής θέσει οι Παπανδρέου και Βενιζέλος.

Για να φθάσουμε στο χθεσινό αποτέλεσμα χρειάστηκε να καμφθεί και η τελευταία γραμμή άμυνας του Αντώνη Σαμαρά, που δεν ήταν άλλη από την απαίτησή του να παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου από πρωθυπουργός και μετά να συμφωνήσει σε συνεργασία. Ο πρωθυπουργός αρνιόταν μέχρι το τέλος και μπροστά στο αδιέξοδο, ζήτησε ο ίδιος συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ. Σαμαρά ούτως ώστε ενώπιόν του να δεσμευθεί ότι θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία για να πεισθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Νωρίτερα και μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπαναχωρούσε σημείο προς σημείο από την αρχική του κατηγορηματική άρνηση να συναινέσει σε μια τέτοια κυβέρνηση, όπως την είχε εκφράσει το βράδυ της ψήφου εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά σειρά υπαναχώρησε:

* Από την άρνησή του να ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση. Τώρα θα την ψηφίσει.

**Από τον όρο που έβαζε οι εκλογές να γίνουν στις 4 Δεκεμβρίου. Τώρα αποδέχθηκε την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

* Από την απαίτησή του να παραιτηθεί άμεσα ο πρωθυπουργός και μετά να αρχίσει η συζήτηση για τη νέα κυβέρνηση.

* Από την αρχική του θέση του η νέα μεταβατική κυβέρνηση να μην είναι πολιτική. Τώρα αποδέχθηκε να είναι πολιτική και να συμμετέχουν και στελέχη από τη Ν.Δ.

* Κέρδισε όμως την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού, έστω κι αν αυτή δεν την προκάλεσε ο ίδιος.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός και λόγω του φιάσκου των Κανών αναγκάζεται να παραχωρήσει τη θέση του πρωθυπουργού λόγω της απειλής των βουλευτών του, ότι αν δεν άνοιγε τις διαδικασίες για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, θα τον ανέτρεπαν. Από τη στιγμή που δέχθηκε να κάνει αυτή τη «θυσία», κατόρθωσε (σχήμα λόγου) να:

* Πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

* Να αναγκάσει τον Α. Σαμαρά να δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση.

* Να τον πείσει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενδεχόμενο που αρνιόταν κατηγορηματικά μέχρι χθες.

Η Ν.Δ. με τη συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση χάνει πλέον το προνόμιο να καταγγέλλει το Μνημόνιο και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να ευνοείται από το αντιμνημονιακό κλίμα. Τώρα γίνεται μέρος του προβλήματος, αφού θα ψηφίσει κι αυτή και θα συνδιαχειριστεί το νέο δανειακό πρόγραμμα και τα νέα μέτρα, που το ακολουθούν.

Ωστόσο ο Γ. Παπανδρέου όλα αυτά τα πλήρωσε με την απώλεια της πρωθυπουργίας, από την οποία ενδεχομένως να επωφεληθεί ο μεγάλος του αντίπαλος Α. Σαμαράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών



Fimotro

Αρχειοθήκη ιστολογίου