Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Μαντέλης στο εδώλιο για τη Siemens


14.09.2013
Χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια από τη στιγμή που το πρώτο έμβασμα από τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού Siemens «έφυγε», με παραλήπτη τον τότε υπουργό Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Τάσο Μαντέλη, για να έρθει η ώρα να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο, θα είναι ο δεύτερος πρώην υπουργός που θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, στις 11 Νοεμβρίου 2013, κατηγορούμενος ότι δωροδοκήθηκε προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση για την προμήθεια από τη Siemens των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ 8002/1997.

Τη λήψη του «δώρου», προεκλογικής χορηγίας, από τη Siemens είχε ομολογήσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο, έχοντας την πεποίθηση ότι οι αποσβεστικές προθεσμίες του νόμου περί ευθύνης υπουργών θα του επέτρεπαν να παραμείνει στο απυρόβλητο. Ωστόσο, με το σκεπτικό ότι, αν και το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού έχει παραγραφεί, αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι διαρκές, η Δικαιοσύνη κίνησε τη διαδικασία της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του. Πλέον ο πρώην υπουργός, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, θα λογοδοτήσει ενώπιον των φυσικών του δικαστών.

«Παρέα» στο εδώλιο θα του κάνουν ο κουμπάρος του και επιχειρηματίας Γεώργιος Τσουγκράνης (σε λογαριασμό του οποίου, με την κωδική ονομασία «Α. Rocos», φέρεται ότι είχαν εμβαστεί τα χρήματα), η Αντωνία Μάρκου (εφοριακός, παρένθετο πρόσωπο), το πρώην στέλεχος της Siemens Ηλίας Γεωργίου και o πρώην συνεργάτης του Αριστείδης Μαντάς. Με το ίδιο βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών απαλλάσσει από την κατηγορία για την υπόθεση τον Δημήτριο Νέγρη, τέως αντιπρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών. Επιπλέον, το δικαστικό συμβούλιο έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Τάσος Μαντέλης έλαβε 450.000 γερμανικά μάρκα από τη Siemens ως προεκλογική χορηγία. Το επίμαχο ποσό, που φέρεται ότι αφορά την έγκριση της επίμαχης σύμβασης μεταξύ ΟΤΕ και Siemens, εμβάστηκε τμηματικά, με πρώτο έμβασμα 200.000 μάρκων το 1998 και δεύτερο 250.000 μάρκων το 2000. Τα χρήματα είχαν αποσταλεί σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα που έφερε τον κωδικό «Α. Rocos», τον οποίο φαίνεται ότι είχε ανοίξει ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού Γ. Τσουγκράνης.

Βάσω Παλαιού




Αρχειοθήκη ιστολογίου