Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Τι πραγματικά συμβαίνει; Γιατί η ενώ η Ελλάδα προσπαθεί…ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει δραματικά αυξηθεί;

  Τι πραγματικά συμβαίνει; Γιατί η ενώ η Ελλάδα προσπαθεί…ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει δραματικά αυξηθεί; Γιατί ενώ ανακοινώνεται το τραπεζικό deal της χρονιάς το ΧΑ καταρρέει;

 Γιατί ενώ ανακοινώνεται το τραπεζικό deal της χρονιάς το ΧΑ καταρρέει;

Ο καιρός γαρ εγγύς…η στιχομυθία αυτή ίσως να αντικατοπτρίζει περίτρανα τις επερχόμενες εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ποια είναι η επικρατούσα αίσθηση ότι κάθε προσπάθεια σε οικονομικό επίπεδο πέφτει στο κενό.
Κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία καίγεται στον ορυμαγδό των αρνητικών ειδήσεων.
Η λαίλαπα των αρνητικών γεγονότων συμπαρασύρουν κάθε θετική πρωτοβουλία.
Τι συμβαίνει;
Οι αγορές πιστεύουν ότι θα συμβούν τα εξής 3 πράγματα προσεχώς;
1)Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε βαθμολογική χρεοκοπία 2)η Ελλάδα ακολούθως θα αντιμετωπίσει το credit event το πιστωτικό γεγονός και 3)θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών με την πληρωμή των CDS.
Όμως μόνο αυτά θα μπορούσαν να συμβούν; Αυτά ούτως ή άλλως τα πίστευαν και πριν 4 μήνες.
Για πρώτη φορά τίθεται θέμα στάσης πληρωμών ακόμη και προσωρινής εξόδου από το ευρώ.
Πιθανότατα αυτά δεν θα συμβούν και δεν θα πρέπει να συμβούν καθώς θα είναι η καταστροφή της χώρας.
Όμως και πάλι οι αγορές δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ ή ακόμη δεν θέλουν να το πιστέψουν.
Άρα τι συμβαίνει;
Οι αγορές έδωσαν πριν 13-15 μήνες την λύση στην Ελλάδα και συνεχώς μέσω μιας διαδικασίας ομόκεντρων κύκλων την φέρνουν συνεχώς στο προσκήνιο.
Υπάρχει λύση σωτηρίας να υπάρξει επιθετικό haircut στα ομόλογα 50% δηλαδή το 50% του χρέους να το επωμιστούν όσοι κατέχουν χρέος.
Δεν υπάρχει άλλη λύση σωτηρίας.
Δεν κατανόησε κανείς την πρόσφατη δήλωση της πολιτικής ηγεσίας της Πορτογαλίας.
Η Μέρκελ η καγκελάριος της Γερμανίας έχει ταχθεί κατά του ευρωομολόγου. Τα κίνητρα και επιχειρήματα της ισχυρής Γερμανίας είναι κατανοητά θα υπάρξει επιβάρυνση στο κόστος χρηματοδότησης των Γερμανών.
Οι Πορτογάλοι όμως γιατί δηλώνουν ότι δεν είναι λύση το ευρωομόλογο; Η Πορτογαλία δεν βρίσκεται στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα;
Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι τα δάνεια της και το χρέος της.
Η λύση που αναζητά η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι με νέα δάνεια να σώσουν την Ελλάδα που δεν μπορεί να πληρώσει τα παλαιά δάνεια.
Δηλαδή με την  συνταγή που οδήγησε σε αδιέξοδο την οικονομία επιχειρείται να σωθεί η οικονομία;
Λύση μέσω νέων δανείων δεν μπορεί να υπάρξει η χώρα θα χρεοκοπήσει.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια καθολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της 50% haircut και 50% επιμήκυνση μεγάλης χρονικής διάρκειας και παράλληλα θεραπεία σοκ στην εγχώρια οικονομία με κλείσιμο πάνω από το 50% του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Οι αγορές έχουν καταδικάσει την Ελλάδα και οι πολιτικοί αψηφώντας τις αγορές το μόνο που κερδίζουν είναι να επιτείνουν το πρόβλημα. Τον πόλεμο μεταξύ Ελλάδος και αγορών θα τον κερδίσουν οι αγορές.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο είναι η στάση των αγορών ακόμη και σε θετικές πρωτοβουλίες.....γιατί ήταν θετική πρωτοβουλία το deal AlphaEurobank.
Μπορεί το deal AlphaEurobank να πραγματοποιήθηκε με όρους αποφυγής του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας άρα και κρατικοποίησης των τραπεζών αλλά δεν παύει να αποτελεί μια θετική πρωτοβουλία.
Η αντίδραση της Δευτέρας ήταν καταστροφική. Το χρηματιστηριακό άλμα ήταν στο κενό. Έκτοτε οι μετοχές έχουν κατακρημνιστεί, οι τράπεζες το ΧΑ σχεδόν καταρρεύσει με όρους αγοράς.
Γιατί η αγορά δεν επιδοκίμασε το deal;
Ο λόγος είναι απλός.
Οι αγορές αμφισβητούν την ικανότητα των παραγόντων της οικονομίας….να τα καταφέρουν. Πιστεύουν ότι η δύναμη του χρέους θα συνθλίψει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης.
Αμφισβητούν την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών. Πιστεύει η αγορά ότι από τα δάνεια και τα ομόλογα τα προβλήματα θα διογκωθούν. Πιστεύει ότι θα έρθει και νέο haircut στο ελληνικό χρέος με στόχο το 50% απομείωσης. Πιστεύει ότι από τα δάνεια θα προκύψουν μεγάλες κεφαλαιακές ζημίες.
Όμως πιστεύει και κάτι άλλο ότι τα κεφάλαια των τραπεζών 35 δις δεν είναι επί της ουσίας 35 δις αλλά 10 δις και έτσι εξηγείται γιατί αποτιμά τον κλάδο P/BV στο 0,22 σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα…..
Ακόμη και την παρουσία του Κατάρ αμφισβητεί η αγορά, οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν αποκαλυφθεί αλλά η αγορά πιστεύει το Κατάρ για να πάρει τέτοιο ρίσκο στην Ελλάδα σημαίνει ότι έχει πάρει μεγάλες εξασφαλίσεις.
Μπορεί αυτό να ισχύει μπορεί και όχι αλλά αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι κάθε θετική πρωτοβουλία χάνεται στην κυριολεξία.
Ανάπτυξη δεν υπάρχει έχει χαθεί ο έλεγχος και βεβαίως είναι αβέβαιη και άδηλη η προοπτική της χώρας.
Οι τραπεζίτες είπαν αρχικά καλό το deal μεταξύ AlphaEurobank. Μετά όμως την χρηματιστηριακή κατάρρευση της αγοράς όλοι είπαν….άστο καλύτερα δεν είμαστε εμείς για deal.
H Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Δεν πρόκειται να την ανακτήσει αν δεν περάσει τον δικό της Γολγοθά η χώρα.
Η θεραπεία σοκ πλησιάζει και θα είναι δυστυχώς επώδυνη για όλους.
Όλοι θα χάσουν και όλοι θα χάσουμε….

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ; ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.



Σύλληψη υπόπτου για το σκάνδαλο των υποκλοπών
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο 30χρονος άνδρας προσπαθούσε να παρεμποδίσει το έργο της βρετανικής δικαιοσύνης

Picture 0 for Σύλληψη υπόπτου για το σκάνδαλο των υποκλοπών
Έναν ακόμη ύποπτο για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στην εφημερίδα συμφερόντων Ρούπερτ Μέρντοχ «News of the world» συνέλαβε η Σκότλαντ Γιάρντ.

Όπως διευκρίνισε, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο 30χρονος άνδρας «προσπαθούσε να παρεμποδίσει το έργο της βρετανικής δικαιοσύνης».

Voria.gr

Κίνα σε Ε.Ε: "Δεν μπορεί να εξαρτάστε από την Κίνα και μόνο για να διασώσετε την Ελλάδα."




Βρυξέλλες euobserver – Ένα "συνηθισμένο" τηλεφώνημα μεταξύ του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και του κινέζου πρωθυπουργού Wen Jiabao, έγινε την Παρασκευή το πρωί (2 Σεπτεμβρίου) και είχε ως στόχο να καθησυχάσει τις αγορές ότι η Κίνα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωζώνη.
Στην τακτική ενημέρωση Τύπου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Alejandro Ulzurrun είπε για το τηλεφώνημα ότι...
επικεντρώθηκε στα τρέχοντα μέτρα που λαμβάνονται για την παγίωση της ευρωζώνης και για την επικείμενη συνάντηση κορυφής ΕΕ-Κίνας στις 25 Οκτωβρίου.
"Ο Wen εξέφρασε την υποστήριξή του για τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη," δήλωσε ο Ulzurrun, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Από την αρχή της κρίσης του ευρώ-χρέους, η Κίνα έχει βοηθήσει χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, μέσω των αγορών ομολόγων.
Αλλά, καθώς η συμφωνία του Ιουλίου για μια νέα ελληνική διάσωση έδωσε τη δυνατότητα των επενδυτών, να κάνουν ένα “εθελοντικό κούρεμα” για τις επενδύσεις τους, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν χαμηλώσει τις προσδοκίες τους για άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, το μπλοκ της τρίτης και τέταρτης από τις μεγαλύτερες οικονομίες, λόγω του φόβου ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια «μερική» χρεοκοπία.
Μιλώντας στο EUobserver, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Wang Ξινίνγκ είπε ότι, η κυβέρνησή του προτίθεται «να αγοράσει περισσότερα ομόλογα, αλλά αυτό εξαρτάται από την απόδοση των ομολόγων αυτών, σε εμπορικά κριτήρια».
«Θέλουμε να δούμε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι πρόθυμη να προσφέρει βοήθεια σε διάφορες μορφές, αλλά τεράστια ποσά για ομόλογα δεν είναι ρεαλιστικά.
Δεν μπορεί να εξαρτάστε από την Κίνα και μόνο για να διασώσετε την Ελλάδα."
Όσον αφορά στην ιδέα των ευρωομολόγων, προοπτική που απέκρουσε η Γερμανία, ο Wang είπε ότι η Κίνα θα ενδιαφερόταν για την αγορά τους, όταν και αν θα προσφέρονται. "Όμως, κάθε συμφωνία θα αποφασιστεί σε οικονομική βάση", πρόσθεσε.
Στην αξιολόγησή της, να αγοράσει ένα συγκεκριμένο ομόλογο ή όχι, η κινεζική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις της αξιολόγησης του πιστωτικού κινδύνου, αλλά «και την πολιτική βούληση να κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και τις συμβουλές από κεντρικούς τραπεζίτες. «Είναι σοφότερο να προβεί σε κρίσεις με βάση τις ευρύτερες απόψεις, όχι μόνο από τους οίκους αξιολόγησης," τόνισε.

exomatiakaivlepo.blogspot.com

Η κυβέρνηση έπεσε έξω σε όλες τις εκτιμήσεις και σε όλους τους στόχους της





 
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης,έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
 
«Αφού, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, αναστάτωσαν τη χώρα με ανεύθυνες διαρροές, για δήθεν αντιστασιακές κραυγές στην Τρόικα, εμφανίστηκε σήμερα ο κ. Βενιζέλος να κάνει υποδείξεις προς τον…εαυτό του και την κυβέρνηση.

Τώρα, προσπαθούν να κρύψουν την αποτυχία και την ανεπάρκειά τους, με φθηνά επικοινωνιακά τρικ. Μεταθέτουν τις συνομιλίες με την Τρόικα, για μετά την εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι ο κ. Βενιζέλος πρέπει να ολοκληρώσει… “τεχνικές εργασίες”!  

Πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών και έσχατη ανευθυνότητα.

Η αλήθεια είναι ότι έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις και σε όλους τους στόχους τους. 

Και ότι επιβεβαιώθηκαν όλες οι επισημάνσεις και όλες οι προβλέψεις της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά».

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας στις 6 Σεπτέμβρη



ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας στις 6 Σεπτέμβρη

Το Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια (ΕΓΔ) εξάμηνης διάρκειας, ύψους 1 δις ευρώ, στις 6 Σεπτέμβρη, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 9η Σεπτεμβρίου. Μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία, ενώ δεν θα καταβληθεί προμήθεια.

Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, ενώ μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού.



Πηγή: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ. ΘΑΡΘΕΙ Η ΩΡΑ....




Τι να πούμε για όλα αυτά που πληροφορούμαστε εμβρόντητοι.
Οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τα τηλέφωνά του, όπως μας λέει η εισαγγελική έρευνα. Άνθρωποι του κόμματός του πήγαιναν κατευθείαν στην αμερικανική πρεσβεία για να πουν τις απόψεις τους, όπως πληροφορούμαστε από τα ίδια τα έγγραφα της πρεσβείας. Πολλοί βουλευτές του, εκμεταλλευόμενοι την ισχνή πλειοψηφία έβγαιναν, όπως θυμάστε στα κανάλια και του τα έριχναν απαιτώντας να....
απομακρύνει τον έναν ή τον άλλον, απειλώντας με παραιτήσεις. Οι νταβατζήδες και τα ΜΜΕ τον διέσυραν. 
Τι έχει υποστεί ο άνθρωπος;;
Τι είναι αυτά τα πράγματα;;
Τι πολιτικό σύστημα είναι αυτό που ελέγχεται από τους Αμερικανούς;

Τώρα αντιλαμβανόμαστε γιατί δεν μιλάει και πολύ καλά κάνει αυτή τη φορά. Έτοιμα περιμένουν τα αρπαχτικά να τον ξεσκίσουν. Προφανώς θα μιλήσει όταν ο λόγος του θα έχει την ανάλογη δύναμη.

Εμείς σταθήκαμε απέναντι στον Καραμανλή από το 2007 που λειτουργεί αυτό εδώ τοblog για δύο λόγους: α) γιατί αντιπροσωπεύει, μαζί φυσικά με άλλους, την οικογενειοκρατία στην πολιτική και β) γιατί είχε ταχθεί κατά της αλλαγής του πολιτικού συστήματος και υπέρ της αποτελεσματικής διαχείρισης του συστήματος.

Δυστυχώς όμως, όπως αποδείχτηκε και αποδεικνύεται κάθε μέρα, δεν κατάφερε να διαχειριστεί αυτό το αυτόνομο τέρας που λέγεται πολιτικό σύστημα, αλλά το ίδιο το εξωκατευθυνόμενο αντιδημοκρατικό σύστημα τον έλεγχε πλήρως.
Για την ιστορία, κάποτε του είχαμε επισημάνει δια ζώσης, τον κίνδυνο που εμπεριέχει η προσπάθεια διαχείρισης αυτού του συστήματος, πριν ακόμα γίνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.


Proedrikidimokratia

Η στρατηγική της “ηρωϊκής εξόδου”



Στο σημείο που έχει φτάσει το θέμα της οικονομίας, με όλους τους δείκτες εκτός προγραμματισμού, με βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερο έλλειμμα, η κυβέρνηση δια του Αντιπροέδρου της, Ευάγγελου Βενιζέλου, φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε μια “ηρωική έξοδο” τύπου εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ το 1974, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, που στη συνέχεια βέβαια αναγκαστήκαμε να παρακαλάμε για να επιστρέψουμε.
Το πλέον αξιοσημείωτο δε από την όλη χθεσινοβραδινή εξέλιξη, είναι η δήλωση Βενιζέλου που είναι ταυτόσημη με αυτή τη χιλιοειπωμένη, του Αντώνη Σαμαρά «Αυτό το μείγμα πολιτικής δεν οδηγεί πουθενά».
Προηγήθηκε μάλιστα η προχθεσινή έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, από άτομα εμπιστοσύνης του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου- αν αυτό κάτι σημαίνει!- που εξέθεσε τον νυν Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος αντέδρασε – και πάλι- απαξιώνοντας την εμπειρία και τη γνώμη των μελών της.
Δύο συμβάντα μέσα σε λίγες ώρες είναι πολλά. Ειδικότερα δε όταν ο Πρωθυπουργός προτείνειαπλόχερα στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Φίλων της Λιβύης, την αποστολή νερού από την Ελλάδα, όταν τα περισσότερα τουριστικά θέρετρα δεν έχουν νερό και κοστίζει στους πολίτες και παραθεριστές, όσο το «χύμα» κρασί, και τη Σούδα, ως hab για την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Κάτι θα χρειαστούμε και εμείς από αυτή, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τη λογική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την πρόδηλη αδυναμία της Κυβέρνησης  να εφαρμόσει την πολιτική της, οδηγώντας την Ελλάδα σε βαθύτατη πολιτική οικονομική και κοινωνική κρίση.
Η Ευρωζώνη αδυνατεί να υλοποιήσει το σχέδιο χρηματοδότησης της 21ης Ιουλίου 2011, για να αποτρέψει τη δημοσιονομική εκτροπή που έχει πυρήνα την ύφεση, η οποία στο τέλος του 2011 θα διαμορφωθεί γύρω από το 5,5-6%. Μέχρι σήμερα τα χαράματα, η κυβέρνηση εμφάνιζε μια εικονική πραγματικότητα. Με τις νυχτερινές εξελίξεις, “ηρωικού” και “πατριωτικού” χαρακτήρα τα πράγματα αλλάζουν. Η τρόικα «επέστρεψε στη βάση της», επειδή η Κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματά της. Αν συμφωνούσαν, η τρόικα θα είχε παραμείνει στην Αθήνα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι  αναβάλλει την απόφαση του για την 6ηδόση, που είχε προγραμματίσει για τη συνεδρίαση της 15ης Σεπτεμβρίου, και η κυβέρνηση καλεί και εγκαλεί το Εurogroup  να επιληφθεί άμεσα του θέματος.
Μάλιστα, αν ερμηνεύουμε σωστά τις σημερινές δηλώσεις του αντιπροέδρου, στην αυριανή συνάντηση των υπουργών στις Βρυξέλλες δεν θα παραβρεθεί ο ίδιος, και θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Γιώργο Ζανιά. Πρώτη φορά, εξ όσων γνωρίζουμε, μια χώρα εκπροσωπείται σε συνάντηση επιπέδου υπουργών, από τεχνοκράτη. Μήπως κάτι σημαίνει αυτό;
Δύσκολα πράγματα, για την ευρωπαϊκή τάξη, όταν το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ  συζητείται- ελπίζουμε όχι τόσο σοβαρά-, ενώ η προοπτική της χρεοκοπίας βρίσκεται πλέον στη πόρτα μας.
Η μόνη λύση είναι πλέον πολιτική. Εκλογές άμεσα. Πάγωμα της πολιτικής  ύφεσης για ένα δίμηνο. Έκτακτη οικονομική βοήθεια, για να επιζήσει η χώρα στους δύο μήνες αυτούς. Αλλαγή των προσώπων που απαρτίζουν την τρόικα. Νέα συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Μόνο τότε θα είναι εφικτή η συγκρότηση εθνικού μετώπου.


Statesmen.gr

Η τρόικα φεύγει, οι εκλογές έρχονται…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Οι πρόωρες εκλογές αποτελούν απαγορευμένη λέξη για το Μέγαρο Μαξίμου και το πρωθυπουργικό επιτελείο, που κατανοούν ότι η παρούσα πολιτική και κοινωνική συγκυρία μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια βαθιά, στρατηγικών χαρακτηριστικών ήττα, βαθύτερη και περισσότερο σύνθετη ακόμη και από εκείνη του Μαρτίου του 2004.
Γι’ αυτό και ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε να ξεκαθαρίσει με πρόσφατη συνέντευξή του ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, και ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης άρχισε να δουλεύει με ρυθμούς παραπομπής των εξελίξεων στο μέλλον.
Στην πολιτική ωστόσο ενυπάρχει το απρόβλεπτο. Που εν πολλοίς καθορίζει τις εξελίξεις σε κατεύθυνση διαφορετική από εκείνη των… προθέσεων, των επιθυμιών και των σχεδιασμών. Και ένα τέτοιο απρόοπτο, που συνέβη τα ξημερώματα, με τη διακοπή των συνομιλιών του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας, και την αποχώρηση των τελευταίων από την Ελλάδα, αλλάζει δραματικά το τοπίο, και ανοίγει το δρόμο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργόαρνήθηκαν στους εκπροσώπους της τρόικας να προσυπογράψουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα του 1% που παρατηρείται στην επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011.
Πλέον, η 6η δόση είναι στον αέρα, ειδικά από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ενημερώθηκε σχετικά από τον Πολ Τόμσεν, και οι αποφάσεις για την επίλυση του αδιεξόδου παραπέμπονται στο Eurogroup. Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να διαχειριστεί πολιτικά το ελληνικό πρόβλημα, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του rollover των ομολόγων για τον καινούριο μηχανισμό στήριξης.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, το κλίμα που εκπορεύεται είναι ότι η Κυβέρνηση «στύλωσε τα πόδια». Και ότι επιχειρεί στην πράξη την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Προσδοκούν ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί θετικά, καικραδαίνουν την «απειλή» των πρόωρων εκλογών προς τις Βρυξέλλες.
Είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιθυμούσε πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, στην κορύφωση της αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στην οικονομία της ευρωζώνης, ειδικά από τη στιγμή που έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση όπως στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Με τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως σίγουρο νικητή των εκλογών, να έχει προειδοποιήσει τους δανειστές της Ελλάδας, ότι… το κοντέρ μηδενίζεται, και να επιμένει στην αναγκαιότητα αλλαγής της πολιτικής του Μνημονίου.
Η εκλογική «μπλόφα» της Κυβέρνησης πάντως, που διαμορφώνει οριακές καταστάσεις, ελπίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, δεν μπορεί να… περπατήσει στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Γιατί το επιχείρημα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος… έκαναν επανάσταση, θυμίζει στην κοινωνία πως η Κυβέρνηση άργησε δραματικά να κατανοήσει τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, και μέχρι πρότινος απέρριπτε κάθε συζήτηση επαναδιαπραγμάτευσης. Κάτι που μετ΄ επιτάσεως ζητούσαν η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, που είναι αυτονόητο ότι θα προσέλθουν στην προεκλογική μάχη με το συγκριτικό πλεονέκτημα της δικαίωσης.

Statesmen.gr

ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ…



Εφημερίδα “Σήμερα” 02-09-2011

Οι πελατειακές σχέσεις αποτελούσαν μέχρι σήμερα τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στο πολιτικό μας σύστημα και έτσι η αποκάλυψη ότι χρησιμοποιούνται πιθανώς οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, δεν εξέπληξε κανέναν, αλλά απέδειξε για άλλη μια φορά πως το υπάρχον πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει.
 Μεγαλύτερη απόδειξη αποτέλεσε, άλλωστε, η προσφυγή στους μηχανισμούς του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, ανεξάρτητα από τον τρόπο και τους λόγους για τους οποίους έχουμε οδηγηθεί εκεί.

