Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Και το ΔΝΤ προτείνει "κούρεμα" στα στεγαστικά δάνεια



Πρέπει να χάσουν λεφτά και οι τράπεζες, όχι μόνο όλοι οι άλλοι. Και να χάσουν με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες συνέπειες που τα χάνουν όλοι οι υπόλοιποι: επώδυνα, βασανιστικά. Κάποιες θα πεθάνουν. Δεν είναι τόσο τρομερό, συνηθίστε το. Εδώ συνηθίσαμε τις 3 αυτοκτονίες την ημέρα, γιατί τρομάζει τόσο..
η ιδέα ότι θα χάσουν λεφτά οι τράπεζες; Να χάσουν. Και ναι, θα πονέσει. Όπως σε εκατομμύρια άλλους Έλληνες, δεν δίνεται "εναλλακτική" και καταστρέφονται, ας καταστραφούν μερικές τράπεζες. Δεν είναι ταμπού, δεν είναι η συντέλεια του κόσμου. Δεν γίνεται να αυτοκτονούν μόνο άνθρωποι. Ας "αυτοκτονήσει" και καμιά τράπεζα. Δεν είναι τόσο τρομερό.


Haircut και στο χρέος των νοικοκυριών προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να έρθει γρηγορότερα η ανάκαμψη μετά από περιόδους κρίσης!

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε μελέτη του ΔΝΤ για τη σχέση ιδιωτικού χρέους, ενυπόθηκων δανείων, τιμών κατοικιών και οικονομικής δραστηριότητας, το βάρος που αποτελεί το χρέος των νοικοκυριών στην ορμή της ανάκαμψης μετά από περιόδους κρίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με τολμηρά και καλά σχεδιασμένα προγράμματα αναδιάρθρωσης τα οποία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις ιδιωτικές χρεοκοπίες και τις κατασχέσεις.

Η μελέτη του ΔΝΤ επικεντρώνεται στις τελευταίες δεκαετίες, αξιοποιεί όμως και την εμπειρία από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρέος που συσσωρεύεται σε νοικοκυριά σε περιόδους ισχυρής ανάπτυξης, με υποθήκες, προσωπικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, τόσο βαθύτερη είναι η επακόλουθη ύφεση και τόσο πιο αδύναμη η ανάκαμψη, αναφέρει το ΔΝΤ.

Εξετάζοντας το πώς αντιμετωπίστηκε η Μεγάλη Ύφεση, αλλά και η υποχώρηση τιμών κατοικιών στην Ισλανδία και την Ουγγαρία σήμερα, την Κολομβία το 1999, και τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία τη δεκαετία του 1990, η μελέτη καταλήγει στο ότι οι επιπτώσεις της «φούσκας» των τιμών κατοικιών στην οικονομική δραστηριότητα μπορούν να αντισταθμιστούν με κυβερνητικές πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών.



Σαμαράς: "ETΣΙ θα κυβερνήσω!"



Αποφασιμένος και με καθαρό λόγο παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ στη μεγάλη συνλεντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος και επέμεινε στη θέση του πως δεν θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ αλλά θέλει μία καθαρή εντολή για να κάνει όλα όσα πρέπει.

Διαβάστε ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στον Γιάννη Πρετεντέρη:

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Φιλοξενούμε σε αυτήν την έκτακτη «Ανατροπή» τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Κύριε Πρόεδρε, με την τρίτη, τρίτη και φαρμακερή. Είχαμε πει να το κάνουμε την Πέμπτη. Απεργούσαν οι τεχνικοί. Το πήγαμε την Παρασκευή, ξανά απεργούσαν οι τεχνικοί. Σήμερα παρόντων των τεχνικών μπορέσαμε να βρεθούμε να κάνουμε αυτή την κουβέντα.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μπήκαμε στις Άγιες Ημέρες.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό έχει ένα καλό, ότι πρόλαβα και σας άκουσα στο Αιγάλεω το Σάββατο. Στο Αιγάλεω είπατε 6 Μαΐου οι εκλογές έρχονται. Δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, είναι κατά τη δήλωσή σας έως τώρα οι εκλογές 6 Μαΐου, και είπατε επίσης «θέλουν - δεν θέλουν κάποιοι». Υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν εκλογές ή μπορεί και να μη γίνουν εκλογές;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κοιτάξτε, πολλά δεν ακούστηκαν; Όλες οι προϋποθέσεις για να γίνουν 6 Μαΐου υπάρχουν και από πλευράς Βουλής και από πλευράς συμφωνιών. Επομένως, εγώ δεν ξέρω αν υπάρχουν συμφέροντα που δεν θέλουν, αλλά αν υπάρχουν, το μήνυμα το πήρανε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Δηλαδή ακόμα και σήμερα πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να αποτρέψουν τη διενέργεια εκλογών για κάποιους λόγους.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πιθανώς.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί βλέπω αμέσως παρακάτω στην ίδια ομιλία σας, μιλώντας για τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, την οποία απορρίπτετε, λόγω αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας που θέλετε – θα το δούμε αυτό αν και πώς μπορεί να γίνει – βάζετε όμως κι έναν άλλον παράγοντα.
Λέτε ότι τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ την προτείνουν και όσοι εντός και εκτός Ελλάδος θέλουν την αυριανή κυβέρνηση αδύναμη και ελεγχόμενη. Δηλαδή υπάρχει σχέδιο συγκυβέρνησης από κάποιους;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πιστεύω ότι αδύναμες κυβερνήσεις γενικώς, ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο που περνάει σήμερα η Ελλάδα, που απαιτεί να υπάρχουν γρήγορες και ισχυρές αποφάσεις και τολμηρές αποφάσεις, τέτοιου είδους συγκυβερνήσεις, με ασθενείς ηγεσίες και αδύναμες κυβερνήσεις, τις θέλουν μόνον εκείνοι που εκπροσωπούν ένα φαύλο πολιτικό σύστημα. Εκείνοι οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για να αλλάξει ουσιαστικά τίποτα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και εκτός Ελλάδος όπως λέτε; Και εκτός Ελλάδος;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κοιτάξτε, μπορεί να είναι και εκτός Ελλάδος, ναι. Αυτό το οποίο είναι το σημαντικό πάντως είναι ότι κάποιος θέλει να μειώσει το κράτος. Πρέπει να έχει τα χέρια του λυμένα.
Κάποιος θέλει να πάρει μεγάλες αποφάσεις. Θέλει αύριο να αλλάξει τους υπουργούς. Θέλει μεθαύριο να πάρει αποφάσεις οι οποίες, για παράδειγμα, σχετίζονται με αλλαγές τεράστιες. Το θέμα των λαθρομεταναστών. Αλλαγή του νόμου του Ραγκούση. Το θέμα των «τρωκτικών» που υπάρχουν παντού.
Πώς θα τα αλλάξει αυτά κανείς, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με το τηλέφωνο, με κάποιον άλλον ηγέτη, και θα πρέπει και από το εξωτερικό ακόμα όταν θα εκπροσωπεί τον τόπο του και θα είναι ο Πρωθυπουργός, να πρέπει να πάρει έγκριση και άδεια…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καλά, πάντως κ. Πρόεδρε συμμαχικές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν, στην Αγγλία, στη Γερμανία. Δεν έχουν πάθει και τίποτα. Στη Δανία, στο Βέλγιο, παντού. Ακόμα και στην Ιταλία τώρα με την κυβέρνηση Μόντι.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όπου υπάρχει κάποιο κοινό πρόγραμμα, έχουν κοινές θέσεις.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Προφανώς.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Έχουν συμφωνήσει για ορισμένα πράγματα. Εδώ πέρα εμείς είμαστε στη φάση που ακριβώς είναι τα αντίθετα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σύμφωνοι. Να κάνω μία ερώτηση. Εσείς επιδιώκετε την αυτοδυναμία. Λέτε ότι θέλετε την αυτοδυναμία, όπως διάβασα σε μια συνέντευξή σας, για να σας λύσουν τα χέρια, να μπορέσετε να κυβερνήσετε. Αυτό θα το βγάλει η κάλπη. Αν όμως δεν βγάλει η κάλπη αυτοδυναμία, πρέπει παρά ταύτα να κυβερνηθεί ο τόπος υποθέτω, ή όχι;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ κ. Πρετεντέρη μπαίνω στο γήπεδο, όπως όλες οι μεγάλες ομάδες, για τη νίκη. Δεν μπαίνω ούτε για την ισοπαλία ούτε για την ήττα. Κι αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, τι θα κάνω; Το ερώτημα είναι: θα μείνουμε ακυβέρνητοι ως χώρα; Αναγκαστικά. Όχι από δικό μου αίτιο. Θα πρέπει να ξαναπάμε σε εκλογές παρά το ακυβέρνητο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν ακούγεται λίγο εκβιαστικά αυτό, ή βγάζετε εμένα ή κανέναν;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όχι, εκβιαστικό είναι αν θέλετε εσείς να με υποχρεώσετε να συγκυβερνήσω μαζί με το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι εγώ.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς, στην ερώτηση απευθύνομαι. Δηλαδή να μην μπορέσω να κάνω αυτά τα οποία χρειάζονται ή να κάνω τα μισά από εκείνα τα οποία χρειάζονται. Ασφαλώς εξαρτάται από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ασφαλώς εξαρτάται και από τη στάση του ΠΑΣΟΚ.
Εγώ δεν έχω τίποτα με τον κ. Βενιζέλο, το ΠΑΣΟΚ όμως δεν το εμπιστεύομαι. Και οφείλω να σας το πω ότι εγώ θα δώσω τη μάχη για να είναι μια κυβέρνηση ισχυρή, όχι μία κυβέρνηση ετοιμόρροπη, να μην υπάρχει ακυβερνησία και νομίζω ότι ο λαός αυτό θα το καταλάβει. Και να σας πω και κάτι άλλο αν επιτρέπετε σ' αυτό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Τι θα γίνει εάν ο κ. Βενιζέλος βάλει όρους και πει ότι «κάτω από αυτούς τους όρους εγώ δέχομαι». Μα εδώ πάμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Τι θα γίνει εάν, όχι ο κ. Βενιζέλος, αλλά στον κ. Βενιζέλο βάλει όρους το ΠΑΣΟΚ; Εγώ θα πρέπει να είμαι δέσμιος των ηττημένων;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στους όρους αυτούς υπονοείτε και την κουβέντα που έχει ξεκινήσει μέσα στο ΠΑΣΟΚ για πρωθυπουργία ή όχι Σαμαρά; Γιατί βλέπω ότι υπάρχει μια κουβέντα εκεί αν θα αποδεχόταν το ΠΑΣΟΚ μια κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Σαμαρά ή αν το ΠΑΣΟΚ θα αποδεχόταν μια κυβέρνηση χωρίς Πρωθυπουργό τον Σαμαρά. Σας αφορά η συζήτηση, προφανώς ως Σαμαράς, αλλά εσείς αυτοί είναι οι όροι στους οποίους αναφέρεστε;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ θέλω να αλλάξω την Ελλάδα. Δεν θέλω να μοιράζω Υπουργεία. Δεν θέλω την ανοχή του ΠΑΣΟΚ. Θέλω την εντολή του ελληνικού λαού. Αυτό είναι καθαρό και πιστεύω ότι δεν θα μπορέσω ούτε τις συντεχνίες να χτυπήσω, που είναι εν πολλοίς συντεχνίες του ΠΑΣΟΚ, ούτε να περάσει Εξεταστική Επιτροπή, που πρέπει πολλοί να κάτσουν στο σκαμνί, για να δούμε ποιοι φταίνε γι' αυτή την κατάσταση που ήρθε εδώ πέρα σήμερα με το ΠΑΣΟΚ. Ούτε μπορώ να κάνω τη λαθρομετανάστευση όπως τη θέλω εγώ, τη μεγάλη αλλαγή με ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι το ΠΑΣΟΚ της υπατίας. Επομένως υπάρχουν…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μου ξεφύγατε όμως λίγο στην ερώτηση, γιατί η ερώτηση αφορούσε την πρωθυπουργία Σαμαρά. Δηλαδή η όποια συνεννόηση προϋποθέτει πρωθυπουργία Σαμαρά, εφόσον βέβαια είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία ή η πρωθυπουργία Σαμαρά ισχύει ή δεν ισχύει;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Τότε να βάλουμε από τώρα κάποιον ο οποίος θα είναι Πρωθυπουργός στη θέση μου εάν εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα. Αυτά δεν γίνονται.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα πρωθυπουργία Σαμαρά.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πρωθυπουργία του αρχηγού του πρώτου κόμματος στη Βουλή.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Οι δημοσκοπήσεις βεβαίως δεν αφήνουν μία εικόνα, τη δική μου δεν την ξέρω ακόμα, θα τη δούμε το βράδυ που θα παίξουμε την GPO, αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν μία εικόνα αυτοδυναμίας τουλάχιστον προς το παρόν. Έχουμε τέσσερις εβδομάδες βεβαίως ακόμα.
Υποθέτω λοιπόν ότι στο μυαλό σας δουλεύουν και άλλα σενάρια για να κυβερνηθεί ο τόπος. Το ένα είναι αυτό που είπατε, ότι θα γίνουν κι άλλες εκλογές αν ο τόπος είναι ακυβέρνητος. Υπάρχουν όμως κι άλλα.
Υπάρχει το ΠΑΣΟΚ που το απορρίπτετε, υπάρχει όμως κι ένα ενδεχόμενο σενάριο συνεργασίας της κεντροδεξιάς; Θα μπορούσατε, εάν βγαίνει και αριθμητικά, με την κα Μπακογιάννη, τον κ. Καμμένο, τον κ. Καρατζαφέρη, η «πολυκατοικία», που έχουμε συνηθίσει να λέμε, να κυβερνήσει; Μπορεί να γίνει αυτό;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η κα Μπακογιάννη έχει πει ότι η αυτοδυναμία είναι εφιάλτης. Ο κ. Καρατζαφέρης έχει μια δική του άποψη για την πολιτική που δεν προσιδιάζει με τις δικές μας.
Κοιτάξτε κάτι, όλα αυτά τα μικρότερα κόμματα, τα οποία αν θέλετε βγήκαν, φύτρωσαν από τη μήτρα της Νέας Δημοκρατίας, είναι κόμματα στα οποία σήμερα όπως έχει η κατάσταση, με μια Ελλάδα η οποία πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις, όποιος τα ψηφίσει ουσιαστικά δίνει φιλί ζωής στο ΠΑΣΟΚ και κατά την άποψή μου δίνει αν θέλετε και ασυλία στο ΠΑΣΟΚ. Είναι ψήφος ασυλίας στο ΠΑΣΟΚ.
Κατά τη δική μου την άποψη ο χώρος που υπηρετείται από τη Νέα Δημοκρατία είναι όλο το πολιτικό φάσμα ιδιαίτερα σήμερα και δεν βλέπω για ποιο λόγο πρέπει να υπάρχουν κόμματα τα οποία σήμερα απλά είναι κόμματα διαμαρτυρίας. Είναι κόμματα τα οποία δεν έχουν θέσεις, είναι κόμματα τα οποία δεν έχουν ιδεολογία.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τα κόμματα αυτά, τουλάχιστον τα δύο εξ αυτών, υπάρχουν επειδή εσείς τα δημιουργήσατε. Την κα Μπακογιάννη εσείς τη διαγράψατε, επειδή ψήφισε το μνημόνιο το πρώτο και τον Καμμένο και τους άλλους πάλι εσείς τους διαγράψατε επειδή δεν ψήφισαν το μνημόνιο το δεύτερο. Δηλαδή έχετε μία ευθύνη στα υπάρχοντα κόμματα αυτά.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Προσέξτε, δεν είναι η ευθύνη η δικιά μου. Είναι η ευθύνη της σοβαρότητας για τον τόπο. Αυτό το οποίο έπρεπε να κάνουμε στο πρώτο μνημόνιο ήταν να ψηφίσουμε κατά. Το μνημόνιο αυτό το πρώτο σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση δεν έχει καμία σχέση, κι αν θέλετε να το αναλύσουμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα το κουβεντιάσουμε τώρα γιατί…

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ναι ασφαλώς, αλλά από κει και πέρα η υπόθεση, παράδειγμα, των Βουλευτών όλοι που πήγαν με τον κ. Καμμένο, είναι Βουλευτές οι οποίοι ψήφισαν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν είναι δικιά μου η ευθύνη. Αντίθετα πιστεύω ότι οι δικές τους οι φωνές είναι φωνές οι οποίες έχουν ταυτιστεί με άναρθρες κραυγές που είναι από το χώρο της Αριστεράς. Δεν έχουν τίποτα το καινούργιο να προτείνουν.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εκλεχθήκατε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας προ 2,5 ετών αν δεν απατώμαι και στο διάστημα των 2,5 ετών ξεπήδησαν δύο κόμματα από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας όπως το παραδεχθήκατε μέχρι τώρα. Δεν έχετε μία ευθύνη γι' αυτό;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κοιτάξτε κ. Πρετεντέρη, περάσαμε τις πιο δύσκολες στιγμές που μπορούσε να περάσει ο τόπος. Οι δύσκολες στιγμές απαιτούν πολλές φορές στη δίκη του δευτερολέπτου να μπορεί κανείς να παίρνει αποφάσεις κρίσιμες. Αυτό, μιλάω και για το αύριο, είναι αναγκαίο.
Στις κρίσιμες αποφάσεις που πήραμε, είναι άλλοι που τις αντέχουν, άλλοι που δεν τις αντέχουν. Όταν πήραμε την απόφαση για το πρώτο μνημόνιο, ήμουν μόνος μου να το καταψηφίσω, και δεν σας κρύβω ότι ο αστικός χώρος, ο κόσμος ο ευρύτατος της παράταξης, αν θέλετε και η μεσαία τάξη..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γκρίνιαζε και πολύ.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ήταν εκείνοι οι οποίοι γκρίνιαζαν.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Τώρα που δικαιώθηκα, λένε «καλά έκανες».

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάμε στο «δικαιώθηκα».

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ωραία.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πριν από δύο χρόνια τέτοια εποχή καταψηφίσατε το μνημόνιο, το πρώτο μνημόνιο, με δύο βασικά επιχειρήματα.
Πρώτον, ότι θα φέρει ύφεση, θα βαθύνει την ύφεση και δεύτερον, ότι θα οδηγήσει σε μία υπερ-φορολόγηση, και με μία εκτίμηση ότι τα δύο αυτά βασικά στοιχεία θα επιδεινώσουν το πρόβλημα και δεν θα το λύσουν. Από πολλές απόψεις είχατε δίκιο. Ήταν μια άποψη μεμονωμένη αν θέλετε τότε, αλλά που κατά την πορεία αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό σωστή.
Δύο χρόνια μετά τώρα έρχεστε και ψηφίζετε το νέο μνημόνιο, το οποίο συντηρεί τη συνταγή της ύφεσης, είναι η ίδια ακριβώς συνταγή, δεν αλλάζει καμία συνταγή της ύφεσης και εμμένει στην υπερ-φορολόγηση, γιατί απ’ ό,τι ξέρω δεν πρόκειται να αφαιρεθεί κανένας φόρος μετά τις εκλογές. Έξι χαράτσια μας περιμένουν την επομένη των εκλογών μόνο και μόνο για τα ακίνητα. Πολλοί σας κατηγόρησαν για κωλοτούμπα τότε και τώρα, και θέλω να μου πείτε ειλικρινά μέσα σας πότε είχατε δίκιο. Τότε είχατε δίκιο ή τώρα έχετε δίκιο;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν είναι έτσι; Δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενα τα ποσά. Ας το πάρω από την αρχή κι εγώ.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Βεβαίως.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Την πίκρα του κόσμου και τα αδιέξοδα του μνημονίου εγώ τα ταξίδεψα εγώ. Εγώ ήμουν το φρένο για τις οριζόντιες περικοπές. Εγώ ήμουν εκείνος ο οποίος τσακώθηκε με τη Μέρκελ για το μνημόνιο και τους άλλους Πρωθυπουργούς της Ευρώπης.
Όταν μίλαγα για την ύφεση, ήμουν μόνος μου κ. Πρετεντέρη. Τώρα που δικαιώθηκα και που η ίδια η Ευρώπη έρχεται και λέει «Σαμαρά, τελικά είχες δίκιο, χρειαζόταν ανάπτυξη, χρειάζεται ανάκαμψη, δεν πάει άλλο έτσι», το λέει πλέον και η Ιταλία και η Πορτογαλία και η Ισπανία, όλη η Νότιος Ευρώπη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, αλλά στο παρολί, γιατί στο δεύτερο μνημόνιο πάλι ύφεση είχαμε.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Προσέξτε. Θα τα πούμε όλα. Τώρα λοιπόν που με δικαιώνει η Ευρώπη γι’ αυτή τη φράση μου, γι’ αυτή τη δική μου τοποθέτηση για την ανάπτυξη, εγώ θα πρέπει ν’ απολογηθώ; Αλλά να δούμε και το εξής: Να δούμε αλήθεια, τι ψήφισα; Γιατί είναι άλλο το μνημόνιο κα άλλο η δανειακή σύμβαση.
Ψήφισα λοιπόν μείωση χρέους που δεν έχει γίνει ποτέ, κούρεμα, που δεν έγινε στο πρώτο μνημόνιο. ψήφισα μείωση των επιτοκίων που δεν έχει γίνει ποτέ, που ήταν υπερβολικά ψηλά στο πρώτο μνημόνιο και ψήφισα αυτό που σαν Οικονομολόγος θεωρώ το πιο σημαντικό, δηλαδή το δικαίωμα να ρίξουμε 30 χρόνια μακριά από σήμερα στο μέλλον την υποχρέωσή μας ν’ αποπληρώσουμε τα δάνεια, που τέτοιο πράγμα δεν υπήρχε στο πρώτο μνημόνιο.
Επομένως αυτό το οποίο συνέβη και το λέω με βεβαιότητα, είναι ότι αυτό που ψηφίσαμε δε σχετίζεται με το μνημόνιο, αντίθετα ήταν υποχρέωσή μας όταν ήρθε λόγω Παπανδρέου και της γκάφας, της κουταμάρας του δημοψηφίσματος, της τεράστιας, φτάσαμε στο σημείο όπου όταν αυτός μαζί με τον κ. Βενιζέλο αποφάσισαν να κάνουν κάτι τέτοιο τι συνέβη: Ήταν έτοιμοι να μας διώξουν από το ευρώ.
Και το λέω μετά βεβαιότητας ότι ήταν έτοιμοι να μας διώξουν από το ευρώ. Φώναζα λοιπόν εγώ όλο αυτό το διάστημα όπως το παραδέχεστε: «προσοχή, πάτε την Ελλάδα στο γκρεμό, πάτε στην Ελλάδα στο γκρεμό». Έφτασε η Ελλάδα με τις φτέρνες στο γκρεμό. Εγώ τι έπρεπε, να τη ρίξω; Για να ικανοποιήσω ορισμένες φωνές σήμερα ανόητες οι οποίες θα ήθελαν εγώ να κερδίσω ορισμένα χειροκροτήματα στην κηδεία της Ελλάδας; Δε θα το έκανα ποτέ αυτό.
Δε θα το έκανα ποτέ, άλλωστε εγώ έμεινα 11 χρόνια σπίτι μου για τη δική μου εικόνα της Ελλάδας, Μακεδονία τότε, για το δικό μου τρόπο που βλέπω την πατρίδα μου. Δε θα την έριχνα ποτέ την πατρίδα μου στον Καιάδα. Και σας λέω ότι αυτό που έπρεπε να κάνουμε, το κάναμε. Έφυγε ο κ. Παπανδρέου, θα φύγει τώρα και το ΠΑΣΟΚ και να ξέρετε ότι άλλο να φύγει ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και άλλο να θέλουν να φύγουμε εμείς από την Ευρώπη.
Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή έρχεται στα δικά μας τα κύματα, στα δικά μας τα ρεύματα, στη δική μας τη λογική και ταυτόχρονα την έχουμε ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ. Γιατί; Μισό λεπτό να το πω: Θέμα ομπρέλας, ανάγκης προστασίας της Ευρώπης για την ΑΟΖ. Αυτό το οποίο έκανε η Κύπρος πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Και η Ευρώπη μας έχει ανάγκη εμάς για τα θέματα τα ενεργειακά που δεν έχει ενέργεια.
Επομένως, όπως τότε κ. Πρετεντέρη εγώ έβλεπα μπροστά και δικαιώθηκα, και σήμερα μπροστά βλέπουμε. Τότε δεν έπρεπε να μπούμε στην παγίδα, τώρα κοιτάμε πώς θα βγούμε από την παγίδα που μας βάλανε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μου λέτε και τότε είχατε δίκιο και τώρα έχετε δίκιο, αλλά εγώ θα σας πω ότι το δίλημμα το οποίο περιγράψατε, το «χρεοκοπία ή μνημόνιο» είναι αυτό στο οποίο απάντησε ο κ. Παπανδρέου με το πρώτο μνημόνιο. Διότι και αυτός είπε τότε ότι «είμαι στο χείλος του γκρεμού, δε μπορώ να πάω ένα βήμα μπροστά, δε μπορώ να πάω στην κηδεία της πατρίδας μου» και υπέγραψε το μνημόνιο. Ενδεχομένως αυτό είναι το επιχείρημά του.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν τα είπε αυτά ο κ. Παπανδρέου. Η Ελλάδα δε βρισκόταν σε καμιά περίπτωση τότε μπροστά στον κίνδυνο να βγούμε απ’ το ευρώ. Ο κ. Παπανδρέου είχε τη δυνατότητα να πάει και να δανειστεί έξω με άνεση. Δεν το έκανε και ήταν αυτός ο οποίος πήρε τα μέτρα όλα εκείνα που μας οδηγούσαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή δεν έπαιρνε κανένα μέτρο που του φώναζε ο Καραμανλής, πήρε όλες εκείνες τις συγκεκριμένες αποφάσεις που μας έμπλεξαν με την τρόικα και είναι αυτός για τον οποίο μαζί με τον κ. Παπακωνσταντίνου, δε θα κάνουμε Εξεταστική Επιτροπή όπως αυτή που τώρα συνέβη, θα κάνουμε μια κανονική Εξεταστική Επιτροπή χωρίς κοροϊδία για όλους εκείνους… Τον κ. Παπακωνσταντίνου δεν τον βγάλανε λάδι;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Λέει η Εξεταστική Επιτροπή για τον κ. Παπανδρέου προσωπικά;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Έχω πει ότι θα κάνω μόνο μία Εξεταστική Επιτροπή η οποία θα εξετάσει το πώς μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο και ποιοι είναι υπεύθυνοι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Επειδή είπατε τι υπογράψατε, να σας θυμίσω κι εγώ μερικά ακόμα που υπογράψατε. Π.χ. υπογράψατε τη μείωση του κατώτατου μισθού, την μείωση των συντάξεων. Επίσης θα ήθελα να μου διευκρινίσετε ότι υπογράψατε επίσης ότι θα πάρετε και 11,5 δις μέτρα τον Ιούνιο, τώρα.. Τι θα είναι τα μέτρα αυτά; Διότι εάν κ. Πρόεδρε, όποιος και να βγει τα ίδια μέτρα θα πάρει, τότε θα πρέπει να μου εξηγήσετε και γιατί χρειάζεται να κάνουμε εκλογές. Εάν δηλαδή είναι η Νέα Δημοκρατία και πάρει 12 δις μέτρα ή 11,5 δις μέτρα και είτε βγει το ΠΑΣΟΚ είτε βγει ο Πρετεντέρης, πάλι τα ίδια μέτρα, ποια είναι η διαφορά του να ψηφίσει κάποιος εσάς, όχι τον κ. Βενιζέλο ή και τους δυο μαζί ή και κανέναν από τους δυο;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Για να τα βάλουμε από την αρχή: Έγινε προχθές μια επίσημη δήλωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που λέει ότι ασφαλώς ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, δεσμεύεται.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας είναι φυσιολογικό να θελήσει ν’ αλλάξει ορισμένα μέτρα. Εφ' όσον είναι ο στόχος κοινός. Ο στόχος είναι κοινός. Εγώ τους έγραψα για την τροποποίηση. Τους είπα ότι θ’ αλλάξουμε ορισμένα πράγματα. Και βεβαίως οφείλουμε κι εμείς να βρούμε ισοδύναμα. Εμείς λοιπόν γι’ αυτά τα οποία έχουμε ήδη δεσμευθεί, δηλαδή άμεσα μέτρα, τα οποία είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι και κτηνοτρόφοι, αυτούς έχω πει, αν τα προσθέσετε είναι 350 εκατομμύρια.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτή είναι η μοναδική σας δέσμευση η οικονομική;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Είναι η μοναδική..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έχετε πει ότι θα καταργήσετε και το χαράτσι της ΔΕΗ.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα σας πω. Μιλάμε για την οριστική δυνατότητα την οποία την έχουμε πλέον από τα οποία στοιχεία τα δικά μας να καλύψουμε αυτό το ποσό το οποίο σας είπα, που είναι τα 355. Πώς; Από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και παράδειγμα σας λέω, γιατί υπάρχουν και άλλα πάρα πολλά, από τη νέα αυξημένη φορολογία στα κέρδη των ηλεκτρονικών παιγνίων, αυτά τα οποία πρόκειται να βγουν. Αυτά λοιπόν από μόνα τους είναι περίπου διπλά…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: 700 εκατομμύρια τα υπολογίζετε…

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Παραπάνω. Το ισοδύναμο από αυτό το οποίο πρόκειται εμείς να τα πάρουμε. Επομένως, αυτά είναι τα οποία βρήκαμε ως ισοδύναμα, αυτά είναι τα οποία είχαμε υποχρέωση να το συζητήσουμε με την τρόικα. Να τα ισοδύναμα, να η υπόσχεση. Πάμε παρακάτω: υπάρχουν και άλλα άμεσα μέτρα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συγνώμη, τα δέχεται αυτά η τρόικα; Γιατί έχουμε μια κουβέντα, όλον αυτό τον καιρό κουβεντιάζουμε μεταξύ μας, τα συμφωνούμε μεταξύ μας και μετά έρχεται η τρόικα όπως έγινε με τα ταξί, όπως έγινε με χιλιάδες άλλα πράγματα και λέει «παιδιά, τα βρήκατε;; «Ναι». «Λάθος κάνατε, δεν είναι έτσι».

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κοιτάξτε κάτι, τα θέματα με την τρόικα είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να ρωτήσετε αυτούς οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί της.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κι εσείς έχετε μια πείρα, το τελευταίο 6μηνό είχατε επαφή.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ακούγαμε τι μας έλεγαν. Εμείς δεν πήραμε καμία απόφαση. Η τρόικα ερχόταν και από την αρχή με το μνημόνιο, εγώ φώναζα ότι δε διαπραγματευόμαστε τίποτα. Και αυτή ήταν η αλήθεια. Πολλά πράγματα τα οποία θα μπορούσαμε να είχαμε βρει ισοδύναμα, δεν το κάναμε. Δεν υπήρχε οργανωμένη αντιμετώπιση της τρόικας με επιχειρηματολογία όπως έπρεπε εξαρχής.
Η τρόικα έχει δηλώσει επίσημα ότι τα ισοδύναμα τα δέχεται. Εγώ σας έδωσα ισοδύναμα και είναι πρώτη που φορά που αντιπολίτευση προβάλλεται ακριβώς αυτά τα οποία λέει. Αλλά, προσέξτε..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, αλλά δε μου είπατε όμως αν τα αποδέχεται η τρόικα, αυτή είναι η ερώτησή μου.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ρωτήστε την τρόικα κ. Πρετεντέρη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εσείς δε θα τη ρωτήσατε; Πώς θα το κάνετε;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μα σας λέω και σας απαντώ, ότι πρέπει ν’ αποδεχθεί διότι είναι ισοδύναμα. Έχουμε βάλει τον κανόνα του ισοδύναμου.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Βλέπω όμως ότι και πέραν των ισοδύναμων εξαγγείλατε την κατάργηση για το χαράτσι της ΔΕΗ, από την επόμενη χρονιά.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μα το χαράτσι είναι κάτι το οποίο το ΠΑΣΟΚ το έβαλε γιατί ποτέ δεν πήρε όλα τα προηγούμενα τα οποία είχε βάλει ως φόρους και υποτίθεται ότι μάζεψε. Και το χαράτσι το έβαλε κόντρα σε αυτά τα οποία είχε πει, όταν ο κ. Βενιζέλος είχε πει ότι βρήκαμε τον πάτο στο βαρέλι και μετά ήρθε και μας έβαλε το χαράτσι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και σας ακούω να λέτε ότι θα κάνετε έναν φόρο ακινήτων και από την ημέρα που το είπατε βγήκε η Commission και είπε: Όχι μόνο οι πέντε θα πληρωθούν, αυτοί που θα έρθουν μετά, θα έρθει κι ένας επιπλέον φόρος ιδιοκατοίκησης. Δηλαδή αυτοί βάζουν φόρους απ’ έξω.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιοι θέμα για φόρο ιδιοκατοίκησης. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μα το είπε στην έκθεσή της η Commission..

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εγώ λέω τώρα τι είναι αυτά τα οποία πρόκειται να αποφασισθούν, εσείς μιλάτε τώρα για τα μέτρα του Ιουνίου. Στα μέτρα του Ιουλίου άμα θέλετε να ψάξουμε από το Ζάππειο 2 και πάτε πίσω,. εμείς έχουμε πει: 18,4 δισεκατομμύρια τα οποία τα βρήκαμε και τα οποία τα παρουσιάσαμε. Από τότε έχουν ορισμένα πραγματικά εκτιμηθεί και τα έχουν πάρει και έχουν μειώσει τις σπατάλες του Δημοσίου.
Περισσεύουν αυτή τη στιγμή περίπου 13. Εμείς τα 9 από αυτά τα έχουμε κοστολογημένα. Σας λέω για παράδειγμα το λαθρεμπόριο το οποίο γίνεται με τα καύσιμα. Είναι 700 εκατομμύρια το χρόνο. σας λέω επίσης ότι η περιστολή της δαπάνης δεν έχει σήμερα ακουμπήσει καθόλου όργια τα οποία γίνονται όπως αυτά που κι εσείς περιγράψατε στην τηλεόραση, με το ΙΚΑ Καλλιθέας, με τη ΔΕΗ, όπου αφήνουν το γεροντάκι να μη μπορεί να πληρώσει το ρεύμα αλλά οι ίδιοι οι συνδικαλιστές δεν πληρώνουν ρεύμα.
Είναι πάρα πολλά τα οποία πρέπει να κοιτάξουμε. Όμως η δανειακή σύμβαση, προσέξτε το αυτό δεν επιβάλλει μείωση συντάξεων.. Μιλάει για τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το λέει εμμέσως.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όχι. Εμείς γι' αυτό προτείνουμε μεταφορά της κρατικής περιουσίας στα Ταμεία, για να μπορέσουν να είναι βιώσιμα και για να επανακεφαλαιοποιηθούν μετά και να είναι βιώσιμα.
Και προσέξτε, εγώ δεσμεύομαι ότι θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που υπάρχει ώστε να χτυπηθεί η δημόσια σπατάλη και όχι οι συντάξεις. Θέλω να μην υπάρχουν οριζόντιες περικοπές.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ερώτηση. Σας είπα πριν για την υπερ-φορολόγηση …

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Να σας πω κάτι; Δεν μπορώ εγώ από εκεί και πέρα όπως βλέπω ότι εσείς θα θέλατε να πω, να υποσχεθώ ότι θα αποφύγουμε τα πάντα. Τα χειρότερα προσπαθώ να αποτρέψω, τα οποία ποτέ δεν απέτρεψε αυτή η Κυβέρνηση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ δεν θέλω να πείτε τίποτε, εγώ απλώς κάνω ερωτήσεις που νομίζω ότι είναι εύλογες ερωτήσεις για τον κάθε άνθρωπο. Και άλλη μια εύλογη ερώτηση είναι ότι όλοι φοβόμαστε ότι υπάρχει μια κρυμμένη ατζέντα στις εξαγγελίες τις μετεκλογικές, τις αποφάσεις τις μετεκλογικές.
Διότι ακούμε την κα Λαγκάρντ και τον κ. Τόμσεν να μας πιέζουν οι μισθοί να γίνουν Βουλγαρίας και Κροατίας, βγαίνει το ΔΝΤ και λέει ότι ενδεχομένως το Δεκέμβριο να ξαναεξετάσουμε την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού τα Χριστούγεννα, όλο το 2ο Μνημόνιο αυτό που υπογράφηκε τώρα, διαπερνάται από ένα όραμα βαλκανοποίησης, να κάνουμε την Ελλάδα Βαλκάνια περίπου αν όχι χειρότερα, για να μπορέσει να επιζήσει.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πρώτα απ' όλα κοιτάξτε κάτι, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μόνο εξαρτώμενη από τους μισθούς. Υπάρχει το μη μισθολογικό κόστος, υπάρχει το ενεργειακό κόστος, έχουν αυξήσει 400 φορές τη ΔΕΗ, υπάρχει το φορολογικό κόστος, υπάρχουν άλλα κόστη τα οποία επηρεάζουν.
Η Βουλγαρία και η Πορτογαλία αν θέλετε ακόμη να σας πω, επί χρόνια είχαν τους χαμηλότερους μισθούς και δεν πέτυχαν ανάπτυξη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και η Βουλγαρία το ίδιο λέει, η οποία έχει τους μισθούς που θέλουν να μας πάνε.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς και η Βουλγαρία. Εγώ θέλω να σας πω όμως ότι εκτός από αυτά τα οποία συζητούνται με την Τρόικα, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα τα οποία άμεσα μπορούμε να τα κάνουμε χωρίς ισοδύναμα. Γιατί σας είπα πριν για τα ισοδύναμα, τα οποία εμείς εκεί που λέμε τα βρήκαμε.
Το ξεμπλοκάρισμα των 15 δις από το ΕΣΠΑ. Γιατί δεν το έκανε αυτή η Κυβέρνηση; Υπάρχουν χρήματα τα οποία κοιμούνται.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τους θεωρείτε ανίκανους;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς ανίκανους. Τρεις φορές θα είχα πάει εγώ ως Πρωθυπουργός για να δω γιατί δεν ξεμπλοκάρουν.
Το θέμα της ρευστότητας. Πιστεύω ότι τώρα μόλις ανακεφαλαιοποιηθούν οι Τράπεζες θα μπορέσουμε κι εμείς να πάρουμε χρήματα όπως παίρνουν οι άλλες ευρωπαϊκές Τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτά τα μεγάλα πολυετή δάνεια τα οποία δίνουν, προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα.
Γιατί σε αυτό το θέμα δεν έβαλαν την αμνήστευση που εμείς ζητάμε, του επαναπατρισμού των κεφαλαίων από το εξωτερικό, όπως το έκανε η Ιταλία, όπως το έκανε το Βέλγιο για να αυξηθούν και πάλι οι καταθέσεις;
Γιατί δεν έδωσαν ακόμη τα 6,5 δις, αυτά υποτίθεται τώρα ότι προβλέπονται ότι θα δοθούν. Που είναι από το 2010 και μετά, χρήματα τα οποία επί Παπανδρέου και Βενιζέλου, εσωτερικό δάνειο πήρε η Κυβέρνηση από αυτούς που τα χρώσταγε. 6,5 δις. Και τα οποία πρέπει να τα δώσει πίσω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να πω κάτι όμως; Ξέρετε τι είναι όλα αυτά; Η κουβέντα που κάνουμε εδώ και δέκα λεπτά είναι η εξής: όλα αυτά μας δίνουν την αίσθηση ότι είναι προαποφασισμένα και συμφωνημένα και εν μέρει είναι προαποφασισμένα και συμφωνημένα και περισσότερα από όσα λέμε.
Εσείς, εάν είστε αύριο Πρωθυπουργός τι περιθώριο θα έχετε να μην εφαρμόσετε αυτά που μου περιγράφετε ο ίδιος τώρα ως λανθασμένα, περιττά, άχρηστα, ή προϊόν ανικανότητας των άλλων, ή είναι τα χέρια σας δεμένα;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Τα χέρια είναι δεμένα για ένα ποσοστό, είναι ελεύθερα για ένα άλλο.
Θα σας πω ένα παράδειγμα. Το φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο εμείς ζητάμε πραγματικές αλλαγές. Ζητάμε αλλαγές, οι οποίες έχουμε αποδείξει ότι πρέπει να γίνουν. Γιατί όσο αύξαναν τους φόρους, τόσα λιγότερα εισέπραττε το κράτος. Είπαμε λοιπόν εμείς να υπάρχει ένας ενιαίος φόρος 15%.
Θέλετε να πάμε και για το ΦΠΑ αργότερα 19-9-4 με 4% το χαμηλότερο που θα είναι το πακέτο για τον τουρισμό, 32% θα είναι ο ανώτατος συντελεστής για φυσικά πρόσωπα, να πάμε αν θέλετε μετά σε κάτι άλλο το οποίο δεν σε υποχρεώνει κανένας, που είναι το να συζητήσουμε με τους ιδιώτες ομολογιούχους. Αυτούς, που ουσιαστικά τώρα τους κατέκλεψαν αυτή είναι η λέξη.
Τους χρωστάει το κράτος, τους πλήρωσε, είτε είναι εταιρείες όπως είναι οι φαρμακευτικές, είτε είναι ιδιώτες που είχαν τον πατριωτισμό να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα χωρίς να τους πει ότι ξαφνικά τους παίρνει το μισό. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί του είπε ότι εγγυόμαστε 100.000 και τους τα πήρε μετά την επομένη.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εμείς συναντηθήκαμε μαζί τους, έχουμε βρει τρεις – τέσσερις λύσεις, παράδειγμα το να συμψηφίσεις τις οφειλές τους με μελλοντικές υποχρεώσεις προς το κράτος φορολογικές ή οτιδήποτε άλλο.
Κοιτάμε την υπόθεση των δανειοληπτών, δηλαδή από παλιά η Τράπεζα της Ελλάδος έλεγε ότι «μπορείς να έχεις μηνιάτικο που θα πληρώνεις τη δόση σου πάνω από το 30% του μηνιαίου εισοδήματός σου», είναι ένα θέμα το οποίο το κοιτάμε. Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε μια εποχή που τα πάντα πέφτουν που δεν υπάρχει ζήτηση, βλέπουμε κ. Πρετεντέρη οι τιμές να ανεβαίνουν και εκεί πρέπει να …

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μου περιγράφετε διορθωτικές κινήσεις.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν είναι διορθωτικές κινήσεις.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αλλά να επιστρέψω όμως στη βασική σας υπόσχεση του Ζάππειο 1 και Ζάππειο 2, η μείωση των φόρων ισχύει ή δεν ισχύει;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Επιμένω ισχύει, δεν μπορεί η Ελλάδα να κάνει τίποτε ούτε εξαγωγές ούτε επενδύσεις εάν η ίδια έχει 40-45% φορολογία και δίπλα η Τουρκία και η Βουλγαρία έχει 10 και 12%. Κάποιος για να επενδύσει σε εμάς πρέπει να είναι τρελός, επομένως μιλάω -για να το πω πρακτικά- για ένα χρονοδιάγραμμα της μείωσης των συντελεστών που πρέπει να γίνουν.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα το ακούσουμε προεκλογικά αυτό το χρονοδιάγραμμα; Θα ανακοινωθεί;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Τώρα προεκλογικά δεν σας το λέω;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, μου το λέτε γενικά ότι θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Προσέξτε, λέω ότι θα διαπραγματευτώ –ξέρω πότε είναι η διαπραγμάτευση και πότε όχι- το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των φορολογικών.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεύτερη ερώτηση. Άρα θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Ξαναδεσμεύεστε για την ύπαρξη επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Γιατί τον τελευταίο καιρό έχει λίγο ο όρος αποσυρθεί.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Με συγχωρείτε, η λέξη τροπολογία που μπήκε μέσα στην επιστολή που έχω επίσημα …

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τροποποίηση.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Τροποποίηση. Τα λέει όλα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Από εκεί και πέρα κοιτάξτε κ. Πρετεντέρη υπάρχει και το πολιτικό κομμάτι. Δηλαδή η ψυχολογία δεν αλλάζει μόνο με τα συγκεκριμένα μέτρα τα οικονομικά. Άμα κάνεις μια Κυβέρνηση που είναι μισή από τη σημερινή …

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα είναι μισή;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς. Και σε δεύτερη φάση θα πρέπει να είναι γύρω στους 15, σε δεύτερη φάση. Όταν καταργήσεις το νόμο του Ραγκούση, όταν για παράδειγμα δώσεις …

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ποιον; Της ιθαγένειας;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Την ιθαγένεια. Δώσεις στην Αστυνομία ακόμη δικονομικά το δικαίωμα… Θα σας πω κάτι το οποίο μου έρχεται τώρα στου νου, μου έλεγαν ότι την προκήρυξη για τη βόμβα στο Μετρό, την έδωσαν σε site των αναρχικών και γράφτηκε μέσα στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στο Πολυτεχνείο. Αυτό είναι γνωστό παλαιόθεν το site εκεί.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Και ρωτάω: τι θα γίνει; Πότε θα υπάρχει επιτέλους το δικαίωμα; Και με καταργημένο το άσυλο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εσείς θα μπείτε μέσα; Θα τους μαζέψετε;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Λέτε θα τους βγάλετε τις κουκούλες. Θα τις βγάλετε;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα τις βγάλω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί εγώ πολύ φοβούμαι πάντοτε και δεν το λέω προσωπικά για σας, ότι έρχονται εκλογές τώρα, ανεβαίνει η Ακροδεξιά είδαμε στις δημοσκοπήσεις και θυμηθήκαμε τη λαθρομετανάστευση, την ασφάλεια, τη δημόσια τάξη. Γιατί μόλις περάσουν οι εκλογές και αν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μαζευτεί η Ακροδεξιά, θα ξαναείμαστε με περιπολίες.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Προσέξτε, το θέμα της δικής μας άποψης για την ασφάλεια είναι τελείως διαφορετικό. Εμείς θεωρούμε ότι η ασφάλεια είναι κάτι, το οποίο φωτογραφίζει το αν έχεις ή όχι δημοκρατία. Δεν το κάνουμε για τα άκρα. Τα άκρα είναι αυτά τα οποία κερδοσκοπούν στην απελπισία του κόσμου.
Εγώ θεωρώ και θα σας πω αν θέλετε κι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Ήρθε προχθές εδώ μια γριούλα, την οποία την είχαν έξι φορές ληστέψει. Ο φόβος δεν είναι ούτε ακροδεξιός ούτε ακροαριστερός, ούτε κεντρώος, ούτε μεσαίος. Η ασφάλεια είναι κάτι, το οποίο πρέπει να ανήκει σε όλους. Δεν είναι δεξιά η ασφάλεια, όπως και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι αριστερά. Τα έλεγα αυτά πριν εκλεγώ Πρόεδρος στη Νέα Δημοκρατία με την έννοια ότι του φιλελευθερισμού.
Αλλά αυτό το οποίο απαιτείται για μας σήμερα είναι να τελειώσει ο αυτισμός του κράτους. Δηλαδή να γελοιοποιείται από τους κουκουλοφόρους και να μην μπορεί να κάνει τίποτε. Οι αλλοδαποί οι φυλακισμένοι να μην βγαίνουν και αυτοί που πρέπει να μπουν στις φυλακές, να μπαίνουν.
Σήμερα επειδή δεν υπάρχει χώρος φυλακών, δεν μπαίνουν. Και όμως υπάρχουν καινούργιες φυλακές και στα Χανιά και στη Δράμα και στη Νιγρίτα Σερρών και δεν τις έχουν ανοίξει.
Και αν θέλετε να σας πω και κάτι άλλο: χρειάζεται να απελευθερωθούν χώροι που τους έχουν καταλάβει οι μετανάστες. Υπάρχουν χώροι σήμερα που τους βλέπει η Αστυνομία ότι γίνεται επίσημο εμπόριο ναρκωτικών και δεν μπαίνει κανένας να διακόψει αυτή τη συναλλαγή, να βάλει κάποιον μέσα.
Αυτά τελειώσανε. Και όταν σας λέω τελειώσανε, μιλάω και για τις κουκούλες και για τα Πανεπιστήμια και για τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα τα οποία δημιουργούν ένα κράτος αυτιστικό, ένα κράτος το οποίο δεν ξέρει να παρέμβει κι ένα κράτος το οποίο τελικά απογοητεύει τον κόσμο.
Και σας λέω ότι όταν αυτά γίνουν και δεν έχουμε ανάγκη να πάρουμε την έγκριση της τρόικας γι΄ αυτό, τότε θα μπορούμε να αλλάξουμε σιγά-σιγά και την ψυχολογία.
Επομένως τα περιθώρια υπάρχουν, όπως θα υπάρχει -για να σας πω και κάτι ψυχολογικό- αν κάνουμε το πόθεν έσχες που ο κόσμος ζητάει και μία δικαιοσύνη, από το 1974 ποιος ήταν Πρωθυπουργός, Υπουργός, Υφυπουργός μέχρι σήμερα..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό είναι έργο μνημείο, οχτώ χρόνια θα το ψάχνετε, δύο τετραετίες θέλετε για να το βρείτε αυτό.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όχι, δε θα το βρούμε καθόλου σε δύο τετραετίες γιατί; Γιατί δε θα το κάνουν Βουλευτές, θα το κάνουν Δικαστικοί και αυτό είναι τελείως διαφορετικό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Οι οποίοι τρέχουν γρήγορα οι Δικαστικοί, γιατί ξέρετε η ταχύτητα των Δικαστικών είναι καταπληκτική.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όχι, αλλά το συγκεκριμένο θέμα θα το κάνουν δικαστικοί και θα είναι σίγουρο, δε θα είναι Βουλευτές που θα το χρεώσουμε σε αυτούς.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πέστε μου τώρα, με ποιους θα κυβερνήσετε; Είπατε η Κυβέρνηση θα είναι μισή, θα είναι λιγότερη, αλλά θα κάνει κι όλα αυτά τα οποία περιγράψατε. Διότι να σας πω κάτι, ποια είναι η αίσθηση; Ότι έρχονται οι ναυαγοί του 2009 να παίξουν τους ναυαγοσώστες το 2012 και είναι τα ίδια πρόσωπα πάνω-κάτω.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ είμαι το ίδιο πρόσωπο;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι εσείς, εσείς ήσασταν ο μικρότερο εμπλεκόμενος την εποχή εκείνη. Πάρα πολλοί άλλοι όμως ήταν, δε θέλω να αναφερθώ τώρα, αλλά αντιλαμβάνεστε κι εσείς. Λοιπόν θα είναι μια ανανεωμένη Κυβέρνηση; Θα έχει νέα πρόσωπα ή θα είναι παλιοί νεοδημοκράτες που τους ξέρουμε εδώ και χρόνια και που ήταν οι ναυαγοί του 2009 που λέω κι εγώ;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ναι, ο κ. Παπανδρέου που δεν τους ήξερε κανείς τον κ. Ραγκούση και τον κ. Παπακωνσταντίνου πήγε καλά; Δεν είναι αυτό το θέμα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Το θέμα είναι κ. Πρετεντέρη με ποιους θα κυβερνήσω; Μια απάντηση έχω να σας πω: Με τους πιο άξιους κι εκεί που..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτή είναι η εύκολη απάντηση.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όχι δεν είναι εύκολη, θα σας πω την πιο δύσκολη απάντηση. Κι εκεί που δεν βρίσκω θα είναι εξωκοινοβουλευτικοί, το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Επομένως εγώ αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι θα πάρω..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Βεβαίως από τους εξωκοινοβουλευτικούς η επιλογή Μπαμπινιώτη δεν ήταν και η καλύτερη. Δεν ήταν δική σας πρόταση ο κ. Μπαμπινιώτης, όχι;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Τελικά ότι έχει γίνει είναι δικό μου, εγώ ήμουνα στην Κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό και το ΠΑΣΟΚ ήταν απέξω;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι, ο κ. Βενιζέλος είπε χθες ότι στο PSI εσείς κρυβόσαστε και δεν είχατε καμία συμμετοχή και παρουσία σας..

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ναι, ο κ. Βενιζέλος..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είπε κρυπτόμενος αν δεν απατώμαι.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ναι, ο κ. Βενιζέλος είναι εκείνος ο οποίος κρύφτηκε όταν έκανε εκείνη την περίφημη δήλωση ότι "έβαλε πάτο στο βαρέλι" και μετά μας φόρεσε το χαράτσι και μετά από λίγο κρυπτόμενος φωνάξανε όλοι τον καινούριο Πρωθυπουργό που λεγόταν Παπαδήμος.
Που εμείς όταν έπρεπε να βοηθήσουμε τον τόπο τον βοηθήσαμε φέρνοντας τον Παπαδήμο, παρά να μέναμε εκεί που μας είχαν αυτοί. Και ευτυχώς κερδίζει ο ελληνικός λαός δυο χρόνια με το ΠΑΣΟΚ που φεύγει.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε κατ΄ αρχήν το ότι άλλαξε αρχηγό το ΠΑΣΟΚ μεσούσης ή σχεδόν μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, άλλαξε κάτι από τη στρατηγική σας; Δηλαδή είναι τι Βενιζέλος τι Παπανδρέου ή θα προτιμούσατε τον Παπανδρέου ή προτιμάτε τον Βενιζέλο ή τι, πως το αξιολογείτε αυτό το γεγονός, τι αλλάξει στα δεδομένα τα εκλογικά κατά τη γνώμη σας;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ δεν πιστεύω κανείς ότι αισθάνεται ότι κάτι αλλάζει, μια γεύση από τα ίδια είναι.
Ο κ. Βενιζέλος είναι άμοιρος ευθυνών για εδώ που μας φέρανε, για όσα περάσαμε τα τελευταία χρόνια, για το λεφτά υπάρχουν; Είναι άμοιρος ευθυνών, μπορεί να πει ότι κάπου διαφώνησε με το μνημόνιο; Ο κ. Παπακωνσταντίνου -με συγχωρείτε για την έκφραση- τον κάρφωσε λέγοντας ότι "αυτός ήξερε τα πάντα για το μνημόνιο".
Εγώ να σας το πω διαφορετικά; Μελέτη επίβλεψη εκτέλεση Βενιζέλος του μνημονίου. Και θα σας πω και κάτι άλλο και τον πάτο στο βαρέλι και το δημοψήφισμα, διότι όταν ο κ. Παπανδρέου έκανε τη μεγαλύτερη ανοησία που έχει ποτέ γνωρίσει η Ευρώπη, ο πρώτος που βγήκε και τον υπερασπίστηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν ο κ. Βενιζέλος.
Τα εγκλήματα που αποτελείωσαν την Ελλάδα είπε η κα Βάσω Παπανδρέου, η υπεύθυνη των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ραγκούσης μίλησε για μικρές ολιγαρχίες. Γι΄ αυτά όλα ο κ. Βενιζέλος είναι υπεύθυνος.
Και προσέξτε, εμένα δε μου άρεσε και θα πω και κάτι άλλο, το σοβιετικό σύστημα να αλλάξει σελίδα το δικό τους το κόμμα. Δεν μπορεί ένας υποψήφιος να εκλέγεται χωρίς αντίπαλο. Για μένα, ζητώ συγνώμη, αν ήθελε πραγματικά να γυρίσει σελίδα το κόμμα, δείχνει κάτι το καινούριο. Εδώ ήταν επιστροφή σε ένα παρελθόν που όλοι θέλανε να ξεχάσουν.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αλλά δεν έγινε με το ζόρι το να κατέβει ένας υποψήφιος, καλά έκανε και κατέβηκε, δικαίωμά τους είναι αυτό και δικό τους θέμα.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Καλά όποιος ήθελε αν του έδιναν δύο υπογραφές ακόμα θα κατέβαινε. Αλλά να σας πω και κάτι ακόμα, εγώ δεν έχω τίποτα προσωπικό, μην μπερδεύετε το ένα με το άλλο, δεν έχω τίποτα προσωπικό με κανέναν και η πολιτική αν θέλετε δεν πρέπει να έχει μέσα τη διάσταση της προσωπικής έχθρας. Άλλο αντιπαλότητα, άλλο έχθρα. Βέβαια όχι και συμπάθεια, γιατί καμιά φορά η υπερβολική συμπάθεια θολώνει το μυαλό, έτσι;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν τον συμπαθείτε δηλαδή τον κ. Βενιζέλο;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όχι, κάτω από τη μέση εγώ δεν πρόκειται να χτυπήσω. Αλλά δε χαρίζομαι κιόλας, γιατί εδώ πέρα έχουμε να κάνουμε με την Ελλάδα όχι με πρόσωπα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τώρα, έχω κρατήσει για το τέλος μία αξιολόγηση των δημοσκοπήσεων με ποια έννοια; Δε θα σας βάλω να μου κάνετε τον σχολιαστή, το κάνουμε μόνοι μας, όμως το τοπίο που βγαίνει είναι ένα τοπίο με μία ενίσχυση των άκρων, της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς, ένα τοπίο το οποίο πολλοί λένε ότι αν είναι αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα η Ελλάδα θα είναι ακυβέρνητη.
Έχουμε την αίσθηση των δύο μεγάλων κομμάτων που το καθένα στα μέτρα του δε δείχνει καμία δυναμική τρομερή, το αντίθετο θα έλεγα, ευγενικά το λέω. Εσάς σας τρομάζει αυτό το τοπίο όπως φαίνεται να τρομάζει πολλούς; Και πως πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει στον ένα μήνα που μένει ως τις εκλογές;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κοιτάξτε, πρώτα απ΄ όλα αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συσσωρευμένη οργή και υπάρχει κι ένα θολό τοπίο. Πιστεύω ότι όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, τα πράγματα θα ξεκαθαρίζουν.
Ύστερα γνωρίζω ότι επειδή ακριβώς όπως είπαμε στην αρχή την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας πολλοί δεν τη θέλουν και θα την πολεμήσουν με κάθε τρόπο, βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις και αναλύστε το αυτό το βράδυ, ευκαιρία είναι, ορισμένα περίεργα πράγματα. Ξεφουσκώνω-φουσκώνω.
Εγώ σας ρωτώ, μόνο για τη ΔΗΜΑΡ πως είναι δυνατόν να είχε προ δυο εβδομάδων 18% και τώρα να έχει 4%; Εγώ αυτό είναι κάτι το οποίον με συγχωρείτε το θεωρώ..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν ξέρω αν από 18 πήγε 4, αλλά πάντως όντως υπάρχουν αυξομειώσεις.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Είναι τεράστια αυξομείωση, που το θεωρώ τουλάχιστον αφύσικο. Εδώ δεν είναι ποιος θα φουσκώσει και ποιος θα ξεφουσκώσει.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αφύσικο ή και σκόπιμο;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Σκόπιμο, αλλά είναι τόσο αφύσικο που το καταλαβαίνει και ο τελευταίος ότι είναι σκόπιμο.
Προσέξτε, εγώ επανέρχομαι σε αυτό το θέμα, είτε οι έξω είτε οι μέσα που δε θέλουν σταθερές Κυβερνήσεις στην Ελλάδα, ο ελληνικός λαός το καταλαβαίνει. Δεν μπορούμε να διοικήσουμε τον τόπο με σπασμένο τηλέφωνο, δεν μπορούμε να πρέπει να παίρνουμε έγκριση για να μπούμε μέσα να βρούμε να κατεβάσουμε την κουκούλα ή για να μπορέσουμε να αλλάξουμε ένα νόμο προς το καλύτερο ή για να έρθει μία επένδυση στην Ελλάδα.

Γιατί θα σας πω και κάτι, δε μιλήσαμε καθόλου για τη δυνατότητα αν θέλετε της ανάπτυξης, που είναι το κυρίως θέμα το δικό μου.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, απλώς το έκανα σκοπίμως και δεν το έφερα, να σας πω γιατί. Όχι ότι δεν πιστεύω ότι δε σας ενδιαφέρει, βεβαίως σας ενδιαφέρει, πιστεύω ότι η ανάπτυξη έχει αναλωθεί ως τώρα σε μία φιλολογική διατύπωση ευχών.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κάθε άλλο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και απέναντι σε ένα υφεσιακό πρόβλημα πολύ δύσκολα θα υπάρξει και ένα αναπτυξιακό σκέλος. Όμως να πω κάτι..

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μου επιτρέπετε σε αυτό να απαντήσω;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Παρακαλώ, βεβαίως.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δώστε μου δυο λεπτά, είναι σημαντικό κι εγώ θα σας πω συγκεκριμένα πράγματα τα οποία δε σχετίζονται με το μνημόνιο.
Εγώ για παράδειγμα θέλω να μπορέσω να ξεκολλήσω τη γραφειοκρατία. Τη γραφειοκρατία τη σπας και από πάνω, παράδειγμα μικρότερη Κυβέρνηση, τη σπας και από κάτω, παράδειγμα να κάνεις μία ομάδα που έχω ήδη έτοιμη, η οποία θα είναι ομάδα παρέμβασης σαν bypass και να ξεκολλήσουμε ορισμένα πράγματα.
Μαρίνες θέλετε, το λάδι θέλετε; Γιατί εμείς παράγουμε το καλύτερο λάδι του κόσμου που το εξάγουν για μας. Θέλετε να μιλήσουμε παράδειγμα για το θέμα της θερμικής επεξεργασίας των σκουπιδιών, που δεν έχει γίνει τίποτα; Αυτά θα μπορέσουμε να τα ξεριζώσουμε.
Από την άλλη πλευρά θέλω επίσης να σας πω ότι εγώ δε δέχομαι η Ελλάδα να έχει έναν τεράστιο ορυκτό πλούτο, τι θέλετε, τιτάνιο, κοβάλτιο, σπάνιες γαίες, χρυσό, ο οποίος είναι τελείως ανεκμετάλλευτος. Δε δέχομαι να έχουμε τουρισμό και να κυνηγάμε τους τουρίστες. Σε αυτά δεν μας εμποδίζει καμία τρόικα. Δε θέλω να έχουμε την καλύτερη ναυτιλία στον κόσμο και να μην έχουμε ναυπηγεία. Σε αυτό δε μας εμποδίζει καμία τρόικα. Δεν δέχομαι να περνάει η εικόνα ότι σιχαινόμαστε και δε θέλουμε τους επενδυτές. Θα αποενοχοποιήσω την επένδυση.
Και να σας πω και κάτι; Εγώ θα προσπαθήσω κ. Πρετεντέρη, αυτό θα το κάνω και συμβολικά, εγώ θα τρώω με τον πιο φτωχό αγρότη που έχει μια δουλίτσα, από τον πιο φτωχό μικρομεσαίο, από τον μεσαίο, από τον μεγάλο, από τον πολύ μεγάλο, θα τρώω μαζί του ακριβώς γιατί θέλω και να το συμβολίσω ότι αυτοί τους θέλουμε να επενδύσουν, αλλά θέλω και να το συμβολίσω για να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν υπάρχει «ξερο-ολισμός» σε όλους τους Πολιτικούς.
Εγώ τουλάχιστον θέλω να μαθαίνω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Επειδή μου ξεφύγατε από τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος όμως και πήγατε στην ανάπτυξη, θέλω να επαναφέρω το ερώτημα και να το διανθίσω. Αυτή η εικόνα με τις τροπολογίες των τελευταίων 15 ημερών έκανε…

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Είναι απαράδεκτη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έκανε καλό στο πολιτικό σύστημα;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Απαράδεκτη. Σας το λέω απαράδεκτη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ποιος δεν παρενέβη να τη σταματήσει; Κάποιος δεν παρενέβη να τη σταματήσει. Ο Πρωθυπουργός, εσείς, το ΠΑΣΟΚ, δεν ξέρω ποιος, κάποιος δεν παρενέβη.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Έγιναν άσχημα μπλεξίματα και από την πίεση του κόσμου και από διάφορες ανοησίες που έγιναν σε επίπεδο βουλευτών. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι μόνο οι συμβατικές υποχρεώσεις που πρέπει για το PSI και τη δανειακή σύμβαση τους είπα θα ψηφίζουμε και τίποτε άλλο.
Αυτή τη στιγμή έχουμε σήμερα νομίζω περνάει του Γιαννίτση για τους Δήμους, περνάει αύριο ή σήμερα του Κουτρουμάνη για το ΙΚΑ, υπάρχει ακόμη και κάτι το οποίο είναι αν δεν κάνω λάθος κύρωση αναπήρων του Ο.Η.Ε. πάρα πολύ σημαντικό, χρόνια το κυνηγάνε οι ανάπηροι, πρωτοβουλία Δήμα Υπουργού των Εξωτερικών. Αυτά τα τρία είναι και τελειώσαμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα εκλογές 6 Μαΐου;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εκλογές 6 Μαΐου.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ ευχαριστώ πολύ.

parapolitika.gr/       http://logia-starata.blogspot.com

Δημοσκόπηση GPO για την "Ανατροπή". Καλή δουλειά!



10/4/2012. Όπως ακριβώς έπρεπε να είναι μια καλομαγειρεμένη δημοσκόπηση:
Η συνταγή: Βλέπουμε ότι το αγαπημένο μας ΠΑΣΟΚ διαλύεται, δεν υπάρχει καμία δύναμη που να μπορεί να κρατήσει "ζωντανό" τον Παπανδρέου, ο λαός, ακόμη κι οι φανατικότεροι Πασόκοι τον...
μισούν και τον καταριούνται. Άρα;
Φτιάχνουμε ένα κόμμα "βαλβίδα" εκτόνωσης, για να μην πάνε στη "δεξιά" οι απαγοητευμένοι Πασόκοι. Για να τους πείσουμε, τους λέμε ότι το ανύπαρκτο αυτό κόμμα των 4 βουλευτών, η ΔΗΜΑΡ δηλαδή, χτυπάει ...10%.Μετά 15%, μετά 18% !
Μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ, που είναι ο μοναδικός μας νταλκάς. Ο Ολυμπιακός και το ΠΑΣΟΚ να κερδίζουν κι όλοι οι άλλοι να πάνε να ....
Όταν κάνουμε τη δουλειά μου και εξφορτωνόμαστε τον στοχαστή, αρχίζουμε να τσιμπάμε το ΠΑΣΟΚ προς τα πάνω και τη ΔΗΜΑΡ, προς τα κάτω.
Και καλά θα είναι να μην μπεί καν στη βουλή. Τη δουλειά μας την κάναμε. Σώσαμε το ΠΑΣΟΚ από τη διάλυση, πέρασε αρκετός χρόνος, οι Έλληνες θα ξεχάσουν -ξεχνάνε γρήγορα οι μαλάκες!- τον διετή Τιτανικό, τα ψέμματα, την ανακολουθία, τα καραγκιοζλίκια που βίωσαν και με τη βοήθειά μας, θα σώσουμε το μαγαζί που μας ταϊζει δεκαετίες τώρα.
Κουβέλη, αρκετά χάρηκες αγόρι μου, τώρα είναι ώρα για τα μεγάλα παιδιά. Εσύ ...ύπνο.
Σε ένα μήνα σε πήγαμε από το 18% στο 12%, τον επόμενο στο 5,9% και στην επόμενη στο 2,9%.
Καλά κρασιά.


Αρχειοθήκη ιστολογίου