13.06.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Αν πιστέψουμε το πρακτορείο «Bloomberg», η Ελλάδα μπορεί να χαμογελάει, έστω και συγκρατημένα. Η επίτευξη συμφωνίας για το «ελληνικό πρόβλημα», που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα σε «αστικό μύθο», με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να την επιδιώκουν, αλλά να μην παραμερίζουν τις επιμέρους αντιθέσεις τους, φαίνεται να βρίσκεται στο «παρά ένα», από τη στιγμή που τα δυο κεντρικά πρόσωπα του «δράματος», ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τείνουν να καταλήξουν στον «μεγάλο συμβιβασμό».
Ο Γάλλος απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μοιάζουν έτοιμοι να κοιτάξουν το μέλλον της ευρωζώνης, που περνάει εκ των πραγμάτων και αναπόφευκτα μέσα από τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, καθαρογράφοντας το πλαίσιο συμφωνίας για την επιμήκυνση της ωρίμανσης του ελληνικού χρέους, με τρόπο που δεν θα επιτρέψει στις αγορές να θεωρήσουν την εξέλιξη «πιστωτικό γεγονός», και να… κραυγάσουν «χρεοκοπία».
Η «ταμπακιέρα» αφορά φυσικά στον χαρακτήρα που θα έχει η συμμετοχή ιδιωτών σε αυτή την επιμήκυνση, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει ότι θα πρέπει να είναι εθελοντική, ώστε να μην αφήσει «παράθυρα» για να θεωρηθεί χρεοκοπία, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στον υποχρεωτικό χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομόλογων, μιας και χάρη σε αυτή την προϋπόθεση πέτυχε να εξασφαλίσει την έγκριση της Μπούντεσταγκ στη συμμετοχή της Γερμανίας και στο νέο δάνειο.
Σύμφωνα με το «Bloomberg», εκείνος που θα κάνει το αναγκαίο… βήμα πίσω, είναι ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και μάλιστα με διπλωματικά μαεστρικό τρόπο, καθώς θα επικαλεστεί την υποχρέωση όλων να συμβάλλουν στην διατήρηση της νομισματικής «ακεραιότητας» του ευρώ. Προκειμένου να μην ξεκινήσει ένα ντόμινο «εσωτερικής κατάρρευσης» στην ευρωζώνη, με δραματικά απρόβλεπτη κατάληξη, που δεν θα άφηνε ανεπηρέαστη ούτε την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.
STATESMEN