Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η ΕΚΤ προθερμαίνει τα “πυρηνικά”



Η διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης από την «παιδική χαρά» των Βρυξελλών, και πρωτίστως από το αρτηριοσκληρωτικό Βερολίνο, που διατηρεί αναλλοίωτη την εμμονική στρατηγική προσέγγιση της ακραίας λιτότητας και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, αμφότεροι “εχθροί ” της ανάπτυξης και επομένως των κοινωνιών, αποτελεί τον βασικό παράγοντα επιδείνωσης της ίδιας της κρίσης και των αρνητικών συνεπειών της.
Η αντικειμενική αποτύπωση της παραπάνω πραγματικότητας, οδηγεί στο αμέσως επόμενο, λογικό στάδιο: Στην αναζήτηση της υπέρβασης της κρίσης, που θα μπορούσε να δρομολογηθεί στο πλαίσιο μιας γενναίας πολιτικής λύσης, και όχι φυσικά οικονομικής. Και, την ίδια στιγμή, στον παρεμβατικό ρόλο που θα έπρεπε ήδη να διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα λεγόμενα «πυρηνικά» που έχει στην κατοχή της η Φρανκφούρτη, έστω και με το σημερινό ελλειμματικό πλαίσιο διάρθρωσης και λειτουργίας, και είναι η κυκλοφορία ευρωομολόγων, και η αγορά ομολόγων «προβληματικών» οικονομιών. Η έκδοση ευρωομολόγων είναι το μεγάλο στοίχημα, η ισορροπία εξουσίας ανάμεσα στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το Βερολίνο γνωρίζει ότι εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί να συναινέσει, μέχρι να συμβεί αυτό ωστόσο θέλει να μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά την υποχώρησή της.
Η αγορά ομολόγων «προβληματικών» οικονομιών, είναι η πιο εύκολη και αδιαμεσολάβητη παρέμβαση στην οποία μπορεί να προχωρήσει η ΕΚΤ. Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε εφαρμόσει πρώτος το συγκεκριμένο μέτρο, πριν από περίπου έναν χρόνο, προκειμένου να «βάλει πλάτη» για την Ελλάδα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο του 2011. Τότε που οι κερδοσκόποι προσπάθησαν να «τελειώσουν» με την Ελλάδα, αλλά ο Γάλλος τους χάλασε τα σχέδια.
Η συζήτηση για την αγορά ομολόγων επανέρχεται και στη σημερινή συγκυρία. Αυτή τη φορά όμως, το παιχνίδι «χοντραίνει», καθώς αφορά την Ισπανία και την Ιταλία. Κάτι που υπονοεί με σημερινό δημοσίευμά του το «Spiegel», επομένως το Βερολίνο φαίνεται να έχει ήδη αποφασίσει να συναινέσει.
Αν ο Μάριο Ντράγκι «πυροβολήσει», είναι πρακτικά βέβαιο ότι τα spreads των ομολόγων της Μαδρίτης και της Ρώμης θα σταματήσουν να ανεβαίνουν. Επομένως, θα αποκλιμακωθούν οι πιέσεις συνολικά προς την ευρωζώνη. Δηλαδή, οι κερδοσκόποι θα ηττηθούν. Και πάλι.

5ο Αντάμωμα Σαρακατσάνων Κεντρ. Μακεδονίας στο Καϊμακτσαλάν



E-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Για 5η συνεχή χρονιά διοργανώνεται το Περιφερειακό Αντάμωμα Κεντρικής Μακεδονίας την Κυριακή 26 Αυγούστου 2012, στο όρος Βόρας (Καϊμακτσαλάν) στη θέση Σταυρός. Το Αντάμωμα φέτος είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση και προσάρτηση της Μακεδονίας στο Ελληνικό κράτος. Από τις αρχές Οκτωβρίου του 1912 η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις συμμάχους της, Βουλγαρία και Σερβία. Μετά από συνεχείς νίκες του Ελληνικού στρατού, στις 29 Οκτωβρίου 2012 εισήλθε στην πόλη της Θεσσαλονίκης ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ για την επισημοποίηση της απελευθέρωσης της πόλης του Αγίου Δημητρίου και την προσάρτηση της στο Ελληνικό κράτος.
Οι Σύλλογοι Σαρακατσαναίων της Κεντρικής Μακεδονίας θέλοντας να προβάλουν, να διατηρήσουν και να διαδώσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων τους αποφάσισαν το 2008 την διοργάνωση του Ανταμώματος της Κεντρικής Μακεδονίας. Την εποχή όπου υπάρχει βαθιά κρίση αξιών και θεσμών οι Σαρακατσάνοι υψώνοντας τον φλάμπουρα της Σαρακατσάνικης Παράδοσης αντιστεκόμαστε και μεταδίδουμε στις νέες γενιές την παράδοση μας. 
Οδηγίες Προσέλευσης στο χώρο του Ανταμώματος:
Περνώντας την πόλη της Έδεσσας με κατεύθυνση προς τη Φλώρινα, εντοπίζεται το χωριό Άγρας. Λίγο μετά το χωριό στρίβεται δεξιά με κατεύθυνση προς το χωριό Κερασιά, όπου υπάρχει πινακίδα προς «Χιονοδρομικό Κέντρο» την οποία και ακολουθείται. Ο χώρος διεξαγωγής του Ανταμώματος βρίσκεται πάνω στο δρόμο. 
Συνδιοργάνωση των Συλλόγων Σαρακατσαναίων:
  • Πέλλας  «Μακεδονομάχος Γαρέφης»
  • Ημαθίας «Οι Σταυραετοί»
  • Κιλκίς «Ο Φλάμπουρας»
  • Ελευθερίου Κορδελιού - Ευόσμου «Ο Σταυραετός»
  • Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΩΣΗ»
Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Πληροφορίες: 6973731917 κ. Καραφυλλιάς Γιώργος


Αρχειοθήκη ιστολογίου