Από το 1981 και μετά το κράτος δανειζόταν ανεξέλεγκτα, μοίραζε τμήμα των δανεικών με κομματικά και «ρουσφετολογικά» κριτήρια και δημιουργούσε «πελάτες» τους οποίους χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα για να συντηρηθεί στην εξουσία. Αυτή η τακτική είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τα μεγάλα ελλείμματα και το σημερινό δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος.
Δεν αμφισβητώ πως και η ΝΔ, αλλά και τα μικρότερα κόμματα, τα οποία παρουσίασαν συντεχνιακές αντιλήψεις και αγκυλώσεις, έχουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, τη μεγαλύτερη όμως ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στην εξουσία για περισσότερα από 20 χρόνια.
Σήμερα όμως, ήρθε η ώρα να δρομολογήσουμε κατάλληλες παρεμβάσεις, με κριτήρια και κανόνες, αφήνοντας στην άκρη λογικές και πρακτικές λαϊκισμού, με αποκλειστικό σκοπό την αναγέννηση του πολιτικού μας συστήματος.
Τέτοιες αλλαγές μπορεί να είναι η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η ύπαρξη πόθεν έσχες για τους δημοσίους λειτουργούς, η αλλαγή του εκλογικού νόμου με τις μεγάλες του εκλογικές περιφέρειες και η δυνατότητα για την ιδιωτική χρηματοδότηση πολιτικών και κομμάτων.
Τέλος, όσον αφορά την οικονομική κρίση, πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάκαμψης αρκεί να δουλέψουμε συλλογικά, μεθοδικά, ιδιαίτερα όσοι έχουν θέσεις ευθύνης. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι ελπίδα, μια λέξη η οποία αποτελεί τον βασικό παράγοντα της επιτυχίας και την κινητήρια δύναμη της ύπαρξης του ανθρώπου. Η ΝΔ, με τις προτάσεις που έχει καταθέσει, μπορεί να αποτελέσει το «όχημα» για την επανεκκίνηση της οικονομίας, σηματοδοτώντας και την επιστροφή της ελπίδας.
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα “Σήμερα” (02-09-2011)
http://www.efsimopoulos.gr/?p=1669

Σεισμός 7,1 Ρίχτερ την Αλάσκα



Σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών σημειώθηκε πριν από λίγο νοτιοανατολικά της Άτκα στην Αλάσκα.

Υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί τσουνάμι, σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ.

Wikileaks: Ο Καρατζαφέρης ζητούσε επαφές με Αμερικανούς και την εβραϊκή κοινότητα και «τυχαία» συνάντηση με Ερντογάν




http://olympiada.files.wordpress.com/2011/09/karatzaferis.jpg?w=253&h=167Φρικτά πράγματα αποκαλύπτονται από τηWikileaks όσον αφορά τον γνωστό κολοτούμπα! Σε συνάντηση της Τζαβέλα με αμερικάνο αξιωματούχο στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 Ο Καρατζαφέρης ξεβρακώθηκε κανονικά μπροστά τους: Παρακαλούσε, μέσω της Τζαβέλα, για ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΖΙ τους υποσχόμενος πως ΜΕΤΑ τις εκλογές, αφού θα έχει υποκλέψει την ψήφο των ηλιθίων, θα έβγαζε ανακοίνωση υπέρ της αποζημίωσης των εβραίων για το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης σαν κίνηση καλής θέλησης προς την εβραική κοινότητα ... έλεγε στους αμερικάνους ότι έχει δώσει εντολή να πέσουν ΟΙ τόνοι ΑΠΌ ΤΑ στελέχη του... θύμιζε ότι είχε συναντηθεί με λαθρομετανάστες ... και τέλος επιζητούσε ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ τον Ερντογάν Που όμως θα φαίνονταν "τυχαία" για να μην πονηρευτούν οι ηλίθιοι που τον στηρίζουν ...
Διαβάστε τα χάλια του και μόνοι σας:
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΑΘΗΝΑ 001.515 SIPDIS
δήλ: 28/09/2019
ΘΕΜΑ: εκτοξευμένες ακροδεξιά στην Ελλάδα ΛΑΟΣ Ίντσες προς το κέντρο
Περίληψη: Στον απόηχο της πρωτοφανούς επιτυχίας τους στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, οι ηγέτες της ογκούμενος, στην Ελλάδα ακροδεξιό Popular Rally Ορθόδοξη (ΛΑΟΣ) αναμένεται να κερδίσει 6-7 τοις εκατό των ψήφων και μέχρι 20 κοινοβουλευτικές έδρες ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 4 Οι εγχώριες εκλογές και την προετοιμασία να είναι μια "πιο υπεύθυνος" για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θέματα της εξωτερικής υποθέσεων. Νίκη Τζαβέλλα, ο ΛΑΟΣ «ανώτερων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΒΕΚ) και στρατηγικός κόμμα, που περιγράφεται στο Poloff στις 23 Σεπτεμβρίου πως αρχηγός κόμματος Καρατζαφέρη κατανοητό ότι το ΛΑΟΣ« ολοένα και μεγαλύτερων πολιτικών τύχες σήμαινε ότι το κόμμα έπρεπε να απομακρυνθούν από το παρελθόν της υπερ-εθνικιστικό και αντισημιτική ρητορεία. Σύμφωνα με τον Τζαβέλλα, Καρατζαφέρης ήθελε να κάνει θετικές κινήσεις για να κοινότητα Εβραίων στην Ελλάδα, ήταν επιδιώκοντας την αύξηση των επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους, είχε μετριάζεται σκληρή αντι-μεταναστευτική στάση του με συνάντηση με τους μετανάστες και τη δέσμευση για την καταπολέμηση του ρατσισμού δηλώσεις, και θέλησε να γυαλίζω εξωτερικών σχέσεων του διαπιστευτήρια ενορχηστρώνοντας μια "τυχαία", αλλά ουσιαστική συνάντηση με τον Τούρκο μμ Ερντογάν στο περιθώριο της σε προσεχή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Τζαβέλλα είπε ότι αυτή και ο Καρατζαφέρης, τόσο εκ των Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) βουλευτές, μοιράζονταν τον ίδιο τελικό στόχο της ένταξης του ΛΑΟΣ και η ΝΔ σε ένα ευρύ κεντροδεξιό συνασπισμό-και θα συνεχίσουν να πιέζουν τους βουλευτές να ND ελάττωμα στο κόμμα τους.ΤΕΛΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ.
2. (U) Βλ. αναφ. Α για μια ευρύτερη ανασκόπηση των 4 Οκτ. βουλευτικές εκλογές. -------------- ΛΑΟΣ σε καλή θέση για μια ισχυρή εκλογική Εμφάνιση --------------
3. (C) στις εκλογές του Ιουνίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ΛΑΟΣ οδήγησε ένα κύμα της δυσαρέσκειας μεταξύ των κεντροδεξιών ψηφοφόρων πάνω από το χειρισμό της ΝΔ από τις ταραχές Δεκεμβρίου 2008 στην Αθήνα, την παράνομη μετανάστευση, και την οικονομική κρίση για να κερδίσει μια άνευ προηγουμένου 7,15 τοις εκατό των ψήφων, την αποστολή δύο ΛΑΟΣ οι βουλευτές-όπως η Νίκη Τζαβέλλα-στις Βρυξέλλες (βλ. σχετ. D). Από τότε, Καρατζαφέρης έχει ακολουθήσει μια διττή στρατηγική της λαθροθηρίας δυσαρεστημένοι πολιτικοί της ΝΔ και δημόσια δηλώνοντας την επιθυμία του για το ΛΑΟΣ-ND μεγάλο συνασπισμό. ΛΑΟΣ σημείωσε ένα πολιτικό πραξικόπημα στις 9 Σεπτεμβρίου πείθοντας τον πρώην επικεφαλής της ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Ιωάννης Korandis, για να οδηγήσει το κράτος ΛΑΟΣ κοινοβουλευτική σχιστόλιθο. Korandis φέρνει την εμπειρία διαχείρισης ενός κυβερνητικού οργανισμού, ένα προηγούμενο όριο ως Έλληνας πρέσβης στην Τουρκία, και επίσης μια φήμη ως ηγέτης του νόμου και της τάξης. Με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κοπή πολύχρονη μέλη του κόμματος από τη δική πλάκες του, η ΝΔ είναι σε κακή κατάσταση και το ηθικό έχει υποστεί-όλα τα καλά νέα για Καρατζαφέρη, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή τρεις αποκάλυψη βουλευτές στη λίστα του κόμματός του με ανοιχτές αγκάλες. Μέσα Σεπτεμβρίου δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι το ΛΑΟΣ θα κερδίσει 6 με 7 τοις εκατό του εκλογικού σώματος, σχεδόν διπλάσιο του να λάβει κατά 3,8 τοις εκατό κατά τα τελευταία εγχώρια εκλογές το 2007. Με το ΛΑΟΣ αποκομίζοντας ακόμα τα οφέλη από την σαφή θέση κατά της μετανάστευσης και να απολαύσετε ένα ισχυρό εθνικιστικό βάση στη Βόρεια Ελλάδα, Τζαβέλλα σημείωσε, αυτή και ο Καρατζαφέρης κρυφά ήλπιζε να κερδίσει 8 τοις εκατό των ψήφων και μέχρι 20 κοινοβουλευτικές έδρες. --------------
μετατρέποντας ένα νέο φύλλο για τον αντισημιτισμό, Εθνικά Θέματα; --------------
4. (C), Τζαβέλα τόνισε ότι το ΛΑΟΣ ηγέτες αναγνώρισαν ότι πρωτόγνωρη πολιτική δύναμη του κόμματος που απαιτείται να είναι "πιο υπεύθυνοι", ιδίως αν ληφθεί υπόψη η φήμη του ΛΑΟΣ «ως αντισημιτικά και ξενοφοβικά. Τζαβέλα φρόντισε να τονίσει πολλές εν εξελίξει και μελλοντικές πρωτοβουλίες σε μέτριες θέσεις του κόμματος:
1) Αμέσως μετά την ισχυρή ευρω-εκλογές ΛΑΟΣ »δείχνει, Καρατζαφέρης έδωσε εντολή αντιπρόσωποι κόμματος να« μετριάσει »ανεύθυνο τον αντισημιτισμό και ρατσιστικά σχόλια?
2) Καρατζαφέρης συναντήθηκε με τους παράνομους μετανάστες, τον Απρίλιο του να τονίσει ότι η πρότασή του για τις αυστηρές ποσοστώσεις μετανάστευσης δεν ήταν ρατσιστικό?
3) Οι ευρωβουλευτές του ΛΑΟΣ είχε υπογράψει μια δημόσια δήλωση κατά του ρατσισμού, των διακρίσεων, της ομοφοβίας, του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας στις Βρυξέλλες?
4) Τζαβέλα είχε έλθει σε επαφή με τον ηγέτη της κοινότητας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, για να συζητήσουν πώς ΛΑΟΣ μπορεί να έχει καλύτερες σχέσεις?
5) Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος είχε συγγράψει την αντισημιτική «Οι Εβραίοι-Όλη η αλήθεια» και ο οποίος είχε καλέσει τους Εβραίους «απάνθρωπες» και «θανάσιμοι εχθροί», είχε αφήσει ΛΑΟΣ? Και
6) αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 4, Καρατζαφέρης θα δημοσιεύσει ένα υπογεγραμμένο σύνταξης σε μια "μεγάλη εφημερίδα" υποστηρίζει την επίλυση των διαπραγματεύσεων επιστροφής περιουσιών πάνω από το νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης εβραϊκή.
Οι δράσεις αυτές, Τζαβέλα είπε, αποδεικνύει ότι ο ΛΑΟΣ μπορεί να είναι ένας υπεύθυνος εταίρος σε μια κεντροδεξιά συμμαχία-και αναμένεται να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το ΛΑΟΣ «αντισημιτισμό. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ:.. Δημοσίευση απέφυγε να καλέσει τους ηγέτες του ΛΑΟΣ σε γεγονότα όπως η 4 Ιουλίου υποδοχή οφείλεται στις προηγούμενες αντισημιτικές Καρατζαφέρη »δηλώσεις και αφού αρνήθηκε ότι το Ολοκαύτωμα συνέβη του Ανατρέξτε του 2009 του υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Έκθεση για περισσότερες λεπτομέρειες)
--------------
Το
Μέλλον:? Ένα ΛΑΟΣ-ND κεντροδεξιός συνασπισμός --------------
5. (Γ) Παρά την πρόσφατη πολιτική επιτυχία του ΛΑΟΣ «Σμιλεύοντας με ένα ακροδεξιό, κατά της μετανάστευσης, την πλατφόρμα του νόμου και της τάξης, πάνω αρχηγούς των κομμάτων φαίνεται να αναζητούν έναν τρόπο να επανενωθεί με τη ΝΔ, είτε σε μια κεντροδεξιά συμμαχία ή, ενδεχομένως, από melding ΛΑΟΣ και της ΝΔ σε μία οντότητα. Σε μια 17η Ιουλίου συνάντηση, Τζαβέλα, δήλωσε ο Καρατζαφέρης, από τότε που εκδιώχθηκαν από ND το 2000, ελπίζει να επιστρέψει στην παλιά του κόμματος-και αυτή η επιθυμία ήταν ένας από τους λόγους που είχε αγκαλιάσει μια στρατηγική έκκληση για ND-ΛΑΟΣ συνασπισμού. Κατά τη διάρκεια της 23ης Σεπτεμβρίου συνάντηση, Τζαβέλα σημειωθεί ότι, επίσης, η ελπίδα ότι το ΛΑΟΣ θα μπορούσε να επανενταχθεί ND να σχηματίσει ένα σταθερό συνασπισμό επικεντρώθηκε σε ιδιωτική επιχείρηση, με βάση την αγορά οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και την αναζωογόνηση του 1970 «ημέρες δόξας" της ελληνικής κεντροδεξιάς. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ:. Τζαβέλα τον εαυτό της είναι πρώην βουλευτής ΝΔ) Ωστόσο, λόγω της αποστροφής των περισσότερων συνομιλητών ND προς την έννοια της συνεργασίας με το ΛΑΟΣ (βλέπε Refs Β και Γ), Τζαβέλα αναγνώρισε ότι η ΝΔ θα έπρεπε να υποστεί μια ήττα στρέψει ή άλλως υποβάλλονται μια σημαντική αλλαγή της καρδιάς πριν από μια συμμαχία μπορεί να είναι ρεαλιστική.
6. (C), Τζαβέλα εκτιμάται ότι η ΝΔ θα ήταν πολύ πιθανό να χάσουν της 4ης Οκτωβρίου εκλογές για το ΠΑΣΟΚ και ότι ο Καραμανλής θα παραιτηθεί από αρχηγός κόμματος. Τζαβέλα σκέφτηκε πολύ πιθανό οι διάδοχοί του ήταν Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, ή ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σαμαράς και Avramapoulos θα μπορούσε πιθανότατα να είναι πιο δεκτικά ΛΑΟΣ-ND συνεργασία, Τζαβέλα σημειωθεί, οπότε αν είτε ανέλαβε ΝΔ, ΛΑΟΣ θα πιέσουμε σκληρά για ένα συνασπισμό? Μια τέτοια συμμαχία θα ωθήσει πιθανόν τη φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ στην αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ. Σε περίπτωση που η σφοδρά κατά του ΛΑΟΣ Μπακογιάννη αναλαμβάνει το αξίωμα (ή πρέπει να παραμείνετε στην Karmanlis), ωστόσο, Καρατζαφέρης θα συνεχίσει πιθανώς μια στρατηγική της ανάπτυξη δύναμης με τις ελπίδες του σχηματισμού ενός συνασπισμού αργότερα κάτω από τη γραμμή.
--------------
ΣΧΟΛΙΟ: Η μετριοπάθεια τόσο έναν κίνδυνο όσο και μια ευκαιρία
--------------
7. (Γ) Σε περίπτωση που το ΛΑΟΣ εκτελεί έντονα στις εκλογές του Οκτωβρίου 4, κερδίζοντας 7 ή περισσότερες τοις εκατό των ψήφων, Καρατζαφέρης και Τζαβέλα θα αντιμετωπίσει δύο στρατηγικά ερωτήματα: Πρέπει ΛΑΟΣ μέτρια και να γίνει «υπεύθυνος», διακινδυνεύοντας την πίστη των ηχηρή της πολύ- δεξιά, υπερεθνικιστικής βάση; Και, δεν ΛΑΟΣ σταθεί μια ευκαιρία της δρομολόγησης ενός κεντροδεξιού συνασπισμού, ακόμα και ενώ αξιωματούχοι ND σε όλα τα επίπεδα του κόμματος σφοδρά αρνούνται ότι θα συνεργαστεί ποτέ; Κατά τη διάρκεια εκλογές του Ιουνίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ΛΑΟΣ ωφεληθεί εις βάρος της ΝΔ οφείλεται στην έγκαιρη ανύψωση του νόμου και της τάξης και της μετανάστευσης θέματα στο προσκήνιο της ελληνικής πολιτικής ατζέντας. Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ έρχεται στην εξουσία τον Οκτώβριο, ωστόσο, η ΝΔ έχει την ευκαιρία να βρουν νέα ηγεσία, την αναδιοργάνωση η ίδια στην αντιπολίτευση, και να επικεντρωθεί στην υπεράσπιση ιδεολογική πλευρά δεξιά του. Με ND δυνητικά επιστρέφουν στις ρίζες του στο πολιτικό δικαίωμα, και το ΛΑΟΣ αργά προς το κέντρο, ο ΛΑΟΣ αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο ρίσκο και μια μεγάλη ευκαιρία: Αυτή η πολιτική σύγκλιση μπορεί να στερήσει από το ΛΑΟΣ της πολιτικής ύπαρξής του, αλλά επίσης μπορεί να φέρει Καρατζαφέρη και του Τζαβέλα όραμα ενός κεντροδεξιού συνασπισμού ή συγχώνευση ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: υπάλληλοι ND να δείτε το ΛΑΟΣ με αποστροφή (βλ. σχετ. Β), αλλά δεν μπορούν πλέον να αγνοεί Καρατζαφέρη στις κάλπες ή κατά το σχεδιασμό πολιτικής στρατηγικής-ΛΑΟΣ έχει γίνει μια σημαντική δύναμη που λαμβάνεται υπόψη με την πολιτική δεξιά στην Ελλάδα . ΤΕΛΟΣ ΣΧΟΛΙΟ.
--------------
Βιογραφικές Πληροφορίες: Νίκη Τζαβέλα
--------------
8. (C) Τζαβέλα ανοιχτά παραδέχθηκε ότι "δεν ταιριάζουν στο καλούπι του ΛΑΟΣ» και επιφυλάχθηκε να χαράξει ένα πολιτικό μέλλον ανεξάρτητο από αυτό του Καρατζαφέρη. Τζαβέλα κατήγγειλε ότι «κανείς στην ΕΕ, το Κοινοβούλιο έκανε κανένα έργο» και είπε ότι θα εργαστεί σκληρά για τη βελτίωση ΗΠΑ-ΕΕ νομοθετικές δεσμούς σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας. Ελπίζει να καλέσει τη ρωσική υπουργό ενέργειας στις Βρυξέλλες. Άλλες λεπτομέρειες: - Ο πρώην βουλευτής ΝΔ, μιλάει άπταιστα Αγγλικά - εργάστηκε σε ένα κιμπούτς του Ισραήλ Εβραίων ως έφηβος? Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard - ανώτερος βουλευτής του ΛΑΟΣ »στις Βρυξέλλες και Αντιπρόεδρος πρόεδρος της Ευρώπης Ελευθερίας και Δημοκρατίας υπερ-κόμμα? Πρόεδρος Αντιπρόεδρος της Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας - διορίστηκε Αντιπρόεδρος της Αθήνας το 2004 Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων από το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης - Προηγούμενη Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη, η οποία τρέχει ένα πρόγραμμα στην Νοτιοανατολική και την Ανατολική-Κεντρική πολιτική Ευρώπη στο Harvard Kennedy School - Προηγούμενη Εκτελεστικός Διευθυντής Διεθνούς Ανάπτυξης για την Antenna TV Ομάδα Σπέκχαρντ

Olympia.gr

Αυστηρό μήνυμα της Ρωσίας προς την Τουρκία για την ΑΟΖ της Κύπρου




Μετά τις ΗΠΑ και η Ρωσία στηρίζει ανοιχτά την πρόθεση της Κύπρου για εξερεύνηση και εξόρυξη ορυκτών πηγών πλούτου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ), στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα στις τουρκικές απειλές.
Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου ΕξωτερικώνΑλεξάντρ Λουκασέβιτς δήλωσε την Παρασκευή ότι δραστηριότητες της Κύπρου προς εξερεύνηση και εξόρυξη ορυκτών πηγών πλούτου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) ανταποκρίνονται στο διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λουκασέβιτς είπε ότι «σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο από το 1982, την οποία μεταξύ άλλων 162 κρατών έχει υπογράψει και η Κυπριακή Δημοκρατία,κάθε κράτος με θαλάσσιες ακτές κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ του για σκοπούς εξερεύνησης, εκμετάλλευσης και προστασίας τόσο των ζώντων, όσο και των μη ζώντων φυσικών πηγών, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων, που καλύπτουν το θαλάσσιο βυθό, το βυθό και το υπέδαφός του (σημείο α της παραγράφου 1 του άρθρου 56 της Συνθήκης)».
Όπως τόνισε ο Ρώσος υψηλόβαθμος διπλωμάτης «τα κυριαρχικά δικαιώματα για σκοπούς εξερεύνησης και επεξεργασίας των πηγών της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του παράκτιου κράτους έχουν αποκλειστικό χαρακτήρα (παράγραφος 2 του άρθρου 77 της Συνθήκης».
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Λουκασέβιτς εξηγεί ότι «για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ διεξάγεται οριοθέτηση, η οποία διαμορφώνεται μέσω της υπογραφής διμερούς συμφωνίας μεταξύ των κρατών με αντικείμενες και τεμνόμενες ακτογραμμές στη βάση του διεθνούς δικαίου (άρθρο 74 της Συνθήκης)».
Γι’ αυτό και εφόσον η κυπριακή πλευρά σχεδιάζει να πραγματοποιήσει παρόμοιες δραστηριότητες εκμετάλλευσης «στα όρια των τμημάτων της ΑΟΖ της, τα οποία έχουν προσδιοριστεί στη βάση διεθνών συμφωνιών με τα απέναντι κείμενα κράτη, αυτές ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου και στο μέγεθος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Με την ανακοίνωσή της η Μόσχα καλεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές «να τηρούν αυστηρά τους όρους του εφαρμοζόμενου σε αυτό το ζήτημα διεθνούς εγγράφου, καθώς και να αποφεύγουν την εξάρτηση των αντιθέσεων στο πεδίο του δικαίου της θάλασσας με την πορεία των ειρηνευτικών διαδικασιών στην περιοχή»,απευθυνόμενη προφανώς προς την τουρκική ηγεσία.«Και αυτό αφορά σε πρώτο βαθμό και στο εξαιρετικά ευαίσθητο υλικό της κυπριακής διευθέτησης, για την οποία η θέση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως κράτους - μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επίσης βασίζεται στην αναγκαιότητα τήρησης από όλες τις πλευρές των γνωστών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο», αναφέρεται καταληκτικά στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Διαβάστε ακόμη: 
Newscode με πηγές ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Αρχειοθήκη ιστολογίου