Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Επάγγελμα σοσιαλιστής



Ο σοσιαλιστής τα παλιά χρόνια ήταν ένας καθώς πρέπει επάγγελμα. Έχαιρε κύρους και κοινωνικής αναγνώρισης και σ’ αυτό η συμβολή του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ομολογήσουμε ότι ήταν σημαντική. Αργότερα βέβαια επήλθε ο κορεσμός, αλλά πάντα υπήρχαν θέσεις εργασίας για τους πτυχιούχους σοσιαλιστές. Κυρίως στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου ακόμα και όταν δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας, οι απόφοιτοι του ΠΑΣΟΚ είχαν προτεραιότητα. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα παιδιά των αποφοιτήσαντων του Κολλεγίου Αθηνών.
Κάποια στιγμή όμως, πέραν του κορεσμού προστέθηκε και μια ακόμη παράμετρος που είχε σχέση με τα επιπλέον προσόντα που έπρεπε να έχει ένας σοσιαλιστής για να βρει δουλειά. Δεν αρκούσε δηλαδή να είσαι απλά θυρωρός πολυκατοικίας. Χρειαζόταν κι ένας τουλάχιστον μεταπτυχιακός τίτλος. Όπως αντιλαμβάνεστε άρχιζε η εποχή Σημίτη και ο σοσιαλιστής, συν τοις άλλοις, έπρεπε να είναι και τεχνοκράτης. Η ποιοτική αναβάθμιση του επαγγέλματος άνοιγε νέες προοπτικές πέραν του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ήταν η ώρα η σοσιαλιστική τεχνογνωσία να μεταλαμπαδεύσει τις ιδέες της και στον ιδιωτικό τομέα. Κυρίως μάλιστα στον χρηματοπιστωτικό τομέα της οικονομίας, με έμφαση τα χρηματιστηριακά.
Και μετά ήρθε η επανίδρυση του κράτους όχι όμως και η «επανίδρυση» των επαγγελματιών σοσιαλιστών. Παρέμειναν τα χρόνια που ακολούθησαν στις θέσεις τους προκειμένου να υποδεχθούν τον… «λεφτά υπάρχουν». Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Εκείνο που παραμένει άγνωστο είναι το μέλλον του επαγγέλματος. Απ’ τη στιγμή μάλιστα που το ΠΑΣΟΚ απέκτησε ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, η αναγνώριση του τίτλου σπουδών θα καταστεί μια ιδιαιτέρως πολύπλοκη υπόθεση. Θα υπερισχύσει το Λόουερ-ΠΑΣΟΚ έναντι του Μίτσιγκαν-ΣΥΡΙΖΑ ή το αντίστροφο; Και τι θα γίνει στη περίπωση που εξισωθεί το ΙΕΚ-ΔΗΜΑΡ με το πτυχίο του ΠΑΣΟΚ; Δύσκολοι καιροί για τη σοσιαλιστική εκπαίδευση.


Γιαννιτσά: Διοικητής απαγόρεψε το "Μακεδονία ξακουστή.." σε στρατόπεδο



E-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες σε στρατόπεδο της Βόρειας Ελλάδας. Ο διοικητής του στρατοπέδου απαγόρευσε σε φαντάρους να τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή…».
Το συμβάν
Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους και εν όψει της ορκωμοσίας τους οι φαντάροι της 162ης Αυτοκινούμενης Μοίρας Βαρέως Πυροβολικού στα Γιαννιτσά παρήλαυναν με την εποπτεία του αρμόδιου λοχία. Λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, ο λοχίας παρότρυνε τους φαντάρους να τραγουδήσουν το «Μακεδονία ξακουστή…», το τραγούδι που υμνεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Οι φωνές των νεοσύλλεκτων έφτασαν μέχρι το διοικητήριο. Μέσα σε λίγα λεπτά στο σημείο της εκπαίδευσης έφτασε τρέχοντας ο διοικητής της Μοίρας. Σφύριξε τρεις φορές από μακριά, όμως οι φαντάροι τον αγνόησαν. Πλησίασε πιο κοντά και φώναξε «σταματήστε». Στη συνέχεια κάλεσε κοντά του τον λοχία και του είπε ότι υπάρχει διαταγή η οποία έχει απαγορεύσει το συγκεκριμένο τραγούδι. Η πράξη του διοικητή δυσαρέστησε τους φαντάρους, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στους αξιωματικούς της Μοίρας.
Φ. Φραγκούλης: Η οδηγία του ΓΕΣ λέει το αντίθετο
Κατηγορηματικά αντίθετος με την πράξη του διοικητή της 162ης Μοίρας εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φράγκος Φραγκούλης. «Υπάρχει οδηγία που καλεί όλες τις μπάντες των ενόπλων δυνάμεων να παίζουν το συγκεκριμένο τραγούδι στις παρελάσεις. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες ο εν λόγω διοικητής διέκοψε το τραγούδι» δήλωσε ο κ. Φραγκούλης.
Πηγή: thestival.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου