Η ελληνική κυβέρνηση πήρε ένα γερό μήνυμα από όλους τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει αυστηρά πιστή στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας κατά την οποία ελήφθη η απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκιά της.
«Η ελληνική κυβέρνηση πήρε ένα γερό μήνυμα από όλους», υπογράμμισε ο κεντρικός Ευρωπαίος τραπεζίτης, επισημαίνοντας πως «όλες οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου πρέπει "άμεσα" και "γρήγορα" να εφαρμοστούν».
Υπογράμμισε ακόμη πως η ρευστότητα στο ευρωσύστημα παραμένει σταθερή και η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών συνεχίζεται κανονικά. «Εάν υπάρξει ανάγκη θα επεκτείνουν τα έκτακτα προγράμματα ρευστότητας των τραπεζών και μετά το τέλος του δ' τριμήνου. Μέχρι τώρα δεν έχει ανακύψει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε "τεραστίων διαστάσεων" την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ευρωζώνη, αναφέροντας πως τα δημοσιονομικά προβλήματα ευθύνονται για την χρηματοοικονομική ανισορροπία. «Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των αδύναμων χωρών και να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε, στέλνοντας μήνυμα σε όλες τις κυβερνήσεις της οικογένειας του ευρώ: «Μείνετε πλήρως πιστοί στους κανόνες. Μην αγνοείτε τις αγορές, τους κανόνες και τα προγράμματα».
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους μετά το ισχυρό πρώτο τρίμηνο, ενώ για το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι ένας αριθμός εξελίξεων επιβαρύνει την υποκείμενη δυναμική στη ζώνη του ευρώ. «Τέτοιοι παράγοντες είναι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και ο αρνητικός αντίκτυπος από τις συνεχιζόμενες αναταράξεις στη ζώνη του ευρώ από την κρίση του κρατικού χρέους», ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερα μετριοπαθείς ρυθμούς το δεύτερο μισό του έτους.
Ο κ.Τρισέ τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγγυηθεί η ΕΚΤ την σταθερότητα των τιμών και δεν δρα ανάλογα για μία ή δύο χώρες. «Πρέπει να το καταλάβει η Γερμανία», σημείωσε, ενώ διερωτήθηκε: «Έχουμε σταθερότητα τιμών. Έχουμε Δημοκρατία. Γιατί στη Γερμανία μιλάτε για επιστροφή στο μάρκο;». Θύμισε, εξάλλου, ότι το 2004-05 Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία στηρίχθηκαν από την ΕΚΤ.
Voria.gr