Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Μήνυμα Τρισέ για άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων



Η ελληνική κυβέρνηση πήρε ένα γερό μήνυμα από όλους τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ

Picture 0 for Μήνυμα Τρισέ για άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει αυστηρά πιστή στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας κατά την οποία ελήφθη η απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκιά της.
«Η ελληνική κυβέρνηση πήρε ένα γερό μήνυμα από όλους», υπογράμμισε ο κεντρικός Ευρωπαίος τραπεζίτης, επισημαίνοντας πως «όλες οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου πρέπει "άμεσα" και "γρήγορα" να εφαρμοστούν».
Υπογράμμισε ακόμη πως η ρευστότητα στο ευρωσύστημα παραμένει σταθερή και η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών συνεχίζεται κανονικά. «Εάν υπάρξει ανάγκη θα επεκτείνουν τα έκτακτα προγράμματα ρευστότητας των τραπεζών και μετά το τέλος του δ' τριμήνου. Μέχρι τώρα δεν έχει ανακύψει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε "τεραστίων διαστάσεων" την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ευρωζώνη, αναφέροντας πως τα δημοσιονομικά προβλήματα ευθύνονται για την χρηματοοικονομική ανισορροπία. «Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των αδύναμων χωρών και να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε, στέλνοντας μήνυμα σε όλες τις κυβερνήσεις της οικογένειας του ευρώ: «Μείνετε πλήρως πιστοί στους κανόνες. Μην αγνοείτε τις αγορές, τους κανόνες και τα προγράμματα».
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους μετά το ισχυρό πρώτο τρίμηνο, ενώ για το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι ένας αριθμός εξελίξεων επιβαρύνει την υποκείμενη δυναμική στη ζώνη του ευρώ. «Τέτοιοι παράγοντες είναι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και ο αρνητικός αντίκτυπος από τις συνεχιζόμενες αναταράξεις στη ζώνη του ευρώ από την κρίση του κρατικού χρέους», ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερα μετριοπαθείς ρυθμούς το δεύτερο μισό του έτους.
Ο κ.Τρισέ  τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγγυηθεί η ΕΚΤ την σταθερότητα των τιμών και δεν δρα ανάλογα για μία ή δύο χώρες. «Πρέπει να το καταλάβει η Γερμανία», σημείωσε, ενώ διερωτήθηκε: «Έχουμε σταθερότητα τιμών. Έχουμε Δημοκρατία. Γιατί στη Γερμανία μιλάτε για επιστροφή στο μάρκο;». Θύμισε, εξάλλου, ότι το 2004-05 Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία στηρίχθηκαν από την ΕΚΤ.


Voria.gr

Εκλογές για την Ελλάδα… το ΠΑΣΟΚ… ή το Καστρί;


Ορθοπεταλιές


Η επιλογή της αξιολογικής σειράς του τίτλου, δεν είναι τυχαία. Γιατί, τουλάχιστον ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, επέδειξε καθόλη τη διάρκεια της σημαντικής πολιτικής διαδρομής του, συγκεκριμένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεκινούσε… από την Ανδρέα, δηλαδή την υπεράσπιση της προσωπικής υστεροφημίας του, συνέχιζε με το τι ήταν αυτό που συνέφερε το ΠΑΣΟΚ, και στο τέλος, αν… περίσσευε κάτι, στην ατζέντα «τρύπωνε» και η Ελλάδα. Ξέρετε, εκείνη που ανήκε στους Έλληνες…
Παρακολουθώντας το πρωτοφανές πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα με Πρωθυπουργό τον γιο του, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς πως θα αποφασίσει να αντιδράσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο οποίος έχει αποδείξει ότισκέφτεται τελείως διαφορετικά από τον πατέρα του και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Στην πολιτική και ηθική αξιολόγηση του Γιώργου Παπανδρέου, η σειρά θα ήταν: Ελλάδα, ΠΑΣΟΚ, Καστρί, με την υπεράσπιση δηλαδή της υστεροφημίας του παπανδρεϊσμού, να έρχεται τελευταία. Μόνο που ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αναμένεται να λάβει τις όποιες αποφάσεις του ανεπηρέαστος από τους υπόλοιπους «σημαιοφόρους» του Οίκου των Παπανδρέου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφοράς φιλοσοφίας στο εσωτερικού του Καστριού, είναι φυσικά οι συζητήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι ήταν ειλικρινής στην προσφορά… προσωπικής αυτοθυσίας, το Καστρί όμως, του τράβηξε το χειρόφρενο.
Λίγο δύσκολο λοιπόν να μην επαναληφθεί και σήμερα το ίδιο σκηνικό. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε σχεδόν με… φυσική βεβαιότητα, τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Γιατί στη συνείδηση του παπανδρεϊσμού, το Καστρί έρχεται πρώτο. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, και μετά η Ελλάδα.
Για να υπηρετηθεί η παραπάνω σειρά προτεραιότητας, δεν θα πρέπει να υπάρχει υπογραφή με το όνομα Παπανδρέου, κάτω από την απόφαση να απολυθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.
Αν συμβεί αυτό, ούτε το brand name «Παπανδρέου» θα καταφέρει να ανακάμψει στο μέλλον, ούτε όμως και το ΠΑΣΟΚ. Για την Ελλάδα… βλέπουμε.

Statesmen.gr

Πλησιάζει η «περιορισμένη χρεοκοπία» για την Ελλάδα;


 Σε ιστορικά υψηλά τα CDS στις 3050 μ.β. και αποδόσεις έως 102,50% 

 Πλησιάζει η «περιορισμένη χρεοκοπία» για την Ελλάδα -  Σε ιστορικά υψηλά τα CDS στις 3050 μ.β. και αποδόσεις έως 102,50% - Νέα κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών...κινήσεις από Goldman σε AlphaEurobank

Νέα κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών...κινήσεις από Goldman σε AlphaEurobank


 Μπορεί το επιτόκιο της ΕΚΤ να έμεινε αμετάβλητο στο 1,5% αλλά οι δηλώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης για την Ελλάδα δεν είναι καλές συμβάλλοντας στην πτώση της αγοράς που ξεπερνά το 4,5%  και τις 886 μονάδες.... H κομισιόν υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεμσεύσεις της δεν θα λάβει νέα βοήθεια ενώ ο Γιούνκερ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πολιτικό πρόβλημα....
Με όρους αγοράς το σήριαλ το έχουμε ξαναδεί..... Το δισ εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Το σήριαλ του μεγάλου ράλι μιας μέρας και εν συνεχεία την τραγωδία της επόμενης με τις μαζικές πωλήσεις το ελληνικό χρηματιστήριο το έχει βιώσει ουκ ολίγες φορές.
Το www.bankingnews.gr είχε προιδοποιήσει τους επενδυτές από χθες την ημέρασ του μεγάλου ράλι γράφαμε ότι οι ξένοι απέχουν και ότι η χθεσινή άνοδος είναι επικίνδυνη. 
Χθες το ράλι της αγοράς ήταν απλά πρόσκαιρο ξέσπασμα αφού δεν στηριζόταν σε πραγματικά θεμελιώδη ή σε μια πραγματική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Οι έλληνες επενδυτές χθες ανέβασαν το ΧΑ οι ξένοι απείχαν και σήμερα ρευστοποιούν έλληνες. Ειδικά σήμερα παρατηρούνται σημαντικές κινήσεις από την Goldman Sachs και την Cheuvreux κυρίως στο δίπολο AlphaEurobank.
Ο χρόνος πλέον κυλάει αντίστροφα….η Ελλάδα σύντομα θα βρεθεί σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και το ζητούμενο θα είναι όχι τόσο ο χρόνος παραμονής σε βαθμολογικό καθεστώς C αλλά κυρίως στο αν επιτρέψει το γεγονός αυτό να εκδηλωθεί credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός με αποτέλεσμα να πληρωθούν τα CDS.
Χωρίς ίχνος υπερβολής η Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμη δυσχερέστερη θέση μετά το τελευταίο φιάσκο της Τρόικα.
Πλέον η Ευρώπη πέρασε ένα καθαρό μήνυμα ή η Ελλάδα προχωράει ή δεν παίρνει την 6η δόση και η χώρα οδηγείται σε στάση πληρωμών.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί ανα πάσα στιγμή σε στάση πληρωμών αφού το δάνειο που δίδεται στην Ελλάδα δίδεται με άκρως επαχθείς όρους.
Θα λαμβάνετε μέτρα και εν συνεχεία θα παίρνετε την δόση αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε να την αποδεχθεί ούτε τριτοκοσμικό κράτος.
Ωστόσο η Ελλάδα την δέχθηκε αυτή την συμφωνία καθώς ούσα περιθωριοποιημένη και σχεδόν χρεοκοπημένη οικονομία δεν είχε εναλλακτικές λύσεις.

Η αβεβαιότητα είναι κυρίαρχη στα CDS 
Νέο ρεκόρ στην Ελλάδα 

Από τα πλέον παράδοξα όχι προφανώς. Ενώ στην Ευρώπη τα CDS υποχωρούν στην Ελλάδα καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.
Στην Ελλάδα το CDS στις 3050 μονάδες βάσης που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών.
Με βάση της διεθνώς αποδεκτή πρακτική λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό των CDS η μέση τιμή μεταξύ αγοράς και πώλησης.
Αυτή είναι η συνήθης πρακτική όλων των trader ανά τον κόσμο και με βάση αυτή την παραδοχή το CDS στις 3050 μονάδες ξεπέρασε  τις 3000 μονάδες.
Τον Μάιο του 2011 είχαμε αναφέρει ότι κίνηση πάνω από τις 3000 μονάδες σε CDS θα σηματοδοτήσει δεινά για την ελληνική οικονομία.
Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται και πλέον θεωρείται θέμα χρόνου η επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία. Ο χρόνος για την βαθμολογική χρεοκοπία έχει ξεκινήσει αντίστροφα πλέον.
Οριακή η κατάσταση και για εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος credit event…
Στις ευρωπαϊκές αγορές τα CDS υποχωρούν Πορτογαλία 1070 μονάδες βάσης, Ιρλανδία 855 μονάδες βάσης, Ισπανία 390 μονάδες βάσης Ιταλία 430 μονάδες βάσης, Βέλγιο 270 μονάδες βάσης Γερμανία 169 μονάδες βάσης και Γερμανία 79 μονάδες βάσης.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι στο ομόλογο λήξης Μαρτίου 2012 μπορεί κανείς να αγοράσει στις 66 μονάδες βάσης που δίνει ετησιοποιημένη απόδοση 102,50%.....


Μεγάλη πτώση στο ΧΑ...λόγω πωλήσεων στις τράπεζες 

Μετά το χθεσινό ράλι στην αγορά καταγράφονται έντονες ρευστοποιήσεις, ιδιαίτερα μάλιστα στις τράπεζες στο πλαίσιο της αποκομιδής κερδών. Οι ρευστοποιήσεις είναι μεγάλης έκτασης.
Ωστόσο όπως τονίζαμε από χθες οι ξένοι απείχαν από την άνοδο και είναι εύλογο αυτό τηρούν στάση αναμονής αποφεύγοντας τους τεράστιους κινδύνους της ελληνικής αγοράς. Οι ξένοι χθες στο μεγάλο ράλι απείχαν ενώ σήμερα . Οι ρευστοποιήσεις προέρχονται από επενδυτές εντός Ελλάδος που αποκομίζουν τα χθεσινά κέρδη.
Η αγορά δεν πείθει ότι μπορεί να αλλάξει την τάση που παραμένει ξεκάθαρα πτωτική.
Το ελληνική χρηματιστήριο θα συνεχίσει να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο καθώς αντικατοπτρίζει την πραγματική ελληνική οικονομία.
Το ΧΑ στις 886 μονάδες με πτώση -4,6%. Άνοιξε με απώλειες -1,8%, επιχείρησε να τις μειώσει φθάνοντας έως το -0,2% για να αυξηθούν στην συνέχεια οι πωλήσεις ειδικά στις τράπεζες και να αλλάξουν άρδην το κλίμα σε καθαρά αρνητικό.
Η Εθνική στο -10% στα 3,05 ευρώ με την αποτίμηση να υποχωρεί εκ νέου κάτω από τα 3 δις ευρώ στα 2,94 δισ ευρώ
Η Alpha στο -12,6% στα 1,74 ευρώ με αποτίμηση 945 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank στο -8% στα 1,22 ευρώ με αποτίμηση 685 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς στο -6% στα 0,58 ευρώ με αποτίμηση 663 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ στο -8,13% στα 1,15 ευρώ με αποτίμηση 321 εκατ ευρώ.
Στις μετοχές πλην τραπεζών στον εικοσάρη τα ΕΛΠΕ στο -3%, η ΔΕΗ -3%, η Ελλάκτωρ -2%, ο ΟΤΕ -4%, ο ΟΠΑΠ -3%...η ΜΠΕΛΑ στο +0,5%.
Από τα πλέον αξιοσημείωτα γενικώς οι ξένοι απέχουν αυτό αποδείχθηκε περίτρανα χθες αλλά σήμερα έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε Alpha και Eurobank.
Στην Alpha bank μεγάλη κίνηση 740 χιλ μετοχών από την Goldman Sachs η οποία είναι σύμβουλος της Eurobank για την συγχώνευση.
Στην Eurobank επίσης μεγάλη κίνηση από την Goldman Sachs 1 εκατ μετοχών και 400 χιλ από την Cheuvreux.
Στην Εθνική 50 χιλ από την Credit Suisse και 40 χιλ από την Citigroup
Στην Πειραιώς 15 χιλ από την Deutsche bank 


www.bankingnews.gr

Forbes: Αυξήθηκαν κατά 14% οι δισεκατομμυριούχοι Κίνα



 Σύμφωνα με σχετικό κατάλογο του αμερικανικού περιοδικού Forbes, η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο.


Η Κίνα έχει 146 δισεκατομμυριούχους σε δολάρια, δηλαδή κατά 14% περισσότερους από πέρυσι, και έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετικό κατάλογο που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικάνικο περιοδικό Forbes για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο.
«Αν και τα χρηματιστήρια πέφτουν, ο πλούτος των πιο ευκατάστατων ανθρώπων στην Κίνα αυξάνεται», σχολιάζει ο Ράσελ Φλάνερι, επικεφαλής του γραφείου του Forbes στη Σανγκάη.
Παρόμοιο κατάλογο δημοσίευσε χθες και ο κινεζικός όμιλος Hurun, ο οποίος διαθέτει πολυτελή περιοδικά και ένα ινστιτούτο ερευνών, διαπιστώνοντας επίσης ότι παρά την οικονομική κρίση η Κίνα συνεχίζει «να παράγει» δισεκατομμυριούχους με αυξημένο ρυθμό.
Σύμφωνα με το Hurun, οι δισεκατομμυριούχοι στην Κίνα αυξήθηκαν φέτος σε 271 από 189 που ήταν πέρυσι.
Οι πλούσιοι στην Κίνα θέλουν να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση του πλούτου τους, προσθέτει το Forbes, το οποίο αντανακλά τους φόβους τους για μια επίσημη έρευνα εναντίον τους, καθώς βαθαίνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και μετά την κατάληξη αρκετών δισεκατομμυριούχων στη φυλακή.
Περισσότεροι από αυτούς που απέκτησαν πρόσφατα τις περιουσίες τους ζήτησαν φέτος σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια να μην ενταχθούν στον κατάλογο του Forbes με τους πλούσιους στην Κίνα, προσέθεσε ο Φλάνερι.
«Υπάρχουν πολλές ανησυχίες στην Κίνα για το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών», σημείωσε.
Το Forbes και ο Hurun τοποθετούν και οι δύο επικεφαλής στον κατάλογό τους με τους Κινέζους δισεκατομμυριούχους τον Λιανγκ Ουεντζέν, συνιδρυτή της εταιρείας Sany, η οποία εξειδικεύεται σε βαριά μηχανήματα οικοδομής, με περιουσία 9,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό και 11 δισεκατομμυρίων σύμφωνα με τον κινεζικό όμιλο.
Στον κατάλογο του Forbes στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο συνιδρυτής της μηχανής αναζήτησης Baidu, Ρόμπιν Λι, με περιουσία 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με κατάταξη που είχε δημοσιεύσει το Forbes το Μάρτιο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο (413), αλλά έχουν πλέον μόνον το 33% των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, έναντι του 40% πέρυσι και του 50% πριν από δέκα χρόνια.




www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου