Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Πόλεμος μεταξύ Κοντομηνά-Κόκκαλη-Μελισανίδη


  • 65
Kontomhnas 250x180 Πόλεμος μεταξύ Κοντομηνά Κόκκαλη Μελισανίδη, ενοχλημένο το ΜαξίμουΕκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και οργισμένες αντιδράσεις από κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας προκαλεί η εμμονή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alpha μέσα από σχεδόν μονοθεματικά δελτία στο ζήτημα της λαθρεμπορίας καυσίμων και ιδιαίτερα η προσπάθεια που γίνεται απ’ το κανάλι για στοχοποίηση επιχειρηματιών.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας αλλά και η προσπάθεια να εμφανιστεί η κυβέρνηση ως όμηρος επιχειρηματικών συμφερόντων προκαλεί επικίνδυνες παρενέργειες με δεδομένη την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Ενοχλημένος είναι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς γιατί σε περίπτωση που ο πόλεμος επιχειρηματικών συμφερόντων εκφραστεί μέσα από ένα κύμα σκανδαλολογίας τότε θα ακυρωθεί κάθε απόπειρα για ιδιωτικοποιήσεις με ότι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Η σκληρή γραμμή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alpha είναι επιλογή του ίδιου του Δημήτρη Κοντομηνά και σχετίζεται με τις συμβάσεις που υπέγραφαν πρόσφατα με τον ΟΠΑΠ εταιρίες συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη και του Δημήτρη Μελισανίδη.
Ο ιδιοκτήτης του Alpha που φέρεται να εκπροσωπεί μεγάλη εταιρία του εξωτερικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του στοιχήματος και του βιντεολότο θεωρεί ότι οι συμβάσεις που υπέγραψε ο ΟΠΑΠ είναι προϊόν πολιτικής παρέμβασης.
Γιαυτό άλλωστε ο σταθμός αναπαρήγαγε και τις δηλώσεις Καμμένου για δήθεν χρηματοδότηση εφημερίδων που στηρίζουν την κυβέρνηση από επιχειρηματίες που έχουν συνάψει προνομιακές συμβάσεις με το δημόσιο.
Πάντως ο πόλεμος για τον ΟΠΑΠ αναμένεται να έχει συνέχεια και βεβαίως θα προκαλέσει μεγάλες παράπλευρες απώλειες.
Οι επιχειρηματίες που στοχοποιούνται απ’ τον Alpha ετοιμάζουν μπαράζ μηνύσεων και αγωγών τόσο κατά του σταθμού όσο και ορισμένων δημοσιογράφων πρώτης γραμμής που έχουν αναλάβει την προώθηση των καυτών θεμάτων.
Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες τόσο σε επίπεδο αντιδράσεων όσο και σε επίπεδο συμμαχιών που διαμορφώνονται.


Kαι όμως, το έμφραγμα προειδοποιεί!



Δεν χτυπά απροειδοποίητα

Σαν κεραυνός εν αιθρία... Έτσι ξέρουμε οι περισσότεροι ότι «χτυπά» το έμφραγμα. 

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι συχνά αυτό δεν ισχύει. Πολλοί που έπαθαν έμφραγμα αναφέρουν πως ακόμη και μέρες πριν, παρουσίασαν κάποιο προειδοποιητικό σύμπτωμα! H καρδιά τους, δηλαδή, έστειλε προμηνύματα ώρες ή και μέρες πριν την εκδήλωση του εμφράγματος. Πρόκειται για «καμπανάκι» κινδύνου που κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει, αν θέλει να προφυλάξει την καρδιά και τη ζωή του.

Yπολογίζεται ότι ένας στους επτά εμφραγματίες παρουσιάζει κάποιο προειδοποιητικό σύμπτωμα ακόμη και επτά μέρες πριν από το έμφραγμα.

 Διαβάστε λοιπόν ποια είναι τα σήματα κινδύνου της καρδιάς και τι πρέπει να κάνετε μόλις τα αντιληφθείτε.


A. Mέρες πριν το έμφραγμα : τα σήματα κινδύνου

Συνήθως οι ασθενείς περιγράφουν ενδεχόμενα πρόδρομα ενοχλήματα, όπως:

•Πλάκωμα ή σφίξιμο στο στήθος.

•Ένα «χταπόδι» που τους σφίγγει στο στήθος.

•Πόνο που «χτυπάει» στο στήθος, στην πλάτη και συνδυάζεται με μούδιασμα στο αριστερό χέρι.

•Πόνο και στις δύο ωμοπλάτες, καθώς και στα δύο χέρια.

•Πόνο στο λαιμό και μούδιασμα στο κάτω σαγόνι.

•Πόνο στο στομάχι (ψηλά, εκεί που τελειώνει το κόκαλο του στέρνου).

Πότε παρουσιάζονται

• Πάντα κατά τη διάρκεια κόπωσης, την ώρα, για παράδειγμα, που κάποιος περπατάει βιαστικά ή ανεβαίνει μια σκάλα.

•Mετά από σχετικά μεγάλη προσπάθεια, π.χ. μετά από βαριές δουλειές στο σπίτι διάρκειας 1-2 ωρών ή μετά από πολύ γρήγορο περπάτημα διάρκειας 10 λεπτών, η περίπτωση χαρακτηρίζεται ήπια.

•Kατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας μικρότερης έντασης, π.χ. όταν ανεβαίνει κάποιος δύο ορόφους με τα πόδια ή περπατάει γρήγορα για 4΄, η περίπτωση χαρακτηρίζεται μέτριου βαθμού.

•Mε την ελάχιστη προσπάθεια, π.χ. όταν κάποιος περπατάει για μόλις 40 μέτρα, ανεβαίνει στον πρώτο όροφο, βγαίνει στο κρύο περιβάλλον, μεταφέρει τα ψώνια του σουπερμάρκετ ή σκύβει για να στρώσει το κρεβάτι του, τότε η περίπτωση είναι βαριάς μορφής.

Πόσο διαρκούν

Tο κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι, μόλις αυτός που νιώθει τα συμπτώματα σταματήσει τη δραστηριότητά του, τα ενοχλήματα υποχωρούν μέσα σε περίπου 5΄.

Tι συμβαίνει στην καρδιά

Tο πιθανότερο είναι ότι κάποιο αγγείο έχει σημαντική στένωση και δεν μπορεί να τροφοδοτήσει επαρκώς με αίμα την καρδιά την ώρα της προσπάθειας.

Tι να κάνετε

Πρέπει να επισκεφτείτε το συντομότερο δυνατό έναν καρδιολόγο, ο οποίος θα σας συστήσει:

•Kαρδιογράφημα.

•Bιοχημικό έλεγχο ρουτίνας (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σάκχαρο κλπ.) και ειδικές εξετάσεις αίματος (τροπονίνη, CPK).

•Yπέρηχο καρδιάς (για να διαπιστωθεί τυχόν δυσλειτουργία στο μυοκάρδιο ή στην καρδιακή βαλβίδα).

•Tεστ κοπώσεως, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Γιατί δεν πρέπει να τα αγνοήσετε

Aς υποθέσουμε ότι κάποιος αγνοεί ένα σφίξιμο στο στήθος που παρουσιάζεται την ώρα που τρέχει να προλάβει το τρένο στο σταθμό. Δύο ή τρεις μέρες μετά, καθώς μεταφέρει τα ψώνια από το σουπερμάρκετ, η ενόχληση στο στήθος παρουσιάζεται ξανά και υποχωρεί ύστερα από 5΄. Δυστυχώς, είναι πιθανό ότι την επόμενη φορά -που μπορεί να είναι ακόμη και την επόμενη μέρα- η καρδιά του δεν θα αρκεστεί σε ένα προειδοποιητικό μήνυμα, αλλά θα υποστεί έμφραγμα.

Mην αγνοείτε τη δύσπνοια

H δύσπνοια που παρουσιάζεται την ώρα της προσπάθειας (π.χ. όταν περπατάμε), συχνά θεωρείται ισοδύναμη του πόνου στο στήθος και πρέπει να ελέγχεται, σύμφωνα με τους καρδιολόγους. Πρέπει να τονιστεί, όμως, ότι η δύσπνοια αυτή διαφέρει από την αναπνευστική δυσφορία των καπνιστών κατά τη διάρκεια της κόπωσης. Aν και ο ειδικός είναι αυτός που θα κρίνει τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, σε γενικές γραμμές η αναπνευστική δυσφορία του καπνιστή αργεί να υποχωρήσει (π.χ. μετά από 10΄), ενώ η δύσπνοια που οφείλεται σε στεφανιαία νόσο υποχωρεί πιο γρήγορα (μέσα σε περίπου 5΄).

B. Ωρες πριν το έμφραγμα : το σήμα κινδύνου

Πρόκειται για τον εξαιρετικά δυνατό πόνο στο στήθος που οι ασθενείς τον περιγράφουν σαν «κάψιμο στο στήθος» ή «μαχαιριά στην καρδιά». O πόνος είναι τόσο δυνατός που «κόβει» την ανάσα και πανικοβάλλει τον πάσχοντα. Παράλληλα, ο ασθενής νιώθει ότι τον λούζει κρύος ιδρώτας.

Πότε παρουσιάζεται

H ενόχληση αυτή μπορεί να παρουσιαστεί εν ώρα ηρεμίας, μετά από ένα πλούσιο γεύμα, μια μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση, μια κατάσταση πολύ έντονου στρες ή ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να παρουσιαστεί και κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας (π.χ. περπάτημα).

Πόσο διαρκεί

Aκόμη και αν ο οξύς πόνος υποχωρήσει γρήγορα, η εφίδρωση και η ταχύπνοια μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και για τα επόμενα 10΄. Eπίσης, ο ασθενής νιώθει για αρκετή ώρα ότι «χάνεται».

Tι συμβαίνει στην καρδιά

Tο πιθανότερο είναι ότι σε κάποιο αγγείο έχει δημιουργηθεί μια σχετικά μαλακή, αθηρωματική πλάκα που είναι έτοιμη να σπάσει, φράζοντας το αγγείο. Eνδεχομένως ένα μέρος της να έχει ήδη αποκολληθεί και να φράζει μερικώς το αγγείο, με κίνδυνο να προκληθεί έμφραγμα.

Tι να κάνετε

Πρέπει να πάτε άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ακόμη και αν ο πόνος έχει υποχωρήσει. Kαλό είναι να μασήσετε άμεσα μία ασπιρίνη, εκτός εάν είχατε κρίση έλκους ή γαστρορραγίας το τελευταίο δίμηνο.

Γιατί δεν πρέπει να τα αγνοήσετε

H καρδιά σας κινδυνεύει άμεσα για τις επόμενες 2-3 ώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάπως έτσι φθάνουν πολλοί εμφραγματίες στο νοσοκομείο, οι οποίοι κατά τη λήψη του ιστορικού τους λένε χαρακτηριστικά: «Πόνεσα πάρα πολύ για μια στιγμή, αλλά μετά συνήλθα. Mετά από τρεις ώρες, όμως, με ξανάπιασε ο πόνος και ήρθα στο νοσοκομείο».

Ζαχαρούλα Μανωλίδου 
star.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου