Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ, ο Μητσοτάκης και το… Μνημόνιο



Η εθνική διαδρομή του τόπου από το 1981 μέχρι και σήμερα, είναι μπολιασμένη με το «πειραγμένο» dna του ΠΑΣΟΚ. Του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974, και μετά από 7 χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου του 1981, στα γενέθλια του… Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήρθε με θυελλώδη τρόπο στην εξουσία. Αυτήν που, υποτίθεται ότι θα μοιραζόταν με τους μη προνομιούχους Έλληνες, όσους κινούνταν στο κεντροαριστερό τμήμα του άξονα πολιτικής-ιδεολογίας-κοινωνίας.
Φυσικά, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, μόνο αυτό δεν έκανε. Η «Αλλαγή» ήταν προς το χειρότερο. Και η Ελλάδα, ζώντας μια πλασματική και δανεική ευημερία, κατέληξε στα χέρια του τελευταίου των Παπανδρέου, και του Ευάγγελου Βενιζέλου που τον διαδέχτηκε, να δοκιμάζεται κάτω από ένα Μνημόνιο κοινωνικής απορρύθμισης.
Μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία, η Ελλάδα ανέκτησε τον διεθνή βηματισμό της. Βγήκε από την απομόνωση. Και παρά την υστερική ρητορική του ελληνικού Tea Party, του ΣΥΡΙΖΑ, η Αθήνα μοιάζει σήμερα «καταδικασμένη» να αποφύγει τη χρεοκοπία. Να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και την κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας, στα χρόνια που έρχονται. Στα χρόνια μετά την κρίση.
Η δε Ιστορία μας αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο προχωρημένο και βαθύ χιούμορ διαθέτει. Η λύση για την Ελλάδα, θα ανακοινωθεί πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 18 Οκτωβρίου. Δηλαδή, στην επέτειο της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ το 1981, και στα γενέθλια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη…


Η Ισπανία δεσμεύτηκε για πακέτο νέων μεταρρυθμίσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου



Δεσμεύσεις έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της ανέλαβε χθες η Ισπανία δηλώνοντας ότι θα καταθέσει νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λευκωσία της Κύπρου ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι...
η κυβέρνηση Ραχόι μελετά νέο πρόγραμμα με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.

Η Ισπανία βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Εurogroup καθώς τις τελευταίες ημέρες οργιάζουν τα σενάρια σχετικά με τη χρονική στιγμή που η Μαδρίτη θα υποχρεωθεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Χθες, στην παραδοσιακή συνέντευξη μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup, o Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, ανακοίνωσε ότι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, δεσμεύτηκε ενώπιον των ομολόγων του ότι θα παρουσιάσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου καινούργιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.

«Αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το momentum. Ο Ντε Γκίντος είπε πολύ ξεκάθαρα ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να λάβει την απαραίτητη δράση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι είναι σίγουρα επιτεύξιμοι», υπογράμμισε ο Όλι Ρεν. Τα μέτρα θα βασίζονται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολύ σαφείς δεσμεύσεις και ακριβή χρονοδιαγράμματα. Σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχολίασε ότι θα λειτουργεί κανονικά έως το τέλος του Οκτωβρίου. 

Ο πρόεδρος του ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Εurogroup τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων συνοδεύεται από αυστηρούς όρους. Ο κεντρικός τραπεζίτης αξιοποίησε την ευκαιρία να διαψεύσει δημοσιεύματα ολλανδικής εφημερίδας που ήθελαν την ΕΚΤ να συζητά με το ΔΝΤ το ενδεχόμενο να δοθεί οικονομική στήριξη ύψους 300 δισ. ευρώ στην Ισπανία. Ανάλογη διάψευση έγινε και από την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Χθες, έγινε γνωστό ότι το ισπανικό δημόσιο χρέος ανήλθε στο 75,9% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 72,9% που ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο. Το χρέος των ημιαυτόνομων περιφερειών της Ισπανίας αγγίζει το 14,2% του ΑΕΠ, καθώς και οι 18 περιφέρειες εμφάνισαν αύξηση των χρεών τους κατά το τρίμηνο. Η Καταλονία παραμένει η πιο υπερχρεωμένη περιφέρεια, με χρέος στο 22% του ΑΕΠ της.

express.gr


Επιμήκυνση έως το 2016 θέτει ο Αντώνης Σαμαράς




Θέμα επιμήκυνσης έως το 2016 θέτει, επισήμως για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
Βεβαιότητα για την έγκριση των μέτρων από τη Βουλή εκφράζει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι υπ' αριθμόν 1 προϋπόθεση για το μέλλον μας είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι "η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη", δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα για ανάπτυξη, επιμήκυνση για υλοποίηση του προγράμματος και συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει με έμφαση ότι δεν θέλει η Ελλάδα να γίνει το αρνητικό παράδειγμα για τους άλλους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

"Πρέπει να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στην ευρωζώνη" και "πολλοί ηγέτες στο εξωτερικό συνειδητοποιούν τώρα ότι αυτό είναι το καλύτερο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Οι συνέπειες είναι άγνωστες ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη αν η Ελλάδα έφευγε. Ποια θα ήταν η αντίδραση των αγορών."

Ο Πρωθυπουργός παραχώρησε τη συνέντευξη στη δημοσιογράφο Lally Weymouth της "Ουάσιγκτον Ποστ" στην Αθήνα, την Τετάρτη, όπως επισημαίνεται στην εισαγωγή του κειμένου, υπογραμμίζοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός μόλις πριν τρεις μήνες και ήδη έχει γίνει βετεράνος σε δυο μέτωπα.

Ο κ. Σαμαράς -σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα- καταβάλλει προσπάθειες να κρατήσει τη χώρα του στην ευρωζώνη, συμφωνώντας σε "σημαντικές περικοπές" που απαιτούνται από την τρόικα, ενώ αντιμετωπίζει την -σχεδόν βέβαιη- προοπτική της κοινωνικής αναταραχής κατά των μέτρων λιτότητας, προσπαθώντας παράλληλα να πείσει την υπόλοιπη Ευρώπη για την αλλαγή.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο κ. Σαμαράς είπε ότι συζήτησαν αναφορικά με την ανάγκη για ρευστότητα, σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη.

"Χωρίς ρευστότητα, δεν μπορείς να δώσεις χρήματα σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, και δεν μπορείς να επιτρέψεις στο σύστημα να αναπνεύσει. Και χρειαζόμαστε πολλές αναπνοές σ' αυτό το σημείο" τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Σε άλλες ερωτήσεις για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι όλοι αναμένουν να δουν πρώτα την έκθεση της τρόικας.

Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών περίπου 11 δισεκ ευρώ και σε επιπλέον φορολογικά έσοδα, ρωτώντας τον κ. Σαμαρά αν πιστεύει ότι μπορεί να το εφαρμόσει αυτό και να συμφωνήσει με τους εταίρους του στην κυβέρνηση συνασπισμού και αν μπορεί να το περάσει από τη Βουλή.

"Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη" τονίζει ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πρόκειται για 11.7 δισεκ ευρώ σε περικοπές δαπανών. Όλα τα 11,7 δισεκ ευρώ έχουν να κάνουν με το να καταστεί η κυβέρνηση μικρότερη και το όλο σύστημα πιο αποτελεσματικό, όπως αναφέρει.

Στη συνέχεια, μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι "πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τηρούμε όσα έχουμε υπογράψει, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό που αποκαλούν "Grexit" (μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη) δεν είναι μια επιλογή για μας, θα ήταν μια καταστροφή", προσθέτοντας ότι το 2013, η χώρα θα εισέλθει στο έκτο έτος της ύφεσης με ανεργία πάνω από το 22% η οποία αυξάνεται, όπως σημειώνει.

Ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει ότι "είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, για να πετύχουμε τους στόχους μας. Εμείς εμμένουμε μόνο σ' αυτό το συστατικό που λείπει, για να έρθει σύντομα ανάκαμψη με ρευστότητα".

Στην ερώτηση αν τα χρήματα από την τρόικα δοθούν όλα μαζί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Σαμαράς απαντά: "ναι, αν πάρουμε την επόμενη δόση, η οποία ελπίζω ότι θα είναι τον Οκτώβριο, θα ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες", δίνοντας επίσης τη γενικότερη εικόνα αξιοποίησης της αναμενόμενης δόσης και υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η συνέχιση της ύφεσης.

Ακολούθως, απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, ο Πρωθυπουργός, αναφέρεται στις προσπάθειες για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και για να υπάρξουν σκληρές ποινές στους παρανομούντες.

Για το θέμα της επιμήκυνσης αναφέρει ότι "μιλάμε για επέκταση έως το 2016", στοιχειοθετώντας με αριθμούς την αναγκαιότητα αυτή, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι "έγιναν πολύ σοβαρά λάθη από προηγούμενες κυβερνήσεις".

Ο κ. Σαμαράς τονίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με την κοινωνική συνοχή και ότι "αν δεν υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ, τότε, ναι, είμαι πολύ ανήσυχος" σημειώνει ενδεικτικά.

Στη συνέντευξή του κάνει αναφορά και στα προβλήματα των παράνομων μεταναστών, στην κρίση στη Συρία και στην πιθανότητα χιλιάδες πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο των παράνομων μεταναστών.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός μιλά για το "σπάσιμο" της γραφειοκρατίας, για τις επενδυτικές ευκαιρίες, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η χώρα, κυρίως στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας.




http://www.nooz.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου